jön a gyerek = jön a védőnő?

Fórumok

sziasztok

lényeg: márciusban többen leszünk. asszonynak azt mondta a védőnő, hogy _márpedig ő jön_ most pénteken délelőtt családlátogatásra (bővebben lentebb). lakás felújítás miatt hetek óta szét van kapva, erre most kapkodhatunk, hogy péntekre rendben legyen minden. asszony otthon terhesen, anyám betegen, anyósom szabira kérve magát otthon csinálja amit tud. munka után leépülve a nehéz / emelgetős dolgok várnak rám, és összességében iszonyatosan nehéz helyzetet teremtettek nekünk ezzel a látogatósdival. emellett nekem még szabadságra is kell jönnöm pénteken emiatt.

kérdésem: a., jól van ez így? b., milyen pozíciót jelent egy védőnői állás, hogy nekem és családomnak programozza a napjainkat? c., burkoltan kérdem megteheti-e ezt, vagy már hívhatom jöjjön pl karácsony előtt? stb.

előre köszönöm, hátha valakinek akad tapasztalata e téren.

Hozzászólások

Végigjátszottam én is a dolgot.
A védőnő (és a családlátogatás) a terhesgondozás része. Megteheted, hogy nem vesztek részt a terhesgondozásban, de azt jelenti, hogy nem is kapjátok meg a gyermek után, az anyának járó TGYÁS-t, GYED-et, stb-t, amit ilyenkor szokás. Azoknak ugyanis feltétele a terhes-kiskönyvben a megfelelő számú, és tartalmú bejegyzés...

Ezek szerint a védőnő (ha kellenek a támogatások), megteheti, és meg is kell tennie, hogy meglátogat. A péntekhez nem lenne fontos ragaszkodnia, ugyanis az időpontot illik veletek egyeztetni. Én a helyedben kérnék másik időpontot ha nem jó a péntek, akár hétvége is működhet neki.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Hozzánk csak akkor jött a védőnő, mikor hazaértek a babák is. ... De az 10 évvel ezelőtt volt...

Nálunk is jött a védőnő. Mondjuk ez 15 évvel ezelőtt volt. Elmondta első alkalommal a dolgokat. Voltak közte értelmesnek látszók, meg baromságok is. Egy darabig jött, majd elkezdett a lakásban fengsui-t játszani. Ez az ágy itt nincs jó helyen, az a bútor nem kell ide. Akkor mondtam neki, hogy majd jelentkezünk, ha újra szeretnénk vele találkozni a lakáson. 3-4-szer jött összesen. Azután csak az orvosnál találkoztunk vele. Mindenkinek jobb volt ez így. A tanácsokat pedig ugyanúgy megkaptuk az anyóstól, aki felnevelt 2 gyereket, így nem kellett a védőnő.

--
trey @ gépház

"elkezdett a lakásban fengsui-t játszani"

ebben a szent pillanatban nyílni is fog az ajtó azt gondolom.

"A tanácsokat pedig ugyanúgy megkaptuk az anyóstól, aki felnevelt 2 gyereket"

valahogy én is többet gondolok ilyesmi forrásból, hasonlóan hozzátok.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

CP/M és lyukkártya nélkül az ember nem repült volna a Holdra.
CP/M és lyukkártya nélkül, ma nem lenne mikroprocesszor és iPod sem!
Repülőt sem gyárthatnának, ha nem fedezik fel a kereket. A régi találmányokra és módszerekre, lehet építeni, csak fejleszteni kell azokat az azóta megszerzett ismeretek alapján.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

És a nagyik, nem itt élnek velünk azóta is, hogy mi megszülettünk?
Ők semmivel nem tudnak többet a gyermeknevelésről és gondozásról, mint 20-30-40 évvel ezelőtt? Hiszen folyton olvasnak és nézik a TV-ben a baba-mama műsorokat! Jó-jó a "romatikus" sorozatokaz is. :-{)E
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Néha visszasírom!

Illetve a tudomány jelen állása szerint 1 éves korig anyatej+tápszer, hozzátáplálás ezután, táplálékkiegészítővel, majd 2 éves korban jön be a természetes kaja. Namost aki ezt kitalálta, annak ugyanezt kívánnám.

Egy hete jött meg a 2. kölköm, most már ott tart a tudomány, hogy tilos mellet fejni, hogy meginduljon a tejelválasztás, még tilosabb lefejni a tejet, hogy megmaradjon a hozam (lol), inkább hagyni kell elapadni, majd goto 2. bekezdés. HE?!

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Fail. Most is van textilpelus, van mosható pelus, van egyszer használatos verzió, vannak különböző méretben, kialakításban - és ez csak a pelenka. A kaja (hozzátáplálás) oldalon ott van az 123...456 féle táptrutyi - nem biztos, hogy a saját vagy a játszótéri tapasztalatok elegendőek a helyes döntéshez, stb... Ha te azt hiszed, hogy csak a pelenkák területén van különbség, akkor sajnállak, sz@r lehet szatyorban élni...

