A Google .... dobja a Linux/Android-ot a Zircon/Fuchsia miatt.

 ( trey | 2018. július 19., csütörtök - 19:31 )
1 évben belül
2% (6 szavazat)
2-3 év múlva
15% (58 szavazat)
4-5 év múlva
10% (40 szavazat)
5-10 év múlva
10% (39 szavazat)
10+ év múlva
4% (15 szavazat)
Sosem dobja, marad a Linux/Android-nál.
33% (129 szavazat)
Egyéb, leírom.
2% (6 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
25% (96 szavazat)
Összes szavazat: 389

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szavazás előtt olvasd el:

Project ‘Fuchsia’: Google Is Quietly Working on a Successor to Android

Majd szavazz!

--
trey @ gépház

A samsung is fejleszt tizen-t. Smartwatch-okban is mas van. Nem azert, mert nem lehetne ios-t/android-ot rakni oda is, kicsit lecsupaszitva meglepoen eroforrasbarat az. Futott is par verzioval korabban hasonlo kvalitasu hardveren mindketto.

linux-ot _most_ dobni android-rol hatalmas ervagas lenne google-nak. Tulsagosan is sok HW gyartonak vannak iszonyat befektetesei linux engineer-ekben, a native code sehol se menne (hint: unity pl.), es ami talan meg ennel is nagyobb utes lenne, az a sok milliard felhasznalo, aki mar ismeri/megszokta ezt a rendszert, UI-t, stb...

Ugyanazert kell a google-nem fuchsia, mint a samsung-nak tizen, meg a szovjeteknek anno a buran: amikor jon egy nagy BUMM (pl. az oracle a java-val), akkor legyen keszen egy tartalek, amire radobva az osszes eroforrasukat, belathato idon belul kepesek ujra az elre torni. ha teszem azt, holnap megtiltjak a google-nak a java hasznalatat cakkumpakk, akkor ennyi volt az androidnak es a google piaci reszesedesenek. Nullarol epitve evekig tart, mire valami hasznalhato kijon.

Ugyanez volt az otlet a samsungnak a tizen mogott. Ha a google bezuzna az androidot vagy elbukna vele, ok keszen allnak zaros hataridon belul atallni. Igen, fajni fog, igen, massziv vesztesegek es piacvesztes lesz, de tulelheto. Enelkul biztos bukta.

Az idezett cikk is ezzel zar:

Another benefit to Fuchsia: the project offers a technical challenge for several veteran open-source hackers at the company. As it often does, Google has put some longtime personnel on this complicated, long-shot effort rather than risk losing them to rivals. One person who has spoken to Fuchsia staff described the effort simply: "It’s a senior-engineer retention project."

És ne felejtsük el, hogy a Tizen alatt is Linux kernel van. Ennek ellenére nem sikerült a Samsungnak az Android nyomába sem érnie vele. Itt a kernel is más. Inkább Zero/Kamikaze-nak kellene hívni.


Normális HUP-ot használok!

"Moving from Linux, though, could have upsides for Google. Android’s use of the technology, which is distributed by Oracle Corp., is at the center of a lengthy, bitter lawsuit between the two companies."
Miről maradtam le?

Elvileg ez a Oracle vs. Google Java per akar lenni.

A feltételezés az, ha Zircon/Fuchsia lesz, akkor nem kell Java, ergo nem kell az Oracle-lel küzdeni.

--
trey @ gépház

Eddig se kellet a Java, csak így akart spórolni a Google.

Kellett, nem kellett, úgy alakult, hogy jelenleg kell. Vagy működne nélküle a telefonom?

--
trey @ gépház

IANAL, de ha jól tudom, a Java API-k lenyúlása, újraimplementálása miatt ment az a per.
Így tippre, egy Kotlinnal (ami ugyanúgy JVM bytecodera fordul, majd azt átforgatja dexre) ezt kikerülhetné a Google ma, ha akarná.

Nekem mondhatod, én ezt az egész Zircon/Fuchsia-t kb. a Google GNU/Hurd-jének gondolom.

Persze sose lehet tudni, de van egy olyan érzésem, hogy a Google-ön belül híressé vált "valósítsd meg önmagad a munkaidőd x%-ban, legyen az bármi szar is" szerelemgyereke, amivel néhány bitagyú Google alkalmazott eljátszogat, a vezetés meg hagyja, mert addig is elégedett és nem kér fizetésemelést.

Nem gondolnám, hogy bármilyen értelmes, felelős vezető ezt rá akarná a közeljövőben erőltetni bármire is. Vagy ha igen, akkor nem a mobiltelefonokkal fogják kezdeni, hanem olyan kevésbé fájó dolgokkal, mint mondjuk a Chromecast vagy okosóra, aminek a buktája kevésbé fáj és amit egyszerűbb majd visszacsinálni.

--
trey @ gépház

Gyakorlatilag meg tudnák tenni, hogy az egész linux-ot kivágnák, helyette használnák az Fuchsia szintjét, mert a fölött úgyis
java-ban írt, majd binárisra fordított kód futna. Ha megtartják az API-t a java kódok szintjén, akkor kb. egy paranccsal tudnának
fuchsia-hoz fordítani, sőt, ha nagyon ügyesek, akkor max írnak egy vékony kompatibilitási réteget. Cserébe a teljes OS alatt
totális kontrolljuk lenne.

"Cserébe a teljes OS alatt totális kontrolljuk lenne."

Ezt nem nagyon értem. Mi lenne ennek értelme / előnye?

