A ... görgetősáv áll az ízlésemhez legközelebb.

Címkék

1988-as
9% (75 szavazat)
1998-as
18% (156 szavazat)
2001-es
5% (43 szavazat)
2006-os
16% (137 szavazat)
2009-es
31% (266 szavazat)
2012-es
21% (175 szavazat)
Összes szavazat: 852

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 05. 11., cs – 10:39

Csakis a Motif! (amúgy azután az 1998, már csak azért is, mert a Windows összes későbbi verziójában, valamint az FVWM, QT, GTK, Wine, Proton, ReactOS összes későbbi implementációjában is ez a fallback megjelenés, kábé ez számít az "archetipikus" görgetősávnak). 

Megmondom oszinten nekem az androidos gorgetosav tetszik a legjobban. Vagy 2 evig eszre se vettem, aztan feltunt, hogy egy 1x1 pixeles kis szurke keppont maszik felfele ahogy gorgetek az oldalon.

Abszolut nem tolakodo.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Érintőképernyőre nem is kell jobb, mivel nem a sávval görgetsz, hanem az ujjadat húzogatod a kijelzőn, kvázi az egész kijelző egy nagy, átlátszó gördítősáv. Én már desktopon sem nagyon használok görgetősávot, mivel GUI-t se nagyon. Szinte minden alkalmazásom terminálos, és a terminálban szándékosan nincs görgetősáv (régen Termite, majd Alacritty ment, most suckless-féle st, azaz simple terminal), ahogy ablakfejléc és toolbar sincs, billentyűzettel görgetek, nem nagyon használok egeret. Alig 1-2 alkalmazás maradt GUI-s (Firefox, Steam, stb.), ott meg általában a 2012-es képhez hasonló vékony, automatán vékonyodó/eltűnő görgetősáv van, nekem megfelel, tetszik, de azt megértem, hogy sokan utálják, mivel egérrel rákattintva nehezebb kezelni (bár az egérgörgő, illetve tapipadon a több ujjas húzogatás, billentyűzetes vezérlés kiváltja). Illetve TUI-s alkalmazásokban van állapotsáv, ahol mutatja, hogy hány százaléknál vagy hányadik sornál vagyok (nvim, neomutt, cmus, fzf-es szkriptek, stb.).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A te eseted különleges, mert totál geek megközelítést használsz még a programozók között is. Én szeretem a grafikus programokat, teljes IDE-két, MELD-et, ilyesmit használok.

A görgetősáv akkor kezd el játszani, amikor annyira hosszú az oldal, hogy 2-3 egérgörgetéssel alig látod hogy elindult valami a sávban. A legtöbb oldalon ez fel sem merül. Flém topikokban, vagy tesztfuttatási logokban jön néha elő, hogy a görgő "fogantyúját" érdemes használni. Szerintem átlag user nem is találkozik ilyennek a Facebookon, és ugye neki tervezik a UI-t manapság sajnos.

Ez mind egyforma. De a mai elrejtegetőstől hülyét kapok.

Foleg attol kapok hulyet, amikor a balra "gorgetes" nem egyertelmu, hogy contentet gorget, vagy "Back" gomb a bongeszoben.

Tarkon basznam azt a UX antitalentumot, aki ezt az utobbit beeroltette az akkori OS X-be, es amit azota kezdenek atvenni masok es mashol is.

1998-ban készen volt. Utána menni kellett volna inkább bugot hajkurászni és fixálni!

trey @ gépház

Én invertáltam volna, hogy a csúszka legyen sötét és a háttere világos. Csak emiatt szavaztam 2001-et. Ami nagyon nem tetszik manapság az az, hogy mintha direkt rejtegetnék, hogy mit hol lehet megfogni, mi meddig tart. Az 1988-asnak van egy rendes kerete szemben a 2022-essel. Egyébként a Linuxos dekorációk is katasztrófák, például az Ubuntu 22.04-et néztem, (GTK 4.20-szal van elvileg) és borzasztó ergonómiailag.

Karakteres felületen általában billentyűzetet használ az ember, és nyíl/lapozó billentyűkkel (vagy vi/vim, vagy Emacs, vagy Wordstar/Jstar gyorsbillentyűkkel) „görget” az ember, nem egérrel. Ennek ellenére néhány TUI-s programnak valóban volt görgetősávja, és kezelhetők voltak egérrel.