én 2 gyerekkel odaig jutottam a vedonokkel, hogy hogyan tisztitsam a koldokcsonkot. A tobbi meg "jajjdecuki".
Orvos aszondta, hogy amit anyátoktól tanultatok, az most is jó, szt szeva.

Szerk: azt is a háziorvos mutatta meg. Tehát egyből nulla.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Hát nem tudom, mióta az én anyósom, meg anyám felnevelt minket, azért haladt a tudomány is, meg nekem is mások az elképzeléseim akár a gyerekgondozással kapcsolatban is, mint ami régen elfogadott volt. Csak óvatosan a 20-30 évvel ezelőtti módszerekkel, szokásokkal, "tapasztalatokkal" és hiedelmekkel!

A védőnő sokkal naprakészebb tud lenni; a sokkal nagyobb tapasztalat miatt könnyebben elkerülhetők gondok ill. hamarabb felismerhetők és megoldhatók.

Nyugi, volt érzékem ahhoz is, hogy az anyós hülyeségeit is leválasszam az értékes részekről :) A gyerek meg felnőtt úgy, hogy semmi probléma sem volt vele. Egészsége is olyan volt, hogy a körzeti orvos egyszer megjegyezte, hogy csak a kötelező oltások idején látta, sosem volt beteg? Mondjuk ez messze vezet. Anyatejet szopott és nem tápon nőtt fel. :)

--
trey @ gépház

Sajnálom a szüleidet, vagy Téged!

Nálunk már csak egy beteg Nagyi volt, amikor a gyerekek születtek. Annál komolyabb segítség, hogy a kismamát, saját édesanyja támogassa azokban a napokban, elképzelni is nehéz.

Az én tenyeremben biztonságosan elfértek a kicsik, ezért a fürdetés pl. az én feladatom volt az első hetekben.

És pusztán időzítési zavarok miatt, de én vittem először a lányomat nőgyógyászhoz, amikor arra volt szüksége.
Ja, ahhoz a Dokihoz, akinél született. :)
Így 46 évesen nem érzem még olyan öregnek magunkat, hogy hülyeségeket javasoljunk a gyerekeknek, ha eljön az ideje.

A védőnői szolgálatnak pedig fontos szerepe van, főleg bizonyos körökben.
Légy Te is kedves és együttműködő, hagyd elvégezni a munkáját, akkor Ő is látja, hogy minden rendben van.

Szerintem itt valami félreértés van, mert nagyrészt egyet értünk, a végén meg nem is értem, hogy miért nekem írod, hogy milyen jó a védőnő, hiszen én is mellette érveltem. Ezt biztos, hogy nekem akartad írni?

A "nagy tenyérben való fürdetés biztonságosabb" c. dolgot a korodra való tekintettel most csak csacsiságnak nevezném. Tipikus esetet sikerült bemutatni. A csecsemő biztonságos fürdetésének meg van a technikája, és semmi köze a tenyérmérethez. Elmondják (szülésre- és csecsemőgondozásra felkészítő) tanfolyamon, el lehet olvasni könyvekben ill. a védőnő is megmutatja, ha kérdezik tőle.

1. Gratulálok!
2. Most aludd ki magad, amíg lehet. :) (Nem hittem el, de tényleg így van.)
3. A mi védőnőnk mostanában végzett, vele mindent meg lehet beszélni. Azt is, hogy mikor jöjjön, hányszor, most ne, most rendkívülibe is stb.
____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

a. Illenék megkérdeznie, alkalmas-e az időpont?
b. Pozíció - Hároméves szakiskolai végzettsége van, emberségből meg ezek szerint semmije.
c. Márpedig Ti nem értek rá. Szopjon lovat.

Egyébként, terhes nők szokása dolgozni, nem csücsülhetnek otthon, nehogy már a védőnő miatt szabadságot vegyen ki, pl.
Havonta lehet terhes tanácsadásra járni, mi a lófasznak látogatna? Kávézzon a rendelőben.

tudtommal törvényi/rendeleti kötelessége, hogy jöjjön. Persze nyilván a törvény nem azt írja elő, hogy pont akkor jöjjön, amikor nektek a legrosszabb, de valami olyat, hogy havi 1x vagy ilyesmi igen. Beszéljetek vele, hogy most éppen nem alkalmas, tudna-e máskor jönni. Ha nem hajlandó, zavard el.

Hozzánk is jött, el akarta magyarázni az alapvető dolgokat. Miután kiderült, hogy hármunk közül (asszony, védőnő, én) egyedül én tudok szabályosan rongypelenkát hajtogatni, megcsappant a látogatási kedv, utána később mondott egy-két marhaságot, akkor én elzavartam a fenébe. Nem is jött többet. Gyereket látta rendszeresen gyerekorvos, statisztikába leadták, hogy van, a többit oldják meg.

A nő arra faragott rá, hogy anyám tanított ápolónő képzőben, én meg elolvastam mindent, ami betű volt, a tankönyveivel egyetemben.

