"Mac-re kellene váltanom?"

Címkék

Az OSNews-on rendszeresen visszatérő topik az "Ask OSNews", azaz a "Kérdezd az OSNews-t". Az olvasók kérdést intézhetnek az oldalhoz, amelyre a szerkesztők megpróbálnak válaszolni. A minap egy magyar diák fordult a főként operációs rendszerekkel foglalkozó oldalhoz:

Kedves OSNews,

19 éves magyar diák vagyok, notebookot vásárolnék és egy kicsit összezavarodtam. Több alkalommal is használtam Unix/Linux OS-eket, mint például FreeBSD-t, Debian-t, Ubuntu-t (és Windows-t is). Őszintén szólva a Windows-t mindig jobbnak találtam a napi, desktop használatra. Mostanában a Windows 7 betat használom és jó. A felhasználói felület barátságos, gyors és stabil, jól működik.

Azonban mindig ki a akartam próbálni az OS X-et. Néha úgy gondolom, hogy nem lenne semmilyen problémám se az OS X-szel, mindig stabil, gyors és megbízható rendszer lenne. A Windows néha lassú, fagy, összeomlik, néha meghibásodik és újra kell telepíteni.

Azonban sosem használtam még OS X-et, így nem tudom eldönteni, hogy amit gondolok az vajon helyes vagy sem. Az egyetlen dolog amit tudok, hogy a "normál" notebook sokkal olcsóbb mint az Apple-féle. Nem vagyok nagyon gazdag, ezért hosszútávra keresek megbízható notebookot megbízható operációs rendszerrel.

Szeretném megismerni a véleményeteket az operációs rendszerekkel kapcsolatban. Internetezésre, filmnézésere, zenehallgatásra, levelezésre, stb. használnám. Néha zene- és filmszerkesztésre.

Mit gondoltok? Az Apple megéri az árát? Az OS X valóban jó? Vagy ez csak a jó marketing stratégia hatása rám? Jobb lenne inkább egy jó notebookot venni és Windows 7-et telepíteni rá? Köszönöm, hogy elolvastátok és válaszoltok.

Az OSNews válasza itt olvasható.

Hozzászólások

notebook + hackintos :) (olcsó és működik)

Az mar regen rossz, ha egy oprendszernek gepigenye van. Mondjuk ilyet csak windoznal lattam eddig. Linux, OSX vigan elfut 10 eves vasakon is, max az uj programok nem. Ugye egy OS magaban nem kene terhelje a procit (max amig bootol), es memoriat se illene sokat zabaljon (max 1-200 megat, de az azert megoldhato ma mar).

Nem egy ismerosom hasznal ma is G3-as mac notit (kb 8 eves cucc) es munkara, netezni tokeletesen megfelel.

A'rpi

Ha veszel efix-et és az általa ajánlott alkatrészekből építesz egy pc-t, akkor azon probléma nélkül futni fog az osx, a gyári dvd-ről telepítheted, frissítések felmennek, persze nem szabad egyből feltenni őket, érdemes pár napig nézegetni az efix fórumokat, hogy nem okoz-e galibát. A legutóbbi 10.5.7 frissítés után nem bootolt az osx, efix firmware upgrade után már ment szépen.

Most egy ilyen gépet használok, teljesen szépen megy. Az os-x macpro-nak gondolja a vasat. Árban kb. harmada egy igazi mac pro-nak, igaz nem xeon procival raktam ösze, hanem Core2Quad-dal, meg ez max egy procis tud lenni (ugye a mac prók 2 db xeon procival vannak szerelve, az újak meg ráadásul Nehalem-mel). Szóval nem egy súlycsoport, de jó kompromisszum. A Leopard-om bár legálisan vásárolt, az EULA szerint csak Apple vason használható, szóval jogilag sajnos nincs teljesen rendben a történet.

A válasz lényege :

"But my advice to you is going to have to be to stick to Windows. It sounds like Windows is familiar to you, so the kinds of challenges that someone who is new to Windows would find vexing are just a part of the landscape for you. I just looked up the prices for Apple computers in Hungary, and the entry-level unibody Macbook costs the equivalent of $1840 USD, compared to $1299 in the US. I really like the Unibody Macbooks. But I think that $1299 is about $200 more than it should be already, so $1840 is just ridiculous."

--------------
Sok ember hord Superman-pizsamát. Superman Chuck Norris-pizsamát hord.

> a baj csak az, hogy nem csak a macbook drágább magyarországon, mint az usában

Nekem azt mondtak a mac boltban, hogy azert ilyen draga, mert egyedileg Magyarorszagra lett tervezve (pl. bill kiosztas).

