chx blogja

40+20 mrd / hó

"havonta 40 milliárd forintnyi új lakáshitelt és 20 milliárd forintnyi személyi kölcsönt folyósítanak a hitelintézetek", a hibából nem tanulásnak megvan (lesz) az ára. Teljesítmény nélkül nincs jólét, hitelből lehet átmenetileg olyat, de annak megvan az ára. Akkor is ha most nem devizában adósodnak el az emberek, és akkor is ha most kedvező a kamat környezet.
Remélem az olcsó hitellel, CSOK-kal, egyébbel fújt lufi rendezését már csak elviekben kell majd támogatnom, mottó: "2007-08 reloaded".

mutt+Gmail (.muttrc)

Aki esetleg kipróbálná, remek kis console mailer. Engedélyezni kell az IMAP-et, nálam Google 2-Step Verification is van. Ami még kell hozzá, címszavakban:
- mutt, abook.
- Google: less secure apps.
- Google: app password.

.muttrc (értelemszerűen módosítandó)

# $HOME/.muttrc config file.

# Account data.
set from='fname.lname@gmail.com'
set realname='Fname Lname'
set imap_user='fname.lname@gmail.com'
set imap_pass='new-google-app-password-here'
set smtp_url='smtp://fname.lname@smtp.gmail.com:587/'
set smtp_pass='new-google-app-password-here'
set ssl_starttls=yes
set ssl_force_tls=yes
set timeout=60
set mail_check=60
set imap_keepalive=60
set move=no
unset imap_passive

Good written and verbal communication skills

Miért van ez ott minden egyes IT álláshirdetésnél? Van olyan nekem, de minek is ez? Kb. azt jelenti hogy el tudd magyarázni a project managernek hogy "Neeem, attól hogy nem root:system az owner, a root tudja majd írni, ne félj drága.", fél órában. Egy írott tőmondat, ha felfogja jó, ha nem fogja fel akkor nincs ott keresnivalója. Ennél több minek?

Persze a papírkutyák az ls parancsot se ismerik...

Tour de UK

...lesz hamarosan, amolyan elő-elő-tapogatózás is egyben. Jó, egyelőre nem UK, "csak" London. Talán a legelső itteni kuponos cég (nem reklám, nem kommunista de brigád) kínál most egy londoni szösszenetet kellemes áron. Amúgy is rég mozdultunk ki, jót tesz majd.

A döntés már megszületett, ezer okból kifolyólag (de konkrétan a csokkal billent át a mérleg), megyünk. Nem kapkodunk, bőven van mit elintézni (szülés, lakás ki/eladás, native English környezethez megerősödni, tartalékot képezni stb.). De a döntést meghoztuk, a cél és az út világos. Kicsit olyan most mint amikor napszámból összespóroltam életem első gépére, és napokig nem tudtam vele mit kezdeni mert remegtek a karjaim a dinnyézéstől :D Látszott hogy hosszú és rögös út lesz, de megéri végigmenni rajta.

Bye Android.

Motorola, Huawei, Samsung. Egy se alsó kategóriás volt. Az első után éreztem hogy többet nem kellene. A második után tudtam is. Mégis megvettem a harmadikat, egy Galaxy S4 Mini-t. Nem kellett volna.

Gyári rendszer, semmi ügyeskedés vele, semmi veszélyes app (1-2 apróságot tettem csak rá, olyanokat amit 1-10m ember használ, pl. Google Authenticator, file manager). 1,7 GHz, 1,5 GB RAM, csak a gyári dolgok futnak. A böngészés akadozik, a görgetés (in general) akadozik. A gyári screen unlock olykor lagol. A gyári zene lejátszó olykor másodpercekig indul. Jó, vannak elvárásaim egy ~100 ezres telefonnal szemben, majd jön szoftver frissítés, stb-stb mittudomén reménykedünk. Olykor reboot.

[solved] - OpenBSD, xfce4 ablakok fejléc nélkül

Sziasztok,

os: OpenBSD obsd1 5.0 GENERIC#43 i386, az xfce4-et tettem rá, előre menekülve a GNOME 3-tól (szerintem a következő kiadásban már az lesz).

A probléma az volt hogy az ablakoknak nem volt fejlécük, nem tudtam mozgatni vagy méretezni őket, nem volt háttérkép és a kurzor is csak egy fekete X volt.

Nem tudom mi okozta a hibát, csak arra emlékszem hogy az install után rögtön az egyik userrel indítottam el az xfce4-et, és az első mozdulattal átméreteztem a felbontást.

Én kis butus, ahelyett hogy gondolkodtam volna feltúrtam a netet, persze nem találtam semmit. Próba-szerencse: elindítottam root-tal is, úgy jó volt, tehát maga az xfce4 rendben van.

Ajánló: Sylpheed e-mail kliens

Sylpheed.

