jogi kérdés

Fórumok

Kedves Huposok!

Következő kérdéssel fordulok hozzátok:
Adott egy szoftver, amit diplomamunkaként már jó ideje fejlesztek egy bizonyos plattformra. Kb 50%-a kész az implementációnak.
Most jelentkezett egy harmadik személy a tanszéken, hogy ő is ezt a témát akarja diplomamunkának. A konzulens ötlete az, hogy ő írja meg egy másik plattforma azt, amit én csinálok és hogy én adjam oda neki a munkám jelenlegi változatát, és ő majd szépen átveszi az általános részeket (A munka egy részét egy általános framework képezi, amit már megírtam). Egyelőre kizárólag nekem van meg a munka, nem hoztam nyilvánosságra. Nincs licensz alatt.
A kérdés:

Ki merjem-e adni és ha igen, akkor hogyan?
Rengeteg háttérkutatást végeztem, hosszú dokumentációkat írtam és jelentős kódmennyiségről van szó.
Miért "ajándékozzak" oda másnak egy fél diplomamunkát? Veszélyeztetheti-e az én diplomámat, ha egy jelentős részét valaki átveszi?
Honnan tudjam, hogy nem írja-e át a kódban a copyright sort a saját nevére? Mivel tudom bizonyítani, hogy én vagyok a szerző?

A válaszokat előre köszönöm,
Csaba

Hozzászólások

Hát én nem adnám, pontosan a fentiek miatt. Írja meg ő is.

A témakör összes értelmes adható válaszát kimerítették a kérdéseid. Csinálja meg ő is azt, amit te, már eleve az sem lenne fair, ha neki ugyanazért a dologért kevesebbet kéne dolgoznia. Én a helyedben még a p.csába is elküldeném azt, aki ezt kitalálta.

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

Forrást add oda neki, és a fejlesztői dokumentációból csak a rá vonatkozó részt.
Egy nagyobb projekt enélkül ellophatatlan. Átlátni hogy mi hogy van, és miért...

Én amúgy sem félnék ettől, (talán?) emberek dolgoznak az egyetem falain bellül is, el lehet nekik magyarázni, hogy hogy történt :)

Milyen projektről van szó? Milyen egyetem?
Csak nem saját CMS? :D:D:D
Z.

Azt kell megnézned, hogy az egyetem a diplomamunkát miként tartja számon.
Általában a diplomamunkát az egyetem szabadon felhasználhatja.

De ha még nem írtad meg a diplomamunkát, és saját ötlet, nem az egyetem adott oda neked mindent, akkor az a te saját szerzeményed, és azzal szabadon rendelkezel.
Mondhatod, hogy nem adod oda, vagy szeretnéd a leadás előtt megnézni, hogy ott van a te kódot stb.

Az én diplomunkám teljes forrása rajta kellett hogy legyen egy cd-n, egyébként nem megy át.

"Általában a diplomamunkát az egyetem szabadon felhasználhatja."

Nem, az egyetem nem áll a törvény fölött. A diplomamunkádnak Te vagy a szerzője, és a szerzői jog védi. Az, hogy beadod CD-n egy dolog, de ettől még nem csinálnak vele azt, amit akarnak, nem publikálhatják, nem írhatják át, nem adhatják el stb, amíg erre külön engedélyt nem adsz.

Én nem adnám ki! Nagybátyám ugyan ilyen helyzetben volt, a BME-n és a legjobb haverja, (akinek csak segíteni akart mert nem volt elég leleményes) odaadta neki, később lenyúlta tőle a tervét egy minimálisat változtatott rajta, és szabadalmaztatta. Nagybátyám nem vitte jogi útra, mert nem látta értelmét, mert gondolta, úgy sem gazdagszik meg belőle. De sajnos nem így történt...
Szerintem ne add ki senkinek.

Mellesleg, a főnököm aki docens a ME-n az egyik diákja diplomamunkájából szerzi a pénzt.

A konzulens ötlete az...

Ha ennek a konzulensnek van befolyása az előmeneteledre (mondjuk, hogy kapsz-e diplomát), akkor szerintem nem érdemes kötni az ebet a karóhoz. Hacsak nem valami világmegváltó dologról van szó, akkor egyébként sincs semmi abban, hogy odaadod neki, neked akkor nem lesz kevesebb. Az én diplomamunkámat is egy csomó másik ember diplomamunkájára kell építeni. Ha ez a srác gyakorlatilag portolja a dolgot, akkor... nem ugyanazt csinálja amit te.

Aztán meg ha valóban úgy néz ki a helyzet, hogy ugyanazt csinálja, amit te, és valóban kevesebb munkával végez, akkor mi van? Ennél nagyobb szívások (vagy pontosabb, ha azt mondom igazságtalanságok) is fognak érni az életben. Egyébként amennyit foglalkoztál vele, azt úgysem veszi el senki, ez idő alatt is fejlődtél (Ő meg majd valószínű abban lesz tapasztaltabb, hogy idegen projecteket hogy portoljon, vagy ilyesmi).

