Szerinted milyen a moderálás a HUP-on?

Címkék

Túl van moderálva
3% (16 szavazat)
Megfelel
60% (277 szavazat)
Kicsit több moderálás kellene
14% (65 szavazat)
Sokkal több moderálás kellene
4% (20 szavazat)
Guppi vagyok. Csak az eredmény érdekel
18% (81 szavazat)
Összes szavazat: 459

Hozzászólások

Fel sem tűnik, hogy van, szóval: Megfelel :)

Maga a moderálás szerintem is megfelelő, nem túl minimalista és nem is túl vasszigor. Viszont sokszor annyira csendes, hogy fel sem tűnik, hogy van. Hiába van ott a /modlog az oldalsó menüben, csak úgy pislogok, hogy témák eltűnnek, néha még ott sem találom meg miért, vagy ha megtalálom, akkor sem mindig világos a tömör leírásból, hogy mi volt vele a baj.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk!

Sajt vagyok szavazati joggal ;-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Kevesebb moderálás kellene. Lehetne az oldal egy stabil földelési pont a magyar IT világában, és akkor nem más oldalakon élnék ki a komplekszusaikat a hupperek.
Jah, és Free Gabu!
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

+1
Illetve nem kiegyensúlyozott a moderálás, Gabu állandóan bannolódik, míg az ellenkező oldali figurák ad hominem támadásai még ejnyebejnyét se érnek.

Ennél szerintem is jobb lenne a teljes szólásszabadság.

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

Ja, ha én is látogató lennék, lepluszegyeznélek. Éljen az állandó balhé, az egymás kurvaanyázása, a trollkodás! Bíróságra meg csak járjon a köcsög üzemeltető, ott rohadjon meg. Azért van, értünk van!

Üzemeltetői szempontból meg azt mondom, hogy fogalmad sincs arról, hogy mit és hogyan kellene csinálni. A partvonalról könnyű osztani a tippeket.

"Ennél szerintem is jobb lenne a teljes szólásszabadság."

Szerintem neked nincs fogalmad arról, hogy mi a szólásszabadság. Onnan olvasd, hogy a "szólásszabadság nem vonatkozhat ".

--
trey @ gépház

"Onnan olvasd, hogy a "szólásszabadság nem vonatkozhat "." - Ezzel egyetértek.

Kivéve a "a közerkölcsöt sértő kifejezések"-et, ez túl tág és homályos kategória, tetszőlegesen ráfogható sokmindenre.

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

+1

Gabucino a HUP lelkiismerete és egyben egyik önkéntes - de sajnos nem alkalmazott - moderátora. Értem ezt úgy, hogy a tartalmak, amelyeket a mémoldalán megtalálni - amellett, hogy szórakoztatóak - egy valódi, nem divat-, trend- és véleményalapú, szigorúan szakmai fórumon már rég törlésre, vagy leértékelésre kerültek volna. Tehát, fogalmazhatunk úgy is, hogy a HUPMeme egy moderálási napló, egy párhuzamos poliverzumban létező jobb, tisztességesebb, szakmaibb HUP-ról.

Mindezek ellenére, mivel nem élünk az alternatív poliverzumban, én a mostani HUP-ot illetően inkább anarchiapárti vagyok, leginkább veled és neuron véleményével értek egyet. Szerintem, ha a szakbarbár, veddmegdobdki fejlődésmániások, a mindent ár-érték arányra kerekítő befektetői szindrómások, a mindenjóahogyvanok, a lépjtovábbok, illetőleg az idealista, mindenféle értelmű (fősodratú, akciós, emelt, csökkentett) árral sodródó, techno-kapitalista hangadó mérnökúr-arisztokrácia elitizmusa, beszólogatásai, személyeskedései, megalázó kommentjei, flamebait-jei stb. nincsenek körültekintően szankcionálva, akkor senkié se legyenek. Leszámítva a szélsőségesen alpári stílusú (pl. menj a k* anyádba k**cs*g), semmitmondó kommentek kimoderálását, amit teljesen jogosnak vélek.

"Tehát, fogalmazhatunk úgy is, hogy a HUPMeme egy moderálási napló, egy párhuzamos poliverzumban létező jobb, tisztességesebb, szakmaibb HUP-ról."

Errol nem vagyok meggyozodve. Nagyon sok volt ott a "bantott xy, kirakom"-tipusu poszt is.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Nem értem.