--
trey @ gépház

Én úgy gondolom, hogy nyernének egy csomó mindent:

1, kell egy stabil api (egyáltalán, api) a rendszer updatelhetőség miatt ne kelljen a gyártókra várni
2, általános célú OS vs embedded OS igénybeli különbségek (linux kernelt órán lehet használni, csak nem biztos, hogy jó ötlet)

https://www.quora.com/Why-is-Google-making-Fuchsia

Aham. Az előnye pedig az, hogy elfut mindenen. Kíváncsi leszek arra, hogy a Zircon/Fuchsia mennyire lesz lightweight miután eléri azt a szintet, hogy fut órán, tableten, az összes típusú mobilon, streaming eszközön stb.

A gyártóknak szerintem az tetszett meg, hogy szabadon módosíthatták a rendszert. Nem hiszem, hogy egy nyílt felől a teljes kontroll felé akarnának menni. Főleg nem a távol-keletiek, akik az egész iparágat húzzák.

Maradok annál, hogy ez egy házon belüli tamagocsi projekt, amiről nehezen tudom elhinni, hogy bármi olyan kaliberű is lesz, mint amilyen az Android.

--
trey @ gépház

A forráskódja nyílt ennek is, viszont az a kérdés, hogy egy OS mit engedjen módosítani. Ha a felhasználók számára értékes
az, hogy az OS magától frissül (és ettől még sok mindent lehet testreszabni), és nem kell a gyártóra várni, akkor a felhasználók
azt a terméket fogják venni. (Most képzeljük el, hogy a windows csak akkor frissülne, amikor az X gyártó úgy gondolná,
hogy frissít (legyen az Lenovo, Fujitsu, akármi))

Ezek feltételezések. A Microsoft mobil rendszere is magától frissült (úgy-ahogy, tele az internet a hibákkal), csak szük hardvert támogatott, mégsem kellett a kutyának se.

Majd ha kijön, megnézi a piac és beárazza. Egyelőre ott tartunk, hogy azt sem tudjuk, hogy tervezik-e valaha ezt kiadni termékként.

--
trey @ gépház

Nyilván ezek feltételezések, de ha az android fejlődését nézzük, nagyon ebbe az irányba mennek.

Az én telefonomon Android One van. Azt most is a Google frissíti, általában havonta.
Tehát én örülök neki, ha a Google kezében marad a frissítés lehetősége.
A gyártó szabjon úgy testre, hogy az ne kötelezze a felhasználót!
Ha pl. a Samsung saját szolgáltatásai tényleg adnának lényegi többlet szolgáltatást, akkor kevesebben átkoznák a törölhetetlen Samsung és Microsoft alkalmazásokat, és valószínűleg többen és elégedettebben használnák azt.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

1. API és ABI. Főleg az utóbbi Linuxban teljesen megbízhatatlan, és mégis valami miatt a hardver gyártók bloboznak, amivel rengeteg a szívás.

2. Ebben is igazad van. A Linux sokszor ágyúval a verébre, manapság nagyon küzdenek pl. a minél kisebb energiahasználatért. Ha egyszer megjelenik ez a Zircon, tuti számottevő előnye lesz teljesítmény szempontból. Pont elég csak annyi tudás bele, hogy tudja futtatni az appokat, egy POSIX-től sokkal egyszerűbb interfésszel, ezért szerintem nem is várható bloat miatti lassulás.

Az, hogy nem másodhegedűsök lennének Torvalds bandájában, hanem teljesen ők tudnák megszabni a fejlesztési irányokat, implementálási döntéseket. De a Linux ma már nem-x86/x64-es platformokon annyira megkerülhetetlen, hogy ha ki is dobják (kötve hiszem), akkor sem egyhamar lesz. Abban reménykedek, hogy addigra a Linux még jobban kinövi magát, esetleg a Google mellett feljönnek más fejlesztőcégek is, megtörve a monopóliumot és a világuralmat.

Ezt a Fuchsiát nagyon régóta fejlesztik, a cikk 2016-ot ír, de már évekkel korábban is lehetett olvasni róla, hogy belekezdtek. Azóta nem sok használható látott belőle napvilágot, úgyhogy nem aggódnék a linuxosok helyében miatta.

A Fuchsiát mire esetleg bevetik, addigra a mobilos iparág lehet kiegyezik egy másik, nyílt, Linux vagy BSD-alapú megoldás támogatásában (aminek sem az Androidhoz, sem a Javához, se a Google-höz nincs köze), ami után nem kell royalty fee-t fizetni, meg nem kell miatta perektől tartani. Annyira sok minden történhet, hogy nem lehet találgatni ilyen távlatokban.

Szerintem a Chrome-ból sincs sok hasznuk, mégis anno abbahagyták a Mozilla/FF pénzelését, és saját projektbe kezdtek. Ez a lépésük mára beérni látszik, mivel csak a FF maradt, azt is egyre jobban barmolják szét, meg vannak a nagyon kicsi böngészők, ezen túl meg csak a Chrome/Chromium van, meg az annak a Bink-motorján alapú klónok (Opera, Vivaldi, stb.).


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

> Ha megtartják az API-t a java kódok szintjén, ...

azért nekünk, 2014 körül az egyetemen nagyon promózták, hogy a business logic legyen C++-ban írva az mobil appokhoz, mert majd akkor elég csak a UIt ráreszelni a platformra.

Itt már, a C++-os natív hívások jelenthetnek problémát, nem? Jókérdés, mennyi ilyen van a gyakorlatban is.

Gyakorlatilag a mobilos alkalmazások 95%-át java-ban írták meg, majd ez fordult binárisan az adott telefonra (Dalvik->ART). Ha cross
platform fejlesztés, akkor react native, xamarin, és csillió ezer másik keretrendszerben történhet a fejlesztés.

Nem, nem tudnák.