Ez olyan erv, amire nem lehet hirtelen mit valaszolni;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem túl egyértelmű a srác, először ezt írja: "Mostanában a Windows 7 betat használom és jó. A felhasználói felület barátságos, gyors és stabil, jól működik. "
Majd pedig ezt: "A Windows néha lassú, fagy, összeomlik, néha meghibásodik és újra kell telepíteni."
Tehát elégedett Windows felhasználó, de teletömték a fejét, hogy ne legyen az és azóta tényleg nem az.

Az, hogy lassu, es fagy termeszetesen nyilvanvalo, hogy XP-s tapasztalat. Win7-et meg nem hasznal(hat) eleg ideje, hogy velemenyt tudjon alkotni, nem? Kitudja, hogy ez is olyan lesz-e, mint az XP (ti.: adott esetben nehany honap utan nem art ujra telepiteni, mert meghizik a registry, lassu lesz, vagy ilyen-olyan finomsagok).
--
If you type google into google, you can break the internet! So please, no one try it, even for a joke!

Sejtettem, hogy egy-két windowshuszárnak nem fog leesni aminek le kellene, és tőlük, tőled valami hasonlóra számítottam.
De hogy értsd: endru tökösnek érzi magát, mert sikerült 3 évet végigszenvednie ( neki ez felüdülés ) egy XP-vel. Gondoltam én is vagyok már ennyire tökös.
Na regéld el, neked meddig bírta a windowsod! ;)

tiger windowshuszár, na ezen is nagyot röhögtem.
endru pedig nem tudom hogy tökösnek érzi-e magát, de neked a füledfarkad kéne behúzni, ha csak 3 hónapot bírt a Windowsod. Vagy legalábbis nem leszólni a többieket akiknek "valami miatt" működik.

És amúgy minek "kellene leesnie"?

szerk: ja hogy 3 hónap alatt volt a rengeteg reinstall? Akkor aztán abszolút nem értem, mire a nagy szád. Ez nem az OS-t minősíti ugyanis.

Nézz már ki az ablakodon, és hasonlítsd össze a két hozzászólást (Endruét és az enyémet, csak hogy egyértelmű legyek). Ha nem jön le, hogy kb. hasonló információval bír mindkettő (0, próbáltam hozni a szintet), akkor lődd tarkón magad.

Azon meg nem kell csodálkozni, hogy egy Unix portál tagjainak az a véleménye a Windowsról, ami. Ha nem tetszik, keress egy Windowsos fórumot, biztos jobban fogod érezni ott magad.

Most nem azért, de Windows-zal is össze lehet hozni éveket reinstall és lassulás nélkül. Persze nem egyszerű feladat, bevallom nekem sem sikerült fél évnél tovább elfogadható sebességen tartani egy Windowst sem.

Szerintem az, hogy az oldal profilja elsődlegesen az Unix, és hasonszőrű társaik, még nem implikálja, hogy a tárgykörön kívül eső más rendszerekhez nem szabad érteni, és nem szabad kedvelni sem őket. Vagy rosszul gondolom?

mondjuk nekem sokkal szembetunobbek a linuxot fikazok hada (ugy tunik az nem is lehet szakember ezen a portalon aki nem fikazza a linuxot es/vagy a GPL-t) - fikazas alatt persze nem a jogos es alatamasztott (ne adj isten konstruktiv) kritikat ertem.

u.i.: nem a parentre, meg a grandparentre gondolok

- Use the Source Luke ! -

Nézd, ha szerinted a feljebb írt Protezis-féle véleményekért vállveregetés meg "ügyes vagy fiam" kéne járjon, akkor komolyan nem értem mit akarsz.
Senki sem mondta, hogy aki a Linuxot nem fikázza, nem lehet szakember. Viszont aki itt az MS-t fikázza (és ellenpontként hülyeségeket ír a Linuxról), általában nagyon nem az. Ha körbenézel, az esetek nagy részében ilyenek kapnak "troll" válaszokat.

Miféle gyűlöletről beszélsz? Nem látsz a szemedtől? A saját hozzászólásomat is ugyanúgy ledegradáltam, mint az Endruét.
Fel kellene fognod azzal a csöpp agyaddal, hogy az agyatlan Windows istenítő, védeni próbáló hozzászólásokat nem egy Unix fórumon kellene elkövetni. Ezt nem csak neked írtam, hanem úgy általánosságban, ne vedd teljesen magadra. :)

Vannak értelmes írások, hozzászólások Windowsról, semmi bajom velük, de a "works for me" benyögések felettébb idegesítőek.

Egy régi mondás szerint aki windows-on lúzerkedett, annak máshol sem fog robogni a vonat.

