Folytatjuk! Avagy mi így előzünk a kanyarban, értem?!

Fórumok

2023-as adatok szerint a román nettó bér magasabb lett a magyarnál, háztartások fogyasztásában már évekkel ezelőtt megelőztek.

2023-as adatok alapján a háztartások fogyasztásában leszakadva a magyar az utolsó előtti, az EU átlaghoz mérve 0,1 % (!) értékkel előzve a bolgárokat, akik emelkedő tendenciában vannak, míg mi csökkenőben.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 04. 30., k – 13:14

Mit nem értesz azon, hogy Gyúúúúúrcsány?!

 

Várd meg treyt és majd kiokít, hogy ez igazából nekünk jó.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Es az miert baj, hogy csokkentjuk a fogyasztast? Kisebb fogyasztas kevesebb kornyezeti terheles. A nyugatnak is le kene jonni erre a szintre, bar ez az egesz mentsuk meg a bolygot dolog gondolom csak addig szamit amig az egyennek nem kell leadni a szinvonalabolY

Nem tudok azonosulni a tigrincs mentse meg a bolygot ideakkal amig szeleromuvek lapatjait beassak a foldbe vagy 3 trillio hordo olajat kiboritanak xy obolben es ezutan faszom szivoszalakkal akarnak guilttripezni...

Elobb rakjak rendbe a nagy dolgokat (ez mindenhol igy mukodik a valo eletben ahol normalis change management van) Majd ha elfogyott a tennivalo akkor lehet lemenni individual szintre.

Ha sokat fogyasztunk, akkor magas az infláció, ha keveset, akkor a bulgárok előznek. A franc se ért titeket.

Kedves DK!

Azt szeretném megtudni, hogy a nagyobb fogyasztás fenntartható-e, és arányos-e a jobb élettel. Vajon mit mondana erről Gulyás Marci?

Továbbá a gdp pps arányos fogyasztás komplementere-e a. megtakarítási ráta? Mert ha igen, akkor már meg is van a pénz. A román megtakarítási rátáról az EU nem tud semmit:

https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/tec00131/default/table?l…

 

Mellesleg ebben a 8. helyen vagyunk. Ők előznek mineket:

1. Németország

2. Hollandia

3. Luxemburg

4. Franciaország

5. Csehország

6. Svéd

7. Ausztria

8. Magyarország

#mindenszar

"A megtakaritasi vagyas lakossag amugy gazdasagi korforgas szempontjabol meg az "inflacion tul is fogyasztonal" is rosszabb."

Ez nem feltétlen igaz. Stabilizálja az árakat, valamint finanszírozhatja az államadósságot. Mikor, mire van szükség.

Hat az 1930-as evekben odaig fajult a problema, hogy kozmunkaprogrammal kellett fizetokepes keresletet teremteni, mert mindenki csak megtakaritani akart, kolteni nem.

Pl. utalom a marketingeseket, de fontos reszei ennek a korforgasnak, ok csalogatjak at a megtakaritani vagyokat a fogyasztok koze a korforgasba, es amiatt is elunk joletben.

A megtakaritasi vagyas lakossag amugy gazdasagi korforgas szempontjabol meg az "inflacion tul is fogyasztonal" is rosszabb.

A megtakarító lakosság tudja előteremteni a fedezetet a termelés finanszírozásához. Gazdasági szempontból három fő csoportot lehet elkülöníteni egy országon belül: állam, vállalati szektor, lakosság. Ezek közül az állam mindig nettó adós, többnyire a vállalati szektor is, ezt az adósságot valakinek finanszíroznia kell. Ha a lakosság nem tudja, marad a külföld.

marad a külföld gazdag oligarcha. Csak hat van rossz oligarcha, mint a Penztaros Lolo meg a Putyin yachtos haverjai, meg van a jo oligarcha, mint a francia meg az szilikon volgyes millardosok, nagybefektetok, stb. (direkt tulegyszerusitve, hogy a vita alapja ne valtozzon)

A gazdag oligarcha is belföldi (vagy külföldi) magánszemély, tehát része a lakosságnak (belföldi esetben). A befektető lehet vállalat (innentől megint előjön a vállalati szektor nettó hitelpozíciója (amelyet nem befolyásol az, hogy van köztük egy-kettő, aki valamiért nettó megtakarító), illetve lehet valami magántőkealap akár vegyes tulajdonlással, és akkor megint visszakerültünk a tulajdonosokon keresztül a nettó pozíciókhoz.

Szóval ettől az alap hármas (+külföld, mint negyedik résztvevő) felosztás nem változik attól, hogy ezek az adós/megtakarító pozíciók milyen áttételen keresztül kapcsolódnak össze.

