HOVD 2017 - Kedvenc desktop környezet

Címkék

aqua
3% (27 szavazat)
blackbox, blackbox klónok, fluxbox
3% (27 szavazat)
cinnamon
9% (74 szavazat)
gnome 2, mate
13% (105 szavazat)
gnome shell
18% (140 szavazat)
ion, dwm, xmonad, awesome, ratpoison (tiling wm-ek)
5% (39 szavazat)
kde
20% (158 szavazat)
unity
10% (76 szavazat)
wmaker
2% (14 szavazat)
xfce
16% (125 szavazat)
Összes szavazat: 785

Hozzászólások

Windows 10 asztali környezete, főleg több monitorral.

tiling wm -> herbstluftwm, több éve

Meglep, hogy a KDE ennyire elhúzott

Ez nem teljesen igaz, mert a gnome2 is veszített a népszerűségéből és a xfce is nőtt. Számomra gnome-shell alapértelmezetten egy elfuserált telefonos felület, annak minden hibájával az előnyei nélkül. Egyszerűen nem való desktopra. Elismerem, hogy kiegészítőkkel egész használhatóvá lehet tenni (Nekem is sikerült, egy ideig tetszett is. Használtam is.), de laptopra mint felület a Unity jobb. Ezért tartom furának, hogy máris ennyit esett a Unity, és aki váltott az lényegében gnome-shell-re váltott. Méghogy az emberek linuxon nem birkák. Elnézést, ha valakit ezzel megbántottam.

Most már azért elég kiegyenlített a Gnome Shell-el a dolog. Szerintem sokan odaszavaztak át Unity-ről, többek között én is. Régen nem igazán tetszett a Gnome Shell, de azóta hihetetlen sokat fejlődött és számomra már ugyanolyan jól használható, mint a Unity.

Meg tán az emberek ezt is elkezdik megszokni, ahogy ez a Unity-vel is történt. Sok olyan emberről tudok, aki utálta amikor jött a Unity, aztán hozzászokott, aztán meg utálta amikor ment a Unity és utálta a helyette jövő gnómot. És nyilván van aki már átszokott, van aki meg sose fog, hanem vált valamire - többségében megtehezik.

Nekem se a KDE, se a GNOME semelyik verziója nem tetszett, nem volt kényelmes. A twm - IceWM - XFCE utat követve használom a desktop rendszereimet. A tesztVM-jeimben azt a DE-t használom, amit gyárilag adnak. (Sose éreztem, hogy a RHEL vagy SLE[SD] vonal GNOME2-jét feltétlenül cserélni kell, legtöbbször úgy is csak egy-két-há terminál ablakot nyitok ezeken a gépeken.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Egyéni ízlés dolga, szerintem meg a unity és a gnome shell desktop működési módszere egy halom f0s, a taskbarnál jobb módszert ablakváltásra még nem találtak ki (+ alt+tab), ez a dokkoló mentalitás valami izléstelen és retardált, erőltetős dolog. Az értesítési területet indikátorokra leváltani egy értelmetlen hülyeség volt, semmi pluszt nem adott a használhatósághoz. A kategorizált menüket ezekre a keresős szarságokra leváltani sem volt semmi alap.
Állandóan user expirience-ről hadovál az összes DE fejlesztő, holott inkább a usability-ről kéne társalogni. Hogyan lehet műveleteket minél egyszerűbben, áttekinthetőbben és logikusabban szervezve végezni.
/ CONTEO-ON
Persze mit is várhatnék a tervezetten egyre infantilisabbá manipulált társadalmi berendezkedéstől?
/ CONTEO-OFF
:D
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Így van, egyéni ízlés dolga a DE is, mint ahogy sok más is. Sokak szerint pont az a baj a Linux disztribúciókkal, hogy túl sok van belőlük, túl sok van a DE-kből, WM-ekből is, mások szerint meg pont az ilyen helyzet a jó, mert van miből választani. Elég sokat kipróbáltam disztibúcióból is, DE-ből is, WM-ből is, nekem a Debian-féle vonal Ubuntustól, Mintestől jön be a legjobban, a DE/WM majdnem mindegy, hogy milyen, de leginkább a MATE és az XFCE, illetve az IceWM/JWM tetszik. Nálam se nyom túl sokat a latban a kinézet, az "élmény", én használni akarom, lehetőleg minél kevesebbet egyen maga az oprendszer és a DE/WM az erőforrásokból, talán pont ezért a Gnome 3 nem a szívem csücske, se a Unity-t, se a Gnome Shell-t nem tudtam megszeretni, talán még a Cinnamon tűnik ebből a vonalból a legbarátságosabbnak. Mivel nem vagyunk egyformák, ezért simán el tudom fogadni, ha valaki rajong a Unity-ért és/vagy a KDE-ért, és láthatóan sokan kedvelik ezeket is.

