Hogy állsz a privátszféra, magánszféra (privacy) kérdéshez?

 ( denesb | 2018. április 21., szombat - 8:31 )
Nem érdekel, nyugodtan használom a Facebook, Google, Microsoft és hasonszőrűek ingyenes szolgáltatásait
12% (47 szavazat)
Érdekel, de nem sokat teszek érdekében, túl kényelmes ez a sok ingyenes szolgáltatás
15% (61 szavazat)
Érdekel és próbálok tenni valamit (lemondok dolgokról) de a kényelmi zónámból igazán nem lépek ki
61% (246 szavazat)
Nagyon fontos számomra, semmi olyan szolgáltatást nem használok, ahol én vagyok az áru
11% (45 szavazat)
Keményvonalas vagyok, még mobiltelefonom sincs, TOR-on keresztül szavaztam egy nyilvános internet kávézóból, maszkot viselve
1% (6 szavazat)
Összes szavazat: 405

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A szavazas apropoja a nemregi duhaj a FB adatgyujtesevel kapcsolatban [1]. Kivancsi vagyok, hogy a hupperek hogy allnak ehhez a kerdeshez.

[1] https://hup.hu/cikkek/20180409/zuckerberg_fiatalkori_hozzaallasa_megbanasa_a_facebook-botranyok_megvilagitasaban
--
:wq

A "nagyon fontos számomra"-t jelöltem, bár inkább aközött és az előtte levő között állok valahol. Lemondok dolgokról, a kényelmi zónámból is kilépek, de kategórikusan nem jelenthetem ki, hogy _semmit_ nem használok; sajnos a network effect teszi a dolgát, így minimálisan kényszerű vagyok. De leginkább pullozok csak infót pl. a Faceről (értsd: havonta egyszer valakit le kell vadásznom, akkor rákeresek ott, de nem posztolok, Ghostery fogja a retkes like gombjait a többi oldalon stb.)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

+1

+1

+1

+1

Egyre inkább figyelek rá.
Sajnos hiába szeretném, ha még egy nyamvadt klienst (signal) sem lehet átverni a családon a hulladék fb helyett. "miért lenne ez jobb? Engem nem zavar" érvek állnak a másik oldalon.
Googlet használok, de örülnék neki, ha _megbízhatóan_ tudnék más email és naptár szolgáltatást elérni, ami privacy szempontból jobb.

Hasonló gonddal küzdök. Családot nem tudom biztonságos csatornára terelni, ezért nem tudok megszabadulni bizonyos platformoktól.

Levelezés, naptár, névjegyzék... Tudom, szopás, de host-old magad! Nekem készen van, mobil integrációval együtt. Szépen működik.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Levelezést nem vállalnék (nem értek ilyesmihez, nem vagyok rendszergazda). Egy naptárat, illetve címjegyzéket még bevállalnék, te mivel oldod meg?

Szerintem a Zentyal tudja ezeket a funkciókat.

Disclaimer: Csak egy kibic vagyok, akinek semmi sem drága! :-)

Az az igazság, hogy van nekem egy kis szervernek beállított gépem, de azt használom mindenfélére (samba share, backup, wiki), úgyhogy a konzerv megoldás nem ideális, mert a többi szolgáltatás fontosabb, mint hogy levelezés legyen rajta és ezért letúrjam, de ennek ellenére meg fogom nézni. Köszi! :-)

> Levelezést nem vállalnék (nem értek ilyesmihez, nem vagyok rendszergazda)
Évi(!) 3000 forintért lehet 15 gigás email tárhelyet bérelni, amihez IMAP-pal csatlakozol egy tetszőleges klienssel.

És ezek vannak annyira biztonságosak és foglalkoznak annyira a privacyval, mint mondjuk a Gmail vagy a Hotmail?

Privacy-val a Gmail? Na, de hát épp ők gyűjtik az adatokat! :D


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Levelezz titkosíttan a Gmail-el.

A metaadatokat ugyis tudjak majd (kinek kuldted az emailt, mikor, mi a cime, stb.).
--
:wq

Persze, de a tartalmat nem olvashatják. És szerintem ez a lényeg.

Viszont megnehezíti a kommunkációnak ezen formáját, az hogy szinte senki nem hajlandó end2end titkosítást használni vagy túl soknak találja az időt h ezzel vesződjön (esetleg nem ért hozzá).
A Chrome-ba beépíthető Mailvelope plugin pl, tök jó megoldás lehet erre (vagy Enigmail Thunderbird-be)

Kisebb az esélye, hogy eladják (felhasználják) a levelezésedből generált adataidat.

Kisebb vagy 0?
És annak mekkora az esélye, hogy valaki feltöri a szolgáltatást (esetleg észrevétlenül) és így jut az adataidhoz?
Google, MS stb. esetében ez >0%, tehát ott sem lehetsz biztos abban, hogy nem kerül illetéktelen kézbe.
Utálom őket,de ez van: nekik van kapacitásuk arra, hogy legalább viszonylagos biztonságban legyen a levelezésed.

Ui: bocs, most látom, hogy privát levelezésről volt szó. Akkor kb tárgytalan.

Nyilván nem nulla, de úgy gondolom, lényegesen kisebb.
Igen, egy sikeres feltörésnek talán nagyobb a valószínűsége, de az, hogy ez egy kisebb cég, mint a fentebb említettek, kevésbé híres, email-tárhely-szolgáltatóból van egy rakat (azaz "egy a sok közül"), talán nem akkora célpont.

> privát levelezésről volt szó
Ekkor miért lenne tárgytalan? A kérdéseid ebben az esetben is jogosak, maximum nem üzleti titkokat szereznek meg, hanem egy profilt rakhatnak össze, aminek szintén van (nem nulla) értéke.

Azért, mert céges levelezést nem bíznék spyware alapú levelező rendszerre. Privátot... a többségét simán.

Nálam is ez volt, de én csak azért is ragaszkodtam, hogy nem leszek fent Facebookon...
Aztán egyszer akartak írni valamit, és akkor felrakták.

Nekem sikerult atverni a Telegramot a barati koromon es a csaladon is, meg a skype-ot is sikerult ejteni most mar. Mondjuk az is segitett, hogy sokuknak nincs FB-juk es igy kapora jott egy jo uzenetkuldo alkalmazas. A Telegram pedig van annyira jo, hogy akik elkezdtek hasznalni azok tovabbajanlottak az o barataiknak is, a helyzet odaig "fajult", hogy mostmar az egesz ismeretsegi kor Telegrammot hasznal.
Kitartonak kell lenni, nallam is volt ellenallas eleinte, volt aki csak miattam rakta fel, mert mindenki massal a Facebook Messengeren, vagy WhatsAppon, stb beszelt. De idovel feltettek es elkezdtek hasznalni az emberek.
--
:wq

"A kényelmi zónámból igazán nem lépek ki" és a "semmi olyan szolgáltatást nem használok, ahol én vagyok az áru" között.

Szóval még sebki nem szavazott internet kávézóból TOR-on keresztül maszkot viselve, hogy kilépve a térfigyelő kamerák kereszttüzében égjen.

en igen, sot, utana a gep 6 sec alatt megsemmisitette magat...

--
'Amikor az embernek rossz szerencséje van, az rossz szerencse' - Best of Leekens, a foci feltamasztoja (muhahaha)

Sajnos hiányzik az "Olyannyira védem a privát szférámat, hogy nem árulom el nektek a véleményemet!" opció, így nem lehet röhögve rámutatni, hogy mennyire gáz, ha valaki ezt választja.

Ha valaki arra szavazna az ellentmondas lenne mert ezzel elarulna a velemenyet. Szoval a helyes valasztas az marad, hogy nem szavazik, sot nincs is hup fiokja, es ez a lehetoseg most is fennal.
--
:wq

Fontos számomra, teszek érte (pl. Facebook belépésnél/app telepítésnél átnézem és korlátozom, mit kaphat meg az app), de úgy gondolom, hogy alapvetően a nagy szolgáltatóknál nincsen kirtikus probléma, és ezt lemondás nélkül is el tudom érni.

Számomra a „fontos számomra” és a „Facebook belépés” kifejezések ellentmondásosak. Vagy az egyik, vagy a másik, de egyszerre a kettő mégis hogyan?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Üres az üzenőfala, azokat az oldalakat látogatja, amik FB-on kívül nem igazán találhatók meg, itt vált üzenetet azokkal, akiket máshol nem talál meg, egyéb minimális tevékenységek, amit nehéz lenne máshogy megoldani. Bár szerintem is merész kijelentés az, hogy "a nagy szolgáltatóknál nincsen kirtikus probléma".

Miért lenne ellentmondásos? Tisztában vagyok vele, hogy ha feltöltök egy képet vagy egy politikai posztot facebookra, azt az ismerőseim látni fogják (ez a célom vele), és ha akarják, akkor ők azt továbboszthatják (erre sajnos nem igazán van megoldás, hogy megakadályozd, még a legszigorúbb tiltások mellett is egy fénykép a képernyőről és kész).
Ha pedig pl. Deezerre facebook fiókkal regisztrálok (ami nagyon kényelmes, mert nem kell új jelszót megjegyezni/lementeni, jelszót meg nyilván nem használunk újra), akkor ott szépen kiválasztom, milyen adatokhoz férhetnek hozzá (ismerőslistához nem, email-címhez igen stb.), és kész is van, úgyis ugyanazokat az adatokat adtam volna meg a regisztrációs formon is.
Annyira pedig bízom a Facebookban, hogy nem adja ki azokat az információkat, amikre én, vagy valaki, aki láthatja, nem adott engedélyt (pl. az egész Cambridge Analytica botrány mögött is az áll, hogy a felhasználók gondolkodás nélkül ráböktek, hogy igen, megosztok mindent az appal, privát news feed az ismerőseim összes posztjával, persze, lájkolt oldalak listája, naná, barátaim profilképei, mindenképp; nem pedig az, hogy a Facebook titokban kiadta volna a privát adatait valakinek).
Nem azt mondom, hogy a Facebook nem hibás abban, hogy ez a lehetőség jelen volt (azóta meg is szüntették), de ha van egy rosszindulatú/vírusos gépű ismerősöm, az is ugyanezeket meg tudta volna osztani bárkivel - és ezzel tisztában vagyok, hogy amit felteszek az internetre, azt ha azok, akik láthatják, azok akarják/hülyék, akkor az olyan, mintha nyilvános lenne.

Ez a poszt aranyosan naivra sikerült. Facebookon az ismerőseid jelentik a legkisebb gondot. Az igazi baj ott van, ami felett már nincs kontrollod.

Köszönjük, hogy az "úgyis ugyanazokat adtam volna meg" részt! Legalább biztosra tudja mindenki, hogy jelszót is ismételsz!

Zebra: "Annyira pedig bízom az Oroszlánban, hogy nem harap meg ott, ahol én nem akarom" - :)

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Nagyon egyszerű: ha nem tudod ésszel használni és parázol tőle, akkor ne használd, ennyi. Ha tudod ésszel és odafigyelve használni, akkor pedig mit aggódsz? Nem kötelező fotót feltölteni, nem kötelező a "fő" email címedet használni (csinálhatsz csak fb reg-re egyet), nem kötelező az életed minden apró történését feltenni/ott megbeszélni, nem kötelező mindenkit bejelölni és visszajelölni, a tracking dolgokat tilthatod, törölhetsz kukit, stb.

Ugyan nem vagyok fb addikt, de sok éve van ott fiókom, és egyáltalán nem tartok attól, amit a fb "tudhat" rólam.

Próbálok lépéseket tenni a privacy védelmében, de nem zárkózom el 100%-osan (pl. gmail van de imappal, facebook nincs csak messenger, böngészőket kordában tartom, stb).

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Azért vegyük észre, hogy a szavazás jelenlegi állása elfordított fejjel nézve egészen konkrétan egy bemutatás a világnak.

Ez nem lehet véletlen! :-)

,,|,.

Szerencsére a fb-ről simán le tudok mondani anélkül, hogy a kényelmi zónámból ki kéne lépnem :D

+1

Nincs erre rövid válasz. Nyugodtan használom a Facebook, Google, Microsoft és hasonszőrűek ingyenes szolgáltatásait arra amire valók, de bizonyos adatokat semmiképp nem bíznék rájuk.

A facebookról évekkel ezelőtt lemondtam, de mondjuk twitteren vagyok, és gmailt is használok.
Illetve chatelni többnyire Allo-n szoktam, ha bizalmas, akkor inkognitó módban (End-to-end titkosítással).
Annyira fontos számomra az adatvédelem, hogy olyan cégre nem bízom, aki látványosan nem törődik vele...

engem nagyon erdekel, mindenhol kamu adatokat adok meg, pl. azt hogy 2018-ban szulettem.

