HOVD 2015 - Kedvenc programfejlesztést segítő eszköz

 ( trey | 2016. január 11., hétfő - 13:38 )
atom
4% (32 szavazat)
eclipse és ráépülő környezetek (aptana, zend)
13% (100 szavazat)
emacs, vi
18% (146 szavazat)
gedit, geany
14% (108 szavazat)
intellij idea, phpstorm, webstorm, android studio (jetbrains termékek)
18% (145 szavazat)
netbeans
10% (76 szavazat)
qt creator
6% (47 szavazat)
sublime text
8% (61 szavazat)
visual studio
9% (69 szavazat)
xcode
2% (13 szavazat)
Összes szavazat: 797

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lemaradt az m betű vi végéről, a vi nem igazán illik ebbe a részbe.

vi, vim, nvi, NeoVim, eleg sokminden lemaradhatott volna, a vi itt a termekcsaladot jeloli, es nem a konkret editort. De ha vim lenne ott, akkor a vi-hivok lennenek felhaborodva, hogy a vim nem is vi.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Én is arra gondolok, hogy vi családra gondolt a szavazás kiírója, csak a vi vs vim (NeoVim, ...) között akkora a különbség, mint a Notepad vs SublimeText között (és ugyanannyi a hasonlóság is köztük, viccelődve akár hívhatnánk Notepad családnak az összes szövegszerkesztőt, ami tudja a Notepad funkcióit és hasonló módon kell vele szerkeszteni).

A vi egy szövegszerkesztő (bár a notepad-nél így is jóval többet tud), a vim család viszont egy igazi "programfejlesztést segítő eszköz".
A vi hívők meg nem lennének felháborodva, mert a szövegszerkesztő szavazásnál ott van (ráadásul ott fel is van sorolva több családtag is).

Nem akarom sokat ragozni, de nekem kicsit erős így a vi, még a "vi család" is jobb, vagy "vim család", vagy magában a vim.
A lényeg, hogy engem nem zavar, ha így is marad, csak elég viccesnek tűnik. Olyan, mintha a Notepad is ott lenne a szavazhatók listájában.

Ott van a gedit, ami pont annyit tud, mint egy Notepad. Nothing else. Ja, persze, pluginezheto, meg tud sorszamokat. Whoa. Szintaxiskiemelese pocsek, egy rohadt blokkijelolest nem tud.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Pont a pluginezhetőség miatt a tudása akármekkora lehet, csak a pluginek minőségétől és számától függ.
Mondjuk a gedit esetében talán nem beszélhetünk sok és jó pluginről :)

De pl. a blokk kijelölésre is van plugin, bár nem tudom milyen minőségű.

Igen, de refaktoralo plugin, nem regexp-alapu osztalyhierarchia plugin, autocompletion - ezek nemletezo dolgok, marpedig foleg az utolso ketto nelkul nem beszelhetunk igazan IDE funkcionalitasrol.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"nem beszelhetunk igazan IDE funkcionalitasrol"

A Gedit kapcsán semmiképpen sem :)

C esetén ezek annyira nem szükségesek. Én például sokszor geany-t használok kis projektekhez.

(vi adaptáció)

gedit + geany? OMFG. Van köze a kettőnek egymáshoz?
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Indíthatsz külön szavazást, ha szét akarod választani. Illetve volt lehetőséged megvitatni a nevezett eszközöket.

Azokra a szavazásokra 1 nap idő van adva, ami pont ebben az időszakban, de úgy általában is elég kevés.

Mindkettő g-vel kezdődik?

söt!

Olyan sokban azert nem kulonboznek, mindkettejuk tudasat bekorlatozza a GtkSourceView kepessegei, csak mas korites lett rakva kore (a Gedit egy altalanos editor latszatat kelti, a Geany pedig IDE-nek probal latszani).
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

A Geany nem GtkSourceView alapú.
--
♙♘♗♖♕♔

Az hogy egykutya. Minőségi külömbbség nincs köztük. És hogy a notepad++ szintjét egyik sem éri el.

Npp-nek csak egy nagy baja van, hogy csak winfoson megy. Ezért marad nyerőbe a gedit.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Pontosan ezt gondolom en is, ha van is különbség, az alig eszreveheto. Pedig a Gtk vonalra is igencsak raferne egy KDevelop/QtCreator szintu fejlesztoeszkoz.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Anjuta, monodevelop, code::blocks.

jetbeans termékekre szavaztam, de pont egy hete álltam át netbeans-re, mert a jetbeans cuccok irreálisan drágák... a netbeans se rossz, igaz, ssd és 16g ram nélkül régebben megőrültem a lassúságától...
--
Syrakuza
http://www.syrakuza.hu

jetbeans?
a jetbrains és netbeans szerelemgyereke?

Personal papir nem drága, és ha irsz egy szerelmeslevelet a salesnek, adnak valamennyi külön kedvezményt is. 30 ezer körül van. Ahhoz képest amit egy IDEA ultimate tud, nem sok pénz, sőt...

--
arch,debian,openelec,android

250EUR + AFA-ert megkapod az OSSZES desktop termekuket oroklicensszel.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

ingyen kéne, gondolom

Én már csak előfizus konstrukcióban látom az összeset, 250 EUR az első év.

If paying on a monthly basis, as soon as you pay for 12 consecutive months, you will receive this perpetual fallback license providing you with access to the exact product version for when your 12 consecutive months subscription started. You will receive perpetual fallback licenses for every version you’ve paid 12 consecutive months for.

Neked mondjuk ez nem idegen hozzaallas, mert a Microsoft a Windowsokat korabban hasonlo modon licencelte, egyszer megvetted, es a licenc arra a verziora volt ervenyes, tovabb nem. De normalis helyen ha veszek egy licencet, abban van update opcio is, a fallback licencben meg nincsen, az csak azzal a foverzioval szol, amire megvetted. Uj verziohoz uj licencet kell venni.

A problema ezzel az, hogy ez egy ruhes IDE, nem pedig egy oprendszer. Itt a verziovaltas nem jelent kompletten uj feature-setet, csak kihuzzak a zsebedbol az ujabb 250 EUR-t, ugy, hogy raadasul a Windowssal ellentetben evente legalabb 1 de inkabb 2 verzio kerul kiadasra. Tenyleg jo ez a perpetual fallback license.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Akkor lenne jó, ha a legutolsó verziót adná az előfizetés alatt, de így előfizetek mondjuk 1 évre a PhpStorm-ra, most megkapom a 10-es verziót, majd fél év múlva frissítek 11-esre és ha lejár a licensz, akkor downgradeljem 10-re? Ráadásul pl. a 9 és 10 között szinte semmi fejlesztés nem volt (legalábbis én nem vettem észre).

Akkor nem 1 évig fizeted, hanem másfélig, és akkor a 11-es verzió megjelenése után is eltelik 12 hónap.

De addigra mar kinn lesz a 12-es. Ne MS-ben gondolkodj, ahol uj verzio 2-3 evente jelenik meg, a JB termekek ciklusa kb negyed-fel ev, termektol fuggoen.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Értem. Azt kellene eldönteni, hogy akkor te a cutting-edge verziót szeretnéd (=subscription) vagy egy adott verziót, amit néha upgrade-elsz (=perpetual).

Amúgy végignézve a release history-t, inkább 1 év körül lesz az, +- egykét hónap.

"A problema ezzel az, hogy ez egy ruhes IDE, nem pedig egy oprendszer. "
Fogadni mernék, hogy több logika van egy modern IDE-ben, mint mondjuk a Windows 98-ban volt.

nem nyernél

> IDE
> Itt a verziovaltas nem jelent kompletten uj feature-setet

Ha "kompletten új" alatt azt érted, hogy a régieket kidobják, akkor valóban nem.

> evente legalabb 1 de inkabb 2 verzio kerul kiadasra

Hát de ez a lényeg! :D Ha naponta kettő release van, te azt is megkapod, nem kell újabb licenceket venni. A fallback arra jó, hogy ha neked nem kell a latest&greatest, akkor nem kell előfizetned. Majd ha jön egy neked tetsző új release, ami nemcsak "kihúzza a zsebedből az újabb 250 eur-t", akkor megint upgrade-elsz.

