6 éves kislánynak milyen játékprogram?

 ( kovi | 2009. február 27., péntek - 11:15 )

sziasztok

platform Win32, "célközönség" egy 6-7 éves kislány.
valami olyan játékprogramot kellene kerítenem, amivel egy ilyen kislány elvan egy ideig. ha valakinek van ilyesmi korú porontya, és már megfutotta ezt a kört akkor segítsen már ki egy-két ötlettel. fontos hogy a szoftver ne kereskedelmi legyen, vagy ha mégis kereskedelmi akkor legyen shareware verziója. notin fog futni, i965GM vga... :(

köszönöm előre is.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Van egy 4 meg egy 8 éves fiam, pöttyös labdát meg biciklit használnak, majd, ha tud annyira olvasni, akkor kap egy gépet Linux + Logo, hogy tanuljon, okosodjon. Ha már tudja értelmesen használni, akkor játszhat is rajta.

1., nem az én gyerekem 2., nem életviteli tanácsot kértem de azért köszönöm a véleményedet majd továbbítom a 4 gyerekes 40 éves anyuka felé hiszen te biztosan jobban tudod.

ui apropó labda -> neverball úgyhogy végül is köszönöm

--
senki földjén, senki fia

C64 emulator feljak, USB-s competition pro joystick beszerez, es tonnaszamra vannak aranyosabbnal aranyosabb maszkalos jatekok, ingyen leszedhetok a netrol, joresz abandonware-ek, amik lekotik a gyereket... A joyt konnyebb is kezelni olyan kicsi kezzel, mint a gombokat, talan. Kislanynak indulasnak a Giana Sisters javasolt. :) De van meg sok mas hasonlo jatek is.

(Anno voltam egy korhaz gyerekosztalyan rendszergazda, ahol akkoriban jo gepnek szamito Celeron 600-asokkal nyomtuk, azok voltak egy Sulinet gepterem kereteben berakva, idotoltesnek a kis betegeknek, volt net meg minden, es megis, a korosztalyban kb. stimmelo lurkok koreben a legnagyobb sikernek a DOS-os Mario klonok es hasonlok orvendtek.)

Alternativ megoldaskent osszevalogatnek par ertelmesebb flash-es jatekot, ott is van sok, ami gyerkocoknek valo.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Én elmondtam, hogy én a saját gyerekeimmel mit tartok jónak, még abban sem vagyok biztos, hogy "jobban tudom", bár sem fiatalabb nem vagyok az illető anyukánál, sem tapasztalatlanabb, ami a gyermeknevelést illeti (viszont az ő gyerekét valószínűleg nem ismerem, szemben a sajátjaimmal). Véletlenül se érezd úgy, hogy rád akarom kényszeríteni, hogy ne adj a gyerek kezébe PC-t játszani, ez a szülő szuverén döntése. De szerintem ma a gyerekek túlzottan sok időt töltenek képernyő előtt (DVD, konzol, PC), Maksa Zoli szavaival élve "vidiótaként" nőnek fel, és ez már jól látszik az általános iskola alsóbb évfolyamain is. És nagyon könnyű rácuppanni a számítógépes játékra, így én megpróbálom minél későbbre tolni ezt a saját fiaimnál. Egyelőre még sikerül :)

Nos én is 40 vagyok, most születik a negyedik gyerek és nem adok a már meglévő 3 kezébe nemhogy játékprogramot, de még számítógépet sem.
De nem biztos, hogy jól tudom, de az a tapasztalatom, hogy megfelelő szülői kontroll nélkül a gyerekek sajnos igen gyorsan játékfüggő, írni-olvasni nem szerető emberekké lesznek. Sajnos a szemem láttára történt ez a sógorom gyerekeivel.

vakvarju @ unixlab.hu

Nem ez a lényeg, hanem hogy tudd kontrollálni. 5 éves gyerekem a neverball medium szintjét csinálgatja, amit én nem tudok, nyilván jobban remeg a kezem :) Viszont vannak szigorú számítógépmentes napok és olyan kikötések is, hogy meddig játszhat.

Az írni-olvasni nemszeretés adódhat a játékfüggésből, de nem a pc használatból. Inkább az agy ellustulásából, amit a szülő felelőssége megakadályozni.

A kontroll szükséges. Nálunk most lesz 5 éves a gyerek, tűrhetően nyomja az ET-t, a star wars összest, szereti a Medal of Honort, meg a hasonló fps-eseket. Xubuntun nyomja, internetet is eléggé korrekten kezeli.

