Hogyan értékelnéd a saját otthoni internet szolgáltatásodat?

Hányasra osztályoznád otthoni internet szolgáltatásodat sebesség, megbízhatóság, ár, kényelem, mindenféle egyéb szempontból? Ajánlanád-e másoknak a mostani szolgáltatódat, szolgáltatásodat?

Magyarországon lakom, és az otthoni NET-nek adok egy 5-öst
43% (412 szavazat)
Magyarország, 4-es
27% (255 szavazat)
Magyarország, 3-as
11% (108 szavazat)
Magyarország, 2-es
7% (65 szavazat)
Magyarország, 1-es
3% (28 szavazat)
Más országban lakom, és az otthoni NET-nek adok egy 5-öst
3% (31 szavazat)
Külföld, 4-es
2% (23 szavazat)
Külföld, 3-as
2% (24 szavazat)
Külföld, 2-es
1% (8 szavazat)
Külföld, 1-es
0% (4 szavazat)
Egyéb, leírom.
0% (4 szavazat)
Összes szavazat: 962

Hozzászólások

3 lakásból most melyiket?

(5+3+3)/3=3,666666667

ROUND(3,666666667)=4

trey @ gépház

Hungarohármas.

Agglomeráció, TV-vel együtt 7200 pénz és blazing 100/3 megabit. A megbízhatósággal nem nagyon szokott gond lenni, talán évente van kb 1 óra downtime ami kellemetlen de vállalható. Ha nagyon rosszkor esik ki (major issue és HO-ból dolgoznék) akkor szigorúbb lennék de van backup mobilnetstick a router seggébe ha a fő vonal eltaknyolna céges juttatásként, szóval nem akadok fent rajta annyira.

Franciaorszag, SFR (francia Vodafone-vallalat), fixen 15 euro/ho, nincs huseg, 1000/60 megabit. Lassan 3 eve van bekotve, egyszer nem tapasztaltam vele problemat (pedig meg publikusra tett home szerver is szalad rajta).

Havi több TB forgalom pedig nem is annyira brutálisan sok. Nekem még pesten gigabit/gibgabit telekomom volt (sírok is a mostani miatt), de volt hogy feladta magát az 2 terás HDD-m és csere után ráeresztettem a steamet hogy na akkor uccuneki, illetve PS-be amikor cserélve lett az 500 gigás hdd 2 terás sshd-ra akkor is meg lett pattintva had töltikézzen. Vagy manapság ugye YT is szarásig van 4k tartalommal. 

Nyilván nem átlagos felhasználás de azért manapság már messze nem annyira kiemelkedő. 

megbízhatóság: 5

Sávszélesség letöltés: 5

Sávszélesség feltöltés: 1

Sávszélesség fel/le este: 3

 Összeredmény: 3

Eemúútkilencév: voltam pppoe/ethernet digis, voltam koax upc-s kétszer is (egyszer 4 évig, most megint 2-3 hete), voltam optikai T-s, voltam a társasház kezelőjének a házi internet szolgáltatójánál is. Mindegyik ötös. Nagyon ritka volt hogy csak úgy nem volt net, vagy szarakodott volna. UPCnél ennyi év alatt egyszer fordult elő egy fél napos kiesés, meg egyszer szintén, de az tévedésből. A lépcsőházban a szerelő tévedésből kihúzta a lakást.

Amit használok, az jó (Telenor mobilnet), de kényszerből használom, mert nincs más amit igénybe vennék (Kizárólag T, azt lemondtam, olyan híg volt a szolgáltatás minősége). Ezt hogy kell számszerűsíteni?

Megbízhatóság, ár nagyon jó, sebesség szerény, valamint nincs IPv6, de publikus az IP-címem. Mindezek ellenére nekem elég.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Könnyű hozzászokni a jóhoz. Optika után költöztem olyan területre, ahol csak adsl van és 1-2 éven belül nem is lesz más. A letöltés nem annyira vészes, inkább a feltöltés/ping/jitter, ahol érzem.

A megbízhatósággal meg vagyok elégedve (ehhez hozzájárul, hogy a mobilnetet tudom fallback-ként használni), a lakossági ügyfélszolgálattal kevésbé. És idővel mintha egyre egyre nehezebb lenne kikérni magam a cgnat mögül.

RCN, 120 megabit kábelen, $54 per hó. Talán 1x fordult elő hogy nem ment pár órát az elmúlt években. Itteni viszonylatban elég olcsó, 4-esre értékeltem mert hagyják békében seedelni a debian isokat. :) Meg nem vagyok NAT mögött sem.

"Everything fails, all the time."

