Linuxot 48Mega ramos régi IBM laptopra

 ( dio | 2011. január 10., hétfő - 9:37 )

Sziasztok, tegnap kezembe került egy régi, de
remekül működő IBM laptop.

A gépen 48 mega ram, Win98 és office 2000 van,
de minden francia nyelvű.

Legnagyobb megdöbbenésemre a 48 mega ramos gép abszolút gyorsan
reagál program indításra, szövegszerkesztésre - ezért
gyorsan utánanéztem: win 98-nak ajánlott memória 24 mega.

DE: a laptop tulajdonosa magyar feliratokkal ellátott linuxot szeretne a gépre. Elfogadja / ismeri az Abiwordot, illetve más pici szövegszerkesztőket.

1 GB-os winchi van a gépben.

Kérdés: milyen linuxot tennétek ti erre, amin vannak ikonok, szövegszerkesztő, és még elfogadható reakcióidővel fut is, ezen a gépen - és lehetőleg magyar a menürendszere?
Bár valószínűleg megbékélnek, ha legalább a szövegszerkesztő magyar.

Szégyenlem, de azt javasoltam a tulajdonosnak hogy egy magyar win98 megoldaná a problémáját, mert az ugyan úgy fog futni mint a mostani francia. De ő Linuxot szeretne, aminek egyébként örülök..

Amit én találtam: a DeLi linux utódját, - kifejezetten régi gépekre fejlesztik, ezt a disztrót nem ismerem, de valószínűsítem hogy remekül futna,
illetve: absolute linuxot, ezt ismerem, de a minimum/ajánlott memória igénye 48 mega ram és pont annyi van a gépben, ezért gondoltam hogy körbenézek, hátha van kisebb memóriaigényű.

Köszönöm! Dio

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

DSL minimuma valami 16 MB.
Ha viszont up-to-date rendszert szeretnel, akkor Debian kicsit megpofozva. Nekem is hasonlo gepen futott.

Azonban ha nem hobbibol csinalod, akkor annyi idobe kerul hogy a telepites aran vesz az ugyfel uj notit.

DSL-t már raktam 32MB rammal rendelkező P2 laptopra. Bill. kiosztás is magyar lett, talán a rendszer is, erre nem emlékszem. Dualboot win98/DSL. Kb. 6 óráig tartott míg használható lett. Abiword tuti van rajta. Más GUI-s linux nem ment fel rá.
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

48Mb ram borzasztóan kevés. Egy 10 éves Suse vagy Mandrake viszont elindulhat rajta és még ezek is sokkal jobbak mint a win95, és az akkori KDE1 felület nem is annyira barátságtalan.
Az Up2date-bb megoldás meglepő módon a Gentoo lehet. Jól belőtt fordítási paraméterekkel (USE flag) és az összes felesleges összetevő kihagyásával jó eredményt lehet elérni. Pár éve jó desktop-ot tudtam varázsolni Gentoo-val egy 166MMX notebook-ra, igaz abban 128Mb ram volt, de KDE3 felülettel! A KDE is rendesen ki volt herélve, de még mindig user-barát volt. Ez a howto egy jó kiindulási alap: http://www.gentoo-wiki.info/Old_Hardware

Érdemes a fordítást egy másik gépen csinálni hozzá:) A végeredmény meglepően jó lehet.

Dsl
i486
24 MB RAM
Dsl-N
i486
16 MBs RAM
Dsl-n ennyivel több
GTK2, 2.6 kernel, added hardware detection
50megás disztró szerintem megfelel célnak.
Openoffice is fut rajta asszem.Programok

Elvileg a tiny core linuxnak pont ennyi a minimum ram igénye, de szerintem nagyon lassú lesz bármilyen linux grafikus felülettel. X nélkül még talán használható lenne így valamire, én maradnék a korabeli win98-nál.

++
Bár nekem van egy E310-es 32 MB memóriával felvértezve. De bian fut rajta. X nélkül. X-et meg se próbálnék rátenni.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nekem nem sikerült rendesen elindítani a TCL-t 64M alatt (igaz, virtuális gépen). Viszont a korábbi verziója simán futott 32M-el, X-el.

Debian woody :-)

Régi gépre régi disztrót.

Bár mondjuk az nem tudom mennyire volt magyarítva.

Szólni kéne a tulajnak, hogy ez a ruppótlanság kategória. Ezt a gépet már illik cserélni, mert annyi vesződséggel jár a hekkelése, hogy ha ki kellene fizetnia, abból vehetne egy új notebookot win7-tel....tudom, hogy paraszt vagyok és bunkó, de amit fent írtam az sajnos tény.

-1, minek kéne kidobni, ha kvázi írógéphelyettesítőnek kell?

w98 reinstall+ami akarsz irodai csomi. :)

Ezekre a gépekre a win95-98 való, és ez nem vicc.
kicsi, gyors, és garantáltan minden hw elem meni fog
párszor ezt már végigjátszottam, nem éri meg... hidd el.

Ami szövegszerk azokon a gépeken menne egy régi linuxon, azzal manapság semmire nem mész.

