Szerinted milyen a moderálás a HUP-on?

 ( sly007 | 2017. december 15., péntek - 9:03 )
Túl van moderálva
3% (16 szavazat)
Megfelel
60% (277 szavazat)
Kicsit több moderálás kellene
14% (65 szavazat)
Sokkal több moderálás kellene
4% (20 szavazat)
Guppi vagyok. Csak az eredmény érdekel
18% (81 szavazat)
Összes szavazat: 459

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Fel sem tűnik, hogy van, szóval: Megfelel :)

+1

+1

+1

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Maga a moderálás szerintem is megfelelő, nem túl minimalista és nem is túl vasszigor. Viszont sokszor annyira csendes, hogy fel sem tűnik, hogy van. Hiába van ott a /modlog az oldalsó menüben, csak úgy pislogok, hogy témák eltűnnek, néha még ott sem találom meg miért, vagy ha megtalálom, akkor sem mindig világos a tömör leírásból, hogy mi volt vele a baj.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

[ HUP modlog ]

--
trey @ gépház

Csak kíváncsiság, de... flamecsali? Ha már a bait részét fordítod, hogyhogy nem a lángot? :)

Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk!

Sajt vagyok szavazati joggal ;-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Kevesebb moderálás kellene. Lehetne az oldal egy stabil földelési pont a magyar IT világában, és akkor nem más oldalakon élnék ki a komplekszusaikat a hupperek.
Jah, és Free Gabu!
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

+1
Illetve nem kiegyensúlyozott a moderálás, Gabu állandóan bannolódik, míg az ellenkező oldali figurák ad hominem támadásai még ejnyebejnyét se érnek.

Ennél szerintem is jobb lenne a teljes szólásszabadság.

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

Ja, ha én is látogató lennék, lepluszegyeznélek. Éljen az állandó balhé, az egymás kurvaanyázása, a trollkodás! Bíróságra meg csak járjon a köcsög üzemeltető, ott rohadjon meg. Azért van, értünk van!

Üzemeltetői szempontból meg azt mondom, hogy fogalmad sincs arról, hogy mit és hogyan kellene csinálni. A partvonalról könnyű osztani a tippeket.

"Ennél szerintem is jobb lenne a teljes szólásszabadság."

Szerintem neked nincs fogalmad arról, hogy mi a szólásszabadság. Onnan olvasd, hogy a "szólásszabadság nem vonatkozhat ".

--
trey @ gépház

"Onnan olvasd, hogy a "szólásszabadság nem vonatkozhat "." - Ezzel egyetértek.

Kivéve a "a közerkölcsöt sértő kifejezések"-et, ez túl tág és homályos kategória, tetszőlegesen ráfogható sokmindenre.

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

Jah, és Free Gabu!

szavazast neki. IMHO jol elvan kicsi tengeralattjaro kadetunk (muhahalol) a sajat kicsi szemetdombjan, itt meg csak allandoan frusztraljak ezek az ertetlen hupperek szegenykemet...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Mi tartjuk még életben XD

+1

Gabucino a HUP lelkiismerete és egyben egyik önkéntes - de sajnos nem alkalmazott - moderátora. Értem ezt úgy, hogy a tartalmak, amelyeket a mémoldalán megtalálni - amellett, hogy szórakoztatóak - egy valódi, nem divat-, trend- és véleményalapú, szigorúan szakmai fórumon már rég törlésre, vagy leértékelésre kerültek volna. Tehát, fogalmazhatunk úgy is, hogy a HUPMeme egy moderálási napló, egy párhuzamos poliverzumban létező jobb, tisztességesebb, szakmaibb HUP-ról.