Windows-on nincs túl sok választási lehetőség, én ott annyit szoktam megtenni, hogy az elején mindjárt beállítom a környezetet majdnem teljesen fapadosra, mert nekem úgy a leghasználhatóbb.

Ahogy mondod egyéni ízlés dolga.
Nekem kézreáll a keresős alkalmazás indítás nem kell lófasz menükben túrkálnom hogy hol is lehet amit akarok, milyen kategóriába került be. Nyomok egy Super/Windows gombot beírok 3-4 karaktert és villámgyorsan indítom ami kell.
A task bar is egy agyrém ha 4 alkalmazásnál több fut, sokkal jobban bejött a gnome shell task képernyője. A hot cornert meg már úgy megszoktam hogy sokszor windowson is löködöm az egeret a bal felső sarokba, aztán csak lesek hogy miért nem történik semmi, míg rájövök hogy ez nem az a rendszer :)

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Hm. Bukni látszik a sör. Valamit tennem kell.

1. Nem hiába vezet a KDE már évek óta, az a legjobb DE linuxon.

2. Úgy látszik a szavazatszámok alapján, hogy az úri közönségnek nem igazán jött be a Twitter tuningolt fika bulvár stílus.

Nem húzd fel magad. Bohóckodj tovább a bohócokkal.

Szavazatszámokra visszatérve: ne akkor próbálj meg valamiről véleményt alkotni, amikor még nem volt egyszer sem a főoldalra kiemelve, mert könnyen pofára esés lehet belőle. A szavazás éppen félidőnél tart.

--
trey @ gépház

Igen, csak megrekedtek, mert nem megy a gtk3-ra átállás évek óta, és ez nem az ő hibájuk, hanem a gtk állandó változtatása a gnome-osok részéről, az okozza. Néha azt érzem, a gnome projekt célja, hogy a ráépülő projektek létét tudatosan megnehezítse. Na tessék, már megint üldözési mániám van... :D
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

A gtk/gnome fejlesztőkre való harag sok dolog miatt szerintem is jogos. De ez két független téma. Ahogy olvastam az xfce listákon, a fejlesztés egyáltalán nem a gtk3 miatt lassú. Egyszerűen csak nagyon kevés ember csinálja. És ők is csak a szabad idejükben.
--
♙♘♗♖♕♔

Szerintem is kész van, nekem is pont azt és pont úgy nyújtja amit egy desktop-tól elvárok, napi használatban a legjobban működő koncepció.

Mivel "kész van" én direkt előnynek tartom hogy "lassan fejlesztik", hogy nem adnak ki félévente-évente újat, így nem lesz felesleges hülyeségekkel széthizlalva az egész... Vagyis pont egészséges az ütemezés.

Igazából rohadt kevés dolog kell egy jól müködö desktop-hoz, és ezt az XFCE jól eltalálta.

Sosem értettem igazán, hogy miért kell mindig és újra mindenféle forradalmi felületekkel jönni, amikor se igény nincs rá, meg technikailag sem indokolt.