Vannak értelmes írások, hozzászólások Windowsról, semmi bajom velük, de az "1-2-3 hónapig ment azután váltanom kellet Minixre mert felettébb vírusos/lassú/büdös/sátáni/kék/csoki ízű (nem kívánt törlendő) lett " benyögések felettébb idegesítőek. Ezt nem csak neked írtam, hanem úgy általánosságban, ne vedd teljesen magadra. :)

:D

No rainbow, no sugar

Személyeskedni már tudsz, ügyi vagy, meg jellemez is (érved már nincs). Valami információt, esetleg?

A "worksforme" meg "doesntworkforme" ugyanolyan hülyeség. Ettől még te sem gondolhatod komolyan, hogy az normális működés, hogy 3 hónap alatt többször(!!) újra kell telepíteni... akkor neked van baj a "csöpp agyadban".

Agyatlan Windows istenítést nem tudom hol láttál, itt főleg agyatlan Linux istenítés van. Lehet túl sokat jársz az általad ajánlott Windows portálokra?

Endru egy tipikus Windowsos hozzászólást írt, neki jó, neki évekig stabil, stb. Hülyeség. De ha véletlenül neki mégis ilyen fasza a rendszere, elenyésző kisebbségbe tartozik, vagyis amit tényként állít, az nem igaz. Erre reagáltam egy hasonló baromságot, de nem gondoltam volna, hogy ezzel ekkora szellemi kihívás elé állítok néhány embert. Befejeztem, mert a következő még az lenne, hogy fogok papírt, ceruzát, lerajzolom neked és elküldöm postán.

Lehet, hogy hihetetlen számodra, de ha ésszel használják a windowst, az cserébe képes hosszú ideig szépen elfutni. Csak pár szabályt kell betartani. Arról nem tehetek, hogy az emberek hülyék és szétbasszák a gépüket, hiába adsz nekik tanácsokat, akkor se azt teszik. Az ő kezükben egy linux is széthullana. Hülyeség ellen nem véd az se.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

"De ha véletlenül neki mégis ilyen fasza a rendszere, elenyésző kisebbségbe tartozik, vagyis amit tényként állít, az nem igaz"
Azert jo dolog a masikat ugy hazugnak belyegezni, hogy nem is ismered. Az mar csak hab a tortan, hogy ami neked nem megy, az masnak sem mukodhet, mert te vagy az atyauristen. Probalj mar leszalni a tronusrol a felhok kozul a foldre, mert valaki masnak a helyet foglalod!

Igenis lehet boldogan egyutt elni a Windowssal meg a Linuxszal is. Hogy TE nem vagy kepes ra, az elsosorban teged minosit. Ha majd lesz 10-20 eves tapasztalatod vele, es azt mondod ra, hogy nem jo, akkor lehet, hogy talan emberek hinni is fognak neked, addig azonban jobb lenne ovatosabban banni kifejezesekkel.

--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Fórumokból úgy tűnik, hogy nem egyedi a problémája (hogy a Windowst gyakran újra kell telepíteni). Mégis, ha PEBKAC, honnan és mit kéne megtanulnia szerinted, hogy ne legyen ilyen problémája? És akkor mégis a Linux való kezdőknek, hiszen a hozzá nem értő felhasználók se vágják 3 hónap alatt tönkre?

A szexoldalak gyakran kinalnak letoltesre kulonbozo kepnezegetonek/filmlejacconak alcazott programokat, melyek valojaban virusok. Mondjuk az mas kerdes, hogy ugye IE5/6 eseteben meg baromira nem volt sandbox, de azok az idok mar szerencsere elmultak (elmultak?). Viszont azert ezt a trukkot meg mint utolso mentsvarat be lehet vetni - es azert erre sem kelleen esz nelkul kattintgatni.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

1) elolvasom amit a gep kiir
2) megeccer elolvasom
3) ertelmezem
4) gondolkodok
5) megtanulom a Google hasznalatat

Ennel tobb nem kell semmilyen oprendszer hasznalatahoz. A sorrend betartasa fontos. Nagyon sokszor jonnek szembe olyanok, hogy "Hat tudod, volt valami piros, aztan leokeztam". User oldalrol persze megertem, sokszor o sem tud mit kezdeni a dologgal, de admin oldalrol viszont rengeteget segitene, ha a "valami angol szoveg" megjelolesen tul valami ertelmest is kinyogne.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ezt a trollozást sose értettem itt. Aki nem dicsőíti a Linuxot, vagy nem fikázza csuklóból az MS-t, az miért azonnal troll?
A "lassú, fagy -> pebkac" pedig az egyik szokásos autoreply ha valakinek nem megy a Linux (a másik a "nem érdekelsz, worksforme"), azért írtam a "copyright"-t. Az nem trollkodás?