Ami ott kint van, annak a nagy része nem szakmai -- de ez azért van, mert a HUP rendszergazdákat gyűjtő általános portál. (fix me)

Gabu tevékenysége semmilyen szempontból nem "moderálás". Vagy miért is az ha pl egy EÜ-ről szóló blogposzt alól kigyűjti az oldalára a nem nácikat?

en mar korabban is mondtam nektek, hogy a hajbazer 'user' az valojaban gabuka 0.1-es chatbot-ja: primitiv, korlatolt es IQ20-as. Ugyanazokon a temakon porog, ugyanazt a BS-t szajkozza. Mostansag nem volt rajta upgrade, LOL...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Ha nem érted, olvasd el még egyszer. Ha ezután se, akkor tisztázzuk, hogy jelenleg a HUP sokkal inkább véleményfórum, mint szakmai fórum. Gabucino meme gyűjteménye egy alternatív valóságban lehetne modlog-nak tekinthető. Egy olyan valóságban, ahol a HUP egy aktívan moderált, szigorúan szakmai fórum. Ezzel kezdtem az elején.

Vagy miért is az ha pl egy EÜ-ről szóló blogposzt alól kigyűjti az oldalára a nem nácikat?

Valószínű, hogy a "nácikra" alacsonyabb az ingerküszöböd, mint a szakmai látszatúra összeelitkedett véleményposztokra, ezért ennyit veszel észre belőle. Én nem ezt vettem észre. Sebaj. Ettől még a HUP ugyanúgy véleményfórum.

A parducOS miatti amokfutasok miatt nyomtam arra, hogy tobb moderalas kellene :)

Egyrészt igazad van, azok a témák elég.. nos alacsony színvonalat képviselnek.

Ugyanakkor elképesztően jó autentikus forrás arra vonatkozóan hogy milyen khmm "szellemiség" áll a fejlesztők & rendszer mögött. Tökéletes indok arra, hogy miért ne használja senki.

Én inkább a folyamatos hangulatkeltőket / kirohanókat moderálnám jobban, azokat akik rendszeresen elvisznek egy - egy témát az érdektelen flame irányába.

Igaz ott a pont!

En szoltam hozza a masodik legtobbszor abban a topikban es nagyreszt, csak epp nem a pi..csba kuldtem el oket, mert ugy felhuztak az arroganciajukkal, meg a hazudozasukkal.

Mivel hogy furt a kivancsisag, par hettel kesobb meglatogattam az oldalukat es az ASZF alatt valami kreten leiras volt a Hienakrol.
Magyarul mivel ok lecsereltek az aloldalt kb 3x, igy en, mi lettunk a hienak hogy ezt szova tettuk.

Komolyan mondom nem hittem el hogy ilyen van hogy valaki fullban nyomja a kretent es meg ezutan van kepe ilyen oldalt legyartani.

Persze osszeallt a kep, amikor megtalaltam a "felsobb" kapcsolatokat a vallakozasnal.
Gondolom erre epul a teljes tusko stilus is hogy megvannak a haverok mindenhol, tehat lehet szorakozni, meg hazudozni.

Mondjuk eleg korulnezni a 444-en, meg a hvg, 24, index es egyebb oldalakon, amik nem a felsobb korokhoz tartoznak es mindjart osszeall minden hogy mi miert tortenik.

Lehet en is buzi leszek a jovoheten, vagy csak siman hazaarulo, majd eldontik.
Amugy mar "Dezertor" vagyok, mert leleptem...

Kb. megfelel, bár néha túl sok a személyeskedés, az ilyesmit nem ártana leállítani (mondjuk egy(?) hét read-only móddal, vagy ilyesmi)

Kicsit tobb lehetne, de ha igy marad se a vilag vege.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Én a sokkal többre szavaztam, mert hát elég csak rám nézni.

Hibátlan, perfekt, tökéletes, jobbat kívánni se lehetne.

(BTW voltam már innen banolva)

Én a kicsit több moderálásra szavaztam. Időnként úgy érzem mintha nem lenne gazdája az oldalnak. Csak annyi moderálás kellene hogy bizonyos témák ne menjenek el teljesen más irányba. Valahogy úgy kellene alakítani, hogy ne a Hajbazer, Gabuchino, stb. miatt járjunk ide, hanem minőségi tartalom és hozzászólások miatt. Ezért is jó lenne, ha értékelni tudnánk a hozzászólásokat, felhasználókat.

Először is, el kéne dönteni, hogy szigorúan szakmai fórum vagy szakmai véleményfórum. A kettő általában nem működik együtt, vagy ha igen, az biztos, hogy diszkriminatív a szakmailag más irányokat képviselőkre nézve. Ha szigorúan szakmai fórum, akkor van értelme egy ilyen értékelési rendszernek. Ha egy kicsit is véleményfórum, akkor nincs értelme, pláne nem a felhasználók értékelésének. Mégpedig azért nincs értelme, mert sokkal inkább a divat, a trend és a legkisebb ellenállás felé tendálás elve (pl. a ne akard magadnak megcsinálni, veddmeg, fizess, fogyassz) és a csordaszellem alakítaná az erősen véleménytartalmú hozzászólások értékeléseit, mintsem a szakmaiság.

Ha a StackExchange-en feltesz valaki egy kérdést, hogy hogy lehet X dolgot megcsinálni Windows XP-n, ott a lépjtovábbok és az upgrade idealisták szépen kapják a mínuszegyeket. A pluszt és a reputation-t pedig az kapja, aki értelmes megoldással áll elő, az eredeti kérdés kontextusát figyelembe véve. Itt ez nem szokott működni. Azoknál a témáknál is, amik nem mennek át flame-be (vagy néhány, egótól túlfűtött arisztokrata mérnök úr személyes vitájába), megfigyelhető a véleményposztok számbeli fölénye, az "én ezt használom, használd te is ezt", "ne csináld úgy, ahogy elképzelted, csináld úgy, ahogy én" típusú beszűkült okoskodások. Az ilyenek csak azt segítik elő, hogy minél kevesebb workflow-t és kevésbé választékos módszert lehessen utána megtalálni a fórumon. A StackExchange-szerű fórumok pedig azt segítik elő, hogy minél többet. Ha valaki Windows XP-re szeretné lefordítani a PHP7-et, a HUP-on esélye sincs, míg egy valódi szakmai fórumon biztos, hogy kap értelmes megoldást. Szóval ezért kéne először az irányt meghatározni, hogy ha változik is a moderáció, milyen fórumot akarunk moderálni.

Nos, abban vagyok, amelyikben éppen akarok lenni és éppen jónak látom.

sokan nem látnak szívesen

Nem hiszek a csordaigazságban, avagy abban, hogy a sokaság egyhangú véleménye többet jelentene a nem úgy gondolkodó kisebbségénél. Ergo, ha majd azok nem látnak itt szívesen, akiknek a véleményére adok is valamit, akkor odébb állok. A fejlődésmániás, elitista, szélsőséges idealista hangadó mérnök uraság nem ilyen. Pláne, hogy ők is egy kisebbség (olyan 10-12 ember), csak megpróbáltad manipulatív módon sokaságnak beállítani, mert ők okoskodnak oda minden téma alá. A valódi (csendesebb, kimértebb) többséget hidd el, nem zavarja annyira az ittlétem, mint azt egyesek szeretnék.

Szerintem semmi szükség ezt eldönteni, mert csak a hülye nem tudja, hogy itt ugyanúgy helye van a szakmaiságnak mint a személyes véleményeknek (ami nem ugyanaz, mint a személyeskedés, amit te folytatsz).

'Szerintem semmi szükség ezt eldönteni'

szükséges, v. nem eldőlt.

'mert csak a hülye nem tudja, hogy itt ugyanúgy helye van a szakmaiságnak mint a személyes véleményeknek'

nem értem hogy ha látod, hogy ez így van miért vitatkozol rajta, hacsak nem azért mert nem tetszik.

'(ami nem ugyanaz, mint a személyeskedés, amit te folytatsz).'

személyeskedésnek érzed, hogy rámutattam arra, hogy a többséggel szembe mész egy már lényegében eldöntött szavazáson?

érdekes. /na itt jönne a személyeskedés, de../

Akkor idézlek mégegyszer:

"személyeskedésnek érzed, hogy rámutattam arra, hogy a többséggel szembe mész egy már lényegében eldöntött szavazáson?"

Személyeskedésnek azt érzem, amit hajbazer csinál. Ezt el is mondtam, rá reagálva. Innentől nem értem miért magadat nevezted meg, és egyáltalán hol mutattál volna arra rá, hogy én szembemennék a többséggel egy eldöntött szavazáson. Egyáltalán mivel mentem szembe? Egyáltalán nekem szántad amit írtál? Nem értem.

Szavazat: "Túl van moderálva."
Magyarázat: Nem is moderálások száma vagy határai a túlzóak, hanem hogy a modlogban nem látni utólag hogy pontosan mi is került törlésre. Most pl a legfrissebb törölt kommentre ott van a link (comment-2171675), de nem mutat sehová. Jó lenne ha a moderált hozzászólás/szál eltünne a fórum topikból, de a modlogban még readonly-ban látszana.

Amiről te beszélsz, annak semmi köze a moderálás milyenségéhez.

"Jó lenne ha a moderált hozzászólás/szál eltünne a fórum topikból, de a modlogban még readonly-ban látszana."

Ami törlésre kerül, annak nincs helye az oldalon. Akinek ilyen igénye van, annak javaslom megtanulni a Google Cache, a The Wayback Machine stb. Nem nehéz.

