50-100 Megás netek /router?

Sziasztok!

Jönnek a hírek alapján az 50-100 Megás netek. Innentől kezdve már csak az a kérdés, hogy otthonra milyen routert vegyen az ember. Mert a jelenlegi SOHO kategória (Pl.: WRT54GL) 30-40 Mbit/sec-nél többet nem igen bír... Otthonra meg (Pl.: rokonnak) nem vesz Junipert/Ciscot az az ember, mert körberöhögik, amikor mond egy számot.

Vajon a gyártók termékeikkel követik a sávszél emeléseket? Mit vesznek az emberek otthonra a fejlettebb területeken? Vagy itt van a parasztvakítás? A szolgáltató nyugodtan emel, mert az átlag usernél nincs kapacitás ennek kihasználására, mert eszébe sem jut a kérdés?

Hozzászólások

A Mikrotik cuccait pl. érdemes lehet megnézni. Elég jó ár-érték arányuk van és a RouterOS is klassz dolog...

Azt nézegetem éppen :)
De árban még azért nem a home kategória...

Közben számoltam. Minimum kell egy RB433 a teljesítmény miatt (ez már bekapcsolt tűzfallal és conntrackkal elviszi a 100 Mbit/secet), és egy R52-es wifi kártya, valamint az ezeket befogadó ház. Ez kb. nettó 30.000 HUF, egy gyors keresés alapján. Nem egy home kategóriás ár...

-------------------------
E-learning szolgáltatások nyílt alapokon
Weblap és Bemutató rendszer

Hiába van ezen, mint a többi hasonló kategórián 100-as port, közel sem tudnak annyit átereszteni. Én anno nézegettem a WRT54GL benchmarkokat, és firmwaretől függően vitt 40 Mbit/sec körül.
Ez attól is függ, mi van bekapcsolva. Ha wifin is megy kapcsolat, lassabb, stb. Attól függ, mennyire van megterhelve a rendszer.

-------------------------
E-learning szolgáltatások nyílt alapokon
Weblap és Bemutató rendszer

Wifi minek asztali géphez? A kábel gyors és megbízható otthonra és nincs 54M-es limit, nem kellenek gyártó-függő megoldások a limit emeléséhez. Szal szerintem egy jobb router + alaplapi Ethernet simán megteszi. Ha meg valaki annyira finnyás, hogy sehol sem tűri meg a vezetékeket, akkor költsön csak rá többet, de ha van kompromisszumkészség, akkor azért olcsóbban is ki lehet hozni kábeles megoldással, wifi meg marad a laptopoknak.

Ha otthonra 1-2 gépre majd kevés lesz Neked a 13000 Ft-os WRT54GL 30-40 Mbit/s sebessége akkor megérdemled, hogy 30-40 ezerért vegyél Mikrotiket, ami egyébként egy kiváló eszköz, de _otthonra_ baromira felesleges. Nálunk a felhasználók kb. 90%-a a 10 megabitet sem használja ki. Sőt, kb. 600 gép összesített forgalama ritkán megy 100 mega fölé, pedig ebben van egy kb. 300 gépes kollégium is torrentbajnokokkal...

Mik

Szerinted... Tegyünk bele 2-3 HD minőségű videostream-et (nappaliba foci, gyerekszobába rajzfilm, konyhába a zasszon'nak valami magenta rózsaszínű sorozat), nagyobbik csemete épp tanul vagy játszik, neki is kell sávszélesség... Meg ugye vastagabb cső hamarabb elnyeli a csomagot, ergo a késleltetések, ütközések is szebben fognak mutatni...

