amit senki nem mond el az apple notebookokról

Korán reggel kellemetlen hozzáérni, hideg. (télen)
A felület szép és intuitív, a mélység:
Szörnyű karakterkombók.
Szörnyű egyéb billentyűkombók
Egy RDP sessiön-ben természetesen a windows-os kombók élnek, így két karaktermap-et kell fejben tartani.
Nem túlságosan kigyúrt alkalmazások pld : képkivágás
command-q / alt-q hülye párosítás egymás mellett.

Az alkalmazás elképzelés nagyon tetszik, a gui ragyogó, az üzemidő csillogó, és az ember elfelejti, hogy egy számítógépet néha ki is kell kapcsolni.

Hanghívás fogadás az nagyon nem rossz, főleg ha az embernek amúgy is épp van fülhallgató a fülében. Apple fülessel próbáltam, ott a hangerőszabályzó visszaszabályozta a noti hangerejét is.

Hozzászólások

Nem tudom eldönteni, hogy most szidni akarod, vagy dícsérni :D Reggelente mikor beérek az irodába se szokott nagyon hideg lenni, de mire elkészítem a kávém már biztos, hogy nem hideg. A szörnyű bill kombókat sem értem, én pl a windowsnál tudnék sikítani, itt meg valahogy minden egyértelműnek tűnik. Az RDP probléma se osx probléma szerintem. Képkivágással sem értem mi a probléma. Az alt+q meg billentyűzet kiosztás probléma (én eleve nem magyart használok), meg lehet változtatni. Kikapcsolni meg sose szoktam, miért kellene? Szóval én ezt a blogbejegyzést Apple dícséretnek veszem :)

Alapvetően dícsérem.

A döntési mechanizmus legnagyobb része egy olyan operációs rendszer volt, amire van gyártó által kiadott teljes egészében és funkciójában működő VPN kliens az összes gyártóhoz, valamint egy bash shell, mert az sosem árt.
A maradék döntés nem volt más, mint a hosszantartó akkumulátor idő.

Elégedett vagyok vele, csak szerettem volna, ha nyoma van. :)

Hát nem tákolmány linuxot kéne rajta használni ugye

Legalábbis erre következtetek, lévén az OS X az égvilágon semmire se használja az ALT gombot önmagában álló modifier-ként

igen sajnos a magyarság igen gyakran hülyeséggel, és természetesen erre való pökhendi büszkeséggel párosul :(

egyes magyarok viszont gond nélkül használnak magyar kiosztást ékezetes szöveg írására, annak végeztével - vagy symbolokhoz - pedig alt+shift/cmd+space

gy.k.: (bár már itt is elhangzott) nem az OS használja az alt-ot modifier-ként, hanem te.

Ugyan, hogy is képzelheted azt, hogy az apple hibája az, hogy a gépek billentyűzetére azok a jelek vannak festve, és az oprendszerbe beépített magyar kiosztás olyan, amilyen. Dehogyis, az user a hülye, hogy nem angol gépet vesz, és angol kiosztást használ. Hiszen magyarul beszélünk, természetes, hogy mi vagyunk a hülyék, akik magyar kiosztást használnának.

Szóval szerinted az a természetes, átlagfelhasználói viselkedés, hogy az oprendszer által szállított beállításokat a felhasználó figyelmen kívül hagyja, egyéni kiosztásokat telepítget, vagy épp csakazért is angol kiosztást használ? Ja és mindenki tud tíz ujjal gépelni. Nem mindenki gyorsíró/programozó/advanced felhasználó. Ne legyél már nevetséges. A mac részben azt a csoportot célozza meg, aki nem akar ilyesmikkel szórakozni, csak használni a rendszerét.

> Nem túlságosan kigyúrt alkalmazások pld : képkivágás
> Az alkalmazás elképzelés nagyon tetszik, a gui ragyogó, az üzemidő csillogó, és az ember elfelejti, hogy egy számítógépet néha ki is kell kapcsolni.
> Hanghívás fogadás az nagyon nem rossz, főleg ha az embernek amúgy is épp van fülhallgató a fülében. Apple fülessel próbáltam, ott a hangerőszabályzó visszaszabályozta a noti hangerejét is.

Ezekből is tákolmány linuxra következtetsz, vagy csak beszűkültél a kritikus mondathoz érve? :)

Megkerdezem maskepp, kevesbe pontosan, de lehet meg az se lesz publikus (nem baj, csak erdekel, ha megis az):

Kellett-e az elmult evekben olyan Apple eszkozt vasarolnod (iPhone, Mac, etc.) amin tul ujnak talaltad a default szoftvert es szomoruan tapasztaltad (vagy akar elore tudtad, de igy is megvetted), hogy az eszkoz tul uj, ezert nem tudod downgrade-elni az altalad kedvelt OS verziokra, mert nem megy rajta? Es ezeket az eszkozoket hasznalod-e surun ennek ellenere, vagy maradtal foszabalykent egy regebbi Macbooknal, iPhone-nal, stb.?

képkivágással mi a gond?
CMD+shift+4 -> kijelöl, majd clipboardon az eredmény
( CMD+ctrl+shift+4 ) -> kijelöl, majd destop az eredmény

Hát pl Xubuntu-n sima Printscreen gombra kész a kép, gui ablak feldob, mentés, vágólap, feltöltés, mégse.
Alt+ Printscreen ugyanez csak az aktuális ablakról. Valahogy nekem egyszerűbbnek tűnik.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Az elso 4-5 billkombo, amit azonnal atallitok. Nem csak azert, mert iszonyat kenyelmetlen megnyomni, hanem mert egyebkent se hasznalom az apple laptopok billzetet, ha nem muszaj. Sima PC billel tolom, azon meg van dedikalt PrtScn gomb. A kepkivagashoz bebindelem a PrtScn-t, az aktual ablakhoz az alt-PrtScn -t, a teljes desktopot meg sose szoktam fenykepezni. Ja, es nem szivatom magam vagolappal (ezt windowsban se ertettem soha), egybol fajlt gyartatok.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"Ja, es nem szivatom magam vagolappal (ezt windowsban se ertettem soha), egybol fajlt gyartatok."

Miért gondolnád hogy ez szívatás? Biztos emberfüggő a dolog, én kifejezetten hasznosnak találom. A legtöbb esetben azért csinálok képernyőképet, hogy átküldjem valakinek, vagy kirakjam valahova. Mint kiderült a legtöbb szolgáltatás ezt megoldja vágólapról, például online képfeltöltők (imgur), azonnali üzenetküldők (hangouts, skype), email kliensek (thunderbird, gmail web), de szerintem egy wordbe, powerpointba, képszerkesztőbe is kényelmesebb vágólapról berakni egy képet, mint elmenteni fájlként csak azért, hogy utána betallózd.

Nyilván mindkét megoldásnak van létjogosultsága, egyik se nagyobb szivatás mint a másik, ha tudod melyik esetben melyik a kényelmes :)

En soha nem akartam meg wordbe, excelbe, powerpointba, kepszerkesztobe berakni egy macen keszult kepernyokepet (tegyuk hozza, hogy ezek egyike sem all rendelkezesre egy alaptelepitesu OS X-en), a kulso appok vagolapkezelese meg so-so, ha Linuxos port, akkor annal inkabb. Inkabb kirakom png-be, az egyreszt megvan kesobb is, ha kell, masreszt az mindennel kompatibilis, mint talalgassam, hogy most akkor mivel is fog mukodni vagolapon at es mivel nme.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik