Elektrotechnikai függvények táblázatkezelőkhöz

 ( tepsi | 2009. július 5., vasárnap - 11:50 )

OO Calc vagy MS Excel elektrotechnikai függvénygyűjteményt keresek.
Valaki találkozott már ilyennel?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mit értesz pontosan "elektronikai függvények" alatt?
Illetve bocsánat, egyik esetben "elekronikai", másik esetben "elektonikai"...

Tranzisztor-karakterisztikát, varisztor-karakterisztikát, meg hasonlókat?

"Illetve bocsánat, egyik esetben "elekronikai", másik esetben "elektonikai"..."
Javítja. Köszönöm!

"Tranzisztor-karakterisztikát, varisztor-karakterisztikát, meg hasonlókat?"
Akár ezeket is. Mivel mostanában elég sok mérési eredményt tartalmazó táblázatom van és jó lenne őket függvényezni, ezért valami komplex függvény gyűjteményt keresek.

JAT - Barlangi merülés Izvernán

Az a baj ezekkel a függvényekkel, hogy különböző bonyolultságú modellek alapján származtathatók. Nincs olyan tehát, hogy _A_ dióda-karakterisztika, vagy _A_ tranzisztor-karakterisztika. Ha pontos eredményeket szeretnél, mindig az adott szituációban alkalmazott eszközök tulajdonságaiból, paramétereiből kell kiindulni, és a karakterisztikát egy a feladat szempontjából megfelelő modellből kell származtatni. Hiába pontos a mérés, ha utána a számítások pontatlanok.

Ezeket általánosságban írom, nem tudom pontosan, mi a cél.

+1

Jelen pillanatban egy táblázatot szerkesztek adott anyag ellenállására különböző hőmérsékleteken. (A cél, hogy látszódjon a mérési eredmények eltérése a szobahőmérséklet alapján és az anyaghőmérséglet alapján számított hőkompenzációs méréseknél. [25°C szobahőmérséklet, 27°C anyaghőmérséklet, 22°C-ra megadott elenállási határérték]) De nem ehhez keresek függvényeket.

Nincs a függvény gyűjteménnyel konkrét célom, csak eszembe jutott, hátha lézetik ilyen. viszont találkozni még nem találkoztam vele, de néha jól jönne a munkám során, apró cseprő dolgokhoz (úgy, hogy nem kiguglizom, hogy mi is áll az egyenlőségjel jobb oldalán, ha éppen nem ugrik be elsőre)

JAT - Barlangi merülés Izvernán

ez így egy kicsit tág, leszűkíthetnéd mire kell - az elektro[tech]nika az Ohm-törvénytől kezdődően a veszteséges szigetelőben terjedő síkhullámig bezárólag elég sok mindent magába foglalhat...
szerény véleményem szerint excel/oo calc nem való ilyen feladatra, bár bizonyára meg lehet velük oldani nagyon sok mindent.
én inkább Matlab vagy a GNU Octave megismerését ajánlom - ha pl. Nyquist- és Bode-diagramok rajzolása, FFT, esetleg szabályozástechnikai feladatok, vagy egyszerűen csak normális komplex aritmetika szükséges, akkor nagyszerűen használható eszközök. (a felsorolás a teljesség legkisebb igénye nélkül készült)
alapvető funkciókat tekintve többé-kevésbé kompatibilisek is, kis káromkodással a legtöbb Matlab-szkript Ocatve-konformmá tehető - sőt, gyakorlatilag majdnem minden elméletben és gyakorlatban előforduló feladat megoldására is alkalmasak lehetnek.

Teljesen általánosan érdeklődtem. A GNU Octave tippet köszönöm, ezt eddig nem ismertem.

JAT - Barlangi merülés Izvernán