A skype es minden ruszki ugynoklocsemege biztos like-olja

--
'Amikor az embernek rossz szerencséje van, az rossz szerencse' - Best of Leekens, a foci feltamasztoja (muhahaha)

:)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

FB, Twitter, hasonlo szarok nincsenek. Ghostery viszont van.
Androidot szeretem, de a Google appokat csak korlatozottan hasznalom. Gmail szinten van, de szinten korlatozott, van sajat levelezesem, a G inkabb backup.
Google keresojet lecsereltem mindenhol - bar nem privacy, inkabb ideologiai okokbol (Damore ota).
Youtube-ot hasznalok ugyan, de a BitChute a preferalt.
MS termekeket kerulom, ahol tudom.
AAPL termek nem volt, nem is lesz, banlistan van.
Oracle is joreszt tiltolistas (Java kivetelevel, az par dologhoz muszaj), bar ok sem privacy miatt.
Azert nem viszem tulzasba, Tor-t jelenleg mar nem hasznalok.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Hasonlóan vagyok ezekkel a dolgokkal én is, a negyediket nyomtam, mert ahhoz állok legközelebb, de néha ha nagyon-nagyon kell, akkor használok google keresőt, sőt facebookot is. Youtube-ot rendszeresen használok. Androidnál törekszem minél tisztább, minél frissebb és minél jobban testre szabható változatot használni, ami jelenleg a Lineage OS for microg, ahol ki-be kapcsolható több aggályos, adatgyűjtögető alkalmazás, viszont ha nagyon kell, visszakapcsolhatom.

Schmidt

Google keresojet lecsereltem mindenhol - bar nem privacy, inkabb ideologiai okokbol (Damore ota).

Ezt kifejtenéd, kérlek?

ghostery helyett privacy badger
+ umatrix

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

dupla (hogy miért?)

Szerintem sok szolgáltatást lehet ésszel használni. Számomra pl. a fb és a twitter felesleges. Gmail mehet, ha valamit nem akarok megosztani velük (üzleti titok, bankszámlaszám), akkor gpg. Ugyanez vonatkozik a skype-ra, nem bízom jobban egy mobilszolgáltatóban. Az is számít, hogy az adott szolgáltatónak milyen az előélete, eddig tényleg arra használta-e az adatokat amire állította (célzott hírdetés, pl.), vagy kiadta a kínai ellenzékiek levelezést a kormánynak (yahoo), illetve, hogy látszik-e, hogy valamennyire igyekeznek védeni az adatokat, vagy nem is értik, mi a probléma azzal, hogy almafa a root jelszó.

> nem bízom jobban egy mobilszolgáltatóban
Ezen még nem is gondolkodtam - pedig nem egyszer történt olyan, hogy a telefonomon engem kerestek név szerint valami vissza nem térő ajánlattal, miközben a telefonkönyvben nem szereplek (kértem).

Lehet, hogy a szolgáltatótól vették meg az adatbázist, lehet, hogy nem. Sajnos sosem derül ki, bár ha megkérdezed tőlük, hogy mi a NAIH-os nyilvántartási számuk, akkor általában elköszönnek, és többet nem zaklatnak onnan.

Ha nem a szolgáltatótól szerezték meg, akkor kitől? Ha mástól, akkor az kitől? Lehet, hogy néhány dologra nem gondolok, de csak a szolgáltatóhoz jutunk el előbb-utóbb.
Vagy esetleg az is lehet, hogy nem eladták az adatokat, hanem "kiszivárgott" (pl. feltörték a rendszert)? Bevallom, ilyen hír a közelmúltból nem rémlik.

Elég sok helyen megvan elég sok telefonszám, ha valakinek eszébe jut, hogy mekkora biznisz ez, kész a baj. :)

Szóval már az ismerőseimben se bízhatok? :(

Senkiben sem, de most inkább arra gondoltam, hogy telefonszám-adatbázist elég sok helyen lehet venni. A szolgáltatótól _is_, de nem csak onnan.

Még az is lehet, hogy X éve részt vettél egy nyeremjátékban, aztán az apró betűs részben benne volt a telefonszámod ilyen-olyan célokra történő felhasználása is, te pedig aláírtad. Vagy piros.
Az én számomat pl. egy ismerősöm adta meg valami lakástakarékos valakinek, pontosabban volt ismerősöm...

Hiányzik a szavazásból az "arányos védelem" vagy ennek megfelelő szinonima.

