Elnézést kért az Apple a "célt tévesztett" Crush! reklámja miatt

Címkék

Dühös reakciót váltott ki zenészek, művészek, tartalomkészítők körében az Apple új iPad Pro reklámja. A Crush! az Apple szerint célt tévesztett, ezért nem fogja az TV reklámblokkokban elhelyeztetni. Az Apple célja nyilvánvalóan az volt, hogy hirdetése megnézése után az emberek a számtalan kreatív eszköz metaforaként tekintsenek az új iPad Pro-ra. A célcsoport viszont ez félreértette ... Részletek itt.

Hozzászólások

Semmi baj nincs a reklámmal. Ide vezetett a sok píszískedés (és ebben az Apple keze is vastagon benne van), hogy az emberek már minden szarra érzékenyek. Egye meg az Apple amit főzött, a reklám szerintem 5/5-ös.

trey @ gépház

Az gáz, ha nekem *bármelyik* cucc jobban kellene a présgépből (de a présgép maga is!), mint az a nyominger ipad 5(?)-ös?

Egy gitár 10 év múlva is gitár, de még az egyik gumilabda is. Míg az ipad, valamelyik búzamező alá lesz temetve addigra.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En mar csak ilyen földhözragadt vagyok, hogy tudjam, hogyha valamit beteszel a présgépbe, az nem szűnik meg, csak szétmorzzolódik, roncsolódik.

Plusz hozzá jön a reklámfilmbe a kihangsúlyozott snitt, amikor fújnak egyet, mint egy elfuserált bűvésztrükk közben, és kicserélik egy ipadre.

 

Gagyi és szánalmas. Kb. mint egy bollywoodi akciófilm. És én leszarom a PC-skedést. Frankón. De ez visszataszító volt. Ahogy tojik az egész földkeregség összes ember fejére, hogy nesztek ezt vegyétek, a régit dolgaitokat úgyis összezúzom. Konzumidiótának néznek kollektíve mindenkit (engem is).

Hogy ne háborodnék fel?

 

Be kéne az egész Apple-t szántani a sok propriatery, anti-repair szarjaival együtt. Nem pedig kirakatba tenni, hogy mindenkit és mindent ledózerol, és csak egy ipad marad utána.

 

Jól van, Stan, nem lovald bele magad.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Teny es valo, hogy egyre ritkabban cserelek szamitogepet.

Es egyre nagyobb szorongassal/idegeskedessel tolt el, hogy tudom, egyre gazabb az ujabb generacio. (memoria alaplapon, akksi nem cserelheto, ssd nem cserelheto).

 

Van most egy Thinkpad T560-am. Mit ajanlanal, mit vegyek? Ez anno 700khuf korul volt. Most 700-1200khuf-ig gondolkodnek.

Melyikre csereljem le nyugodt szivvel?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Thinkpad utan/mellett eros kompromisszum.

Nincs matt ki jelzo,  pocokeger, ethernet. Ssd nem bovitheto/cserelheto. Billentyuzet is visszalepes thinkpad utan. Nincs dual aksi. Linux nem tamogatott. (Ebben thinkpad kifejezetten eros)

Termeszetesen van szamos markans elonye az apple-nek. Mx cpu/gpu egy alom az x86-on elerheto alternetivakhoz kepest. Neman es huvosen dolgozik. Mac touchpad je utan a lenovoe irritalo. OS. A cmd ergonomikusabb/hatekonyabb mint a ctrl. Maszivabb epitesu, mint az uj lenovok. Nem kell toltot hordani mert egy mai atlag mobiltelefon usbc toltoje elegendo.

Olyan valakinek, aki a Thinkpaddal elegedett es azon aggodik, hogy az abban rejlo erossegeket milyen ma elerheto notiban talalja meg, nem mernem ajanlani h macbook prora cserelje, mert sokat csuklanek a kovetkezo honapokban.

T szeriabol a 480/580 volt az utolso ami nem visszalepoes az 560-hoz kepest. Annal ujabb generaciok eseten: P szeria.

Bemész Prohardveren a Lenovo Thinkpad (nem ideapad) topikba, és megmondják neked melyik thinkpad szériája miben lett ócskább a 10 évvel ezelőtti szinthez képest. Olyat ott még nem mondtak, ami jobbra sikeredett volna 2023/2024-es termék, mint a 10 évvel ezelőttiek.

Így pedig kategórikusan kijelenteni h. "akkor P széria", az sajnos egy semmitérő tanács.

Sorry: Valoban felre ertheo volt a P szeria, helyesen a P szerian kivul minden felejtos Lenovo vonalon.
"Nyilvan" az uj P-k is silanyabbak mint a regi T es X, de ott van par ev kesleltetes van a hanyatlasban (forrasztott ramok, bovithetetlen hattertar, alulmeretezett hutes) sajnos a cserelheto akkumlator a P-n is nyugdijba ment a 8. generacioval, viszont kijelzo teren meg jobb a kinalat. A thinkpad minosegi romlasa inkabb 20eve kezdodott mint 10. Ugyanakkor sztem elegge konkret volt: T480/T580 ra cserelnem a T560at, dupla cpu teljesitmeny, dupla memoria kapacitas, usbC toltes, minosegbeli visszalepes nelkul.  Ha az keves teljesitmenyben akkor a P52/P53 az utolso massziv darabok, amik meg a T560 erzest/tartosagot tudjak.

A MacBook gyakorlatilag a legjobb manifesztációja azoknak a hátrányoknak, amit khiraly felsorolt. :D

Persze tény, hogy lehet használtan is venni.

Utoljára a 2017-es MacBook Pro-ban volt cserélhető SSD, azóta már minden is le van forrasztva az alaplapra. Apple meg úgy gondolja, hogy a bloated szutykaihoz elég lesz 8 GB RAM, így a korszerű™ modelljeit már ki sem adja több RAM-mal. Ja, tudjuk az M chipre fordított progik kevesebb™ memóriát™ esznek (lófaszt). Konkrétan vegyél 2-3 MacBook-ot, ha multitaskingolni akarsz, pl. multimédia szoftverekkel (zeneszerkesztés, videóvágás, photoshop, böngészés több tabon egyszerre).

ebben teljesen igazad van. én is processenként vettem egy macbookot. egyiken elindítok egy spotifyt, a másikon egy böngészőt. sajnos egyszerre 2 processzt nem tud futtatni a gép, úgyhogy már legalább 10 ezer darab macbookot kellett vásárolnom emiatt!!!!!!!!!!!!!!!! bárcsak mindenki ilyen jól látná a valóságot min te :D:D:D:D:D:D

> azóta már minden is le van forrasztva az alaplapra

ahogy minden gyarto minden gepeben manapsag... kiveve talan a 6kg-os 17" gamer "laptopokban"

> elég lesz 8 GB RAM

hat en vettem egy 8GB ramos M1 air-t, es teljesen jo gep arra, amire valo. switchet konfolni helyszinen minicommal, weben buzergalni az unifi controllert, emailezni...  de nyilvan nem ezen fogok blendert vagy photoshopot futtatni.

ahhoz meg lehet venni macbook pro-t sok rammal, nagy ssd-vel.