A jogsértő dolgok oldalon szerepeltetése és a felelősség szintén olyan dolgok, ami miatt vannak, amiket végleg törölni kell, hacsak nem szeretnél bíróságra járkálni.

--
trey @ gépház

Ami törlésre kerül, annak nincs helye az oldalon.

ugy erted, nem tudod megcsinalni.

A jogsértő dolgok oldalon szerepeltetése és a felelősség szintén olyan dolgok, ami miatt vannak, amiket végleg törölni kell,

az idei logot atbongeszve kb. 1 ilyet sem talalni :-)

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

De, hidd el, meg tudnám csinálni. A szavazás eredménye jól mutatja, hogy semmi szükség NINCS rá. Még ha ez neked mondjuk fáj is. A szavazás eredménye az, hogy a moderálás megfelelő a HUP-on.

Megértem egyébként, ha ez neked nyom itt-ott.

Te itt transzparenciát ugatsz. A modlog pontosan olyan transzparens, mint ahonnan az ötlete jött:

https://lobste.rs/moderations

Csak megjegyezném, a modlog létezésének puszta ténye oly fokú transzparencia, amire senki és semmi sem kötelez engem. A hozzád hasonlóknak van csak fájása, olyannak, akinek lételeme a balhé. Szeretem én is, de hidd el, hogy több jobb dolgom is van annál, mint internetes szájkarate művészek hányásait terelgetni állandóan.

--
trey @ gépház

ezekkel a szavazasokkal csak annyi a bajom, hogy kb. annyira ertekelhetoek, mint egy random kozvelemenykutatas. Ennel most a hup 20k usere kozul mindossze ~400 szavazott, ami alig tobb, mint 2%. Mondjuk az en hibam is, mert miert nem szavaztam en is/sem?

De hogy kicsit megsimizzelek, mert latom, kicsit felzaklatott a topik a vasarnapi ebed utan, jo otlet volt kozze tenni, hogy kit, mit mi alapjan basztal ki innen. De ne vedd mar nagyon zokon, ha kapsz feedback-et, hogy lehetne javitani rajta.

A hozzád hasonlóknak van csak fájása, olyannak, akinek lételeme a balhé. Szeretem én is

ez most fajt. Hogy lehuztal magadhoz...

több jobb dolgom is van annál, mint internetes szájkarate művészek hányásait terelgetni állandóan.

azt latom...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

de nehezen rakod ossze. Csak a te kedvedert a szadba ragom: lehessen latni, hogy mi miert tortent. Azt mar tudjuk, hogy allitolag kepes vagy ra, a kerdes mar csak az, hogy miert nem csinalod? A jogserto dolgok, felelosseg bla-bla nem er. Vagy tan csak nem azert, mert 'tobb jobb dolgod' (mint amilyen ez a haszontalan BS-eles is az egyenes beszed helyett) is van?

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Mondom, mutass egy mintát. Ne mellébeszélj.

"lehessen latni,"

Ott van a modlog-ban a moderált cikkek, kommentek id-ja. Aki nem fogyatékkal élő, annak alapján egy 3rd party szolgáltatónál ki tudja keresni. És ha nem fogyatékkal élő, meg is érti, hogy ez miért van így.

--
trey @ gépház

Nem venni észre. Mármint jó értelemben.
A prohardveren lett bevezetve topikgazda rendszer, de az egyik-másik topikban eléggé rossz lett: overmoderálta a kedves gazda, ha neked nem a piros tok tetszett, akkor hsz törlés és egy hétig nem írhatsz oda.
Itt nincs ilyen.

A politika szagú szálakban jó lenne egy erőteljesebb gyomlálás.

> Sol omnibus lucet.

Szerintem pont hogy "tul van moderalva a politika", de ugyanakkor ott pont megertem Trey-t is, ez nem az a vilag, ahol jogilag gazdaja akarsz lenni ovatlanul megfogalmazott ragalmazo kommenteknek az oldaladdal. Es ehhez jon hozza, hogy sokan csak azt erzik alulmoderaltnak, ami az o politikai velemenyevel ellenkezett.

ha valaki ideges a saját problémája miatt, rendszerint olyan hozzászólások érkeznek (egyre sűrűbben), amitől a kedve is elmegy az egésztől.
Ezt én "akasztófa-ajánló trollkodásnak" nevezem. A moderálásról szóló kérdés erre is vonatkozik?

A jelenlegi moderálás fajtája szerintem nem jó. Közösségi moderálás kéne: komment/topic upvote/downvote, és ami gagyi, az eltűnik a süllyesztőben.
Persze ehhez Drupal update kéne, ami nem fog megtörténni már.