Mac ár vs PC árak

ezzel a cikkel kapcsolatban szóba került egy Apple Macintosh vs PC árakat összehasonlító blogbejegyzés, amely arra a konklúzióra jut, hogy a Mac nem drágább a PCnél. az appleblog összehasonlítását koncepciózusnak találtam, szándékosan olyan ritka PC típusokat választott az összehasonlítás alapjául, amelyek drágák és kis részesedéssel bírnak az adott gyártók PC típusai között.

ezért készítettem egy másik összehasonlítást, amely arra mutat rá: a Mac igenis drágább a PCknél. Tudom sokaknak ez egyáltalán nem újdonság:) az új típusok megjelenésével az ott linkelt gyártói oldalak megszűnhetnek, ezért kimentettem. itt így kerülnek újralinkelésre. ha újra "tényekkel kellene alátámasztani", hogy a Mac drágább elég linkelni ezt a bejegyzést.
Én örülnék a legjobban, ha pl egy év múlva ez már aktualitását vesztené. a Macintosh computerek jó gépek, ha csak annyira csökkenne Magyarországon a feláruk, mint a tengerentúlon, már megérnék az árukat itt is. a szűkebb típuskínálat hátrányai ugyan megmaradnak, de úgysem fog mindenki egy gyártótól vásárolni. viszont a jelenlegi 0.5% magyarországi Mac részesedés akár 5%ra, vagy még többre is növekedhetne.

ennek az összehasonlításnak a szerkesztett változata olvasható alább. az összehasonlítás és a lementett oldalak a 2009. október 31.i állapotokat tükrözik:

Természetesen !apple hardver is lehet zajtalan, csendes és minőségi green hardver. az Apple árak magas volta sajnos tény. Magyarországon az iMac induló ára327000Ft. ennél csak drágábbak vannak. ez pedig magas ár, főleg ebben az országban.
Apple Macintosh árak és más minőségi PC árak összehasonlítása:
a blogban említett iMac ára USD1200.

#1 egy hasonló konfigurációjú Dell Inspiron csak USD899, 21.5" Dell lcdmonitorral, amit a következő hw upgrade során nem kell kidobni. csak az desktop gépet kell cserélni, ami olcsóbb és még környezetbarátabb megoldás is. ugyanolyan csendes minőségi Dell hardverről van szó.

#2 lcd monitorral egybeépített Dell Sudio One kapható USD1034 áron is.

#3 HP TouchSmart iQ500 kapható már USD625 áron is. 2.16Ghz Core2 processzorral, az appleblog táblázatban a Lenovo gép 2.26Ghzes processzorra szerepel. egyébként ez is monitorral egybe épített computer, mint az iQ500t. 0.1Ghz sebességkülönbség minimális hatásaihoz gondolom nem érdemes szőrszálhasogató megjegyzéseket fűzni:)

#4 Gateway®ZX4800 ára USD720.

és most lássuk Magyarországot.
itt a táblázatban szereplő iMac alap ára 327000Ft.

ennél kissé erősebb, minőségi és csendes PC config kapható 255313 Ftért. nagyobb merevlemezzel, teljesen zajtalan hűtéssel, szintén 21.5" lcd monitorral.

akinek szüksége van windowsra, annak az árkülönbözetet tovább növelheti, hogy az iMachez külön meg kell vásárolni a windowst, ami a fent említett brand PCk árában benne van. az OSX ára a Windows áránál jóval alacsonyabb.
/a Dell gépek árát tartalmazó oldalt már az eredeti írásban statikus oldalként kellett menteni, mert a Dell szokásaihoz híven egyedileg kellett összekattintani a konfigurációkat/.

a tengerentúlon is hasonló következtetésre jutottak az OSNewsnál, irreálisan túlárazott a Mac Magyarországon.

Hozzászólások

Azt gondolom, hogy ehhez egy korlátozás nélküli Windows 7 hozzáadása lenne a korrekt (a Mac OSX is az), ami azt hiszem az Ultimate. Ami bruttó 48e HUF OEM HUN 64bit

Windows 7 Home premium oem csak 32e Ft. sőt akcióban volt féláron is nemrég:) semmi ok nincs arra, hogy a legdrágább oem windows árát adjuk hozzá a magyar konfig árához.
ezt a gondolatmenetet követte egyébként az appleblog összehasonlítás is: minden PCs szereplőből a drágábbat választani!
az okok amiért nem szerepel a windows ára a magyar konfigban, a speciális magyar viszonyokban keresendő:
#1 rengetegen hozzájutnak ingyenesen is windowshoz Magyarországon Tiszta Szoftver programon, vagy MSDNAA programokon keresztül. diákok, tanárok, egyeteni hallgatók, egyetemi oktatók, kutatók stb.
#2 az üzleti szférában a magyar cégek jelentős része rá van kényszerítve a windows használatára. partnercég szoftvere windows only, állami szoftverek egy része még ma is, bár az ABEV már szerencsére java lett. ezért Macintosh mellé is meg kellene venni a windowst, ráadásul a legtöbb esetben jóval drágább dobozos változatban, mert csak az futtatható virtuális gépben is. a reboot/dualboot módszer körülményes, csak windowsal használni Macintosht értelmetlen.
#3 Magyarországon ma is széles körben elterjedt a warez OS használata, lehet szeretni/nem szeretni, de ez a realitás. Mac computert természetesen csak OSX licencel lehet megvásárolni, ami egyébként jóval kedvezőbb árú még az oem windows áránál is.