Oltári baromságnak tartom, hogy agresszívabb és lustább lesz tőle a gyerek, mert nem igaz. Világosan meg tudja különböztetni, hogy mi a játék és mi a valóság. Számolni és olvasni akar folyamatosan, hogy értse, amit lát, nagyon ösztönzőleg hat rá a dolog. De emellett imád óvodába járni, szeret gombászni jönni az erdőbe, folyamatosan játszóterezni akar; - vagyis tényleg csak a motiváción műlik, hogy leragad-e a számítógép előtt vagy sem.

En sokaig nem szerettem olvasni, mert olyannal traktaltak, ami nem is erdekelt, ehelyett szamitogepeztem (akkori terminologiamban jatszottam). Szerintem hagyni kell tert a kreativitasnak: amennyiben nem fogja erdekelni a szamitogep, ugy nem fog foglalkozni vele, majd mashol, masmilyen temaban feltalalja magat. Ha valamiben megtalalja a lenyeget, akkor az erdekelni fogja. Nem hiszem, hogy nagy lelki terrort okozol ezzel neki. (Mondom en ezt ugy, akinek nincs gyere es belathato idon belul nem is lesz.)

---
"A legjobb dolgok az életben nem dolgok."

-

Ja, én voltam az a szülő.
Azért továbbra sem bánom, hogy nincs TV. (Számítógép az van, tudják is használni a gyerekek.)
Csaba

Linux + Logo
Na ezt fejtsd ki légyszives, részletesebben!
Mi az a "Logo", linket is írhatnál!!!

----
Nyicc-egy-csört?

ucblogo, kturtle, stb

Gcompris? Az enyémek nagyon szeretik.
Csaba

gcompris nagyon jó

meg li-ri, meg van valami, ahol nyuszik ugrálnak egy pályán... csak ez több játékos

remélem a nyusziugrálósnál nem a jumpnbumpra gondolsz, 5-6 éves lánykának túl véres;)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ja. Az volt. jump'n'bump

Ha nem tévedek, volt olyan beállítás, hogy ha ráugrasz a másik nyuszira, egyszerűen eltűnik.

Azt tudom, hogy a fiam játszott vele olyan 4-5 éves korában. Neki tetszett.

G

http://hup.hu/node/48611

Hátha találsz valami jót. :)

Ha nem muszaj csilli-villinek lennie, akkor

abandonweb-rol regi DOS jatek + DOSBox
ZSNES + jofajta regi Super Nintendo rom-ok
GENS + Sega rom-ok
MAME + regi jatektermi jatekok

én is így kezdtem volna (kb 3 dvd-m van fullon lenyomatokkal) csak nem vágom mi az ami egy lánygyereknek bejön :S

--
senki földjén, senki fia

Youtube rajzfilm-nezegetes nem koti le?

nem tudom, engem is kértek hogy segítsek. gondolom időszakos dologról lenne szó, ergo ha leül a poronty a gép elé akkor legyen rajta pár neki való játék is.

--
senki földjén, senki fia

Hogy valami építőt is írjak, ami eszembe jutott közben: startlapjatekok.hu (ha jól emlékszem), mintha azon lennének összegyűjtve online játékok porontyoknak is.

Lemmings

Nálunk (6 éves lány, 7 éves fiú) ezek népszerűek:
Pingus - http://pingus.seul.org
Rocks and Diamonds - http://www.artsoft.org/rocksndiamonds/
Frozen Bubble - http://www.frozen-bubble.org/ (azt írják, hogy ez nincs Windowsra?)

Pingus! K*rva aranyos :D És néhány feladatnál tényleg gondolkodni kell.
Frozen Bubble - vigyázat - addiktív. Nem mondanám, hogy függőséget okoz, csak
pl egyszer leültem elé, kis gyakorlás, majd fel online, multiplayer, és azon kaptam magam h elfelejtettem aludni egy éjszaka :D

A Frozen Bubble 2.2.x-es "uj" kiadas nincs, es allitolag nem is lesz Windows-ra. Vagyis pl. neten bar nem lehet a regebbi kiadassal jatszani, de lokal jatekra kituno es az VAN Windows-ra, pl.
http://fb-win32.sourceforge.net/
Apropo nalunk a csaladban (a fizetos) Fizzball jott be:
http://grubbygames.com/fizzball/

Esetleg Manókaland és társai, ovis gyerekek szokták szeretni és még tanulni is lehet belőle. Tény, h fizetős, de elég baráti, 3000 Huf körüli az ára.

