Ubuntu 9.10 tapasztalatok

Fórumok

Sziasztok!

Este úgy döntöttem, felteszem a gépemre. A telepítés gond nélkül lement.

A NetworkManager nem tud DSL modemhez csatlakozni. A javítás már kijött, feltettem, de már előtte is összerogyott, nem látszódnak a létrehozott csatolók. Az új feltelepítése sem oldotta meg a problémát. Marad egyelőre a pppoeconf és a pon/poff.

Eddig, ha feltelepítettem az MS fontokat, a HUP.hu ugyanúgy jelent meg, mint Windows-on, azaz a betűméretek rendben voltak. Most nem így történt. A betűk ugyanolyan kicsik maradtak, mint a fontok telepítése előtt. Persze lehet az about:config-ban a dpi-értéket -1-ről 0-ra módosítani, de így sem tökéletes, nem értem, miért.

Ettől a két, egyébként igen bosszantó hibától eltekintve minden szép és jó.

Lenne esetleg ötletetek rá, hogyan oldható meg a fent említett két probléma?

Köszönöm előre is.

Hozzászólások

Nekem nagyon rossz tapasztalatom van vele.
Asus laptopomon a 9.04 nagyon jól elment (8.10-ről frissítve), de befrissítettem és elszállt. Indulás után pár másodperc és megfagy.
Újratelepítettem, de úgy is. acpi=off megoldja, de akkor egy csomó szolgáltatás - ami miatt laptop a laptop -, elveszik.
Egyébként meg nem volt hang.
Nem értem egyébként, hogy ami jó, azt miért kell elrontani?

Üdv: redman

http://www.redman.hu

Az egyik gépen lehetett upgrade-elni 9.04-ről, a másikon meg rendszeresen lefagyott frissítés után.

Viszont ezen a gépen újratelepítve a rendszert, megy gond nélkül már egy hete (most is erről írom).

UPDATE:

A fontok körüli probléma megoldódott.
A NetworkManager továbbra is összerogyik, ha letöltöm az alapértelmezetten felajánlott frissítéseket.

Ezekkívül ezt látom a messages fájlban:

kernel: [ 6781.320103] ata2.00: qc timeout (cmd 0xa0)
kernel: [ 6781.320177] ata2: hard resetting link
kernel: [ 6781.808105] ata2: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 310)
kernel: [ 6781.839447] ata2.00: configured for PIO0
kernel: [ 6781.839929] ata2: EH complete

Ez az öt sor ismétlődik kb 5 másodpercenként.

Mi lehet a baj? A gép egyébként úgy tűnik jól működik, viszont a HDD led folyamatosan világít/villog, az iostat szinte semmilyen lemezműveletet nem jelez.

A rendszer 32bites Ubuntu 9.10, default install.

Hali!

Feltettem én is az ubunti 9.10. -et, mert nagyon megtetszett.
De olyan lassú a gépemen, hogy az valami borzalom.
Ubuntu 9.10. (karmic)
Kernel Linux 2.6.31-14-generic
Gonme 2.28.1
Memory 1024 Mb
Cpu Intel(R) Celeron(R) 2.4 GHz

Folyamatosan pörög a processzor ha megnyitok valamit nagyon lassan jön be. Csak firefoxot használok, ami nem fogyaszt annyit, mert már nézegettem mi eheti a rendszert, de nem jöttem rá.
Ha megakarok nézni egy filmet (akármilyet), akkor az akadozik.Kódekekkel próbálkoztam,de semmi eredmény.
Megpróbálom majd kikapcsolni a fölös démonokat, vagy majd másik kernelt forgatok neki, de azt még nem tudom, hogy ubuntun mennyire szerencsés, a sok grafikus kütyü mellé.
Ha van vknek ötlete mi lehet a baj, szívesen várom.

U.i.:A network manageres probléma nálam is létezik, de nekem megfelel a pppoeconf-os megoldás.

"Folyamatosan pörög a processzor ha megnyitok valamit nagyon lassan jön be. Csak firefoxot használok, ami nem fogyaszt annyit, mert már nézegettem mi eheti a rendszert, de nem jöttem rá."

Vannak, akik feleslegesen futtatják az akadálymentesítő dolgokat. Ilyenkor az at-spi-registry néhány másodpercenként fut, növelve a load-ot, melegítve a processzort, foglalkoztatva gépet.

System -> Preferences -> Assistive Technologies ->

kivenni a pipát az "Enable assistive technologies" mellől. Utána logout - login, többet nem fut.

Vannak ilyen trükkök.

--
trey @ gépház

A felesleges dolgok lassító és hibaesélyt fokozó hatása miatt soha nem is telepítem a disztribúciók nagy desktop metacsomagjait, a livecd-s telepítéseket pedig főleg kerülöm. Ez az Ubuntu-n és a bármely más disztró esetén azt jelenti, hogy először feltelepítek egy minimális konzolos rendszert, és majd arra épp csak a szükséges további programokat. Valamennyit segít. Újabban az Ubuntu a javasolt csomagokat is függőségeknek veszi, ezért még a legelején ezt letiltom: az /etc/apt/apt.conf-ba megy a "APT::Install-Recommends "0";" sor.

Van benne jopar bug. De ez nem Ubuntu szamlara irhato, Fedora-ban is ott vannak. A Fedora-sok konkretan javitjak a bugokat, az Ubuntu-sok athanyjak upstream trackerbe ahol meg mar evek ota ott ficeg par report. Lenyeg a lenyeg, talan nemsokara kijavitjak oket.

Nekem elszallt a panel, nautilus, az X. Volt hogy nem akart bebootolni. Ezen kivul az appereance is elszallt es a menuben levo ikonok sem tunnek el. De nem sorolom. Akad eleg. Oszinten? Szanalom hogy hova jutott az upstream. Ha ott legalabb stabil dolgokat adnanak a distrosok kezebe, akkor nem lenne ilyen problema. Szerintem.

