szollosiimre blogja

Dolgok. Egy kis stop, és újratervezés.

Aki érti érti, aki nem az ne is értse, annyira nem vész.

Az év elején mindig van egy orvosi kivizsgálás, mánáger szűrés, mert hát ha az ember annyit idegeskedik egy hét alatt, mint más egész évben, akkor ugye ... . Szóval ennek az eredménye az lett, hogy meglátogathattam egy neves orvosi műintézményt, ami nem éppen a nagy zöld kocka utcában van.... . Tényleg nem akarom konkrétan leírni.

Horgászat - Balatonmáriafürdő

Sose rosszabb napot, mint mikor elcsitul a szél, nincs láda, kényelmesen elnyúlok a stég padján és a halak csak jönnek és jönnek. Itt kezdődött a peca szenvedély bő három évvel ezelőtt és most érzem igazán, hogy épp hogy állok.

Hosszűelőkével és mellette methoddal is horgásztam. A hosszú előke a klasszikus fenekezés egy módszere, ahol 50-60 centiméteres előkével üldözzük a halakat. Az előkének két fontos szerepe van. A hossz segít, hogy a hal rendesen elvigye a csalit, illetve sokkal "természetesebben" süllyed a horog lefele így vízközt is elkaphatja a keszeg.

Mindenféle tudományoskodás és tippek trükkök helyett, jöjjön egy kép a boldog fejemmel, mert ez tényleg maga a boldogság.

Horgászat - Mátrix kupa 2.

Sziasztok,

Vasárnap ismét versenyen jártam, sikerült egy kicsit köszörülni az első fordulón elkövetett betlit. (ott ugyanis nulláztam). A Mátrix (ők egy horgászcikk gyártó cég) magyarországi képviseletének versenysorozatának helyszíne a kedvenc pontyos kis tavam, a Bigboss tó Martonvásáron, így nem is volt kérdés, hogy lehetőség szerint indulok.

Horgászat - Aromák

Ez nem saját tartalom, de annyira jó, hogy rongyosra néztem és sokat is tanultam belőle. Pld, hogy az etetőanyag aromát először keverjem el a vízzel, másrészt azt, hogy a megfelelő állagú cuccot a megfelelő kivárással használjam. Lehet triviális, de nem véletlen talán a videó se.

Aromát/színezéket én még a csalikukoricázhoz szoktam használni. Néha meglepően jól működik nem kell nagy dologra gondolni. Egy kisebb marék konzerv kukoricát jól nyakon öntöm vele és várok, míg kellőképp felveszi.

 

Annyira hiányzik már egy kis nyugis peca a Mária csatornán..... .Lassan itt az ideje megnézni. :)

Közben megreccsent a frissen vásárolt verseny feeder botom orsó rőgzítője, amit állítólag olaszországban kell szervízelni. (Ha tudom kap egy kis pillanatragasztót, meg zsugorcsövet) én meg elkaptam a covidot. Lassan letelik a hét karantén. Kiengedhetne már a mailadmin. :)

Ajánlom bizalommal:

https://www.youtube.com/watch?v=B5MSDKLUJwE

horgászat - wafters csalik 1

Sziasztok,

Akkor ígéretemhez híven itt találjátok a horgászós bejegyzések közül az elsőt. Ez egy hosszabb cikksorozat része, amiben körbejárom a ma divatos wafterseket, és agyalok, hogy mit hogy kell velük csinálni. (meg hogy egyértelműen kellenek-e). Ezek a csalik, ahogy olvasható is lesz egy új irányzat, a method feeder térnyerésével váltak hatalmas piaci dologgá. Tetszik, nem tetszik vannak. :) És ha már vagyok olyan szerencsés, hogy egy gyártónak segíthetek, így próbálom (objektíven) segíteni a piaci lehetőségeit.

Új irànyok - verseny és teszt horgászat -

Sziasztok

at elmúlt pàr évben felelevenítettem egy régi hobbit, ami kezdi nálam kicsit elrúgni a pöttyöst. A kezdeti öröm pecàt hamar felvàltotta a módszert és halspecifikus profi közeli hobbi, és idén már versenyzői license-et is váltottam, igaz alapvetöen a freestyle rakós botos, pontyos OB a cél, de több független versenyre is szeretnék eljutni.

Ezzel együtt, bekerültem egy magyar gyártó csali és etetőanyag tesztelői közé. Ahol peca beszámolókkal és különféle tesztelésekkel szeretném emelni a márka népszerűségét. Mindezt természetesen racionàlisan és ésszerűséggel.

Ha van még rajtam kívül itt hasonszőrű kollega, és mutatkozik igény, szívesen megosztom ezeket az írásokat, kritikát, meglátásokat és bíztatást remélve. Ha mégsem lenne így, elnézést az offtopic blogért.