Iszonyatosan lebecsülöd ebből a váltásból adódó lehetséges problémákat.

Az alkalmazások által használt Java API-s réteg a teljes problémakörnek valószínűleg nem több mint 50%-a.

Egy oprendszer sok-sok-sokmindent csinál a működő API-k biztosításán túl.

Most kiváncsivá tettél. Mi az a csomó minden, amit egy mobil telefonon futó operációs rendszer csinál, és
nem tudnák a Fuchsia-ba belerakni?

Most nincs teljes kontrolljuk az OS szintjén?

Bezarni a kernelt meg nem tudjak...

Sajnos nincs. Ha lenne, akkor pont ugyanúgy jöhetne rá az update, mint a windows-ra, nem a vendoroktól függne.

És ez a vendortól való függés miben változik meg a Zircon/Fuchsia esetén?

https://www.hwsw.hu/hirek/58125/android-project-treble-fozott-rom-oreo.html

Ha jól értem, ezt akarják, de még tovább gyűrni. Nyilván ha saját kerneljük van,
amit saját maguknak fejlesztenek, akkor abba pont az és úgy fog belekerülni, ahogy
nekik kell.

Épp emiatt okafogyott az egész. Probléma ezzel meg lett oldva a jelenlegi Linux/Androidon is.


Normális HUP-ot használok!

Az API volt a gond, nem a nyelv. A Kotlin nyelvnek szép, csak ugye az is masszívan használja a java api-t.

Azért azt, hogy List, vagy Set, etc. nem a Sun találta fel anno.

S a kotlinos meg a javas lista interfész már messze nem ugyanaz.

A probléma nem itt volt, hanem hogy 1-az-1-ben átvették nem csak a nyelvet, hanem az api-t is. Persze
át lehet állni kotlinra, de arra kell majd figyelni, hogy ne legyen ez újra támadási pont ÉS az
összes régi alkalmazásnál SEM. Na, ez itt a nehézség...

Nyilván, de hogy a francba sikerült a linuxot idekeverni???

Gondolom a cikkíró azt hitte, hogy az valami egybetartozó dolog. Bennem is felmerült ez a kérdés.

--
trey @ gépház

Kicsit hiteltelenné teszi az egészet :)

Kb. 9 hónapos a telefonom. Remélem a következő már Fuchsias lesz! :)

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Csak aztán nehogy Fukusima Dai-Icsi-ből jöjjön sugárzó aksival :-)


Normális HUP-ot használok!

És egész véletlen ennek nincs köze ahhoz, hogy az androiddal kapcsolatban elmarasztalták a googlet?
Erre meg simán azt mondhatják, hogy hát gyerekek, ez Fuchsia, semmi köze hozzá, erre nem vonatkozik... Egyszerűen nem Android 10-nek vagy 11-nek fogják hívni, hanem Fuchsia-nak.
--
"Sose a gép a hülye."

Ez nem igy mukodik a gyakorlatban.

Ezt korábban kezdték. És az ugyanúgy piaci erőfölénnyel való visszaélés, mindegy, hogy hívják a terméket.

Ezt az MS már megpróbálta egyszer nem sikerült, kétlem, hogy most fog.

Ők megpróbálták és nem sikerült. Sok milliárd beleölt dolláron kívül mást nem vesztettek. A Google-nek sokkal több vesztenivalója van. Amerikán belül a konkurensek és pláne Kínában a gyártók nagyon örülnének egy ilyen nagy Google bakinak. Egyből adoptálnák az Androidot a Google pedig kezdhetne nulláról. Az app kompatibilitással nem lenne probléma, okosan lett tervezve az Android már az első pillanattól. Az szinte tökéletes lehet egy új rendszeren is. De a milliónyi hardver driver újraírása már fájó pont lenne.


Normális HUP-ot használok!

Elég lenne egy két-gyártóval és SoC tervezővel összefognia és szép lassan elterjedhetne az új droid és a régi SoC-okkal se kell foglalkoznia.

SoC = System on Chip
Olyasmi mint egy PC egyetlen chipbe sűrítve. Bluetooth vezérlőtől GPU-n keresztül energiagazdálkodásig mindenféle részegység megtalálható egy ilyen SoC chipben. Ezeknek nem elhanyagolható része külsős fejlesztés, más hardverfejlesztőktől licencelt technológiák. Egy nagyobb SoC gyártó egyszerre különböző külsős gyártóktól is licencel technológiákat párhuzamosan ugyanarra a feladatra. Ez csak a SoC szint. Van amelyik low-end-be megy más high-end-be megint más középre. Vagy ugyanúgy high-end-be de különböző földrajzi helyekre. A mobilgyártók is különböző SoC chipeket használnak párhuzamosan, még a saját fab-bal és saját SoC-cal rendelkező Samsung is. Óriási könnyebbség a Linux kernel széles hardvertámogatása a gyártók számára is.
Nem volt véletlen az, hogy az Arm Windows csak néhány Qualcomm SoC-on indult el. Ezzel a gyártók lehetőségei is erősen korlátozottak.


Normális HUP-ot használok!

