blau blogja

zold bbc

Ez azert eleg durva, egyreszt twitteren ozonlenek az irannal kapcsolatos hirek, masreszt az usa state department megkerte a twittert uzemelteto ceget, hogy halassza el a karbantartasi munkalatokat.

Csak hab a tortan, hogy a bbc zoldre valtott.

Blackout Ireland

Avagy a maffia ujra lecsap.

A "zene ipar" kepviseloi most Irorszagot vettek celba, es azon igyekeznek, hogy az orszag osszes internetszolgaltatojat ravegyek "bizonyos" oldalak blokkolasara. A hir a Blacknight hosting provider-tol szivargott ki, akiknek eme ipar jeles es hozzaerto kepviseloi elkuldtek az ISP-knek szant levelet, amit ok viszont blogjukon publikaltak. Mint kiderult a levelbol az orszag legnagyobb ISP-je es telecom cege az Eircom mar le is fekudt, am (talan a felhaborodas hatasara) nemregiben kijelentette, hogy csak birosagi vegzes hatasara fog oldalakat blokkolni.

A level arra is fenyt derit, hogy blokkolason kivul koteleznek a szolgaltatokat "klienseiket vedo" mediacegek altal megnevezett IP-k elerhetosegeit kiadni.

a zuj pece

koltozesembol kifolyolag 24"os kepernyomnek es regi desktopomnak bucsut mondtam par honapja, a kis thinkpadem 12"os kepernyojere karhoztatva vegeztem mellekes meloimat azota. ennek tegnaptol veeg!

hosszan merlegeltem a lehetosegeket. kellett valami kompakt felepitesu (esetleges koltozes), de nagy kepernyos cucc. shuttle pc vs standard tower pc vs imac volt a megfontolas targya. fo szempont a munkavegzes, jo kepernyo, esetleges hordozhatosag, ertekallosag. a shuttle kategoriajahoz kepest draga volt, igy elvetettem, desktop pc kb egy arban volt az imac-kel, igy a kevesebb kabelezessel es terfogattal jaro megoldast valasztottam. egy ismerosom epp le akarta passzolni a 20"-osat, igy most ennek boldog tulajdonosa vagyok.

magyarok a marson - robotepito bajnoksag

Mekkora josag mar ez a verseny. Komolyan orulok, vegre egy olyan kezdemenyezes, ami tulelte a gyerekkorat es a tudomanyrol szol!

Roviden osszefoglalva ez egy olyan verseny, amire mernokcsapatok neveznek egy-egy marsjaro robottal. A verseny celja, hogy a robotok minnel tobb vizet gyujtsenek ossze az elore berendezett tereprol. Az iranyitasnak, es a robotok felepitesenek termeszetesen megvannak az elore megszabott feltetelei, marha jo otlet peldaul, hogy csak fel perces kesleltetessel lehet a rovert ide-oda kuldozgetni.

kar, hogy nem tudok leugrani halasra szemelyesen megnezni, remelem azert lesz majd rendes mediatamogatasa a rendezvenynek, megerdemli.

Linux csoda

Hihetetlen dolog tortent meg ma velem. Nyomtatot akartam beallitani. Itt van a nyomtato tolem mintegy harom meterre, egy madzag megy bele, azon is a tapot szivja magaba szerencsetlen, ugyhogy vaslogikaval kikovetkeztettem, hogy wifi-n keresztul lehet ra loni az anyagot.

Hosszu szenvedesre felkeszulve par napi hidegelelemmel nekiveselkedtem cups-ot installalni, beallitani. Meglepve eszleltem, hogy mar feltelepitettem korabban, nosza /etc/inid.d/cupsys start es el is indult. Bongeszoben megnyitottam a localhost 631-es portjat, es elkezdtem a nyomtato hozzaadasat.

Amikor a nyomtato kivalasztasahoz ertem, latom am, hogy a nyavalyas mar BENNE VAN A LISTABAN! Hihetetlen ez a linux, magatol megtalalta a halozaton logo nyomtatot. clickety click, es mar ki is hussant az A3-as testpage. Allat. Ez komolyan a XXI. szazad, lehet nyomtatni debian alol!

egy uj probalkozas

egy eve mar csinalom, csinaljuk a magyar urkutatasi oldalunkat, a cydonia.blog.hu-t. mostanaban kellemes indexes hatszellel (na semmi komoly, csak gyakran kiraknak cimlapra minket) egesz jo olvasottsaggal buszkelkedhetunk. ennyit eloszonak, a lenyeg, hogy kitalaltuk, megprobaljuk ugyanezt angolul. ime az elso (drupal alapu) probalkozasunk: http://space.szofi.net/content/why-i-hate-space-shuttle.