T-Home vdsl: 5

Szó szerint erdő szélen vagyok, kollégáim kiröhögtek, hogy félúton vagyok Mucsajröcsöge meg Bivalybasznád között a halál fasza mögött, de a majdnem egy év alatt egyszer sem szakadtam meg, míg ők hetente szoktak diszkózni, mert "a VPN széteszi a belső hálózatukat". Nekem 3 telek van összekötve, jövőre még kettőt kötök a hálózatra, de így is atom stabil lesz a belső hálóm, a T meg amióta a Speedport nevű csodát használja, megszűnt az évi 1-2 eset is, hogy megszakad. Jah és ők a nagyfaluban laknak Digivel meg optikával és minden rajsággal.

Én 18 évet vártam, hogy legyen vezetékes net, addig mobilt használtunk. Mindegyik jár nálunk, egyikkel sem volt igazan gond a korlátozáson kívül. A vezetékes T lényegesen lassabb (50Mb és nem is lesz több), mint a mobil volt, de legalább nincs forgalmi korlát, más baj nincs vele, így kapott egy 4-est.

Németország, 2-re értékeltem a sebesség (16/3 Mbit) és az ár (30 euró/hó) miatt. Mivel falun lakunk nem hiszem, hogy hamarosan lesz itt valami változás, inkább örvendek, hogy ez is van.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Vidék, Dual ISP, Linux szerver, megfelelő ütemezővel. 120/10 UPC CATV 6000-ért + 15/3-as tartalék Invitel ADSL 3000-ért. A UPC kábelen néha napokig elvesznek a csomagok, ha hetekig esik az eső. Az ADSL az elmúlt 1 évben 5 percig volt off. Van mikor napokig észre sem veszem, hogy tartalékon vagyunk. És ha ez sem lenne elég, akkor ott a mobilnet. Szóval a csapból is internet folyik.

Magyar net, 5-ös

Szerkesztve: 2020. 12. 17., cs – 16:14

BP-n otthon az gigabites optikai T net  csillagos ötös, megbízható, gyors, mindezt <5e forintért. (ezt jelöltem)

Innen nem túl messze agglomerációban szülőknél ugyan ez a cég kábelnettel 2-es. Ugyanennyiért 150/x, de még annak is gyakran kókadt, emellett folyamatosan szakadozik rövid 1-2 másodpercekre, élmény VPN-ezni tőlük. Ha pedig ez nem lenne elég, átlagban két évente teljesen el is fárad, szerelőt kell hívni aki jellemzően fel akar menni a padlásra (hiába problémás mert szerencsétlen helyen van a padlásfeljáró), aztán kiderül, hogy mégiscsak az oszlopon pukkant el kint valami, elég lett volna ott kezdeni.

1/1 Gbps, kb 950 valosan mindket irany. Evente eddigi tapasztalat szerint par ejszakai ora, hetekkel elore bejelentett kieses.

Kozos koltsegben fizetjuk. Mivel a tarsasahaz intezi, gozom sincs, hogy mennyibe kerul... Ha maganemberkent mennek a ceghez, akkor kb 900 sved korona lenne. De gyanitom, hogy nagy a csoportos kedvezmenyunk, mert ez a penz osszemerheto lenne a kozos koltseggel.

hogy lehet egy netszolgáltatás kényelmes?

Speedtest eredmeny szerint:

Ping: 9ms

Download Mbps: 118.85

Upload Mbps: 8.97

UPC/Voda, 5340 HUF/ho, DHCP, de a valosagban kb. fix, publikus IP-vel (talan 1-2 eve mindig ugyanazt osztja). Neha van valami halozati karbantartas, olyankor hajnalban kb. 1 oran at nincs net, aztan megjavul. (a legutobbi pont a heten volt, a kabelmodem webes felulete elerheto volt, de nem volt link)

XIII. kerulet, ide koax jon, de a lepcsohazban levo dobozig optika van behuzva. Van valami tarsashazi kedvezmeny is benne tudtommal.

Anno a szuleimnel is UPC koax volt, ott sokaig nagyon instabil volt, a kabelmodem miatt. Eleinte nalam is, csak aztan par eve csereltek a kabelmodemet (Cisco EPC3212 EuroDocsis az uj), azota jo. Egy ismerosom nemreg valtott csomagot, az o stabil kabelmodemet emiatt ujabbra csereltek, ami instabil, direkt szolt, hogy ne hagyjam, hogy csereljek. Szoval nagyon lutri ez a resze.