Amúgy meg nem tudom miért vitatkozom egyáltalán, aki ennyire árérzékeny, kódoljon gedit-ben, az olcsóbb. Vagy tanuljon meg C#-ul, és akkor ingyen van a Visual Studio. Btw van az "irreálisan drága" IDEA-nak ingyenes változata is.

150 EUR/év drága egy IDE-ért? Ami a harmadik évre már csak 90 per év? El vagytok tévedve, ennél olcsóbb IDE-t nem is tudok mondani. Én ennyi pénzért csak egy mindmap-rajzolót kaptam. :)

Amikor egy hozzászólásban mondod ugyanazt és az ellenkezőjét, az priceless.

Valamit elnézhettem. Mire gondolsz?

Két opciód van.
(A) Fizeted a subscriptiont, ami a második és harmadik évtől egyre olcsóbb lesz. Mindig megkapod az aktuális verziót, tökmindegy, hogy az milyen gyakran jön, nem kell upgrade-enként fizetni.
(B) Kifizetsz egy évet, akkor örökös licencet kapsz az év elején megvett verzióra. Nem upgrade-elsz. Ha mégis jön egy major release, ami nagyon kellene, megint kifizetsz egy évet, így megint "örökre" a tiéd. Ez ugyanaz a konstrukció, mint amikor a régi árazással megvettél egy release-t. Ha jól rémlik, olcsóbb is valamennyivel.

"Vagy tanuljon meg C#-ul, és akkor ingyen van a Visual Studio."
"El vagytok tévedve, ennél olcsóbb IDE-t nem is tudok mondani."

Ja, értem. Az VS CE-ben vannak korlátozások (jogilag, pl. hogy mekkora cégek használhatják ingyen, maga a szoftver teljes értékű), az ingyenes Jetbrains cuccokban szintén, a fizetősekben viszont nincs.

Hogy is van ez az ingyenes VS? :)

Btw. én is úgy vagyok vele, hogy most a cég fizeti a licencet, de ha nem fizetné simán megvenném, nekem ennyit megér. Pláne, ha az Eclipse az egyetlen alternatíva.

> Hogy is van ez az ingyenes VS? :)

A Professional verzióval azonos tudású Community Editiont ingyen használhatod (akár üzleti célra is), kb akkor, ha magánszemély vagy kis cég vagy.

https://www.visualstudio.com/en-us/products/visual-studio-community-vs.aspx

Nincsenek már olyan szívatások, mint korábban vs expressel, hogy bizonyos pluginek nem mennek fel rá?

Nincs, elvileg ez a Professionallel kompatibilis. Az Express is megvan még, az pedig azért ingyenes, mert technikai korlátai vannak az üzletiek helyett.

"ennél olcsóbb IDE-t nem is tudok mondani."

Pedig csak ennél a szavazásnál is van legalább egy fél tucat másik.

Igen, az eredeti, perpetual licensz + olcso upgrade barmikor arazasuk szimpibb volt nekem is, most ha csak haromevente upgrade-elnel, sokkal dragabb. De az uj arazassal itt a Toolbox csomag, 250 ajro egy csomo eszkoz. Meg azt is megteheted, hogy csak par honapig fizetsz egy eszkozre. Pl. alapbol az ingyenes Community Edition IDEA-val javazol, de beesik egy rovid projekt aminel jol jon par + fw tamogatas, akkor fizethetsz csak par honapi dijat...

150EUR+fa IDEa-ert meg olcso szerintem, egy ruhes diff tool (mondjuk ez a legjobb a kategoriajaban, amit valaha is hasznaltam) 250EUR es csak 1 evnyi upgrade-et kapsz hozza.

Erdekessegkepp megnezheted meg IBM ruhes Eclipse-re epulo fejlesztoeszkozeinek az arazasat vagy Toad for Oracle-t.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ami azt illeti, nekem ket tool kellene, de az permanensen: a RubyMine es a IDEA UE. Funkcionalitasaban igazabol en nem hasznalok tobbet a RM-bol se, mintha az IDEA CE-ben lenne Ruby ertelmezo is, csakhogy az IDEA CE-ben nincs Ruby egyaltalan, sot, semmilyen dragako sincsen.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Netbeanst én C/C++-ra használok arra tökéletes. Androidra meg intellij-t.