Tudom nem feltétlenül alternatív, de nálam röhögve szolgál ki 55Mb/s-es uploadot egy Apple Time Capsule. Valszeg az Airport Extreme is ugyan így röhögve tenné.
------------------------------------------------------------------------
MacBook Pro 2.2 OSX 10.5 - PowerMac G4 Dual 450 OSX 10.4 Server

Na most ezt megcáfolnám. Mint írtam 55 mega upload Nat, pf meg egy rakat nyalánkság. Volt szerencsém egy szolgáltató "hibához" amikor is 1.5 órára 100/100-as eléréshez jutottam a 35/55 helyett. Ekkor volt szerencsém tapasztalni, hogy gyönyőrüen teszi a dolgát. Max sebességen töltött föl az asztali le/föl pedig a laptop.
------------------------------------------------------------------------
MacBook Pro 2.2 OSX 10.5 - PowerMac G4 Dual 450 OSX 10.4 Server

Nekem egy gigbites linksys routerem volt mert a tigernetnél a wan port volt a gyenge láncszem... :)
Onnantól megvolt a belső hálón is a ~90Mbit/s folyamatosan internet irányban. Nagyon drága volt a router és végül el is adtam mert rengeteg firmware hibája volt, ami hiába a nagy sebesség, használhatatlanná tette számomra az eszközt. WRVS4400N.

+1
Nekem itthon egy Linksys WRP400-as van, és igen csúnyán néznék rá, ha a lokális hálózatban a gépek közötti adatátvitelnél nem menne a ~10 MiB/s-mal (~ 100 Mib/s). Az Internet itthon ~ 3 500 KiB/s-mal (vagy afelett) megy, ami ~ 27 Mib/s. (Digi.)
Szvsz, tudják a routerek.
No, mértem egy netsebességet. 40 Mib felett van:

Akkor még többet is mert nyomás alatt tágul a cső, így nő az áteresztő képessége. :-{)E
Nekem is ez van, (igaz én 32/34-et mérek stabilan a 30/20 helyett), és kellemes élmény használni. Egy Linux frissítés vagy nagyobb program telepítése az adott terjesztés tárolóiból nagyon gyorsan megy. A Youtub videó is folyamatos HD módban is. Egy Linux DVD is lejön néhány 10 perc alatt.
Folyamatosan perszenem nem töltögetek le/fel ekkora dolgokat.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Vaj'h mennyibe fog fájni egy 100 megás otthoni és üzleti csomag?
(és mennyi lesz a garantált sávszél?)

A garantált tutira alatta marad mélyen, de ha sovány a router, az esetleges csúcsokat meg az vágja le. De mondjuk megnézném, hogy az FSN-ről egy ilyen nettel milyen sebességgel jönne le a distro image, mert a mostani 10 megás Chelló sávszéljét teljesen ki tudom használni :)

-------------------------
E-learning szolgáltatások nyílt alapokon
Weblap és Bemutató rendszer

Jelenleg egy WL500GP-t használok, de ha a wshaper fut, akkor 5mbit-re korlátozódik a wan-port sebessége, mert a switch chipjei nem tudnak többet. Hiába, nem több tíz megás netekhez vannak ezek...

Használtam 3 éve egy canyon br mittoménmilyen gagyinak tűnő vackot. Az értékét kb. 5-6 ezerre tippeltem volna. Na ez natolta a 100mbitet röhögve, csak néztem.

Én fognék egy hasonló készüléket mint amiről itt is volt szó 100$-os áron, csak két LAN porttal, rá pedig Debiant vagy valami RouterOS-félét tennék, ha elérhető rá.

A régi routert pedig megtartanám a WLAN miatt, esetleg egy switchet is bekötnék a hálózatba, lehetőleg gigabitest CAT 5E vagy iinkább CAT 6-os kábelekkel. :)

Esetleg anyagi forrás hiányában egy kiszuperált, korrektebb P3 + két LAN-kártya mindent visz. :)

Mostanra már sikerült megbeszélni a dolgokat, talán jöhetnének konkrét típusok egy >=50 Mbit WAN to LAN-t teljesítő router-okra, ami otthoni hálózatépítésre alkalmas!

Mikrotik 433AH-ba nem teszel wifi kártyát :) Vagy akármelyik másik Mikrotik Routerboard, amin van 2 db RJ45 aljzat...
Valami Intel Atom, Via Nano-s config esetleg? Vagy ha a fogyasztás nem érdekes akkor régi PII-es, PIII-as gépek Linux-al. 1,6-os PIV-et már 10 000-ért kapni félév garral használtan...