Amúgy nem kell lebecsülni a kicsi 8 giga ramos m1 airt. Én gyönyörű szépen tudok vele 4k60FPS-t vágni imovie-val miközben veszek fel alá zenét garageband-el, sőt még a pixelmator is elketyeg a háttérben úgy hogy mellé ott a böngésző 8-10 tabbal. Ezt a kört lazán lehozza reccenés nélkül, igaz belekóstolgat a swapba, de tempóban nem érzem. Optimálisabb lenne a 16 giga ha csak ezt napi szinten művelném vele, de napi melós workload-al beleférek simán a 8 gigába, max 3-600 megát kivág swapbe ami szintén észrevehetetlen, havi 1-2 alkalommal meg belefér hogy az export nem 3 perc hanem 4.

Reklámra pedig mint ontopic: WTF ez a hiszti. De tényleg. A művész alkosson és ne háborogjon egy CGI reklámon, ezzel is értékes időt pocsékol el amit kreatív folyamatokra is fordíthatna :) Rohadt egy világban élünk, mindenki mindenen megsértődik, ha leírom hogy az ég kék azzal is egészen biztosan bele fogok valakinek gázolni a lelki világába. Röhej. 

hat en vettem egy 8GB ramos M1 air-t, es teljesen jo gep arra, amire valo. switchet konfolni helyszinen minicommal, weben buzergalni az unifi controllert, emailezni...  de nyilvan nem ezen fogok blendert vagy photoshopot futtatni.

akkor ehhez már kellett legalább 2-3 macbook airt venned, nem? hiszen multitask ezeken a gépeken nincs.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

iBuzikám, senki nem mondta, hogy a MacBook nem alkalmas multitaskingra. Azt mondtam, hogy ha olyan alkalmazásokat futtatsz rajta, amik kihízzák a 8 GB RAM-ot, akkor vagy bezárod az egyik alkalmazást, vagy ha párhuzamosan kell dolgoznod, akkor kénytelen vagy ezt megtenni egy másik MacBook-on. Figyembe véve, hogy az alkalmazások memóriaigénye egyre növekszik, előbb-utóbb eljutunk oda, hogy egy 8 GB MacBook már nem lesz elég azoknak a memóriaintenzív alkalmazásoknak az együttes futtatására, amikre most még képes.

nem szeretem a debiant. sot a linux desktopra szerintem meg nem alkalmas, a windozt meg hagyjuk (az xp-t is, sot azt foleg), igy marad a macos :)

amugy az M1 proci miatt vettem, kivancsi voltam ra mit tud ez a technologia, es nem csalodtam (kulonben eladtam volna azonnal)

> akár egy 10 éves 2-3. generációs Intel notebook is

van egy ilyenem, HP elitebook, kicsi is jo is, de nem szeretem. a linux szarul fut rajta a fos driverek miatt, a gui lassu. ja es ssd-t mar abba se birtam szerelni, mert 1.8" ide hdd volt benne, ugyan rendeltem ebayrol atalakitot de nem erintkezett stabilan a szalagkabele.

ki tud menni terepre

Ez nem cáfolja azt, hogy a MacBook sznobtermék.

az egesz munkanapot vegigtolhatja egy feltoltessel

Amit meg tudna csinálni egy U processzoros Intellel is, 5. generációtól, töredék áron.

ami nem hatrany, ha a munkadat nem lehet egy adott iroasztal moge ulve elintezni.

Nem csak az íróasztal és a terepre menet két szélsősége létezik csak.

Nekem a HP Compaq 6715b-ben az akksi 4-5 órát bírja. 9000 mAh-ás. Ha szeretném, hogy egy munkanapot kibírjon terepen, akkor viszek magammal még egy aksi. Ha viszont nem szeretnék még egy aksit vinni, akkor viszek magammal tápegységet.

Miről működik az épp konfigolt switch? Örökmozgóról? Beépített kis fúziós reaktorról? Lófaszt. Konnektorba van dugva. Ha pedig a konfigolt switch konnektorba van dugva, akkor a laptopom is bedughatom a konnektorba.

Kényelmeskedésről szól az egész, mert valaki 1 kilónál többet nem hajlandó elvinni magával, miközben a papucsos pizzazabáló üzemeltető maci többet hízik az alatt az idő alatt, amíg kitermeli egy félmilliós MacBook árát. Akkor egy pohár vizet sem szabad meginni, mert nehezebb lesz kimenni terepre. Itt szélsőséges idealizmusokról és illuzionális nyugati kényelemről beszélünk. Semmi másról.

Ez nem cáfolja azt, hogy a MacBook sznobtermék.

Nem tudom, kinek mi a sznobtermek. Amikor vettem, akkor ez volt az ~egyetlen termek a piacon, ami tudta ezt. Biztos van olyan is, akinek nincs ra szuksege, megis megveszi, mit banom en.

Amit meg tudna csinálni egy U processzoros Intellel is, 5. generációtól, töredék áron.

Nem, nem tudta, pedig nagyon szerettem volna, ha tudna. Vagy ha tudta is, akkor peldaul cserelheto akksival tudta csak, ami odavag az egesz mobilitasnak.

Nem csak az íróasztal és a terepre menet két szélsősége létezik csak.

Valoban nem, en a sajat igenyeimrol tudtam beszelni. Az volt a specifikacio a fejemben, hogy birja ki 8:00 es 17:30 kozott, intenziv hasznalat mellett is. Utobbiba a generikus irodai munkatol a C# fejlesztesig mindenfele beletartozik.

Kényelmeskedésről szól az egész, mert valaki 1 kilónál többet nem hajlandó elvinni magával

Confirmed, tenyleg azert vettem, mert kenyelmes. Lehet, hogy te sokkal tudatosabb vagy, es hajlando vagy kompromisszumos megoldasokkal szivni, de engem ez a szintu optimalizacio nem erdekelt. Adott volt egy feltetelrendszer, amibol mindent tudnia kellett a kivalasztott gepnel. A piacon volt kb. 1-2 ilyen. Abbol valasztottam egyet. 

Miről működik az épp konfigolt switch?

Teljesen lenyegtelen, lehetne barmi mas pelda is. Lehetett volna az is, hogy egyetemre jar valaki, es kell egy gep, amivel reggeltol estig kihuzza. Tokmindegy.

mindenképpen, hajbazer így csinálna. ne kényelmesedj el! holnapi napon 7 alkalmazást fogok használni ezért 7 macbookot kell magammal vinnem. nem vagyok kényelmes szóval mindegyikhez viszek dizel generátort is. 

a mekbukonTM nemTM lehet dolgozniTM 

hat en vettem egy 8GB ramos M1 air-t, es teljesen jo gep arra, amire valo. switchet konfolni helyszinen minicommal, weben buzergalni az unifi controllert, emailezni...

Amire az én 16 éves HP Compaq 6715b-m is teljesen jó és neked is teljesen jó lenne, vagy bármelyik 2010-2020 közötti üzleti notebook, amit töredékáron megkaptál volna. Így gyakorlatilag fölöslegesen vettél egy MacBook-ot.

de nyilvan nem ezen fogok blendert vagy photoshopot futtatni.

A grafikusok és egyéb kreatív emberek, akik azért álltak át Mac-re, mert grafikusok, ők viszont szeretnének futtatni Photoshopot és Blendert, csak mivel az említett alkalmazások memóriafogyasztása is növekszik a kényelmes framework-ök behízása és a software bloat miatt, így a kreatív felhasználó előbb-utóbb kifut majd az erőforrásokból, és vehet még egy MacBook-ot vagy iPad-et.

ahhoz meg lehet venni macbook pro-t sok rammal, nagy ssd-vel.