Mindezek ellenére, mivel nem élünk az alternatív poliverzumban, én a mostani HUP-ot illetően inkább anarchiapárti vagyok, leginkább veled és neuron véleményével értek egyet. Szerintem, ha a szakbarbár, veddmegdobdki fejlődésmániások, a mindent ár-érték arányra kerekítő befektetői szindrómások, a mindenjóahogyvanok, a lépjtovábbok, illetőleg az idealista, mindenféle értelmű (fősodratú, akciós, emelt, csökkentett) árral sodródó, techno-kapitalista hangadó mérnökúr-arisztokrácia elitizmusa, beszólogatásai, személyeskedései, megalázó kommentjei, flamebait-jei stb. nincsenek körültekintően szankcionálva, akkor senkié se legyenek. Leszámítva a szélsőségesen alpári stílusú (pl. menj a k* anyádba k**cs*g), semmitmondó kommentek kimoderálását, amit teljesen jogosnak vélek.

"Tehát, fogalmazhatunk úgy is, hogy a HUPMeme egy moderálási napló, egy párhuzamos poliverzumban létező jobb, tisztességesebb, szakmaibb HUP-ról."

Errol nem vagyok meggyozodve. Nagyon sok volt ott a "bantott xy, kirakom"-tipusu poszt is.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Ettől még igaz a fenti állítás. Egy szigorúan szakmai fórumon a "bántott xy", avagy a támadó jellegű, személyeskedő kommenteket (is) moderálják.

Nem értem.

Ami ott kint van, annak a nagy része nem szakmai -- de ez azért van, mert a HUP rendszergazdákat gyűjtő általános portál. (fix me)

Gabu tevékenysége semmilyen szempontból nem "moderálás". Vagy miért is az ha pl egy EÜ-ről szóló blogposzt alól kigyűjti az oldalára a nem nácikat?

en mar korabban is mondtam nektek, hogy a hajbazer 'user' az valojaban gabuka 0.1-es chatbot-ja: primitiv, korlatolt es IQ20-as. Ugyanazokon a temakon porog, ugyanazt a BS-t szajkozza. Mostansag nem volt rajta upgrade, LOL...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Ha nem érted, olvasd el még egyszer. Ha ezután se, akkor tisztázzuk, hogy jelenleg a HUP sokkal inkább véleményfórum, mint szakmai fórum. Gabucino meme gyűjteménye egy alternatív valóságban lehetne modlog-nak tekinthető. Egy olyan valóságban, ahol a HUP egy aktívan moderált, szigorúan szakmai fórum. Ezzel kezdtem az elején.

Idézet:
Vagy miért is az ha pl egy EÜ-ről szóló blogposzt alól kigyűjti az oldalára a nem nácikat?

Valószínű, hogy a "nácikra" alacsonyabb az ingerküszöböd, mint a szakmai látszatúra összeelitkedett véleményposztokra, ezért ennyit veszel észre belőle. Én nem ezt vettem észre. Sebaj. Ettől még a HUP ugyanúgy véleményfórum.

+1

A parducOS miatti amokfutasok miatt nyomtam arra, hogy tobb moderalas kellene :)

Egyrészt igazad van, azok a témák elég.. nos alacsony színvonalat képviselnek.

Ugyanakkor elképesztően jó autentikus forrás arra vonatkozóan hogy milyen khmm "szellemiség" áll a fejlesztők & rendszer mögött. Tökéletes indok arra, hogy miért ne használja senki.

Én inkább a folyamatos hangulatkeltőket / kirohanókat moderálnám jobban, azokat akik rendszeresen elvisznek egy - egy témát az érdektelen flame irányába.

Igazad van. Tenyleg jo "marketing" volt, mostmar vilagos, miert is nem szabad meg ragondolni se. :)

Igaz ott a pont!

En szoltam hozza a masodik legtobbszor abban a topikban es nagyreszt, csak epp nem a pi..csba kuldtem el oket, mert ugy felhuztak az arroganciajukkal, meg a hazudozasukkal.