8.10, 9.04 mindkettő jónak mondható
Egy tipp: Ha nem vagy ellene a minimalista ablakkezelők használatának(meg ha ellene vagy akkor is)
tegyél fel egy Crunchbang legfrissebbet, mert az Ubuntu minimal alapú, benne van egy csomó app, ami hasznos alapból, meg kodek... Én már a 8.10 óta ezt használom, és nem bántam meg. Nagyon jól saját szájízre szabható, és ha mégsem szeretted meg az Openboxot, akkor W+t, sudo apt-get install xfce. De meg fogod te azttat szeretni, mert amikor a Conky-Lua átszabásához érsz, rájössz majd, hogy soxor a kevesebb, sokkal több.
Mondom nekem eddig nagyon bejön, mert bár nincsenek Compiz efektek, nem is hiányzik, mert van szép Conkym, és iszonyatgyors a rendszer (nincs benne az a sok felesleges Gnome-függő vacak)

http://www.crunchbanglinux.org

Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

Én egyenlőre pendrive-ra telepítettem fel, de nekem is ezerrel pörgeti a processzort.
Ha elindítom a tűzrókát, akkor egy egyszerű oldal megnyitásakor is beszürkül pár másodpercre az ablak, majd betölti amit kértem.
Idegesítő hogy én sem találtam meg, mi az amiért pörög a CPU...
Maradok még a 8.10-nél...

---------------------------------
TOSHIBA L40-17Q 1.8GHz - 1024MB RAM
Ubuntu 8.10
Nyíregyháza

a gnomeos hangerő állítás megváltozása negyon tetszik...
1, együtt tudom állítani a fülhallgató és a "sima" hangkimenet hangerejét, ami jó a hifinek, az bömböl a fülesben. ami jó a fülesben, azt alig hallani a hifin csutka hangerőn.
2, egyik frissítés óta abszólut nincs hang a fülesben... indulás után eddig se volt, de az independent HP=off-ra megjavult. most már nem, sőt, ez az opció nem is látszódik, de alsamixer-ből állítva se használ (régen használt onnan állítva)
3, kde alatt minden szép és jó. szóval jó a 9.10, csak a gnome rész gnóm ;) viszont a kde4 egész jó dolog, pedig nem tetszett a régi kde.
4, btw kde alatt a vpn kezelés rosszabb (semmi hibaüzenet ha nem tud csatlakozni???). egyáltalán miért még mindig ekkora kunszt windows-os vpn-re csatlakozni? miért kell nekem tudni, hogy mit szabad mire állítani a 99 opcióból :(

Ebből flame lesz...
De, hogy én is tegyek a flame-re egy lapát szenet:

Valamikor anno a 90's végén, amikor még a Linux Magyarországon csak CD-s mellékletekben valami földön túli erőnek, titkos valaminek számított.. Szóval anno úgy emlékszem több volt a KDE-s disztró, de lehet, csak tévedek.
Elég nagy energiát fektettek a KDE fejlesztők a KDE 3.5 era utáni 4.0 átírásra, mert szinte újraértelmezték az egészet..
Előbb nézz utána valaminek, aztán fikázd a KDE-t.
A KDE most azért nem olyan népszerű, mert a 4.0 széria még nem forrotta ki magát.
Viszont a Gnome-ban nincs annyi összhang sem a GUI-ban, sem az alkalmazások között....

Mindezt mondom úgy, hogy közben Openboxot használok....
Szóval a jelenlegi formájában a KDE-nek több jövőt jósolok, hacsak nem szedi össze magát a Gnome fejlesztők népes tábora.

Még egy lapát szén:
Használtam már OSX-től a Win Vistán át a Ubu/Xubu/Kubu-n keresztül sok mindent, de szerintem a mostani legmodernebb, és leg funkcionálisabb fájlkezelő a Dolphin, és a legjobb zenelejátszó(nem hat meg az Itunes Music Store, mivel inkább USA orientált)pedig az Amarok.
Na most jöhet a Flame :-D

Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

Erre csak annyit mondok, hogy szerintem gusztustalanul néz ki a KDE...Kubuntuban még a töltő kijelzőt se voltak képesek lecserélni. de viszont ami most nagyon tetszik az a Kubuntu Netbook Edition! Olyan ütősen néz ki! Sokkal szebb mint az UNR. Kár hogy csak technical preview. Ha kijön a végleges formájába az lesz az első amit felteszek!

| Budapest Best Dance Radio | Linux Mint | My Desktop |

Nékem a KDE4-ben az alapértelmezett Oxygen téma nem tetszik, de pl. a nagyon mélyrehatóan konfigurálható QtCurve veri az összes gtk2-témát. Egy disztró legfontosabb sajátossága nem az, hogy "hogyan néz ki" friss telepítés után. Hányok az olyan internetes összehasonlításoktól, amelyek arról szólnak, hogy ez kék, az meg barna, meg hogy ennek két panel-je van, annak meg egy.

A KDE-t összeszedettsége és funkciói teszik naggyá. Nézd meg pl. a Kate-et, ami sokkal többet tud, mint a Gedit, vagy a K3b-t a Brasero-hoz képest.

Nos, egy kis ízelítő a kiadásra méltatott, "stabil" Karmic Koala "Release Notes"-jéből:

- Boot from degraded RAID array broken
- File system corruption with so called “large files” over 512MB
- Hibernation unavailable with automatic partitioning
- Kubuntu package manager does not warn about installing from unsigned package repositories
- No USB devices work on MSI Wind netbooks, plus flickering graphics
- No Xv support for Intel graphics
- Samba nmbd daemon not started during boot
- System won’t boot with converted ext4 file system
- Ubuntu Netbook Remix missing shutdown applet
- Ubuntu One client corrupts data
- Wireless kill switch segfaults kernel
- X server crashes when using a Wacom tablet
... és még sok más...

Ez egy rossz vicc. Ostobán továbbra is makacsul ragaszkodnak a rögzített kiadési időpontokhoz, és így dagasztott, barna szart nyújtanak. Savanyú a karmikus uborka.