Telepitsd újra a w98-at, és esélyes h. out-of-box menni fog minden hw. Rakj r kivánsgág szerint egy abiword+gnumeric párost, és használható gépet kapsz.
Vagy kezdjetek el gyányolni egy több éves 2.2-es, 2.4es kernelű linuxal, amin sakkoztok h. felférjen 1Gb-ra, és mi legyen az ablakkazelő h. kultúrált is legyen, meg gyors is.

Hamar rájössz, hogy ebben az esetben nem éri meg linux huszárkodni :DDD
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Én is ezt éreztem hogy ha jól megy rajta a régi windows akkor maradok ennél, mert nem tudok jobbat.

Köszönöm a segítséget!
dio

+1

Egy ilyen konfigurációra még az Arch Linux is X-el meg Fluxbox ablakkezelővel és GTK+-al is túlságosan erőforrásigényes, és még úgy is kevésbé integrált desktop, mint egy Windows 98, ellenben persze korszerű.

Persze ott van még a DSL és más lightweight disztribúciók, de azokkal se sokkal jobb a helyzet.

off
Eddig a percig nem értem, hogy a linux miért nem votl képes ami a napig egy olyan kicsi, összerakott, minimális erőforrás igényű disztrót kitermelni, ami mondjuk
1. 133 mhz, 24 MB ram erőforrás igénnyel
2. hozza azt a sebességet (azt még tudja)
3. és kultúrált felületet (ezt már enm, mert a fluxbox,icewm,stb-nélkk ultúráltabb a w98 gui)
mint mondjuk egy w98.
A helyfoglalást meg ne is emlitsük, mert 256 MB helyre vagy egy nagyon fapados disztrót tudsz felrakni (és egyáltalán nem biztos az X jelenléte) vagy sakkozhatsz 1GB-on.

Összehasonlitás képpen: A BeOS R5 PE 312 MB-os alap telepitésű, ezt sima faragással kockázat mentesen le tudom vinni 120MB-ra. (ha teljesen a gépre faragod, 70MB) és mint a golyó megy. (ellenben nincsen olyan driver ellátottsága :// )

--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Amikor a win98 volt a divat, akkor a linux is ilyen hardware-en futott, tehát már régóta van ilyen. Akkor például a 2.1.xx-es kernel volt a divat. A Win98-szerű kinézetet pedig az fvwm 2.1.x biztosította.
A featherLinux kicsit későbbi kiadás, de 24 MByte RAM-mal már megy az X (állítólag, mert nem próbáltam). Vagy keresni kell egy '98-as debian változatot.
Ha sok ideje van valakinek, akkor meg lehet próbálni összerakni egyet (pl. gentoo alapon), saját, alaposan kiherélt kernellel.

Viszont minden esetben számítani kell rá, hogy a frissítések száma kb. meg fog egyezni a win98-ra kiadott frissítések számával. Tehát biztonsági szempontból nem szabad túl sokat várni.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Nem erről van szó.
Egy akkori kernel+libc + komponenesek után hiába forditasz egy fvwm95-öt (már régóta nem is fejlesztik, pedig 1:1 w95 volt külsőre) az alkalmazásoknál elhasalsz.
Egy ördögi körbe kerülsz. EMrt ha egy koszerűbb abiword-öt akarsz elinditani ,az alatt a komponenesket kell frissiteni, és máris ott vagy, hogy akár egy ubuntu minimal-al is próbálkozhatnál a gépen.

A standardizált API hiánya állatira visszaüt. Itt eszement előny a w32 API.

Tehát vagy összeraksz egy win98 sebességű/méretű/tudású rendszert linux alapokon, és lemondasz minden mai szinten is használható programról (tehát nézegetheted, és örülhetsz neki) vagy használható gépet akarsz ,de elég hamar befuccsol linux alapokon.

1ébként még igy sme fenékig tejfel, ugyanis egy rakás videókártya tipus csak a wines driverrel hajlandó menni. Tehát linux vagy meg tudod hajtani vesa 800x600-al, vagy csak vga 640... (tipikuan armada 1520D)
Az asztali gépek videókártyái szépen belőhetőek xfree86config- al, de laptop esetén eléggé 50-50%.

Egyszerűen kinkeserv régi linuxal meghajtani, és tudásban nem is azt fogja adni amit w98 alapokon, ugyanis alkalmazásoknál csúszhatsz meg.
És még igy is a mázlis kategória, mert be tudtad lőni a képernyőt.
Jaaah, az idióta chip-es 6100 éves hangkártyák külön kategória. (majdnem esélytelen, oltári mázli kell hozzá :))

Persze lehet bohóckodni, hisz a links is browser, és ap ine -al is lehet levelezni, csak ugye ha a másik OS ezt alapból tudja grafikusan is, kénylemesen, és kultúráltan, akkor hiába sikerül belőni linuxal, max érdekesség, nem előrelépés, hanem visszalépés.
Magyarul a megoldás elméleti felső határa nem teljesithető linux alapokon. Persze kisérletezni, ésgyurmázni a saját szórkoztatásunkra jó, azt én is szoktam :) (http://dancsokzoltan.fusz.hu/ujsag/index.php?op=full&q=6938)
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

A nyitó nem írta a gép típusát, de ha csak a driver volna kérdéses, még merném bátorítani, mert 10 éve a generic lcd-vel minden IBM-es nb-t sikerült munkára bírni, és a mezitlábas *vga-s X is rendben volt, ami az akkor megszokott 800x600-at hozta.