Ha a havi sörözés időpontját kell megbeszélni minden érintettel, arra tökéletes a FB -- igaz, még egy profilkép sincs feltöltve, nemhogy nyilvános posztok. Ha látja az NSA, szeretettel várjuk őket, van a társaságban más közalkalmazott is, nem fogják kényelmetlenül érezni magukat. Ha komolyabb a téma, akkor is igény szerint meg lehet választani a csatornát. A melóban egy árajánlatot nem fogok titkosítva küldeni, viszont jó eséllyel alá lesz írva az email.

+1

A szavazás jelenlegi (fel)állása:

http://i64.tinypic.com/19xurk.jpg

Bocs :)

Egyéb.

Qubes-t használok, ami óriási segítség a maradék magánszférám megőrzésére:
pl:
A különböző biztonsági (privacy) szinten lévő acountjaimat egymástól lehető legjobban elkülönítve tartom/használom.

Emellett minden ingyenes szolgáltatást (és mobil eszközt) annak tudatában használok, hogy ott bizony én a termék vagyok.

pl:
- A facebook profilomon is kizárólag publikus információk vannak, akkor is ha a facebook ígérete szerint azokat nem láthatja bárki.

- google a levelezés szolgáltatóm, de indokolt esetben GPG-t használok.

- a telefonomom is csak nagyon minimális nem publikus adat van.

- "felhőbe" is csak kvázi publikus adatokat töltök fel + amit a telefonom publikál :D

DE:
mivel a magánszféra védelme nem csak rajtam múlik - hacsak nem elész egyedül egy egy lakatlan szigeten egy faraday kalitkában, a kommunikációs partnereiden keresztül amúgy is behúznak mindenhová...

--
zrubi.hu

Szép hosszú szál ez is, tele aggodalmakkal. Ehhez képest igazából a (a jelen szavazást figyelembe véve) itt 12% az akire lehetne mondani, hogy hatékonyan védi a személyes adatait, a többiek minden nyűg ellenére jól elvannak :D
Ez kissé olyan mint sonkás szenyát majszolva értekezni egy vega fórumon :D

-42-

Olyan ez mint környezettudatosan élni vagy csak hazai termesztésűt enni. Biztos megvalósítható, de annyira körülményes lenne legtöbbünknek, hogy inkább csak a törekvés marad.

Már a szavazásnak sincs sok értelme, így az eredményből bármit leszűrni olyan mint kávéhabból időt jósolni.

Az utolsó két pont teljesen értelmetlen. Aki ezeket választotta, még accountja sem lehetne a HUP-on sem, (hiszen akkor ő is termék) nemhogy még szavazzon is...

Az ÉRTELMES, a gyakorlatban is kivitelezhető lehetőségekhez pedig nincs pötty.

*Én a kérdésből már eleve azt szűrtem le, hogy a kérdező(k)nek valójában fogalma sincs a magánszféra védelméről, és/vagy annak gyakorlati lehetőségeiről.

--
zrubi.hu

Nem értek veled egyet ebben: "Az ÉRTELMES, a gyakorlatban is kivitelezhető lehetőségekhez pedig nincs pötty."

Te is, és én is pont azt csináljuk amit a legnagyobb számú szavazó is választott: "Érdekel és próbálok tenni valamit (lemondok dolgokról) de a kényelmi zónámból igazán nem lépek ki"

Szerintem pont ez az értelmes, gyakorlatban is kivitelezhető lehetőség.

Tény, hogy ez egy tág meghatározás, de azért az irányt megmutatja:
- Érdekel a dolog: vagyis foglalkozok vele.
- Próbálok tenni ellene: próbálok, de nem a Yoda féle hülyeséget (ne próbáld, csináld!) erőltetem, hanem csak addig próbálkozom amíg nem válik élhetetlenné/irreálissá a dolog.
- Lemondok dolgokról: Ami nélkül tudok élni, arra nincs igazán szükségem. Én napról napra felülvizsgálom, hogy kell-e nekem FB account, de eddig még mindig úgy döntöttem hogy ma még nem jött el a napja a regisztrálásnak.
- A kényelmi zónámból nem lépek ki: Qubes-OS -t használok! 8-D

A privacy elleni védekezés lehet nulla, mint egy plázap1csa aki mindenhova regisztrál, és lehet a másik véglet, az alufóliasisakos barlangi remete, de a többség nyilván valahol a kettő között mozog.

A plázap1csa öribarija bazi büszke rá, hogy beállította a FB privacy beállításait két youtube videó és a pasija útmutatása alapján. Mert Ő kényes a magánéletére. Ez imho egy jó kezdet.