Mivel hogy furt a kivancsisag, par hettel kesobb meglatogattam az oldalukat es az ASZF alatt valami kreten leiras volt a Hienakrol.
Magyarul mivel ok lecsereltek az aloldalt kb 3x, igy en, mi lettunk a hienak hogy ezt szova tettuk.

Komolyan mondom nem hittem el hogy ilyen van hogy valaki fullban nyomja a kretent es meg ezutan van kepe ilyen oldalt legyartani.

Persze osszeallt a kep, amikor megtalaltam a "felsobb" kapcsolatokat a vallakozasnal.
Gondolom erre epul a teljes tusko stilus is hogy megvannak a haverok mindenhol, tehat lehet szorakozni, meg hazudozni.

Mondjuk eleg korulnezni a 444-en, meg a hvg, 24, index es egyebb oldalakon, amik nem a felsobb korokhoz tartoznak es mindjart osszeall minden hogy mi miert tortenik.

Lehet en is buzi leszek a jovoheten, vagy csak siman hazaarulo, majd eldontik.
Amugy mar "Dezertor" vagyok, mert leleptem...

Kb. megfelel, bár néha túl sok a személyeskedés, az ilyesmit nem ártana leállítani (mondjuk egy(?) hét read-only móddal, vagy ilyesmi)

+1

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Kicsit tobb lehetne, de ha igy marad se a vilag vege.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Én a sokkal többre szavaztam, mert hát elég csak rám nézni.

Hibátlan, perfekt, tökéletes, jobbat kívánni se lehetne.

(BTW voltam már innen banolva)

Mé, van moderálás? :D

Én a kicsit több moderálásra szavaztam. Időnként úgy érzem mintha nem lenne gazdája az oldalnak. Csak annyi moderálás kellene hogy bizonyos témák ne menjenek el teljesen más irányba. Valahogy úgy kellene alakítani, hogy ne a Hajbazer, Gabuchino, stb. miatt járjunk ide, hanem minőségi tartalom és hozzászólások miatt. Ezért is jó lenne, ha értékelni tudnánk a hozzászólásokat, felhasználókat.

szerintem szakmai témák ritkán mennek el.
közéleti témák igen, gyakran (akár általam is), de az kevésbé zavaró, imho.

Először is, el kéne dönteni, hogy szigorúan szakmai fórum vagy szakmai véleményfórum. A kettő általában nem működik együtt, vagy ha igen, az biztos, hogy diszkriminatív a szakmailag más irányokat képviselőkre nézve. Ha szigorúan szakmai fórum, akkor van értelme egy ilyen értékelési rendszernek. Ha egy kicsit is véleményfórum, akkor nincs értelme, pláne nem a felhasználók értékelésének. Mégpedig azért nincs értelme, mert sokkal inkább a divat, a trend és a legkisebb ellenállás felé tendálás elve (pl. a ne akard magadnak megcsinálni, veddmeg, fizess, fogyassz) és a csordaszellem alakítaná az erősen véleménytartalmú hozzászólások értékeléseit, mintsem a szakmaiság.

Ha a StackExchange-en feltesz valaki egy kérdést, hogy hogy lehet X dolgot megcsinálni Windows XP-n, ott a lépjtovábbok és az upgrade idealisták szépen kapják a mínuszegyeket. A pluszt és a reputation-t pedig az kapja, aki értelmes megoldással áll elő, az eredeti kérdés kontextusát figyelembe véve. Itt ez nem szokott működni. Azoknál a témáknál is, amik nem mennek át flame-be (vagy néhány, egótól túlfűtött arisztokrata mérnök úr személyes vitájába), megfigyelhető a véleményposztok számbeli fölénye, az "én ezt használom, használd te is ezt", "ne csináld úgy, ahogy elképzelted, csináld úgy, ahogy én" típusú beszűkült okoskodások. Az ilyenek csak azt segítik elő, hogy minél kevesebb workflow-t és kevésbé választékos módszert lehessen utána megtalálni a fórumon. A StackExchange-szerű fórumok pedig azt segítik elő, hogy minél többet. Ha valaki Windows XP-re szeretné lefordítani a PHP7-et, a HUP-on esélye sincs, míg egy valódi szakmai fórumon biztos, hogy kap értelmes megoldást. Szóval ezért kéne először az irányt meghatározni, hogy ha változik is a moderáció, milyen fórumot akarunk moderálni.