Amiben 48MB ram van, az nem 10 éves gép, hanem legalább 13-14. (olyan 95-96 kiadású lehet)
Amivel még mernék próbálkozni, az a os2 w3-4.
Más megoldással 95% az esélyed h. vhol lyukra futsz. (támogatott hw, vinyó méret, X felbontása, alkalmazások használhatósága/száma, stb...)

--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

"Amiben 48MB ram van, az nem 10 éves gép, hanem legalább 13-14."

Ami nem ront, hanem javít a helyzeten, mert annál inkább hajtja a 10 évvel ezelőtt kiadott disztrib, ui. nincs benne akkori nóvum.

Volt ilyen masinám: a TP 760 (igaz, az csak 12.5 év). Jól mondod, vitte az Warpot, de a Linuxot is szépen kiszolgálta. Azon rippeltem és tömörítettem az első mp3-as cd-im anyagát. Egyedül az mwave modem volt akkoriban fejtörést okozó cucc a nb-okban,

Mondjuk nekem van egy 32 megás Compaq laptopom, megvan hozzá a gyári compaqos w98 telepítőkészlet... ugyhogy biztos, hogy max. 98-ban gyárthatták legkorábban...

------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

Az Armada hogy jön ide? Itt most IBM gépről van szó, és azok, emlékeim szerint, elég jól mentek linux alatt.

Fvwm-ből a 2.1.x-et kell használni az a 98-as kategória. Csak érdekességképpen ennél kb. 1 MByte a forrás, míg a legújabb (tavalyi) 2.5.31 már 3,3 Mbyte-os.
De a legjobb módszer az, ha letöltünk egy 1998-2000-es distrot és azt használjuk. Biztonsági frissítés nem lesz hozzá, de ez már a win98-hoz sincs.

Többnyire a Vista, és Win7-es programok sem mennek win98-cal, de néha az XP-re készült programok is komoly gondot okoznak. Így ez a probléma nem csak a linux problémája.
Az egyik rokonom 2006-ig használt win98-at, 64 MByte RAM-mal, az office 2000 volt rajta a legfrissebb program ami még normálisan használható volt. A 2000-hez korban a Abiword 1.x, esetleg az OpenOffice.org 1.0 áll legközelebb.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Úgy van. Hiába fut win98 alatt KernelEx-szel a 3.6-os firefox, ha csak 48 MiB memória van a gépben.

???

Nem túl szerény véleményem szerint akinek az icewm-nél kultútáltabb felület kell, az nem dolgozni akar a géppel, hanem játszani - annak viszont nem minimál, hanem maximál vas kell.

Nem is ezzel van a gond, hanem az irodai cuccokkal, mármint hogy 201x-es megszokásokkal, elvárásokkal kellene irodai appot keríteni 2000 körüli vasakon futó disztribre. Disztrib van - már ha valaki elő tud keríteni egy 7.3-as redhatet, amely egyike volt a legstabilabbaknak - csak mai wines igényű *office nem nagyon.

arra próbálok rávilágitani, hogy a w98 egy bizonyos működést biztosit, azért nincsen értelme kompromisszumokat kötni,h. linux huszárkodjak.
Ha linuxon vga-ban tudom meghajtani a képernyőt, vagy nem megy a hang, vagy ilyesmik, akkor nem variálok, ráhúzok egy w98-at, és csókolom.
A magam szórakoztatására van értelme játszani vele, de ha éppen nem szórakozni akarsz, akkor nincsen.
Felesleges kompromisszum az nem kompromisszum hanem hülyeség :D
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

'Felesleges kompromisszum az nem kompromisszum hanem hülyeség :D'

Ez így jogos - viszont beletelhet egy kis időbe, amíg kiderül, hogy kell-e, vagy felesleges-e a kompromisszum. Ilyenkor az ember vagy kudarckerülő (és akkor HR elé ne merjen kerülni ebben az életében!), és megcseszeti a farkassal a linuxát, vagy sikerkereső (már a ük-ükapja is HR-esként szolgált Bem apó alatt), és kiderülhet, hogy amit lehet, az ha picit szorít, akkor testhez álló, ha picit bő, akkor lezser, de igazából pont jó, vagyis juszt is örül, még a szívásnak is. No, ennyi képzavar tán elég egy kommentbe...

Asszem sikerült követnem téged: D
Ezt a tapasztalatot magam is úgy szedtem fel, hogy kb: 2 tucat géppel eljátszottam már ezt.
Végül eljutottam odáig h. hw méret alapján tudom, hogy freedos+seal vagy w95-98 kerüljön rá.
Egyszerűen kb: 20 géppel biztosan lefutottam a "gyurmázós" köröket, és nem kaptam jobb eredményt, mint a w98. Ezért a 21-nek neki sem állok mással :D
Gyorsan hozzáteszem, hogy a 4-8-16 MB memóriával rendelkező gépeknél kifejezetten jobb is az open megoldás. (freeDOS), báááár ez vita tárgya. (win3.11 szépen elrohangál 8-16 MB ramon.)

Bár sima konzolos linuxal sokkal jobb gépet kapsz mint a dos, mert kicsit erősebb a bash, mint a dos prompt. a links, meg pine kifejezetten használhatóvá is teszik. Amolyan fallout like számitógép :D
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Win98SE + Office 2000

A kompatibilitási csomag viszont nem megy fel Win98-ra, szóval az újabb formátumokat (docx, stb.) azzal nem fogja tudni megnyitni.