Bizony nem. Azt is írja:

"Néha úgy gondolom, hogy nem lenne semmilyen problémám se az OS X-szel, mindig stabil, gyors és megbízható rendszer lenne."

"Azonban sosem használtam még OS X-et"

hmm..:S

"így nem tudom eldönteni, hogy amit gondolok az vajon helyes vagy sem. "

Azt meg nem csodálom. :)

>>: sys-admin.hu :<<

En anno kb. 3 eve inkabb vartam kicsit es vettem Mac-et. Nem bantam meg. 3 eves es hasznalhato meg mindig teljesen jol. Az OSX-et ugyanugy emberek irjak tehat hibak ugyanugy vannak, de 2 nagysagrenddel jobban szeretem hasznalni mint a Windowst. Linuxot desktopra meg nem szeretem szoval azzal nem hasonlitom ossze.
Szoval ez itt inkabb hitvita, h ki szerint mi a jo. Nekem szemely szerint a Mac + OSX valt be desktopra.

+1 csak en 4 eve :)
igaz en mikor vettem a gepet, azzal a cellal vettem, hogy linuxot teszek ra. eleinte kuzdottem is vele, de csak debian meg gentoo ment fel ra (powermac g5) de ott is hianyzott csomo driver, igy visszaraktam az osx-et.
eleinte nehez volt megszokni, rohadtul mas vilag mint a "linux desktop" (lol), de a winre se hasonlit. viszont jo, kenyelmes, hatekony, csak meg kell ismerni, meg kell szokni.

most vettem egy uj gepet, ezuttal pc-t (en raktam ossze), de osx kerult ra. a 10.5.7 szinte patcheles nelkul elfut mar rajta, csak a biosokat (efi meg vga) kell emulalni.

A'rpi

Hadde mer? Vettem (a mac geppel) legalis OSX-et anno. Igaz, hogy azota mar a mac-en is 2-vel nagyobb major verziot hasznalok, es upgradet mar nem vettem :)

Amugy szamolgattam es amennyibe mar ez az uj PC is van, annyibol kb ki is jonne egy eredeti apple gep.
Ha az ember nem a leggagyibb szar alkatreszekbol rakja ossze a gepet, akkor siman kerul annyiba... normalis haz, tap, hutes nagyon megdobja az arat :(

A'rpi

1066 MHz. De igen, gyorsabb a ram, ez mondjuk 10%-20% gyorsulas - de nem linearis a gep sebesseg/memoria savszelesseg kozti osszefugges meg a dd3-nak valoszinu rosszabb a latency-je (mert mondjuk az alap altalanos erteket nezve a 800-asnak lehet cl5, az 1066-osnak meg cl7 - utobbi ugye rosszabb mert 7 clock 1066MHz-en tobb ido mint 5 clock 800MHz-en). szerk: ja ha 667-es van akkor a latency jobb a ddr3-nak valoszinu / de lehet, hogy 800-as ddr2 van az acerben szerk2: ja tenyleg 667-et ir az altalam linkelt oldal, szoval akkor 20-30%-kal lehet, hogy lassabb az acer

viszont kb. feleannyiba kerul az acer.

- Use the Source Luke ! -

a 240k-s macbook az feher muanyag. egyebkent ebben mind igazad van, szerintem amugy az apple notebookok nem dragabbak mint mas hasonlo kepessegu (meret, teljesitmeny, stb.) notebook. a desktopok (imac, mini) viszont dragabbak, mar csak azert is mert mobil alkatreszekbol rakjak ossze (cpu, video) amik joval dragabbak mint az azonos teljesitmenyu desktop alkatresz. ez utobbival egyebkent meg pontscho is egyetertett regebben azt hiszem, es akkor azt mondta, hogy viszont a kisebb aramfogyasztas visszahozza a kulonbozetet - ezt nem tudom, nem szamoltam ki, lehet (illetve az a kerdes mennyi ido alatt jon vissza az arkulonbozet, mert ugye ha tobb mint par ev, akkor az meg sem olyan jo).

- Use the Source Luke ! -

Hát azért ár/érték arányban nem jobb ez a gép sem. A Macbookomban 4GB memória van, ha jól látom, akkor az Acerben 1GB. Az Acerben valami szutyok Intel GMA, a Macbookban GeForce 9400-as GPU van. Meg persze benne van, hogy az Apple nem Acer és ott van benne a MacOSX ára is. Szóval nem olyan nagyon rossz a helyzet az Apple esetében sem. Főleg, ha nem az itthoni árakat nézed, hanem a tengerentúlit. Az reálisabb képet ad.
Tudom-tudom! Nekünk itthon kell megvenni... Sajnos!