Nemrég vitatkoztam egy ismerősömmel, aki azt bizonygatta, hogy szar a linux. Beszélgetés közben felhoztam érvként, hogy nekem legalább nem került pénzbe az oprencer, mert ingyenes linux disztribúciót használok.
A ismerősöm erre csodálkozó képpel azt kérdezte:

- Mert a windows-ért fizetni kellene?

:-)

igen. Magyarországon a Windows sokaknak úgyis ingyenes, sok a tanuló/hallgató/tanár, illetve van a családban tanuló gyerek. akik nem tartoznak ezekbe a kategóriákba, azok általában cégek, akiknek úgyis muszáj windowst használni.
ha Hackintosh oldalról nézzük akkor legfeljebb egy OSX árát kell hozzáadni a PChez, ill windowst mindkettőhöz.

Az a PC konfig egy dzsunka-pc, míg az imac egy gyönyörű, "monitorba épített", teljesen vékony konfig, ahol nincs ormótlan gépház.
Az összehasonlítás ezért egész egyszerűen fasság, mivel nem azonos kategóriát hasonlít össze.
A hivatkozott blogbejegyzés azért korrektebb, mert ott legalább hasonló kategóriás gépek vannak összehasonlítva.

Egy dzsunka-pc -vel, akármilyen jó hardverből is építed, soha nem fogod elérni a mac kiveszem-a-dobozból-bekapcsolom-használom-gyönyörű-kényelmes-jó feelinget, minőséget.

mi szükség ere a bejegyzésre? Ugyan az mozgatja tán, mint a fabia -s topicot?
Ha nincs rá pénzed, ne vegyél. Ennyi.

Van értelme összehasonlítani: így lehet látni, hogy mennyit is kell Mac-nél fizetni az általad írt szempontokért (vékony, szép, monitorba épített... - ez lehet hátrány is: még több kidobott pénz, ha csak gépet kéne cserélni, monitort nem), és el lehet dönteni, hogy megérnek-e ennyit.

Nincs értelem összehasonlítani, mert nem egy kategória.
De legyen, nézzük meg, mennyit kell fizetni az általam említett szempontikért (vékony, szép, monitorba épített, stb.stb.): eljutunk oda, hogy egy ilyen pc már az imac -kal egy kategóriás termék, árban is, és eljutunk az appleblogos összehasonlításhoz.

a magyar vásárlók pedig a pénztárcájukkal szavaznak. szinte kimutathatatlanul alacsony a Mac részesedése Magyarországon. erre írni egy összehasonlító cikket azzal, hogy "Nem drága a Mac"... a realitásérzék hiányára utal. olyan szöveg ez, mint amivel az egyszeri Amway ügynök szokott jönni amikor be akarja bizonyítani, hogy nem is drágák a mosószerei:)

Az iMac egy "gyönyörű" - egyéni ízlés kérdése - műtárgy, műtárgy áron. Annyi probléma van vele, sajnos nem tartja az értékét a Mac, az igazi műtárgyaktól éltérően. Nem véletlen, hogy alig adnak el belőle az országban.
Mi szükség volt erre a hozzászólásra? :-)
Vásárolj csak a divat-magyarokhoz hasonlóan többszörös feláron, utána nyögheted a többszörös devizakamatokat. Sok ostoba hasonlóan gondolkodó panel házban lakik, de azért ott áll az Audi A8 az ablak alatt a parkolóban. Az uzsorásoknak is élni kell valamiből! :-D Ennyi.

Annyi probléma van vele, sajnos nem tartja az értékét a Mac, az igazi műtárgyaktól éltérően.

A tobbi szaritogephez kepest igencsak tartja az arat. Amig egy dzsunka/brand pc-t a bolt ajton kihozva felet sem eri, addig mac-nal ez a szorzo valahol 2/3-at es 3/4 kozott van. Nem veletlen csusztak igy 3-4 ev tavlatabol most 100k HUF ala az iBook-ok.

---
pontscho / fresh!mindworkz

3, 4év pont az az időtartam, amikor még PowerPC mac computerek voltak. ezek sajnos ma már unikumnak számítanak, azóta is ezek az utolsó nagy mennyiségben gyártott PPC asztali computerek. ha valakinek ma ilyen kell, kevés választása van. ez is nyom az áron. de magyarországon mintha nem kapkodnák a macintoshokat a second hand piacon sem, az áresés is érzékelhető. bármilyen műszaki cuccnál az ár azonnal elveszti a 25% áfát. ez alól csak pár nagyon hypeolt mobil kivétel néha, azok is csak a megjelenésük után pár hétig.
%ban talán többet esik egy PC, bár a különbség minimális ha Brand PCről van szó. ha pedig összeszerelt, akkor a % ugyan nagyobb, de az esés FTban kevesebb, köszönhetően a Mac irreálisan magas magyar árának. az OSX 0.5% piaci részesedése sokmindent elárul a magyar viszonyokról. ráadásul a fél százalékban még a Hackintoshok is benne vannak.

USAben, van igazság a PC áresésben, de ez pont a vásárlónak jó. a vadi új brand PC típus szintén eléggé drága, de amint kijön az újabb alváltozat, máris esik a korábbi verzió új ára is.
erre jó példa az összehasonlításban a HP vagy a Geteway computer. szintén monitor/pc egybe design, tetszetős a kinézetük is, de jóval olcsóbbak csak mert pár 100Mhzel korábbi CPU van bennük. az ilyen minimál sebességkülönbségek sokaknak nem érnek 1MHzenként 1USD felárat.

