Valami nem stimmel

Nincs panelprogram és fűtés sem még, de hűvös az igen. Ilyenkor elővesszük a már jól bevált másfél kilowattos fűtőberendezést és bekapcsoljuk hadd szokjunk csak vissza fokozatosan arra a 20-21 fokra.

Ma este azt veszem észre, hogy égett szag van, néha megcsapja az orrom, néha nem. Megy a kerámiabetétes fűtőventilátor. Szaglom, nem belőle jön. Körbenézem a többi műszaki cuccokat is a szobában, azokból sem, így visszacsüccsentem a gép elé.

Aztán éppen bátyámmal beszélek telefonon, amikor megint feltűnik a szag és elkezdek jobban kutakodni.

Nos hát sosem gondoltam volna, hogy valaha ezt kell mondjam, de:
A konnektor. Forró volt az egész műanyag aljzat, a dugó és a kábel.

Egyből átdugtam máshová, lehűlt, a másik aljzat nem forrósodik.
Holnap fény derül az igazságra, mert az biztos, hogy leszedem az aljzatot, gondolom a villát fogadó lemezek gyengültek meg. Kicsit beljebb hajlítom, vagy ha megégett csere.

De mostantól nem bízok a konnektorokban.
...meg a fűtőtestben sem, úgyhogy szigorúan csak 750W-on lesz üzemeltetve. :)

UPDATE
Kép Másik kép

Kicsit összeégett/olvadt. A pont ugyanolyan tartalék aljzat beszerelésekor jöttem rá egy lehetséges beszerelési hibaforrásra. A jobboldali vezeték a baloldali lyukba volt dugva, és becsavarozáskor akaratlanul is kijjebb csúszik és gondolom ekkor már nem érintkezik már tökéletesen.

Szóval aljzat kuka, ki van cserélve újra, megy a 1,5 kW-os bétateszt :D

Hozzászólások

A csavart is nézd meg, amelyik a vezetéket fogadja, szorítja. Jó eséllyel az van meglazulva.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Attól függ milyen konnektor amúgy. Ha még a régi "földeletlen", akkor nem csodálkozom, azoknak még kátránypapiros a szigetelése (mármint a vezetéknek a falban, nem a konnektornak).
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

A vicc az egészben, hogy kb 2 éve lettek cserélve a konnektorok süllyesztettre. Egyébként müanyag szigetelésűek a vezetékek a falban, ha jól emlékszem.

Szal nem a vezetékkel kell, hogy gond legyen, mert a tőle pár méterrel arrébb lévőnél semmi ilyen gond nincs.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Nálam is volt hasonló probléma, csak az 1800 W-s bojlerral. Melegedett a konnektor, egyszer csak elment belőle az áram. Szészedtem és kiderült, hogy a vezeték (még a régi sodort eres, de már műanyag boritású) el volt oxidálódva a csavar mellett és egyszerűen eltört. Szétszedésnél látsz rajta valamit?
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Nálam a világítási hálózat az sodrott réz, megfelelő érvéghüvely használatával, az aljzatokhoz viszont 1.5mm2-es tömör réz van húzva.

Nálad a bekötés lazulhatott ki/le, aminek a következménye az átmeneti ellenállás megnövekedése és ezen kellően bőséges hőtermelődés. Ha szerencséd van, akkor az aljzatot nem kell kikukázni - a bekötését viszont alaposan nézd át/húzd utána. Ha netán sodrott vezeték, és nincs érvéghüvely rajta, akkor a fülénél fogva rángasd vissza azt, aki csinálta, és péklapáttal nógatva javíttasd ki vele.

Tömör réz van minden konnektornál és kapcsolónál a lakásban, nemrég volt dolgom néhánnyal.
Az említett konnektort még "szakember" szerelte, így ezért rendült meg a bizalmam egy kicsit a konnektorokban :)

Ezen a hiányzó érvéghüvelyes péklapátos tanácson jót derültem :D

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Ezért sem preferált ma már szerencsére. Amúgy nem csak a falikábel, a többi alu se túl jó, mert a kötőelemek nem aluból vannak, és az eltérő hőtágulás előbb utóbb valószínűleg bizonytalanná teszi a kötést emiatt. Láttam már rugós csillárösszekötőt olyat, ami gyakorlatilag apránként elvágta a puhább alu vezetéket (bár egyébként a legtöbb esetben pont a rugós kötőelemeket javallják ilyen helyekre).