Ajánlj disztrót.

Fórumok

Tudom-tudom, nem első és (valószínúleg) nem is utolsó előfordulás.

Új "vasparipám" egy ASUS N550JK, ehhez kérnék disztrót.

Erőforrásban el vagyok látva (Core i7, 8GB RAM), de a legfontosabb az, hogy az ajánlott disztró minél jobban támogassa az Optimus technológiát (GeForce GTX 850M).
Hogy ezt Zárt vagy FOSS módon teszi meg, nem túlzottan nézem, a lényeg, hogy menjen.
Ha OOB, akkor csak jobb.

Felületből leginkább a Gnome, de csak mert ezt szoktam meg.
Egyéb érvek jöhetnek, főként sysadmin feladatok lesznek vele ellátva.

A tippeket előre is köszönöm!

Üdv,
ptoth

Hozzászólások

Mivel én szeretem gyűrni az erőforrásokat és azt írtad hogy abból neked van elég, ezért javaslok egy Fedora 20-at, Kde-vel, zárt nvidia driverrel. Ha a videókat lecsekkolod, akkor láthatod hogy néz ki a desktop, és mik futnak.

--
r@g3
jáTék0s l1NuX [http://www.youtube.com/user/gerig0d]>

Ha a "legnépszerűbb" (legelterjedtebb) disztrók közül választasz egyet, nagyon nem nyúlsz mellé. Ezekben általában a legfrissebb meghajtók megvannak, így azt gondolom, ezeknél van a legnagyobb esélyed.

amit én lehet, hogy: Slackware, Mint, Ubuntu, Suse
amit én biztos, hogy nem: Debian, Fedora, Salix, Gentoo
amint én nem tudom, hogy: Arch, Mageia, CentOS

Windows.
Ha az Optimus támogatást lehúzod, akkor akármelyik.

Vagy ha van olyan Optimus támogatás, ami jó (értsd nem lassú, nem csak az NVIDIA-t használja, nem csak az INTEL-t használja) az most szóljon, és árulja el melyik az, mert én 3 éve próbálok rájönni.

lassú = bumblebee, mivel az nvidia sajátja sokkal jobb eredményeket hoz

csak nvidiat használ= nvidia saját driver (nvidia-drivers) valahogy összerakva, nekem nem sikerült, bár az életem felét nem áldoztam rá

csak intelt használ = amit most használok, az nvidia chip csak dísznek van a gépben

az optirun vagy bumblebee parancs, vagy az nvidia-drivers-é, erre már nem emlékszem, bár inkább az előző, kb ugyanaz a funkciója mint windows alatt a jobb gomb más grafikus processzorral futattásnak

Gyári nvidia 343.22-es driver + Bumblebee nekem szépen megy. Persze ha wine+recordmydesktop+bumblebee+crysis az már szép kombo a vasnak, de az is megy. Nyilván itt már a hardveres erőforrások igencsak kérdésesek. A natív Steam-es cuccok mennek szépen, a wine-os Steam meg picit lasabban.

--
r@g3
jáTék0s l1NuX [http://www.youtube.com/user/gerig0d]>

Én 3 éve szívtam az Optimussal az akkor vadi új laptopomon Linux alatt. Pár napot elvett az életemből, és pár ősz hajszállal több lett hirtelen. Ekkor lett végleg elegem a Linuxból desktopként és átnyergeltem WIN7-re, amit azóta is elégedetten használok.

Nem tudom, azóta van-e komolyabb előrelépés az Optimussal Linux alatt.

----------------------------
Előnevelt csirke kapható!

Ubuntu-val szerintem pár kattintással meg lehet csinálni hogy működjön az optimus. Fedora-val is talán, de én maradtam a kb. 10 perces oldschool command line telepítésnél, ami működik.
Ha jól tudom NVidia driver már tudja, de az automatikus váltás kernel szinten még nem megy. Igy egyenlőre ha valamit nvidia-val szeretnék futtatni, akkor ahogy fent is írtam be kell biggyeszteni az "optirun" parancsot elé. Ha a program bezáródik, akkor az nvidia modul aut. kiveszi magát, így az intel fut tovább.

--
r@g3
jáTék0s l1NuX [http://www.youtube.com/user/gerig0d]>