kumgabor blogja

De szeretnék egy olyan telefont, amin rendes Linux fut!

De szeretnék egy olyan telefont ...

  • amin fősodorbeli Linux disztribúció fut
  • amivel lehet telefonálni
  • SMS-t olvasni, ha valaki/valami küld nekem
  • amin van egy gyors böngésző, amiből webappokat tudok kirakni magamnak
  • amin van egy jó e-mail kliens
  • ami elfér a zsebemben, mert mégiscsak telefon és nem tablet, ugye
  • és amivel azt csinálok, amit akarok, mert fősodorbeli Linux disztribúció fut rajta!

Tudom, álmodik a nyomor...

Miért vesz valaki lopott bankkártyával Debian pólót?

A PingvinBolt mellett nemzetközi piacra is árulunk Linux pólókat. Egy időben rendszeres volt, hogy lopott bankkártya adatokkal próbáltak rendelni tőlünk, jellemzően Algériából és Indonéziából. Amíg a K&H-nál volt a kártyaelfogadásunk, addig az ilyen magasabb kockázatú országokból rendelőknél mindig egyeztettem a kártyaosztállyal, hogy valóban az adott országban bocsátották-e ki a kártyát, amivel fizettek. Ha Algéria vagy Indonézia volt a szállítási cím, de a kártya USA-beli, akkor jellemzően az visszaélés volt. Azóta fejlődött a kártyaelfogadási rendszerünk, és azonnal látom az országkódokat, ez történt ma is.

KDE -> GNOME - váltottam 15 év után

15 év KDE használat után GNOME-ra váltottam. Ahogy nézem az Ubuntu is követte a példámat, és még mielőtt elkészült volna ez a blogbejegyzés, gyorsan bejelentették ők is, nehogy én legyek a gyorsabb. Egy pont Marknak.

Az elmúlt egy hét tapasztalatait szeretném összefoglalni ebben a bejegyzésben. Nem ugrottam fejest a dologba, először a KDE-s alkalmazásaimat cseréltem le (1. lépés (levelezés), 2. lépés (zenelejátszás), 3. lépés (PHP és HTML szerkesztés)), és csak utána következett a felület cseréje. A váltásnál fontos szempont volt az, hogy megváltoztak a géphasználati szokásaim, egyre inkább munkára használom a számítógépemet, és azt a korábbinál sokkal hatékonyabban szeretném elvégezni. Szeretném, ha a grafikus felületem is ugyanazt a megbízható működést produkálná, amit ugyanez a rendszer szerveren képes nyújtani. Fontos elhatározás az is, hogy hajlandó vagyok tanulni és nem ijedek meg a szokatlan dolgoktól, inkább igyekszem rájönni, hogy miért van úgy valami, ahelyett, hogy azonnal áthackelném olyanra, amilyen korábban a KDE volt.

KDE -> GNOME, 3. lépés (PHP és HTML szerkesztés)

Úgy döntöttem 15 év KDE használat után, hogy GNOME-ra váltok, és ezzel együtt lecserélem az összes KDE alkalmazásomat.

1. lépés: a KMail cseréje Thinderbirdre
2. lépés: az Amarok cseréje Rhythmboxra

Harmadik lépésben lecseréltem a Kdevelopot Bluefishre

Réges régen HTML kódok írására a Quantát használtam, de mivel az eltűnt a süllyesztőben a KDE4 megjelenésekor, jobb híján a nem épp erre való KDevelopra váltottam. Annyiban jó volt, hogy jól kezelte a PHP kódokat, és az igazat megvallva amiatt kapóra jött, hogy egyre kevesebb HTML, és egyre több PHP kódot írtam akkoriban. A mostani kiszemelt áldozat a Bluefish lett. Valamikor nagyon régen még használtam, de sok mindent újra kell tanulnom.
Még nem jöttem rá, hogy hogyan tudok saját, gyakran használt kódrészleteket elmenteni, de az például nagyon szimpatikus, hogy tudok egyszerre a több nyitott fájlban is keresni, cserélni és az érintett sorokat tudom könyvjelzőzni. Arról nem is beszélve, hogy a könyvjelzők megmaradnak a fájl bezárása után is, amit nem is értettem a Kdevelop esetében miért nem így működött.

KDE -> GNOME, 2. lépés (zenelejátszás)

Úgy döntöttem 15 év KDE használat után, hogy GNOME-ra váltok, és ezzel együtt lecserélem az összes KDE alkalmazásomat.

