Látásoddal ...

 ( Oregon | 2019. július 14., vasárnap - 9:06 )
Minden rendben, a látásom tökéletes.
33% (172 szavazat)
Nincs minden rendben. (Szemüveg, kontaktlencse, reménytelenség, etc...)
67% (347 szavazat)
Összes szavazat: 519

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Apropó: szemüveges lettem és ilyenkor tűnik fel, hogy IT területén mintha több szemüveges lenne.

Mínusz (távolra nem látsz rendesen), plusz (közelre), vagy mindkettő?

--
trey @ gépház

mindkettő.

Amúgy miért? Így nem műthető?

Dehogynem, több lehetőséged is van. Ha csak a rövidlátást (távollátás hiánya) akarod eltüntetni, az sima ügy, 100%-osra (vagy jobbra) megcsinálják és akkor csak olvasószemüveg kell, ha közelre akarsz látni.

De olyat is tudnak, amit lejjebb írtak, hogy egyik szemet távollátóra állítják be, a másikat közelire. Tulajdonképpen, ebben az esetben egyik sem lesz tökéletes, de az agy kipótolja a "hibát". Így az öregszem probléma jóval tovább kitolható.

Én ezt az utóbbit nem kértem, mert nem mindenkinek kényelmes ez. Előtte lepróbálják. Szóval én a távollátásomat csináltattam meg tökéletesre mindkét szememen, így az öregszem effektus engem is utol fog érni. Távolra már sosem kell szemüveg, ez majdnem 100%. Közelre meg ha kell, akkor majd csináltatok olvasót.

Jelenleg egyáltalán nem kell semmi.

--
trey @ gépház

egyik havernak (65+) valami mu lencset tettek be, es valahogy 3 elesseg van. Inkabb az operaciot meselte, igy annyira nem erdekelt.

Annyit mondott negativumnak, hogy ejszaka vezetes kozben a szemkozti fenyek korul gloria van.

Neztem vagy 20centirol, latszik, hogy nem igazi a szeme belul, de ennyi.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az komplett szemlencse csere műanyagra. Azt már csak legvégső esetben kellene szerintem.

--
trey @ gépház

azt nem tudom, hogy pl. nalad meg lehet-e csinalni amikor megoregedsz, mivel mar a szaruhartyadra hegesztettek egy 'lencset'.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Remélem van még addig 40 év és akkor már elérhető lesz egy komplett fejcsere is!!!

--
trey @ gépház

Erről a "Papi kék szemeket akar és az tovább drágítja" jelenet jutott eszembe: https://www.youtube.com/watch?v=Ade7XzQnu8o

En direkt legkisebbre allitottam minden eszkozom betumeretet, hogy meg idoben eszrevegyem, ha baj van es romlana. Tudatosan edzem a szemem es remelem a legjobbakat.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen szemizom edzést?

Szvsz inkabb a valtva kozelre es tavolabbra nezes ami edzi a szemizmokat.

Én is így gondoltam, meg volt valami könyvem is, ami kb. azt állította, hogy a szemüvegességet tornáztatással meg napoztatással meg kézrátétellel meg lehet gyógyítani.

Nem emlékszem már a részletekre, de igen, olyasmi torna volt, hogy nézzél közelre, aztán távolra felváltva.

Később meg beszéltem emberekkel, akik azt mondták, hogy tanárként sokat kell felváltva közelre és távolra nézni, és ez megviseli a szemet és a tanároknak általában el szokott romlani a szemük hamar.

Szóval fene tudja.

Én magam nem tornáztam a szememmel, szóval nem tudom se megerősíteni, se cáfolni.

Ellentmondo nezetek vannak a modern science-ben, meg valos es nem valos statisztikak. Ez igy mukodik.

Csak hinni tudok az evolucioban: amit edzenek, az sejt szinten "edzesben marad". Legyen az a glutent vagy laktozt emeszto enzim a gyomorban, a tavoli es kozeli kisbetut is olvaso szem, egy sulyzos edzes, vagy akar az agyunk es a memoriank. Amit nem hasznalunk es nem veszunk igenybe, az sejt szinten legyengul, mert "nincs ra szukseg".

Szerintem talalnal 10 szemorvost aki velem ertene egyet, es talalnal masik 10-et, aki szerint "nem kene terhelnem, pihentetnem kene". En a terhelesben, azaz "edzesben tartasban" hiszek. De nem tartok valakit attol butanak, ha szerinte nem igy van.

Kissé pongyolán fogalmazva, de a közelre vagy távolra látást a szemlencse domborulata adja, amit a szemgolyóban lévő sugárizom működése állít.