Azt hinnéd millió az, pedig nem olyan sok. Van a Snapdragon, meg a Mediatek, meg talán a Samsungnak is van sajátja, meg a Huaweinek..van még valami? Nem olyan sok. Ráadásul a telefonokra nem szoktak milliónyi bizbaszt ráakasztgatni mint a PC-re, és a telefonok jellemzően 2-4 év után a kukában találják magukat. Ergo túl sok gyártó nincs, túl sok hardver sincs, ami meg van az viszonylag gyorsan kipörgethető. Szerintem ha nagyon akarják meg tudják csinálni a drivereket.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Az MS megpróbált benyomni egy _teljesen új_ platformot a mobil piacra amivel sem az usereket sem a fejlesztőket nem nyerte meg igazán. A google már rendelkezik több milliárd userrel, őket nem kell megnyerni csak megtartani, ami sokkal könnyebb. Főleg hogy a nagyrészének lövése sincs arról mi az hogy android (maximum annyit tud hogy smartphone-ja van ami nem iphone, hanem mondjuk samsung), csak annyit akar hogy a következő telefonján is hasonló UI legyen, és megtalálja rajta a facebookot, instát meg a társait. Meg fogja.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Teljesen új platformot? Miről maradtam le?

Pontosan mivel volt kompatibilis a Windows Phone / Windows 10 Mobile? Mert az elődjével, a "tündöklése" során fellelhető egyéb mobilos Windowsokkal (pl. táblagépek, Windows RT, Windows CE) vagy bármelyik PC-s windows-al biztos nem.
Ha ilyet nem találunk akkor teljesen új platform (hiába adjuk neki a Windows nevet).

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ha kompatibilis lesz az Androiddal, akkor ugye lesznek rá alkalmazások, csak pont a kompatibilitás miatt nem sokat nyernek a dolgon, leszámítva, hogy egy közös platformra hozták a mindenféle belső apróságaikat.
Ha nem lesz kompatibilis, akkor viszont nem lesznek rá alkalmazások... és ezt már láttuk, hogy hova vezet.

És persze, ha a gyártók úgy gondolják, hogy nem állnak át rá tömegével, akkor a Google lehet, hogy nem lesz piacvezető, csak az Android lesz az. Szóval lehet, hogy lesz 10-15% Apple, 10-15% Google és a maradék pedig mindenféle gyártótól AOSP based eszköz.

Ha megmarad az app kompatibilitási szint, akkor igazából átlag felhasználónak nem jelentene semmi változást, jönne az update,
és linux kernel, könyvtárstruktúra, libek stb. helyett már Zircon/Fuchsia futna.

Azt mondják, hogy 2019-ben jön majd egy nagy update Windows 10-re ami Ubuntu linuxra fogja változtatni az összes destkop Windows 10-et.


Normális HUP-ot használok!

sub

Az usereknek semmi problémát nem fog ez okozni, ha hasonló UI-t kapnak, lesz rajta play store, abban meg insta meg fész. Szerintem az egész mögött az androidos runtime és OS komplexitása áll, amit már nem kíván tovább gördíteni a google.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

"az egész mögött az androidos runtime és OS komplexitása áll"

Már nem értjük, úgyhogy írjuk újra. Mire elkészül, addigra az újat sem fogjuk érteni, de nem baj :-)

Értik ők hogy komplex, ezért írnak egy teljesen újat. :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

nem fogják dobni.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Egyéb: szerintem ez abszolút nem szakmai döntés kérdése lesz, így nem tudok tippelni. Egy Google méretű cég eddig is lecserélhette volna a Linux-ot, ha akarta volna. A cikkben említett 100-nál több fejlesztő nekem kevésnek tűnik egy Linux+Android-hoz hasonló rendszer fejlesztéséhez. Tehát ez amolyan proof-of-concept dolog lehet. De a Gugli bármikor dönthet úgy, hogy megtízszerezi a csapat méretét.
Talán egy hasonló kínai próbálkozást akarnak megelőzni.

attól félek, hogy ezt a szemetet már semmi sem fogja felváltani a mobileszközökön. ...vagy amitől mégjobban félek, hogy lesz valami ennél is használhatatlanabb

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Mi teszi használhatatlanná a te esetedben?

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

1. fájlkezelés: bármit is feltenni telóról PC-re, lehetetlenség. Egy ideig volt egy File Expert nevű program, azzal szépen lehetett fájlokat másolni smb-n keresztül, aztán jött egy Android rendszerfrissítés, utána a File Expert már nen látta a helyi fájlokat a telefonon. Utána kipróbáltan kb. 30-40 fájlkezelő appot, de mindegyik csak bizonyos részfeledatát tudta az smb-re való felmásolásnak: van amelyik csak tallózni tudott a megosztáson, volt amivel lehetett könyvtárat is létrehozni, de nem volt benne másolás funkció... stb... Szóval, ha valamit telóról gépre kell tenni, marad a kikapcs, és az SD kártya dugdosása.
2. ablakkezelés: 0
3. vágólap: csak bizonyos alkalmazásokban, ott is legtöbbször csak alkalmazáson belül működik
... és még sok-sok apró szívás

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

USB rádug, MTP?
Ablakkezelés alatt nem tudom mit kellene virítani, a vágólap meg nekem megy.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Hehe, es meg az Android a szar. A legnagyobb konkurensen az volt az ujitas, hogy megjelent valami filekezelo, de az is szar.

1. PEBKAC. Raadasul eleg sok lehetoseg van ra. Nekem az scp+ssh jott be leginkabb, ez illeszkedik leginkabb az otthoni kornyezetbe. Termux fel, sshd telepit, onnantol lehet scp-zni, vagy sshfs-en felmountolni, es helyi drive-kent kezeli minden. Winen winscp-vel ugyanez.
ADB mindenutt mukodik, Totalcommander - pluginnel - szepen kezeli, es atmegy wifin is (ssh-t is ugy hasznalom).
Vannak mindenfele szinkronizalo megoldasok, pl syncthing.
Persze SMB-zhetsz is, talan Ghost Commanderhez hasznaltam olyan plugint, ami ismerte, de az otthoni kornyezettol elegge idegen, igy mar nem hasznalom. De termuxba is biztos telepithetsz smb-t/ftp/webservert, vagy ami epp tetszik.
Aztan ott az Airdroid, amihez csak egy bongeszo kell, es mindent elersz belole. Meg ott van pl. a KDE Connect, ami szepen belesimul az ablakkezelobe.

