[megoldva] PDF karakterkódolás

 ( freyr | 2009. június 6., szombat - 10:44 )

Üdv!

Van egy pdf dokumentumom, amiben az "ő" és az "ű" karakterek nem jelennek meg, semmilyen pdf olvasó program alatt. Pdfedit-tel is próbáltam, ott sem jelenik meg, bár szerkesztésnél "ő" helyett "õ" van, "ű" helyett pedig "û". Ez annyira nem lenne zavaró, azonban nem jelennek meg ezek a karakterek. Próbáltam Evince-cel, Acroread-del, még xpdf-reader-rel is megnyitni ezeket, de vagy semmi nem jelenik meg ezeknél a karaktereknél, vagy csak egy téglalap.
Megpróbáltam pdfedit-tel átírni egyet, de ?-re cserélte, egyébként se tudnám az összeset lecserélni. Hogyan tudnám ezeket megnyitni úgy, hogy ne hiányozzanak ezek a karakterek?
Konvertáltattam őket djvu-ba, de úgy is csak kimaradtak ezek a karakterek.

Ubuntu Jackalope alatt..

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha van lehetőséged Windows alatt is megnézni, akkor mi lenne ha feltennél egy próbaverziós legális Adobe Acrobat-ot (9-es a legújabb ahogy látom), és azzal próbálnád lecseréltetni a betűtípust vagy az optimalizálójával átkonvertáltatni? Sok mindent lehet hack-elni benne.

Köszi a tippet, meg fogom próbálni, bár közben észrevettem, hogy a hetes alatt használt Foxit Reader gond nélkül megjeleníti, úgyhogy megnéztem van-e Linux-os verzió, találtam, úgyhogy most azzal meg tudom nyitni.

Nem lehet, hogy alapvetően nem a megjelenítéssel van gond, hanem azzal, hogy a kérdéses karakterek az adott betűtípusban nem ágyazódnak be a pdf-be (ha a tulajdonságoknál ez látható: Type 1, not embedded)?

Ha ez a probléma, olvasd el ezt a témát.
--------------------------------------------
Wesnoth Magyar Fordítás Csapat - Koordinátor
http://wesnoth.fsf.hu/

A tulajdonságoknál egy sor betűkészlet fel van sorolva, mindegyiknél TrueType/Type 1 Be nem ágyazott szerepel.

Megnézem a linket..

Hát ez nekem annyi segítség volt, hogy az nem valami sok.. Soha nem használtam még latex-et, és azt se tudom egyáltalán hogy kéne nekifogni, amit itt találtam, azok komolyabb ismereteket igényelnek, legalábbis a 0-nál többet..

frissítés: megtaláltam a megoldást. A keresést átvittem Googlubuntu-ra, és kihagytam a latex-et és a gnuplot-ot kihagytam a keresésből. Ezt találtam:
pdf2ps file.pdf
ps2pdfwr -dEmbedAllFonts=true file.ps file2.pdf

Köszi a tippet! Egy gond van csak, hogy 1,4 MB helyett most 21 MB...

tar + gzip ? ;)

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

Igen, majdnem 0,1 MB-tal kisebb tömörítve...

... vicc akart lenni :( megjegyzem a rar talán hatékonyabb ps esetén, azzal talán duplaennyit is tudnál spórolni.

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

Lehet, hogy nem megoldható... de próbálgass más betűtípusokat használni. Ha olyan betűtípust használsz, amelyet nem kell külön beágyaznia a programnak (alap betűtípusok pl. Times stb.), akkor nem lesz méretnövekedés.
--------------------------------------------
Wesnoth Magyar Fordítás Csapat - Koordinátor
http://wesnoth.fsf.hu/

online ide-oda konvertálás nem oldja meg? nekem már egyszer segített hasonlón (amúgy szerkezetileg szétgányolja a pdf-et, de a megjelenésén nem változtat, azaz, ha a későbbiekben csak olvasni akarod, akkor tökéletes félmegoldás lehet, ha működik).

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog