blackberry blogja

Angol nyelvtanulás 10 perc alatt

Múlt héten sürgősen szükségem lett volna egy Win 8.1 Pro licencre. Gyors google, hogy merre tudnám beszerezni, első találatok között egy eBay-es eladó (német cég). Megnézem, jó áron adja, igaz, hogy viszonylag kevés értékelése van, de az majdnem mind pozitív.
Kb. 21:30 körül kosárba teszem, fizetek.
Másnap reggelre meg is kaptam a kulcsot üzenetben. Gyors próba Win 8.1 -> Win 8.1 Pro upgrade, Windows szerint érvénytelen a kulcs. Ok, tegyünk próbát egy clean installal -> ugyanez.
Írok az eladónak (angolul, német csak nagyon alapszinten megy), képernyőmentésekkel megtámogatva a probléma leírását. 2 nap várakozás után jön egy mail ékes német nyelven, kb. ilyen "hülye vagy paraszt, még egy windowst se tudsz aktiválni" stílusban + screenshotok csatolva, hogy hogyan kell megadni a kulcsot (ugyanaz amit én küldtem csak németül) + egy figyelmeztetés, hogy ha sokszor próbálgatom az adott kulcsot, akkor lehet, hogy érvénytelenítik (wtf?).
Írok nekik megint (angolul), hogy köszi, de ha figyelmesen megnézik a levelet amit küldtem, pontosan úgy csináltam mindent.
Eltelik 1 nap. Semmi válasz.
Második nap. Semmi.
Harmadik nap. Eladó még mindig kussol.
Negyedik napon adok nekik egy negatívot eBay-en.
Értékelés megírása után nem egész 10 percen belül jön az eladótól egy felháborodott üzenet, hogy mégis miért adtam nekik negatívat. Hibátlan angollal.
Továbbá felajánlották, hogy ha törlöm az értékelést, akkor küldenek egy működő (!) kulcsot vagy _esetleg_ vissza adják a pénzt.
Épp írom nekik a válaszlevelet, már negyedszer fogalmazom át, mert még mindig nem találom elég durvának :D

Levél csatolmány továbbküldés - ahogy a profik csinálják

"A" cég alkalmazottjának kellett volna továbbküldenie 1 db e-mailben kapott pdf fájlt "B" cég alkalmazottjának e-mail címére (nem az eredeti levelet továbbítva). Nem boldogult ezzel a pro IT képességeket igénylő feladattal (kiderült, hogy első elképzelése az volt, hogy kinyomtatja majd beszkenneli és úgy küldi el, csak valahol a szkennelésnél elakadt), majd közel egy óra szenvedés után végre megtalálta a megoldást...
Gmail-ben megnyitotta a pdf-et, lefényképezte telefonnal, majd onnan továbbküldte e-mailben. "B" cég alkalmazottja kapott egy olvashatatlan homályos szart (kb. az oldal felső harmada volt úgy-ahogy olvasható). "B" telefonos érdeklődésére, hogy ez mégis mi a kurvaélet, közölte, hogy nincs ezért megfizetve meg ez amúgy se az ő dolga.

Ez volt a héten

MS Office -> LibreOffice kísérlet egyelőre elbukott, főleg a calc xls kompatibilitása miatt. A legcsúnyább húzása az volt, hogy egy agyonmakrózott fájlt gond nélkül megnyitott, le is futottak a makrók, csak éppen a számítások végeredménye volt hibás. Végül is csak három napig néztem miatta hülyének az egyik partnerünket :D

A héten nagyjából 200 e-mailt kaptam amiben az adott cég, szolgáltató, partner biztosít, hogy ők aztán totál full 100000%-ig GDPR megfelelőek - volt olyan cég aki 3x is elküldte, gondolom a biztonság kedvéért.

MS Office -> LibreOffice kísérlet

Gondoltam megnézem, hogy hol tart a LibreOffice jelenleg. Utoljára 1,5-2 éve próbálgattam komolyabban, hát akkor még voltak bajok rendesen (xls, doc megjelenítése, sebesség)...
Eddigi tapasztalataim:

- LO Calc sebességben meglepően sokat fejlődött, persze azért még mindig nem egy Excel
- az elmúlt 2 napban nem talákoztam hibásan megjelenített xls fájlal (pedig megnyitottam egy párat)
- amin rendesen meglepődtem, még egy sz@rrá makrózott xls-el is elbírt (egy _nagyon_ minimális igazítás után)

- LO Writer mostanra szerintem már egy komolyabb felhasználónál is ki tudja váltani a Word-öt
- doc, docx fájlokat szépen megnyitja, nincsenek már durva hibák

outlook.com

Our services aren't available right now
We're working to restore all services as soon as possible. Please check back soon.

Vajon mi lehet? Lejárt egy cert? Elromlott egy tápkábel? Esetleg valamelyik Gupta rossz szkriptet futtatott?

Audiofilek...

Sokáig elnézően mosolyogtam, mikor egy-egy HiFi guru próbálta nekem elmagyarázni, hogy micsoda hangzásbeli különbség van az aranyozott és sima tápkábel között a nagyon hájend rendszeréhez csatlakoztatva. Valahogy még az ötméteres HiFi UTP-t is megemésztettem 5000 forintért.
De most a "HiFi rendszerekhez tervezett kismegszakító" elhangzását már nem bírtam ki hangos röhögés nélkül.

html + css

Ha a fenti kombóba bele szeretném magam ásni, milyen oktatóanyagot ajánlanátok? Lehetőleg angol nyelvű ebook kellene, de ha papír az se baj. Ilyen 2004-es kiadású már a megjelenés pillanatában elavult információkat hordozó, facepalm kategóriás fordításokat tartalmazó kiskapus retteneteket inkább kihagyom :D

Köszi.