Mint szinte minden izmot, ezt is lehet és érdemes tornáztatni. Ennek a módja pedig annyi, amit fentebb írtak, kicsit bővebben: keress egy távoli (legalább 10 méterre lévő) pontot, nézz rá. Ha már élesen látod, akkor keress egy közeli pontot, mondjuk a félig kinyújtott karod hüvelykujjának hegye. Nézz rá, ha már élesen látod, akkor újra a távolira stb.
Napi 1-2 alkalommal 2-3 perc torna sokat tud segíteni, egy szemész ismerősöm szerint kb. fél dioptriát simán visszahoz.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

u, az ilyen gagyi hatasu könyv, valahol nekem is megvan, de tény hogy a szemizom tornáztatás csak javíthat.
tipp: a természetben végzett tevékenységeknél az ide oda fókuszálás egy szükséges szemmozgás, túra, kemping, kutyafüle

Tökéletes látás szemüveg nélkül · Harry Benjamin
Szemtorna hasznos, egy nyaraláson beszéltem egy sráccal, aki aktivan alkalamazta, -6 -ról -3 -ra javult neki.
Magyarországon Vén Péter szemtréner munkásságára érdemes utánanézni. dr. Bates írásos anyagait karolta fel és hirdette, úgy tudom több magyar fordítás is neki köszönhető, ha nem az összes. Régen tartott szemináriumokat is. Anno pilótáknak is.
Egy időben jártam hozzá. Én is tapasztaltam javulást, főleg 1-1 szempihentető tenyerezés után dúrva változás volt. Sokkal élesebben láttam utána a monitort (előtte ülve hallgattam a relax zenét). Sajnos nem voltam elég állhatatos és nem folytattam. Jó is, hogy feljött a topik.

Amióta megoperáltattam, minden rendben. Bárcsak évekkel korábban megcsináltattam volna. Mi pénz megmaradt volna a zsebemben :D

--
trey @ gépház

Előtte stabil volt a szemed?

Nekem, sajnos, szép lassan, de folyamatosan romlik (-3.75 jelenleg), így nem tudják garantálni hosszútávon a tartósságát.

Igen. 10+ éve stabil volt. Anélkül meg sem csinálják. Ha tovább romlana, arra van garancia, utánkorrigálnak ingyen.

--
trey @ gépház

Aztán végul elfogy a szaru a hártyádról...

bocsi, mennyi idős vagy? 30 utána elvileg mínuszos romlásnak meg kellene állnia

nekem amúgy -6,25 -ből lett +0,25 és ez már 6 éve lassan

36, nincs szervi oka (pl. cukorbetegség), sajnos, az orvos is azt mondta, hogy nem garantálható

Nem szavaztam, mert ez nem ilyen bináris. Tapasztalom, hogy fiatal koromban gyorsabban, jobban fókuszáltam. Tehát nincs minden rendben. Ugyanakkor szemüveg nem kell még, s többnyire csak távolra látok kicsit rosszabbul, de csak ha fáradt vagy álmos vagyok. Kipihenten minden rendben. Sőt, jobban belegondolva fáradtan a közelre fókuszálás sem megy valami jól.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Most leírtad, hogy nem tökéletes. :)

"etc..." értsd "et cetera" = és a többi

Igen, az etc-be belefér, csak az első három felvetett kritériumba nem. (Valaki rántott húst süt, most érzem nyitott ablak mellett az illatát. Én meg még nem is reggeliztem... :) )


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Távolba tökéletesen látok - vezetéshez nem kell - de a laptop fullhd-ben (nem veszem fel +150%-ra), nagy monitor sok konzollal kis betúvel vagy szereléshez - kell már szemüveg +1 vagy +1.5
szóval öregszem.

Igen, ezt így is hívják: öregszeműség (presbyopia). És erre nincs is egyszerű javítás. A szemlencse elveszíti rugalmasságát és nem tud gyorsan, jól fókuszálni.

--
trey @ gépház

Multifokális szemlencsecsere
Vagy a domináns szemedet közelre látóra korrigálják, a másikat hagyják távollátónak.

Nevezz meg egy szemüveges USA elnököt az elmúlt 60 évből. :)

"Vagy a domináns szemedet közelre látóra korrigálják, a másikat hagyják távollátónak."

Igen, ez a monovision, nekem ajánlották, de amikor teszteltük, nekem nem jött be.

"Multifokális szemlencsecsere"

Igen, az cégalapítónknak az van. Működik, bár azt elég drasztikus megoldásnak gondolom. De ki tudja, a szemműtéttől is idegenkedtem, lehet hogy majd eljön az ideje és megfontolom.

--
trey @ gépház

-2,5 / -2,75, középiskola elején bezuhant, tipikus. De stabilan rossz azóta is. Félek attól hogy a szememet vagdossák vagy lézerezzék, és egyébként sem zavar a szemüveg (plusz 2-3 évente szoktam max újat venni), úgyhogy jó ez így :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

https://youtu.be/BhRXjNcBS80

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Szemuveges vagyok, de kb 8 eves korom ota.
Erdekes mdon, amiota nagyon sok idot toltok szamitogep elott, mar nem romlott tovabb (meg joval elotte ert el egy sajna eleg magas dioptriaszamot).