Azt hiszem meglepodnel ha tudnad mennyien hasznalnak a mai napig ppc alapu machintost. Nem egy olyan embert ismerek aki 8-10 eves Pismo-val tolja, es teljesen meg van vele elegedve, esze agaban sincs lecserelni. Erre az alap tipusra nem jellemzo az a budospeces hype ami a +100MHz-nek es a fel gigabyte-tal tobb ramnak szol. Konkretan ppc-s iBookokat neztem valamelyik nap, igy 5-10 ev utan is 100k korul mozog az ara, mikozben hasonlo kategoriaju "sima" notebookok meg a feleert sem nagyon kellenek.

---
pontscho / fresh!mindworkz

nem lepődök meg, nekem is van egy PPC macem:) bár nem azt használom napi rendszerességgel. egyébként számomra addig volt érdekes az Apple hw, még nem váltott PC archra.
azzal is egyet értek, hogy egy normális computer, aktuális divatoktól és hype trendektől függetlenül használható marad.

de ha már PéCét csinált az Apple a Macből legalább figyelhetne Amerikán kívül is versenyképességre, még itt Magyarországon is.
a magyar webstatisztikákból látszik, hol tart ma a Mac Magyarországon. ez egyértelműen következik a magyar árakból. az OSNewsnál is így találták.
a magyar Mac usereknek nem szerencsés ez a helyzet. nem találok olyan érvet miért lenne ez jó.

de ha már PéCét csinált az Apple a Macből legalább figyelhetne Amerikán kívül is versenyképességre

Szerintem nem celpiac es melysegesen leszarja. Nem csak Mo-t, hanem teljes kozep-kelet-del europat. De meg nyugat eu is hanyattatott sorsu. Mindegy, erre en melysegesen teszek amig hozzak az elvartakat a termekei.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Európában eléggé furán alakult a PC piac. nyugaton is az összeszerelt PC uralkodik, és mára egyetlen jelentős európai brand PC gyártó sem maradt. jól jellemzi a helyzetet, hogy az Intel USAben brandPC gyártókkal kötött megállapodásokat a kedvezményekről, addig az EUban egy elektronikai üzletlánccal, a Media Saturn Holdinggal. valóban a MediaMarkt a legnagyobb Eu PC gyártó, csak beszállítóival gyártatja a PCket. igaz, ma már a legtöbb USA brand gyártó is külsős távolkeleti gyártókkal végezteti a munkát.

Gondoltam írok ide egy hosszabb eszmefuttatást, de nincs értelme. Általában aki mac-et használ, az dícséri, aki meg fikázza az csak a Saturnban látott ilyen gépeket.

Jót röhögtem, mikor olvastam egyszer: "sír a szája mert apu nem vette meg neki az ipodot, aztán ezért inkább az Apple-t utálja" ;)

A magam részéről használok macet, és megéri nekem az a plusz pénz (ha tényleg többi kerül, amit néha kétlek), mert elég nekem, hogy egész nap szopok a munkában, nem akarok már otthon is állandóan olyanokkal foglalkozni, hogy kernelt forgassak, hogy meg tudjak nézni egy kibaszott filmet.

+1

Én is állandóan hosszabb eszmefuttatásokat írok, de semmi értelme.
Kiragadják azt az egy mondatot, amit úgy tudnak csűrni-csavarni, hogy hihetetlen.
Vitára képtelen emberek vannak itt, érveket sohasem tudnak felhozni.
Ez nem csak a Mac témára igaz, lásd fabia -s topic, meg volt 1-2 hónapja egy valamilyen üzletnyitás/vállalkozás témájú topic is, no meg van már szinte naponta egy topic, amiben a buták okoskodnak, és "sír a szája mert apu nem vette meg neki az [x terméket}, aztán ezért inkább az [x termék gyártóját/ magát az x terméket] utálja"

Sokat tanultam tőle. Úgy látom, te nem, mert gyakran szarba lépsz. De most írtad, hogy szórakoztat és neked mindegy, úgyhogy hagyhatjuk is Törpapát. Pedig nagyon szerettem ahogy a Hogyan kerüljük a szart órákat tartotta. Igaz, nem mindig figyeltem oda..., és utólag gyakran szembesülök vele, hogy kellett volna.

:)

Számítógépet nem is befektetésnek vesz az ember. Amúgy mint írták mások is, egy dzsunkánál jobban tartja az értékét.
A hozzászólása tényleg nem volt szükség, mert itt a hup-on nem érdemes senkivel vitatkozni sajnos senkivel - látható, hogy a legnyomósabb érv, amit itt is fel tudtak hozni az az, hogy "passed gay test". LOL. Szánalmas.
Divatmagyar-többszörös feláron vásárlás párhuzamod szintén fasság, maximum irigy vagy, amiért más meg tud venni egy jó, de drágább terméket, míg neked marad a dzsunka és a hackintosh.
Devizakamat: nulla hitelem van, bár ez nem rád tartozik.

Uhu, hat nem tudom.
Lehet, hogy szep kivulrol, de belulrol meg ugyanaz a dzsunkapeecee, abbol sem kimagaslo minosegu inkabb atlagos.
Tehat az Imac egy dzsunkapeecee almahejban (gy.k. almaspece). :D
Tehat, ugy mar tenyleg draga.
A kiveszem a dobozbol, hasznalom es orulok neki, mert megy, filing meg megvan barmelyik uzleti asztali fostelepen, tehat akkor ismet mirol is beszelunk? :D

En eldontottem, amikor az epol almaspece gyarto lett, hogy _SOHA_ tobbe nem fogom megfizetni a SteveJobs adot.
(Ami van epol termek, az meg igazi mekintocs -68k-, vagy povermekk, fostelepekbol meg hekintocsot csinalok inkabb :D)

Neem. Harapottalma felvasarolta a Palo Alto processzortervezo és gyarto vallalatot, akik sajat Power architekturaval rendelkeznek. A felvasarlas elott a Palos sracoknak mar volt 64 bites, dual core-os energiahatekony (7W @ 2x2.2 GHz) procijuk.
Ismerve az almas gyerekek pitesutesi idejet, ugy 2012 elso vagy masodik negyedeveben lesz a piacon valami kutyu a ezzel a procival.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Arról beszéltem, hogy nem korrekt a topictindító összehasonlítás, mert egy zúgó-búgó (most ne gyertek avval, hogy van passzív táp, meg hűcsöves procihűtő, nem erről van szó, kösz) hullámbádog dobozt hasonlít egy imac-hez.
Nem egy kategóriás termékek!
Az appleblogos összehasonlításban viszont azonos kategóriájú termékeket hasonlítottak össze.