Az abiword 2.8.6 nem megy fel w98-ra? mert ha igen ,akkor sima ügy minden normális mai formátum is (abiword+xp párost most néztem meg)
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Passz, én csak az Office2000/kompatibilitási csomagra írtam, hogy nem fog menni.

Az AbiWord 2.4.6 még támogatja a Windows 98-at, 2.6-tól már nem.

Thx: jó tudni.

--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

48 megaba rengeteg dolog belefer. En Debian-t raknek, valami lightosabb felulettel (nem tudom manapsag mi szamit lightosnak, regebben nekem fluxboxom volt).

(a 4MB-s laptopomon sarge van, alkalmasint majd upgradelem, csak az a rengeteg swappeles miatt egy picit.... lassu)

--
|8]

És xtermen kívül mit futtatnál rajta?

A 4 MB meg gondolom elírás, abba a normál sarge kernel (8 MB ha jól emlékszem, és moduláris, így a sallangok legnagyobb része ebben nincs benne) nem fér be, nemhogy más.

32Mb-n futott Enlightenment, valamilyen bongeszo, nem tudom akkortajt (1999-2000 kornyeke) epp mi volt. ETerm, emacs, valami korrektebb wysiwyg szovegszerkeszto (AbiWord talan, reg volt). Kesobb 48Mb-s PPC volt a main desktopom, fluxbox + random egyeb programok setuppal, az is futott gond nelkul. Ezen meg OO.o is elment hasznalhato sebesseggel - csak ki kellett olni csomo szart amire nincsen szukseg.

Egy teljesen korrekt grafikus kornyezet volt mindketto.

A 4Mb pedig nem eliras, tenyleg 4Mb ram van benne, ha jol remlik 2.4-es, de lehet, hogy 2.6.0-testakarmi sajat forditasu kernelt hasznal - ezen mondjuk GUI nincsen. De van rajta egy pici shell (es), hasznalhato szovegszerkesztok (zile, joe), mc. Sot, meg egy egesz komplett forditokornyezet is (gcc, make & tarsaik).

--
|8]

Persze, elfutott az enlightenment 32-n - az én p133-asomban is annyi volt -, de ha így nézzük, elfutott rajta az 6.1-es DB2 is, hiszen azt is futtattam...

Azért az AfterSteppel mégis csak jobban mocorgott, de igazán csak az IceWM szinten nyugodtam meg - más kérdés, hogy a mai duálkóros, sejhajkinyalós gépeken se kaptam át másra.

Editor tájékán pedig ne is keresgessen, mert ugyan a StarOffice megmoccan azon a 48M-n, de sok öröme nem lesz benne, és nem csak a hw miatt nem.

Azon a régi 32M-n szépen meg tudtam írni a diplomamunkát LyX-hel felmankózott LaTeX-hel, de az se votjuszí, nem winből azonnali produkcióért átkódorgóknak való.

Amit a '98-nál maradás mellett még javaslok: install után - ha van mivel/hogyan - dd | gzip a diszket, mert újratelepítés lesz még ebből, legalább gyors legyen.

Sztem "kiölni a csomó szart" értelmetlen munka ha van más lehetőség, de a te dolgod.

A joe-t meg gcc-t futtató 4 MB RAM-os gépeddel meg... hát... legyél boldog... ez a legtöbb ember számára használhatatlan.
Gondolom te se programoztál rajta komolyan, csak megnézted hogy "jajjdejó működik... shutdown -h".

Kb 30 percbe kerult kiolni a sok szart, cserebe lett egy jol kinezo linuxos gepem. Nekem bosegesen megerte, hogy nem kellett windows-al kinlodni rajta.

A 4mbs gepen pedig feljesztettem, kivaloan alkalmas volt arra, hogy gyors programot irjak, es a fordito kornyezetemet is optimalizaljam (= automake bye-bye :P). Kb egy evig az osszes debian csomagot amit feltoltottem, ez a gep forgatta.

Sot, meg eloadast is kivaloan lehetett vele tartani (csoda mire kepes 80x25!), mint az az egyik LinuxTag vagy CCC (mar elfelejtettem) alatt kiderult.

Es ez 4Mb. 48Mb-n kivaloan elfut egy jol osszerakott linux, es nem kell windowst venni. Sem azzal szivni. Plane, ha eleve az lett kerve, hogy ha lehet, linux legyen.

--
|8]

Az OOo-t még mindig nem hiszem el, és nem vagyok vele egyedül.
Azt elhiszem hogy elindítottad, de bármit dolgozni vele hihetetlen türelmet és a szokásos ráfordított idő többszörösét igényli a sebessége miatt - ezt nyugodtan definiálhatjuk "használhatatlannak".

Az előadást hogy tartottad? 'cat szoveg.txt'?

Akkoriban meg SO -volt ha jol remlik, es elketyegett. Prezentaciora nem volt alkalmas, az indulas bun lassu volt, amig futott, minden mas elment swapbe, szal valtogatni es mellette mast csinalni - plane bongeszni - kb nem lehetett. Viszont amig ezeket nem tette az ember, hozta azt a sebesseget amivel kenyelmesen lehetett dolgozni. Egyatalan nem ereztem, hogy a gep lassusaga korlatozna.

