H.264: véglegesen ingyenes


itcafe.hu:

"Az MPEG LA véglegesen ingyenessé tette a H.264 formátumot

Az ingyenes felhasználás lehetősége akár el is döntheti az új „formátumháborút”, habár az még kérdéses, hogy a Google által közzétett VP8 milyen pozícióba kerül ezek után."

A hir erdekes, a cikk kevesbe... pl egyaltalan nem derul ki belole, hogy az ingyenesseg pontosan mire vonatkozik es nem is utal a nyilt vs ingyenes problemara. Az ogg/theora eselyei meg szerintem nem most szaltak el, hanem amikor a google a wemb-et nyitotta tette.

Hozzászólások

Kétségbeesett kapaszkodás ez csak! A feltételhez kötött ingyenességgel el is cseszték az egészet. Most amikor teljesen szabad technológiákkal készülnek a H.264-et kiváltani, szerintem ez a felemás ingyenesség kevés lesz! És remélem is hogy kevés lesz! Mehet az Adobe Flashplayerrel együtt a kukába.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

A "teljesen szabad technológiák" egyike 10+ éves lemaradásban van (Theora), a másika meg gagyi H.264 ripoff. Nem tudom miért kéne ezekért a sz.rokért vergődni. A feladatukat (MPEG sakkban tartása) jól elvégezték, innentől valószínűleg mennek a megérdemelt helyükre, a kukába.

Amint sokan kifejtették (többek közt pontsho, a'rpi, ők azért elég jártasak a témában) a videokódolással kapcsolatos eljárások legnagyobb részét szabadalmak védik.
Ilyen feltételek mellett mindenki szempontjából jobb inkább egy MPEG LA-féle ingyenesség, mint egy állandó szabadalmi perrel fenyegetés.

Ne ezért drukkolok az alternatív kezdeményezéseknek, hogy sikerüljön összehozni egy használható szabad megoldást!
És ez a korlátozott ingyenesség szerintem ezt az irányt erősíti. Egyáltalán nem vált okafogyottá, a leváltás igénye!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Ha a vp8 terjed el, mint html5 szabvány, akkor még évekig nem lesz a html5 videó elterjedve. Az ok egyszerű: a jelenlegi mobil eszközök (ide értve a gyengébb processzorral szerelt netbookokat és tableteket) nem támogatják a vp8 hardveres dekódolását. És a mai trendeket nézve ez egy egyre fontosabb piac, a weboldalak egyszerűen nem tehetik meg, hogy kizárják ezt a felhasználói réteget.

Az igaz, hogy a vp8 szabad, míg a h264 nem, de így a h264-et védik az mpeg la szabadalmai míg a vp8-at nem, illetve a h264 specifikációi is elérhetőek, tehát ez nem azon múlik, hogy szabad-e.

Én is úgy látom, mint Csigaa, hogy a webm egyetlen feladata az mpeg la megszorongatása volt, illetve egy b terv, ha az mpeg la nem enged.

--
Don't be an Ubuntard!

Nem, azt, hogy a VP8 mindössze a H.264 Baseline és Extended Profile-al egyenértékű megoldás.

Éppen nemrég beszélgettünk IRC-n néhány fansuberrel, hogy a raw providerek, release teamek stb. a H.264 mellett egyáltalán nem gondolkoznak a VP8-ban. Ezek kezdték használni és terjesztették el az MKV konténert korábban, sokak mögött már évtizedes tapasztalat áll a terjesztés, digitalizálás, formátumok stb. terén.

"Az MPEG LA tegnap viszont bejelentette, hogy lemondanak a jogdíjról, sem az akció év végi lejárta után, sem később nem kérnek pénzt a technológia használatáért (amennyiben az adott videóhoz a végfelhasználó díjmentesen jut hozzá)."

Erre vonatkozik. Ez volt a fő érv a H.264 ellen, egyszerűsítve: a youtube esetleg, ha az MPEG LA szándékosan lábonlövi magát egy ilyen idióta lépéssel, pay-per-view-vá válhatott volna.