Szalasi úr! Ön mit ajánl akkor? Mégis melyik az a disztró amit csak fel kell tenni és használni?Ha már mond valamit akkor azt is mondja el, hogy melyik az a disztró ami úgy tud USBről bootolni úgy, hogy van hozzá pendrive készítő és nem kell bootnál kilométeres sorhalmazokat írni, hogy egyáltalán betudjam tölteni azt a szar livecdt!

| Budapest Best Dance Radio | Linux Mint | My Desktop |

openSuSE atallt a "felevenkent kiadjuk" modellrol a "kb felevenkent kiadjuk, de csak ha kesz" modellre.
A mostani kiadas ~10 honapig keszult.

Nagy valoszinuseggel at fogok ra allni, mert az Ubuntu stabilitasa egy kritikus szint ala esett (vicc hogy meg mernek jelenni olyan cikkek a neten, amik a Win7-tel, OS X-el emlitik egy szinten)

Nekem összesen annyi bajom van vele, hogy rémisztően lassú az előzőhöz képest. Gombnyomástól Emesene-ig eltelt 1 perc 3 másodperc, ami szerintem egy SocketA-s AthlonXP 2000-esen elég szép. [768 MB DDR333 memória...] Az új kiadásban legelőször az tűnt fel, hogy a szűz rendszeren az F-Spot segfaultol :D

Szörnyű lett, nem szabadott volna frissítenem 9.04-ről..

A képernyő villog állandóan. A desktop effektek kilövése csak kis mértékben enyhíti a problémát. Lassú, Mr.Bean kisfilmeket idéző boot képernyő és ha már komédiás a kezdet, akkor a futás is miért lenne más. A palimpsest 65539 bad sector-t jelez a lemezen, ami valószínűleg csak a GSmartControl által jelzett 8585639690243 sector hibának a túlcsordulása, ami mellesleg a merevlemezem kapacitásának sokszorosa. A videókártya driver downgradelésén gondolkodom, de olvastam hogy akkor pedig néha 15-20 másodpercig befagy az X és nem reagál semmire.

Nagyon elbaltázott kiadás, nem ajánlom senkinek hogy frissítsen rá!
Szerintem aki tudja várja meg a 10.04 LTS-t.

Épp most megy mindenhova vissza a Jaunty. Szerintem eddig a Jaunty a legjobb uborka eddig, ennek meg nagyon rossz a Karmája... :)

Rettenetesen nem tetszik ez az X-es splashscreen, szerintem semmi értelme, a régebbin sokkal jobb volt, hogy lehetett látni a folyamatot. Nagyon idegesítő, hogy a külső vinyókat "uuid" alapján mountolja fel, nem az eddigi jól átlátható /mnt/disk-x helyre, hanem /mnt/"rohadt hosszú átláthatatlan uuid" helyre. Jaunty-ban nem kellett jelszót beírni az NTFS partícióim mountolásához, most meg kell. És mi az a "Safely Remove"?? Mi a különbség az "Unmount"-hoz képest, azon kívül, hogy összezavarja az embert (akinek mondjuk felraktam, hogy Windowsról álljon át)? Windows alá telepítésnél a bootolásnál először választani kell, hogy Ubuntu vagy XP, utána mégegyszer, hogy melyik kernel, vagy XP. Mi értelme ennek is, hogy 2 menü van?
Megaztán a MySQL szerverhez még "root"-ként sem sikerült csatlakoznom...hiretelen ez jutott eszembe.
Jauntyhoz képest nem sok pluszt tudok felsorolni, viszont rengeteg mínuszt...Szóval nekem nagy csalódás.

Nem, azért elég sok durva bug is benne maradt, pl egy gtk regresszió, ami miatt bizonyos flash vagy swt alkalmazások nem kapnak mouse eventeket (így pl az eclipse használhatatlan). Mondjuk nálam kb ennyi baja van összesen, szóval én örülök :) Kubuntu-ból hiányolok még pár dolgot, de azoknak utánanézve még KDE 4.4 fícsörök, így várok a lucid-ra (vagy megnézem az opensuse-t, nagyon ígéretes, ráadásul az rpm nem olyan buta, mint a deb).

Nem, jól értesz. Nem(csak) Ubuntu hiba, de 8.04 óta 2D-s 3D-s teljesítmény messze az elvárt alatt van, akksi idő messze lemarad a más rendszerek alatt tapasztalhatótól. (Persze 8.04-ben wifi led nem megy, de az ugye kinek kell)

Csak szerettem volna az úriember fejében rendet rakni. Mivel minden ilyen jellegű flame-topikban előjön, hogy a Linux szar, a Windows bezzeg. Erre jön valami nagypofájú, hogy nem kéne dzsunkaPC-t venni, hanem népszerű és minőségi cuccokat. Nos, én több hónapnyi suspendes szopás után (http://hup.hu/node/55444) egyszerűen vettem egy népszerű és minőségi cuccot.

Ha valamihez kicsit reszelni kell, azt túlélem (lásd hivatkozás), azonban tény, hogy a piac egyik legjobb hardverén fosul megy az Ubuntu.

Mekkora bunkók vannak itt:D Ha jól látom a gépedet akkor egy nagy műanyag halmaz öcsi:D

Vegyél Dell-t vagy Asus-t! na Azokon már tuti lesz.

Következő hozzászólásaidra nem fogok válaszolni csak úgy elmondom. na szega..

| Budapest Best Dance Radio | Best Operating System | My Desktop |

Hmm.. nekem 2008/01 havi (type: 7659) T61 -en szépen megy (T7300 -as proci, 2x1 GB Hynix DDR2 RAM, 120 GB Sata 5400 rpm Hitachi winyó, Intel 965 GMA, Intel wifi, Intel ethernet). A Jaunty -val sokat szívtam, az nem működött jól (downgradeltem Intrepidre, az is jól ment). De a Karmic az szépen megy és nem használok backport repókat. Glxgears olyan ~2000 frame / 5 sec. Arra nem emlékszem, hogy a régebbi Ubikkal mennyit volt az fps, de ez most szépen szaggatásmentesen kezeli a 3D effekteket is.

Egyébként amit írsz a srácnak, az teljesen jogos. ;)

> Egyébként amit írsz a srácnak, az teljesen jogos. ;)
Hát... Látod miket ír. Műanyaghalmaznak nevezni egy Thinkpadet az ASUS-okkal szemben... Maradjunk annyiban, hogy talán több gép fordult meg a kezemben, amely alapján nyugodtan kiröhögöm ezentúl a srácot.