--
http://csuhai.hu

Ha van net hozzáférés: www.egyszervolt.hu

Hali,

8 és 10 éves lányaim vannak, amióta egeret tudnak fogni, gépezhetnek -- péntektől kezdődően, vasárnappal bezárólag napi egy-egy órát. Hátránya: kitúrnak az összes gép elől, előnye: a nagyobbik idén kezdett el informatikát tanulni, és hát nem sok újdonságot hallott eddig az iskolában.

Ennyit a vitához, hogy konstruktív legyek a kérdésben, igyekszem win32-nél maradni:

Imádták a pekka kannát. http://koti.mbnet.fi/~kiwi/pistegamez/pk2/index.htm
Könnyen hekkelhető minimális hozzáértéssel, csak a sprite-ok neveit kell átírogatni hje, ha könnyíteni kell.

Mindenféle Mario és klónjai -- nem kell túl sok billentyűt kezelni egyszerre.

Binky Bill -- időnként látom teszkógazdaságosban.

Kislányról lévén szó a Barbie-feldolgozások, A Princess and Paupertől kezdve a Fashion stylistig -- ha van valaki, aki szükség esetén fordít angolból.

Ha elindul a vason és van némi rávezető segítség, imádni fogja a Settlers II 10th Anniversary-t.

A logikai játékok hosszú listáját nyilván nem kell megadnom -- van ami bejön az ilyen korú gyermeknek, van ami nem.

üdv,
Béka

Szerk.: Ez kb akkorról, amikor a nagyobbik volt 6-7 éves. Jelenleg a WoP a favorit, hármasban. :D

Javaslom a jó öreg Prehistorik 2-t!
Abbahagyhatatlan.

Itt le lehet tölteni, dosbox-szal nekem simán megy:
http://oldgame.legalne.net/Prehistoric-2/download/did=30?lng=

Az mekkora jó! :D 10 évesen ültem először a gép elé, ez volt az első játékok egyike, illetve a Jazz Jackrabbit.

Akkor már az ÉSZKERÉK is megemlítendő :)) Apropo, az "Another" rémlik valakinek, ha már DOS-os jatekoknal tartunk? Ja, volt valami pingvines játék is, aminek nem akar eszembejutni a neve. Ha valakinek beugrik, postolhatná :)

Üdv!

Két régebbi játék amivel sok időt eltöltöttem:
The Neverhood és Wacky Races. Szerintem leköt egy 6 éves gyereket.

The Neverhood +1, bár nem tudom mennyire bonyolult egy 6 éves gyereknek. Vagy csak nekem volt az? :)

Lanyom (5) egyik aktualis kedvence a Mano Tel. Megkapta az eeepc 701-et, eeebuntu van rajta, meglehetosen magabiztosan kezeli mar :) Internetezik (egyszervolt.hu, mese.tv), TuxPaint-el "alkot", Mano sorozattal jatszik (wine).

Frozen Bubble, Lemmings, TIM, valamint az itt elhangzottak közül a super nintendo játékok emulátorral... pl www.emuparadise.org -ról znes emulátor + ezernyi rom. Super Mario -ért mai napig oda vagyok :)

--
Keep it simple, stupid.

szubjektív: A legjobb Mario klón ever
--
\\-- blog --//

1) Nem piszkálásképpen, de: teljesen egyetértek YanChi-val, de ha már nem lehet labdásítani, akkor legyen a Béka-féle tanács: csak ekkor és szigorúan ennyi időt. (Nekem 12 és 14, és fiúk, és anyuka életkorát is verem. A valaki által emlegetett vidióta meg +1))

2) MsPaint.
3) flashgames, eszement hogy mik vannak rajta
4) Tetris :-)
5) Pacman
6) Manó-sorozat +sok

Lássuk be, a FreeBSD egy gyereket se fog amúgy se vonzani. :-P

Ave, Saabi.

Igaz, hogy nem FreeBSD, de engem 9 evesen lekotott a Linux (Red Hat 6.0), valamiert nagyon megtetszett :)

-----
“Firefox, you say? No I don't play Pokémon”

Nemtom, most értünk haza, és a nagyobbik aszongya: no mit is csináljak? Leülök egy kicsit a gép elé. És né mi van rajta? Hát nem FreeBSD? Abszolút semmi problémát nem okoz neki FreeBSD-n használni a böngészőt a tecső nézésre, meg crack-attackot játszani, vagy a factor paranccsal dög nagy számokat faktorizáltatni, meg FPC-vel programozgatni. Pedig ez utóbbihoz Terminal-t kell indítania. És megy (*) :) (A kisebbik meg OOo-val, meg az itteni tanács alapján telepített mtPaint-tel szórakozik böngészések közben. Ugyanúgy FreeBSD-n. Ja és lassan már megy a cd, ls - meg az mplayer a filmekhez.)