Ha tetszett, akkor lehet itten valahol redditelni, meg diggelni, kinek mi tetszik. Koszonjuk.

autonode vegre

(az autonode drupal modulrol)

Na vegre helyrepofoztam. Mar nagyon idegesitett az issue queue-ben levo #1 bug, hogy a modul nem altalanos celu. Nos ezt sikerult az alapokrol ujrairt modullal helyrepofozni. Az autonode modul arra jo, hogy magatol hozzon letre node-okat, elore meghatarozott sema alapjan. A semat beallitott adatbazis tablabol huzza, ez gyakorlatilag barmelyik, az adatbazisban levo tabla lehet. Az igy letrehozott node-ra aztan referal a node. Eredetileg a Repteri Lakoshoz irtam, ezt az oldalt most a modul irasa miatt off-line modba tettem. Talan diplomairas kozben lesz idom kicsit jatszani vele.

gmail imap support, de minek

kenytelen voltam visszaallni pop3-ra a gmail accountomnal, ugyanis nem lehet leiratkozni a [gmail] folderrol. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a levelezom ikonja (esetemben claws-mail) mindig jelezni fog olvasatlan levelet, hacsak kezzel be nem jelentkezem, es az osszes spam levelet olvasottra allitom.

Referencia: http://www.nabble.com/Gmail's-IMAP-support-is-deficient-t4692217.html
gmail imap
- cant delete folders
- cant mark mails as read in the inbox if they are also shown in one of
the "virtual tag folders".
- cant unsubscribe to the [Gmail] folder

kar, igy felejtos az egesz.

CivilTraffic palyazata

Holnap lejar a Knights Foundation palyazati felhivasa. Olyan otleteket varnak, es szeretnenek tamogatni, ami valamilyen formaban segiti a helyi ujsagirast, hirek terjeszteset. Ime a mi projectunk:
CivilTraffic

Ez egy felhasznalo altal szerkesztheto reszletes uthalozat terkep lenne, tipikusan olyan celokbol, hogy a Budapesten gyakran elofodulo ad-hoc utepiteseket villamgyorsan jelezni lehessen.

Potencialisan sokmindenre lehet majd hasznalni, utterheles szimulaciotol kezdve bkv utvonalelemzesen at akar lokalizalt reklamokat is ki lehet ra rakni (szigoruan a nem pofabamaszo fajtabol).

drupal es svg

Korabban kerdeztem az olvasokat, hogy milyen erveket tudnanak elkepzelni az svg mellet, egy eloadas miatt. Nos ugy a tisztesseges, hogy a vegeredmenyt visszaosztom a kozosseg fele. Ez az eloadas a DrupalCon-n lett megtartva, itt megtalalhatoak a slide-ok, illetve egy rovid irat az SVG-rol alkotott velemenyemrol.

Drupal 6 fejlesztett kereses hakk

Itt ulok jopar fejlesztovel egy kis udvaron Barcelonaban, a tengerparthoz kozel, es a keresomodul nagyjavitasan dolgozunk. Bar inkabb ok dolgoznak, nem ertem meg annyira a core-t, hogy beleszolhassak, csak bugot vadaszok, es patch-eket review-olok.

Az uj kereso egy cache-ben fogja letaroli a keresesi eredmenyeket, igy lapozaskor nem kell majd uj adatbazis lekerdezeseket inditani, eddig igy volt. A 6-os egyre jobban nez ki, massziv performance upgrade varhato, rengeteg idegesito, oreg bug javult, javul ki. Kijavult a #new - lapozas problema, (jelenleg ha megnezzunk egy node-ot annyi kommenttel, hogy lapozni kell a #new tag eltunik a masodik oldalra), user warning, ha nincsenek sutik engedelyezve...

szerinted miert jo az svg?

egy eloadashoz gyu"jtok anyagot, amiben az SVG kiemelten erintve lesz. Kivancsi vagyok a velemenyedre, hogy mit tartasz nagy elonynek (hatranynak) ebben a specifikacioban. Nem flash bashing a celom, szeretnek az enyemtol eltero nezopontokbol nezni a temara.

Fo nezopontom a fejlesztoe, elsosorban nem a juzer elmenyre vagyok kivancsi (de azert arra is, csak nem olyan nagyon).

itthon: turistahazkereses eredmenye, lapitopi

Korabbi blogbejegyzesben kertem segitseget, hogy jovo evi csillagasztaborhoz magyarorszagi helyszint talaljak. Ezuton is koszonom a segito kommenteket, nekik hala ellatogathattam az Orsegbe, Zemplenbe egy-egy napra. Nyugat-Magyarorszag igazan gyonyoru, a tokaji borok pedig valtozatlanul finomak.

A hazkereses nem zarult sikerrel, egyreszt a hazai arak a regiohoz kepest magasak (kelet Mo-i haz dragabb, mint Szlovakia). Artol fuggetlen szempontok miatt vegulis egy nemetorszagi helyszin mellett dontottunk.