Ahogy észre vettem, a Karmicban levő Xorg stack már egész jó teljesítményű, de még elmarad a 8.04-es teljesítményétől. Persze az új driverben már van redirectelt openGL meg xvideó is talán. De engem - valamiért - irritál, ha pl.: firefoxban a görgetés winXP-s vesás szinten van...

Azért az Intel jól összehangolta a drivert az Ubuntu kiadásokkal: 8.04LTS-ben még jó volt, most két év kísérletezés+fejlesztés, aztán a 10.04LTS-ben megint jó lesz - reméljük.

Hát, kipróbáltam kde-vel, de nagyon lassú volt így is. Xfce-vel egész jól ment, de az egy idő után vmiért kifagyott.A videólejátszós problémám viszont nem oldódott meg.A fájl, amit le akrok játszani .mp4 kiterjesztésű, aminek a kodekjét megtalálja elvileg a lejátszó, de szagat.
Indavideo-n a filmek, ugyan úgy szaggatnak.
Ja és a legviccesebb az, hogy az egér mozgatásával +30%-ot ugrik a processor terheltsége...
A windows xp ment rajta rendesen, gondolom a válasz akkor az lesz, hogy használjam azt, de ez nem megoldás.
Gondoltam megosztom veletek csalódásomat, pedig tényleg tetszik az ubuntu.
Új gép vásárlására nincs keret...

Nekem egyetlen bajom lett csak a 9.04->9.10 váltásból.

Intel alaplapi videoeszközöm van, és most egyszerűen nem ismeri, hogy 1024x768-at is tudna. (Amúgy 1366x768-as laptopom van.) 9.04 alatt simán ment, sőt, amikor rádugtam a projektorra, automatikusan át is állt ő is és a projektor kimenet is 1024x768-ra.

Most is automatikusan átáll, de 800x600-ra, ami csúnya is, meg minden összetorlódik a panelen, aztán visszaállva a teljes felbontásra minden máshova kerül.

Próbáltam már a xorg.conf-ba direkt beleírni az 1024x768-at, de az se segít. Tudnátok ebben segíteni, mit tegyek?

Amúgy nekem jó az össz tapasztalatom a 9.10-zel.

Section “Screen”
Identifier “Default Screen”
Monitor “Configured Monitor”
Device “Configured Video Device”
SubSection “Display”
Virtual 1366 768
EndSubSection
EndSection

Próbáld meg így (ha nem így próbáltad), hátha.

szerk.: egyébként ez melyik eszköz? Mert most fogok egy új laptopot venni, amiben GMA X4500M vga van. Elvileg támogatott, gyakorlatilag meg majd kiderül...

---
Mondd csak, százados... Ezek lajtam löhögnek...?

Próbáltam. A teljes felbontással (1366x768) nincs is gond, csak a csökkentett, 1024x768 nem tetszik neki. Pedig 9.04 alatt tökéletes ment, spéci állítgatások nélkül.

A graf.eszköz pontos típusát most nem tudom megmondani, mert nincs nálam a gép, de maga a cucc egy Acer Aspire Timeline 3810T (a számban kicsit bizonytalan vagyok).

(Magával a masinával elégedett vagyok, Ubuntu gyönyörűen megy rajta, az említetten kívül nem volt gondom vele.)

Nem értem ezeket a problémákat. Feleségem laptopjára most frissítettem, ment egyből minden grafikus felületről, akár ő is meg tudta volna csinálni. Compiz van, ACPI van, minden működik, ahogy kell. Reggel annyit fog észrevenni, hogy más a boot és kicsit mások az ikonok, a wifi csatlakozásra nem kell annyit várni.

Megnéztem a HUP-ot is, normális a betüméret. Vagyis nem normális, csak akkora, mint szokott nagyítás nélkül.

Youtube-on van olyan video, amin villog a boot közben felbontásváltáskor. Nos ez nem villog.

Azért az Archlinuxomat le nem cserélném :)

hehh :)

Én most kentem fel f11 után f12-őt és nem sok problémám van.

No rainbow, no sugar

mindenki mondja a magáét de nem lehet tudni hogy 32 vagy 64 bites rendszerről van szó, és ez fontos lehet

--
Jó rendben.

nekem a grub2-vel van problémám, ugyanis nem tudom beállítani hogy a windows induljon automatikusan, mivel sajna még azt használom többet...

A /boot/grub/grub.cfg -ben keresd meg a setdefault=0 sort és ezt írd át. Számold meg, hogy hányadik bejegyzésként jelenik meg neked indításkor a Windows a GRUB menüjében és a setdefault értékét írd át a sorszám -1 re. (mert 0 -ról kell kezdeni a sorszámozást).
Tehát: ha neked a Windows az 5 -ik bejegyzés (mert előtte van ilyen, hogy 1) Ubuntu, 2.6.31-14-generic 2) Ubuntu, 2.6.31-14-generic recovery mode 3) memtest 4) memtest with serial console 5) Windows XP/ Windows Vista / Windows 7), akkor a setdefault=4 legyen.

Sziasztok,

Én (32-bites) Ubuntu-ra a 8.10-zel álltam rá. Jelenleg a 2. upgarde-en vagyok túl, a 9.10-et futtatom.

Korábbi tapasztalataim: SuSE 8.x --> 8.2 -> HDD csere és OS csere -->> FC3-FC4-FC5 -> szervercsere ->> CentOS 4 -> CentOS5 váltásokon vagyok túl.
Acer TravelMate 4600 laptopon FC2-FC3-FC4 (máig így működik, fejlesztések miatt kell az FC4(glib verzió).
Frissítésből adódó komoly hibáim soha nem voltak!!

