Levelezés menyiségi "quotával"

Van egy már elkészült webkiszolgáló, amin van 8 domain és ezek közül 3, vagy 4 szeretne rendszeresen hír leveleket küldözgetni változó gyakorisággal, néha több ezer címzettnek, de azt nem akarom, hogy ez a feltétlenül szükségesnél jobban terhelje a servert, illetve a mennyiség miatt nem szeretném, ha valamilyen blacklistre kerüljön a server, ezért azt találtam ki, hogy mennyiségi quotát vezetek be. Jelenleg Psotfix van a gépen, természetesen nem zárkózom el attól, hogy másmilyen kiszolgálót használjak, de azért jó lenne, ha maradhatna a Postfix. Tehát abban kérek segítséget, hogy hogyan kezdjek neki, esetleg ha tudtok erre megoldást szívesen venném.

Hozzászólások

"hír leveleket küldözgetni változó gyakorisággal, néha több ezer címzettnek"

Ezt a cimzett is tudni fogja?! :)

Mer ha nem, akkor jobb ha nem csinalod meg! :D

" Psotfix "

Ezt nem ismerem. :)

"valamilyen blacklistre kerüljön a server, ezért azt találtam ki, hogy mennyiségi quotát vezetek be."

Nem is tudom melyik honlapon talalkoztam olyan lehetőseggel,
hogy egy kerdeses domainra blacklistre felterjesztest lehet kezdemenyezni?! :)

----------------------------------------------------------------

"Ezt a cimzett is tudni fogja?! :)"
Igen ők íratkoztak fel rá

"Mer ha nem, akkor jobb ha nem csinalod meg! :D"
Hát igen... Töredelmesen bevallom, hogy többé, kevésbé vagyok ebben biztos, épp ezért akarom ezt gátolni, a nélkül, hogy a becsületes előfizetőkkel ki ba*****

Postfix
Ez csak azért mert 4-5 Psotfixet tutujgatok, de a manuálokban meg weben, Google nem találtam erre solution -t (hát igen az ellen nem véd)...
Persze nem zárkózom el semmijen tanács elől sem

anno en a gmaillel futottam bele ilyen "blacklistbe", egy uj site inditasakor. a tomeges regisztracio/megerosito mailkuldes miatt blokkoltak az egyik ip-nket egy idore.(nyilvan a gmail nem tudta, hogy a kikuldott levelek regisztraciot megerosito emailek) szoval kellemetlen tud lenni a dolog :)

az eredeti kerdesre valaszolva: valahol a neten (lehet pont a hupon) felmerult mar a problema es talan a freewebet hoztak fel peldanak, hogy egy bizonyos azonositot kell betenni a headerek koze, es csak ennek a jelenlete eseten kuld levelet a szerver. ezt, ha webszerveren vagy (ahogy emlitetted) egyszeruen meg tudod oldani: irsz egy scriptet, ami az adott azonosito alapjan nyilvantartja a napi kikuldott mennyiseget. ha a user meg nem lepte at a limitet, akkor a levelet tovabbitja a postfixnek/eximnek/barminek, ha pedig atlepte, akkor hibaval ter vissza.

ha ez megvan, akkor mar egyszeru a dolgod: ezt a scriptet add meg (php eseten) a php.ini-ben (ha a teljes rendszerre ki akarod terjeszteni a limitalast) vagy az adott virtualhost konfigjaban (php_admin_value) sendmail_path -nak, es maris kesz vagy a mennyisegi szuressel.

ha virtualhostonkent egyesevel adod meg a limitet, es nem a teljes rendszerre terjeszted ki, akkor meg a header resz is kihagyhato (mivel nincs szukseg a kuldo azonositasara), hisz elegendo az adott virtualhost szamara a script egy (testreszabott) peldanyat megadni (ami nyilvan az adott virtualhostra specializaltan szamol, elkulonitve a tobbi virtualhost statisztikaitol), es igy a felhasznalo szamara gyakorlatilag lathatatlan lesz a szures, nem kell semmit sem modositania, hogy mukodjon a levelezese.

azt hiszem konkret implementaciorol akkor sem volt szo, csak hogy nem bonyolult megcsinalni. gyakorlatilag egy fileban szamlalot/adatbazisban egy rekordot frissitesz/ellenorzol minden egyes levelkuldessel. sztem meg php-cli-vel futtatott php script is egyszeruen es gyorsan megoldana a feladatot, mas alternativakrol nem is beszelve...

Azt hiszem pont ez kell!!!
Köszönöm!!!

Kb így gondolom:
1. Nézd meg, az adott hosztnak mennyi a quotaja! Elérte-e? -> igen -> Hibaüzenet
-> Nem -> 2.
2. Nézd meg, az idő arányos quotat elérte-e? -> igen -> másold a levelet egy várakoztató mappába
-> Nem -> 3.
3. Küld ki a levelet
4. Nézd meg van-e várakozó levél a várakoztató mappában -> igen -> goto: 1.
-> Nem -> Exit 0

Akár Perlben, akár Php-ban egyszerű megvalósítani azthiszem. Ha fejlemény lesz ide írom

na most elméletben én is ilyesmiben gondolkozok, de egyre nem tudom a választ:
hogyan drótozom össze a phpval? Alapesetben a sendmailnek küldené, ha átirom hogy egy bash proginak küldje, a paraméterezés hogyan zajlik? a weben kitöltött mezőket hogyan kapja meg a saját scriptem és szegény sendmail?:)

És ha egy hírlevél-alkalmazást használnának a kérdéses domainek a küldésre?
Gondolok itt a phplist-re.

nem tudom előrébb haladt már a dolog? Google-n azóta sem találtam leirást hogyan lehetne változókat átadni a scriptnek, vagy bárminemű megoldás arra hogy a mail fvg használat limitálva legyen.