50-100Mb-os otthoni netek. LOL Max. papíron lesz annyi, mint maximális sávszél, apróbetűben meg ott lesz a garantált, ami ettől jóval kevesebb. Jó ideig a többségnek jó lesz még a régi SOHO kategória, többek között az említett WRT54GL és társai.

Remélhetőleg belefér ide is a kérdésem. Melyik olcsó (mondjuk 8 ezer körül, max 9000ig), otthon használandó routert ajánlanátok, amire rakható openWRT? Debreceni vagyok, ezért adok egy árlistát is, mert valószínű innen venném (ami után pipa van, az van raktáron). OpenWRT támogatott router listát nem találtam, de azt olvastam valamerre, hogy a dd-rwt gyakorlatilag openwrt + saját gui, szóval az ő listájukat néztem, és így egy TP-LINK TL-WR543G -re gondoltam 8 364 Ftért. Jó választás? Más ajánlatok? Ha ennyi pénzért nem kapható megfelelő, akkor megveszem a legolcsóbbat, egy TP-LINK TL-R460 -asat 5 év garanciával 4500 Ftért.

EDIT: Ooops, a TP-LINK TL-WR543G pont nem supportált. Hát, akkor nvm.

Hello. Amiket kiválasztottál, azok közül egyik sem támogatott 3rd party firmware-ek által.

Amúgy a hardware support listák itt találhatók:
dd-wrt: http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv3/dd-wrt/hardware.html
openwrt: http://oldwiki.openwrt.org/OpenWrtDocs(2f)Hardware.html

Elkerülném TP-Link-et. Személy szerint nekem nincsen vele tapasztalatom, de több ismerős is negatív visszajelzésekkel szolgált róla. Pl a wireless része szétkapcsol, lefagy a router, stb.

Üdv: lzoli

Akkor inkább TP-Link WR841ND... Flash/RAM/CPU@: 4MB/32MB/400MHz (rev v3: AR9132, v5: AR7240, v7: AR7241)
Szemben:
DIR-300 rev A1: 4MB/16MB/180MHz (AR2317)
DIR-300 rev B1: 4MB/32MB/320Mhz (vagy 384MHz, nem találtam egyértelmű adatot) (RT3050)

Az RT3050-es chipsettel még több baj van, mint az Atheros-al. Néhány funkciót nem támogat, gondold át még egyszer szerintem.

TP-Link nagyon olcsó dolgaival persze hogy vannak problémák, de a 841ND, 941ND, 1043ND nálam nem okozott nagy csalódást egyszer sem. Kisebb nézeteltérések voltak, de én kb. fele árért hajlandó vagyok kompromisszumokra... Aki nem, az vegyen RT-N16-ot...

Sok sikert!

Mikrotik, jóval gyengébb, mint a 433ah, ez egy pici kis rb450.
nat és kevés tűzfal van

Konkrétan egy WRT54-et szeretnék lecserélni egy olyan routerre, ami elbánik a 80 Mbit-es digivel. Nem takargatom a szándékaimat, torrenthez kellene a dolog egyrészt. Szóval szükséges lenne, ha közel ekkora sebességgel tudna NAT-olni.
Továbbá nem ártanak a gigabites portok sem a (home)szerver-pc közötti átvitelre.

egyszer sem torrenteztem még, ezt nem tudom, de nekem egy rb600 van most berakva a 80/25-ös digis netre és viszi. Előtte egy geode lx800 alapú pc volt, az gyorsabb volt, mint ez, azelőtt meg egy régi asus router, az 27 megabit környékén padlózott. http-n szoktam letölteni, azt bírja.

Nekem amikor elegem lett a SOHO routerekből akkor elővettem itthon a 2610-es Cisco-t (ez csak 10Mb-es ethernettel rendelkezik, de nekem még annyi elég) és beállítottam azt, egy US Robotics routerre tettem DD-WRT-t (ebben kevés RAM van, ezért routernek nem használnám) és azt beállítottam hozzá switchnek és WIFI AP-nak. Ezt csak azért írom le, mert esetleg lehetséges upgrade út lehet másoknak is egy rendes router (nekem valószínű Mikrotik lesz) wifi nélkül + a régi mint switch és WIFI AP.