(K)Ubuntu alatt a frissítést KDE alól végeztem mivel feltettem a KUbuntu-s kiegészítéseket (illetve a backport-os pero-ból a KDE 4.3.2 jól muzsikált a 9.04 alatt). Ez utólag biztos hiba volt, mert a frissítés félúton elakadt egy "KdeSudo" paraméterezési hiba miatt. Semmi gond apt-get segítségével (mivel a csomagok már le voltak töltve) befejeztem kézzel a csomagok frissítését.
Na sebaj nem adtam fel. Ellenőriztem a feltett kernelt, grub-ot, és ehhez tartozó konfigurációs fájlokat. A gép újraindult, működik.
Az azóta érkező frissítések is szépen felmennek. De 8.10 és 9.04 alatt használt "wicd" wifi-s csomagot leszedte a frissítés. Szerencsére a KDE-s default hálózatkezelőt sikerült belőni végre, ami korábban nem ment.
Az "amarok" minden egyes frissítése kitörli a gyüjteményt, ha az nem MySQL adatbázisban van.
Sajnos néhány szolgáltatás nem indul el csak kézzel indítva, pedig az indító szkriptjük az /etc/rc2.d könyvtár alatt Sxx***- néven be van linkelve (a hiba jól frissített rendszereken is előfordul: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1320433):
- cups, (8.10, 9.04 alat elindult)
- mysql ( 9.10 alatt lett telepítve a frissítés után, hogy az amarok azt használja)

A gép egy jónak mondható 2 GB RAM-mal ellátott DELL Latitude D820, 120 Gb HDD-vel.

A frissítés óta több program összeomlik a GNOME alatt, de csak ott: evolution-xxx, notifier.

Ha ezek a hibák megszűnnek a frissítésekkel, illetve a 10.04-es LTS kiadás igazán stabil és hosszútávon használható rendszert ad akkor marad az Ubuntu, ha nem megyek vissza Fedora alá...
Ott az Acer laptopon (ami máig üzemel feleségem kezében) csak a kernel által nem kezelt DSDT patch-et kellett feltenni (http://gaugusch.at/kernel.shtml), hogy menjen a WIFI. Frissítésekkel, külső csomagokkal nem volt gondom.

Igazából az LTS kiadást várom ("LTS-szerű" distróra van szükségem). A váltás (Fedora/CentOS csere Ubuntura) oka ez illetve egy új fejlesztésemhez kell a KDE4/Qt4 használata, emiatt nem CentOS-t használok.

Összességében van néhány bosszantó hibával futó hibásan frissített rendszerem, amit nincs időm újrarakni. Ha muszáj és elkerülhetetlen az újratelepítés tuti nem Ubuntu kerül a gépre. Ez áprilisig kiderül :-).

Attila, Perger
-----------------------------------------------------
"Az a szoftver, amelyiket nem fejlesztik, az halott!"

csak egy megjegyzés: ha simán ráindítod a telepítőt a rendszerre, akkor az magától törli a /dev /proc /lib /etc stb. szükséges könyvtárakat, a /home -ot érintetlenül hagyja, szóval nem kell lesikálni a partíciót előtte -persze backup azért nem árt a $HOME-ról

én csak az /etc-ről szoktam egy másolatot bedobni a home-om alá más rendszerek alatt

Nem a root-ra gondoltam hanem a felhasználóra, akit meg kell adni telepítéskor. Ő a /home/[username] alá kerül és és a sudo-ban minden jogosultságot megkap. Nem okoz gondot telepítés közben, hogy a könyvtár (/home/[username]) már létezik ?

Attila, Perger
-----------------------------------------------------
"Az a szoftver, amelyiket nem fejlesztik, az halott!"

persze hogy nem, tehát amikor a telepítéskor ismét megadod ezt a felhasználót, attól még nem fogja törölni a már meglévő könyvtárat -ezt ha jól emlékszem, 9.04-es ubuntu-val játszottam el valaki gépén- de ha tartasz tőle, vagy nem ismert az új verzió működése, akkor csinálnék egy mv /home/user /home/user.bak -ot legfeljebb, utána meg vissza

ezért linux-nál az újratelepítés nem macera imho, mert a $HOME-ban vannak a .beállítások, ezért csak újra kell telepíteni a rendszert (debian-nál is tettem már így, na nem mintha kellene sűrűn újratelepíteni, de megtehető:) - és ott vannak a régi beállítások, tehát már csak a csomagokat kell feltenni, a nevüket meg újratelepítés előtt le lehet menteni

ezt szoktam újrahúzás előtt:


cp -a /etc /home/user/backup/etc.old
dpkg -l | grep "^ii" | grep -v "^ii  lib" > /home/user/backup/pkg.old

de hangsúlyoznám, ettől függetlenül backup-ot mindig csináltam és csinálok a $HOME-ról :)

Ha meg valami inkompatibilitás lenne valamilyen csomag beállításával, akkor törölheted a $HOME-ból később - szerintem inkább így, mint újra beállogatni mindent - így a komplett deszktop beállítás is megmarad

max a $HOME/.gnome2 könyvtárat szoktam törölni, ha gond volt az új Ubuntu-s desktop-pal

kieg.: ez általános desktop környezetre értettem, ha van SQL adatbázis máshol, pl. /var -ban vagy akárhol, természetesen azt is érdemes lementeni, mert tudtommal /var-t is törli a rendszer az újra telepítéskor (gondolom tudod, csak hogy kerek legyen)