Ne zavarjon, hogy pont hőcsöves hűtő van a GPU-n és gyári vízhűtő a processzoron. Akkor mi fog zúgni-búgni????
Ne zavarjon, az a 4 'márka PC' sem amelyek az összeszerelős gép előtt szerepelnek. Abból 3 pont az típus mint az iMac: TFT moncsi + gép egybe.
Újabban minden futóbolond post-ol mániákusan a HUP-ra anélkül, hogy legalább a kezdőcikket elolvasná elejétől a végéig.

Pozitív példa! Érdemi hozzászólás. :-)
IPS, erre nem tér ki egyik oldal sem. De úgy látom a érintőképernyő mindegyik PC egybegépen van. Ez viszont az iMac-en nincs. Ezért IPS mínusz a PC-nél (ha valóban nem IPS), érintőképernyő mínusz az iMac-nél. Az Intel GMA viszont szerintem is negatívum, egyérteműen gyengébb mint az Nvidia 9400. Az első Dell gépben ATI Radeon HD 4350, az OK már. A külön gép és moncsi nekem vonzóbb. A magyar PC-ben pedig Nvidia 9600 van, az jóval bikább GPU.
Nekem nem kellett összehasonlítás. Tudom, hogy baromi drága a Mac főleg Magyarföldön.

Ezek mesterségesen magasan tartott árak. A valóságos előny megkérdőjelezhető. A Sony PS3 és a Bluray történet is erről szólt. A Sony uralja a Blu-Ray-t, képes befolyásolni a piaci árakat. Ezért fordulhatott elő, hogy olcsóbb volt a PS3, mint egy asztali Blu-Ray lejátszó. Rá is fizetett a Sony minden PS3-nál, de másik oldalon közreműködött abban, hogy magasan maradjon a Bluray lejátszók ára. De nem lett siker sem a PS3, sem a Blu-Ray. Annak ellenére, hogy egy Blu-Ray film valóban szebb, észrevehető a különbség.
Az S-IPS előnye sokkal kevésbé szembetűnő. Sok Apple marketing-anyag elolvasása biztosan csodákat tesz az ember szemével. :-)))
Az S-IPS nem kötődik úgy az Apple-höz, mint a Blu-Ray a Sonyhoz. De javíts ki ha tévednék. Ha egy versenyképes technológia lenne, akkor jóval alacsonyabb, reális áron adnák az S-IPS moncsikat. Az Apple biztosan nem fizeti ki az iMac eladási árának nagy részét az S-IPS moncsira. Steve Jobs sem a mikulás, hogy dotálja az iMac-eket. Exkluzív megállapodás lehet a háttérben, egy tetszetős, de nem versenyképes technológiára.
Az érintőképernyő előnyei sokkal kézzelfoghatóbbak. Szó szerint! :-)

Valoban koze van egymasnak az asztali Blu-Ray es a PS3 nyomott aranak egymashoz es abszolut semmi ahhoz, h minnel inkabb a terjesztesre fokuszaljanak, mivel a jatek eladasok utan beszedheto kozvetlen sapbol (amibol vegulis bevetelt szokott termelni a konzoljaival a Sony) befolyo profit kozott mar inkabb talalhato osszefugges. Az pedig, h nem a konkurencia formatumat tamogattak sajat cuccaikban azt hiszem eleg ertheto.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Figyelj egészen véletlenül van itt nálunk iMac is bőven, és pont egy olyasmi Dell cucc, mint amiről az OP-ban szó van.

Akinek az S-IPS előny nem szembetűnő, az vak, vagy ostoba. Ennyi. Teljesen mindegy, mi van mesterségesen magasan tartva, mi nincs, az egyik szar, a másik jó. Elég ránézni.

Amúgy más felhasználásra (TV) meg TN/TF panellel nem kapsz semmit, mert nem elfogadható, hogy aki az egyik fotelben ül, az jól lássa, a másik meg inverzben..

azt nem értitek meg, hogy van, akit egyáltalán nem érdekel, hogy belül az XYZ chipset az imacben az kimagasló minőségű vagy nem. nem azért veszi! amiért veszi az ember, abból viszont az OP-ban említett dzsunka PC _semmit_ (értsd: nulla százalékot) se teljesít.

veszel egy prémiumautót abban is leszarod, hogy bizonyos alkatrész teljesen ugyanaz a Bosch, mint valami suzukiban. nem azért veszed.

jobb étteremben is el lehet mondani, hogy te oda többet nem jössz, mert amikor disznót vágtatok, jobb volt otthon a hús, csak vidékinek fognak nézni, aki meg majd friss disznóhúst akar, az majd nem oda megy.

amúgy érdekes ez az értéktartás, az alu macbook-om az első cucc, ami így >1 év után is, ha lepucolom, olyan, mintha új lenne. az előző dolgaim ennyi idő után már érezhetően használtak voltak, kinézetre, zajosodásra, stb, és nem a 120 ezer ft-os akciós laptopot vettem..