Osszessegeben 4, mert lehetne jobb is, de a jelenlegi allapot arban, stabilitasban es sebessegben hozza, ami kell. Eleinte a csomagomhoz tartozo sebesseget idonkent meg noveltek is (gyorsabbat adtak azonos neven).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

főváros, gigabit (ami valójában inkább 6-700M), évente 2 óra downtime éjfél és hajnali 6 között. fix ip. tévével együtt 5500 pénzért. nekem 5-ös

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

London, Virgin: 3-4 között:

  • sebesség jó,
  • viszonylag stabil (bár nyáron egyszer volt egy 2 órás kimaradás munkaidőben),
  • ami rossz: IPv6 hiánya és túró upload a budapesti lakáshoz képest (1000/300 Digi van, ami 5-ös lenne).

init7, svajc. ugyan csak gigabit, de sok sajat peeringjuk van nagyon sok helyen, igy sok fele optimalis routingot kap az ember.

USA.

Free, high-speed, van WIFI is és Ethernet is. A free úgy értendő hogy benne van a lakbérben, annyit használom amennyit akarom, nincs korlát, nincs az hogy valamekkora érték után belassul vagy akármi.

Egyetlen hátránya hogy nincs hozzá fix IP cím... :(

Na, de ezt azért túl tudom élni.

Szerkesztve: 2020. 12. 18., p – 08:33

CZ, 100/100, 1ms, 1500MTU, hozza.
Excavator jott egy honapja, egyebkent  1~2 tervezett leallas per ev.
450CZK (6114 HUF)  (elvileg fix IP plusz, de nem latom hogy fizetnek erte, biztos van meg valami kedvezmenyem) .

300/300 a szolgaltato maxja, de nem hajlondo erre a helyre biztositani..

Hianyzik a magyar olcso >>500 Mbit net..

IPV6 erosen limitalt.

Nagyon keves hely van ahol jobb mint a magyar:
https://www.utopiafiber.com/city-maps/
https://www.youtube.com/watch?v=2e9DNwInTE4

Meg a jelenlegi kapcsolatom is jobb, mint ami legtobb nem magyar helyen van.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Budapest, Telekom optika, legkisebb/legolcsóbb csomag. Március óta otthonról dolgozok és ezalatt mindösszesen egyszer (tegnap) volt egy kb fél perces kiesés munkaidő alatt. Nálam ez csillagos ötös.

Szerencsés oldalán vagyok a DiGi-nek.  Internet miatt nem sűrűn kell telefonáljak. Néhány ismerősöm viszont  ~100 Mbit-ért fizet kb annyit mint én a gigabitért. Szánalmas.

P.L.: http://www.pickup.hu/sites/default/files/images/20201201NW_h1.jpg

de a Telekom is legalább 2x drágább DiGi-nél cserébe a környékükön esély sincs az alternatívára reálisabb árakon.  :(  

Telekomnál gecibb internetszolgáltató a régióban sincsen. Nem is régen még "internetes adat túlforgalmazás" miatti büntikkel fenyegető levelekkel kedveskedett a Telekom az ügyfeleinek. 

Olcsó Flip csak ott van ahol Digi is, persze a magyar Gazdasági Versenyhivatalt ez nem zavarja. Telekomtól még prepaid sim sem kellene, nemhogy vezetékes internet.

Szerkesztve: 2020. 12. 20., v – 16:23

Mivel oda jutottunk, hogy egy régebbi szélessávú netkapcsolatom havidíjának a feléből kijön egy Digi és egy Telekom FTTH is, így mindkettőt beköttettem. Ha valamelyikkel baj van, a Mikrotik vált a másikra, így azt mondanám, hogy csillagos ötös :) És igen, mindenkinek jó szívvel ajánlanám ezt a kombót, már akik olyan szerencsések, hogy elérhető mindkét cég szolgáltatása a házukban/lakásukban.

Elérhető mind a kettő nálam de Telekom helyett a backup inkább egy Vodafone mobilnet (van már 5G is). 0 forint költségű Vodafone feltöltőkártyára jelenleg elég akciósan 3000Ft 500GB mobiladat de akción kívül is 7990Ft Azokra a nagyon ritka esetekre amikor esetleg nem lenne Digi optikai net. Szövőév gyakrabban van! :)

Ez is egy megoldás. Én elvetettem, mert ha a faluban lehal a Digi, akkor minden digis a mobilnetre fog rászakadni, másrészt plusz eszköz is kell hozzá (a Telekomot csak bedugtam a meglevő Mikrotikbe), ha normálisan meg akarom csinálni. A Telekomos 150Mbit-es FTTH meg 2600Ft havonta. Az elmúlt pár hétben nagyon jól jött. Egyébként valóban ritka hogy döcög a Digi, vagy teljesen megszakad, de azért nem szökőévente van, és ha dolgozni kell éppen, akkor irtó fájdalmas tud lenni. Arról nem is beszélve, hogy az átkapcsolás ideje alatt halál nyugalommal nézhet a gyerek 4K Netflixet, meg mindenki azt és annyit tölt le/forgalmaz amennyit akar, ide értve a cloud-ba backupolt cuccainkat is. Nem kell körbeépítenem meg szabályoznom mindenféle okossággal, hogy nehogy kimenjünk a keretből (még ha sok GiB-es is).