Ebben a gépben egy Pentium dual-core T4200 van, 4 giga rammal, 320 Giga hdd-vel, meg intel 4500m.

a vga számomra irreveláns, mivel mint fentebb is írtam a legnagyobb terhelést számára az Aero jelenti.

szét nem esik, teljesítménye se szar (ennyiért), szóval nekem megfelel. perse, ha lenne sok-sok ezrem, vettem volna jobbat, de nincs sok-sok ezrem.

_________________________
Hogyan?

Akkor a tények, nem FUD:
Én tavaly vettem 3 mac* gépet kollégáknak ők kérték. Az akkori összehasonlítás szerint, a nekik elég (és szerintem jobb) konfigurációban 1,5* szorzóval futott az apple gépek ára (nagyker áron jutottam hozzá a gépekhez, alkatrészekhez). A legtöbb apple gép esetén kritikán aluli volt a kijelző minősége (persze ez a ki mihez szokott). A 3 gépből 1 van meg. Az oka: szép.
Vagy vegyük az én példámat. Sem notebookban, sem asztali gépben nincs olyan kínálata a apple-nek, ami elfogadható konfiguráció lenne.
A váltások oka: nehézkes, eltérő logikájú operációs rendszer, illetve hogy a vele szemben támasztott követelményeknek nem felelt meg.

Nekem kb 10 honapja van MBP -m, Vudumen miatt vettem, nala lattam OSX-et elosszor. Anno valami P4 -es probaltam az valami Hackintosh -t, de nagyon sok szivas volt vele. Gyujtogettem hat es bumm, igy lett a mac. Teljesen hasznos, van par mas szemlelet a sima linux/windows-hoz kepest, de amint ezeket megismeri az ember nagyon hasznalhato lesz. Miota megvan egyszer faszott csutkara, de azt is stilusosan tette.
Nekem bevalt, de kinek mi.. Egyik sem jobb annyival, mint a masik.

Amugy en is probaltam Linuxolni, nem jott be. Szivas volt.

SZVSZ ez egy igényes OSNews válasz. Szerintem kellően tárgyilagos is.
Mindent leírt, amit tudni kell.
A többi már csak preferencia kérdése.

Amikor az árakról ír, az is nagyon korrekt.

Ideveszek egy idézetet az egyik kommentből (Bobthearch):
Lényeg belőle az utolsó mondat:
"... kiszabni túlárat, ami egy hónapnyi átlagfizetéssel egyenlő nevetséges."

It's my understanding that people in Hungary earn significantly ~less~ than people in America, comparing salaries for various jobs in US dollars.

http://www.worldsalaries.org/hungary.shtml

For example, (US dollars, monthly net pay, 2005 data) a miner in Hungary earns $516 and a miner in the USA earns $2694.

So if you're suggesting that Apple charges according to what people earn, Mac computers should cost less in Hungary than in the US.

I understand perfectly well why a Mac in Hungary isn't priced less than in the USA. But charging a premium that's the equivalent of a month's salary is ridiculous.

+1 szerintem is nagyon korrekt válasz. Leírja mindhárom jelölt megoldás (Win, Linux, OSX) előnyeit és hátrányait, meglehetősen elfogulatlanul. És ami pozitív, írja, hogy ő személyesen Mac fan, de mégsem a saját kedvencét ajánlja, ez azért igen ritka és mértéktartó hozzáállás SZVSZ.
Csaba

+1

Az Apple holmik árán (és az imádott reklámaikon) azért érződik, hogy nem az "egyszerű ember" a célközönség. Windows 7 szerintem ideális választás lenne, kifejezetten kellemeset csalódtam benne, és eddig nem voltak stabilitási problémáim sem vele - bár lehet hogy csak azért nem találkoztam velük, mert esetek 90%-ában még mindig Arch Linux vagy Vista alatt tevékenykedek.

Csak spekulációk vannak, a PC World értesülése szerint pár héten belül (június közepén) várható a hivatalos bejelentés az árról. A Dell-nél mindenesetre arra számítanak, hogy az ára akadályt jelenthet a gyors terjedésben, ami persze semmit sem jelent, lehet, hogy csak azért nyilatkoztak egy ilyet oda, hogy letörjék az árat...