Javaslom, szerezd meg a Spockot, olvasd el, abban le van írva a lényeg: biztosan volt már más gyerek is, aki azt csinálta, amit a tied éppen most, ne ess kétségbe, az a gyerek is felnőtt:)) komolyabb gyakorlati tanácsra ne számíts papírból. a kölök úgyis megmondja, hogy mit akar.

"Beszéljetek vele, hogy most éppen nem alkalmas, tudna-e máskor jönni"

megtörtént, egyszer kértünk ~1+ hét haladékot, amikor is a lakás olyan állapotban volt szétverve, hogy még szrni hugyzni is bejártam napközben a munkahelyre, amíg az asszony melózott, illetve tisztálkodási lehetőség is csak anyáméknál volt. ennek befejezte után belevágtunk tapétázni, festeni stb. ennek most lett vége, most kellene helyrelegózni / kitakarítani mindent. hétfőn, tegnapi jelenés alkalmával elmondta a védőnő, hogy ez nem lesz jó, most már jönne. hogy miért, (kb így tudom) mert ezután meg ő nem lesz elérhető 2+ hétig és az úgy már állítólag sok. tehát marad péntek mint legkésőbbi dátum. csupán ez az ami nem tetszik, és több helyen nem is értem. tehát szekrénytologatás / emelgetés / villanyszerelés / szegőlécelés stb stb stb marad nekem du 5 utánra, minden egyéb a családnak napközben szabadság és egyéb megfeszítések által. sajnos.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

És ha szétkapott lakást lát, akkor mi van?

igazából nem tudom, ez a kérdés bennem is megfordult, sőt ezek után néha egy felindult pillanatomban a frissen tapétázott nagyszoba közepére tudnék szrni. ilyen hetet programozni nekünk külön kedvességre vall, amit talán viszonozhatnék eme kultúrált módon. remélem csak félreértek valamit, vagy nagyon ismeretlen ez a dolog, de így elsőre tekintetesem megszívatva érzem magunkat.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Nem kell neked semmit sem rendberakni. A védőnő feladata, hogy meggyőződjön arról, hogy a kicsi nem fog egy putriba beleszületni. Ugyanis akkor anyuka egyedül mehet csak haza.
Az, hogy a lakás szét van kapva nem jelenti azt, hogy bármi gond lenne veletek, sőt! A felújítás az élet része, nyilván nem lesznek malteros vödrök, mire a kicsi megszületik.

az a helyzet hogy ők másképpen csinálják. átlagos c "család" csinál pár gyereket, korán beadják őket gondozásba, majd szinte azonnal jelentkezik egy rokon, aki azonnal befogadja a gyereket, és ezek után koponya/100k/hónap zsét markol. nem fud, nem hype és nem fail, ez kb így van.

ellenben maga a téma már elég messze van attól amit felvetettem.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Megallapitasodat nemtudom mire alapozod, de teves, mert meg ha annyi lenne is, akkor sem lennek raszorulva.
Persze en teszek is a kozosbe es nem csak kiveszek.

Mindenesetre erdeklodessel jegyeztem meg, mert a kollega nagyon megijedt.

Ahogy mar mondtak is paran, ha a felujitasbol negativ kovetkeztetest von le, az sajat magara szegenysegi bizonyitvany es el kell hajtani melegebbre.

Gratula!! :)
Nálunk április ~második fele a célintervallum :)

A védőnősdin szerintem nagyon sokat fogok röhögni, egyrészt mer a banya gyermek fül-orr-gégész - szép lesz, ha elkezdi osztani neki az észt a védőnéni; másrészt eléggé ami-a-szívén-az-a-száján, és nem egy türelmes típus... pontosabban: megválogatja kivel türelmes, és akivel nem, annak jaj... :))
Amúgy igen, sajnos muszáj lesz zöld ágra vergődni a védőnővel, mert azért van egyfajta hatalma, és mindent mi sem tudunk... ...még :)
<-------
You can't grep on dead trees.

Elvileg a kiskönyvet - ha minden felettünk álló hatalom úgy akarja, és nem lesz gond - csütörtökön kapjuk meg, úgyhogy még előtte állunk ezen kalandoknak.
Reméljük nem lesz gond/normális lesz a védőnő.
Aztán - úgy szoktam mondani - majlássuk :)
<-------
You can't grep on dead trees.

A rokonság látogatása ráér. Nagyon is ráér, aki ezt nem bírja felfogni, annak meg simán meg kell mondani, hogy Nembazzeg, majd ha szólunk, hogy jöhetsz, akkor.
A védőnőnek pont nem kell haptákolni, ő ugyanis segíteni megy, nem bámészkodni, hogy "jajdearanyosatayalapatyalaéshogymentmilyenvoltugyecsodálatos"...

ad 1) ideillo napirajz kep

ad 2) mi kemenyen fogtuk a rokonsagot. papa-mama (ez 4 ember) az elso heten is, mindenki mas 3 het mulva. Az elso ket es fel heten otthon voltam en is. A papa-mama ugy jott, hogy telefonon bediktaltam nekik a vasarlasi listat, meg hogy mit kerunk ebedre, es azt is, hogy meddig maradhatnak. Szivesen vettek, harmadnap mar rutinszeruen mosogatott el/mosott fel anyam vagy anyosom.