Hm, relatív.
43 éves vagyok, most voltam egy elég komoly, átfogó szemészeti vizsgálaton, a mumkáltatóm küldött minden fejlesztőt.
A doki szerint tökéletes a látásom, egy 20 éves is megirigyelhetné.
Én viszont rosszabbnak érzem, mint 10 éve, lassabb a fókuszálás, es már nem tudom elolvasni 5 méterről az újság apró betűit.

Lazan kapcsolodva, sose ertettem ezt az apro betu maniat. Nagy monitor, szep nagy karakterekkel, ugy is elfer aminek el kell fernie. En latom rendesen de ki nem allhatom. Divat lett a 14 inchen full hd kijelzon a 10px. Minek? Miert jo ez?
____________________
echo crash > /dev/kmem

Van aki szeret egyszerre (at)latni sok mindent, anelkul, hogy alt-tabolni kelljen, vagy desktopot kelljen valtani.

Szemelyes sztori: regebben, mikor telen utaztam a tavolsagi buszon, es a az ablakok parasak voltak, eszrevettem, hogy az emberek nagy resze (90+%) csak egy kis "lyukacskat" tisztitott le maganak, hogy majd o azon nez kifele.

Sose ertettem, hogy mit latnak az emberek azon a 10x10cm-es kis lukon keresztul; en mindig "letakaritottam" majdnem az egesz ablakot, mert egyszeruen zavart, idegesitett, hogy semmi reszletet nem latok (meg ha 1000-szerre is tettem meg ugyanazt a tavot), csak az aszfaltot/tajat elmosodva elsuhanni.

Ugyanez van a gep eseteben is. Nem akarok gorgetni. Nem akarok ablakot valtani. At akarom latni az egeszet, egyben, mar amennyire ez lehetseges.

Pontosan nem tudom mióta vagyok rövidlátó, de suliban már tuti nem láttam jól, de nagyon nem akartam szemüveges lenni, ezért utána is rendszeresen kibekkeltem a látásvizsgálatot. Emlékszem egyszer beszoptam egy 3-ast matekból, mert nem láttam dolgozatnál a táblát, de kitartottam a nehézségek ellenére is.

Az agyamnak jót tett, mert mindig fejben kellett követnem, hogy mi hol van a táblán.

Amikor már zavart, hogy nem látom rendesen a csinos lányokat, akkor csináltattam magamnak szemüveget :-P.

Elvagyok szemüveggel, nem akarom megműtetni. Sporthoz néha veszek kontaktlencsét.

Vezetéshez -os, olvasáshoz nem kell, monitorhoz +os.

> Sol omnibus lucet.

A látásommal semmi baj nem lenne, ha nem öregednék.

Az hogy egyre tobb hulyet latsz magad korul nem a latasod vagy az oregedes hibaja, elettapasztalatnak hivjak :)))

Nekem ezer éve kell/kéne szeműveg, nemrég megint csináltattam, bár a régit is csak néha hordtam.
+0.25 -0.75 ös diptria, viszont mindkét szemre -1.5 cylinder kell. Eddig a monitort meg a közeli dolgokat láttam, nem volt gond. Távolra meg a franc se néz :P

Viszont most távolra mint a sas közelre meg kb semmi :D Még nem mentem vissza hogy wtf, lehet nem is fogok, ismét majd csak ritkán hordom oszt jó van :D

Fedora 29, Thinkpad x220

Szemüveges vagyok, amivel jól látok, viszont este, közvilágításnál mintha elmenne a térérzékelésem. Úgy is mondhatnám, hogy csak természetes fénynél látok jól.
Ezért nem is szívesen vezetek este, mert alig tudom kivenni mit látok.

Ez durva. A zebrán hogy mész át?

Mármint autóval, vagy gyalog?

keresztben vagy hosszaban?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kényelmesen - csak előbb fektesse le a gondozója!

Segítek: te kurva szarul látsz

Ezt úgy hívják hogy farkasvakság vagy szürkületi vakság.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

+1, és az A-vitamin hiány okozhat ilyet.