Kérdés, hogy akkor miért itt vagy, és nem ezeken, a számodra kedvezőbb fórumokon?

Itt is vagyok, meg ott is.

Megint sikerült a kérdésre válaszolnod :)

az ai ezt a kerdest nem ertette, ld. https://hup.hu/szavazasok/20171215/szerinted_milyen_a_moderalas_a_hup-on#comment-2173772

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Megint sikerült méltatlan kérdést feltenned.

Semmi méltatlan nincs abban, hogy megkérdem, hogy ha van több közösség, amiben jelen lehetsz, miért abban vagy, ahol sokan nem látnak szívesen. Ez egy ésszerű kérdés.

Nos, abban vagyok, amelyikben éppen akarok lenni és éppen jónak látom.

Idézet:
sokan nem látnak szívesen

Nem hiszek a csordaigazságban, avagy abban, hogy a sokaság egyhangú véleménye többet jelentene a nem úgy gondolkodó kisebbségénél. Ergo, ha majd azok nem látnak itt szívesen, akiknek a véleményére adok is valamit, akkor odébb állok. A fejlődésmániás, elitista, szélsőséges idealista hangadó mérnök uraság nem ilyen. Pláne, hogy ők is egy kisebbség (olyan 10-12 ember), csak megpróbáltad manipulatív módon sokaságnak beállítani, mert ők okoskodnak oda minden téma alá. A valódi (csendesebb, kimértebb) többséget hidd el, nem zavarja annyira az ittlétem, mint azt egyesek szeretnék.

akkor minden portál tök egyforma legyen, a te kedved szerint...
one size fits all?

remek szemlélet.
talán csak ott kellene fórumozni, itt meg nem. hamár ez nem tetszik:)

Ne legyen. Egy büdös szóval se mondtam ilyet.

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Csak döntsük el, mi alapján moderálunk, és hogy mit (véleményfórumot vagy szakmai fórumot). Erről írtam, ez volt a lényege. Nem kell rémeket látni bele.

a szavazás állása szerint ez eldöntetett:)

Szerintem semmi szükség ezt eldönteni, mert csak a hülye nem tudja, hogy itt ugyanúgy helye van a szakmaiságnak mint a személyes véleményeknek (ami nem ugyanaz, mint a személyeskedés, amit te folytatsz).

'Szerintem semmi szükség ezt eldönteni'

szükséges, v. nem eldőlt.

'mert csak a hülye nem tudja, hogy itt ugyanúgy helye van a szakmaiságnak mint a személyes véleményeknek'

nem értem hogy ha látod, hogy ez így van miért vitatkozol rajta, hacsak nem azért mert nem tetszik.

'(ami nem ugyanaz, mint a személyeskedés, amit te folytatsz).'

személyeskedésnek érzed, hogy rámutattam arra, hogy a többséggel szembe mész egy már lényegében eldöntött szavazáson?

érdekes. /na itt jönne a személyeskedés, de../

Hol vitatkoztam én azon, hogy milyen a fórum jellege? Vagy ezt nem nekem akartad írni? Én pont azt mondtam, hogy kár ezen vitatkozni.

"személyeskedésnek érzed, hogy rámutattam arra"

A kommentem hajbazernek szólt. Tehát te is hajbazer volnál?

ha csak vele beszélgetnél, levelezz vele, ez nyilvános. vagy legutóbb még az volt:)

Akkor idézlek mégegyszer:

"személyeskedésnek érzed, hogy rámutattam arra, hogy a többséggel szembe mész egy már lényegében eldöntött szavazáson?"