Nalunk Dec-ben jon a gyerek, de meg a vedo no nem jart nalunk. Azt monda ha megszuletik a gyerek majd utanna kijon ugy is es megnez mindent. ;)

Nálunk csak akkor jött 2-3 alkalommal, amikor már hazahoztuk a gyereket, addig a nejem ment el párszor csevegni, pletykálkodni. A családlátogatás munkaköri kötelessége, mondjuk lehetne rugalmasabb... meséld el miért nem alkalmas és kérd meg, hogy jöjjön máskor.

Végső esetben ha egyszerűen nem engeded be és megtagadod a családlátogatást - de a tanácsadásra jártok - akkor ennyit tehet:

49/2004. (V. 21.) ESzCsM rendelet a területi védőnői ellátásról

3. § A területi védőnő feladata:
(...)
gc) a gyermekjóléti szolgálat és a háziorvos írásos értesítése, ha a törvényes képviselő a területi védőnői ellátás (a családlátogatás) igénybevételét megtagadja
(...)

+1.
Nálunk védőnő költözéssel cserélődött, a régi területi alapon nem jöhetett, az új nem volt szimpatikus. A szülészhez gondozásra kellett vinni kiskönyvet, pecsételni (4??? (a mennyiség itt fontos!)) alkalmat, onnan az ellátásra való jog megvolt. Védőnőnek nyilatkozni kellett, hogy a segítségére nem tartunk igényt, ezt egyébként neki esetleg jelenteni kell valami központi helyre, de annyi, és nem kell antipatikus idegent kerülgetni. Viszont, ha úgy érzitek, hogy tud segíteni tanáccsal, tapasztalattal, akkor ne hajtsd el, mert tudhat olyat mutatni/mondani, ami első kicsinél fontos lehet, és tanácstalanság esetén nem valamelyik fórumról ollózzátok pl. egy hülye anyuka hülye workaround-ját, amit a többi birka is hájpol (Gugli szindróma: amerre a többség megy, az az irány jó is? Kísérletezni túl sérülékeny egy újszülött...). Ha a kéró szanaszét, attól még védőnő nem jelent fel a gyámügynek, nektek meg nem kell vigyázzban ülni, ha ott van... Később pedig oltások, stb, ott még esetleg össze fogtok vele futni jópár évig. Sok boldogságot:)))
+1 bazso | 2010. szeptember 21., kedd - 15:16 hsz-éhez is.

i80286/1024kB/IBM Xenix 2.0

Ahogy én a mai magyar ellátást ismerem...
A védőnőnek szerintem 3.5* annyi a gyereke, mint amennyit el tud látni. Akkor jön, amikor van rá 10 perce.

De ezen ne parázz. Jön szétnéz, kicsit vörösödtök, hogy még ez sincs kész, meg még ezt kell elpakolni, elnézést a rendetlenségért... ha rendes megértően mosolyog és megy tovább.

Addig örülj, amíg van ilyen.

Jah tényleg! Gratula a gyerekhez! :)))

>>: sys-admin.hu :<<

4 gyerekem van 1.5-5 éves korig, lehet hogy változott a rendszer, de a trükk a következő:
Egyszer (!) bemész a védőnőhöz, kiskönyv megkap.
Terhesség alatt négyszer elmész nődokihoz, ennyi pecsét elég a GYES+társaihoz.
Baba születésekor egyszer (!) kijön a védőnő házhoz, ahol megkérdezed hogy kötelező-e ide kijárnia. Némi félrebeszélés után bevallja hogy nem, és aláirat veled egy papírt erről, majd többet nem jön.
Vannak jó védőnők, ha anyának szüksége van barátnőre szerezzetek be egy ilyet hiszen azért fizetik hogy kijöjjön trécselni meg babázni, de ha
- eszement ötletei vannak
- vizsgáztat (mutassa meg hogy szoptat, ne ezt a krémet használja, stb)
- lelki terhet okoz a hízási perverzióival
hajtsátok el a halál náthás ...ra.
Védőnő = low end szakmunkás. Tanácsot csak kritikus szemmel fogadjatok el tőle (saját védőnőnk egy barátnőnknek felírt(!) jódot mert duzzadtak voltak a nyirokcsomói. Szerencséjére a gyógyszertár zárva volt és másnap nődokinál kezdett. A jód strumára felírt mennyiségben garantált vetélést okoz...)

"Védőnő = low end szakmunkás."

Azért ez nem egészen így van. Édesanyám védőnő, 4 év szakiskola (akkor a szakközép még mást jelentett) + 3 vagy 4 év főiskola. Gondolom nem kell bemutatni a "code monkey" fogalmát. Na, mégsem mondod, hogy IT = low end szakmunkás, pedig vannak rá példák.

Vannak képzett és rugalmas védőnők, akik a szülés--gyerekgondozás biológiai/pszichikai oldalához értenek és nem utolsósorban van gyerekük is. Az olyan gyíkokat, amelyik gyerek nélkül osztja az észt a hízásról, vagy "beOmozzák" a szobát el kell hajtani a vérbe, de attól még nem kell leírni egy egész szakmát. Szerintem lehet kérni más védőnőt is a körzetből, ha nem jönnek ki vele.