De nem kell feltetlenul OO.o-t hasznalni, ha nem kell. AbiWord es tarsai csodasan elfutnak 48Mb-n is, ma is. Mai OO.o tenyleg nem futna el 48Mb-n, az teny es valo.

Prezentacio: nem, nem cat-tal. Volt valami text mode presentation toolom, fogalmam nincs mar mi volt a neve. Olyasmi volt kb, mint a tpp (http://www.ngolde.de/tpp.html), csak nem rubys. Par slidehoz, grafikak es egyebek nelkul nem nagyon kell tobb 3-4 szinnel es 80x25-nel. Mondjuk egy 10 percel elotte be kellett bootolnom :P

--
|8]

Na jó, pont te vagy a várva vart megváltó.

http://logout.hu/cikk/zipit_z2_a_linuxos_mindenes/zipit_z2_olcso_linuxos_mindenes.html

A fórumban szerveződő közösség pont téged vár. :)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Tul sok ram van benne ahhoz, hogy szorakoztatonak talaljam.

--
|8]

Termeszetesen swap mentesre kellene. Ugy meg mar nem is olyan sok. De te csinalhatsz olyan megoldast hogy 4mb ram a tobbi meg ramdrive-swap. :P

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

+1 arra hogy hagyd meg a win98-at és az MS Office-t (vagy telepíts magyar verziót belőle)

Uhu 1.0 környékén (2004?) szórakoztunk Linuxszal ilyen kaliberű gépeken, kínkeservesen lassú volt már azokkal a régi verziókkal is - egy mai Linux és OpenOffice meg se fog nyikkanni (és akkor most nem is beszéltem arról, az OOo-t használni amúgy mennyire nem érdemes...)

szerk: esetleg próbáld meg az office2k3-t ha kell az OOXML kompat. csomag, de szerintem a pluginnel együtt már kevés lesz a 48 MB RAM.

Valamit akkor nagyon elbaszhattatok, ilyen kaliberu gepen egy jol osszerakot Linux teljesen jol elfut.

--
|8]

Egyszer kellene valami hely, ahol szepen definialva van a "Fut", "mukodik", "jol elfut", "hasit" es "hasznalhato" kifejezesek ertelme.

Mert, en elhiszem, hogy 4mb-ban is lehet elinditani ugy linuxot, hogy "kepet is adjon" de ez nem az igazi... Es azt allitani, hogy pedig de, az en fogalmaim szerint egyfajta igenytelenseg.

Amugy, en valami puppylinux-ot probalnak rakalapalni, de csak ha legalabb pisztoly tartananak a fejemhez. (Amugy, amit nem ertek, egy a cimben szereplo keszuleknek mi a gyakorlati haszna? Mert nem hinnem hogy napjainkban is rendelkezik emlitesre melto uzemidovel. Arrol nem is beszelve, hogy egy olcsobb mobiltelefon lepilalja tudasba/hordozhatosagban)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Puppy is csak addig eszik keveset, amíg nem akarsz túlmenni a GTK1-el buildelt Firefox 2.0-n meg a [random GUI nullfunkciós plaintext editor ami benne van] környezeten.

Bármi modern felhasználói program, ha egyátalán telepíthető rá (a libek miatt nem biztos), megöli az erőforrásigényével.

4mb-ben konzol teljesen jol mukodik szovegszerkesztesre. A bootolas sokaig tart, de ha jegyzetelni akar az ember, vagy hasonlo, kivaloan alkalmas ra, onnantol, hogy elindult, mar nem lassu.

Nyilvan komolyabb dologra nem jo.

48Mb az egy masik teszta, arra is ossze lehet hozni, mint ahogy anno mar 10 eve is osszehoztak, olyan rendszert, ami igenis hasznalhato, legalabb elfogadhato sebesseggel. Ahol elfogadhato alatt ertem azt, hogy az ember nem kezdi el a hajat tepni 10 perc utan.

--
|8]

Jahat, szoveges jegyzetet az en "butatelefonommal" is lehet csinalni... Es meg a bootlolas sem tart sokaig.
Ez csak egy megjegyzes volt.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Amikor az a laptop keszult, a butatelefonod meg ketkezes volt.

--
|8]

De te azóta sem léptél tovább... most van egy 4 MB RAM-mal futó Linuxos géped, ami kevesebbet (súly, méret, akku idő-amortizáció) tud, mint egy jóformán ingyen utánadhajított, maroknyi eszköz.

Nem akarlak meggyőzni, hogy ez rossz vagy jó, ha te élvezed - csak arra kérlek, nézd meg az évszámot, mielőtt kétkezes telefonokat citálgatsz.

szerk: arról nem is beszélve, hogy ha nem erőltetnéd a Linuxot, a saját, korabeli szoftverei pl. szövegszerkesztés területén többet tudnának abból a gépből kihozni.

Nem akartunk napokat elb.szni az "összerakással" (kernel kikísérletezése, fordítgatás és/vagy szubminimális rendszerből mindent alapoktól felépíteni minden egyes gépre) mert heterogén iskolai hálózatra kellett [volna], Uhu és Mandrake szar volt, így Linux > kuka.