Ismerem ezt az oldalt, amit betettél, de nekem már nem tetszenek ezek a régi BIOS/konzol fontok. Nagyon nehezen olvashatók, nem sokféle karaktert támogatnak. Modern rendszereken, modern terminálban hála istennek vannak sokkal jobbak, sőt, még konzolon is (pl. Linuxon a Terminus fontot használom tty-ban, és jelenleg Cascadia Code-ot terminálban). Ez az egy pont, ahol nekem sok régi rendszer nem használható, nem csak konzolon, de pl. grafikus felületen sem simították a fontokat, azok nagyon csúnyák, darabosak, pixelesek voltak, azoktól ma már kifolyna a szemem. Főleg ezeken a modern lapkijelzőkön, CRT-k valamennyit simítottak rajta analóg módban.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hibajavítás helyett EyeCandy, de ez kell a népnek...

Nem szavaztam, mert nincs "leszarom, hogy hogy néz ki" opció. :-)

(bár nem lenne teljesen igaz az sem, mert az eltüntetős megoldás engem is idegesít)

Nincs semmilyen DE, de qtcurve style enginet hasznalok (mukodik gtk2 meg qt4-5-tel).

scrollbarType=platinum (vagy scrollbarType=next ha a masik vegen akarod a gombokat) az ~/.config/qtcurve/stylerc -be (bar asszem ha kde-t hasznalsz ott van valami control panel applet vagy mi a tok ahol grafikusan is lehet ezt editalni).

I hate myself, because I'm not open-source.

Szerkesztve: 2023. 05. 11., cs – 12:40

Érdekes, hogy a 2012-es majdnem olyan, mint az 1998-as, csak még színek sincsenek. A következő változat pedig a példák közötti területen van elrejtve. A mostaniak olyan vékonyak, hogy egérrel elkapni is majdnem esélytelen, ha nincs görgő, meg vagy lőve.

Nekem inkább az nem tetszik, hogy az érintőképernyős designt erőltetik a desktop felhasználókra. Bár lehet, hogy desktopot használni boomerség manapság (ugye van aki szerint mehetne az amishokhoz, aki nem mobilon netbankol - aztán ott a topic, hogy lopták szarrá a trendi revolutos "pénzügyi szakértőt")

Görgetősáv megjelenítése
[ ] Automatikusan, az egérnek vagy a trackpadnek megfelelően
[x] Görgetéskor
[ ] Mindig

nálam ez a beállítás, és erre szavaznék

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Igazabol a 2001-2012 intervallumbol kb. barmelyik jo. Nekem az tetszik meg, amelyik egy fokkal vekonyabb stilusu, nem foglal feleslegesen annyi helyet a kepernyon (nekem ilyen, nem tudom, hogy allitottam-e hozza valamit). Az eltunos is jo. Elkapni nagyon ritkan akarom, nem baj, ha nehez.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2023. 05. 13., szo – 00:07

Tényleg katasztrófa ahová tart a grafikus felületek fejlesztése! Gondoltam a sok Qt meg GTK után/mellett megnézem az Enlightenment környékén mi a helyzet. Hát ott sem jobb! Ők is "lapítanak" már!

Szerkesztve: 2023. 05. 11., cs – 19:31

https://scrollbars.matoseb.com/

 

itt ki is lehet próbálni őket, mondjuk a Lion óta sokkal vékonyabb lett a scrollbar szerencsére, az sajna lemaradt erről

Szerkesztve: 2023. 05. 11., cs – 23:45

Telefonon megertem, hogy sporolnak a UI elemek szelessegevel, de egy bazi szeles PC monitoron csak azert elrejteni, hogy a harom tenyernyi ures hely szelesebb lehessen meg egy fel ujjnyival, nem tul hasznos.

Mindegy, Lunux Mint, MATE edition, a jol bevalt Gnome 2 alapokon tisztabb, szarazabb, biztonsagosabb erzes dolgozni, mint akermelyik csilivili f0staliga, beleertve korunk Androidjat, a Windowst is. (Amit valamiert nem szeretek.)

98-2006 ig jók, ott szépen látszik hogy mikortól van a gomb, hol az állapotcsúszka, vagy minekhívják.

Az első kicsit túl puritán számomra, de akkoriban ennyi fért bele.
 

Bármi megfelel, ami nem 3D és/vagy műanyag/fémes hatást akar elérni (első, utolsó).

Leszarom, csak jól látható legyen, és könnyen meg lehessen fogni a pointerrel.