2. Mit szeretnel? Van osztott kepernyo (sok nem ferne ki), meg van overlay.

3. works4me

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

"1. PEBKAC."

Átlag felhasználónak nem PEBKAC, mert nem fognak tudni SSHD-t telepíteni vagy ADB-n át másolgatni fájlokat. Persze, biztonsági okokból szigorodtak a fájlkezelések, csak lehetett volna úgy is megoldani, hogy nem terelik láthatatlan kordonok között a Google Drive felé a népet, hogy azon át intézze a fájlok másolását. De ugye terelik ezer szálon a saját szolgáltatások felé.

A másik topic szól erről tulajdonképpen, amelyben ugye ismét büntette az EU a Google-t ilyesmi miatt... részemről úgy tudnám ezt megfogni, hogy ne lehessen keresztfinanszírozni termékek és technológiák között. Ez a keresztfinanszírozás mindig rosszat szült és rosszat fog szülni...

"2. Mit szeretnel?"

Ablakkezeléstől messze van az osztott képernyő és a picture-in-picture. :)

Ok, Te telefonon milyen ablakkezelest szeretnel? Mert szerintem
* a Stacking-nek nincs ertelme, hiszen olyan kicsi a kepernyo, hogy az alkalmazasok mindegyike legyen inkabb full screen es ezek kozt valthassak
* a tiling meg rosszabb otlet
* a kevert dynamic meg a fentiek miatt jo nagy hulyeseg

De akkor nezzuk a capability-ket. Ezek alapjan https://tronche.com/gui/x/icccm/, neked mi az ami hianyzik?

Egy FullHD 10" tablet kijelzője nem olyan kicsi és 50-60 ezer forintért simán kapni már ilyeneket... nem csak telefonok vannak ugye...

Oke, nekem csak egy 8 colos kis szar jutott, de el nem tudom kepzelni, hogy a masodik "dekstopon" nyissam ki 120x72 pixelben az alkalmazast keret nelkul, hogy aztan harom ujjas komboval tudjam motgatni (mivel ugye nincs ctrl vagy alt + click + drag) :D

De persze lehet, hogy van akit az ilyesmi szorakoztat.

Szoval ujbol kerdem. Mi kellene azon kivul, hogy fullscreen appok kozott lehet valtani es becsukni oket, illetve van osztott (de minek???) kepernyo? Tenyleg erdekel. Komolyan.

Mindig is erdeklodtem az egzotikus dolgok irant, legyen az kaja, muveszet, vagy amikor valaki kenyerpiriotbol epit tancolo pingvint, vagy ablakkezelot hasznal egy pocsomnyi kepernyon. :D

A 10" továbbra is eléggé nagy lenne ahhoz, hogy lehessen ablakba tenni alkalmazásokat. Az osztott képernyő helyett nekem kényelmesebb lenne ha el tudnék rendezni több mint kettő ablakot... sose értettem azt a fajta érvelést, hogy ha nekem nincs rá szükségem, akkor mindenkinek felesleges.

Ertem, hogy neked szukseged lenne ra, de a felhasznalok 99,9999%-nak nem. Ezert folosleges a cegnek ebbe energiat olnie.
Mondjuk nem tudom, hogy egyaltalan lehetseges lenne e egy sajat launcher-t irnod, aminek van ilyen feature-je, mivel lehet fundamentalisan nincs ilyen az androidban.

Ezek alapjan van valamivela window managementre lehetoseg: https://stackoverflow.com/questions/19846541/what-is-windowmanager-in-android (ha jol ertem)

"Ertem, hogy neked szukseged lenne ra, de a felhasznalok 99,9999%-nak nem. Ezert folosleges a cegnek ebbe energiat olnie."

Nem, nem lenne felesleges, csak úgy döntöttek, hogy mégse lesz közös a ChomeOS és az Android és nem is érnek össze, nem fogják egymás piacát veszélyeztetni. Ez szimpla üzleti döntés a Google részéről...

...és újra oda jutottunk, hogy hiába lenne rá igény bármelyik vendor részéről, akár csak a saját költségén megfuttatni a piacon, hogy van-e rá igény, a Google szimplán megzsarolja őket a Play licenc elvesztésével, ha el akarnak térni a Google víziójától. A Google víziója pedig nem mindig azonos azzal, amire és ahogy az Android képes lenne, pláne nem azonos azzal a vízióval, amire egy vendor képes lenne és pláne nem azonos azzal a vízióval, amire a felhasználók szerint képesnek kellene lennie.

> a Google szimplán megzsarolja őket a Play licenc elvesztésével, ha el akarnak térni a Google víziójától.

forrás?

mármint az osztott képernyő korábban, a kicsinyített appok manapság, s rengeteg non-Google-conform megoldás jön szembe Samsung, LG telefonokon, oszt' mégis van rajta Play Store.

Persze, vannak ilyenek, de ezek apróságok és egyrészt nem veszélyeztetik a Google egyéb piacait, másrészt folyamatosan szopatja őket ezekért is a Google, hogy mennyire térhetnek el a stock Android-tól... nyilván a gyártók megpróbálnak elmenni a falig, mert egyébként alig lesz bármi hasznuk, ugyanis
1, a hardverpiacon komoly árverseny van a kínai gyártók miatt;
2, szoftveresen egyre kevésbé térhetnek el attól, amit a Google ad;
3, szolgáltatásokban a Google lefölözi a hasznot.