Az OOo-t meg nemnagyon hiszem el, hogy 48 MB RAM-mal, twm-nél komolyabb desktop mellett képes 10 percen belüli indulási időt produkálni - vagy csak az uhu és mandrake build volt ilyen? Mindenesetre sajátot abból sem buildelnék, nem éri meg azt a 48 óra walltime-ot (korabeli gépen).

Konklúziót strogg már feljebb írta: amennyi időt és energiát elb.szol hogy valami minimális, használhatatlanság határát súroló Linux elinduljon, már rég fennvan a win98 és vígan használja a tulaj a gépet.

"Az OOo-t meg nemnagyon hiszem el..."

Nem hiszed el? Én azt nem értem, hogyan gondolták komolyan :DDDDD Kissé perverz az ötlet is :D
Én akkor "kenődtem el" amikor egy word6-ot akartam kiváltani egy 16 MB memóriás gépen.
Hamar rájöttem, hogy vagy p166+80MB ram+abiword/gumeric, vagy word6. (NEM tudod kiváltani a súly csoportjában)
És azt az abiword/gnumeric párost se nagyon futtasd egy időben :) Ekkor még mindig a konyhakész w98 az OS.

--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Egyebkent ha utanaolvastok, kiderul, hogy ezek miatt annyira bonyolult a regi binaris Office fajlformatum. Szarra van optimalizalva -- nem konnyen olvashato, de relative gyors tudott lenni anno (mostanaban egy sima XML parsing tobb memoriat enne, mint a teljes Word6).

----------------------
while (!sleep) sheep++;

+1
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Win 98-cal felmenni netre szerintem őrültség. Egy p3-as gép 256 vagy több rammal 5k huf, és feltehető rá egy biztonságos és stabil rendszer, mondjuk Crunchbang szépen fut ilyesmivel (de akár az XP is). Én nem kockáztatnék egy 5 éve nem támogatott rendszerrel, persze ha net nem kell, akkor oké a Win 98 is.

Szerk., hogy trollkodásomat enyhítsem:

http://hup.hu/node/94780

ps: én eltenném a gyerekmnek (unokának, kinek mi), és elmesélném neki, hogy : amikor apa megszületett, elképzelhetetlen volt, hogy bárki ilyen gépet használjon, mikor te megszülettél, szintén. :)

Windows 98-cal netezni utoljára talán 6-7 éve jelentett komoly veszélyt, akkor még esetleg terjedtek a rá írt exploitok.

Ahogy már a pendrive-okon se DOS-t fertőző vírusok terjednek, a webről jövő támadások is mind-mind elhasalnak az archaikus Windowson.

-

Újabb abiwordot is fel lehet tenni
KernelEx-el. Sőt akár opera 11-et is,
(233MMX-el és 64M rammal egész tűrhetően
ment, nem tudom ez milyen gép pontosan,
de gyanítom, hogy PI valami...)

Azt írják, hogy:
Opera 10.6x no longer running under Windows 98

De elég szopóág manapság egyáltalán netezni is 98-on. :)

A KernelEx a nyitja mint már említettem.
Nekem per pill opera 11 fut win98 alatt.
A Flash, persze részben felejtős, de
egyáltalán nem szopóág.

Ja, bocs a KernelExt nem ismertem, de ha elém kerül egy 98-as gép, kipróbálom.

A friss seamonkey AFAIK fut rajta, így azzal nincs gond. Flashből kellene valami régebbit kukázni, az a menüs oldalakat viszi, youtube-t meg úgyse ilyen gépen fogsz nézni.

http://www.reactos.org/hu/index.html

Vélemény erről? alternativa lehet?
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Igen! Néhány év múlva... :)

...évtized...
Hihetetlen lassan haladnak, pedig érdekes project lenne. Kéne nekik valami céges támogatás, hobbiként valószínű csak stagnálni fog továbbra is :(

Próbáld ki az SliTaz-t. Most kipóbáltam virtuális gépen 48MB rammal az slitaz-3.0-loram-cdrom.iso-t, pikk-pakk bebootolt, top szerint 42MB ramot használ X és Openbox mellett, egy kis állva hagyás után lement 39MB-ra. Hogy a programokat lehet-e magyarítani azt nem tudom, de az Openbox menühöz itt találtam egy magyar config-ot.

Ezzel 1 gond van, mai gépeken virtualizálva is jóval gyorsabb gépet kapsz mint a fizikai, amit szimulálni szeretnél. Az akkori FSB-ket, lassú memóriákat nehéz szimulálni. Sok mai vincsi majdnem olyan gyors mint a régi gépek memóriái :>

Nekem van otthon egy p2 es portege notim, 64M rammal, Debian 4.0 fut rajta X + xterm ekkel, mert minden másnak kevés 64M ram, vagy használhatatlanul lassú lesz. Ráadásul a régi vincsije lassú. Mikor beleraktam egy modern ATA-s vincsit rettenetesen gyorsult mert a swappolás fel se tünt.

Én is azt mondom mint itt többen, erre a gépre win95/win98 való. Vagy az akkori linuxok.

Ubuntu 10.04, Thinkpad x61s

Ezzel 1 gond van, mai gépeken virtualizálva is jóval gyorsabb gépet kapsz mint a fizikai, amit szimulálni szeretnél.

