Windows vagy Linux: mindkettőt szabad! (x)

 ( hup | 2014. október 28., kedd - 20:18 )

A Microsoft a Windows mellett a Linuxot is első rangú vendégnek tekinti infrastruktúrafelhőjén, számos Linux lemezképet is biztosít kipróbálásra vagy akár éles üzemre.

Platformszolgáltatásként látta meg a napvilágot a Microsoft Windows Azure, amelyet aztán az igényekre való tekintettel a vállalat folyamatosan oltott be infrastruktúraszolgáltatásokkal is. Utóbbi kevésbé radikális szemléletváltást követel meg a felhasználók részéről, főleg ha azok egyébként is virtualizálták a szervereiket a saját infrastruktúrán. Ráadásul a felhasználható technológiákat tekintve is kevesebb kötöttséggel jár egy infrastruktúrafelhő, amelyen az ügyfelek szabadon választott szoftverstackeket futtathatnak.

A nyilvános felhők által megcélzott egyik nagy csoportját teszik ki a kisebb induló vállalatok, startupok, amelyek körében pedig nagy népszerűségnek örvendenek a változatos nyílt forrású szoftverek, így a Linux is. A Microsoft ezért Linux rendszerképeket is kínál a saját felhőjében, nem véletlen, hogy a szolgáltatás neve is egyszerűen Azure-re változott mára, Windows nélkül.

2013-ban rajtolt el az élesben az infrastruktúraszolgáltatás, ahol virtuális gépeket lehet bérelni. A könnyű indulás érdekében a felhasználók nem csak saját lemezképeiket használhatják az Azure-ön (ezzel biztosítva a helyben futtatott feladatok felhősítésének lehetőségét), hanem számos előre definiált lemezkép közül is választhatnak, Windows-verziók mellett pedig Linuxok is rendelkezésre állnak. Az lemezképek között sok népszerű disztribúció megtalálható: Ubuntu, CentOS, Oracle, SUSE és OpenSUSE Linuxból választhatnak a felhasználók. Ezekhez a gyártók ugyanolyan szintű támogatást biztosítanak, mintha saját fizikai hardveren futnának és magát a rendszert is ugyanúgy kell üzemeltetni, mintha csak a szomszéd szobában levő gépen futna.

 


 

A felület önkiszolgáló, a számlázás pedig használat alapján történik, a felhasználók csak a valóban igénybe vett számítási kapacitásért fizetnek. Ez ideálissá teszi a felhőszolgáltatásokat olyan esetekben, amikor gyorsan van szükség virtuális gépekre, vagy csak egy rövid időre kellenek – tipikusan ilyen lehet a tesztelés egy több gépből álló komplex infrastruktúrán, vagy akár egy olyan kampányszerű csúcsterhelés, amelyre nem éri meg saját infrastruktúrát építeni. Egy új Linux-változat kipróbálására is jó hely az Azure, a legfrissebb verziók hamar felkerülnek a lemezkép-galériába és kockázat nélkül lehet az újdonságokat tesztelni.

A Linuxokat bárki kipróbálhatja a felhőben, a Microsoft ugyanis az egy hónapos ingyenes próbaidőszak mellé most mindenkinek 150 euró értékű kreditet ad ajándékba, amelyet az Azure változatos szolgáltatásaira lehet elkölteni. A regisztrációhoz csupán egy Microsoft azonosítóra van szükség.

(A Microsoft megbízásából készített anyag.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A végén még a Windows is szabad szoftver lesz!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

..és teljesen nyílt forráskódú mikor?

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

És lenne rá pulseaudio, upstart meg systemd, vagy ezek valamelyik forkja...

Fuszenecker_Róbert

Meg mondjuk egy pifm-hez hasonló fmtransmitter is, hogy az éppen aktuális alaplap bármely hosszú, rejtett rézvezetékén keresztül 30 méteren belül le lehessen hallgatni..
Azt hiszem megyek aludni.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Van nekik elég bajuk ezek nélkül is. :)

"...Egy új Linux-változat kipróbálására is jó hely az Azure, a legfrissebb verziók hamar felkerülnek a lemezkép-galériába és kockázat nélkül lehet az újdonságokat tesztelni..."

ehhez képest a mellékelt ábrán 12.10 és 12.04LTS van... elég gyors :-)

Üdv:
Feri

Van Ubuntu 14.04 LTS és 14.10 (release: 2014. október 23.)
Van SUSE Linux Enterprise Server 12 (release: 2014. október 27.)

Elég gyors? :-)

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozom.

Hali!

Mivel nincs MS azonosítóm, így nem regisztráltam... csupán a képre reagáltam ami a cikkben volt.

Üdv:
Feri

Ez a 150 euronyi kredit kb. mire elegendő? Illetve van felhasználási időkorlátja?

Sokféleképp felhasználhatod, de például ennyibe kerül kb., ha 20 napon át tesztelsz valamit napi 3 órában 8 db szerveren (egyenként 4 core, 7GB RAM, 120GB diszk: basic A3) és 2TB blob storage-on (LRS). Egy hónap a felhasználási időkorlát.

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozom.

Rendben, köszi a választ. Azt lehet tudni, hogy meddig él még a promóció?

Nem tudom.

Üdv,
Marci

Opp elnéztem, Windows Serverrel számoltam. Linux szerverből kijön 8 helyett 13 darab is, a fenti feltételekkel.

Üdv,
Marci