Idézet:
Many cultures used liver, another excellent source of vitamin A, for various types of blindness.2 The liver was first pressed to the eye and then eaten, a ritual through which the patient directed the healing powers of liver to the afflicted sense organ. The Egyptians described this cure at least 3500 years ago. Similar practices have been described in 18th-century Russia, rural Java in 1978 and among the inhabitants of Newfoundland in 1929. Other cultures used the liver of shark. Hippocrates (460-327 BC) prescribed liver soaked in honey for blindness in malnourished children. Assyrian texts dating from 700 BC and Chinese medical writings from the 7th century AD both call for the use of liver in the treatment of night blindness. A 12th-century Hebrew treatise recommends pressing goat liver to the eyes, followed by eating of the liver. In the Middle Ages, the Dutch physician Jacob van Laerlandt (1235-1299) wrote the following:

Who does not at night see right
Eats the liver of goat
He will then see better at night.

https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-saga/

Rövidlátó voltam kb. ált. isk. 4. osztálytól.
Csináltak egy lézeres szemműtétet. Azóta nem vagyok szemüveges, cserébe mindkét szemem szellemképesen lát. Az agyam megtanulta kompenzálni, szóval egész jól látok mindenfélét, kb. 90-100%-os a látásom. De korábban szemüveggel 115-120% volt, szóval ez visszalépés.
És kis, pontszerű dolgokat nem látok élesen, szóval pl. a csillagokat elfelejthetem.

Ezután elmúlt pár év, jött a 4. X, és elkezdett a szemem közelre gyengülni. Nem használok még szemüveget olvasáshoz, de pl. apró elektronikai szerelésekhez, apró csavarokhoz, nagyon apró betűkhöz már segítség kell (asszony olvasószemüvege vagy nagyító)

Hogy a fenébe sikerült ilyen szarul a szemműtét?
Én azóta tökéletesen látok (100%+) és előtte sem szemüveggel, sem kontaktlencsével soha ilyen jól.

Szemüveggel tudtommal amúgy sem lehet tökéletesre kompenzálni a látást, mivel a korrekció nem közvetlenül a szemeden történik és többnyire nem is mindig ugyanoda teszed fel a lencséket. Kontaktlencsével jobb a helyzet, de ott sokat számít, hogy milyen minőségű a lencse, mennyire irritál, száraz a szemed, stb.

A műtét kurva jól sikerült, csak utána a hegesedés és a gyógyulás adott ilyen eredményt.

A műtét alatt a lézer elég precíz, a számítógép elég ügyesen irányít, ott nem szokott gond lenni. A műtét utáni sebgyógyulás viszont az ember szervezetétől függ, és mint ilyen, random. Van, akinek nagyon hegesedik, van, akinek meg nem.

A műtét előtt ezekre a dolgokra rá is kérdeznek, megpróbálják előre kiszűrni. Pl. volt-e már műtétje, volt-e gond a hegesedéssel stb. Gondolom neked is volt ilyen előzetes felmérés és kérdőív.

--
trey @ gépház

#worksforme #hegesedestvalasztanitudnikell

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Több százezer (világszinten millió) embernek működik. A műtét előtt kurva alapos, kb. egy napos felmérést végeznek, számtalan géppel, diagnosztikai eszközzel, emberi erővel (orvos) és kikérdezéssel. Maga a kikérdezés része a kórelőzmény. Erre épeszű ember őszintén, alaposan és odafigyelve válaszol. Aki nem, az beszophatja. Ez se nem az orvos, se nem a technika hibája. Ez kizárólag a páciens felelőssége.

A legnagyobb odafigyelés (mindkét fél részéről) mellett is félremehet valami. Ezt hívják kockázatnak. Kockázat pedig minden orvosi beavatkozásban benne van. Akár egy foghúzásba is bele lehet halni, pl. a páciens elfelejti közölni, hogy vérzékenységben szenved, vagy súlyos penicillin allergiája van stb.

Szeretnél ehhez valamit érdemben hozzátenni?

--
trey @ gépház

Van egy nem sikerult mutet. Nem kezdem el bizonygatni, hogy a paciens a hulye mert hegesedik a szeme.
Tudod emberi joerzes 101.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ja, hagyjuk már ezeket a jópofi köröket. Gondolom a kockázatot ismertették vele, annak tudatában ment neki. Nem is ma volt, már biztosan feldolgozta. Nem tudom milyen együttérzést kellene itt tanúsítani, de azzal nem hiszem, hogy előrébb lesz, ha én itt most nekiállok istápolgatni. A többiek, akik meg olvassák, azoknak az a tanulság ebből, hogy rendkívül alaposan körül kell járni a témát és bele kell bizony tenni az energiát, mert mégis csak az ember két szeméről van szó.

--
trey @ gépház

Legyen.

Az utokornak: honnan kellene tudnia barkinek hogy az o szeme hegesedesre hajlamos-e?

Van ra teszt? Esetleg olyan, ami otthon elvegezheto?
Milyen korelozmeny az, ami a hegesedest alatamasztja?

Egyaltalan van-e barmi, amitol nem zsakbamacska?
Lehet kerni probavagast a szemem sarkaban?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

https://www.focusmed.hu/orvosoknak.html

"ellenjavallatát képezi még az IDDM, több mint 10 éve fennálló NIDDM, kollagén betegségek, rosacea, keloid hajlam, súlyos száraz szem syndroma."