nekem a következők a tapasztalataim:
a rendszer egy x64-es ubuntu, de rárakva xubuntu-desktop minden szarral, és azt is használom. (de mégsem gyári xubuntu telepítés azért, van rajta gnome is). a rendszer 7.04-es eredetű, azóta van frissítgetve folyamatosan, mikor rámjön a küzdhetnék, akkor frissítek :D
nagyobb gond nem volt sosem frissítéssel (más gépeken viszont igen...), mindent ki tudtam javítani.
tapasztalatok:
- nem bootol gyorsabban a csodaboot, sőt. de ez nem érdekel
- a villódzásmentes boot villódzik, jobban, mint azelőtt :) de ez sem érdekel
- az új kernel miatt egyik hangkártyám végre működik "rendesen" (x-fi titanium fatility, pci-expresses), de cserébe egy másik, ami eddig mindig pöpecül működött out of the box, most már nem megy jól (turtle beach santa cruz) sajnos
- a fenti miatt vérző szívvel, de kiszedtem a teknőcöt és le kellett cserélnem az alaplapi realtek akármire. szégyen és gyalázat. az viszont úgy ahogy de műkdöik.
- frissítés után fennmaradt többszáz régi csomag konfigja, amiket nem mertem letörölni synaptic alól, mert elég durva dolgok is voltak benne. de végül rászántam magam és legyalultam őket, és nem lett semmi gond.
- pulse audió bugos, alapból lenémítva bootol a rendszer, semmilyen elvileg már létező megoldás nem segített eddig.
- compizt nem használok xfce alatt, de megnéztem gnome alatt is, és így hullámzanak az ablakok meg ilyesmi, szóval gondolom megy. (videókártya geforce 9800gt oc 1gb)
- hibernálást sem hazsnálok
- konzolra váltás és vissza probléma és tünetmentes
- network manager 90%-ban működik, de néha egy indítás után gondol egyet, és "elfelejti" a hálózati beállításokat, nem húzza fel az eth0 interfészt, és nm-ben az interfész le is van tiltva, és ha engedélyezem, akkor sem lesz hálózat és nem húzza fel, de némi kézi matekolás után meggyógyul és akkor megint néhány boot után is jó lesz egy darabig.
- firefox gyors (nem is értem azokat, akik azt írják, hogy linuxon lassú a ff, bezzeg windowson! én nem látok különbséget. gyors mindkettő.)
- flash működik, hang is, bár mintha szaggatna. teljes képernyőn vagy nagy felbontásban meg aztán pláne lassú (viszont a procit nem tekeri). dehát ez a szokásos jelenség, semmi új. úgysem használok flash oldalakat, nem zavar.
- apró szépséghibák (pl. bejelentkezés után csodálatos áttűnés effekt a bejelentkező képernyőről a desktop háttérre, csak éppen a wallpapert nem tölti még be, úgyhogy egy szürke háttérre tűnik át, majd csak később jelenik meg a wallpaper... kijelentkezéskor egy pillanatra megjelenik a pepita mintás x képernyő... ilyesmi.) vannak csak, de más hibába még nem futottam bele (a pulseaudión kívül persze)

szóval összességében nem sok hibával találkoztam, pedig a rendszer már sokat megélt :) a hibák inkább apróbb szépséghibák, amik nem zavarnak.

----------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

-pae kernel nem találja a rootot install után ha az LV-n van. (konkrétan korruptnak látja a VG metadatát) Ha normál partíción van akkor az init indítása után elpánikol. Sima -generic meg nem látja a 4G RAM 4G-s címhatár fölé mappelt részét. Lehet mégiscsak a Debiannak volt igaza azzal az "amikor elkészül" dologgal?

Nekem volt hasonlo problemam anno T61p. Valami olyasmi a megoldas, hogy disable edid detection az Xorg.conf-ban, de ennek nezz utana.

A problema elmelete roviden annyi, hogy ugy gondolja, hogy a laptopod kepernyije nem birja el az adott felbontast. Meg kell neki mondani, hogy torodjon azzal, hogy mit mond a monitor es nekem mukodott (azota mar nekem erre sincs szuksegem, valoszinuleg itt is megoldjak majd)

Lenovo SL300 laptopon, hiba nélkül felcsúszott az AMD64 verzió.

Minden gond nélkül tökéletesen működik:
- touchpad (értsd a szélén lévő scrol funkciót is séróból tudja)
- joy button (kis piros baszás)
- vga kártya (értsd automatice legnagyobb felbontás/színmélység)
- hang
- webkamera
- háló
- WiFi
- 3G kártya

Ami magától nem indult be, de látok még rá reményt:
- ujjlenyomat olvasó
- blútúsz
- spéci gombok

Nem próbáltam:
- kártya olvasó
- firewire (dmesg szerint ott van, de nincs hozzá eszközöm)
- miniDV csati (ua)
- modem :-)
- 3D, ha egyáltalán van ilyen képessége a VGA kártyának (ehhez lövésem sincs, de annyira nem is érdekel)

Az én szerény igényeimnek eddig tökéletesen megfelel.
- ssh
- böngésző
- chat
- office
- zene/videó/dvd írás

- poénból még egy Total Commander-t is felraktam rá :-)

Ami bosszantó:
- beágyazott youtube és más beágyazott flash-es player-ek teljesen random működnek vagy nem
(sima youtube mindig OK)

A Vistával szemben képes 5 másodperc alatt lemmeni standby-ba, onnan ue. idő alatt vissza is tud jönni.
WiFi-re és 3G-re csatlakozás szintén mindennel együtt max. 5-10 sec.
Ue. Vista alatt néha 20 perc izmozást igényelt, mert nem találta, nem tudott csatlakozni, stb.
Reboot, akksi leszed, stb hack-ek végre elfelejtve.

Összességében elégedett vagyok. Csak így tovább! Többet nem térek vissza Windows-ra.

A flash valoszinuleg a speci megoldas miatt van. Probald meg felrakni a beta flash-t, ha nem jo akkor meg nspluginwrapper.

5 mp standby? jobb esetben olyan 1/1,5mp alatt lemegy standby-ba Win alatt. A hibernalas mar neccesebb. Amugy Ubuntu alatt bugos a standby/hibernalas es rengeteg ideig elmolyol magaban. Gyorsabb ujbol inditani/lekapcsolni mint hibernalni es vissztolteni. Majd a kovetkezo verzio... ^^" (Hibernalasra meg talan majd SSD nyujt megoldast de amig ilyen gagyi a technologiaja, addig nem kell.)

A standby erősen vga függő (is). Ati -val szívok, mint a kisboci, mert a radeon/KMS/DRI driver még mindig bugos (a readeonhd ebből a szempontból jobb, szóval akiknek Ati HDxxxx vga van, azoknak legalább standby/wakeup megy általában), így tényleg csak a kikapcs-bekapcs működik. Viszont Intel 965 -ös vga -val 1s a standby, kb. 1.5s a felébresztés. (ugyanez az integrált vga van egy Lenovo T61 -es notiban és egy FuSi Amilo Pi2512 -esben, de minden egyéb teljesen más, mégis az altatás/ébresztés Ubi alatt ugyanannyi idő) :)

Nálam szerencsére simán lefutott a frissítés, és minden működik az új rendszerben.