Használtan, régit, aminek előbb-utóbb kifut a szoftvertámogatása, amit követ az, hogy az Adobe és mások is eldobják az adott hardveren legmagasabb elérhető macOS verziójával való kompatíbilitást.

Melyikre csereljem le nyugodt szivvel?

Igazából bármire, ami hoz közel ilyen teljesítményt, ami meg processzorfüggő. Tehát, cserélhetnéd akár egy 2. vagy 3. generációsra is, ha nem akarsz rajta Windows 11-et használni (gondolom nem akarsz, mert a Windows változtatgatásainál frusztrálóbb dolog kevés van a világon). Ha viszont elégedett vagy vele, akkor ne cseréld le! Esetleg tegyél bele erősebb processzort, több RAM-ot! Tanuld meg javítani, legyen hozzá alkatrészed! Ne új gépre költsd a pénzt, hanem arra, hogy minél tovább használhasd a meglévőt! Akksit meg úgyis kapsz hozzá, ha mást nem, utángyártottat, de azokból is vannak prémium minőségűek.

Bármilyen műszaki cikkre megszüntetik a terméktámogatást 5 év múlva, és még arra sem tudod használni, amire előtte igen?

Nyomsz egy factory reset-et, már nem fognak települni azok a programok SEM, amik korábban működhettek rajta.

Mindezt a Te érdekedben(TM).

Valahogy ha előszedek egy 25-30 éves PC-t, és az akkori install CD-ket, bármit fel tudok telepíteni, tudom használni. Almából vegyél újat.

> milyen ipad 5-ről beszélsz lol?

 

Miota kulonvettek az ipad, ipad pro, ipar air, ipad mini generacio szamozast, ki birja ezt kovetni? ... :-)

Aka. pontleszarom. Hadd talaljam ki a fo selling pointot iden:

Csak nem vekonyabb lett megint?

 

Eszem-faszom megall.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát ezen most meglepődtem...Hogy ebben a reklámban mit lehet félreérteni?! ( Mondom ezt úgy, hogy szándékosan nem néztem meg mit látnak mögé a panaszkosok. Próbáltam objektív lenni, hogy magamtól is félreértem-e a dologot... De nem... Ez egy jópofa reklám. Tök egyértelmű az üzenete.... sok dolgot olvasztanak egy eszközbe... )

+

Apple releases new iPad Pro with M4 chip, teasing AI features 

[...]

Context is everything, and Apple failed spectacularly there. Its ad serves as a pitch-perfect metaphor for generative AI’s potential to crush human creation, turning us all into “prompt artists” who type words into text boxes to replace their years of training and experience.

[...]

Magyarul: azt sugallja, hogy az AI-nak köszönhetően mindenki lehet művész -> azonnali művészek. Erre az "igazi" művészek megorroltak.

Most aztán majd jöhet ide, hogy mi a művészet, ki a művész, ki lehet-e sajátítani a művészetet, egy szűk csoport tarthatja-e kezében, felsőbbrendűséget jelző lehet-e stb.

trey @ gépház

Művész az aki képzést kapott a témában. Mindenki más csak mímeli a művészetet. Ettől még elvileg más is csinálhat műalkotást, de nagy valószínűséggel nem fog, ha nem kapott művészeti képzést.

Műalkotás az ami fennmarad, mert az utókornak is értékes, vagy amit a szakma képzett része annak tart. A kettő metszete 99.99%-ban fedi egymást.

Hát, ezt otthon is meg tudod kérdezni. Engem érdekelne a válasz ...

Addig is egy kis ChatGPT:

Én:

Ismered Basquiat-ot?

ChatGPT

Igen, Jean-Michel Basquiat egy kiemelkedő amerikai képzőművész volt, aki az 1980-as években vált ismertté. Basquiat úttörő volt az amerikai graffiti művészetben, majd áttért a festészetre. Munkái gyakran szürreálisak, és sokszor politikai vagy társadalmi témákat dolgoznak fel. Sajnos, Basquiat életét tragikus módon fiatalon, 27 éves korában vesztette el 1988-ban. Ám munkássága és hatása tovább él a kortárs művészeti világban.

Én:

A művészek művésznek tekintették?

ChatGPT

Igen, Jean-Michel Basquiatot a kortárs művészek és a művészeti közösség nagyra becsülte és tisztelte. A munkássága rendkívül befolyásos volt az 1980-as évek művészeti színterén, és hatása ma is érezhető a kortárs művészeti világban. Basquiat művei a képzőművészet számos területét érintik, és sokak szerint mélyen megérintik az emberi tapasztalatok és az identitás kérdéseit. Művészete gyakran ötvözte az expresszionizmust, az absztrakt művészetet és a popkultúrát, így új és eredeti stílust teremtve. Sokan úgy vélik, hogy Basquiat az egyik legfontosabb és legbefolyásosabb művész volt a 20. század második felében.

Én:

A szakma mindig elfogadta művészként?

ChatGPT

Jean-Michel Basquiat karrierjének kezdetén vegyes fogadtatása volt a szakmában. Az elején sok kritika érte művészetét, és voltak, akik kételkedtek abban, hogy valóban művésznek lehet-e tekinteni. Azonban idővel Basquiat munkássága és tehetsége egyre inkább elismerté vált.

Az 1980-as évek közepén Basquiat művei egyre nagyobb figyelmet kaptak a művészeti világban, és egyre több kiállításon szerepeltek. A kortárs művészet iránti növekvő érdeklődés és Basquiat sajátos stílusának egyre szélesebb körű elismerése hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen elfogadták őt művészként.

Ma Basquiat-tól a kortárs művészet egyik ikonjaként tekintenek, és művei számos nagy múzeumban és galériában láthatók világszerte. A szakma általánosságban elfogadja őt mint kivételes tehetséget és kiemelkedő művészt.

 

🤷‍♂️

trey @ gépház

Van a családomban tanult "művész". Ötvösnek tanult az istenadta, de egy fületlen lábast nem bíznék rá, nem hogy ezüst- és aranytárgyakat. A hozzá vitt ékszert mind elkúrta. Persze megmagyarázni azt nagyon jól tudta, hogy az nem szar, hanem az úgy jó. Szerencsére hamar belátta, hogy megmagyarázni jobban tudja, mint csinálni, így fel is hagyott a "művészettel", és elment prókátornak.

Szóval attól, hogy valaki tanulta, attól még nem lesz művész. Ez totális félreértése a "művész" fogalmának.

Az is nagyon fontos, hogy _mikor_ fogadja el a szakma! Ugyanis sok zeneművész - mint aki magam is vagyok, szóval saját berken belül beszélek - még életében "ki lett közösítve" a körből. Majd egy későbbi kor / korszak megbecsüléssel fordult felé, nem is kicsivel. Ez a jelenség ott van minden művészeti körben. S míg régebben ebbe a "megítélésbe" csak pár dolog szólt bele, (mint pl a vallás), addig ma már szinte minden. A rossz nézés is...

Szóval fontos az, hogy ki, hol és mikor fogadja be, honnan indul az "örökélet" a művészetének fennállásában.