AFAIK a H.264 nyílt (az x264 nem visszafejtett), de felhasználástól függ hogy ingyenes-e (lejátszásra mostmár örökre az lesz, kódolásra meg attól függ, milyen célú, pl. kereskedelmi-e).

A VP8, amiről a nyitás után kiderült hogy a H.264 kínaigagyisított + hw-ben nehezebben implementálható utánzata (tehát halmozottan hátrányos helyzetű), innentől kezdve halottnak tekinthető. A halvaszületett Theora pedig szóra sem érdemes...

A google továbbra is jól válogatja meg a fegyvereit - lám, erre volt jó az On2 felvásárlása.

Tovabbra is fizetni kell az MPEGLA-nak ha valaki h.264 lejatszo/tomorito keszseget terjeszt (bizonyos mennyiseg felett).
Csak a h.264-ban tomoritett tartalom terjeszteseert nem kell fizetni bizonyos esetekben, errol szol a hir.
En nem hiszem, hogy a google erre a hirre felhagyna a webm projecttel es a vp8-cal.
A vp8 celja, hogy legyen egy aranylag korszeru de szabad videocodec. Ezt ugy probalja elerni a google, hogy vette a korszeru h.264 szabvanyt es eppen annyira modositotta, hogy egy kicsit ugyan romlott a teljesitmenye, de mar nem sert semmilyen h.264 szabadalmat - majd pedig az implementaciot kiadta 3 clause bsdl alatt. Dark Shikari elemzese ravilagitott a ket formatum kozti hasonlosagra, azonban a szabadalmak kerdeset illetoen szerintem tevuton jar, erre a jogi kerdesre vonatkozoan en jobban megbizom a google jogaszainak velemenyeben mint az amugy kitono programozo/videocodec szakerto, de nem (szabadalmi)jogasz Dark Shikarieban.

- Use the Source Luke ! -

hogy vette a korszeru h.264 szabvanyt es eppen annyira modositotta, hogy egy kicsit ugyan romlott a teljesitmenye, de mar nem sert semmilyen h.264 szabadalmat - majd pedig az implementaciot kiadta 3 clause bsdl alatt.

Ugyanez itt, a valóságban: az On2 cég jó ideje fejleszt videocodekeket, az ő elavult és kidobott kódjukból (VP3) lett a Theora is 10 éve.
Az utóbbi időben az Adobe licenszelt tőlük codecet a flash videohoz (VP6), amúgy a kutyát sem érdekelte ez a kis cég.
Utána elhitették mindenkivel hogy van egy szabadalommentes, H.264-től különböző, azonban annak a minőségét hozó, streamingben azt 40-60%-kal leköröző(!!!) új fejlesztésük (VP8), aminek hatására a google felvásárolta őket, majd kiadta szabad licensz alatt.
Miután kiderült hogy nem Moszkvában hanem Leningrádban, és nem osztogatnak hanem fosztogatnak (a codec a kis felbontású streamingen kívül máshol labdába sem rúg a H.264 mellett, illetve tele van rossz koncepciókkal, amit a google még be is betonozott azzal, hogy a kódon módosíthatsz de a specifikáción nem), körülbelül már csak a MPEG LA sakkban tartására, meg pár F/OSS fanatikus élvezkedésére használható -- a mobil platformok nem túl esélyes hogy átveszik (fölöslegesen, rosszabb minőségben, de sokkal bonyolultabb implementálni => drága, drága, drága)

Mivel az utóbbi (h.264-tól különböző codec elterjedése nehéz a beágyazott rendszereknél) a google "bevásárlása" előtt is ismert volt, valószínű, hogy eredetileg is a MPEG LA megszorongatása volt a céljuk az egész cirkusszal.
A F/OSS fanatikusok meg bedőlnek szépen és ingyen generálják a hype-ot. Pont ahogy tervezték :)

Ettől függetlenül még remélem inkább a VP8 fog elterjedni a jövőben.

Amúgy a Snow codec-et még fejlesztik?

Köszönjük Google.

--
trey @ gépház