Mi meg Qubes-OS -t használunk, ami sokak szerint csak egy lépésre van az alufóliasisaktól.

A két véglet között rengetegen vannak akik a fenti félkövérbe érzik magukat, csak mindenki máshova tesz egyes elemeket, valaki erről mond le, valaki meg arról. Szóval ez egy jó választás, - még ha nem annyira részletes is, - de hogyan lehetne részletezni a szinteket?

Hát ha így nézzük, akkor én azért nem lépek ki a kényelmi zónámból, mert az már eleve olyan, ami másnak durván kényelmetlen lenne :D

Nekem az okoz kényelmetlen érzést, ha adblock, és noscript nélküli böngészőt, csupasz áltagos OS-t, vagy még durvább: más valaki gépét kell(ene) használnom. Sőt, attól is a hideg ráz, ha a facebook accounttal kellene máshová is belépnem, vagy ha hagynám, hogy összelinkeljék a különböző accoutnjaimat a "kényelmem" érdekében. Vagy a linkedin/facebook/'egyéb fos' a telefonkönyvemből akarna "ismerősöket" kereseni számomra.
De felteszem, ezzel egy eléggé szűk kissebbséghez tartozom. :)

Szóval, ha valaki a tényleg kényelmes és átlagos magánszféra hozzáállásából (vagy a tudatlanságból) kellene a "jó irányba" haladnia, annak bizony ki kellene lépnie a kényelmi zónájából. Ilyen választás pedig nincs. Mondjuk lehet hogy senki nincs aki ezen az úton jár? Mert a vilég egyenesen a másik irányba rohan, az biztos :D

És azt továbbra is tartom, hogy az utolsó 2 (az ötből, ééérted) teljesen értelmetlen választási lehetőség. Aki arra bökött az vagy troll, vagy fogalmatlan :D

--
zrubi.hu

Miert ertelmetlen az utolso ket valasztas? Bevallom elfert volna tobb arnyalat oda, de oszinten nem vartam volna, hogy ennyi szavazot foglalkoztat a maganelet, ezert van tobb arnyalat a "nem erdekel" felteken.
Az en ismerosi koromben gyakorlatilag mindenki belefer az elso valasztasi lehetosegbe.
--
:wq

Miert ertelmetlen az utolso ket valasztas?

- Nagyon fontos számomra, semmi olyan szolgáltatást nem használok, ahol én vagyok az áru
Tehát HUP accountja sincs, így szavazni sem tud/akar majd.

- Keményvonalas vagyok, még mobiltelefonom sincs, TOR-on keresztül szavaztam egy nyilvános internet kávézóból, maszkot viselve

Szintén nem lehet HUP accountja sem.

Ha az ezekre szavazóknak mégis van (mert ugye van!), és szavaztak is (42+4 a jelen állás szerint), azzal visszaestek a kényelmi zónás gyűjtőkategóriába...

Szerintem :)

* Persze valóban lehet, hogy az ide szavazók mindegyik egyszerhasználatos, a valódi szeméyliségéhez sehogyan sem köthető accountot csinált kizárólag ezen szavazás miatt ;)

ja, nem.

--
zrubi.hu

A hup.hu-n miert lennenk mi az aruk? Ismerem a "ha nem fizetsz te vagy az aru" "szabalyt" de szerintem nem all minden ingyenes oldalra. Ha az oldalon megjeleno reklamok a celkozonseg ismert/feltetelezett erdeklodesi kore alapjan vannak kivalasztva akkor a felhasznalo nem aru. Minden hozzaszolas nyilvanosan elerheto, az oldal tematikaja magatol ertetodo, szoval nincs szukseg semmilyen szemelyes adat kiarusitasara. Persze lehet, hogy csak en vagyok naiv. :D
--
:wq

Az oldal reklámokból "él".
A reklámbevételhez felhasználók kellenek.

Tehát, mi vagyunk azok akik a pénzt termeljük, már azzal hogy rákattintunk, még csak nem is kell regsiztrálni és/vagy bármilyen személyes adatot magadni. Sőt az sem kell hogy az az üzemeltető eladja az adataidat. Azokat majd maga a reklám(kód) megszerzi, akár az oldal üzemeltetőjének tudta nélkül is...