Android Studio is an integrated development environment (IDE) for developing for the Android platform. It was announced on May 16, 2013 at the Google I/O conference. Android Studio is freely available under the Apache License 2.0.
...
Based on JetBrains' IntelliJ IDEA software, Android Studio is designed specifically for Android development.

Azt hiszem, erre az "attol fugg" a megfelelo kifejezes. (en emiatt szavaztam arra a sorra - iden eloszor)

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Elvileg egyébként teljesen ugyan az mint a sima idea.

Arban nem. Legalabbis nekem nagyon ugy tunik.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

A communityvel teljesen ugyan az. Az ugyan úgy ingyen van idea-ból is.

Koszi az infot! (masra nem hasznaltam meg)

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

brackets

code::blocks

Nagyon szeretem, mert bizonyos feladatokra nagyon jo:
* nagyon kezes, nem all az utadba, nem eroltet semmit
* rugalmas a build rendszere
* D nyelvet jol tamogatja
* keszul mar valami vim plugin is cbvike neven

Az egyetlen zavaro dolog a hosszu release ciklus, es szerintem ez tesz be a nepszerusegnek.

-1 Nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak vele. Az egyetemen vannak akik szeretik, de nekem túl fapados, illetve nem akarok vele szórakozni, amikor nem megy valami rendesen, például megbolondul a debugger (ami az egyik legfontosabb ennyi erővel vim-ben is programozhatunk ha nincs debugger), vagy a kódkieg megbolondul. A KDE sötét színsémáival sincs barátságban.

Nem arra hasznalod, amire jo. A code:blocks mint IDE nem a legkiforrottabb. Viszont van egy csomo jo dolog benne, amik egyenkent specialis feladatokra nagyon is alkalmassa teszik. En szinte mindig csak kiegeszitokent hasznaltam, annak viszont tokeletes.

Például? Mi az amit netbeansben nem lehet megcsinálni ami teljesen kiforrott IDE, de code::blocksban igen?

Arról nem is beszélve, hogy amíg a netbeans generál egy rendes makefile-t és make-el fordít, addig a code::blocksnak valami saját cucca van erre.

Nem tudom, mert nem hasznalok netbeanst. Egyszer megneztem, nekem tul nehezsulyu volt. Nem nagyon vagyok a javas cuccokkal kibekulve, csak kakkor hasznalom oket, ha tenyleg nincs mas alternativa.

Mondjuka netbeans pl. nem tamogatja a D nyelvet, legalabbis nem lattam erre vonatkozo informaciot.
Nem tudom, hogy a netbeansnek milyen a project managementje, nekem a codeblocks rugalmassaga nagyon bejon, ez beagyazott fejleszteseknel nagy ertek.

Azert tegyuk hozza, hogy azon eszkozoket, amikben a debugger vagy az autocompletion nem igazan mukodik, bajos IDE-nek hivni. Mert kb. ez a ketto az elso ket pont, amiert ertelme van IDE-t hasznalni, emellett akarhany hasznos csillivilli funkcioja lehet, ha ez a ketto megbizhatatlan.

En szemely szerint kodkieg-fuggo vagyok, ha az nem mukodik rendesen, lehet barmilyen jo egy IDE, nalam instant kuka. Ezert fogom az ATOM-ot is lebanyaszni a geprol, egy nyelvi fajlnal probalt nekem alamdolgozni, de el nem birja kepzelni, hogy az angol ABC-n kivul mas is van, ostobasagokat ajanlott fel.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Linux alatt nagyobb c++ projektekhez még mindig a Clion a legjobb ? Próbáltam a QtCreatort is viszont az hamarabb elveszítette a fonalat mint a Clion. Valakinek valami tapasztalat ?

Kb. fél éve még nagyon bugos volt a Clion most nem tudom milyen. A Netbeans elég jól használható C/C++-ra, Qt-ra is nagyon jó.

Régen használtam NB-t, kipróbálom újra mit tudd jelenleg, most még szemezek a Atom + linter-clang && autocomplete-clang párossal hátha.

codelite.org, codeblocks.org sztem ezek a legjobbak, én cl-t használok évek óta (még szövegszerkesztőnek is).

--
GPLv3-as hozzászólás.

(*) kávé