Nekem csak egy Belkin G van, és simán ki lehet hajtani belőle az 50 megabitet.
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

TP-LINK TL-WR340GD wifi router : 65720 kbps-t bír (80-as DiGi csomag), bruttó 4700Ft, szerintem nem rossz vásár.

Nekem meg 128kbit/s -re korlátozta a szolgáltatóm a netemet, miután elértem a 3GB -ot...
Adnék egy Cisco Catalyst 2960 -ast is akár egy stabil 10/10 -es netért is, mit nekem >100 mbit WAN...

WRT54GL nem? nekem 80/25-ös digi-t siman viszi.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Egyelőre a legtöbb embernek sajnos még felesleges olyan router ami 50-100Mbit-et tud routolni, a Diginet kevés helyen elérhető. Inkább csak lakótelepeken, és valószínű, hogy ez a közeljövőben nem fog változni. Bár remélem, tévedek. UPC, illetve T-kábel sincs sok helyen. Nekem is itthon 5Mbit van csak.

Nálunk 2 régi (router+accespoint) párezres ócskaság viszi tartósan az 50 Mbitet, és belső hálón meg a kábelek a szűk keresztmetszet.

Persze nem a legolcsóbb vackok voltak, de 20 000-nél biztos nem volt rájuk több összesen költve. Tényleg probléma ez, és csak én vagyok szerencsés?

(Mondjuk ha többszáz kapcsolatot nyitok a torrenttel akkor ki lehet nyírni a routert, de tapasztalataim szerint 150 torrent szál mellett, a QOS-nak hála a net hasít teljes sebességel, ha nem netezünk akkor meg a torrent eszi meg a teljes szélességet)

1-2 hete teszteltem IPERF-el egy 2 éves ASUS WL500GpV2-t, legújabb gyári firmware-rel.
WAN/LAN kötött NAT-olás mellett 78-79Mbps-t mértem lefele és felfele is.

Amúgy +1 a routerboard-nak.

Sziasztok!
Ráakadtam erre a posztra, pont 20/10-es Digi-s netre szeretnék wifi-s routert keresni.
A gondom az, hogy eddig nem találtam olya wifis eszközt, ami a 20M-át át tudta volna lőni. Jelenleg egy Corega típusú routert használok AP-ként és egy DI-604 (?)-es routert a csatlakozáshoz, de ez utóbbi úgy tűnik, kezdi megadni magát (lassan naponta kell áramtalanítani, mert fagy).
Az AP a netet csak 17M-val hajlandó átadni (bemadzagolva 20-21M ugyanaz a net), de ki lett már próbálva valamelyik DLink-es wifi router, az ugyanezt csak 10M-val tudta :(
Utánaolvastam, a 17M-nak örülhetek, mert a G-s szabványnak ez a fizikai felső határa (vagy annak a közelébe esik).
Szóval olyan G-s wifi routert keresek, ami a 17M-t ki tudja szolgálni. Ja és max 10e-et tudok rá szánni.
Mi a véleményeek, tapasztalatotok, a WRT54GL bírja ezt a sebességet?
Gábor
Ui: Ja, a laptopomban G-s kártya van, tehát az N-es routerek - bár tudják kezelni - de nem biztos, hogy többet tudnak nekem nyújtani

Monjduk inkább úgy, hogy fizikai korlát. Az átvitel miatt elég erős redundancia van a keretekben (kb a keretnek csak a fele hasznos adat - a szabvány szerint) ezért nem lehet nagyobb sebességet elérni. Minél kisebb sebességgel dolgozol, annál kisebb a redundancia (könnyebb értelmezni az adatokat a rádiónak), annál nagyobb a nettó átviteli sebesség.
(36mbps-nél majdnem annyit lehet átvinni mint 48mbps-nél, cserébe nagyobb lehet a két eszköz közötti távolság. kérlek NE keverjétek ide a spec. outdoor protokollokat :-)