Epeniszirigyseg a mozgatorugo.

Egy szamitastechnikahoz nem erto embernek szuksege van a "kiveszem-a-dobozból-bekapcsolom-használom-gyönyörű-kényelmes-jó" feelingre, mert nincs szuksege meg egy olyan szopasra az eleteben amihez nem ert.
Ennek a celkozonsegnek megvannak a maguk igenyei amit Jobs bacsi ki is elegit az extraprofitert cserebe.

Ezek az osszehasonlitgatasok olyanok, mint amikor egymas melle teszel egy Mini Coopert es egy dragster Kis Polszkit V8-as Merga motorral. Igen a Kispok le fogja gyorsulni a Coopert, de ettol meg nem fo azza valni.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Epeniszirigyseg a mozgatorugo."

Sajnos.

"Ezek az osszehasonlitgatasok olyanok, mint amikor egymas melle teszel egy Mini Coopert es egy dragster Kis Polszkit V8-as Merga motorral. Igen a Kispok le fogja gyorsulni a Coopert, de ettol meg nem fo azza valni."
+1

Egyébként az is egy érdekes dolog, hogy nem csak a számítástechnikához nem értő emberek veszik a mac-et, én ismerek jópár igazi geek-et, akik mac-eznek évek óta.

Macben azt kapja az ember, hogy alatolnak egy vasat a segge ala amivel nem kell utana foglalkoznia.
Egy kocka is ember. Inkabb foglalkozik a sajat dolgaval, mint a geppel valo szopassal (konfigolás, telepitgetesek, virnyakolas). Ilyenben verhetetlen a Mac.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Klasszikus Apple fanboy fröcsögés. A fajtajellemzők jól láthatóak: olvasási képesség teljes hiánya; káromkodás rossz helyesírással; kivagyiság hangsúlyozása arroganciával.
Annyira visszataszítóak az Apple fanboy-ok, hogy miattuk sem fogok soha Apple cuccot venni. Ilyen gáz társaság nem kell.

Kasszikus magyar irigy, panelproli hozzászólás, amely trollkodással is párosul.
Annyira visszataszítóak az irigy magyar panelprolik, hogy miattatok fognak innen elköltözni a tehetősebbel, akik képesek megmozdítani a GDP-t, ti meg majd maradtok itt a sáros pocsolyában megfulladni a saját hugyotokban.

(megjegyzés: attól, hogy valaki panellakásban lakik, nem panelproli. Nem rájuk nézve pejoratív szó ez, ugyanúgy, ahogy azt mondjuk valakire, hogy "paraszt", avval nem a földművesekre célzunk.)

nem véletlen, hogy Gabu már nem írhat ide:)
látszik, hogy nem találja a gyógyszerét, nagyon felmehetett a vérnyomása:D
annyira, hogy észre sem vette a Dell Inspironhoz tartozik egy 21.5" monitor is. gyengébbek kedvéért el is magyarázom, miért tartom szerencsésebbnek a külön monitor, külön pc összeállítást.
Dell Studio One megjegyzések, No Comment!
HP, leírtam lassabb, de gyakorlati hátránya a divattermék vásárlók számára marginális. hozzászólásban azt is írtam a PC előnye, hogy kifutó modellek is kaphatóak jóval kedvezőbb árakon. Apple üzletpolitikájába sajnos ez nem fér bele.
Gateway, detto:)

slusszpoén az, hogy egyetlen egyszer sem írtam le a "linux" szót a blogban. de Gabu is úgy lehet a Linuxal mint Verebes Viktorral, a 7i7esben mindenről a pina vagy orbánviktor jut az eszébe:)

ya Gabu, a Notebookom Windowsal legalább 2x annyiba került, mint a gagyi Macintoshod! bebebeeee:)

na jó, de még a kezdő cikket is?!:) ebből lesz aztán a "megint FUDolod a kedvenc gumikacsámat?" flame:) ... ja, hogy nem is az a téma?:D
de ez pár soros flame hsz.ban elmegy. de 34 soros cikket írni egy másikra válaszként úgy, hogy abból csak a kulcsszavakat sikerült elolvasni... hát kissé beteges.
itt egy "ócska szar Mac Pro ház. látható mennyire gagyi, mert nincs egybeépítve az LCDmonitorral:D ez pedig egy hasonló "szar" PC ház. ennyit Gabu érveiről:)
de látom a válaszom számára értelmezhető része célba ért:D

csak nem azt akarod mondani, hogy nem lehet minőségi szépen designolt PC házat találni?! ha olyan házat akarsz, mint a Mac Pro, olyan is van. van teljesen azonos kinézetű változat is, ha akarod keresd meg, nekem ahhoz nincs türelmem, vagy bemész egy nagyobb erre szakosodott boltba és az eladó megtalálja neked.
ez is egy részletekben elvesző kötekedő hozzászólás volt. Gabu azzal próbált "érvelni", az egyben iMac istenkirály, de a külön PC ház gáz. erre írtam az Apple is gyárt külön gépházzal computert, a Mac Prot. ráadásul az egy magasabb árkategóriájú termék.

