H.264: véglegesen ingyenes

 ( traktor | 2010. augusztus 27., péntek - 13:16 )


itcafe.hu:

"Az MPEG LA véglegesen ingyenessé tette a H.264 formátumot

Az ingyenes felhasználás lehetősége akár el is döntheti az új „formátumháborút”, habár az még kérdéses, hogy a Google által közzétett VP8 milyen pozícióba kerül ezek után."

A hir erdekes, a cikk kevesbe... pl egyaltalan nem derul ki belole, hogy az ingyenesseg pontosan mire vonatkozik es nem is utal a nyilt vs ingyenes problemara. Az ogg/theora eselyei meg szerintem nem most szaltak el, hanem amikor a google a wemb-et nyitotta tette.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kétségbeesett kapaszkodás ez csak! A feltételhez kötött ingyenességgel el is cseszték az egészet. Most amikor teljesen szabad technológiákkal készülnek a H.264-et kiváltani, szerintem ez a felemás ingyenesség kevés lesz! És remélem is hogy kevés lesz! Mehet az Adobe Flashplayerrel együtt a kukába.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

A "teljesen szabad technológiák" egyike 10+ éves lemaradásban van (Theora), a másika meg gagyi H.264 ripoff. Nem tudom miért kéne ezekért a sz.rokért vergődni. A feladatukat (MPEG sakkban tartása) jól elvégezték, innentől valószínűleg mennek a megérdemelt helyükre, a kukába.

Amint sokan kifejtették (többek közt pontsho, a'rpi, ők azért elég jártasak a témában) a videokódolással kapcsolatos eljárások legnagyobb részét szabadalmak védik.
Ilyen feltételek mellett mindenki szempontjából jobb inkább egy MPEG LA-féle ingyenesség, mint egy állandó szabadalmi perrel fenyegetés.

Én egyetlen technológiát sem látok amivel a H.264-et ki lehetne váltani, a High Profile-t semmiképpen, még a Main Profile-t sem igazán, talán az Extended-et és Baseline-t a VP8-al beágyazott webes tartalmakhoz, videókonferenciához stb.

Szóval azt mondod, a H.264 a média formátumok Windowsa?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Ha arra gondolsz hogy szinte mindenütt ott van és csak hatalmas kompromisszumokkal kerülhető ki, akkor igen.

Ne ezért drukkolok az alternatív kezdeményezéseknek, hogy sikerüljön összehozni egy használható szabad megoldást!
És ez a korlátozott ingyenesség szerintem ezt az irányt erősíti. Egyáltalán nem vált okafogyottá, a leváltás igénye!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Én meg a felkiáltójel-gyártóknak drukkolok! Remélem, bírják majd veled a versenyt! Hiszen olyan sokat használod a terméküket! Szinte minden mondatod végén! Ez óriási pazarlás egyébként!

:D

Igény lehet rá... más kérdés hogy megoldható-e.
Ld. még algoritmus szabadalmak az MPEG LA tulajdonában.

szerk: persze meglátjuk mi lesz, ha a Nero megnyeri a trösztellenes pert.

Ha a vp8 terjed el, mint html5 szabvány, akkor még évekig nem lesz a html5 videó elterjedve. Az ok egyszerű: a jelenlegi mobil eszközök (ide értve a gyengébb processzorral szerelt netbookokat és tableteket) nem támogatják a vp8 hardveres dekódolását. És a mai trendeket nézve ez egy egyre fontosabb piac, a weboldalak egyszerűen nem tehetik meg, hogy kizárják ezt a felhasználói réteget.

Az igaz, hogy a vp8 szabad, míg a h264 nem, de így a h264-et védik az mpeg la szabadalmai míg a vp8-at nem, illetve a h264 specifikációi is elérhetőek, tehát ez nem azon múlik, hogy szabad-e.

Én is úgy látom, mint Csigaa, hogy a webm egyetlen feladata az mpeg la megszorongatása volt, illetve egy b terv, ha az mpeg la nem enged.

--
Don't be an Ubuntard!

Nem, azt, hogy a VP8 mindössze a H.264 Baseline és Extended Profile-al egyenértékű megoldás.

Éppen nemrég beszélgettünk IRC-n néhány fansuberrel, hogy a raw providerek, release teamek stb. a H.264 mellett egyáltalán nem gondolkoznak a VP8-ban. Ezek kezdték használni és terjesztették el az MKV konténert korábban, sokak mögött már évtizedes tapasztalat áll a terjesztés, digitalizálás, formátumok stb. terén.

"Az MPEG LA tegnap viszont bejelentette, hogy lemondanak a jogdíjról, sem az akció év végi lejárta után, sem később nem kérnek pénzt a technológia használatáért (amennyiben az adott videóhoz a végfelhasználó díjmentesen jut hozzá)."