Azért kérdezik, hogy volt-e műtéted, mert ha volt és csúnyán (keloidos) gyógyult a bőröd a vágásnál, akkor az ellenjavalt. Hasonlóan a rosaceás bőr. Akinek ilyen problémái vannak, az jellemzően már tudja mire abba a korba ér, hogy szemműtétre van szüksége. Még egyszer mondom: olyan alapos kikérdezés van előtte, hogy órákig tart. Ezekre a kérdésekre - noha sokszor feleslegesnek vagy oda nem illőnek tűnhetnek - pontosan kell válaszolni, mert könnyen meg lehet szopni. Nem véletlenül kérdezik ezeket meg.

Nagyon sok embert eltanácsolnak és hallottam olyanról, aki szándékosan hallgatott el ezen a kérdezz-feleleken fontos infót, hogy ne küldjék el. Sajnos ezek magukkal basznak ki, de vannak emberek, akiknek hiába is beszélnél. Ha a fejükbe vették, akkor is megcsináltatják, bármi is lesz az eredménye.

Ki nem alkalmasak:

https://sasszemklinika.hu/kik-nem-alkalmasak-lezeres-szemmutetre

--
trey @ gépház

Idézet:
Az utokornak: honnan kellene tudnia barkinek hogy az o szeme hegesedesre hajlamos-e?

Nem hajlamról van szó, egyszerűen random dolog.

Persze be kell tartani egy valag szabályt, pl. fontos, hogy az ember napszemüvegben legyen, mert az UV hatására erősen hegesedik a szem. Csepegtetni kell a szemcseppet, mert ha nem, akkor az is befolyásol.

Ezek mellett a cég garanciát vállal: ha a beavatkozás után visszanő a lefaragott rész, akkor újra lefaragják (és bíznak benne, hogy másodszor már nem lesz ez).

Nekem ez nem játszott, mert nem visszanőtt (vagyis nem lett újra vastagabb), csak a felülete göröngyösebb lett, mint korábban.
Ellenőrizték a vastagságot, és megvolt, hogy az x vastagságból ők y-t akartak elérni, n tűréshatárral, a mostani vastagság az y n sugarú környezetében van, szóval az ő részükről ez egy sikeres műtét volt, és a garancia erre nem vonatkozik.

És valójában az elmúlt évek alatt az agyam hozzászokott, kompenzál, és most szemüveg nélkül látok kb. 100%-ot, ami egyébként nem egy rossz eredmény.

Az a két dolog szomorú, hogy korábban jóval 100% felett láttam (szemüveggel), és a csillagok látványa hiányzik.

Persze, kérdeztek mindenfélét.

Nem volt semmi, ami arra utalt volna, hogy én nem leszek majd felhőtlenül boldog a végén.

szemüveg --> kontaktlencse --> szemműtét

Semmi baja. Most voltam alig 2 hónapja jogsihoz szemészvizsgálaton, ami igazából munkaalkalmassági volt, de két légy, kértem papírt jogsihoz is. :)

Ja, 30 vagyok, nem 22, mivel nem váltogatok minden évben hup felhasználónevet, meg amúgy se kort jelentett, mert 23 voltam, mikor regisztráltam. :D

--
openSUSE 42.2 x86_64

Szóval akkor valami társkereső miatt ez a nicked? :P

Akarjam érteni hogy jön ide a társkeresés? :D

--
openSUSE 42.2 x86_64

aszittem a 0-21 foglalt volt.
Nem tudom miert, de azt az esetet kizartam, hogy 97eves vagy.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

22 évesen tök jó, hogy ilyen szuper a látásod! :)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

story time, mert eletemben nem gondoltam volna hogy van ilyen ;-)

egy borongos vasarnap reggeli napon a lanyom nagyon megorult nekem (ekkor ~8 honapos volt) amikor meglatott reggel, szemuveg nem volt rajtam, es veletlen megkarcolta a szaruhartyamat a kormevel a nagy orom kozben; eletemben nem fajt meg igy a szemem.

magatol nem akart gyogyulni, szenvedtem vele, rendszeresen ejszaka felebresztett az, hogy a seb ujra kinyilt, igy nem maradt mas, mint a szemmutet (PTK, csak terapias, nem korrigalnak); a sok antibiotikum csepp meg egyeb gyogyszer mellett amit szedtem a mutet utan sikerult osszeszednem egy tuszos mandulagyulladast, amire szedhettem masik fajta antibiotikumot... fun.

most voltam egy honapos kontrollon, minden rendben van, de "jo" kis kaland volt; azota mar talalkoztam 3 masik emberrel akivel ugyanez tortent.