Amit lehet 2D-ben elkövetni, azon már rég túl vagyunk. A 3D meg nem akar terjedni, de talán jobb is.

--
robyboy

"2D"

"3D"

Ehhez az egyhez azert hozzatennem, hogy a 3D legalabb rakenyszerit arra, hogy a GPU-d szamoljon.

Nekem az alom egy XFCE volt rendesen mukodo compositing window managerrel, de compiz nelkul, mikor utoljara desktopon magamnak reszeltem a Linuxom. Azota meg Mac-em van es nincs mar idom reszelgetni.

mate

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

Lmde2 használok, valahol 600MB-tot foglal a rendszer a memóriából boot után. Gondoltam itt a szünet és frissítek Gnome3-ra vagy KDE-re. Boot pendrivval kipróbáltam Gnome3 1GB körül, KDE 2GB körül zabálja a memóriát ugyanúgy friss boot után.

Szebbek az ikonok hehhh.

Nálam szintén Arch alatt 850 MB alatt nem állt meg, de ha használgattam egy kicsit, majd mindent bezártam, akkor meg nem ment 1 GB alá a KDE5. Persze ez sem vészes ma már 4-32 GB RAM-os gépeknél, annyira tipikusak ezek a RAM mennyiségek, plusz a sötét oldalon már a Win10 akármelyik verziója is bekajál kapásból 1-1,1 gigát. Az Unity lassan erőforrászabálóbb, mint a KDE, meg a Gnome3 sem soványabb semmivel. Váltottam Openboxra, ez már csak 220 MB-ot foglal le a 16 GB RAM-ból, az LXDE sem áll meg kevesebből. Nemsokára váltok i3wm-re, bár 200 MB-ot az is megeszik minimum, ha mindent hozzászámolok (tálca, hangerő és Network Manager appletek, kompozitor, GVFS, Pulseaudio, CUPS, stb.), ahogy az XP RAM-igénye sem volt kevesebb idle-ben, ha fent vannak a frissítések meg a driverek, csak azért írom, hogy hajbazer nehogy rázendítsen.

Persze a KDE fogyasztása faragható lefelé, ha indexelő, jelszókezelő, SQL-s szolgáltatásait kigyomláljuk.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Érdekes. Az lxde már be sem került. Régebben használtam gyengébb gépeken. Jó volt. Most inkább xfce a favoritom. Fejlesztik még az lxde-ot? Használja valaki még?

Sok év után váltottam LXDE-ről Gnome 3-ra nekem bejön. Amúgy kb ugyanazokat a progikat használom a parancssorban is. Bármilyen felületen ellenék csak a Win10 meg a Metro vagy Modern UI amitől rögtön hányok. Érthetetlen emberek millió, hogyan képesek használni.

--
honlapom hamarosan..

A Win 10 nem egyenlő a METRO v. Modern UI-val. Legtöbben úgy használjuk, mintha W7 lenne. A desktop környezetre írt "Free, "Open" v, "Shareware" szoftverekkel. Pl. nincs "csempés" egyáltalán, amit használnék rajta, de a munkatársaimnak is max. a "calc" az egyetlen, amit időnként elővesznek. (Én még abból is kerestem és feltetem egy régebbit. A "Store" meg abszolut ki van "ragozva".)

Használhatatlan felület. Semmit nem lehet benne megtalálni, a gépház is egy összeszart valami, a képernyőbe állítások is barom módon elvannak dugva, a programlista átláthatatlan a csempék meg nem lövöd le őket ott figyelnek a start menü jobb oldalán. Külön jó benne, hogy sok ügyfelemnek ki kellet nyomtatnom egy laminált fóliára, hogy hogy kell parancsikont kitenni az asztalra mert valami sötétbunkó a jobb egér klikkes megoldást letiltotta. Szerencsére a futtatás könnyen elérhető meg a keresés így sokminennel nem kell szarakodni. De a Gnome 3 minden szempontból oda - vissza pofozza felhasználói élményben.