Ja, és védőnő nem ír (nem is írhat) fel gyógyszert.

-----------
"Generally, Russian technology assumes dumb machines and smart humans, not the other way around." -- The Russian Tea HOWTO

'"Védőnő = low end szakmunkás."

Azért ez nem egészen így van. Édesanyám védőnő,'

Abból ítélve, hogy az édesanyád, nem az elmúlt 10-15 évben végzett, és - ez is valószínű - volt már gyereke.

Elég vicces manapság, amikor kijön a 2-3. gyerekhez a gyermektelen, korára nézve tejfelesszájú védőnő - és jó esetben megerősíti, hogy csak úgy tovább, ahogy eddig, rossz esetben osztja az észt, mert (úgy emlékszik) valamelyik könyvében azt olvasta, hogy... meg a legújabb brossúrája is mintha olyat írna...

Az a lowend szakmunkás főiskolai végzettséggel kell, hogy rendelkezzen, de sebaj, hülyének lenni még neked is alapvető emberi jogod - bár ennek tényét hangoztatnod nem kéne.

Az eszement ötletek csak annak eszementek, akinek halovány lila szellentése sincs a gyermekgondozásról/nevelésről. A szoptatási/táplálási tanácsadáshoz bizony meg kell nézni, hogy hogyan, miként csinálja a kismama, és ahhoz képest fog tudni javaslatot tenni, hogy a babának és a mamának is a lehető legjobb legyen. A milyen krémet használjon kérdéshez pedig cseppet nagyobb körből merített tapasztalata van úgy általában, mint a JUK-nak (Játszótéri Anyukák Közössége) - érdemes meghallgatni, hülyeséget nem fog mondani.

Ami a legfontosabb: El kell dönteni, hogy kitől kér és fogad el/meg tanácsokat a kismama. Az ugyanis nem működik, hogy mindenkitől - ugyanis nincs egy bizonyos üdvözítő megoldás, ha viszont keveri a dolgokat, akkor abból csak cikázás és katyvasz lesz, nem normális, nyugodt fejlődés.

Meg nincs itthon gyerkocunk, de logikusan a dolgot vegiggondolva:
Nem kell osszetorni magatokat, lesz meg arra alkalom boven kesobb. A lakast annyira, amennyire tudjatok (nagyobb erofeszites nelkul) hozzatok ossze. Szerintem nem fog ketsegbe esni azon, hogy egy felujitasba erkezik. Latogatas vegen atadja az ajanlasait, aztan ha ezek kozul van, ami a helyisegek allapotara utal, arra ragyurtok a kovetkezo latogatasig. Nem ashat el benneteket egy alkalom utan...
Szerintem meg annak tukreben, hogy a latogatas idopontja majdnem fix volt plane nem fog kukacoskodni. Aztan lehet, hogy mar en vagyok nagyon elszokva a magyar mentalitastol...:-S

Megkérdezed mit szeret, festeni vagy tapétázni! :)
Munka közben jót lehet beszélgetni.

Nagy lóf@sz. 9 hónap alatt csak sosem jött ki a védőnő. Megszületett Bence 2 nap múlva kijött, aztán 3. nap a gyerek orvos, azóta egyszer volt kint a védőnő. (10.-én volt 3 hónapos) Erről ennyit. Ja én ma láttam másodszor a gyerek orvosunkat és a védőnőnket is. Tehát nó para. Nálunk féléve felújítás van, kb. 1 hónapos gyerek mellet raktam be az ablakot a falba.

http://akostiborjuhasz.wordpress.com/

Na pont ilyen hozzá állás miatt lesznek olyanok a védőnők amilyenek most veled.

Védőnő része a gyermek nevelésben 0-18 évig.

Tájékoztatásul a védőnő Mint szak/szakma magyar unikumnak számít , bár elég sokan elítélik de sokszor hasznosnak is bizonyul. (egyéb betegségek felmérésében, nevelés fürdetés testi fogyatékosság SZELLEMI FOGYATÉKOSSÁG stb... )
Másik érzékeny pont a létminimum alattiak megállapítása ... az hogy a gyermekfejjel megszült gyermek milyen juttatásban részesüljön 0 ledolgozott munkaidő mellett stb..stb...

Sztem meg meg lehet beszélni a védőnővel azt hogy mikor jöjjön, tudnak ők megértőek is lenni.

Babához gratulálok! A védőnő meg hadd jöjjön, ha akar, de azért nem kell összetörni magatokat. Ha nem vagytok otthon, akkor majd jön máskor. Amit a lakásban lát, arról nem tehettek. Legfeljebb kérdezheti, hogy mire jön a baba, addigra végeztek-e.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Remenykedj, hogy csunya, egyik cimboram osszebutorozott a vedonojukkel :)

Ha a feleséged betegállományban van, akkor neki otthon kell lenni.
A védőnő meg ha nem látott lakásfelújítást, akkor ez minősíti. Szerintem gyerek (pláne ha első) érkezése előtt mindenki összekapja a lakást.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

gyakorlatilag megkerulhetetlen

azonban nem vendeg, nem kell vendegkent banni vele, lehet festes kozben fogadni, vagy fozes/takaritas kozben, legalabb keveset marad. Egyszeruen nem kell vele torodni, ugy lehet a legkonnyebben meguszni.