S ahogy Oregon mondja, a képzés az kell! (autodidakta is lehet, persze, jó helyről, jó embertől, jó könyvből, jó ívásból (aka. család)) Különben csak kókler.

Még egy mérnök se a mérnöki diplomától lesz mérnök, hanem attól, hogy úgy gondolkodik ahogy egy mérnöknek kell. Ez nem tanulható, hanem képesség, ami vagy van vagy nincs. A diploma megszerzése során a képességét kiegészíti azon lexikális tudással (képletek, állandók, bevett gyakorlatok, stb.), ami segíti majd a napi munkája során. Aztán a diploma jogosítja fel a szakma hivatalos gyakorlására.

Na a művészet még szélsőségesebb, mert akinek van tehetsége (látásmódja, fantáziája, kézügyessége, hangja, hallása, stb.), abból művész lesz papír nélkül is, de akiben ezek nincsenek meg, az művészeti tanmulányok után sem lesz művész, nem fog tudni műalkotást előállítani "tanulatak alapján", mert akkoz képesség kell nem tudás.

Én fotós képzés során tanultam művészet történetet meg egy csomó hasonló "elméleti" dolgot, de kb. annyit ért, mint a történelem óra a suliban: érdekes mesék, időtöltésnek. A látásmódom belőlem fakad, és nem az alapján készítek fotókat, hogy mi szerint hogyan kell.

Akik nem mérnökként ennek utána néz, az honnan szedi a módszerességet, az önellenzőrzést? Matematikai előtanulmányok?

Soha nem nézted a valódi művészek munkáit? Nem olvastál róla? Kompoziciót, perspektívákat sem tanultál?

Leírtam, de akkor jisoraz: ha megvan a képessége, akkor megtanulhatja hozzá a száraz hasznos anyagot, mert van értelme megtanulnia. Ha nincs meg a képessége, hiába tanulja meg a száraz hasznos anyagot, nem tudja majd érdemben csinálni. Tehát: nem azt mondtam, hogy lehet mérnök a tanulmányok nélkül, hanem azt mondtam, hogy képesség nélkül a tanulmányok ellenére sem lesz mérnök.

Művészet dettó: más művészek munkáinak ismerete, róla olvasás, művészeti elvekről tanulás nélkül is tud műalkotást csinálni, akinek van erre érzéke, képessége. Ilyen tanulmányok után sem tud, akinek nincs.

Amikor programozókról meg a bootcamp-ekről, meg programozó (átképző) "iskolákról" volt több topik, pont ugyan ez volt a véleményem. Aki úgy gondolkodik (algoritmikusan) teljesen magától, kiskorától, az programozó lesz, aki nem gondolkodik úgy, az az életbe nem lesz programozó a szó valódi értelmében, mag a munkája lesz az. Csak megtanul bizonyos típusú kódokat (rutin favágómunka) megírni, kis változtatásokkal. Az igazi programozókból architect-ek lesznek idővel, mert átlátják az egészet.

Tehetség/kreativitás kell, és olyan látásmód, ami képes az adott művészi ággal elmesélni a sztorit.

Viszont kell oktatás is mellé ami rendszerbe foglalja a tudat alatti tehetséget.

Persze az is előfordul, hogy valaki az oktatás során jön rá, hogy neki miben van tehetsége.

Tehetség és művészi látásmód valamint az oktatás kéz a kézben jár, egyszer egyik előzi a másikat.

Az is fontos, hogy a művészeti ágak befogadják az alkotót, de ez sokszor politikai, társadalmi, vallási stb… kérdés, viszont az internet világában egyre könyebb a művészetnek felszínre kerülni, ahogy a szarnak is a felszínen maradni.

Azért ezzel erősen vitatkoznék. A mérnök a munkáját szakmai standarok szerint végzi. Ezeket meg lehet tanulni, lehet alkalmazni.

A művészet nem ilyen. Persze, festeni meg lehet tanulni, meg zeneszerzést is lehet tanulni. Beethovennek is volt rengeteg kortársa, akik azt mind megtanulták. Csináltak zenét. Csak senkit nem ismerünk már közülük kb.

Jó, ilyen szempontból a mérnökök közt is vannak kiemelkedők, mint pl. von Braun-t se hasonlítod össze Tót Pista 538. villamos tervezőmérnökkel.

De míg a mérnöki szakmában szükség van a középszerűre is, a művészetben nincs.

De míg a mérnöki szakmában szükség van a középszerűre is, a művészetben nincs.

Dehogy nincs, meg kell rajzolni egy csomó brosit, meg landing paget, meg kell komponálni egy vödör reklám zenét.

 

És persze kell vki, aki b kategóriás szar filmet forgat, mert nem lehet mindig magas művészetet nézni, és kell olyan is, aki el tud pengetni vmi rockot mondjuk, hogy a kisvárosi csehoban is tudjon élet lenni. Kellenek, akik elfogadható képeket festenek mondjuk a kicsit igényesebbek nappali falára.

Lehet, hogy sose lesz belőlük hűdeha, de hogy összességében sokkal szarabb hely lenne a világ középszerű művészek nélkül, az tuti.

> Előadóművészet egy picit más kategória ebből a szempontból.

Azt hiszem értem honnan jössz, hogy az ott nagyon egyszeri, nem maradandó, elsőre bólogattam is, de végiggondolva, valójában nem igazán :)

Elég összetett kérdés:

- A határ nem olyan tiszta, mind gondolná az ember elsőre. Meddig lesz a rock zenekar előadóművészet, és mikortól zeneszerzés? A stand-upos mennyire előad, és mennyire ír? Olyankor "másik" művész? A fim színész vajon melyik? Egyáltalán, mennyivel "maradandóbb" ma egy vászonfestmény, mint egy zene mastere, vagy egy színházi előadás felvétele?

- Abból a szempontból, amit felhoztam, számít a "maradandóság"? Az egyszeri buli a csehóban, vagy a helyi hip-hop tánccsoport a majálison ugyanúgy emeli a környezete életminőségét, mint valami közepes szobor a falu főterén, vagy a nem rembrandt a nappalidban. Lényeges különbség, hogy az egyik "előadóművészet"?

- Meg hát az van, hogy a maradandóság is alattomosan tud mégiscsak lenni. A zenében pl a sok régi elfeledett középszerű zenész mégis csak produkált valamit, ami ma pl magyar népdalnak hívunk, és általában megőrzésre érdemesnek tartjuk. Más vonalon pl. volt több olyan fiatal kollégám is, akik bőszen használták az Üvegtigris szállóigévé vált mondatait, úgy, hogy mint kiderült, fingjuk nem volt róla, hogy az az Üvegtigrisből van. :)

"Művész az aki képzést kapott a témában"

Most néhány művész -az elmúlt zivataros századokból és ezredekből- átfordult a másik oldalára. Vond vissza amit írtál, mert megsértetted őket, és amúgy is az ük-ük unokáik mind magukra vették és kárpi lesz belőle. <- Ez lett a pchuszárkodás vége - és azt hiszem még alapja is lenne egyeseknél annak amit írtam.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Valójában nem érdekel az oldal, csupán elfáraszt a meggyőződéssel felfalazott butaság. Kiszívja az erőmet már az is, hogy ne küldjem el a faszba az érintetteket. Egyre kevésbe megy, pedig azt hittem már letudtam ezeket a köröket. Hát’ nem :/

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem feltetlenul ertek egyet Oregon definiciojaval, de az "xy muvesz nem kapott kepzest, de megis..." kicsit olyan, mint amikor startupperek mondjak, hogy de Bill Gates sem fejezte be az egyetemet. Igen, de o a Harvardrol lepett le, ahova en be sem jutnek valszeg + minden milliardos dropout-ra jut egymillio, aki nem lett milliardos.