Személyeskedésnek azt érzem, amit hajbazer csinál. Ezt el is mondtam, rá reagálva. Innentől nem értem miért magadat nevezted meg, és egyáltalán hol mutattál volna arra rá, hogy én szembemennék a többséggel egy eldöntött szavazáson. Egyáltalán mivel mentem szembe? Egyáltalán nekem szántad amit írtál? Nem értem.

Szavazat: "Túl van moderálva."
Magyarázat: Nem is moderálások száma vagy határai a túlzóak, hanem hogy a modlogban nem látni utólag hogy pontosan mi is került törlésre. Most pl a legfrissebb törölt kommentre ott van a link (comment-2171675), de nem mutat sehová. Jó lenne ha a moderált hozzászólás/szál eltünne a fórum topikból, de a modlogban még readonly-ban látszana.

+1

A moderalas lenyege, hogy eltunjon a nem odaillo tartalom. Ha ez a logban latszodna, mi ertelme lenne?

--
L

De a nem odaillő tartalom eltűnik. A témából, ahol volt, oda tényleg nem illik. De a modlog más tészta, ott volna értelme látni, oda amúgy is azért megy az ember hogy megnézze mi a franc történt :)

+2

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Ha ez a logban latszodna, mi ertelme lenne?

pl. transzparencia...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Es itt bele is futottunk a felejtes joga problemaba aka hozzal is ajandekot meg ne is...

a 2 nem zarja ki egymast: ha a bannolt illeto ugy erzi, hogy jobb lenne az amokfutasat elfelejteni, akkor tud szolni user/1-nek...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

+1

Amiről te beszélsz, annak semmi köze a moderálás milyenségéhez.

"Jó lenne ha a moderált hozzászólás/szál eltünne a fórum topikból, de a modlogban még readonly-ban látszana."

Ami törlésre kerül, annak nincs helye az oldalon. Akinek ilyen igénye van, annak javaslom megtanulni a Google Cache, a The Wayback Machine stb. Nem nehéz.

A jogsértő dolgok oldalon szerepeltetése és a felelősség szintén olyan dolgok, ami miatt vannak, amiket végleg törölni kell, hacsak nem szeretnél bíróságra járkálni.

--
trey @ gépház

Ami törlésre kerül, annak nincs helye az oldalon.

ugy erted, nem tudod megcsinalni.

A jogsértő dolgok oldalon szerepeltetése és a felelősség szintén olyan dolgok, ami miatt vannak, amiket végleg törölni kell,

az idei logot atbongeszve kb. 1 ilyet sem talalni :-)

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

De, hidd el, meg tudnám csinálni. A szavazás eredménye jól mutatja, hogy semmi szükség NINCS rá. Még ha ez neked mondjuk fáj is. A szavazás eredménye az, hogy a moderálás megfelelő a HUP-on.

Megértem egyébként, ha ez neked nyom itt-ott.

Te itt transzparenciát ugatsz. A modlog pontosan olyan transzparens, mint ahonnan az ötlete jött:

https://lobste.rs/moderations

Csak megjegyezném, a modlog létezésének puszta ténye oly fokú transzparencia, amire senki és semmi sem kötelez engem. A hozzád hasonlóknak van csak fájása, olyannak, akinek lételeme a balhé. Szeretem én is, de hidd el, hogy több jobb dolgom is van annál, mint internetes szájkarate művészek hányásait terelgetni állandóan.

--
trey @ gépház

ezekkel a szavazasokkal csak annyi a bajom, hogy kb. annyira ertekelhetoek, mint egy random kozvelemenykutatas. Ennel most a hup 20k usere kozul mindossze ~400 szavazott, ami alig tobb, mint 2%. Mondjuk az en hibam is, mert miert nem szavaztam en is/sem?