Ha nem szimpi, akkor a tanacsaira sem kell hallgatni, neha olyan, mintha egy konyvet (egy elavultat) olvasna fel, tiszta magno.

Konkrétan a témához nem tudok érdemben hozzászólni, de szeretném felhívni a figyelmedet egy nagyon jó könyvre: Mérei Ferenc - V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Ez nem a gyermek gondozásról, szól. Ebből nem azt tudod meg, hogy mit csinálj ha sír a gyerek, vagy ha megy a hasa.
Ez a könyv arra való, hogy megértsd a gyereket, már akkor is amikor még nem tud beszélni és azután is amikor már beszél, de még nem igazán tudja megfogalmazni az igazi problémáit. Ha egy kicsit is érdekel a pszichológia, a gyermeki látásmód, akkor feltétlenül vedd meg.
Én sajnos már akkor találkoztam a könyvel amikor a gyermekeim bőven 10 év fölött voltak. Azért így is érdekes volt.
Például: Gondoltad volna, hogy ha egy gyereket első nap elvisznek a bölcsibe és az jó kisgyerek módjára azonnal "beszokik", nem sír a szülője után, az azt jelenti, hogy nem biztos, hogy eddig megfelelő lelki gondozást kapott. Ezt úgy hívják, hogy "hospitalizált gyerek".
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Jó lesz, ne aggódj. Nem gyerekkereskedő a védőnő, akiket ismerek azok nevüknek megfelelően védő-nők és rendkívül lényeges lehet a munkájuk.
Alapvetően a gyerek érdekeit képviselik és mivel az idő rendkívül kritikus, tanácsadást fog végezni, vizsgálatokat fog kérni.
Amit mond vagy tesz alapvetően csak ajánlás, nincs kötelező hatósági jellegű szerepe, az kizárólag akkor lehet hogyha valami nagyon nagy para van, egy apró felújítással nem fog foglalkozni.

A védőnői szolgálat alapvetően kötelező, ha terhesség alatt nem is, de a szülés után hivatalból kijelölik a területileg illetékest.

Ami a lényeg, ő tudja hogy mikor mit kell tenni és miért, én sem a henteshez megyek olajcsére és nem állok neki konvektort cserélni :)

Nos. Nekünk jó a tapasztalat a védőnőkkel. Költözés előtt Bp. XIII. kerületben és most a III. kerületben is. Biztos vannak elszálltak is köztük, mint ahogy mindenhol lehetnek. Mi időpontokban nem éreztünk ilyen "önkényúri" rendszert, de tény hogy valamennyire alkalmazdnia kell a T. szülőnek is mert a gyerekorvos és a védőnő is sok-sok gyereket kell ellásson. A problémás családok és esetek pedig nyilván több időt igényelnek és ezt meg kell érteni, főleg mert itt nem a T. másik szűlőről van szó, hanem a gyerekekről.

Így visszagondolva általában jó tanácsokat kaptunk és sokszor hozzátették, hogy ki kell tapasztalni, mert adott esetben/helyzetben nincs általános okosság. Telefonon is nyugodtan lehetett hívni a védőnőt ha kérdés volt, sőt érdemes volt elsőre őt hívni.

A látogatások szerintem hasznosak voltak és a gyerek 3-6 hónapos koráig elég sűrűek lesznek. A korházból hazaérve pedig azonnal hívni kell a dokit, hogy ő is jöjjön és megnézze mi a helyzet.

Itthon ez a védőnői+háziorvosi rendszer elég erős luxus, a GYED+GYES rendszerrel együtt, mert sok más országban még csak hasonló sincs vagy viccesen rövid a GYED+GYES, ha egyáltalán van. Azt gondolom tudod, hogy mindezt kvázi magadnak finanszírozod a befizetett adókból.