Én a héten vettem a 20/10-es DigiNetemhez egy Netgear WNR3500L routernek ( http://prohardver.hu/teszt/n-es_wi-fi_tobb_szinten/netgear_n-es_routere… ). Erre rávarázsolható többféle firmware, hardverileg elfogadható, elméletileg nem lehet hiba. Elképzelésem az volt, ráteszem a mobil vinchesteremet és ők ketten PC nélkül is tudnak torrnetezni. CSAK, azt felejtettem el, hogy a Linuxos parancssoros ismereteim egyenlőek a nullával. Hiába tettem fel az Open, DD-WRT, Tomato -kat, azokkal még trükközni kellene. Próbáltam én sok millió leírás alapján, minimális ismeretek akkor is kellenek. Most ott tartok, hogy a 22E forintos "dobozom", a munkatársamnál van, talán tud vele kezdeni valamit. Ezt elrettentő példának írtam le, nem elég ha megveszek valamit, ész nélkül elég nehéz haladni vele.
Volt még egy érdekes jelenség, amikor routeren keresztül ment a net, a torrent nem tudott seddelni illetve csak 1-2 szálon. Erre sem tudtam rájönni, annak ellenére sem, hogy a router magyar menüs.

Portforwarding a routeredben véletlenül nem egy konkrét IP címre szól/van beállítva (pl csak 192.168.1.199-re), miközben a gépet esetlegesen DHCP-vel egy adott tartományban kaphat címet (pl. 192.168.1.100-től 192.168.1.189-ig)?

Valamint a portforwanding tartománya is ugyanazon torrent kliensedben mint a routeredben?
--
Solaris Express
Opera

Lehet hogy csak nekem volt eddig mázlim, de az összes eddigi router elvitte a 25/5ös netemet, NAT-olva, tűzfalazva.

Volt szerencsém 80/40-eshez is, ott is az első, polcról levett router vitte. (Igaz egy drágább, Wirless N-es Linksys)

Nekem úgy tűnik hogy az újabb ~10000Ft körüli SOHO routerek már simán megbirkóznak ezzel.

(Volt "szerencsém" egy párezres D-linkhez is, ami az 5mb/s neten két hét üzem után megsütötte magát.)

Sziasztok!

Régi topic, de nem akartam újat nyitni.

Egy Mikrotik 750-es eszközzel harcolunk. HTTP-n lejön a 80 Mbit körül, Torrent 10 Mbit, ami viszont gáz, hogy helyi hálón is 10 Mbit körül másol.

Használ valaki ilyet gyors nettel? Normális, hogy a torrent ennyire megfogja? ( a procit öli az biztos, de ennyire lefogná? )

Helyi háló lassúsága mitől lehet?

saját tapasztalat:
-digi 80/25
-tplink 1043nd, openwrt-vel

wan/lan: problema nem volt meg vele, a sebesseget ki viszi. erre bizonyitek a samknows reportok es barmilyen nagymeretu file letoltese (megj: nalam a samknows whitebox-nak is 1043nd-t adtak).

wan/wifi: n-es rekord az valahol 60/20 korul volt (4-5 meterre az eszkoztol) - speedtest.net

lan/lan: sajnos csak 100as a halo nagy resze, de azt 80-90-en viszi

+1
OpenWRTvel van még VPN is, és azzal együtt is lazán viszi a 80/25 netet.

de ha valakinek valamiért mégis Cisco teljesítményű cucc kellene, és nem sajnálja pénzt villanyra, de viszont egy Cisco vagy Juniper cuccra már sajnálja a pénz, akkor ma is megoldás egy PC http://www.ipcop.org/ vagy http://www.pfsense.org/ rendszerrel.

Most nálam is egy TP-Link 1043 a backup router Vargalex-től származó OpenWRT-vel.

A Wifi (minden nemű trükközés ellenére) lényegesen lassabb ugyan mint a Time Capsule-nél, de kábelen hozza közel azt a szintet, és nyilvánvalóan képes más szolgáltatásokra is.
Egy 24/7-es Transsmission-el, egy kis Samba-val és DLNA-val is képes kiszolgálni a 80/25-ös Wan-t, valamint a gigabites (CAT6 mindenhol) helyi hálót.

Low cost kategóriában mindenképpen a legjobb megoldás.

Jönnek a hírek alapján az 50-100 Megás netek. -> Meg az internetadó... -.-'