A reklam szerintem is faszsag, bar ertem a poent, a "ki a muvesz?" pedig azert nehez kerdes, mert ha en eltoltenek 5 evet egy festomuvesz-egyetemen, akkor is lenne olyan, aki nalam sokkal tehetsegesebb, es kepzes nelkul lenyomna. Masfelol meg lehet, hogy a sikeres muvesz elsosorban marketinges, es masodsorban muvesz. Mar legalabbis azok kozul, akiket meg eletukben elismernek.

Minél inkább visszatekersz a művészettörténetben, annál inkább találkozol iskolázatlan géniuszokkal.. hiszen nem oly' régi találmány a mai iskolarendszer, főleg a balkán felé. Ráadásul igen nagy nevek vannak a kevéssé képzett listán, és ha ezeket lehúzod eltűnnek a Mozartok, Michelangelók, Leonardók, vagy Pavarottik. Vagy egy Feszty árpád, akik magánban foglalkoztattak (ma úgy mondanánk, papír nélkül okosban). Eltűnnének Hitchcock szintű filmművészek. Eltűnnének a Sergio Leonék, Vengelisek. Á, dehogy koptatom én a billentyűzetem, mindenki tud akaratlanul is vagy két tucatot a saját érdeklődési köréből. A művészet azért eléggé szerteágazik.

Valójában a 0.01% is sánta arány, mivel ennél nagyobb részt hasítanak, hacsak' nem számítod bele az alaphalmazba az összes kortárs művészt, meg a művészeti oktatáson átesett- ámde sosem művészkedő tagot.
 

Ha valóban csak az lenne a művész, aki saját területén képzett művész, az szerintem igen nagy nyomorúság lenne.
 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nézhetnénk, de szerencsére nem nézzük, mert amit a művészet alkot, az egyelőre időtállónak látszik. Nagy hiba lenne olyan teljesítményekhez hasonlítani a meghatározó művészek munkáját, ahol a művésznő odaszarik egy terem közepére majd szétcsapja szívlapáttal. De kegyesen inkább olyasmit mondanék, ahol a falra öntött festéket maszatolja el. Mit lehet ehhez hasonlítani?

Szóval én inkább ebből a megközelítésből szeretnék eszmét cserélni a "mi a művészet" és "ki a művész" kérdéskörben. A kézzel és lábbal festők köréből tavaly olyan alkotás volt a kezemben, hogy tényleg eltátottam a szám -s hogy meglegyen a kontraszt- más tanult ?egészséges? művészúr meg a seggelyukába fecskendezett festéket fossa vissza papírra anyaszült meztelenül, kamerák kereszttüzében és elismerő tekintetekkel övezve. Szó szerint, kis túlzás sincs a fentiekben. Akkor most ki a művész, mi a művészet, és van-e értelme időben haladva összemérni őket?

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Jha, ez az "az a művész, aki azt iskolában tanulta" baromság meg a te oktatást istenítő, annak túlzott jelentőséget tulajdonító magyarázatod.

Tehetséget nem lehet oktatni. Kiképezni tanítással max. jó művészeti szakmunkásokat lehet. Meg lehet tanítani az ecsetkezelést, meg az éneklést, zenélést egy szintig. Ekkor leszel egy jó művészetis szakmunkás.

De a többire kb. "születni" kell. Művész pedig a "többi"-től leszel, nem attól, amit neked valaki tanított.

trey @ gépház

Alapvetően minden művészeti terméket szaktudás állít elő. Ez a szaktudás mára tobb szakma esetén művészetté vált. Azt az ember aki bár a szakma szerint művészeti produktumra képes, művésznek hívja a környezete, de az alapozó kulturális tudással esélyes, hogy nem rendelkezik. Emiatt személye a tányér szélén marad, míg produktuma lehet értékelhető. 

Gelei lentebb írta, hogy amiről te beszélsz az Bill Gates dropoutja.

Művészet már akkor létezett, amikor a "szaktudás" mint fogalom sehol se volt. Ez nem más, mint egy szűk réteg (a "szakma") magyarázata, hogy miért szeretnék ők kezükben tartani ezt az egészet.

Gelei lentebb írta, hogy amiről te beszélsz az Bill Gates dropoutja.

Semmilyen dropout-ról nem beszéltem.

trey @ gépház

Te "kicsit" kevered a művészetet/műalkotást és a pénzzé tehető művészeti produktumot... Valóban, megélni jó eséllyel csak a papíros művészek tudnak saját korukban a művészetből. Műalkotást előállítani (nem anyagikaktól vezérelve) meg bárki tud, akinek van hozzá tehetsége, iskola nélkül is. Nem csak az a művész és a műalkotás, ami azonnal pénzre is váltható.

Eléggé sok olyan művész élt és él jelenleg is, aki életében kb. majdnem éhenhal(t), mert a kor vaskalopsai (pénzemberei) szerint nem volt (anyagilag) értékes a művészete. Most meg leírhatatlan összegekért viszik el az alkotásaikat, amikor a nagyközönség értékeli, nem egy szűk "szakmai" (nak csúfolt) elit.

Szerintem is minek :)

De alapvetoen fogalmam sincs, hogy "a szakma" ugy altalaban hogy velekedik, velekedett rola.

Ez alapjan a zeneszek nem, de filmesek ertekeltek. Bar az remlik, hogy amikor az Oscar-dijat nem szemelyesen vette at, akkor a musorvezeto azzal viccelodott(?) hogy majd egy olyan dijatadon veszi at, ahol csak a neki itelt dijakat adjak at.

Gustave Courbet
Az egyik jelentős önképző festőművész Gustave Courbet (1819-1877) volt, akit a franciaországi realizmus egyik vezéralakjának is tekintünk. Ő az életében és a művészetében is a szabadság élharcosa volt, elvből nem vett részt a művészeti akadémia oktatási rendszerében, helyette inkább a Louvre kiállítótermeiben töltötte el a napjait, ahol a nagy mesterek műveit másolta.

Henri Rousseau
Egy másik festő, aki sosem tanulta a festészetet Henri Rousseau (1844-1910). Abban a korban élt, amikor a híres impresszionisták is alkottak, de neki egészen más elképzelései voltak arról, hogy milyen képeket szeretne festeni és valami egészen új dolgot hozott létre.

Courbet-nak nem sikerült bejutnia a párizsi felsőfokú képzőművészeti iskolába, az École des Beaux-Arts-ba, lényegében autodidakta maradt, a Louvre-ban tanulmányozta és másolta Rembrandt, Frans Hals, Van Dyck és Diego Velázquez képeit. 1847-ben a Salon elutasította Pipás férfi című önarcképét.

Henri Rousseau
Szegény családból származott. Először egy ügyvédnél dolgozott Angers-ben. Beállt a hadseregbe, hogy elkerülje a következményeit annak, hogy meglopta munkáltatóját. 1868-ban leszerelt és apja halála után Párizsba költözött, ahol vámtisztviselőként dolgozott (innen a „vámos Rousseau” becenév).