És ez egyátalán nem HUP specifikus, és semmiképp nem is HUP ellenes. Csak reklámellenes.
És, mivel belőlem várhatóan egyetlen buznyákot sem "nyer" az adblocker és a noscript miatt, így én gondolom itt ingyenélőnek számítok :D

--
zrubi.hu

Privacy badger szerint az oldalon egyedul a twitter probal adatokat gyujteni rollam. A tobbi reklam statikus vagy nem tartozik hozza tracking kod. Az ilyen reklamok szamomra elfogadhatoak.
--
:wq

Az utolsó az valóban marhaság (bár nekem tetszik!) de az utolsó előtti szerintem nem. Igaz, hogy baromi nehéz betartani, és nem is életszerű, hogy valaki így éljen, de mivel szerencsére mindannyian máshogy vagyunk bolondok, valószínűleg van olyan, aki igazat mond amikor azt választja.

Például minden internetezése előtt gyúr egy új whonix-workstationt, és onnan szavaz a HUP -on. Így az oldalletöltésének a villanyszámla költségén mással nem támogatja a reklám cégeket, legalábbis a személyes adataival biztosan nem.

Hmm.. Eszembe jutott valami. Mivel személyes adatnak az számít ami emberhez köthető, így ha valaki anonim módon van itt, vagy bárhol máshol, vagyis mindig TOR -on keresztül csatlakozik, és sose adja meg a valódi személyazonosságát, akkor a róla épített profil "lóg a levegőben", értéktelen, mert nem tudni hol lakik, mivel foglalkozik. Az, hogy a cookie -k szerint mostanában a gulyásleves összetevőire keresett rá, hát, na bumm, maximum majd lát néhány marhahús reklámot. Ha megunja, gyúr egy másik whonix-ws -t, és és akkor hirtelen új élete lesz az interneten, teli változatosabbnál változatosabb reklámokkal.
Hacsak nincs defaultból valami reklámgyilok a böngészőjében, mert akkor észre sem veszi a változást.

Utolsó: humorérzék, mint opció?

Csak feligmeddig.
--
:wq

+1

Nallam az "erdekel es probalok tenni valamit (lemondok dolgokrol) de a kenyelmi zonabol nem lepek ki" a kovetkezot jelenti.

Amirol lemondok, ill. amit megteszek:
* Nincsenek fiokjaim a kozossegi oldalakon es nem is hasznalom oket.
* Nem hasznalok ingyenes tarhelyet (pl. Dropbox, GDrive).
* Bongeszobe Privacy Badger + HTTPS everywhere, ami igy nem mukodik azt nem hasznalom.
* Csak Telegramot hasznalok csevegesre (habar titkositas nelkul).

Amirol nem mondok le:
* GMail.
* Nexus fele Android.
* GDocs.
* Firefox Sync.
* HUP :D (az egyetlen oldal ahol nyilvanosan hozzaszolok barmihez is).

Innen is latszik, hogy mennyi arnyalat van a ket veglet (r=1 Joska <-> Edward Snowden) kozott. En is folyton felulertekelem a hasznalt szolgaltatasokat es ha nem tul nagy ontokonszuras akkor lemondok roluk de olyan messzire nem megyek, hogy ez folyamatos kenyelmetlensegeket okozzon a mindennapokban.
--
:wq


Amirol lemondok, ill. amit megteszek:
* Nincsenek fiokjaim a kozossegi oldalakon es nem is hasznalom oket.
* Nem hasznalok ingyenes tarhelyet (pl. Dropbox, GDrive).
* Bongeszobe Privacy Badger + HTTPS everywhere, ami igy nem mukodik azt nem hasznalom.
* Csak Telegramot hasznalok csevegesre (habar titkositas nelkul).

Ez is már bőven túlvan az "átlagos kéynelmi zónából" való kilépésen...

Szerintem.

--
zrubi.hu

amúgy mi a különbség egy random social network és a gmail között privacy szempontból?

Akkor a tanulság, (amit megelőlegezhetünk) hogy mindez szép és jó, csak ha komolyan is gondolod a dolgot akkor gyakorlatilag megmozdulni nem tudsz már a neten sehogyan sem. Egyszerűbb ha lemondod a net előfizetést és kikapcsolod a mobilod :D

-42-

A netet lehet eredeti funkciója szerint használni, nem kell a nárcisztikus hajlamokat kiélni rajta. Azaz információszerzés elsődlegesen. Én többnyire így használom, bár nem kizárólag.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

őőőő, a nagy cégek is pont ezt csinálják: információt szereznek ;)
Aztán mi meg itt háborgunk miatta :D