Idézet:
„azota mar talalkoztam 3 masik emberrel akivel ugyanez tortent”

Gondolom nagy népszerűségnek örvend a lányod! :)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

a sajat gyerekuk okozta, csak hogy tisztazzuk! ;)

Szerintem alakítsatok egy klubot a témára! :)

Most hirtelen csak egy jut eszembe, de van még az ugráló gyerek (ágyon) -> láb/kéz törés... Csak szólok. :D

A bal mínuszos, a jobb pluszos, de csak annyira, hogy szerencsére szemüveg még nem kell hozzá.

szemizom feszesseggel szulettem, +3 +3.5 -rol ment le 16 eves korom korulre 0-ra, majd 25 korul azt vettem eszre, h tavolra nezve faj a fejem... lett egy -0.5,-1,5
10 ev alatt az romlott -2 -2.5, most vagyok 38. Allitolag nyuggerkent majd visszamegy 0 kornyekre

Nekem időnként van problémám, olyankor közelre kicsit homályosan látok. A tescoban vettem egy 1.5-ös szemüveget, az megoldja a problémát, azzal közelre is, meg távolra is jól látok. Néhány hét szemüvegviselés után meg helyreáll a látásom, aztán kb. 1-1.5 évig meginn nincs gond.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Gyerekkorban felfedezett rövidlátásom szemüveggel stabilan korrigált, de mindkét szemgolyóm tele van lebegő/úszkáló homályos foltokkal, amiket vagy "floaters" vagy "üvegtesti homály"-nak nevez az emberiség, és állítólag rövidlátóknál igen gyakori jelenség.

Úgy mondják, sokaknál ez elmúlik idővel, de nálam 30+ éve ugyanúgy jelen vannak a kis rohadékok, ahogy éppen a kedvük tartja, mert semmiféle összefüggést nem tudtam felfedezni abban, hogy mikor, hol, hányan vannak éppen szolgálatban.

A hatás elég idegesítő, mert ahogy a kisebb-nagyobb foltok ide-oda lebegnek -- főleg amikor mozog a szemgolyó, például olvasásnál -- valamelyik szemgolyó fókusz-érzékelője megörül az új inputnak, és megpróbál átállni rá, ami "szoftveres utánállítást" igényel, azaz szándékosan ki kell választanom, hogy éppen melyik szemgolyómnak legyen igaza, vagy meg kell várnom azt az 1--2 másodpercet, amikor pont kilátok a gomolygások között a világra.

Sajnos a jelenség kijavítására a tudomány még nem ismer megoldást, így a lézeres látásjavító műtétre sem vállalkozom, mert ezzel nem tudna mit kezdeni.

"[eye floaters]... Sajnos a jelenség kijavítására a tudomány még nem ismer megoldást"

Dehogynem:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eye-floaters/diagnosis-treatment/drc-20372350
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Az összes szemorvossal beszéltem erről az utóbbi ~10 évben. Mindegyik csak legyintett, és azt mondták, még akkor _sem_ javasolják ezeket a beavatkozásokat, ha csaknem totálisan látásképtelen a páciens.

Floater rajongó itt is :)
Én már megtanultam leszarni.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Én azt hittem eddig, hogy mindenkinél van ilyen...
Na mindegy, legalább meg tudlak érteni. :)

> Látásoddal ...

Nem latok semmi problemat...

--
http://blog.htmm.hu/

Sokáig tökéletes volt a szemem, egyszer még egy új szemészeti szoftver kalibrálásához is használták:)
(amivel éppenséggel jól beparáztattak, mert csak utólag mondták hogy pont azért választottak ae extra viszgálatra, hogy a szoftvert ellenőrizzék)

De manapság (40+) már észreveszem, hogy közelre nem vagy csak sokkal lassabban tudok fókuszálni :(
Reggelente pedig a még "alig látok ki a fejelből" sokszor nem csak költői túlzás.

szemüveget (egyelőre még) nem hordok.

--
zrubi.hu

Nekem a távolra fókuszálás lassú.

Ha a telefont nézem, vagy olvasok, és utána felemelem a tekintetem és mondjuk a vonat indulásjelző tábláját, vagy a valami csajt akarok megnézni, akkor bizony eltart jópár másodpercig, amíg sikerül fókuszálni.

Elgondolkodtató, hogy az emberek 67%-ának nem jó a látása, ami ugye a többség.

Mit nekünk több százezer év evolúció, az emberek több mint fele szemüveg nélkül egy mamutot sem bírna távolról eltalálni lándzsával.

Darwin vajon mit szól ehhez?