1869-ben vette feleségül Clémence Boitard-t, akitől hét gyermeke született (bár közülük csak egy érte meg a felnőttkort). A francia–porosz háború után engedélyt szerzett a Louvre-ba festmények lemásolására. Művészi pályája későn indult: az 1885. évi Salonon még nem figyeltek fel rá. 1886-ban viszont kiállított a Függetlenek szalonján, ahol nem volt előválogató zsűri.

Ez hol van a reklámban? Tulajdonképpen művészi eszközök sűrítését láttam valami új ipadba, AI-ról semmit, ráadásul nem is kötelező használni ezt az eszközt senkinek, a reklám nem is implikált ilyesmit szerintem.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ahogy ember, annyiféleképpen értelmezheti. Erről beszéltem az első kommentemben. A píszískedés hatásáról. Hogy pl. én, aki okádok a píszískedéstől, nem is jutna ilyesmi eszembe. Azok, akinek az agyát kimosták az elmúlt 10+ éveben ezekkel a szarokkal, hogy mit gondolnak:

Tessék elolvasni a kommenteket, amik Cook postjára érkeztek ^

trey @ gépház

A mosás nem jó terminus, mert az ürességet vagy tisztaságot hagy maga után. Itt szimplán ki lett cserélve a program a fejekben. Szar ügy, kifejezetten dühítő és hátráltató. Becsüljük meg a vicceket is, mert nem sokáig lesznek már közszájon: valami fogyatékos szar úgyis máshogy érti majd - vagy nagyon sérti majd.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

"mi a művészet, ki a művész". Ez egyszerű minden amit ember alkotott művészet céljából az művészet. lásd ez is " ¬¬€¬¬"
Az hogy melyik mű mennyire értékes már szubjektív. Lehet személyes vélemény vagy a közösség által meghatározott értéke.

"Context is everything, and Apple failed spectacularly there. Its ad serves as a pitch-perfect metaphor for generative AI’s potential to crush human creation, turning us all into “prompt artists” who type words into text boxes to replace their years of training and experience."

Ezt senki nem gondolhatja komolyan :D Sokat érsz az AI-al ha az alapok nincsennek meg, pl festészetnél a Color Theory és társai. Ezek nyílván tanulhatóak illetve vannak tehetségek akik önmaguktól is értik ezeket.

Nem, de lehetne.

"Hogy ebben a reklámban mit lehet félreérteni?! "

 

A múlt minden értékét romboljuk le, kukázzuk ki, hogy aztán kapjunk helyette egy kommersz szart, amit eleve kidobásra van itélve.

Így szűnik meg minden, amit az ember valaha is teremtett.

 

Nekem ez jön le. De én se olvastam, hogy mit panaszkodnak a "panaszkosok". Tudva, hogy az apple a szeméttelepek legfőbb beszállítója, fel se tűnt nekik, a sok értelmetlen szemét gyártása a présgépen keresztül. Mert azt valahova el kell takarítani. Hulladék cég hulladék reklámja. Ennél objektívabban nem lehet leírni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ugyanez. Tetszik, kreatív reklám. Amikor pedig a ku***ra ráérő művészek felháborodnak ezen, akkor jöjjenek el Mo-ra a következő reklámok miatt: hónalj, visszér, aranyér, fejfájás, cetelem, újautó. Ezeket is tessenek betiltani, mert 90%-uk zavar vacsora közben.

"A reklámot eredetileg az új iPad Pro bemutatására szánták, de a kreatív tárgyak - mint például zenei hangszerek, kamerák, festékek és könyvek - pusztítását ábrázoló jelenetek miatt sokan érzéketlennek és a művészetek iránti tiszteletlenségnek találták. Több híresség, köztük Hugh Grant és Reed Morano is nyilvánosan kritizálta a reklámot."

Ez alapján érthető, nekem is kellemetlen volt nézni. Mondjuk nem háborodtam fel rajta.

Talán ahhoz tudnám hasonlítani amikor valamelyik együttes koncerten össze töri a gitárt. Nekem az mindig is ellenszenes volt.

Nem, de lehetne.

Mondjuk Hugh Grantről, mint "művészről" se nagyon beszéljünk :D

De, igen. Erről van szó.

Én pl. úgy értettem a reklámot, hogy minden eszközt belelapítottak egy lapos készülékbe, amit vihetsz magaddal bárhova és nem gondoltam, hogy ettől a zongora nem kell már, csak azt, hogy azt nehéz felvinni a nyaraláskor a repcsire. De egy iPad-ot magaddal vihetsz és komponálhatsz rajta.

trey @ gépház

Én is így értelmeztem. Szerencsésebb lett volna ha egy üstbe dobálják bele és a végén abból vesznek ki egy iPad-et.

Ezt a sértetséget így nem mondanám Woke-nak. Ha egy Patek Philippe órát is össze törnek az lehet téged is trigerrelt volna :D

Nem, de lehetne.

Szerintem mindenki értette elsőre is, hogy ez az üzenet, hogy mindezt bele lehet préselni egy iPadba. Én is értettem. Ami számomra ellenérzéseket váltott ki a reklámban az a hogyanja: rossz volt látni a hangszerek megsemmisülését.

Igen, elfogult vagyok a témában, kb. 11-12 évig trombitáltam, egy ideje újra zenélek, népifurulya, kaval, jellemzően tánc alá, illetve COVID alatt elkezdtem hobbiból citerákat készíteni. Nyilván mindekni azt lát bele a reklámba, amit akar, meg mindenkinek más az érték. Nekem a hangszer az az.

Szerintem mindenki értette elsőre is, hogy ez az üzenet, hogy mindezt bele lehet préselni egy iPadba.

Ami egy marketinghazugság.

Igen, elfogult vagyok a témában

Nem kell elfogultnak lenni, hogy felismerhető legyen a rossz üzenete.

Nekem a hangszer az az.

Minden eszköz érték, aminek van használati vagy eszmei értéke. Úgy egy Pentium 3 is, vagy egy Ericsson GH197 féltégla mobiltelefon, akkor is, ha az új™ ájfonról lehet telefonálni.

Kurvajó reklám. Lófaszt a pchuszárokba. Ennyit tudok hozzátenni a témához.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hát...

Én mégértem őket, ez azért fájt egy kicsit.

Valahogy mindig rosszul érzem magam amikor hangszereket zuznak szét.
A többi része nem zavart.
Oké, értem én, hogy 3d szoftver és remélhetőleg a valóságban nem esett áldozault egy hangszer sem, de optikalilag nagyon rosszul mutat.
Nálam fogszorítós...

> Oké, értem én, hogy 3d szoftver és remélhetőleg a valóságban nem esett áldozault egy hangszer sem,

 

Én erre nem vennék mérget.... A festékesbödönök kb. tuti igazi volt. Persze nem úgy az egész, ahogy mutatják, de szerintem külön-külön volt felvéve.

Adják le a werkfilmet, ha annyira büszkék magukra.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nézegetem az internetet, hogy tényleg mindenki PC, és ezért nem jön be a reklám neki, de úgy látom van akivel egy húron pendülünk.

Csak egy pár:

iPad, destroys anything cool in this world. Helluva ad tagline.

vagy:

Take everything awesome and reduce it to soulless overpriced digital boredom.