A gép árába beépítettet amúgy is nehéz megmondani, mert szállítóként változhat, és ilyen-olyan gyártóknak adott egyéni kedvezmények, speciális ajánlatok, csomagok miatt amúgy is nehéz megmondani, hogy végülis mennyi az annyi. Majd akkor lehet érdemben összevetni, ha a boltban lesznek a gépek, és akkor pontosan meg tudja mondani, hogy mondjuk ez a HP notebook, ami tetszik, ennyi mogyoró, az a szép MacBook pedig annyi mogyoró. Addig hülyeség spekulálni, meg kávézaccból kivetni, és ebből messze menő következtetéseket levonni...

szerintem inkább határozottan ki kell jelenteni, hogy „szerintem harminc”, és utána ha kérnek indoklást, ki lehet találni bármit. Az igazi szakértelem ez. :P

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Az egyetlen dolog amit tudok, hogy a "normál" notebook sokkal olcsóbb mint az Apple-féle. Nem vagyok nagyon gazdag, ezért hosszútávra keresek megbízható notebookot megbízható operációs rendszerrel.

Nekem viszont az a benyomásom, hogy de. (Egyébként, ha olvastad a linkelt választ, akkor úgy tűnik, hogy a válaszoló szerint is az ár az egyik fő tényező a választásban.)

Csaba

Ha infós, akkor az MSDNAA keretein belül teljesen ingyen kap dobozos MS termékeket, annyi megkötéssel, hogy nem lehet for-profit célra használni, viszont nem kell visszaadni, meg elzavarni a családtagokat előle. Felejtsük már el a krampuszt, infósoknak van _sokkal_ kedvezőbb feltételekkel is MS cucc (office nem, dehát nem titkárnőnek megyünk, diplomamunkát meg latex-nél lejjebb infós nem ad). Ha nem infós, akkor sztornó (de másképpen miért nézett volna Linuxot meg BSD-t?).

openoffice.org az kb. muhhahahaha szint kezelhetőségben az office 2007-hez képest, de az a sejtésem, hogy hasonló a helyzet az iwork-kel is.

persze az elegendő, és a kényelmes között óriási a szakadék. (egy 10 kiloforintos teszkó bicikli tök elegendő lenne nekem, mégis megvettem tízszer annyiért, mert úgy gondolom, hogy nem akarom hallgatni, ahogy zakatol, kissebb féktávot szeretnék, rendes felnit, ami egy kátyútól nem esik szét, és nem akarom azt nézni, hogy hogy akkor leszakad-e a hajtókar, ha kicsit erősebben lépek rá, vagy nem)

"openoffice.org az kb. muhhahahaha szint kezelhetőségben az office 2007-hez képest, de az a sejtésem, hogy hasonló a helyzet az iwork-kel is."

A "sejtésem" szóból - és abból, hogy leírni sem tudod a program nevét - kiindulva azt hiszem, hogy még csak nem is láttál iWorks-öt. Ha ez igaz, akkor erősen kétséges, hogy a véleményed az OO.org-ról mérvadó és objektív.

1) nem láttam iworköt, ez igaz, ezért írtam, hogy sejtésem
2) miért is ne lenne helyénvaló az oo.o-ról alkotott képem, annak függvényében, hogy iworköt még nem láttam? nem teljesen értem az összefüggést, de ha megmagyarázod, akkor talán még el is hiszem, hogy igazad van. (nem)

szerk:
(ja, hogy kétértelműen fogalmaztam. a dolog lényege az lett volna, hogy valószínűleg az iworknek is sokkalta jobb a kezelőfelülete, mint az oo.o-nak már csak abból is kiindulva, hogy apple. nem iwork és oo.o vs. msoffice, hanem oo.o vs. msoffice és iwork; kicsit fáradt voltam már tegnap éjjel, úgy látszik)

OOo-t annyira konnyu tulszarnyalni feluletben, gyorsasagban, hogy nincs olyan, ami ne lenne nala jobb. Talan a Gnome Office csomagjai nem olyan nagyon sokkal jobbak, de cserebe gyorsak, nem kell felorat dekkolnom, hogy egyaltalan elinduljon.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

a valaszt nem lehetett volna osszefoglalani (magyarul)? ha mar a kerdest lehetett?

Az elvileg Vitez volt, es BME info, nem BMF!

Volt szerencsem amugy nala vizsgaztatni. Bejott a terembe, elmondta, hogy milyen hibakra adjunk 1-est szo nelkul. Aztan kiment, es megbeszeltuk egymas kozt, hogy hogy fogjuk tenylegesen javitani. Kicsit kemenyebb, mint az atlag..

--
"ne támogasd az erdők kiírtását mozijeggyel, töltsd le a netről!" - killllll, asva.info

Már használt FreeBSD-t, Debiant, Ubuntut, Windowst és megkérdez egy amerikai oldalt, hogy kipróbáljon-e még egy oprendszert? Ha ennyi mindent ismer már, akkor mér kérdezi meg, hogy lehet-e filmet nézni mac-el? Nekem ez úgy tűnik, mint egy fizetett mac reklám.