Hazaerve vegre kibonthattam a rendelt laptopomat, egy Thinkpad x40-t. Ket napja jatszom vele, de nem tudok betelni vele, kisebb mint egy A4-es lap (bar vastagabb), 6-7 orat birja az aksi egy feltoltessel, raadasul meg jol is nez ki. Pocokeger kenyelmes, a sebesseg teljesen megfelelo. Az egyetlen "dilemmat" a remekul osszerakott XP prof jelenti. Megszoktam melozashoz a linuxot, ugyanakkor a mostani win tokeletesen tamogat minden laptopba kello ficsort, mint speci billentyuk (hangerotol kezdve hibernalasig), elmentheto helyfuggo halozati beallitasok stb stb. Ketlem, hogy ezt barmelyik linux disztribucio vissza tudja adni, de meg fogom probalni. Elso aldozat egy ubuntu livecd lesz, amint sikerul felheggeszteni egy usb drivera (ugyanis ebben a thinkpadban hal' istennek nincs CD olvaso).

turistahazat keresek

Kis segitsegre lenne szuksegem: tabort szervezunk jovore, es Magyarorszag is szoba kerult, mint helyszin. Egy csillagasztaborrol van szo, es olyan turistahazat kellene talalnom, ahova beferunk kb 60-70-en, realis (~napi 10-15 EUR) napidijert, civilizaciotol relative tavol. Illetve az adott idoszakra (harom het) csak mi legyunk az epuletben (meg a szemelyzet, de mas tarsasag ne).

elkezdtem keresgelni mindenfele eszak-magyarorszagi turisztikai portalokon, de a fenyszennyezes szempont miatt nehez barmit is talalni. Ha valaki tud segiteni, azt nagyon megkoszonnem.

SVG a weben

Elkezdtem beleasni magam az SVG-be, es csak tatom a szamat, hogy meg senki sem csapott le es keszitett uberinnovativ webes cuccokat ilyen alapokon. XML, atlathato struktura, lehetne AJAX modon bizgeralni, jQuery, mint felfedeztem alapszinten mar tamogatja, vagyis mindezt rohadt egyszeruen meg lehet tenni.

Nincs binaris blob, mint a flash eseten, es nyilt szabvany. A nagyok mar regota hasznaljak (google peldaul a terkepes cuccaiban). Elkepeszto, mennyi energiat kepesek az emberek beleolni, hogy vektorgrafikus feladatokat megoldjanak, gany modon (Flash, javascript dogivel), amikor itt van nekunk ez a csoda. Ami raadasul minden rendes kepszerkesztoben benne van, vagyis egy generalt SVG kepet a juzer minden adatvesztes nelkul tud "exportalni", mar alapesetben is, csak ki kell masolni a kodbol, es mar szerkesztheti is...

mi a velemenyetek - oldalkritika

Szeretnelek megkerni netet boklaszo bitvandor, hogy ha nincs ellenedre mondj velemenyt errol az utazasi portalrol: http://www.repterilakos.hu

Az oldal nemzetkozi verzioja a http://www.airportcitizen.net cimen erheto el.

Egy honapja keszitettem, Drupal alapon, viszont nem sok visszajelzest kapok az oldal minosegere, hasznalhatosagara vonatkozoan. Ha barkinek otlete, kritikaja van, nagyon szivesen fogadom, sokat segitene.

ergonomikus szek hol

Monitort bambulom egesz nap => kell egy jo szek, mert a mostaniban mar faj a hatam. Elkezdtem nezelodni (google) ergonomikus szekeket, amik kicsit segitik a tartast, de nem nagyon talaltam valasztekot. Mik a tapasztalataitok ilyen teren? Arban nem nagyon akarok rajta sporolni, megiscsak az egeszsegem.

copirajt site-ra hogyan

Inditottam egy kisebb honlapot, sajat otlet alapjan. A tartalmak rajta CC alatt vannak, mert ez volt olyan egyszeru, hogy meg en is megertsem, nomeg nem tilt semmit, ami jo. Viszont szeretnem, hogy az adott honlapot, szolgaltatast az altalam adott nevvel azonositanak az emberek. Latom itt a hup aljan is ott van a (c), ez ilyenkor valodi hivatalos szabadalmi vagy miatokom regisztraciot igenyel?

Tudom a megfogalmazas nem teljesen adekvat, kicsit bonyolultak ezek a dolgok nekem. Minden segitseget koszonok.

Esztorszag vs ruszkik

Tokom tele van ezzel a toketlen EU-s bagazzsal. Mar nem onmagat az EU-t utalom, mert nagyon nagyon jo dolognak tartom az alapotletet, de a hihetetlen burokraciatol, lassu reakcioktol, tulbonyolitott szervezestol a falra tudnek maszni. Jo pelda erre az EU reakciokeptelensege most, hogy Oroszorszag nyomast gyakorol Esztorszagra, mert a szovjet (szinten rosszfiuk) emlekmuvet elvittek Talinn fotererol. Felbujtott zavargasok, es tetovazo szovetsegesek.

Ezzel a poszttal szeretnem valahogy felemelni a hangom ez ellen a nemasag ellen, bar tudom nem sokat szamit. Remelem akik ezt elolvassak legalabb megtudjak mi is folyik a vilagban.