Seems on brand to me.

ez vicces:

It’s funny that they apologized and said they “missed the mark” but the ad remains up on their official Apple YouTube account

valasz:

Sorry, not sorry.

 

>The ad got a reaction. Mission accomplished.

>>Who could have predicted the bad press

>>>They crushed it!

 

Itt van egy video, ahol visszafele jatszak, valahogy ugy nezhetobb:

https://www.youtube.com/watch?v=q_-UWsJ9jgs

 

(egy kommersz fogyasztási eszköz hamvaiból igazi értékek nőnek ki)

 

 

Itt egy GM super bowlos reklámja, amivel párhuzamba állítják:

https://adage.com/videos/general-motors-robot/567

 

(egy robot leejt egy csavart a gyártósoron és öngyilkos akar lenni egy híd tetején, aztán feleszmél, hogy csak álmodta, és még mindig ott van a szalag mellett)

Ekkor meg a PC-skedes előtt voltunk.

 

És a legjobb, hogy ez a reklám egy LG reklám koppintása 2008-ból:

https://www.youtube.com/watch?v=NcUAQ2i5Tfo

 

Mondjuk most kereshetnék pár zúzós reklámot a múltból, biztos találnék.

 

 

Izléstelen reklám izléstelen cégtől, a zene is megváltozott a szememben mindörökre, amit közben játszottak.

Valahogy nehéz végignézni teljesen jó dolgok összezúzását.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Technokrata reklám, sok művész joggal érzi embertelennek. Mit szeretnénk, zongorázzon vagy gitározzon, labdázzon a gyerekünk, vagy veszünk neki mind helyett egy ipadot?

Na jó de könyörgöm... Életemben egy fillért nem adtam az Apple-nek és nem is fogok, a reklám is szar, de amiket ide is írnak a fórumtársak meg fent a twitteren... Hahó jó reggelt, ezek aztán tényleg kuriózumok erre a reklámra, tényleg. Technokrata cégtől technokrata reklám, meg beolvasztják az "emberi" eszközöket "lélektelen" digitális dolgokba... Ezek az emberek hol voltak az eddigi évtizedekben, hogy ilyesmiken megy a meglepődés?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Szerintem azok az alzas reklamok azzal az idegesito kek gecivel sokkal rosszabbak.

I hate myself, because I'm not open-source.

Szerkesztve: 2024. 05. 10., p – 11:39

Lassan csinálhatna egy olyan reklámot is, amiben az Apple által javíthatatlannak minősített (vagy amiknek az Apple a javítását szándékosan megnehezítette) előző generációs iPod-okat, iPhone-okat és iPad-eket zúznak be visznek el a távol-keleti vagy afrikai országba, hogy leborítsák egy szeméttelepre, ahol majd alultáplált gyerekek olvasztgatják ki belőle a nemesfémeket. Csakhogy azzal is tisztában legyünk, ami kárt okoz a környezetnek, a világnak, a társadalmaknak a mostani modell piacra dobása és az Apple belőle való profitálása.

Érdekes, én nem arra vagyok érzékeny, amin felháborodtak (művészek állítólagos semmibe vétele), hanem arra, hogy működő tárgyakat egy reklám kedvéért tönkretesznek. De ha már kidobásra ítélt festék, zongora, stb. volt ott, vagy csak CGI az egész, akkor rendben van :).

Attól még, hogy CGI, az üzenete nagyon rossz és a reklám lényegi része nem a képi világa, hanem az üzenete.

Azt üzeni, hogy a bezúzott tárgyaknak már nincs helyük a piacon, helyette csak az iPad Pro nevű tapicskoldának van. Ami egy rossz üzenet, mert minden, a reklámban bezúzott tárgynak van helye a piacon. Nem az ad létjogosultságot ezeknek a régi eszközöknek vagy veszi el tőlük, hogy az iPad Pro nevű tapicskolda képes-e valamilyen (előnyösebb vagy hátrányosabb) módon helyettesíteni.

Az ilyen reklámokat szoktam marketing-erőszaknak hívni.

A reklám nem tévesztett célt. Sokan beszélnek a reklámról, mi is. Rég volt ilyen sikeres reklámjuk. Direkt próbáltak minél több emberből kiváltani bármit. Sikerült, hiszen annyi mindent megsemmisítenek, még egy fiatal is biztos talál olyan tárgyat, ami neki fontos, hiába régi cucc. Az idősebbeknél meg nyilvánvaló, hogy legalább 1 olyan van, amit sajnálnak. Mestermű. Korunkat bemutató reklám.

Talán nem kell sok idő, amikor a leggyakoribb fajta háziállatokat teszi majd egy cég egy présgépre, és kilapítja. Majd bocsánatot kér.

Utána jön majd a különböző korú és színű emberek a présgépen...

Ebben nem értünk egyet. A reklám célja nem csak az eladás. Brandépítés is lehet. Jelen esetben biztosan sok Apple tulajdonos boldog, hogy az ő terméke ennyi régi kacatot ki tud váltani.

Téged nem győzött meg. Lehetnek azonban olyanok, akik látva a reklámot kedvet kapnak Apple termékhez, ha már ennyi mindenre jó.

A kérdés jogos.

Ennél azonban jobb kérdés az, hogy hol van most az a 2008-ban reklámozott LG okostelefon?

A válasz: A szeméttelepen, a Yettel egyre éhesebb zúzdájában, a fiók mélyén működésképtelen állapotban.

Hol lennének a hegedű, a fényképezőgép, a hangfal, a HiFi eszközök, a lámpák, a dobkészlet, a fényképezőgépek, az optikák, ha nem zúzzák be őket? Valószínűleg még használatban.

Ebből jön ki a logikai bukfenc, hogy egy alapvetően elavulásra és újravásárlásra tervezett, ideig-óráig (néhány évig) működő tapicskolda sohasem fog céleszközöket igazán helyettesíteni.

Ez meg egy barbar korszak gyumolcse volt, a XXIV. Felvilagosodas eljovetele elott ami vegre rendet tett a fejekben, Netflix Urunk 17.esztendejeben. Egy archaikus, tortenelmi idoszak kiemelkedoen sotet periodusa volt, jobb lenne nem is beszelni rola, vagy legalabb megvaltoztatni nehany dolgot, hogy jobban igazodjon a XXV. Felvilagosodas jovo heti erkezese altal szuletoben levo egyenlobb, igazabb vilag kovetelmenyeihez.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Műszakilag lenyűgöző az új ipad pro, de továbbra is úgy gondolom, a tablet inkább a tartalomfogyasztás eszköze, mintsem a tartalom készítésé. 

Hát, azért az iPad az nem csak tartalomfogyasztásra jó.

Pl. az iPad Pro és a ceruzája jobban használható rajzolásra, mint a legtöbb PC-re köthető rajztábla. 
Nyiván van olyan, akinek csak a Youtube megy rajta, meg netezik, de ugyanilyen embert találni a PC felhasználók között is. 

Nekem van egy iPadom billentyűzettel, semmivel nem rosstabb rajta a táblázatkezelő, mint a PC-n.

Nagy Péter

Ó, találtunk egy rétegigényt, amiben esetleg megverheti a szarul-húgyul implementált driverrel rendelkező rajzpadokat.

Rá tudsz mutatni a ceruzára a bezúzott tárgyak között? Ha igen, akkor kb hány százalékát teszi ki a térnek?