Nos, nálunk 4 gyerek, 4 védőnő. Ebből az utolsó kettő Finnországban, szóval cáfolnám alant, hogy a védőnő mint olyan, magyar unikum.
Szóval a négy védőnővel kapcsolatban. Volt köztük okos, nagyon felkészült, kevésbé felkészült, öreg, aki régi bevett módszereket próbált eladni, meg fiatal, aki újabb dolgokat nyomatott. (Elsősorban a szoptatással és a hozzátáplálással kapcsolatban szórtak a tanácsok nagyon.) Egy viszont biztos, mind a négy alapvetően a gyerek érdekében próbált mindenféle tanácsokat adni.
A dolog hasznossága elsősorban tőletek függ: Ha otthonosan mozogtok a terhes/csecsemő témakörben, akkor nem nagyon hasznos, mert úgyis nagyjából tudsz már mindent. Ilyen lehet, ha mondjuk te pelenkáztad pár éve a kistesódat, vagy ha a feleséged tesója tavaly szült, és együtt csinálták végig a terhesgondozást/csecsemőgondozást. (Nálunk pl. ez volt.) Vagy ha éppen a baráti családok között amúgy is mindenhol van baba, akkor is általában jól képben vannak az ifjú szülők.
Viszont sok család nem ilyen, és akkor néha nem árt, ha a védőnő elmond olyanokat, amit a második gyereknél már természetesnek veszel.
Nálunk mind a négy védőnő hamar rájött, hogy elég jól képben vagyunk a témában, és nem erőltették se a látogatást, se a tanácsokat.Szerintem alapvető, jó ha feltételezed, hogy jót akar, segíteni akar, de ha te nem értesz vele egyet, akkor csinálhatod másképp.
Ami az időpont egyeztetést illeti, nálunk sose volt ezzel probléma, de úgy tűnik, nálatok se, ha a kérdés már egy elhalasztott látogatásról szól.
Csaba

Amikor az első fiam születet éppen mi is lakásfejújítás és bútorépítés közben voltunk. Kijött és megnézte a szobát ahol nagy mennyiségű bútorlap és forgács volt. Mondtuk neki, hogy ez lesz a gyerekszoba. Mivel látta, hogy azon vagyunk, hogy minden rendben legyen nem akadt meg rajta. Utána nem nagyon emlékszem látogatásra. Ne vendégnek tekintsd, hanem egy olyan embernek, aki a jövendő gyerek érdekében dolgozik.
Hidd el vannak olyan esetek amikor a védőnő tevékenysége a gyerek életét menti meg (anyósom nyugdíjas védőnő - mesélt sztorikat) a ti esetetek nem ilyen ezért nem fog sem túlbuzogni, sem kötözködni.

Naponta egy alma az orvos^Wvédőnőt távol tartja... :)

Nekünk iszonyat jó fej védőnőnk van, akinek sosem volt gyereke, de telefonon varárnap este tizkor is olyan troubleshootot nyom, hogy eddig még mindig működött. nagyon rendszertelen, a megbeszélt időpontokat 10%-ban tartja be (tényleg).
Ennek ellenére minden dokinál többre tartom.

Nem kovinak, hanem a sok fikázónak:

A védőnő = low end szakmunkás sommás és általános ítélet mellett majd gondolj arra, hogy neked hogy esik, amikor low end informatikusok után téged is low endnek bélyegeznek látatlanban is. Sőt, nem is az a lényeg, hogy hohy esik, az a lényeg, hogy mennyi belőle az igaz.

:D Feleségem védőnő. Kérdezzetek.

nekunk normalis vedononk volt, eloszor o is akart jonni ekkor meg akkor, aztan a titkarnomhoz iranyitottam, hogy kerjen idoponto. :)
azota ossz-vissz ket alkalommal volt, max. 30 percre. :D
de amugy normalis noszemely, nem volt vele soha gond, nem akart belepofazni soha semmibe.
megnezte hogyan tesszuk tisztaba a gyereket, aztan mondta, hogy "oooo, nekem ide nem is kell jonnom".
hat mondtuk, hogy tenyleg nem igen van szuksegunk segitsegre, igy ha van olyan csalad, ahol fontosabb a segitsege, foglalkozzon nyugodtan veluk, mi elleszunk.

alapvetoen amugy tamogatom a vedonoi intezmenyt, van eleg sok csalad, ahol nem tudjak, hogyan mit kene csinalni,e s nemt udnak segitseget kerni sehogy, illetve a kisgyermek erdekeit is vedi valamilyen szinten, hogy ad egy-ket nevelesi/"gyerektartasi" tippet azoknak, akik tok hulyek hozza, esetleg ideges termeszetuek, es a gyerek latna karat...
azert jo az, ha hivatasos emberek idonkent vegigjarjak a csaladokat, meg igy is hallani esetrol, hogy a felnott fajtalankodott a sajat gyerekevel, vagy epp felholtra verte, netan a sajat szarjaba/hanyasaba fulladva halt meg a csecsemo... :(
es meg csak lehuzas sincs a dologban, en konkretan megprobaltam adni 10 ezer ft-ot a vedononek, mert tenyleg kedves volt, de nem fogadta el, s meg en szegyenltem el magam.