- MH file format, minden a levelezőn belüli könyvtár egy könyvtár a FS-en, ugyanígy minden e-mail egy külön plain text file.
- POP3/IMAP/SMTP, SSL-el is, van newsgroup, mailbox, maildir támogatás is.
- Konfigurálható hogy hol legyen a mail folder, és a config folder is. Ez utóbbit csak Windows alatt használtam, mert a C:\Doc... helyektől a hideg ráz.
- Van jó levelező lista, ahol 'sylpheed:abcde' formában (ahol abcde=[0-9]) sorszámokkal automatikusan megjelölik az e-maileket, így sokkal gyorsabb keresni közöttük.
- Apróság de nekem nagyon tetszik, hogy a levelezőn belül elég csak áthúzni az egeret egy másik ablak felé, nem kell kattintani ahhoz hogy a görgetés ott működjön.

RSS, de minek?

Íme egy jó technológia, amit nem jól használnak:

1. Ahogyan működnie kellene, látszik a tartalom, a képek, a kommentek.
http://kepfeltoltes.hu/view/110107/bkvfigyelo_rss_www.kepfeltoltes.hu_…

2. Ahogyan nem jó, nem jelenik meg a tartalom:
http://kepfeltoltes.hu/view/110107/index1_rss_www.kepfeltoltes.hu_.png

3. Ahogyan szintén nem jó, megjelenik ~1 sor, utána semmi, kattints és nyisd meg a böngészőben.
http://kepfeltoltes.hu/view/110107/index2_rss_www.kepfeltoltes.hu_.png

A hiba nyilván nem az RSS protokollban én nem is a kliensben van, rosszul ajánlják ki a tartalmat. Sokan. Gondolom pont azért hogy nyissam csak meg a weboldalukat, nézzem a sok villogó flash-t, és egy két héttel ezelőtti cikket fél napig keresgéljek.

CD, YouTube, Torrent

Ma este szerettem volna a YouTube-on, a saját csatornájukon megnézni a Dragon Force együttes (dallamos-pörgős, kivételesen sokat szólózós, dallamos metál) újabb alkotásait. Szokásom meglepni magam egy-egy CD-vel, persze előtte mindig kivesézem (letöltöm) a dolgokat, de itt már érett a vétel, mert jók.
Erre az fogad, hogy kis hazámból ezt-azt nem vagyok jogosult megnézni, mert hogy disziz jur lokésön és itt a kopirájt nem úgy megy mint mondjuk a júeszében.
Nos, gyorsan regisztráltam magamnak hozzáférést, és hipp-hopp, rögtön nem volt baj a földrajzi helyemmel és a szerzői jogokkal.
Ezek után nekem viszont a lelkiismeretemmel nem volt baj, kb. 18 perc alatt lejött a diszkográfia, százszor jobb minőségben.
Tanulság (nekem): ha kell úgyis megveszem (ez kb. borítékolható), a jutyub meg nézzen hülyének mást, én nem töltöm vele (sem) tovább az időm.

Raggle console RSS reader

Gondoltam milyen jó dolog RSS-t olvasni konzolon, több megoldás kipróbálása után a Raggle tetszett meg igazán, úgy néz ki mint a Feed Reader és könnyű kezelni.
Telepíteni picit nyűgös volt, forrásból természetesen nem volt hajlandó lefordulni, a Debian csomag-os link amit a web oldalukon megadtak nem működött (mert ugye a Debian repository-ban nincs benne).

Sebaj, az Ubuntu-hoz készült csomag simán felment:

wget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/r/raggle/raggle_0.4.4-3_…
sudo dpkg -i raggle_0.4.4-3_all.deb
sudo apt-get install ruby irb librexml-ruby1.8 libyaml-ruby1.8 libncurses-ruby1.8
sudo apt-get -f install
sudo dpkg -i raggle_0.4.4-3_all.deb

Az nem működő országrul.

Hosszú idő után úgy gondoltam, hogy ismét tanulásra adom a fejem. A szakot kinéztem, a jelentkezést beadtam. A régi rendszerben szerzett főiskolai diplomám szeretném MSc szintre emelni (új rendszer rulez!). Nem mintha ez szakmailag valami pluszt adna, de ha majd váltani szeretnék jobban fog kinézni a CV-ben.

Perszék: Persze tantárgyakat kell beszámíttatni. Persze hogy ehhez félinformációk vannak egy link személyében. Persze hogy ezt is ismerőstől tudom meg, nem hivatalos úton. Persze gond lehet hogy nekem még főiskolai WC papírom van és nem BSc. Persze lehet hogy nem is gond, de lehet hogy igen, nem lehet megmondani előre. Persze hogy az iskolánál egy már nem létező szervezetre hivatkoznak és persze az is, hogy a hivatalos pénznyelő címét a honlapjukon igen erősen kell keresni, mert annak olyan logikus a felépítése. Persze regisztrációs levelet még nem kaptam, csekket sem. Persze a telefonban semmit nem mondanak.
A régi ismerős érzések újra rám törnek, a gyomrom görcsöl, a kedvem lankad: újra iskolába járok majd. Ha egyáltalán el tudom kezdeni a bürokrácia miatt, megint rommá szívatnak majd a TO-n, megint lesznek arrogáns tanárok, akik szakmai hiányosságaikat rosszindulattal pótolják. Most utoljára, már biztosan tudom: csak éljem túl, soha többé! Nehéz menet lesz...