csak tudod az a baj, hogy ma már a Macintosh is Trabant motorral megy. az már csak egy PC almás logóval.
mi van a Mac Pro házban, amit nem lehet PC házként megvenni? egy gépházat lemásolni nem nagy szám. összesen nincs 10 darabja egyik háznak sem. ezt párhuzamba állítani a több ezer alkatrészből álló autókkal. gratulálok:)
a Mac fanboyok szövege kísértetiesen hasonlít az Amway házaló ügynökök rablódumájához:D szó szerint ezzel szokták fárasztani az embert "Trabant vs Ferrari":)
a Suseuser múltad miatt gondolom te nem tartod totál gagyinak a linuxot. mágsem tudott elérni jelentős részesedést desktopként Magyarországon az elmúlt 10 évben. pedig az ingyen lenne, és a BSA is indított pár ijesztgetős kampányt. mégsem terjedt el. mit gondolsz milyen esélye van annak a Macintoshnak, amiért már kemény felárat is kellene fizetni?! mi értelme van advocate összehasonlító cikkeket írni arról magyar nyelve, hogy "nem is drágább a Mac". ha véletlenül elolvassa a többség csak röhög rajta egyet. inkább Amway bemutatókra kellene járniuk az Apple advocateoknak:) ott fogékony közönséget találnának, csak hát maroknyian vannak:D

alu vs. műanyag

Mac-nek több esélye van hazánkban is.
1. Plázákban kapni
2. Kütyük trendik (iKészülék)
3. Sokba kerül

Linuxnak nincs ennyi esélye, mert ingyen van. Ez az egyik legnagyobb hibája. :)
SuSE pl azért sem terjed el, mert olyan szar emberek promotálták, mint amilyenek. Tudod az Apple ki tud állítani egy kedves szimpatikus embert: Steve Jobs-ot.
Mondj egy ilyen nevet bármely Linux élen aki ott figyel 20 éve és faszán rendben van a személyi kultusza, mert felépítették neki.

na ya, volt egy kis afférod Szentiványival anno.
az alu vs. műangyag megjegyzést gondolom átvitt értelemben gondoltad linux vs macre:) mert ha a PC házakra gondoltad... alumínium design PC házból is Dunát lehetne rekeszteni.
nekem egyébként jobban tetszett a korábbi műanyag PPC G4 PowerMac ház.

"Mac-nek több esélye van hazánkban is."
GigaLOL!:D
kemény 0.5% részesedést tudtak elérni, amiben benne van a Hackintoshok ismeretlen száma is:) ennél még a desktop linux is eredményesebb.
tipikus fanboy mindig magából indul ki. így van ez a linux fanboyokkal is. de a többségi tömegek teljesen másként gondolkodnak.
a linux fanboyknál legalább nincs egyszemélyű "főnök" akire felnéznének. Steve Jobs viszont nagy ívben szarik Magyarországra, és a magyar apple fanboyokra. ettől egy kicsit szánalmas az egész lelkesedés.

szarok rá úgy, mint Steve Jobs a magyar rajongóira. az ilyen hülyékből lehet a legjobban megélni.
mint láthatod egy összehasonlítást írtam, amiből kiderül a Mac drágább mint a PC. akinek kell vegye, ha magyarországon veszi az ő baja. az én notebookom jóval drágább egy Macbooknál is. mondjuk nem is magyarországon vettem. a minőség amit nyújt megérte nekem. de magyarországon biztosan nem vennék nyugati prémium árnál is jóval többért computert.

Te komplett hülye vagy, már elnézést a többiektől.
Te hullámbádogokat hasonlítottál egy mindent-egybe minőségi termékhez.
Ez olyan, mintha autós fórumon a suzukit hasonlítgatnád a bmw -hez.
Persze autó-autó, a suzuki olcsóbb is, de nem egy kategória.
audi-mercedes-bmw-lexus, na az egy kategória, van értelme hasonlítgatni (csak ugye vannak még szubjektív szempontok is vásárlás esetén...).
Emellett el lett mondva neked többször, hogy műszakilag is baromság a hasonlításod, amit te elintéztél egy "mínusz egy ide, plusz egy oda" dologgal, olyan "jelentéktelen" kérdésekben, mint IPS panel kontra TF+Film.

Nevetséges, szánalmas, kéremkapcsojjaki.

"Tudod az Apple ki tud állítani egy kedves szimpatikus embert: Steve Jobs-ot."

Steve Jobs mint kedves szimpatikus ember:D
a saját cégétől is kivágták első körben, az értelmetlen Apple II vs Mac kampánya és a többi indulatokat és belső feszültséget szító személyisége miatt.
azóta talán lehiggadt valamit. cégvezetők egyébként sem tudnak tartósan szimpatikus emberek maradni, arrogánsnak kell lenni néha vagy bukik cégük.
ha már szimpatikus kedves embert keresel, akkor Linus Torvalds. nincs más dolga a nyilvánosság előtt, mint szépen mosolyogni, megteheti. nem kell céges csatákban, érdekérvényesítő vitákban részt vennie. így könnyű:)

Komolyan bazmeg, már ledobja az agyam a gépszíjjat tőled.
Láttál te már egyáltalán Mac Pro -t élőben?????
Láttad, hogy mi és hogyan van a házban????
Ha beledöglesz, sem fogsz olyan házat találni, mint a Mac Pro -é.

Meg hogy jön ide a Mac Pro?????
iMac -et kezdtél hasonlítani műszakilag is rosszabb hullámbádogokhoz.
A Mac Pro az más kategória, azt hasonlítgasd rendes workstationokoz.
Sőt, elmondom neked, hogy egy új Mac Pro -t kimaxolva hasonlítgathatsz akár rendes szerverekhez is, mert műszakilag kb. ott van (szerverprocik, ECC RAM-ok, igaz nincs SAS lemez, de rendes RAID az van, moduláris felépítés, stb.stb.)

Bár azt irogatsz amit akarsz, tudom, nem kötelező olvasni, csak sajnos nagyon idegesítenek az ilyen hülye, buta, degenerált emberek, aki össze vissza beszélnek fasságokat, keverik a pinát a fasszal, minden ellenérv minden külön mondatát kiragadva csűrnek-csavarnak, és azt hiszik, hogy mindenki hülye, csak ők a helikopter.