Nekem van egy iPadom billentyűzettel, semmivel nem rosstabb rajta a táblázatkezelő, mint a PC-n.

Tehát nyugodtan táblázatkezelhetnél a PC-den is, félmilliós iPad Pro vásárolgatása helyett.

Minek vennék egy PC-t erre a célra, amikor a rajzolási funkciók miatt már eleve van egy iPad-em?

Egyébként én nem arra reagáltam, hogy a bezúzott tárgyakat mind tudja-e helyettesíteni az iPad, vagy hogy melyik bezúzott tárgy hány köbcentit foglalt el eredeti méretében.

Arra reagáltam, hogy az iPad alkalmas munkavégzésre is, nem csak tartalomfogyasztásra. Van rajta levelező, szövegszerkesztő, táblázatkezelő, a legtöbb addminisztratív munkakörben dologzó személynek csak megszokás kérdése, hogy iPad-et, vagy egy PC-t használ. Van rajta videóvágó szoftver is, olyan színvonalú, amivel a tartalomgyártással foglalkozó emberek 99%-a mindent meg tud valósítani, amit jelenleg a PC-jén készít, és van rengeteg grafikiai szoftver, aminél egyszerűen jobban működik, mint a PC-s társai.

Youtube fogyasztására van rengeteg filléres táblagép (100 ezer alatt), azért teljesen felesleges 7-800 ezret elkölteni iPad-re. Az iPad Pro inkább munkavégzésre való, mintsem tartalomfogyasztásra.

Nagy Péter

úgy látom, hogy erről is úgy beszélsz, hogy soha semmliyen közöd nem volt az ipad pro-hoz. töltsd le jotób-dlTM-el egy videót mikre lehet használni. aztán rinyálj egyet róla hogy blokkolják a reklámblokkolód :D:D:

Tehát nyugodtan táblázatkezelhetnél a PC-den is, félmilliós iPad Pro vásárolgatása helyett.

imádom az olyanokat akik megmondják másoknak mihez kezdjenek a pénzükkel..

Mindig lesz valami, ami valakinek nem tetszik, sérti, stb.

Nem kell mindig, mindenkinek megfelelni.

Főleg egy zajos kisebbségnek nem.

#ennyi

[Falu.Me]==>[-][][X]

Ever created, ever produced, incredible.

Nem olvastam végig a szálakat, lehet, hogy elhangzott már néhány gondolat ezzel kapcsolatban. Művészeti oldalról a felháborodás érthető. Természetesen MINDENKI érti a reklám mondanivalóját, a megvalósításnak van igen rossz optikája. A hangszerek az egyik utolsó képviselői a kézzel, mesterek által készített készített tárgyak veszélyeztetett fajának. Ha összetörsz egyet, az pótolhatatlan veszteség. .

Értjük, nem összetörik, hanem belepréselik az új nagyszerű sorozatgyártott alumínium dobozba... Játsszunk el a gondolattal: egyetlen apró változtatás a reklámban, a pianino márkája legyen Ukrajna. (Létező pianino márka!) Ha azt zúzzák  sűrítik össze, vajon milyen hatást kelt? Nagyjából ezt érezzük mi zenészek a hangszerek kapcsán. 

Természetesen MINDENKI érti a reklám mondanivalóját, a megvalósításnak van igen rossz optikája.

Szerintem a mondanivalója sokkal rosszabb, mint az optikája (ami valójában CGI).

A hangszerek az egyik utolsó képviselői a kézzel, mesterek által készített készített tárgyak veszélyeztetett fajának. Ha összetörsz egyet, az pótolhatatlan veszteség.

Pontosan ugyanez igaz minden olyan eszközre, amit már nem gyárt senki. A mester által készített hangszerek csupán értékesebbek, mert kevesebb készült belőlük, de a szabály ugynaúgy igaz rájuk. A kidobott működéképes (de már nem gyártott) számítógép pótolhatatlan veszteség (és soha nem lesz helyette olyan, ami 10-15 évig működik azonos funkcionalitással, csak silányabb, kínaibb, gyorsabban elavuló szar lesz helyette). A kidobott működőképes 2G és 3G telefon pótolhatatlan veszteség (és soha nem lesz helyette olyan okostelefon, ami 10-15 évig működik azonos funkcionalitással, csak silányabb, kínaibb, gyorsabban elavuló szar lesz helyette). Minden kidobott és kidobatott eszköz, aminek van funkcionális vagy eszmei értéke, valójában veszteség. Csak a hangszerek vannak annyira "köztiszteletben", hogy azokra felfigyelünk. Azt a féktelen pazarlást, amit a tech-multik indukálnak, meg sajnos nem akarjuk meglátni.

Értjük, nem összetörik, hanem belepréselik az új nagyszerű sorozatgyártott alumínium dobozba...

A probléma itt van. Hogy nem lehet belepréselni. Ki lehet dobatni a régi, jól működő, nagyobb eszmei értékkel rendelkező eszközöket, hogy helyettesítsük egy kommersz szarral, amivel újravásárlási spirálba hajszoljuk magunkat, hiszen a kidobott régi jó eszközhöz már nem tudunk visszanyúlni.

Játsszunk el a gondolattal: egyetlen apró változtatás a reklámban, a pianino márkája legyen Ukrajna. (Létező pianino márka!) Ha azt zúzzák  sűrítik össze, vajon milyen hatást kelt? Nagyjából ezt érezzük mi zenészek a hangszerek kapcsán. 

Ugyanilyet. Csak nagyobb impulzussal cuppan rá a woke, le kell mondania mindenkinek az Apple vezérkarban, Putyin meg instant orosz állampolgárságot ad nekik. :P

Attól, hogy valami egyedi, még nem lesz jó, vagy éppen nem lesz minőségi. Csak egyedi.

Én például tök egyedi és megismételhetetlen dolgokat szoktam firkálni unalmamban egy jegyzetfüzetbe meetingek alatt, mégsem lesz neki értéke és gond nélkül dobom ki a kukába.

Az előző multinál, ha aznapra volt meghírdetett fontosnagyember (az anyacég atyaúristene) össznéphez pofázása c. online rendezvénye, akkor a szekusoknak ki volt adva, h. az irodai hálón a jutubot meg minden más streaming oldalt letöltős oldalakat block-ra kellett rakni a proxy-ban, amíg tartott a szentbeszéd. Aztán volt h. aznapra már nem is oldották fel a blokkolást.

Értem. Tehát, ahogy írtam, blokkolnak néhány törvénytelen / scam oldalt:

Tiltott szerencsejáték szervezést megvalósító szervezet vagy személy elnevezése

Sokkal jobban aggaszt a kutyát nem érdeklő 423423423. alja fogadási oldal helyett az a cenzúra, amit az EU végez(tet). Hogy politikai alapon blokkol(tat) sajtóorgánumokat, TV adókat stb.

trey @ gépház

LOL

Miért EU-st? Ha én az EU véleményén kívüli véleményre is kíváncsi vagyok, akkor tényleg azt az EU-ból kéne megtudnom? Nem.

Ezeket a véleményeket pont, hogy nem az EU-ból kell megtudnom. Szerinted miért viszik az EU-ból EU-n kívülre azokat a szervereket, amik EU-kritikus hangot ütnek meg?

Miért tették szankciós listára mist az orosz sajtóorgánumokat?

trey @ gépház