Ezt én is tudom, csak azért próbáltam ki vm-en hogy megnézzem bootol-e egyáltalán és hogy mennyi memóriát eszik.

A valódi sebességhez nyilván ki kell próbálnia hogy használható-e. Sima livecd, úgyhogy ha van cd-meghajtó a gépben akkor nem tart semeddig.
(Bár nem tudom hog egy öregebb hdd mennyivel lassabb egy odd-nél)

Regi redhat :) http://apt.czo.hu/ itt talalsz rh 7.1 / rh 8 es rh 9 telepitoforrast, halozatos/floppys telepiteshez, valamint itt mirroroztam mukodo apt-rpm reponak is, tehat meg az apt-get install mc is hasznalhato.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

valamelyik puppy?

Szerintem érdemes lenne egy újabb hdd-t beletenni, mert az az 1gb tuti, hogy nagyon-nagyon lassú. Anno én is próbálkoztam és egy 1gb - 20gb upgrade után, mint ha nem is ugyan az a vas lett volna... Esetleg pár kavicsért egy kis ramot is lehet szerezni. Ha SD kell bele, szólj :)

valszeg EDO ram (jó drága), és viszonylag nehéz bele 4,3-6,4-10,2 lemezt szerezni.
Van olyan bolt, ahol régi lapi alkatrészekkel foglalkoznak, de cc: 1000 huf/GB a vinyó, és 1000 huf/8MB áron lehet memóriát tenni bele.

Egyszeerűen ezek a gépek "játszani" jók, hogy hol a határ. Gyurmázod, hogy mekkora vasra milyen eszközökkel mit lehet kihozni.
Vagy eltenni idő kapszulának. Az én ilyen kategóriás gépem arra van félretéve h. ha kedvem van fallout/goblins szintű játékkal futni egy kört, akkor kész megoldásom van rá.
Persze lehet perverzkedni, hogy 4 BM memóriával apache1-et forditok, és hogy aki rákapcsolódik a belső hálómra az "fuck m$" kezdőoldalt kaphasson, de ez szintén a gyurmázás kategória :D (annó poénból zaurus-ra is forditottam egy apache-ot :))
Magyarul produktiv gép nem lesz belőle, ez már biztos.
Gondoljunk csak bele, hogy az akksi felújitás mennnyi, és hanem költöd rá a mobilitás már el is veszett.
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

(subscribe, jöhetnek a tippek egy 20MB RAM-os 486DX2 Acer laptop felélesztéséhez ;-)
__
http://fodi.be

Izmos command line linux, vagy max. w95,os2, dos+seal/arachne desktop

Ha van benne eth, vagy wifi (jó,jó tudom, de ha mégis) akkor linux cli, v. twm

az a gond, hogy a legkomolyabb böngésző amivel emberi módon tudod böngészni a mostani web-et, az a links.
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Ha van benne LAN es letezik a halozatban egy izmosabb linuxos gep, akkor en LTSP vekonyklienset csinalnek belolle. 2003 kornyeken csinaltunk hasonlo gepekbol klienset, slackware szerverrel. A KDE is ment rajtuk lehetett bongeszni normalis sebessegel meg a filmeket is vittek.

--
The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Ezzel nincsen tapasztalatom, de nem mondasz hülyeséget. Esetleg chrome OS? :DDDDDDDDDD
Az a probléma az ilyen gépekkel, hoyg sokszor egy picimacis type 1 -es lankártya annyira kerül mint maga a gép.

Igazából játszani nem túl költség hatékony.
Mert kéne bele egy nagyobb vinyó, legalább 6,4 javasolt: 5-6e
Memóriánt tudsz spórolni, de ha fix elképzelésed van, 64MB nagyon jól fog esni. (az enyémben 32-ről (80MB -ra bővités eszement gyorsulást hozott)
A mobilitáson is lehet spórolni, (akksi felújitás), mert a 10-30 között mozog cella tipustól, és mérettől függően.Ha veszel bele egy picimaci-s LAN kártyát az is 5-6e tud lenni.
Elmondható, hogy az egész gép nem ér 10e forintot, de a minimális produktivitás is megköveteli h. ezt ráköltsd.
Szvsz ha ne mtudod fixen, hoyg ezt a nukleáris rakétavédelmi rendszered külső konzoljaként fogod használni garázsból, akkor nem biztos h. érdemes.
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Köszi az ötleteket srácok! LAN alapból nincs, de picimacis kártyám van vagy 5 db, tán még wifi is akad. A vékonykliensesdi nem hülyeség (szerver volna hozzá), speciel ez tényleg nem jutott eszembe, utánaolvasok majd.

__
http://fodi.be

Szia!

