openoffice - cellák színezése

 ( mngb | 2009. március 19., csütörtök - 13:29 )

Hi!

Van egy egész nagy xls file, és az egyik oszlopban 2 érték van, mondjuk piros és zöld . Hogyan tudom azt elérni, hogy ezen oszlop értéke szerint beszínezze az adott sort, tehát ha a G7 értéke zöld, akkor a 7. sor zöld legyen, ha pedig a C7 értéke piros, akkor a 7. sor piros legyen.

Köszi a válaszokat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Feltételes formázás"-nak hívják azt, amit keresel.

Petya

Erre már rátaláltam, de hol tudom megadni, hogy mi legyen az "akció"? Tehát csak annyi van nálam, hogy

1) A cella értéke
2) egyenlő
3) input mező
4) cellastílus (alapértelmezett, címsor, címsor 1, eredmény, eredmény 2).

Szóval ebben egyelőre nem tudom hol lehet megadni azt, amire nekem szükségem lenne. Kérlek segíts.

A Stílusok (F11) között van olyan, hogy eredmény, meg eredmény 2, azt állítsd be, ahogy szeretnéd. (meg definiálhatsz sajátot is!)

Adott cella feltételes formázása egyszerű:
Előre definiálsz egy stílust mondjuk piros háttérrel, nevezd el Piros_stílus stílusnak. Ekkor kijelölöd a celláidat, amiben az értékek vannak, ami alapján színezni akarsz, és a feltételes formázásnál megadod, hogy ha a cella értéke 7, akkor a cellastílus legyen a Piros_stílus, amit az imént létrehoztál. Ez szép és jó, dinamikus. Hátrány: max 3 feltételt vizsgálhatsz, és csak azokra a cellákra vonatkoztathatod, ahol az értékek maguk vannak, nem tudod az egész sort színezni.

Ha egy új táblázatot csinálsz, és az értékek nem fognak változni (azaz nem kell, hogy dinamikus legyen a dolog), akkor meg lehet csinálni a style függvénnyel, hogy adott cella stílusa egy másik cellában lévő értéktől függjön. Ezzel előre megcsinálhatod akár az egész sor stílusát. Ez használható, ha a többi cellában csak függvények vannak, mert a style() függvényt bármely más függvény végéhez hozzá lehet passzintani, egy összeadással, mert értéknek 0-t ad vissza. Előny: dinamikus, de olyan cellákra nem alkalmazható, amikben nem függvény van.

A két módszer kombinálásával azért elég jól össze lehet hozni a színezést, de az indítóban definiált feladatot nem teljesen oldja meg.

Csaba