(*) vi még hátravan, de az is meglesz. Tudjon valami hasznosat is.

És akkor már csak egy haver kell, aki alapvető multimédiás műveletek elvégzésére alkalmas géppel rendelkezik és segít a házivideózásban. :-P Oké, ez övön aluli, tudom hogy nem a géppel, hanem a kamerával volt gond. :-D De lásd be, a FreeBSD a jelenlegi formájában nem egy általános célú otthoni desktop OS. Persze a továbbfejlesztett változata már inkább. :-P

Ave, Saabi.

A vidiótát is én emlegettem :)
Örülök egyébként, hogy ennyien gondolkodtok hozzám hasonlóan az apró nép villanypásztorra szoktatása felől...

Crayon Physics. Az en kishugom imadja (9 eves). Amugy ilyen idos koraban nagyon szerette meg a Heroes of Might and Magic-ot, es a Mano matek/tori/... sorozatot.

Számolós-rajzolós, kártyapároztatós logikai és hasonlók. ha meg van négy gyerek,akkor valamilyen társasjáték, nem a gép előtt punnyadva -- arra még ráér.

putt-putt
fatty bear

www.egyszervolt.hu

A keresztlanyaimnak igen bejott.

Hát nekem gyerekkorom egyik kedvence amit má mondtak előttem a Prehistoric2. A másik kicsit gondolkozósabb a Neverhood. Szerintem ez utóbbi félelmetesen jól sikerült és mindegy hogy lány vagy fiú 5 éves vagy 20 szerintem jól el lehet vele szórakozni.

--
"Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok." by Isaac Asimov

Csatlakozom a The Neverhood című fergeteges játékhoz.
Mókás, elgondolkodtató.
Pár hete játszottuk ki a párommal, és azért okozott fejtörést 1-1 feladat :)

Gondolom ez egy gereknek akár egyszerűbb is lehet.

udv
letix

GTA
:D

Homokozó, kisállatok, kifestőkönyv.

kötöjelkötöjel
Pedig ez nem az! - lécinetámagy! - ervéó

Gépet ne is lásson, nehogy véletlen kilógjon a tizenéves informatikai analfabéta libák közül ;)

--
Keep it simple, stupid.

Nem hiszem, hogy szükséges lenne...

kötöjelkötöjel
Pedig ez nem az! - lécinetámagy! - ervéó

Szerinted nem épp attól lesz informatikai analfabéta, hogy 6 évesen megtanulja, hogy a számítástechnika egyetlen értelme: jobbra, balra, tűzgomb? (De, attól lesz...) Akkor már inkább a játékkonzol, mert azzal nem a PC-hez kötődik ez az élmény.

Furcsán gondolod a dolgokat. Érdekes módon az én fiaim valahogy ilyennel nem találkoznak. Ellenben annál szivesebben rakják ki a kirakókat Bartos Erika mesehonlapján. Igaz, vettük a fáradtságot a feleségemmel, hogy megkeressük, mely oldalak valók ekkora gyerekeknek. Persze tiltani könnyebb és kényelmesebb. Lövöldözni? Maximum vizipisztollyal.

Ave, Saabi.

Köszi az ötletet! A lányom rábökött az egyik kirakósra, hogy azt szeretné, aztán ahogy nézte, megszólalt, hogy "De apa, itt már voltunk nyáron! Tudod, ott van a lépcső, meg a csúszda... Ez a Hajógyári sziget!"

Az ilyen oldalaknak +sok, ha az időjárás, vagy az egészség nem engedi, hogy kint játszadozzanak/sétáljanak, de mindenképp korlátok között, és csak agytornász, értelmes dolgokat. A piff-puff, meg a totálisan marketing oldalakat nem.

de ezt se engeditek nezni a gyerekeknek?

- Use the Source Luke ! -

Egyértelmű hogy a sok "tilos a szgép, tilos a tv" okostojásnak még nem kellett gyerekkel foglalkoznia. Labdázás meg rohangálás. Persze, két lázas gyereknek ez nagyon hiányzik. Vagy lucskos, esős időben a játszótér.
Amúgy baj lehet annak a fejével, aki mindenfélét kategórikusan tilt. Nálunk csak az tilos, ami élet-, vagy balesetveszélyes. Tanulja meg, ismerje meg a gyerek a környezetét. És ennek része a számítógép is.