Gyakorlatilag arra megy most az Android, hogy a Google teljes egészében átvegye az ellenőrzést a szoftver és a szoftver frissítése felett, a gyártók meg adják alá a hardvert. Ezt el lehet adni úgy is, hogy ezzel egy csomó jó dolog történik az Android háza táján, de az is látszik, hogy az eltűnt "Don't be evil!" jelmondat szerint működik a Google és ennek fényében kicsit mást is jelent ez a vízió.

huu, beleborzongtam. Tuti a gyikemberek newyork-telaviv tengelyen valo armanykodasa van a google mogott...en leptem is

Nem kell dramatizálni... egyszerűen a Google kinőtte a kezdeti "Don't be evil!" korszakát (a menedzsment ki is vette ezt a jelmondatot pár hónapja) és teljesen klasszikus befektető-vezérelt vállalat lett, a döntéseit pusztán az vezérli, hogy tudja maximalizálni a rövid és a hosszú távú profitját. Ez a fajta profitmaximalizálás ezzel jár, meg versenyellenes büntetésekkel, amelyeket nem véletlenül osztogatnak mostanában, nagyjából ott tartanak most, mint a Microsoft akkortájt, amikor a Google megalapult.

Kurvára vicces, hogy nem vették ki a don't be evilt, mégis a világ összes újságja megírta, hogy kivették, és valahogy senkinek nem jut eszébe ellenőrizni.

> Last updated April 5, 2018

Mit szeretnél mondani? A don't be evil még ott van.

Azt úgyis csak a parasztokat vakítani írták. Ettől még nyilvánvalóan a világhatalmi törekvés része az egész kémvállalat. Ha nem az, akkor is az. Majd gondolod, hogy ekkora ziccert kihagynak a hatalmasok? Még a gondolat is nevetséges.

Ja, nyilván a sok hülye nem olvas, csak ír. Várj, nem láttam sehol helyreigazítási kérelmeket, se Google sajtóközleményt... szóval mégis csak megtörtént.

Ez az _első_ bekezdés tűnt el:

“Don’t be evil.” Googlers generally apply those words to how we serve our users. But “Don’t be evil” is much more than that. Yes, it’s about providing our users unbiased access to information, focusing on their needs and giving them the best products and services that we can. But it’s also about doing the right thing more generally – following the law, acting honorably, and treating co-workers with courtesy and respect.

A végén megmaradt. Még. De jelentős különbségek vannak egy preface bekezdés és egy elbocsájtó szép üzenet között.

Ne burkolózzunk már itt irodalmi meg stilisztikai elemzésekbe... Eddig is ott volt, ezután is ott lesz a don't be evil. Egyszerűen nem igaz, hogy kivették, csak átfogalmazták. A respect the users stb. is ott van. Ez fényévekre van attól, amit egyesek vizionálnak. Ettől még lehet utálni a céget, de nem kellene ilyenbe kapaszkodni. (Amúgy van egy sztorija ennek, hogy mitől lett kvázi mottó, de nem tudom hogy publikus-e. De attól, hogy átteszik máshova, vagy akár ha tényleg ki is vették volna szó szerint, az sem jelenti azt, hogy mától gonoszak leszünk, csak máshogy van leírva és más a hangsúly. És nem a hatereknek szól, mert azok úgyis mindenbe belekötnek, hanem ez a munkásoknak szóló code of conduct.)

Értem, hogy Google dolgozóként fel kell dolgoznod ezt a traumát, de nem fogalmazták át, nem tették át máshova, hanem komplettül kivették az egész preface bekezdést, mint a cégfilozófia alapját.

A végén a don't be evil pedig nem a cégre vonatkozik, hanem a dolgozóra. És az mindig is a dolgozóra vonatkozott.

De beszéljen helyettem a diff:

1,2c1
< Preface
< “Don’t be evil.” Googlers generally apply those words to how we serve our users. But “Don’t be evil” is much more than that. Yes, it’s about providing our users unbiased access to information, focusing on their needs and giving them the best products and services that we can. But it’s also about doing the right thing more generally – following the law, acting honorably, and treating co-workers with courtesy and respect.
---
> The Google Code of Conduct is one of the ways we put Google’s values into practice. It’s built around the recognition that everything we do in connection with our work at Google will be, and should be, measured against the highest possible standards of ethical business conduct. We set the bar that high for practical as well as aspirational reasons: Our commitment to the highest standards helps us hire great people, build great products, and attract loyal users. Respect for our users, for the opportunity, and for each other are foundational to our success, and are something we need to support every day.
4,6c3
< The Google Code of Conduct is one of the ways we put “Don’t be evil” into practice. It’s built around the recognition that everything we do in connection with our work at Google will be, and should be, measured against the highest possible standards of ethical business conduct. We set the bar that high for practical as well as aspirational reasons: Our commitment to the highest standards helps us hire great people, build great products, and attract loyal users. Trust and mutual respect among employees and users are the foundation of our success, and they are something we need to earn every day.
<
< So please do read the Code, and follow both its spirit and letter, always bearing in mind that each of us has a personal responsibility to incorporate, and to encourage other Googlers to incorporate, the principles of the Code into our work. And if you have a question or ever think that one of your fellow Googlers or the company as a whole may be falling short of our commitment, don’t be silent. We want – and need – to hear from you.
---
> So please do read the Code and Google’s values, and follow both in spirit and letter, always bearing in mind that each of us has a personal responsibility to incorporate, and to encourage other Googlers to incorporate, the principles of the Code and values into our work. And if you have a question or ever think that one of your fellow Googlers or the company as a whole may be falling short of our commitment, don’t be silent. We want – and need – to hear from you.
255c252
< Last updated October 12, 2017
---
> Last updated April 5, 2018

Nem trauma, de ez már olyan szintű kötekedés, mintha elkezdenéd pingelni a Google egyik IP-jét, és egyszer kijönne 66.6ms, erre elkezdenél blogolni róla, hogy na lám lám, ezek sátánisták!!!négy!!