Ebbol nem mindenki rovidlato szerintem :)

Megmondom, hogy mit mondana Darwin: mivel a látásproblémák látszólag ok nélkül jelennek meg tömegesen - járványszerűen - ezért biztosan nem tisztán genetikai oka van. Ha tisztán genetikai oka lenne, akkor _állandó_ lenne a szemüvegesek száma, ezzel szemben óriásit ugrott. (Ez a logika az összes genetikával magyarázott járványszerűen terjedő problémára megáll.) Tehát a szemproblémák (túlnyomó többsége) nem genetikai eredetűek, hanem az életmódból adódnak. Kevés fény, kevés vitamin, kevés mozgás, egy pont bámulása. Valószínűleg ezek együtt adják a hatást, meg mindenkinek van még tippje.

Minimális szelekciós nyomás van a szemüveg ellen - mivel nem kívánatos párválasztásnál, és kicsit kényelmetlen tőle az ember élete. De azért nem nagyon erőteljes. Ezért azt tippelném, hogy ha nem változnának a körülmények, akkor lassanként a mai körülmények között is jól látó gének terjednének el. De ennek kicsi a valószínűsége, mert a mostani létállapotunk teljesen instabil, nem lesz hosszú ideig ilyen az ember környezete. Tehát ennek a minimális szelekciós nyomásnak szinte semmilyen hatása nem lesz az emberiség genomjára, szinte változatlan marad a látásra vonatkozó gének eloszlása.

Arra tippelnék, hogy meg fogjuk találni a környezeti okokat, és ezeket simán korrigálni fogjuk tudni, így a látásproblémák el fognak tűnni, illetve ami marad, azt pedig műtéti megoldásokkal fogjuk korrigálni, vagy ahogy ma: szemüveggel.

"mivel nem kívánatos párválasztásnál, és kicsit kényelmetlen tőle az ember élete. "

Ezt egy kicsit fejtsd már ki. A párválasztós rész annyira nem érdekel, mivel egyik nőmnek se volt baja szemüveggel - mondhatni nem vagyok érintett a kérdésben. Mitől is kényelmetlen egy szemüveges ember élete? Trollkodás nélkül kérdezem, mivel nem tudom mit tart egy nem szemüveges kényelmetlennek.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Próbáltál már kontaktlencsét?

--
trey @ gépház

+ teljesen másként fogod látni a világot

Próbáltam, nem alkalmas rá a szemem, mivel a szivárványhártyám közelében jobban kidomborodnak az erek mint az átlagnál, ezért a lencse folyamatosan szúr. Nem megszokás kérdése, fél évig hordtam.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Nem a látásra gondoltam, hanem, hogy érted-e, hogy mekkora szabadságot ad az, hogy nincs a fejeden állandóan valami keret.

Hol okozott nekem problémát a szemüveg?

- munkában (szerelésnél beleakadt, koszos lett, izzadtam alatta lecsúszott az orromról)
- sportolásnál (síszemüveg alá, uszoda)
- motorozásnál (bukósisakba?)
- kényelmetlen (állandóan kivörösödött az orrnyergem)
- nem tudtam rendes napszemüveget viselni

Lehetne sorolni napestig.

--
trey @ gépház

Én 14 éves korom körül hordtam pár évig a -1-es szemüveget, aztán csak táblánál, fősulin előadóban, később csak vezetésnél. Szóval eltelt 15+év aktív szemüveg használat nélkül.
Szabadabb vagyok így.
Ami anno probléma volt: télen bemegyek egy meleg helyiségbe, totál bepárásodik a szemüveg (tudom van rá sray, tompít, de nem az igazi); aztán amikor középsuliban a menzára sorban álltunk és lökdöstük egymást, valamelyik nekem lökődött, a fejem előtt a szemüveggel találkozott és a szemüveg papucsa, ami az orrodra illeszkedik, jól széthajlott az orrnyergen, nyomhattam vissza. Pár ilyen akció és letört, mert elfáradt a fém. Aktív sportot korlátozottan tudtam benne végezni, hisz nincs rád ragasztva. Rendszeresen takarítani, a zsírt leszedni róla, mert csak szétkened és maszatol. Szóval nekem macera volt.

Szemüveges vagyok. Mi kényelmetlen:

* nyomja az orrodat, meg a füledet. Még akkor is ha pehelysúlyú a szerkezet. Jó esetben nem zavaró, de ha megbetegszem, akkor egy fejfájás mellé már rossz tud lenni
* Tönkremegy vagy elveszik a kis csavar, amikor nincs optikus a közelben
* Feküdni nem lehet benne, csak hanyatt. Éjjelre tenni kell valahova, ahol a gyerekek nem érik el (merő jóindulatból odahozzák reggel, kinyitják, hogy ne neked kelljen és krakk vége).
* Ha nem teljesen szemből nézel át rajta, akkor kromatikus aberráció jelenik meg (elég nagy a dioptriám, nekem már zavaró)
* Hátulról jövő fény becsillog (speckó réteg és teljesen tiszta lencse picit segít csak)
* Sportnál leeshet, útban van
* Bukósisakba beszállni nehéz vele
* Párásodik - pl síeléskor Hüttébe belépve
* Ráeső eső zavarja a képet.
* Szexnél útban van :-)
* Ha bazinagy a lencse, akkor ronda, ha kicsi, akkor holttere van. Például billiárdozni nagyon rossz szemüvegben, ahhoz kontaktlencsét szoktam venni ha eszembe jut.
* Strandon ha véletlen beugrasz vele a vízbe, akkor leeshet, ha meg nem, akkor nem látsz rendesen. Ha lerakod valahova, akkor homokos lesz, eltörik, stb. Strandra egyszer használatos kontaktlencsét szoktam venni, és egyből utána eldobom - ezzel a fertőzésveszélyt minimalizálom

Biztos van még egy rakás, de elúntam.

+1

Ezeket mindet felsorolhattam volna én is, de nekem már ebből kettő ok is elég volt ahhoz, hogy kontaktlencsére váltsak. Annál meg jött az új lista, így arról meg inkább a műtét. Életem egyik legjobb döntése volt.

--
trey @ gépház

Én egyetlen dolog miatt választottam a szem műtétet: a szemüveg útba volt sportoláskor.

Mindegy, hogy vadvizi evezésnél egy borulás után nem találtam, vagy szemvédelem alá nem volt egyszerű betenni (búvárkodáshoz ugyan volt dioptriás maszkom, de végül kontaktlencsét használtam inkább), síszemüveg és bukósisak alá befért, de vacakolni kellett a felvételnél, levételnél és bizonyos körülmények között párásodott.
Küzdősportoknál vagy levettem és vaksin próbáltam kitalálni, mi történik, vagy kontaktlencse.

Emellett is van azért kényelmetlenség, bár ezek nem ütötték meg azt a szintet, hogy panaszkodtam volna:
- bepiszkolódik, tisztítani kell
- leesik
- leteszed, keresed, nem találod
- megnyomja az orrnyerget
- hidegről meleg szobába lépve párásodik, nem látsz semmit egy ideig.

+1

Azt olvastam valahol, hogy pl. a távolkeleten azért annyira nagyon sok a szemüveges, mert gyerekként sokat tanulnak, bent a szobában, és a kinti UV kellene a növésben lévő szemnek.

Szóval lehet, hogy egy mamutot nem látnak ezek az emberek, cserébe felveszik őket a jó egyetemre, és felnőttként jól fizető állásokat lesz esélyük elnyerni.

Szóval a környezethez való alkalmazkodás ez is, a maga módján.

Semmit, mert halott.
Egyébként meg:
- A párválasztásban semmilyen szerepe nincs az időskori szemgyengülésnek, vagy a szürkehályognak, mert mire kialakul már rég túl van a gyermeknemzésen. Ezért minden történelmi korban tovább öröklődött.
- A korai látásproblémák pár száz évvel ezelőtt gondot okoztak, de magasabb társadalmi rang esetén ez sem volt kizáró ok, így megmaradt a génkészletben. Mivel ma már kezelhető a legtöbb esetben, ezért ma már nem szempont párválasztásnál, így elterjedhet.
- Nekem pl. tetszenek a szemüveges lányok. Ezért a párom is szemüveges.

A világ változik. Nincs olyan ismerősöm aki 300 évvel ezelőtt túlélte volna a 10 éves kort. Én pl. agyvelőgyulladásban haltam volna meg ha nem tudják kezelni. Ha mégis túlélem akkor a migrénes fejfájás kergetett volna az őrületbe. Ha ezt is túlélem akkor a gyorsan romló fogaim vittek volna el. A szememmel viszont szerencsére nincs probléma.

Kb. 7 éves korom óta szemüveges vagyok. Legutóbb mikor szemüveget voltam csináltatni a maszek orvos kérdezi, hogy műtéten nem gondolkodtam-e még.
Hát mondom minek, csak -0.75-ös a szemem, az semmi.
Aztán szembesített vele, hogy nem -0.75 hanem -4.75.
:D

Ja a másik kínom - amin a kollégáim rendkívül jól szórakoznak -, hogy érzékeny a szemem a nagy fényre, így egy átlagos borongósabb napon meg tudok veszni ha lámpát kapcsolnak. Aztán kiderült, hogy nagyobb dioptria esetén a pupilla kijebb van tágulva, így ez a jelenség normális nálam. Csak kellemetlen.

1. osztályos korom óta vagyok szemüveges (szóval 20+ éve). Olyan -2.5 és -2.75 közt valahol + 30° cylinder. Idén érik egy új szemüveg is.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

És ha nem oddal, hanem evennel van látásom?

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Volt baj, de megoldottam. :) Azóta nincs gond.