Hát, igen. Megint a kontextus hiányzott a Telex gyakornok cikkéből ... :D

https://telex.hu/gazdasag/2024/04/30/magyarorszag-romania-vasarloero

Pont ezt gondoltam, amikor olvastam. Hogy: de hol a megtakarítás rész? Mert ugye, az pl. Romániában egy nem létező fogalom. Meglepetés: most, hogy ~ 20% kamatot kapok a pénzemre, én sem most fogyasztok (csak, ha éppen megéri).

Egy ~ 50 ezer eurós Rolex azért beficcent év elején, a tavaszi belföldi nyaralás is megvolt, a 2 nyári külföldi már bookolva, negyed millió ráugrott a motorra ...

Azért én nem panaszkodom. Még úgy se, hogy a kintlevőségeim is milliós szinten vannak :D

:D

Ezt az újságíró technikát hívják mazsolázásnak.

Ha ennél szarabb nem lesz életem végéig, akkor azt hiszem, hogy tőlem maradhat!

trey @ gépház

Hát úgy, hogy mondjuk ebből a sorozatból akkor kellett volna bevásárolnia az itt habzóknak, amikor a ballib és a kiszolgálómédiája földig ócsárolta az állampapírt 🤷‍♂️

Ha mindig az ellenkezőjét csinálod annak, amit ezek ugatnak, majdnem biztos, hogy jól fogsz keresni :D :D :D

trey @ gépház

Azért, a cikked nem említi, hogy a kutatásba a 10 főt foglalkoztató cégek, gyermeket nevelő alkalmazottai lettek belevéve. Senki más. Csak azok.

Ez olyan, mintha a -nal kezdődő nevű emberek fizetését vetnénk össze.

A csávó a portfólió VÉLEMÉNY rovatát vezeti. Ne zavarjanak össze a tények, Románia kanyarban előz és köröket vert ránk.

Ideje lenne odaköltözni, hiszen ott sokkal jobb, nem? Ne vigyél semmit, olyan jól kerenek ott, hogy simán megveszel majd mindent. Házat, kocsit, sőt, diplomát is.

Ha menekülsz, még kamu halotti biztit is kapsz. Bármit.

Országok hasonló módon mért adatait hasonlította össze a cikk. Elolvastad egyáltalán? Követted a linket, hogy miről ír? Le van írva hogy mit hasonlít össze. Ennél izzadtságszagúbb maszatolást bazdmeg amit leművelsz... Azonos adatokra te hozol egy másikat és azt hasonlítgatod hozzá... Menjél kapálni szerintem inkább.

Semmi mást nem tettem a nyitóban, mit behivatkoztam egy cikket és abból leírtam a tényeket. Ja, a címben élcelődtem :D

Erre te? "Tisztelt DK" XD

Mr. ne azt nézd ki mondja, hanem hogy mit, ugye? Lihegjél tovább a rózsaszín buborékodból :D

Nettó bérekhez akkor semmi, ugye? Betrigerelődtél a románokra és hadoválsz össze-vissza :D :D nagyon komoly vagy

Remélem a mai napon a HUP "konzervatívok" bőszen lapátolták a GDP-t, a nap végén Ultraderm áztatta tenyerüket, és nem álltak bele eme kommunista ünneplésbe!?

Szerkesztve: 2024. 05. 02., cs – 04:41

https://m.youtube.com/watch?v=jV9fjT8gGS8

Nem gondoltam volna, hogy végignézem. Puzsér megint vicces volt. Hihetetlen, hogy az emberek nem látják mennyire üres. Persze nehéz helyezetben volt, az ember nem kötekedik a színpadon a szerelmével. :)

Magyarral nagyon sok mindenben egyetértek. Jó szándékát nem kérdőjelezem meg. A felvetett problémákra a válaszában/megoldásában már kételkedem.

Részemről:

Egészségügy->magánosítás, (román verzió megfelelő)

Tb->állami, de lehessen venni emelt szolgáltatást is (mintha ez meglenne)

Oktatás-> iskola összevonás + napközi 14 éves korig, az összevonás miatt (nagyobb tanulói létszám) a különórák az iskolában lennének, kivéve versenysport. Minden gyerek kapna naponta háromszor enni. Mozogna, megcsinálná a leckét.

Azt mindenki felejtse el, hogy az oktatás megszünteti azt a különbséget, amit a szülők hoznak létre. Nem. Az árnyékoktatás a világ nagyobbik részén  jelen van.

Szóval így látom, de ez eladhatatlan politikailag. Bár a FIDESZ erre tart, de nagyon kis lépésekben teszi. Sajnos.

 

Vissza Magyarra. Aki ezt megnézi, az megérti a FIDESZ logikáját és kevésbé lesz baszatlan.

Szerkesztve: 2024. 05. 02., cs – 08:05

a "jó szándék" a nagypolitikában édeskevés, nem jutsz messzire vele. aferi, aprüsszel, asoros ilyeneket reggelizik mint ez a péter

(ide)