Na szevasz.

az shiloh :)
ezennel megalapítom a hupon belüli sznobéria klubot. főleg benzines autóval lehet jönni, minimum macbook vagy iphone, és lesz ilyen youtube videó, ahol közös evian víz ivászat van, meg kajálás vmi sznob helyen. számlát én állom a topikból való átkattintások erejéig. :P (haladunk) amúgy a múltkori kajálás blokk még mindig megvan és igazad volt, mindig felébredek, ha előveszem :)

:D
mondtam én. annyi pénzért _nem_ volt jó az a kaja. :)
az ilyen blokkokat el kell rakni.
de majd megszakértik az itteniek, összehasonlítják valami gyorsfagyasztott pizzával, stb.
amugy evian viz az sznob dolog?
mert nekem az izlik a legjobban, benzinkuton mindig olyat veszek.
te varjal, nincs is iphone -om, nem baj, ha barátnőmét hozom a klubba? :)
csak nehogy uj jarjak, mint az a gyerek az alpina bmw -vel, amit meseltel... :D
mondjuk neked is csak valami androidos htc vackod van, ami már legalább 2-3 hete megjelent,
vegyél újat. :D

(shiloh nevét direkt nem írtam ki, mert még a végén ráismernek a panelprolik, akik fikázzák, aztán még jobban szívni fogják a vérét. :) )

Valószínűleg az LG vagy a Samsung gyártja az iMac paneljét, de mint fentebb írtam, egy ilyen panellel ellátott monitor még akkor is 120-160 ezer, ha LG vagy Samsung matricával veszed. Ehhez ne hasonlítgassuk már ezeket a kasu cuccokat, amikről itt beszélünk.

Amúgy Seat Leon 2.0 tdi és BMW 320d tulaj beszélget.

Seat: ebben is 2 literes motor van, franc se venné meg ugyanazt drágábban. (Intel Core 2)
BMW: na azért nem teljesen ugyanarról beszélünk...
Seat: ugyan már, még az ablaktörlő lapátot is a Bosch gyártja mind a kettőre. (Nvidia videokártya)
BMW: na de nézd meg a belső teret, a kidolgozást, ezt a félbőr ülést... (megjelenés, zajtalanság)
Seat: az csak a prémium, amit elkérnek ugyanazért!
BMW: ember, de hát ez egy hátsókerék-hajtású autó, ötlengőkaros felfüggesztéssel, alapvetően más kategória! (IPS monitorpanel)
Seat: az meg nem számít! Különben is, hol gyártják azt a felfüggesztést? Ott, ahol az enyémet! Szóval ugyanaz!!
BMW: (legyint)
Seat: különben is a BMW piaci részesedése mindössze 1%! Szóval az emberek tudják, mi a szar!

hagyd már ezt az Amwayügynök dumát. a computer nem autó!
ugyanazokról a gyártósorokról jönnek le Macintoshba szánt Intel processzorok, mint bármelyik másik PCbe kerülő Intel processzorok. ugyanígy van ez az Nvidia GPUval és az összes többi PC alkatrésszel. a alaplapok és kártyák gyártási minőségében vannak eltérések + kondenzátorok minősége stb. de a márkás PCkben ugyanolyan jó minőségű alkatrészek vannak.
miért nem kell az Apple szerver senkinek? PC szerverek közben sikercsúcsokat döntenek. Lassan már nem is marad Risc szerver, egyre több teret nyer a PC. mondhatnám erre hozzád hasonló advocate fanboy logikával, nem elég jó a Mac hardver minősége ahhoz, hogy megfeleljen a szerverek támasztotta magas minőségnek. mondhatnám a buta autós példákat, a Macintosh csak egy Audi A8, amivel a lakótelepen lehet vagizni, de a Formula1 pályán már esélytelen az F1 versenyautókkal szemben. az Macintosh csak egy Audi divatcikk, de a PC valódi Ferreri F1 versenyautó, ami száguldozik a szerver piacon.
ez ugyanolyan ostoba csúsztatás volna, mint az itt felsorolt összes "érved" desktopoknál.
ma már a Mac ugyanolyan PC lett mint a többi. ez van sajnos.

Szerintem az asztali gépeknél csak kicsivel drágább a Mac (USA-ban), nálunk az árfolyamkockázat, adók és vámok miatt ilyen drága. Gondolom USA-ban nem sok ilyen flame-war van, hogy Mac mennyivel drágább, ott megveszi akinek kell, oszt kész.

Viszont a macbookok valami iszonyú drágák. 15"-os Macbook 475000 pénz. Mivel jobb, mint egy hasonló notebook? Imacnál még lehet mondani, hogy szép, zajtalan, nincsenek kábelek, kevesebb helyet foglal. De azt nem fogom fel, mivel lehet jobb egy macbook, ami indokol ekkora árkülönbözetet.

Pár apróság:

Az iMac-en alapból van: OS X, és iLife. Ez együtt van vagy 40 ezer forint.

Az iMac kevesebb helyet foglal el, mint egy sima PC. Az iMac utánzatok kifejezetten rondák.

Az OS X + iLife + iWorks trióval versenyezni a linux egyszerűen nem tud, túl macerás használni. A windows esetén pedig most hasamra ütve az operációs rendszer kb. 30 ezer forint, a microsoft office több, mint száz, és máris drágább a PC.