--
honlapom hamarosan..

hígul a szakma...

> Sol omnibus lucet.

Kde miért népszerűbb, mint a Gnome 3?

probálj meg kde paneleket tenni egy blackboxra, aztán próbálj meg gnome panelekek tenni rá. melyik fog menni?

annyira össze van kutyulva az egész, hogy nem lehet kiszedni belőle ami neked nem kell..
felesleges dolgok tömkelege fut, ráadásul rosszul, rossz nyelven megírva..

teljesen öncélú,

Teszteltem anno, amikor a debianban megjelent. Full hasznalhatatlan alap telepitesben, ami nem baj, mert majd testreszabod. De! A teljesen alap dolgokat is csak addonokkal lehet megoldani, amik internetrol behuzott random javascriptek! (security!?!?!?!)

Egy pelda, ha jol emlekszem: ora a talca kozepen, nincs hely a futo programok listajanak. A jobb oldalra tolasa egy ismeretlen es ki tudja mikor valtozo online javascript futtatasat jelenti.

Ezeket az addonokat (gyarilag is van benne egy csomo, ki-be kapcsolt allapotban), nem egy Settings ablakban, hanem a bongeszodben, a gnome.org weboldalon allitgatod(!), ami egy bongeszo extension segitsegevel vezerli a desktopodat! W.T.F?! (OK, akkor mar kezd vilagos lenni: valamelyik ugynokseg epult be a gnome csapatba, hogy hosszu tavon bejarast biztositson maganak a unix desktopok jo reszere, csak mivel az UI-hoz nem ertenek szet is csesztek az egeszet, lasd nepszeruseg.)

OK, kb. hasznalhatora hozod 10 uj addon telepitesevel, erre lefagy (ami egy dolog, javithato), de minden beallitast alapra allitva indul ujra es kezdheted elolrol a fel oras szoszmotolest. A beallitasaid teljesen eltuntek, nincs egy reenable gomb, vagy barmi. Meg ilyen-olyan tweak tool-bol sem tudod visszaallitani (ami nem javithato, mert elvi problema, a hozzaallasukat jelzi.) Egeszen szurrealis.

Nem tudom eldönteni, hogy ezt mire írtad. A leírásod alapján egyértelműnek látszik, hogy a Gnome-ról írsz, de nekem nagyon az jön le, hogy amire válaszoltál a KDE-ről szól.

Egyébként rég láttam már Gnome DE-t én is, de szerintem teljesen rosszul látod ezt az addon kérdést. Tény, hogy JS-ben van írva többségük, de ugyanolyan helyben futtatott script, mint ha valami python kiterjesztés lenne. Az addon a gépeden van egy mappában, onnan fut, teljes kontrollod van afelett, hogy mikor frissül, vagy tud-e frissülni. Nincs itt semmiféle "online javascript" futtatásáról szó.

Igen, valamiert azt hittem, hogy gnome3-rol szol a szal.

Es az sincs mar, hogy a bongeszodbol a gnome.org-ot kell megnyitni a konfigolashoz? Nalam ez oriasi security facepalm.
- hany bongeszo sandbox escape/ev van? Es akkor egy random weboldal hozzafer a desktopodhoz es telepitget komponenseket?
- offline akkor mar nem is konfigolhato a gnome?

Es az sincs mar, hogy a bongeszodbol a gnome.org-ot kell megnyitni a konfigolashoz?
de, van olyan _is_.

- hany bongeszo sandbox escape/ev van?
nem tudom.

Es akkor egy random weboldal hozzafer a desktopodhoz es telepitget komponenseket?
nem.

- offline akkor mar nem is konfigolhato a gnome?
de.

Ha jol ertem most az a bajod, hogy a bongeszovel le lehet valamit tolteni?
Az nem baj, ha .deb/.rpm/.tar.gz/.bin file-t toltesz le es azt telepited/futtatod? (run/open with...megvan?)