De hogy kicsit megsimizzelek, mert latom, kicsit felzaklatott a topik a vasarnapi ebed utan, jo otlet volt kozze tenni, hogy kit, mit mi alapjan basztal ki innen. De ne vedd mar nagyon zokon, ha kapsz feedback-et, hogy lehetne javitani rajta.

A hozzád hasonlóknak van csak fájása, olyannak, akinek lételeme a balhé. Szeretem én is

ez most fajt. Hogy lehuztal magadhoz...

több jobb dolgom is van annál, mint internetes szájkarate művészek hányásait terelgetni állandóan.

azt latom...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Tudnál linkelni olyan oldalt, ahol a véleményed szerint megfelelő a moderálás? Csak azért, hogy valami építő jellegű is legyen a kritikádban. Mert ez, amit idehánytál, gyakorlatilag nulla értékű.

--
trey @ gépház

de nehezen rakod ossze. Csak a te kedvedert a szadba ragom: lehessen latni, hogy mi miert tortent. Azt mar tudjuk, hogy allitolag kepes vagy ra, a kerdes mar csak az, hogy miert nem csinalod? A jogserto dolgok, felelosseg bla-bla nem er. Vagy tan csak nem azert, mert 'tobb jobb dolgod' (mint amilyen ez a haszontalan BS-eles is az egyenes beszed helyett) is van?

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Mondom, mutass egy mintát. Ne mellébeszélj.

"lehessen latni,"

Ott van a modlog-ban a moderált cikkek, kommentek id-ja. Aki nem fogyatékkal élő, annak alapján egy 3rd party szolgáltatónál ki tudja keresni. És ha nem fogyatékkal élő, meg is érti, hogy ez miért van így.

--
trey @ gépház

sigh... Erre a pure BS-re most csak 1/10-et tudok adni. Tegy egy szivesseget, es inkabb menj vissza a 'tobb jobb dolgodhoz', el-o-el...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Tehát akkor érdemi választ a fentiekre a részedről már ne várjak?

--
trey @ gépház

Nem venni észre. Mármint jó értelemben.
A prohardveren lett bevezetve topikgazda rendszer, de az egyik-másik topikban eléggé rossz lett: overmoderálta a kedves gazda, ha neked nem a piros tok tetszett, akkor hsz törlés és egy hétig nem írhatsz oda.
Itt nincs ilyen.

Itt van moderálás???

Ez nekem is uj. Valamibol kimaradtam. Mondjuk, az utobbi 1-2 evben ritkan latogattam ide.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

A politika szagú szálakban jó lenne egy erőteljesebb gyomlálás.

> Sol omnibus lucet.

mint amilyen a futó m$/kormány botrány?

nem kell ilyeneket okozni, és máris nem lesz politikaszagú/büdös:))

v. titkosítani kell 80 évre... :)
...a HUPot

Szerintem pont hogy "tul van moderalva a politika", de ugyanakkor ott pont megertem Trey-t is, ez nem az a vilag, ahol jogilag gazdaja akarsz lenni ovatlanul megfogalmazott ragalmazo kommenteknek az oldaladdal. Es ehhez jon hozza, hogy sokan csak azt erzik alulmoderaltnak, ami az o politikai velemenyevel ellenkezett.

+1

ha valaki ideges a saját problémája miatt, rendszerint olyan hozzászólások érkeznek (egyre sűrűbben), amitől a kedve is elmegy az egésztől.
Ezt én "akasztófa-ajánló trollkodásnak" nevezem. A moderálásról szóló kérdés erre is vonatkozik?

A jelenlegi moderálás fajtája szerintem nem jó. Közösségi moderálás kéne: komment/topic upvote/downvote, és ami gagyi, az eltűnik a süllyesztőben.
Persze ehhez Drupal update kéne, ami nem fog megtörténni már.

Mérget azért nem vennék erre a helyedben (felhívnám a figyelmed a +1 | -1 | szavazatok dolgokra):

https://flic.kr/p/22zY66k

--
trey @ gépház