Proxmox helyhiány

Otthon a legtöbb hasznos és haszontalan szerver és kiegészítő proxmox-on fut. A legtöbb FortiNet termék, amit tesztelek, támogat KVM virtualizációt, így teljes mértékben megfelel részemre, és igazából jobban is szeretem, mint a vmware termékeket.

A KVM virtualizáció miatt támogat konténerizációt is, ami rendkívül erőforrás takarékos megoldás a csip-csup hülyeségek tárolására, kivéve persze a disket, így a legtöbb alkalmazásom egyszer csak leállt, mivel betelt a root fájlrendszer.

szemüveg, na meg windows 10

Csináltattam 4 hónapja új szemüveget(VE). Azóta fáj a szemem. Pedig írt fel az optikus!=szemész hölgy olvasó! és néző! szemüveget. Visszamentem, hogy valami nemjó. Hát hozzak kereszt orvosi véleményt. (10000Ft)

Aztán csak elmentem a helyi szemészhez, akihez a kötőhárgya gyulladásaimmal szoktam menni. Kaptam receptet, hogy akkor talán ezt a lencsét csináltassák meg. Drága tanulópénz, de maradok úgy, hogy szemész nézi a szemem, a VE meg megcsinálhatja a szemüveget, vagy bárki, mittudomén. Két hét és nem fog fájni a szemem. Várom.
És persze közölte, hogy nem kondícionáljuk feleslegesen a szememet két szemüvegre, mert még nem kell, illetve, hogy tompa látó szemre nem rakunk cilinderes lencsét, mert pénzkidobás. Hát köszönjük. Tanulópénz.

Ó te jó ég!

Rokon ember beiratkozott 50+os nyugdíjas számítógépes tanfolyamra.
Ebből egy egész standup commedy kerekedik ki lassan a számomra... .

Ugyanakkor. Közös nyelv és alap elsajátítás helyett már nekiestek a word-nek, mert hogy WYSIWYG szerkesztés nélkül nem élet az élet.

Továbbá megtudtuk, hogy a win7 nem jó, win10 ell a gépre, és hogy a wordpad nem jó, word kell a gépre. Libreoffice writer-ről nem volt szó. Pedig az van fent a gépen.

Hosszú lesz ez még. És persze a word azért kell, hogy lehessen levelezni. Ha beállítják az outlookot gmail kliensnek ..... nemtom mit csinálok.

MacOS folyt

Kínából rendeltem a géphez egy táskát és alsó-felső covert, igy már nincs akadálya annak, hogy cipeljem magammal.

A szoftverkörnyezettel sem volt gond, kapott egy office csomsgok, működnek a vpn kliensek, amiket használk. Safari segítségével a javas vpn portalokkal sincs gond, de mostanában kevesebbet kell haza vpneznem, szerencsére.

A konzol kábeleim működnek, manager programok megfelelően látják az eszközöket. Kicsit feltem, hogy nincs putty alternatíva, de at iterm2, megva screen az pont elég részemre. Tetszik a loggolás egyszerű intézése.

Backupnak felkerült egy virtuális openmediavault, 3as, mert ebben már ujabb az afp implementáció.

amit senki nem mond el az apple notebookokról

Korán reggel kellemetlen hozzáérni, hideg. (télen)
A felület szép és intuitív, a mélység:
Szörnyű karakterkombók.
Szörnyű egyéb billentyűkombók
Egy RDP sessiön-ben természetesen a windows-os kombók élnek, így két karaktermap-et kell fejben tartani.
Nem túlságosan kigyúrt alkalmazások pld : képkivágás
command-q / alt-q hülye párosítás egymás mellett.

Az alkalmazás elképzelés nagyon tetszik, a gui ragyogó, az üzemidő csillogó, és az ember elfelejti, hogy egy számítógépet néha ki is kell kapcsolni.

Hanghívás fogadás az nagyon nem rossz, főleg ha az embernek amúgy is épp van fülhallgató a fülében. Apple fülessel próbáltam, ott a hangerőszabályzó visszaszabályozta a noti hangerejét is.

MegaRaid, amikor kicsi csírának érzem magam...

Anno mikor megkaptam a szervereimet, a valasztott disztro nem ismerte a gép ben levő megaraid kártyát. Igy kezdtem a virtualizációt nagy vonalakban... .

A kvm még friss ropogós volt, mindenki más xent válaszott volna. Kayapo még fel is ajánlotta a konfigurációt. Nem fogadtam el, az ajánlott debiant sem, centos lett.

Szépen felkúszott minden, mivel más vm manager nem volt, kapott egy virt-managert, na meg MSM-et, hogy a raid állapotokat monitorozzam.