Az egyetlen komoly kérdés (szerintem) csak az lehet, hogy megütheted-e a bokád amiatt, hogy ugyanazt a diplomunkát csináljátok, és ezzel az átadással jelentős lesz az egyezés. Erre tökmindegy mit mondanak az itteni emberek, a bizottság előtt a HUP-ra nem hivatkozhatsz. Ha a konzulensed biztosít arról, hogy nem ütöd meg vele a bokád (végülis Ő ajánlotta ezt a megoldást), akkor könnyen túl lehet lépni a dolgon.

ps.: Ha a konzulensednek nincs befolyása a dologra, akkor beszéld meg a témavezetőddel.

manapsag a levegoert is fizetunk :)

ne hulyeskedj, legy buszke a munkadra, es fizessenek erte, vagy ne add ki, ha mar ideje koran hozzaszoksz ehhez, sose fogsz meggazdagodni :)

nagyon sok dolgot lenyultak mar tolem mert joindulatu voltam.
igy mostmar ugy gondolkodom: csinalja meg.
1. mi kozod neked ahhoz, h hasonlo temaban ir? vagy ugyanazt mas platformra?
2. mi lesz az a fejlesztes, amit O vegez es Te profitalsz belole, helyetted megcsinalja?
3. mi a kedvenc szinem?

Minden felsooktatasi intezmenyben a szakdolgozat / diplomamunka feltetele az onallo szellemi munka.
Ehhez kulon maganokiratot kernek, ahol szerzo kijelenti, hogy az a diplomamunka az o szellemi alkotasa.

pl.:
http://physics.ttk.pte.hu/oktatas/pdf/SzakdolgozatSzabalyai.pdf

(a) A dolgozat a hallgató saját szellemi alkotása, annak bemutatása, hogy a hallgató egy adott területen képes
volt a szakmai ismeretek önálló feldolgozására, és ezt a saját megfogalmazásában adja közre.

Mit csinalsz, ha megvadol, hogy te loptad tole a kodot es a dokumentaciot is, aztan nem kapsz diplomat, mig a birosagi per be nem fejezodik...? :]

Ha megis az atadason gondolkodsz, akkor (licence) szerzodeses formaban kell gondolkodni. Itt tisztazhato minden problemas kerdes: ki az eredeti szerzo, milyen celra hasznalhatja (csak diplomamunka, uzleti celra nem, stb), ha megse kap diplomat (lasd fentebb (a) pont, akkor az az o kockazata).

Jópofának találom, hogy még ezen a fórumon se merül föl, hogy netalántán a tudomány ügyét segítené a gondolatok megosztása. Nem, csak "az enyééém, bi bi bíí, ugyse adom" megy. Szép kis banda

+1

Azzal ha nem csak magad tudsz megcsinálni egy adott dolgot, hanem együtt tudsz működni mással rengeteget tanulsz és a diplomád értékét is növeli.

Persze nem olyan feltétellel kell belemenni, hogy te megírod az egészet ő meg learatja a babérokat, de ez nyilvánvaló. Ha ügyes vagy te is fel tudsz használni az ő munkájából a te céljaidra dolgokat. Beemelni más munkáját nem lopás, csak meg kell jelölni a forrást.

pontosan, igazatok van, csakhogy hol van itt az együttműködés? kérlek emeljétek ki azt a szövegrészt, amiből ilyet szűrtetek le, mert én sokadszori olvasásra sem találok benne.

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

De benned meg az nem merül fel, hogyha valahogy a jól járó 3. fél kiügyeskedi, hogy egy esetleges vita esetén az övé legyen a prior art, akkor a topicnyitó a fasz rosszabbik felére kerül és másik szakdogát írhat egy év múlvára?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Úgy, hogy nem adod oda.

Vagy csak minimális részét.
Ha egyszerre diplomáztok, a szakdolgozatokból nem lehet majd megállapítani, hogy kié a prior art, csak ha jóval többet tudsz felmutatni, mint a másik. Úgyhogy korai backup cédéket fiókba.

A magánvéleményem az, hogy NE add oda, illetve támogatom blackrose okfejtését is.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Kérdezd meg a konzulenstől hogy: Mé?

Biztos a havergya.
Ne legyél már balek...

Köszönöm a válaszokat!

Valszeg kap egy binárist, hozzá egy rövid interfész leírást és mindezt csak licenszelve, szerdődéssel...
Ha egyáltalán nem adom oda, akkor félek h bosszút áll a konzulens.

Szerintem binárissal nem sokra fog menni, ha másik platformra írja...
Én a helyedben nem adnám oda, ha meg nagyon akarja a konzulens (mert az illető a csókosa), akkor tedd a következőt:
1) az egészet kiírod egy dvd-re (forrás, doksik stb.)
2) letétbe helyezed egy közjegyzőnél

Ez nem olcsó (kb 10eFt évente asszem, de kérdezz rá), viszont így olyan anyagot is levédethetsz, ami nem szabadalmaztatható, valamint ha kérdésessé válna, hogy kinek a dolgozata volt előbb, ekkor nincs az az EU-s bíróság, ahol ne ismernék el. Ha mondjuk 2 éven belül diplomázol, akkor kb 24 hónapig havi 1 ezres. Annyira nem sok pénz azért, hogy nyugodtan alhass.