tudom ez ilyen antiamerikai dolognak tűnik, tehát szükségszerűen rossz:) de nem ellenetek van hanem értetek. illetve a gyerek érdekében.
nem a házad belsőépítészeti terveit fogja megkritizálni, és nem is a felújítás miatti állapotokon akar rosszindulatúan méltatlankodni. sőt valószínűleg még értékelni is fogja az erőfeszítéseket.
olyan dolgokra hívja fel a figyelmeteket, mint egészségügyi kockázatot jelentő állatok lakásban tartása. természetesen nem a média világa által sulykolt trendy/gáz kategóriák alapján. egy milliós értékű, ritka, cites papíros, egzotikus állat is jelenthet komoly egészségügyi kockázatot az újszülött számára, nemcsak a lucskos szőrét hullató korcs kutya.
az alacsonyan levő konnektorok később komoly baleseti forrást jelenthetnek, ha nincsenek ledugózva. belenyúl a gyerek egy kötőtűvel például és megvan a baj.
a magas gyereketetők is veszélyesek lehetnek, mert ha felborulnak akkor nagyon magasról esve fogja beverni a baby a fejét, mert ők ugye fejnehezek általában fejük sérül ilyenkor. jobb az asztalra rögzíthető etetőszék, mert biztonságosabb.
és hasonlók.
ezért van szükség a "helyszíni szemlére".
és gondolj csak bele, a segélyekből élő sokgyerekes népcsoportokhoz is rendszeresen ki kell járnia a védőnőknek. ők különben nem kapnák meg a juttatásokat, amiből él az egész család. ott látnak sokkal cifrább dolgokat is mint egy felújítás alatt álló lakás, ami minden bizonnyal sokkal szebb és gyerekbarátabb lesz úgyis a felújítás után.

Nekem még nincs védőnőm, de felmerült bennem a kérdés, ha nem elvárás, hogy tapasztalt anyuka legyen, akkor miért védőNŐnek kell lennie?
----
Hülye pelikán

Igen, lehetsz. Voltak férfi végzősök a belátható évfolyamokban. :) Gyomorral azért készülj, jó pár "erős", fognikell ismerkedő tárgy van az emberi testtel kapcsolatban.

A védőnői szolgálatnál van pár olyan pozíció, ahol nem probléma a nem, találnak majd neked helyet. :D Sok sikert!

Miért? Egy 20 éves "csitri", akinek az életfelfogása, hogy "erre a világra minek szüni" hitelesebb?
Másik, amikor kijön egy nő, akinek nincs gyereke, de nekünk a harmadik gyerek születésénél akarja megmagyarázni, hogy nem jó úgy, ahogy csináljuk... (közben a legnagyobb lassan befejezi a sulit)

A neked "nincs szerencséd" eseteid nem feltétlenül igazak a világra.
Amúgy a minimum 22-23 éves védőnő, ha körzetes, akkor havi 40+ baba és anyukája fordul meg a kezei között. Szerintem nem érdemes lebecsülni... ;)

A védőnőknek egészen véletlenül az utolsó 2 évben kötelező nyáron szakmai gyakorlaton egy tapasztalt kollégával látogatniuk. (Igen, ismerem milyenek a szakmai "gyakorlatok", de azért van pár naív, elhivatott maca azon a pályán, hidd el.)

Párom ~1 év alatt érezte úgy körzetesként, hogy kerek egész, megjött a tudása ÉS a gyakorlata közötti összhang, az anyái szerették. Mostanság iskolavédőnő (oltások, szűrések stb.), tök jó, mikor lelkendezve meséli, hogy a régi "babáival" össze-összefut és beszélget velük. (Másodiktól nyolcadikig már az a korosztály.)

Ja, még egy apróság: úgy vettem észre (a pályatársai alapján is), hogy ez a szakma erősen kontraszelektál. Aki nem bírja az anya+gyerek+sírás+orvosok kombót az elhullik hamar. Lesz belőle orvoslátogató, duplapénzért...

Jön a védőnő?! Majd akkor kezdj idegeskedni mikor a 8. megy! Úgy cserélik váltják egymást mint ahogy más a gatyáját szokta. Volt úgy, hogy olyan jött hozzánk aki már alapból ellenszenves volt (nem akarom jelzőkkel illetni). De sikeresen landoltuk az elsőszobában előre odakészített széken. :D) Bejöhetett, de nem mászkálta össze a lakást. A másik vicc amikor a védőnő 19 éves, gyerekre még csak nem is gondolt, de osztja az észt a 4. gyerek után is! LOL az egész...

Ui:Lemaradtam mint a Győri-busz! :D Gratulálok!!!!

az egy dolog, hogy a vedono mikor akar jonni, mert neki akkor jo pont.
udvariasan elmagyarazod neki, hogy adott idopont a kismamanak, neked eppen nem alkalmas.
keressen masik idopontot.
vidd be a gyereket es kismamat a vedonoi szolgalathoz es kesz.
ha a gyerek egeszseges nagyon nem fog ugrabugralni.
hozzank ketszer jott ki osszesen a vedono, a ket gyereknel.
mondjuk en elore megegyeztem vele, hogy neki is jobb ha mi visszuk a vedonoi szolgalathoz a gyerekeket.
egyik ismerosom siman azt mondta hozza ugyan ne menjen, majd o beviszi, nem is igen vitatkoztak vele.
ha ennyire raer a vedono, hogy allandoan a nyakatokra akar jarni, akkor ott valami nem stimmel,
ugyanis en nem lattam meg itt olyan vedonot, akinek belefert volna az idejebe, hogy csaladokhoz rohangaljon.
egyeztess vele elore, udvariasan de hatarozottan.

OpenBSD 4.7/i386 theo for the prezident:D