--
zrubi.hu

a harmadik és a negyedik között. a facebookba hülye kölyök koromban eléggé bedrótoztam magam és gmailes címem van.
ezt a kettőt idén nyáron tervezem felszámolni, saját levelezőszerver, mehet a famíliának is belőle ha kérnek, a facebbokról meg egyre jobban jövök le.
Firefoxon uBlock, uMatrix, No Resource URI Leak, Random Agent Spoofer fent vannak és mindent konténerezek, szóval az alap dolgok azért megvannak. flash plugin meg hasonló hülyeségek nincsenek.
mobiltelefon android, nemrég kezdtem el dolgozni a Debianra cserélésen, de semmilyen social media nincs rajta, e-mail kliens se. a play store-t kiirtottam belőle, az összes, nem esszenciális google-összetevővel együtt.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
expectations versus reality

Na ebben volt nekem egy pár újdonság :) Megnézzük ezt az uMatrix-ot...

Szerintem a háziorvosnak nem árt ismerni a családi anamnézist, rendszeres gyógyszereket, korábbi beavatkozásokat, stb. Ez kell a munkájukhoz.

A háziorvosnak. Csakhát mi a biztosíték, hogy ezt csak a háziorvos látja? Nem véletlenül akarják központosítani.

Egyébként bizonyos dolgokhoz szerintem neki sincs köze (nem a sajátomról beszélek, mert amit ő nem tud rólam, azt kb. én se :D), de vannak akik szerint az, hogy valaki mennyire érzi jól magát a bőrében, dolgozik-e stb., nem tartozik a háziorvosra.

Szerintem egy ilyen kérdésre a helyes válasz valami olyasmi, hogy „köszönöm kérdését, viszontlátásra”. Nem hinném, hogy bárkit kötelezni lehetne a válaszadásra. Esetleg felhívhatom a figyelmét, hogy jobb, ha semmit sem mondok, mintha véletlenszerű zajt.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Emlékszem még olyasmire, hogy inzulinos cukorbetegeknek a HbA1c értékhez kötik, hogy kaphatnak-e modern inzulint.
(ha nem tudod mi az, olvass utána: az biztos, hogy sok esetben nem a betegen múlik, hogy tudja-e tartani a megadott, viszonylag szűk limiteket)
Ahogy ezt megtették, ugyanúgy megtehetik, hogy pl. a TB ellátást ahhoz kötik, hogy ez ki legyen töltve valós adatokkal. (csak fantázia, de ugye ...)

Ez tény, de némi jogharmonizációra szükség lesz a privacy miatt. Amúgy tele van a begyem azzal, hogy védik a személyiségi jogaimat marhára, amikor arra semmi szükségem, s épp felfüggesztik a személyiségi jogok védelmét, amikor annak valóban értelme is volna, s az érdekeimet szolgálná. Épp olyan ez, mint a demokrácia, amelyben a nép dönthet, ha az elvártnak megfelelően szavaz, de megóvják a népet a káros döntésétől, azaz felfüggesztik a demokráciát, ha nem elvárt módon szavaz.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

- Törzskarton kitöltésének körülményei
-- Véleménye szerint páciense aktuális fizikális állapota lehetővé teszi a törzskarton kitöltését? = "nem" esetén:
--- Egyéb gyanújelek (lista) TEXT NOT NULL: {alkoholos befolyásoltság felmerül; szer/droghasználat felmerül; egyéb}
--- Egyéb gyanújelek (egyéb) TEXT NOT NULL: szabad szöveges mező

Ennek pl egyértelműen meg kéne állnia ott, hogy "nem, a páciens állapota jelenleg nem teszi lehetővé a törzskarton kitöltését" és punktum. Gyanújelek, bazmeg..

Ezt valahonnan vetted? Első olvasatra fantáziának tűnt, másodikra már valósnak. Mivanmivanmivan?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az elmúlt 12 hónapban milyen gyakran fogyasztott Ön alkoholtartalmú italt?

"kétszer vagy négyszer egy hónapban"

Aki háromszor egy hónapban, az gondolom, kívül esik a nyilvántartáson. :) Bár gondolom, erre az esetre van a "nem tud válaszolni" opció. ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van "csak az eredmeny erdekel"?

Olyan van, hogy "nem kíván válaszolni".


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hátja, nem a legélesebb pengét vették elő a feladatra. :)

Az a NOT NULL nem semmi ezekben az esetekben.