A: csak az extensions.gnome.org? (fejbol meg nem mondom) oldalrol tolt, es alapbol csak egy bizonyos FF/GC kieg. telepitese utan mukodik.
B: minden esetben rakerdez, hogy telepitheti-e, bebassza a home mappadba es betolti, latod a forrasat. Ha ez bajod, le is toltheted a kiegeszitoket "save as" es te is odabaszhatod a home-odba. Csak eppen miert tennel ilyet, ha egyszerubben is lehet.

sarcasm on Remelem minden .deb/.rpm/whatever csomagnal eloszor a forrascsomagokat toltod le, validalod es csak utana rakod fel az adott szoftvert :D /sarcasm

> Es az sincs mar, hogy a bongeszodbol a gnome.org-ot kell megnyitni a konfigolashoz?
> de, van olyan _is_.

Orulok, hogy belattak az abszurditasat.

> - hany bongeszo sandbox escape/ev van?
> nem tudom.

Minden evben elviszik a pwnie dijat es ez csak a jegyhegy csucsa.

> Ha jol ertem most az a bajod, hogy a bongeszovel le lehet valamit tolteni?

...

> csak az extensions.gnome.org? (fejbol meg nem mondom) oldalrol tolt [...]

Teli van a padlas XSS-el, "johiszemu" reklam/analytics halozatokon keresztuli kartekony kod terjesztessel (vilaghiru oldalakon is), backend keretrendszerbe es frontend JS-be dependency-ken keresztul berakott mokakkal, stb-stb-stb.

Mire eljut az userhez az a gnome extension ki tudja mit tartalmaz, raadasul az eredeti keszito (vagy a gepet/accat feltoro valaki) kenye kedve szerint valtozik.

A debian repobol lehuzott cuccot ezzel szemben valoszinuleg legalabb atfutotta (nem irtam komoly validaciot) az aki mar az elozo 5 verziot is (nem nullarol kezdi) es miutan eljut hozzam digitalis alairas csekkolas tortenik a dpkg altal, mielott felrakja.

A debian repo sem szent gral, de egy aknamezo bongeszo+web backend+frontend infrastrukturarol lehuzott javascript-by-verpista cucchoz kepest eg es fold.

Nem tudom, nekem ugy tunik te a bongeszotol felsz. Tudja fene miert. Semmivel nem jobb/rosszabb (sot) mint barmelyik program egy rendszeren.

"Orulok, hogy belattak az abszurditasat."
mindig is volt, csak nem tudtal rola.

"Minden evben elviszik a pwnie dijat es ez csak a jegyhegy csucsa."
igen, iden az intel jo eselyes valami darwin-dijra, pedig nem is bongeszo es meg csak nem is szoftver.

xss? mirol beszelsz? te probaltad mar leGET-elni a https://extensions.gnome.org/-ot? :D

mire eljut egy debian csomag a userhez ki tudja mit tartalmaz, raadasul az eredeti keszito (vagy a gepet/accat feltoro valaki) kenye kedve szerint valtozik. hint: https://www.debian.org/security/2017/ pedig ez allitasod szerint atment a "vizsgan"
nem tudom lattal-e mar megtort [random linux distro name/windows]-t amin nincs is bongeszo. (ja, bocs windowson alapbol van...2 is)

Az extensions.gnome.org sem szent gral, de egy aknamezo debian csomagtarolobol lehuzott cucchoz kepest eg es fold.

Linkelsz nekunk gnome extension sebezhetosegeket?

> nekem ugy tunik te a bongeszotol felsz. Tudja fene miert.

Mint a tuztol, ha a rendszeremre valo futtathato cuccok installalasrol van szo. Egy marha nagy program, ami folyamatosan kapja az internet felol az inputot, amit bonyolult modon kell feldolgoznia. Ez az elmelet szerint is veszelyes palya, a gyakolat meg mutatja, amit.