Szerintem tudom a megoldást: tiny core, de nem az alap konfigurációban. Már kipróbáltam így, és kb. ~6 mega aktív memóriával beéri X-el, tehát 48 megával abszolút jól kell futnia.
Csinálj egy ext2-es partícót, az initrd tartalmát bontsd ki rá. Ha ebben nem lennél gyakorlott, akkor:
zcat tinycore.gz | cpio -i (a gyökérkönyvtárból futtatva természetesen)
Az ext2-es mellé nem árt egy swap sem. Nem kell beírni az fstab-ba, az indulás során megtalálja magától, így elég létrehozni, meg egy mkswap-ot elnyomni rajta.
Ha ez megvan, akkor kell egy rendszertöltő. Ebben sajnos nem tudok segíteni, de szerintem a tinycore csomagok közt kell lennie. GRUB-ot értelemszerűen be kell állítani, a trükk, hogy initrd-t nem szabad megadni, helyette root=/dev/hdXY akármi.
Ha az initrd-t betölti, akkor az lefoglalja közel az összes ramot, viszont így a vincsiről fut, még mindig veszettül gyors, a telepített programok, konfiguráció megmarad. Nem tudom biztosan, hogy magyarított abiword van-e hozzá, de ha nincs, egyet talán még forgatni is lehet. A csomaglistája friss és népes, szemben a többi kis rendszerigényű disztróval, fejlesztik is, csak egy negatívum, hogy nem javasolják ezt a fajta telepítést, mert azt mondják "inkonzisztenciát okozhatnak" egyes csomagkombinációk ha jól értem. Vagy esetleg a később telepített csomagok már más release-ből kerülhetnek bele, de ezt nem merem kijelenteni, csak találgatom, hogy miért nem javasolják.
Én mindenesetre nem tapasztaltam vele ilyet, ha egyszer belövik, tuti elfut szerintem.
Kellemes kísérletezést! ;)

+1
Egy próbát megér. A Tiny Core pedig nagyon divat mostanában, biztos találsz hozzá rengeteg segítséget.

Szia, köszönöm, nem tudtam a Tiny Core-ról, ígéretesnek látszik, megnézem! :-)

Szia dio

Mit látok! Deli utódjaa??? :( Ez van. :( Kedvenc kis disztróm volt. :)
64 mega az sok...

>>: sys-admin.hu :<<

Ha szövegszerkesztő, akkor:

Abiword
Ted
TeX/LaTeX, TeXLive

Ha nem linux, akkor:

FreeBSD 4.11, 5.3, esetleg 6.4 (Tex/LaTeX-hoz korrekt)

QNX 4.x, QNX 6.2* @FTP.FSN (fejvesztőknek vagy nemproduktív célra _talán_ ingyenes, de FIXME (gabucino? :Đ ))
Vadássz/fordíts alá Abiword-ot, és szop-nyal-gombot varr! (gabucino? :Đ )

BEOS, vagy Haiku.

Tehet rá Xenixet (vagy Interactive Unix-ot) + azokra word-ot :), ha abandonware vagy egyéb, hungarisztáni elévülések miatt már nonproduktív célra használhatatlan^H^H^H^H^Hó Unix érdekli.

Ha Linux, akkor:

Slackware / _Zipslack_ (Openoffice 2.0.4 szétswappelve, de működött, diplomamunka írásához elég volt az előző évtized második felében is)

Damnsmalllinux 4.4.10. Ted igencsak barátságos jószág, azt is tudom neki ajánlani. Ted + ps2pdf egész korrekt, még manapság is, használom!

Basiclinux.

SuSE 6.4 eval CD.

Linux általában: 2.6 kennellel vigyázni. 2.4.* valameddig tartalmazott UMSDOS-t, ami pl. a Zipslack-et épp az ilyen jószágokra hegyezte ki.

Ezeket mind ismerem, használtam hasonló vagy bénább gépeken is huzamosabb ideig.

5let: _ha_ usb-s a jószág, akkor érdemes megfontolni azt, hogy kuka előtti állapotú pendrive-ok közül a megfelelően partícionáltakat swapnek használja, _ha_ a gépre dugta, így legalább nem a belső hdd-t hajtja szét.

Makrókat (VBA, UNO stb.) nagy ívben felejtse el egy ilyen masinán!

http://hup.hu/taxonomy/term/209
http://www.youtube.com/watch?v=QXz7-BNC6jw
http://nocirc.org/

"BEOS, vagy Haiku."

Haiku sajnos esélytelen.
1. a hw igénye nagyobb.
2. ezekhez a régi vasakhoz 0db driver van hozzá

BeOS

R4,4.5,R5 jöhet szóba.
Ez géptipustól függ!!!
Jó volna tudni a proc sebességét. A BeOS R5 133Mhz-et elkér.
Ez nem ajánlás, hanem ökökszabály. (R4x -nek 90Mhz kell asszem)
Szűk mindenkori keresztmetszet: driver.
Nálam a '96 -os compaq géphez a 4.5-ben sem volt már driver.
Ff képernyő, néma hangkártya volt az eredmény.
BeOS 4 lemezem nincsen, de sokra nem is mentem volna mert ha megy is rendesen arra sw-t szerezni már a rémálom kategória.
R5-nél a gobe produktive irodai csomag nagyon jól megy, de az értelmes kihasználáshoz oda is a 64MB ram esik jól. (egyébként darálja a lemezt.)
A lemez 1GB elég lenne hozzá, mert az alap install 320MB körül van, és a BeOS az az OS, amit nagyon szépen lehet farigcsálni. kb: 500MB értékben egy nagyon használható gépet lehet kihozni belőle.

Én lennék a legboldogabb, ha lenne egy régi BeOS ready laptopom, és nosztalgiázhatnék vele. De sajnos ritka mint a fehér holló :///

suse: 6.x 1GB körüli értékre le tudod vinni az installját. 64MB itt sem árt meg.
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.