A világ változott, a proxmox kinőtte magát, váltani is kéne, na de ne essünk neki, mint tót az anyjának, raid visszajelzés kell. Itt jegyezném meg még nagios plugint is irtam, de ha kell, akkor hirtelen kell a szoftver, ne bizzuk a véletlenre. Proxmox hagyományos guit nem szállit, take a look around.

Zentyal upgrade + VM alá költzés

4.0->4.1->4.2

Előkészítés:
-Utolsó backup (best practice, konfig nevet kiegészíteni a verzióval)
-/home és /var/vmail könyvtárak másolása

Peremfeltételek:
-Azonos hostnév
-Azonos verzió a konfiguráció átrakásához
-Azonos csomagkészlet
-A konfiguráció felülcsapja a IP-t

Hatás, mellékhatás
/etc/zentyal/stubs alól egyedi konfigurációk kidobása. az örökölt konfiggal nem indul el a samba. Az /usr/share/zentyal/stubs alól konfigurációs előkonfigok /etc/zentyal/stubs alá, konfiguráció kiegészítés.

/home alatt nem jön létre a felhasználók könyvtára, kézzel létrehozva és megfelelő felhasználói chown-al pipa.

remixOS jó nekem?!

Régóta érzem, hogy a linux alatt az én használatomhoz igazából bármi jó lenne, akár windows is, csak hát minek.

Gyorsan felvettem magammal szemben egy igény listát, és arra jutottam, hogy érdemes futni egy kört:

közösségi alkalmazások: működnek
levelezés ( gmail ) : működik
böngészés : működik
transmission-daemon kontroll : működik
VLC : működik ( jól )

windows alkalmazások : RD client - működik
van natív office: csak kell O365

gyártói VPN-ek
pulse secure:OK
fortinet: elhasal

egyéb:
server auditor (ssh kliens) : működik, de billentyűzetről nem eszi a "|" karaktert.
android soros porti eszköz: még nem kerestem.

Iphone SE, és a mi mögé kell (nekem)

El sem örömködtem, hogy 2,5 év után Sony telefonom bemondta az unalmast. Hívás fogadás helyett mindenkinek több sms-t küldözgetett, és recovery hívásokat indított az ESET mobile security APP, kedves.
Ilyen telefonos támogatással nem volt kedvem nekiindulni a nagyvilágnak, úgyhogy beruháztam életem második legdrágább csodatelefonjába, egy iphone SE-be, persze 16-osba. Nem mondom, hogy hiba volt a kis tárhely, de azért zavaró tud lenni, ha tele van az ember képekkel, és nincs hova menteni. A probléma ismerős, a jó öreg Ipadon is ez a helyzet.

De nézzük a helyprobléma megoldását IT szemmel, meg persze linuxal támogatva. Mivel hogy a windows10-em összetörte magát még az előző frissítésnél, igy erről lemondtam, van alfából frissített 1604-es ubuntum, ami egész jó barátságban tud lenni az apple eszközökkel egy kis unszolásra.

Nyaralás: 2016, Porec

Megvolt az idei nyári pihenésre fordított idő.
Kivégeztünk egy hangoskönyvet az út alatt. "A marsi" nagyon jó könyv, és a felolvasás is remek volt.

Ottlétünk alatt rácsaptam az ebook-okra, találtam egy Star Trek Voyager novellát. (erre a részre nem emlékeztem, tehát lehet hogy fun fiction), valamint elkezdtem olvasni a Legendás hacker 2-őt. Tanulságos.

A hely szépen fokozatosan és lassan drágul. Voltunk régi vágású olcsó, németes étteremben, extravagáns urbán átgondolt ujhullámosban, strandétteremben. Helyi súlt húsok és tintahal, minden mennyiségben. Saját főzésekkel tartkítva a napokat, borral, jó társaságban.

Openfortivpn

A linuxra visszatérés egyelőre problémamentes. A crossover nem támogatja ugyan az office magyar nyelvű telepítést, de mivel egyébként sincs rá nagy szükségem, ezért mindegy is.

Cserébe vpnre szükségem van, mivel nagyon sok mindent az otthoni neten keresztül intézek, ehhez pedig fortinet vpn kliens kell. A friss 5.4 verzióhoz is még a 4.valahányas linux kliens ajánlott, igy ezt tettem fel. Ez pár bináris, meg egy shell script, ami eldönti hogy van 64 bit támogatás, és ha nincs, akkor 32biteset indít. A kliens pppt csomagol sslbe.

Este gondolgoztam, hogy kellene egy feature request, hogy a network manager részévé tegyék. Reggel viszont észrevettem pár cikket, hogy a közösség átlépett a problémán, készül az opensource backend és plugin is.