> mindig is volt, csak nem tudtal rola.

Bongeszo nelkuli gnome extension kezelo ablak? Akkor a debianosok kifelejtettek...

> igen, iden az intel jo eselyes valami darwin-dijra

Ez hogy jon ide? Mas is insecure, tehat nem erdekel, ha a bongeszo is az?

> mire eljut egy debian csomag a userhez ki tudja mit tartalmaz, [...] allitasod szerint atment a "vizsgan"

Direkt leirtam, hogy igen ebben a retegben is lehetnek hibak es hogy nincs "vizsga", csak jo esetben masnaposan ranezes. Mint a gnomeknal, csak ott van egy _plusz_ reteg, a bongeszo bevonasa a buliba.

> nem tudom lattal-e mar megtort [random linux distro name/windows]-t amin nincs is bongeszo.

Ugyis szar az egesz, csapjuk felul egy bongeszovel, rosszabb mar nem lesz? Hol a hatar? A csirkefej-warez.ru -rol huzzuk az exeket, mert ugyis minden mindegy?

> Linkelsz nekunk gnome extension sebezhetosegeket?

Nem ez a lenyeg, rossz extensionok johetnek csomagkezelon at is, a plusz bongeszo retegre meg egy gyors ddg.gg kereses pl. ezt dobta ki:

CVE-2012-4427 The gnome-shell plugin 3.4.1 in GNOME allows remote attackers to force the download and installation of arbitrary extensions from extensions.gnome.org via a crafted web page.

DE! Beleolvasva nem olyan veszes a helyzet egyebkent, elvileg a bongeszo plugin csak a telepitendo extension UUID-jat (es hogy enable/disable, es meg es meg...) adja at egy user processnek, ami lehuzza es telepiti azt. Ha valaki valamennyire atnezi az ext.g.org-ra felkerulo cuccokat _es_ csinal lehuzas utan, telepites elott kripto alairas ellenorzest, akkor meh, vannak nagyobb problemak is. Ha nem nez alairast, az eleg szomoru lenne.

Ennyire akkor nem mentem bele, mert (akkor epp a debianban szallitott verzio) hasznalhatatlan volt es a javulasra sem sok eselyt lattam, mert hivatalosan olyanokat nyilatkoztak, hogy fontosabb a brand, mint a hasznalhatosag, legjobb lenne, ha nem lennenek extensionok, allitgatasi lehetosegek. Hogy mennyire atereztek ezt a brand feelinget az userek, azt jol mutatja az ez es hasonlo szavazasok eredmenye.

Szerintem kicsit túlliheged ezt a dolgot.

"Mire eljut az userhez az a gnome extension ki tudja mit tartalmaz, raadasul az eredeti keszito (vagy a gepet/accat feltoro valaki) kenye kedve szerint valtozik"

Ez ugyanúgy igaz lenne akkor, ha a kiterjesztéseket egy önálló app segítségével telepítenéd, mondjuk egy tweak toollal, vagy lenne beépített megoldás a gnome beállításokban. Vagy magadnak töltenéd le egy .tar.gz fájlban, és másolnád a helyére (ami egyébként ugyanúgy opciód). Ugyanúgy igaz lenne akkor, ha a kiegészítő nyelve nem JS, hanem Python, vagy lua, vagy akármelyik másik scriptnyelv lenne.

Ezt a kénye kedve szerint változik dolgot magyarázd el. Miért gondolod, hogy a kiegészítők a tudtod nélkül frissülgetnek? Lehet tévedek, de emlékeim szerint nem fognak, hacsak be nem állítod. Szóval nem kell amiatt aggódnod, hogy mágikusan kicserélődik a kód a tudtod nélkül.

"javascript-by-verpista"

Még jó, hogy semmi előítélet nincs benned.

> Szóval nem kell amiatt aggódnod, hogy mágikusan kicserélődik a kód a tudtod nélkül.