Ha szeretnéd, akkor menjünk bele jobban az elemzésbe. Azt állítod, hogy az első mondat a cégre vonatkozik? Csak egy szóval kell utánaolvasni, és ott van, hogy "Googlers". Az egész a dolgozókra vonatkozik, egy cégnek nincs viselkedése, a dolgozók összességének van.

De mondd már meg, mióta érv egy vitában az, hogy az első bekezdésben ott van-e ez a szöveg vagy nem? Ha ezelőtt is utáltad a céget, ezután is fogod, nem gondolom, hogy ettől fordultál át, hogy na ezek most már tényleg milyen gonoszak lettek. Te írtad le ezt itt kétszer is, hogy kivették, de ez mit is jelent pontosan? Mit támaszt ez alá? A szavaidból úgy tűnik, evvel támasztod alá, hogy a Google elismerte, hogy ők gonosz cég lettek, de fel nem tudom fogni, hogy jön ez ki abból. Ismétlem, mondhatsz rájuk bármit, a te saját véleményed, bizonyítanod sem kell semmit mások előtt. De ha hülyeséggel akarod bizonyítani, akkor azért érdekel, hogy vajon miért.

Nem kell dramatizálni... nem, nem utáltam és most se utálom, egyszerűen errefelé halad a Google... nem személyes vélemény, elég sok elemzés van a témában... mondjuk lehet, hogy nem kerül bele a listába, ha rákeresel, mint a ProtonMail...

Én is látok dolgokat, más cégeknél is, hogy publikusan miként jelennek meg és mit gondolnak róluk. Sajnos egy szint fölött a profit és a sikeresség a fő cél, és a cég legjobb döntései is sokaknak fájhatnak. Illetve sokszor nincs is igazi döntési lehetőség, menni kell az árral. Egy gyógyszergyár sem azért van, mert annyira szeretik az embereket, hanem a pénz kell nekik, ilyen világban élünk. Ezt te is írtad fentebb. Ezen a szinten gonoszságról és COC-ról nem érdemes beszélni. (A versenyfelügyeleti dolgok meg még ettől is magasabb szinten dőlnek el...)

Egyes dolgozók szintjén meg tök máshogy néz ki. A COC a dolgozóknak szól elsőként (amellett, hogy a publikus volta miatt az image része). Én pl. a FB mérnökeiről is elhiszem, hogy teljesen jóindulattal szaladtak bele a CA botrányba. Általában véve nem gondolom, hogy bármelyik mérnök gonosz lenne (kivéve a black hat hackereket persze), de azért jó, ha van emlékeztető, hogy ne is legyenek azok. Ebből a szempontból a Google nem változott mostanában.

Mégis az visszhangzik mindenütt, hogy kvázi a COC átfogalmazása óta/miatt a Google már egy gonosz cég. Én csak annyit akartam leírni, hogy ez fogalomzavar, két külön dolog.

> Általában véve nem gondolom, hogy bármelyik mérnök gonosz lenne (...), de azért jó, ha van emlékeztető, hogy ne is legyenek azok.

A mernokok a hierarchia aljan talalhatoak jellemzoen, se nem oszt a moralitasuk, se nem szoroz a ceg strategiajanak szempontjabol.

Nézd, ez csak magyarázkodás, hogy 'de hát más cég is', meg 'haladni kell az árral'.

Egy szóval nem mondtam, hogy gonosz lett, annyit írtam, hogy kikerült egy lényeges preface a céges hitvallásból, amely abban segített, hogy ha két opció közül kellett választani, akkor lehetett mérlegelni, melyik felel meg jobban a 'providing our users unbiased access to information, focusing on their needs and giving them the best products and services that we can' mondásnak, és ezzel indokolható választás volt akkor is, ha az az opció rövid vagy hosszú távon kevesebb profitot eredményez. Mostanság pedig egyre több mindent begyűrnek az alá, hogy mennyi bevételt hoz és mennyire védi a saját piacot.

Ami a dolgozókat illeti, mintha többen felálltak volna mostanában, mert olyan projekteken dolgoztak, amelyeket nem tudtak összeegyeztetni a Google korábbi kultúrájával.

"Mégis az visszhangzik mindenütt, hogy kvázi a COC átfogalmazása óta/miatt a Google már egy gonosz cég. Én csak annyit akartam leírni, hogy ez fogalomzavar, két külön dolog."

Nem, nem lett gonosz, csak már évek óta elindult egy úton, pusztán egy mérföldkő lett a preface elhagyása, hogy ne kelljen minden nap szembeköpnie magát a dolgozónak, ha esetleg nem olyan projekten dolgozik, ami esetén 'providing our users unbiased access to information, focusing on their needs and giving them the best products and services that we can'. És egyre valahogy több ilyen projekt van, ami nem azért van, hogy a felhasználóknak legyen jó. Nincs ezzel baj, egy csomó cég ilyen, lásd például Oracle vagy IBM... a Google csak lesüllyedt erre a szintre.

"kikerült egy lényeges preface a céges hitvallásból"

Ez nem a hitvallás, az másik dokumentum. És lecserélődött, átíródott. "Don't be evil" két példánya elment de még maradt egy, még mindig van "highest possible standards of ethical business conduct", és bekerült a "respect for our users". Nem tudom, mi járt az eszében annak, aki átírta, mert én a programozáshoz értek. Szófacsarás, nem vonnék le messzemenő következtetéseket.