Viszont a boot idő mintha picivel tovább tartana, mint 9.04 esetén. De hogy nem gyorsabb, az tuti. Pedig azt ígérték, gyorsabb lesz. Igaz ext3-on vagyok.

De majd ha veszek SSD-t áprilisban, és felrakom rá a 10.04-et, akkor térjünk vissza a témára :)

Gyorsgombokra tipp:

http://crunchbanglinux.org/forums/topic/1642/hp-pavilion-volume-buttons/

http://crunchbanglinux.org/forums/topic/961/configuring-shortcuts-easy-…

De egyébként általában az XF86AudioLowerVolume, XF86AudioRaiseVolume, meg az XF86AudioMute-szoktak lenni alapból.
Amit belinkeltem neked, az akkor van, ha így nem megy.

Beírod terminálba, hogy: xev, leütöd a billentyűt, lelesed mit ír ki a terminál, aztán annak megfelelően kb ennyi:

Írj rá egy scriptet:

#!/bin/bash
xmodmap -e "keycode 121 = F21"
xmodmap -e "keycode 122 = F22"
xmodmap -e "keycode 123 = F23"
exit

ezt szépen elmented mint volumecontroller.sh, vagy akárhogy, ahogy neked tetszik, lényeg, hogy tedd futttathatóvá,
aztán az autostartba beteszed.
Majd megnyitod a gyorsbillentyűk beállítását, és beírod a kívánt F-billentyűket, amiket az előbb megadtál a scriptben.
(persze ez az én billentyűkiosztásom, de sztem neked is hasonló)

Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

újabb tapasztalat: sun-java6-plugin (firefoxhoz): "sun-java6-plugin: Depends: sun-java6-bin (= 6-15-1) but 6-16-0ubuntu1.9.04 is to be installed"
a repóban a plugin nincs frissítve és nem telepíthető.
marad a kézi telepítés... :/

----------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

Feltettem kíváncsiségból, kb. három hétig használtam. Tetszett, nálam stabilan működött, ettől függetlenül nem maradt a gépemen. :)

Dell Latitude D630, 8.04-32bites verzió, teljes elégedettség. :)
Dell Latitude D630, 9.10-32bites verzió, teljes kudarc. :( Nem biztos, hogy a rendszeré, inkább az enyém. Nvidia drivert nem tudtam feltenni, wl modult szintén nem sikerült működésre bírni. No ezen felbuzdulva maradok a 8.04-nél, 2011-ig jó lesz az nekem. (Idő hiányában nem tudok már annyit kisérletezgetni meg google-zni...)

----
Hol van a kígyónak farka? Minek annak az a nagy karkötő?

PIV 2,6GHz 1,5GB RAM ATI 9600Pro gépen eddig a 9.04 szépen ment. Frissítettem 9.10-re és elment a hang. Minden más jól működik, de ez teljesen megkukult :) Ami a legszebb, hogy a beállításokban látszik, hogy nincs is beállított hardware. lspci alatt megvan, tehát ma este megnézem. Ahogy több fórumon is olvastam ez a hiba másoknál is előjött szép számmal.

Én láttam ilyet! Akkor sikerült így egy telepítés, amikor előtte huzamosabb ideig a live rendszert használtam, codecet telepítettem, filmet néztem, neteztem, zenét hallgattam órákon keresztül. Utána telepítettem és nem találta a hangkártát. Reboot, újra install után működött. Érdekes.

En is igy jartam a 9.10-re torteno frissites kovetkezteben. Utananeztem a dolgoknak, es a kovetkezoket javasoltak:

- /etc/modprobe.d/alsa-base.conf szerkesztese, pl: "options snd-hda-intel model=lenovo" vagy "options snd-hda-intel power_save=0 power_save_controller=N" (itt) vagy "options snd-hda-intel probe_mask=8 model=3stack"

- nalam azonban sokkal prozaibb oka volt a hibanak: nem tunt fel, hogy nem az uj kernelt hasznalja a karmic. Miutan updateltem a grubot, minden megoldodott.

Nekem a bootchart szerint 9.04-el 0:39 volt az indulás, most ez 1:19-re lassult 9.10-el....plusz nincs már kuickshow képnézegetésre, kicsit bosszant!

Nem tudom installálni egy HP nx8220-es notin, azt hiszem, nem tetszik neki a grafikus kártya (ATI Radeon akármi...)

Mindkettö 32bit-es verzió

Mennyire használható már a 64-es? Van sebesség beli különbség?

9.04 ben a LAN kartyan szorakozott. Upgradeltem, most a WiFi kartya csinalja ugyanezt :) Feltettem az ndiswrappert, azota rednben van. Kicsit gyorsabb mint az elodje volt, de azert meg van mit csiszolgatni rajta.
Tovabbra sem lehet a Lotus Notest rendesen futtatni,mert nem jelennek meg a szovegek (nemtommer).

--
TH

Az IBM Websphere Integration Developer 6.2-ben új felhasználói feladat létrehozásnál hiba.

http://img22.imageshack.us/img22/5804/wid62ht.png


!ENTRY org.eclipse.ui 4 0 2009-12-09 18:08:53.346
!MESSAGE Unhandled event loop exception
!STACK 0
java.lang.ClassCastException: org.eclipse.swt.widgets.Tree incompatible with org.eclipse.draw2d.FigureCanvas
	at com.ibm.wbit.visual.editor.directedit.DirectEditTool.translateLocation(Unknown Source)
	at com.ibm.wbit.visual.editor.directedit.DirectEditTool.mouseDown(Unknown Source)
	at org.eclipse.gef.EditDomain.mouseDown(Unknown Source)
	at org.eclipse.gef.ui.parts.TreeViewer$EventDispatcher.mouseDown(Unknown Source)
	at org.eclipse.swt.widgets.TypedListener.handleEvent(Unknown Source)
	at org.eclipse.swt.widgets.EventTable.sendEvent(Unknown Source)
	at org.eclipse.swt.widgets.Widget.sendEvent(Unknown Source)
	at org.eclipse.swt.widgets.Display.runDeferredEvents(Unknown Source)
	at org.eclipse.swt.widgets.Display.readAndDispatch(Unknown Source)
	at org.eclipse.ui.internal.Workbench.runEventLoop(Unknown Source)
	at org.eclipse.ui.internal.Workbench.runUI(Unknown Source)
	at org.eclipse.ui.internal.Workbench.access$4(Unknown Source)
	at org.eclipse.ui.internal.Workbench$5.run(Unknown Source)
	at org.eclipse.core.databinding.observable.Realm.runWithDefault(Unknown Source)
	at org.eclipse.ui.internal.Workbench.createAndRunWorkbench(Unknown Source)
	at org.eclipse.ui.PlatformUI.createAndRunWorkbench(Unknown Source)
	at org.eclipse.ui.internal.ide.application.IDEApplication.start(Unknown Source)
	at org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(Unknown Source)
	at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.runApplication(Unknown Source)
	at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.start(Unknown Source)
	at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(Unknown Source)
	at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(Unknown Source)
	at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
	at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
	at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
	at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Unknown Source)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Unknown Source)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Unknown Source)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.main(Unknown Source)