Valamiert ugy emlekeztem, hogy ez egy viszonylag automatan, hatterben frissulo dolog, ha nem igy van, akkor OK.

> "javascript-by-verpista"
> Még jó, hogy semmi előítélet nincs benned.

Ugy tudtam, hogy az ext.g.org-ra barki tolthet fel extensiont, _beleertve_, de nem kizarolag a verpistiket es az amugy profi, de a biztonsag temakorere nem elegge ugyelo programozokat.

Ha nem ugy van (vagy sose volt ugy), hogy hazamegy verpisti reszegen, szerelmi banatosan es beleir valami finomat a sajat extensionebe, uploadolja es az a gnome csapat atnezese nelkul lefrissul 10k user gepere, akkor OK, nem szoltam.

Érdekes, nézz fel ide egy pillára. Ott azt írják, hogy gnome 3, nem azt, hogy cinnamon, mate, budgie stb. A fent említettek közül egyik sem írja, hogy a "gnome 3" a saját oldalán. De felőlem legyen, így van a gnome 3 a legnépszerűbb. Csak azt nem értem, hogy miért választod akkor szét őket a szavazásban? Legyen egy és akkor km-es előnnyel fog nyerni, és megnyugszik a kis lelketek. Egyébként ezen kár vitáznom, főleg, hogy én az xfce-t jelöltem és i3wm-et használok.

"hogy miért választod akkor szét őket a szavazásban?"

Nem én, hanem ti.

"Legyen egy és akkor km-es előnnyel fog nyerni, és megnyugszik a kis lelketek"

Telibeszarom, hogy melyik nyer, hidd el.

"Egyébként ezen kár vitáznom, főleg, hogy én az xfce-t jelöltem és i3wm-et használok."

Nem vitatkozok, csak rámutattam egy olyan dologra, ami szerintem torzítja az eredményt.

--
trey @ gépház

Ha i3wm-et használsz, akkor a ratpoison, awesome, egyéb tiling WM-ek pontra kellett volna szavaznod. Tudod törölni a szavazatod és módosíthatod. Pl. én Openboxot használok, ezért hiába nem szerepel konkrétan a listában, de a blackbox, fluxbox és klónjai kategóriába illik, és azért arra szavaztam. Nem mintha sokat számítana, vagy érdekelne bárkit is melyik nyer. Ez csak egy felmérés, hogy melyik a legnépszerűbb. Nem jeleneti azt, hogy ami a legnépszerűbb, az a legjobb, csak azt, hogy a legtöbb ember arra bízza magát, vagy mert azt ismeri, vagy azt szokta meg, vagy az ő felhasználási szokásaihoz, gépéhez az a megoldás a jó neki. A distrowatch.com-on lévő toplista se arról szól, hogy melyik a legjobb, hanem hogy melyik a legnépszerűbb, de még az se egészen, mivel nem használati, csak keresési statisztika.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Jó ideje nem eszem már a szemetet amit gyártasz, arra használom a hupot amire való. Röhögni, meg trollokat etetni, és mégjobban röhögni.

Névtelen senki. :D Tőled mit várna mást az ember :D Saját értelmi szintedet mutatod, hajrá!

Utálom a KDE-t, és mégjobban a KDE deveket, de rövid kitérők után (Budgie, Gnome3, Xfce, Openbox, deepin, lxqt) mindig vissza kell térjek, mert még mindig ez a telibekurt sz@r a legjobb DE linuxon :( Windows úgy ahogy van hulladék, kinézete, frissítés kezelője, csomagkezelő, mind-mind szánalmas, konkrétan hányok tőle. Mac meg drága a heti 3-4 órárához, amit desktop előtt töltök itthon.

^- sikerült kicsit ontopiknak is lennem :)

i3 Tiling WM már majdnem 1 éve :)
Először Arch-on most meg Fedorán ketyeg jól bekonfigurálva.