Amíg a Telenor hálózatát használta a Digi addig jó backup megoldás volt, mivel a két hálózat csak a budapesti központban futott össze, amit már valószínűleg nem érintett a lokális hiba. Forgalmi korlát pedig csak elméleti volt, valójában nem mérte a Digi :) 

Amióta saját Digi mobil van valóban nem felel meg backupra, mert a vezetékes Digi hálózatot használja a Digimobil és ha az kiesik csak minimális vezetéknélküli kapcsolat marad Digi mobilon. De Vodafone mobilhálózat már teljesen független a Digi-től. Ezért backupnak a Vodafone prepaid megfelelő megoldás.

Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy amikor nálatok a Digi leáll, akkor hogy áll le? Nálunk is Digi van, és úgy vettem észre, hogy a pár héttel ezelőtti országos akadozáskor csak a DNS szerverük pusztult el, mert DNS váltás után minden működött. Azt mondjuk nem próbáltam, hogy mekkora sávszélesség maradt, de böngészni lehetett.

Azt észre sem vettem, mert Google DNS van beállítva nálam. A sávszélesség nyilván a szokásosnál is jobb is, mert alig voltunk aktívak a hálózaton. Covid előtt egyébként is max közelében volt mindig. Firefox dns over http-je még épp nem volt ha jól emlékszem. Pedig jó reklám lett volna a rókának

Vegyes. A mostani nagy döcögés (amiről még a nagyobb hírportálok is írtak), úgy érintett, hogy packet loss-os volt a kapcsolat. A DNS-t nem tudom, sajátot használok. Bevallom, lusta voltam egyelőre megcsinálni egy intelligensebb wan failovert a mikrotiken, ezért csak pppoe szakadás esetén vált magától. Ez esetben manuálisan kellett megtennem.

Egyébként az összes többi leállás az idén pár órás volt, és minden esetben szakadt az ONT (így a pppoe is). Ezeket utólag többnyire megtaláltam a Digi karbantartásokról szóló oldalán (terület alapján ki tudtam logikázni hogy érinthet, mert közel vagyok). És mindig munkaidőben csinálták. De volt olyan is, amikor simán csak megdöglött.

Összeségében nagyon elégedett vagyok vele, tényleg két (de lehet hogy egy) kezemen meg tudom számolni hogy hányszor állt idén, szóval ezzel nem is kívánok vitázni. Viszont mióta full home office van, úgy voltam vele, hogy egy rendes vonalas (sőt, optikai) backup kapcsolat röhögve megér nekem 2600Ft-ot (150Mbit-et ad itt ennyiért a Telekom), ennél kevésbé fontosabb dolgokra is képes vagyok sokkal többet költeni. Azért ez mégiscsak egy lakossági olcsó internetszolgáltató, ennyi biztosítás kell neki, főleg ha ezen (is) múlik a megélhetés.

Mobilnet persze van, de csak a telefonjainkon, abból használható dolgot varázsolni leállás esetén macerás, és idegesítő. Szóval kellene egy külön csomag csak erre, meg felhajtani hozzá valami eszközt (ami lehetne egy USB modem is a Mikrotikhez, tudom), ami vagy jól működik vagy nem, vagy jó lesz a közeli torony terhelése éppen (sávszélesség, szabad csatornák, stb..), vagy nem. És akkor mindezt drágábban, forgalmi korláttal... Na ez nekem így felejtős. Persze tudom, hogy nincs mindenki ilyen helyzetben, hogy válogathat a ház előtt levő oszlopon az szolgáltatók optikái közül, de ha már így adódott, hát élek vele :)

Ha az előző commentem utolsó bekezdésében írtakra szántad példának, akkor igen, ez pont az ott felsoroltak miatt nem kell nekem. Mindezt azzal a kiegészítéssel hogy leállás esetén pluszban a következő történne:

- munka megáll, meeting megszakad, stb..

- elkocogunk valami weboldalra, befizetünk egy valamekkora csomagot

- figyelünk az éves adategyeztetésre

- figyelünk rá, hogy már most csűrik-csavarják, az első opció (3eFt-ért 500GB) csak egy akció, alatta 10GB-t adnak 4500Ft-ért, ami vicc kategória

Hiányzik ez mint mókusnak az erdőtűz, miközben kb. ha kétszer nem kérek extra sajtot a családi pizzára (oké, kicsit túlzok, de érted szerintem), akkor megvan az optikai korlátlan backup net havidíja, amivel semmit nem kell csinálni, ha éppen nincs élő online meeting/előadás vagy ssh session, akkor onnét tudom meg hogy váltott a router, hogy szól róla a Zabbix.

Az 1 a legjobb vagy a legrosszabb?