A MacBook és MacBook Pro kb. annyiba kerül, mint egy normálisan összerakott sima notebook. Talán egy picivel drágább, de megint csak adnak hozzá szoftvert.

eredetileg Panther sw árakkal való érvelésére írtam. nyilván akinek iWorks jön be, azt választja Osxel. de érvként használni ilyen, csomagban a gép mellé adott szoftverek árát... erősen sántít.
MS Officet is lehet kapni tanár/diák programban 15ezerért is, ráadásul csak a windows változatot. Magyarország furcsa helye a univerzumnak, az állami szoftverlicencelések miatt. itt szoftverárakkal nem érdemes érvelni.

A Mac mint számítógép: hardver és szoftver. Olyan a MacBook-ról vagy másik Mac-ről beszélni OS X (mellé adott szoftver) nélkül, mint egy PC-ről, amiben nincsen BIOS. A hardver meg önmagában túl drága ahhoz (hiszen a szoftvert is ki kell fizetni), hogy ne az OS X legyen rajta (ill. az ne legyen rajta).

"MS Officet is lehet kapni tanár/diák programban 15ezerért is,"

Tanárnak és diáknak. És a többiek? Az otthoni változatot meg csak otthon használhatod, ha munkádhoz kell, amivel pénzt szerzel, máris meg kell venned a drága változatot.

csökken a magyarországi népesség, de családonként azért egy gyerek még szokott lenni. máris adott a jog egy diák MS Officera. a kormányzati szoftverlicencelések következményeként ma az ország nagyobbik része jogosult a windows használatára és kedvezményes MSOra is. már írtam korábban. az is tény, hogy ma is rengetegen warezolják a szoftvereket. Magyarországon a szoftverek ára egyszerűen nem olyan érv, ami megmutatkozna a tömeges hw+sw eladási statisztikákban.

"Olyan a MacBook-ról vagy másik Mac-ről beszélni OS X (mellé adott szoftver) nélkül, mint egy PC-ről, amiben nincsen BIOS"
ez így csúsztatás. helyesen olyan MacFOOról beszélni OSX nélkül, mint PCről amire nem telepítettek OSt. vagy linuxot telepítettek a rosszmájúak szerint:D a hypermarket linux valóban vicc kategória, csak árt a linuxnak.
az ilyen OS nélküli, vagy X nélküli fapadlinuxal telepített PCket tömegesen vásárolják Magyarországon. hazaviszik és telepítik az ilyen vagy olyan forrásból származó OSt, többnyire Windowst. ha érintettek tisztaszoftver, msdnaa, vagy egyéb programban, akkor egyébként is csak feleslegesen fizetne egy oem win licences PCért.
egy BIOS nélküli PCvel az átlag vásárló mit tudna csinálni??????!!!
nem gondolhatod komolyan ezeket a párhuzamokat.

"egy BIOS nélküli PCvel az átlag vásárló mit tudna csinálni??????!!!
nem gondolhatod komolyan ezeket a párhuzamokat."

Sosem próbáltam, de szerintem a windows önmagától nem tud települni mac-re, nem véletlenül ad erre külön lehetőséget az Apple a Boot Camp révén. Persze ez nem zárja ki, hogy tévedek, és az alap telepítő fel tudja magát pakolni a Mac-re, viszont ilyenről nem tudok. Amennyiben a Boot Camp tényleg kell ehhez a művelethez, akkor ahhoz kell az OS X is, és máris nem olyan elvadult a BIOS nélküli gépes párhuzamom.

Szerk. Gyors keresés: Boot camp nélkül, ám OS X segítségével települ a windows

ez teljesen mesterkélt, gyakorlattól elrugaszkodott érvelés.
lehet kapni OSX nélkül Apple hardvert? NEM!
lehet kapni Windows vagy más OS nélküli PCt? IGEN!
ÁtlagosPisti képes arra, hogy Windowst telepítsen egy OS nélküli PCre? IGEN!
sőt, reflexből le is tudja törölni a rajta levő linuxot, ha azzal adták volna.
akkor most miről beszélünk? magad sem hiheted, hogy egy átlagos vásárló ugyanúgy meg van lőve egy noOS PC mellett a windows install CDvel, mintha egy OSX nélküli Mac mellett lenne!
ez teljesen életszerűtlen!

Ponthogy te nem mondasz egy darab értelmes érvet sem, csak össze-vissza magyarázol, mások mondatait kiforgatod, csűröd-csavarod, és értetlenkedsz. Pont olyan vagy, mint amikor az amway ügynöknek megmondja valaki hogy egyszerűen szar, amit árul.
Na az is így magyaráz fogalom nélkül, hiába az ezer érv, hogy miért mond hülyeségeket.

ezek az együtt adott szoftverek, és utánuk való kedvezmények olyanok, mint az Amway tisztítószercsomagok hatalmas kedvezménnyel:) már az alapárak mesterségesek. az iLifeból talán az iDVD és GarageBand, ami nincs Windowshoz alapból, illetve ingyen letölthető hozzá. Nerot egyébként adják sok DVD/BluRay írókhoz. az iDVD ma még nem támogat BluRayt.
Software/Ár/Valós Érték a szürkületi zóna területe, főleg olyan szoftver esetében, amely egyetlen nem domináns OS platformon létezik csak. ha olyan szuper az iLife, miért nincs windowsra? a végén még kiderülne, hogy alig adható el 40ezerért:) a Safari windows változata után sem kapkodnak a népek, pedig az még ingyen is van.
nem rossz csomag az iLife, de a mesterségesen megállapított árakkal.

Ahhoz képest hogy láthatóan mennyire rühelled, elég sokat foglalkozol az apple-mac-osx témával, beteges dolognak tűnik, menj orvoshoz. Eddig azt hittem a macesek a fanatikusok, hát nem.
--
"Kernel fordítás, fúj... Pótcselekvés."