Orange Pi PC 2 - 20 dolláros, single-board PC, 64 bites quad-core processzorral

Címkék

Specifikáció:

  • Processor — Allwinner H5 (4x Cortex-53); 512KB L2 cache; ARM Mali-450 MP2 GPU (6x cores)
  • Memory/storage — 1GB DDR3 SDRAM; 8MB NOR flash; microSD slot (up to 64GB)
  • Networking — 10/100/1000 Mbps Ethernet (RJ45)
  • Multimedia:
    • HDMI output — supports HDCP, CEC, 30 function, and integrated CVBS (allows simultaneous output of HDMI and CVBS)
    • A/V output on 3.5mm audio jack
    • Mic input
    • Camera interface — CSI input supports 8-bit YUV422 CMOS sensor interface, CCIR656 protocol for NTSC and PAL, SM pixel camera sensor, and video capture at up to 1080p@30fps
  • Other I/O:
    • 3x USB 2.0 Host ports
    • Micro USB 2.0 OTG port (does not support DC power input)
    • GPIO connector with 3x GPIO lines
    • Debug UART header (TTL level)
    • IR receiver
  • Expansion — 40-pin header compatible with Raspberry Pi B
  • Other features — power & status LEDs; power button
  • Power — DC barrel jack; +5V @ 2A (max.)
  • Dimensions — 85 x 55mm
  • Weight — 38gm
  • Supported OSes — Android, Lubuntu, Debian, Raspberry Pi Image

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

Hát... érdekes a csálé elrenezés a boardon. Ontja magából a különböző boardokat a Xunglong, csak épp szoftveres támogatás nincs hozzájuk.
A h3-as pi pc-hez most várok másik táp kábelt, hátha csak amiatt nem sikerült sosem stabilan futtatni androidot rajta. A linuxos részen is elég gáz a helyzet, csak ott amiatt, hogy van amelyik rendszerben a portok nem működnek, a másikban az ősrégi 3.4-es kernel miatt nem kezeli jól az usb hardvereket az systemd. Az állítólag valamennyire hasznlálható rendszerek pedig más gyártók ilyen chipsetes boxainak hekkelt szoftveréből vannak.

A h5-höz azt olvastam már 3.10-es kernel lesz. 24 dolcsiért tényleg rendelhető a gyátótól, de egy h3-as levélnehezékem már van.

De akkor már inkább egy amlogic s905 vagy s905x. Akár mint odroid c2 vagy mint android tv box.

Attol fugg, ha android-ozni akarsz rajta, akkor lehet h jobb az amlogic, viszont ha mainline kernelt akarsz futtatni rajta valami normalis OS-sel, akkor me'g mindig inkabb egy AllWinner, legalabb van hozza mar normalis driver, az amlogic me'g elegge kihivasokkal kuzd. (Bar errol a H5-rol is most hallok kb. eloszor, ez a drunken PCB layout meg rohejes).

-w-

Az a20 megy mainline kernellel. A h3 az talán headless módban, minimális featuret kihasználva. A gyártó a 3.4-ek kókányolta hozzá. A h5-höz meg valószínűleg egy 3.10-est patkoltak meg.
Ó, egész pofás táblázatot csináltak a státuszról
http://linux-sunxi.org/Linux_mainlining_effort#Status_Matrix

Linux-szal nem próbáltam az amlogicot, de libreelec build-ben teljesen jól működnek. Az s905 és s905x változat is. Ugyanezt a kernel használják gondolom a normál linuxok mellé is.
https://forum.libreelec.tv/forum-38.html

Az Allwinner BSP-k 3.4-re es 3.10-re (meg az ujabbak talan 3.18-ra) epulnek, ebbe raktak bele a csodas drivereiket. A mainline-ba (4.x) bekerult drivereket nagyreszt ujrairtak, vagy jelentosen atirtak - itt van hogy a kulonbozo SoC verziok hogy allnak [1]. (Aha, na ezt akartam bevagni en is :) )

Az amlogic-kal hogy allnak? :)

[1] http://linux-sunxi.org/Mainlining_Effort#Status

Azért kell hűteni, mert a legtöbb gányolt rendszerben nem működik a cpu thermal management. A Linuxos rendszerek közt pedig van amelyiken az jó és ezért borda nélkül is működik. Csak az ősi kernellel pl nem lehet tunert használni. No nem azért, mert nincs belefordítva, hanem mert a systemd nem jól működik vele. A másik linux rendszernél meg az usb csak 1.0 módban megy és azért nem megy a tuner. A harmadiknál meg sehogy sem megy némelyik port :)

Erre mondom, hogy nincs semmi support a Xunglong boardokra. Más gyártók ugyanazzal a soc-kal képesek voltak összerakni állítólag használható rendszert. A Xunglong meg legfeljebb néhány lelkes amatőr által gányolt rendszerekkel rendelkezik. A hw gyártók a saját kikupált rendszerekbe pedig védelmet tesznek, hogy ne fusson más boxokon, ha már annyit dolgoztak vele, míg a másik semmit sem foglalkozik vele.

Eredetileg azért vettem, ha már olcsó, tegyek egy próbát arra, hogy erre legyenek kötve a tunereim a mostani raspi2 helyett. Olyan egyszerűnek tűnt, de nem sikerült találni olyan kombinációt, amivel működne. A dc csatija is kész trollkodás, legalább az elterjedtebb méretűt használnák, ha nem is micro usb. Ha megjön az új dc kábelem, akkor teszek vele megint egy próbát.

Játszottam már hasonlókkal. Van Raspberryből: rev1, rev2, 2B, zero. Van egy opi pc. Egy s905 és egy s905x box. Meg futólag találkoztam már más odroid boarddal is.
A pi és az amlogic socokra szokott lenni jó video decoder támogatás. Az allwinnerekre, rockchipekre nem nagyon, legfeljebb valami wrapper vagy gányolás.

Armbiannal?
Azzal még azt hiszem nem próbáltam.
It9135 volt épp valsz, de realtekem is van. A realtek nem megy 1.1-es usb módban. Amelyik rendszer (úgy emlékszem hogy vivid) usb2-őt kezelné, azzal meg a systemd és a régi kernel páros miatt nem működött a modul betöltés. Mondjuk lehet, hogy a realteknél épp működik. De egy gányolás az egész.

Az új tápkábellel sikerült elindítani az androdiot (sun8iw7p1_android_dolphin-p1_uart0). Meglehetősen optimalizálatlan, van hogy percekig áll és kilövöldöz futó alkalmazásokat. Talán valamelyik tv boxról áthackelt h3-as rendszer jobban megy, de továbbra is jobbnak tartom az amlogic-okat ilyen téren :)

Ezek a random boardra odavágott chipek művészeti kezdeményezésnek inkább elmennek mint egy kiforrt terméknek.

Neoromatikus, kubistától elrukaszkodott, antiesztétikai - (full)racionális(közelítési) - megoldása a roskai-féle analogikai megközelítési kísérletének?

Az összes ilyen SBC-vel egy gond van: nincs egy olyan disztribúció, amin működik a 3D gyorsítás, a kamera interfész, a HDMI, az A/V kimenet, esetleg még külső LCD-t is lehet rákötni (ha támogatja). Vagy ha működik, akkor az egy nagyon régi kernellel megy, ami miatt a disztribet nem lehet frissíteni. Szóval szoftveres oldalról vannak mindig gondok.
Nekem van egy Orange Pi PC-m és nem tudtam működésre bírni a direkt hozzá gyártott kamerát, ami a kamera interfészre csatlakozik. Lehet, hogy hamarosan újra megpróbálom, úgy látom tegnapelőtt jött ki egy Raspbian.

A raspbian sem épp hozzá készített rendszer. A raspberry pi-vel azt hiszem minden működik, amit írtál és friss kernelt használnak. Csak bizonyos hardverekkel bugos kicsit az usb.

A 3d gyorsítás is megy. Desktopon még lehet kicsit experimental.

Egyébként desktop használatra főleg azért nem jók, mert hiába van dedikált hardver minden finomságra, ha a végén fbturbp-val kell a procinak kipakolni a végeredményt pixelenként. Ezért szoktak jobban menni valami célszoftverrel, mint általános linuxszal.

Minden emberi számítás szerint ezeknek kellene jobbnak lenniük a paramétereik alapján, de amikor össze kell rakni egy rendszert 80 TV-vel, akkor rájön az ember, hogy a Pi 3 az egyetlen, ami működik, még az omxplayer-es szívással együtt is, ha full HD-t kell kitenni 2 hónapig hibamentesen stream-elve a 80 TV-re.

Pedig a Pi-nak USB-s a hálókártyája és zárt forráskódú a video drivere (szóval "fúj") és mégis működik valahogy :)
---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

Ez sima H264 1080@50i volt, MPEG 4 stream (vagy ilyesmi, nem emlékszem).
Hardveres gyorsítás nélkül diavetítés volt.
Persze az omxplayer nem kezel stream-et, de a Wirecast ki tudta exportálni a paramétereket file-ba, azt megette szerencsére.

Az ODROID-C1+ felejtős volt, a C2 talán már jó lett volna a Mali-nak köszönhetően, de nem volt belőle ennyi (sem).

---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

ja, bocs, félreértettem :)
Azt hittem a pi3 a szerver volt, ami kiküldte a hálózatra kötött tévéknek az "iptv" adást.

Hátha egyszer még jó lesz, létezik s805 és s905 -re is libreelec: https://forum.libreelec.tv/forum-38.html
De az biztos, hogy pi3-ra van hivatalos támogatás is open/libreelec-hez. Ha jól emlékszem be lehet konfigurálni, hogy indítson el boot után rögtön valami adást.

Hang nélkül a pi zero is képes 4 sd tv adást vagy egy hd-t lejátszani omxplayerrel:
https://www.youtube.com/watch?v=tLxiXDkzFo0
Gondolom azért lett ez, mert könnyen be lehetett scriptelni, hogy indítsa el bekapcsolás után.

Normál hanggal az első generációs pi is visz sokmindent, a pi2 kell legalább ha hd hang is van. Persze ez omxplayer esetén irreleváns, libreelec tud okosságokat.

Igen a gpu ugyanaz bennük, a pi3-on picit tuningoltak a sebességen. A pi zero és pi2 közt nem volt különbség, ahogy próbálgattam az omxplayert. A hang lejátszásban lehet, mert az nyers procierőből dekódolják. A libreelec annyiból jobb, hogy sokkal rugalmasabban és több formátumot ismerve tud lejátszást.
Analóg hangnál van még némi minőségkülönbség, mert a b+ -tól kezdve jobb a zajszűrős a pwm-es varázslás körül. De az audio_pwm_mode=2 kapcsoló a Sigma-Delta modulációval az analóg hangkimeneten is csodát tesz, a gpu-val számoltatják.

A SW helyzet változatlan: kipróbáltam a 2016-11-08-án készült Orange Pi PC-hez készült Raspbian-t. Gyakorlatilag egy modult sem lehet beilleszteni, ami a fájlrendszeren van ("Exec format error"). Emiatt se mali, se kamera, se semmi nem működik. Egyébként 3.4.39-es kernel van benne.

Linux alol sikerult mar valakinek hasznalni a gpio-t? vagy i2c-n beuzemelni valamit?