Nem tudom ennek van-e jelentősége:


./usr/lib/jni/libswt-gtk-3452.so
./usr/lib/jni/libswt-atk-gtk-3452.so
./usr/lib/jni/libswt-awt-gtk-3452.so
./usr/lib/jni/libswt-pi-gtk-3452.so

legutóbbi frissités óta, wifi problémám van. nem találtam megoldást, remélem nem off.

ubuntu 9.10 csatlakozik a wifire, de nem jelenik meg a wifi ikon a tálcán (system tray) hanem helyette egy már megjelennő másik állapotjelző jelenik meg. pár kép, hogy érthető legyek:

http://images.netbag.hu/20091221/17591617909.png
http://images.netbag.hu/20091221/17591832091.png
http://images.netbag.hu/20091221/17592160922.png
http://images.netbag.hu/20091221/17592670656.png

nagy bajt nem okoz, csak nem látom a sok-sok wifi közül ami körülöttem van, melyikre csatlakozom. több általam használt védett és jópár szabad wifi található. ilyenkor csak az újrainditás segít, a FN+F2 nem ad megoldást. legutóbb hatszori ujrainditás után állt helyre. ahogy látni lehet, a net aktív, működik, az ubuntuone pl. frissit.

ilyennek kellene lennie:
http://images.netbag.hu/20091221/17593287970.png

valakinek hasonló tapasztalata? a wifi működik, csak az állapotjelzése nem helyes.

laptop: asus x50c
os: ubuntu 9.10 ; kernel 2.6.31-17 ; gnome 2.28.1

Pontosan ugyanez van nálam is. Néha (átlagosan minden harmadik-negyedik bejelentkezésnél) a network manager wifi ikonja helyett egy másik jelenik meg, legtöbbször a bluetooth, másszor a hangerőszabályzó.
Kilépés-újbóli bejelentkezés után meg szokott javulni. A wifi nálam is működik.

Mindez gyak. azóta fennáll, hogy a 9.10-et használom - tehát vagy két hónapja.

Kapcsolatban lehet ez a probléma azzal, hogy az értesítési terület ikonjai minden bejelentkezéskor véletlenszerű sorrendben jelennek meg. Ahogy próbáltam utánanézni, ez régóta (több kiadás óta) fennálló hiba, az okát nem sikerült kiderítenem.

véletlenül jöttem rá a megoldásra. legutóbbi ubuntuone frissités után kitettem az értesítési területre az állapotjelző ikonját. azóta ez a probléma megszűnt. ha eltávolítom ismét, akkor megint előjön a bug. egyel több állapotjelzőm van most, elfér, és az idegesítő probléma megszűnt.

Újabb bosszantó hibák merültek fel 9.10-ben, amiket csak most vettem észre.
(hála Istennek inkább asztali gépemet használom, azon pedig 8.04 van)

Néhány flash videó össze-vissza villog (fekete bevillanások).
3d-s programok esetén (például képernyőkímélő) néha 5-20 másodperces fagyás, ami alatt semmire sem reagál a gép.
Se konzolt nem lehet váltani, se X-et lelőni, de még a gépet kikapcsolni sem lehet (csak hard 4 mp-el).
Utána helyreáll a gép és minden ugyanúgy megy mint addig.

Ezek közül egyik probléma sem volt jelen a 9.04-es verzióban.
A vizsgált notebook egy bővített SONY VAIO S3VP, ami eddig vígan ment Ubuntu-val.

Egyetlen pozitívum ért eddig a 9.10-el, ezzel a notebook-kal és OS-sel tudtuk csak meghajtani a fapados (értsd semmi sem állítható) LG FullHD plazma televíziónkat.
3 másik notebook-al is próbáltuk Windows XP-ből, egyiket sem ette meg vagy a kép ide-oda volt csúszva stb..
Ugyanezen notebook-on Windows 7 is képtelen volt meghajtani, de a vele dual boot-ban levő Ubuntu 9.04 és Nvidia meghajtója brillírozott.
Kivitte még a FullHD-t is, de azon lassú volt a videólejátszás (hiába nem mai gyerek), ezért levettem 1650x1000-re és ott kitűnően teljesített.
Azonban szerintem ez 9.04 alatt is ment volna, csak akkor még nem volt meg a TV, így nem tudom biztosra..

Összességében azonban csalódás ez a kiadás számomra és nagyon remélem, hogy a boot idő nem fog tovább romlani.
Nem rendelkezik mindenki SSD-vel és hiába feleződik meg esetükben a boot idő, ha a régi HDD-k esetén közben megduplázódik..

Nekem nem tetszik az Ubuntu új splash screenje. Verzióról verzióra némul el az Ubuntu betöltési folyamata. Kezdetben volt egy csík alatta meg láthattuk, mit tölt be. Ubuntu 6.10-től már csak egy csík jutott. 9.04-ben a csík levékonyodott. 9.10-re már csak egy szürke logóra jutotta. 10.04-re meg lehet, hogy egy fekete semmiség lesz belőle. Ha bejön a desktopod bejön, akkor jó, ha csak feketeség akkor valami gáz van.