Egyetértünk. Ha ennyi mindent próbált, hát kipróbálta volna a Macet is... überalles Mac? Kicsit Steve Jobsos... Aki a (win) safarival akarta megszorongatni a firefoxot... Mac fan és user vagyok, de ennyire azért nem. A hardver egy dolog, de összességében az apple sajnos túl drága... iwork, ilife, mobileme és a többi is jócskán túlárazott... Igen, minden Apple géphez alap kellene járjon legalább iwork és ilife, valamint legalább 1 éves mobileme, hogy egy átlag usernek is megérje, aki nem melóra, pénzkeresetre használja a gépét... Tegye fel a kezét aki kihasználja a 20GB-os iDiskjét. Egy átlag usernek öröm ha online szerkesztheti, van egy backupja a telefonkönyvéről. Nade mindez évi 20-25000-et nem ér meg. Pláne, hogy google contacts ingyen van. Firefoxot használok a kiegészítők miatt, és ooo-t. Annyit nem ér nekem iwork, ms terméket meg nem fogok macen használni.

szerinted az iWork túlárazott? Mennyibe kerül egy MS Office? Tudom, hogy még technikailag nem olyan fejlett, de azért jól el lehet vele dolgozni. És ha megnézed egy régi office árát (persze figyelembe véve, hogy akkor mennyit ért a forint), ami hasonló volt az iWork-höz, akkor kiderül, hogy nem is olyan drága... és a licencelésre figyelj oda mindenképpen, mert úgy fair...

Jó, nem brutál túlárazott, de szerintem a hardver árába bőven beleférne, hogy egy újonnan vásárolt gép mellé adják... Úgyis lesz új verzió, amire a user, ha akar, upgradel... 410-ért vettem egy 13,3as alu macbookot. Akkor (habár az összeg a zsebemben volt) ha még plusszba kellett volna fizetnem 60000et egy Mac Box Setért, elgondolkodtam volna a vásárláson. Mégis csak egy MacBook, nem pedig Pro... Így maradt (egy ideig a trial verzió) a firefox, az ooo, nameg a google contacts... Sarkítva elmondható, hogy hosszú távon (az Apple bukja a pénzem egy részét) az ingyenes szoftvert és szolgáltatásokat (contacts, picasa, youtube...) preferálom az Apple termékei, szolgáltatásai helyett... Pedig csak egy hajszál hiányzik/hiányzott, hogy igénybe vegyem az említett Apple alkalmazásokat, szolgáltatásokat, de ehez kellett volna legalább 1-2 év "kedvezmény"... Szerintem...

OSX a holnap linuxa!

No rainbow, no sugar

Akinek mindegyik rendszer ugyanannyiba kerül (pl. mert ha fizetős, akkor warezolja), annak nyilván nem a pénz számít. Ebből még nem következik, hogy ha az embereknek, míg a Linux ingyen van, a többi rendszerért fizetnie kéne (pl. mert ellenőriznék), akkor se terjedne a Linux.

[flamy]
Az OS az az a réteg, ami a firefox alatt fut, jól tudom?
[talán /flamy]

A választ teljesen idejétmúlt gondolkodásúnak érzem.

Ha a szóban forgó diák a felhasználók azon 99%-ába tartozik (az arány tényleg ennyire durva), akik

    webmailt használnak (tipikusan: gmail),
  • iwiwezgetnek, google-öznek,
  • kell nekik egy fájlkezelő alkalmazás (ami windowson a total commander),
  • zenét hallgatnak a winampon (bár ma már kezd elterjedni a library-s gondolkodásmód ott is),
  • filmet néznek (tipikusan mplayerrel vagy VLC-vel bármely platformon),
  • meg néha meg kell nyitni egy word doksit, ad absurdum irni egyet,
  • meg néha kicseréli a háttérképet
  • a többi alkalmazása (neptun, céges basz, stb) pedig a weben van,

tökmindegy mit használ. A vége az lesz, hogy a firefoxnak választ egy futtatókörnyezetet, amire felrak egy VmWare-t/VirtualBoxot, illetve Windows 7 esetén XP runnert (nem tudom, hogy hívják), és ha néha kell, akkor előkapja a jó öreg windows xpt.

De ennyi. Komolyan. Gondolkozzunk reálisan.

(szerk: mellettem egy szobatársnak 3 napba telt macre átállni, mert ebbe tartozik. Én is talán csak menőzésből vagyok még OS X-en, meg azért ez jobban tűri az én multitaszking - 50 - 100 ablak - szokásaimat, meg hiányozna a unix parancssor)
(szerk2: volt szobatársnak 2 hét volt windowsra átállnia OS X -ről laptoplopás miatt, azóta is thinkpadje van, csak meg kellett találni a sok kis szoftver megfelelőit, amiket használ. Az anyukáját azóta is ubuntun tartja, mert neki is tökmindegy. Mint mindenkinek. Izlés kérdése, nem use case-é).