"Ami a dolgozókat illeti, mintha többen felálltak volna mostanában"

https://www.theatlas.com/charts/4ySTybWY (nyilvános infó, ki lehet egészíteni frissebb adattal, ha van kedved). Ilyen méretnél és kornál már sokan állnak fel, sokan jönnek. Az elmenők többsége szerintem jókedvében megy el, pl. nem egy helyen akarja letölteni az egész életét, családi okok, mittudomén. Egy ekkora cégnél mindig lesz valaki, aki viszont kevésbé vidám körülmények között megy el és kiteregeti. Biztos volt már olyan is, aki azért ment el, mert nem ízlett neki a kaja :). Amíg nem tömeges a kilépés, nem jelent sokat. A kultúra még mindig egyedülálló a világon és ezt a legpozitívabb értelemben mondom. És ez nem csak azt jelenti, hogy az emberek kitartanak, hanem azt is, hogy egy nem elhanyagolható erő tolja pozitív irányba a szekeret.

"ne kelljen minden nap szembeköpnie magát a dolgozónak"

Én csak a személyes és evvel ellenkező tapasztalatommal tudok szolgálni, úgyhogy erről fölösleges egymást győzködnünk.

"És egyre valahogy több ilyen projekt van, ami nem azért van, hogy a felhasználóknak legyen jó."

Evvel a lecsúszással egy rövid időszakból próbálsz 10+ évre előre vetíteni, és habár 0-nál nagyobb, de szerintem elenyésző esély van erre, hogy pont így bekövetkezik. Majd eldönti az idő, meg a felhasználók. Asszem én erről nem is tudok többet mondani.

"Lecserélődött, átíródott."

Ja. Így történnek a dolgok, lecserélődött és átíródott. Háromból kettő "Don't be evil" eltűnt, pont az a kettő ami magára a _cégre_ vonatkozott és marad egy, ami a melósra.

"Én csak a személyes és evvel ellenkező tapasztalatommal tudok szolgálni, úgyhogy erről fölösleges egymást győzködnünk."

Ahja, gondolom csak brahiból írta alá sok ezer dolgozó, hogy a Google szálljon ki a katonai AI projektekből? Nem azért, hogy ne úgy menjenek dolgozni, hogy leköpnék a tükröt? Ja. Így is lehet gondolni.

Szerintem pozitív és szinte példátlan, hogy X darab dolgozó hatására visszatáncol a vezetés. Pont ezért nem kell senkinek szembe köpni magát.

Ja. Amikor a naivitást osztogatták, akkor hányszor álltál sorba?

Nyilvan, ha az az X dolgozo egyszerre lelep, akkor az elegge munkaerohianyos piacon eleg nehezen talaltak volna utanpotlast.

Pozitiv es szinte peldatlan? Ugyan... penz beszel, kutya ugat meg mindig.

Nem lett gonosz, mindigis az volt :-P

1. A te telódon nincs USB csatlakozó?
2. 7.0 óta standard feature, csak kézi eszközön ez kimerül az osztott képernyőben (értelme nagyon másnak nem is lenne). Igaz, kipróbáláson kívül sosem használtam, nekem kényelmetlen az is kis képernyőn.
3. Ez egy marhaság.

1. szoval szar, mert nem tamogatja az smb-t. Ertem. Szerintem meg minden szar, ami smb-t akar hasznalni. Izlesek es pofonok.
2. Ablakkezeles? wtf? Mifele ablakkezelest akarsz? Ami van, az telon pont eleg es minden mas mobil os is ennyit tud. Megmutatja a futo alkalmazasokat es kesz, amiket ha akarsz bezarsz. Minimalizalasnak itt nincs ertelme, akarcsak a rollup-nak, vagy stick-to-desktop-nak, mert az ugye nincs is. Ezt az osztott kepernyot meg kb. 1% ha hasznalja, mert minek.
3. Aam, netto hulyeseg, amit irsz.

Amugy van neked Androidos telefonod, vagy csak iderittyentettel egy jo nagy troll kaki kupacot? :D

> Megmutatja a futo alkalmazasokat es kesz, amiket ha akarsz bezarsz

Es bezarod vagy minimalizalod?:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

akko' mégeccer, csak a gyengébbek kedvi'ér: "Minimalizalasnak itt nincs ertelme, akarcsak a rollup-nak, vagy stick-to-desktop-nak"

szóval mi is a kérdés a hozzászólásommal kapcsolatban? Mert amit feltettél, azt ugye egy az egyben leírtam.
Várjá', várjá', várjá'!!! Én is felteszek egy hasonló kérdést:

Te kérdeztél tőlem valamit? ... tádádááám!!! :D

arra probaltam utalni, hogy androidon, ha bezarsz egy alkalmazast, akkor altalaban csak a guit tunteti el, de tovabb fut a hatterben.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez azért így ebben a formában nem igaz. Minél újabb Android, annál kevésbé... Oreo esetén már úgy kell körbeszopni a Google-t, hogy bármit is futtathass a háttérben és lassan külön jogosultságot kell kérni, hogy egy push notification átmenjen az akkukímélő szűrőn és ne fél óra múlva tudja meg a tisztelt felhasználó, hogy kapott valami fontos üzenetet (kivéve a gyevi bírót), szóval nem, ha bezársz egy alkalmazást, akkor az nem fog futni a háttérben.

Akkor frissitenem kene, hogy megnezzem legujabb androidon is.
Na majd a jovo honapban. Talan.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

1: javaslom az FTP szervert. Az még működik, amíg el nem rontják.