1. lépés: a KMail cseréje Thinderbirdre

Bár aránylag egyszerűnek tűnik az Amarok cseréje valami GTK-s cuccra, mégis talán ezt halasztgattam a legtöbbet. Az ok az, hogy még a régi Winampos (bocs, XMMS) időkből maradt szokásom szerint a helyi fájlrendszer egy-egy mappáját húztam be az Amarokba, és indítottam el a lejátszást, mert nem szerettem, ha minden mindennel keveredik, és Bach után Rammsteint, majd Black Eyed Peast játszik a lejátszó. Ránézésre a GNOME alap lejátszója, a Rhythmbox (eddig 5-ből 4-szer elgépeltem a nevét) mindent egyben kezel, nem foglalkozva a könyvtárstruktúrámmal. Ez van, majd kitalálok valamit.
Főleg, hogy inkább online streameket hallgatok az utóbbi időben amiket viszont sokkal jobban kezel a Rhythmbox, ahogy a podcastokkal sincs gond.
Mindenesetre egy huszárvágással levettem az Amarokot, mert egészen eddig megszokásból (és kényelemből) hajlamos voltam azt indítani. Így már nem fog elindulni.

KDE -> GNOME, 1. lépés (levelezés)

Úgy döntöttem 15 év KDE használat után, hogy GNOME-ra váltok, és ezzel együtt lecserélem az összes KDE alkalmazásomat.
A dolog nem tűnik egyszerűnek számomra, így lépésekben fogom összehozni a dolgot, amit megpróbálok dokumentálni.

Az okok lehet, hogy elég szubjektívek:
- Az elmúlt legalább 3 Debian verzióban (6+ év) nem volt olyan a KDE és a köré épülő alkalmazások minősége, hogy azzal elégedett lettem volna. A dologban az a legkínosabb, hogy minden verzióban más probléma volt
- Talán KDE3 óta (10 éve?) problémás a KMail, ami az egyik leggyakrabban használt alkalmazásom
- Az általános stabilitásával sem vagyok elégedett

Lehaló KMail kapcsolat megoldása

Ki tudja mióta szívtam már azzal, hogy suspend után a KMail nem tölti rendesen a leveleket az IMAP mappákból. Már az is megfordult a fejemben, hogy váltok GNOME-ra (ami azt illeti már fel is tettem a GNOME-ot).

Mire szembejött a megoldás két parancs formájában:

akonadictl stop

és

akonadictl start

HUP póló

A HUP pólók hivatalos forgalmazója 2009 óta a PingvinBolt. Jelenleg többek között az alábbi változatok kaphatók:

HUP póló, hímzett mintával

Környakas póló, hímzett HUP logóval, fekete és fehér színben.


(további képek, méretek és leírás a képre kattintva)

rsync GUI windows-hoz

Sziasztok!

Egy olyan windowsos programot keresek, amiben be tudok állítani egy rsync-es távoli Linux szervert helyi adatok szinkronizálására (felfelé), majd a felhasználó egy kattintással el tudja végezni így a biztonsági mentését.

Tipp? Ötlet?

(Én) (a) rendszergazda vagyok, nekem mindent szabad!

Akinek van Én a rendszergazda vagyok, nekem mindent szabad feliratú pólója, kicsi vonalkóddal a legalján, azt mi követtük el még évekkel ezelőtt.
Szeretnénk újra ilyen pólókat készíteni a PingvinBoltban, ezért a véleményeteket kérném, hogy melyik szöveg a jobb az alábbiak közül:

1. Én a rendszergazda vagyok, nekem mindent szabad. (ilyen volt évekkel ezelőtt)
2. A rendszergazda vagyok, nekem mindent szabad.
3. Én rendszergazda vagyok, nekem mindent szabad.
4. Rendszergazda vagyok, nekem mindent szabad.

Debian GeoMirror

A GeoMirror egy újabb okos megoldás a Debian háza tájáról. Ha utazunk, előfordulhat velünk, hogy az általunk frissítéshez vagy csomagok telepítéséhez használt Debian tükörszerver nem abban az országban van, mint ahol mi vagyunk, és emiatt lassabb a csomagok letöltésének folyamata.

A GeoMirror segítségével ilyen nem fordul többé elő. A DNS-alapú rendszer működése egyszerű. Amikor a csomagkezelő csatlakozik a GeoMirror címéhez, az megállapítja, hogy milyen országban vagyunk. Ha van az adott országban Debian tükörszerver, oda irányít minket, ha nincs, keres egy ugyanazon kontinensen lévőt.
TV-shopos fordulattal élve: És ez még mind semmi! A rendszer ellenőrzi azt is, hogy az adott tükörszerveren lévő csomagkészlet friss és ép-e, és csak akkor irányít minket oda, ha a legfrissebb csomagokat tölthetjük le onnan.

Debian Squeeze - a problémáim és a megoldások

Ezt a bejegyzést azért hoztam létre, hogy összegyűjtsem a laptopomon működő Debian Squeeze-ben megoldandó problémákat, és ha megoldást találok rájuk, akkor az is ide kerüljön.

A KDE3-as alkalmazások kinézete nem hasonlít a KDE4-esekére
KDE4 grafikus környezetet használok, és a KDE3-as alkalmazások kinézete nagyon eltér a többitől.

NFS-ek csatolása Dolphinból
A /mnt-ben van több NFS-es csatolásom, de ezeket csak konzolból tudom mountolni.
Megoldva. Igaz, nem Dophinból, hanem a panelről tudom csatolni az NFS-megosztásokat.