Erre vonatkozik. Ez volt a fő érv a H.264 ellen, egyszerűsítve: a youtube esetleg, ha az MPEG LA szándékosan lábonlövi magát egy ilyen idióta lépéssel, pay-per-view-vá válhatott volna.

AFAIK a H.264 nyílt (az x264 nem visszafejtett), de felhasználástól függ hogy ingyenes-e (lejátszásra mostmár örökre az lesz, kódolásra meg attól függ, milyen célú, pl. kereskedelmi-e).

A VP8, amiről a nyitás után kiderült hogy a H.264 kínaigagyisított + hw-ben nehezebben implementálható utánzata (tehát halmozottan hátrányos helyzetű), innentől kezdve halottnak tekinthető. A halvaszületett Theora pedig szóra sem érdemes...

A google továbbra is jól válogatja meg a fegyvereit - lám, erre volt jó az On2 felvásárlása.

Nekem pl az nem vilagos (de nem vagyok jaratos a kerdesben), hogy ezek utan lehet-e teljesen free, minden fenyegetettsegtol mentes _lejatszot_ irni? Vagy azt eddig is lehetett mar?

Tovabbra is fizetni kell az MPEGLA-nak ha valaki h.264 lejatszo/tomorito keszseget terjeszt (bizonyos mennyiseg felett).
Csak a h.264-ban tomoritett tartalom terjeszteseert nem kell fizetni bizonyos esetekben, errol szol a hir.
En nem hiszem, hogy a google erre a hirre felhagyna a webm projecttel es a vp8-cal.
A vp8 celja, hogy legyen egy aranylag korszeru de szabad videocodec. Ezt ugy probalja elerni a google, hogy vette a korszeru h.264 szabvanyt es eppen annyira modositotta, hogy egy kicsit ugyan romlott a teljesitmenye, de mar nem sert semmilyen h.264 szabadalmat - majd pedig az implementaciot kiadta 3 clause bsdl alatt. Dark Shikari elemzese ravilagitott a ket formatum kozti hasonlosagra, azonban a szabadalmak kerdeset illetoen szerintem tevuton jar, erre a jogi kerdesre vonatkozoan en jobban megbizom a google jogaszainak velemenyeben mint az amugy kitono programozo/videocodec szakerto, de nem (szabadalmi)jogasz Dark Shikarieban.

- Use the Source Luke ! -

Idézet:
hogy vette a korszeru h.264 szabvanyt es eppen annyira modositotta, hogy egy kicsit ugyan romlott a teljesitmenye, de mar nem sert semmilyen h.264 szabadalmat - majd pedig az implementaciot kiadta 3 clause bsdl alatt.

Ugyanez itt, a valóságban: az On2 cég jó ideje fejleszt videocodekeket, az ő elavult és kidobott kódjukból (VP3) lett a Theora is 10 éve.
Az utóbbi időben az Adobe licenszelt tőlük codecet a flash videohoz (VP6), amúgy a kutyát sem érdekelte ez a kis cég.
Utána elhitették mindenkivel hogy van egy szabadalommentes, H.264-től különböző, azonban annak a minőségét hozó, streamingben azt 40-60%-kal leköröző(!!!) új fejlesztésük (VP8), aminek hatására a google felvásárolta őket, majd kiadta szabad licensz alatt.
Miután kiderült hogy nem Moszkvában hanem Leningrádban, és nem osztogatnak hanem fosztogatnak (a codec a kis felbontású streamingen kívül máshol labdába sem rúg a H.264 mellett, illetve tele van rossz koncepciókkal, amit a google még be is betonozott azzal, hogy a kódon módosíthatsz de a specifikáción nem), körülbelül már csak a MPEG LA sakkban tartására, meg pár F/OSS fanatikus élvezkedésére használható -- a mobil platformok nem túl esélyes hogy átveszik (fölöslegesen, rosszabb minőségben, de sokkal bonyolultabb implementálni => drága, drága, drága)

Mivel az utóbbi (h.264-tól különböző codec elterjedése nehéz a beágyazott rendszereknél) a google "bevásárlása" előtt is ismert volt, valószínű, hogy eredetileg is a MPEG LA megszorongatása volt a céljuk az egész cirkusszal.
A F/OSS fanatikusok meg bedőlnek szépen és ingyen generálják a hype-ot. Pont ahogy tervezték :)

Ettől függetlenül még remélem inkább a VP8 fog elterjedni a jövőben.

Amúgy a Snow codec-et még fejlesztik?

Köszönjük Google.

--
trey @ gépház