Egy bizonyos szintig. Nyilvan, vannak olyan szoftverek, amik azert tudnak platformvalasztasi kerdesekben donteni (lasd pl. a nemregiben elojott CAD program kerdeseket, fejlesztokornyezetek is tudnak igenyesek lenni, etc.). Nem egyszeru a dolog...
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nyilvan, igy szokott le hupper haver a linuxrol: megszerette a .NETet. es rajott, hogy tok jo kereseti lehetoseg.

Annyira nem hianyzik neki a linux mint amennyire jo a gmail felulete, bar egy ideig odzkodott a webmail ellen, de igazabol ugy latom, ma mar tokmindegy neki..

A ket fo vonulat a java meg a .NET - javabol a 3 legismertebb kornyezet van minden ala. A tobbi pedig az a bizonyos 1 szazalek alatti minoritas, es azok raadasul altalaban nem linuxot hasznalnak.

De persze, nekem is vannak specko programjaim, amiktol nem szivesen valnek meg, csak azt is latni kell, hogy igazabol nem letszukseglet...

_Neked_ nem letszukseglet, de a haverod szerintem kicsit ideges lenne, ha elvenned tole a Visual Studio-t es monoval kellene szopnia.

Mindig kivulrol is szemlelni kell a dolgokat, nem csak magadbol kiindulni. Nalunk pl. az oracle forms-os cucc csak windows alatt megy, mert linux ala nincs ora9 forms. Es letszukseglet, mert a kenyeremet keresem vele. Nem kicsit zabos lennek, ha kirangatnak alolam a Windows-t.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Igen. Akkor most sorold fel azokat az elethelyzeteket, ahol nem a windows lesz az a rendszer, amit letszuksegletkent kell hasznalni. Ezutan az ezzel foglalkozo emberek szamat oszd el a teljes nepesseggel...

Az Oracle Forms-ert kulon sajnalat (ha valamit megtanultam, akkor az, hogy az Oracle-t kerulom, a grafikus feluletu termekeiket foleg), de azert lassuk be, ez egyetlen alkalmazas, es maganemberkent elzummognel nelkule, ceges okokbol hasznalod csak es kizarolag. Na, ezeket szoktak migracios bulikban tavoli asztalos eleresekre meg vmware-ekre athelyezni (bar rohogtem, amikor egy ceg ugy allt at solarisra, hogy az osszes ceges cucc terminalszervereken maradt.)

kb. ugyanez a helyzet. elkezdtem .netezni, megszerettem, de mivel csak windowszon van, megtanultam vele élni (nagyon fiatalon, nagyon sokáig linuxot használtam). igazából nem hiányzik a linux, ha mégis, ott a virtualbox, nem kér enni.

minden megvan itt is, csak épp kicsit máshogy.

Nekem az OS csak OS, nem vallás, hanem használhatóva teszi a vasat.

~1 éve váltottam Windows-ról OSX-re. Akciósan vettem a gépet, így árra nincs panasz. Office-t nem használok (google docs elég), netezek meg programozgatok.

Windows-hoz képest:
+ terminal, posix cuccok
+ Vista-n küszködök a fájlrendszerrel (letörölni 10k+ fájlt szinte örökké tart), OSX okés
+ felnyitom a monitort (notebook), 2-3 másodperc múlva lehet wireless netezni
- pár progi hiányzik: Paint.NET, FreeSerifSoftware progik

Linux-hoz képest:
+ csiszolt/gyorsan reagáló ui
+ működik mindenféle varázslás nélkül (köszönhetően a limitált hardware támogatásnak)
- nagyobb upgrade-ek pénzbe kerülnek

Tervezem még 1-2 évig megtartani a gépet, de utána valsz Linux jön.

Nekem nagyjabol ugyanezek megvannak Linuxnal is. Nem szoktam kuszkodni a beallitasokkal, mert nem sokat piszkalok, annak ellenere, hogy Gentoo. Csinalok egy 5-6 parancsos szkriptet, azt elinditom, es elmegyek aludni. Mostanaban egyre jobb aranyban sikerulnek ezek a telepitesek, korulbelul annyiszor halnak be, ahanyszor egy debian telepito meggebed.
Ha megis szivok, az altalaban sajat szerzesu szivas, legtobb esetben azert, mert valamit elfelejtek a fstab-grub-passwd-kernel szent kvartettbol.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

A válasz egyetlen mondat: Sorry, we can't understand what you wrote, we can't speak in hungarian. :)