Az én fiaim a gyerekvasutat és a normafai játszóteret ismerik fel lelkesen. :-)

Ave, Saabi.

Az sem rossz, az érdekes az, hogy kb. egyszer voltunk a Hajógyárin azon a játszótéren, és minden további nélkül felismerte a rajzról.

Nem arra gondolok, hogy feküdjön egész nap a tűzgombon. De ha játszik, foglalkozik vele, nem lesz ismeretlen fogalom számára előbb-utóbb az egér, a billenyűzet és a gondolkodás, neadjisten' a könyvtárstruktúra fogalma, szövegszerkesztők, rajzolóprogramok... Játékok terén pedig nagyon sok fejlesztheti a gépelést, a logikus gondolkodást, ad lexikális tudást (Civilization). Itt valaki említette a Logo-t. Egy teknőccel kell mászkálni ugye, parancsszavak segítségével. Aztán kimutatták, hogy ügyességi játékok fejlesztik a reflexeket, egyéb készségeket. Ha egy szülő odafigyel kicsit rá, hogy mi elé ülhet le a 6 éves kislány, akkor szerintem ez hasznára válik.

--
Keep it simple, stupid.

Lassuk be, ha az anyukanak kozben dolgoznia kell (pl. konyvelest vegez otthon), akkor eleg nehez ezt terben osszehozni.

Nagyobb testű, megbízható, kellően bizalmatlan, de családbarát kutya,pl kuvasz, németjuhász.
Az majd leviszi a gyereket sétálni/játszani :D

Ez a számítógép megjelenése és elterjedése előtt is így volt.
Többen túléltük.
Az a baj, hogy lassan minden erről szól. Családi napközi, stb. is megoldás lehet.

kötöjelkötöjel
Pedig ez nem az! - lécinetámagy! - ervéó

Spore, Sims?

Starcraft!! :)

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

+1, esetleg Age of Empires

-----
“Firefox, you say? No I don't play Pokémon”

Négy gyerekem van, és csatlakozom azokhoz az előttem szólókhoz,
akik a fatty bear, puttputt, jazzrabbit vonalat javasolják,
bár a kisebbik lányom (2 éves) ezeken már túl van,
TuxRacer és TORCS is lefutott, most a régi legendás RAC Rally-ért van oda,
és a szakadt sárga kettes golffal veri az egész mezőnyt...
(Mielőtt valaki szörnyűlködésbe kezdene gépfüggés ügyben:
a nagyobbik fiam elérte azt a kort,
amikor érdekelni kezdték a stratégiai játékok...
azóta szereti a történelmet, és sokkal többet olvas.)
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Érdekes, ez nálunk is így van. Nagyfiaam rákkattant a Civilization sorozatra. Freeciv, Call to Power, IV mind megy linuxon. Azóta napi szinten az a téma, hogy mi az a kohászat, miszticizmus, légió. Néha utána kell nézzek a wikipédián, hogy rendesen tudjak válaszolni. Szerintem inkább javukra válik.
Csaba

Lemaradt a kérdésből, hogy mely TV csatornákat, milyen DVD-ket és melyik gyermekmegörzőt ajánljátok.

Szvsz az amerikai "mese" csatorna (CN) minumum 12+ ha nem 16+ -os jelzést kellene hogy kapjon a hajtóműX-el együtt. Azoktól a meséktől amik mennek egyszerűen hányok.

Talán a mMax amin eddig még nem nagyon láttam erőszakos + gusztustalan meséket, de azokat lehet egy 6 éves már nem élvezi.

Én semmilyen gyereket nem tudnék nyugodt szívvel a TV előtt hagyni hogy nézd.. Mostanság újra divatba jöttek a régi aranyos mesék pl. Frakk, Kisvakond, Vukk (régi változat), MaciLaci, Lolka és Bolka. Ezeket képesek a gyerekek egész nap, nézni ha a DVD a --loop paranccsal van indítva :)

Barátom, Bonca!
Kesernyés iróniával írtam, s Te komolyan válaszoltál?!
6 éves gyerek ne számítógépes játékot játszon!
Ha másért nem, hát az ujjízületei miatt, amelyek fejlődése még messze nem fejeződött be. Ezért inkább rajzoljon ironnal, zsírkrétával, vagy hurkoljon, kössön.

Nem jött le az irónia :) Teljesen egy véleményünk van, de ha már a gép előtt ül egy kicsit - pl. ismerkednik vele, ami normális határokon belül igenis nagyon jó dolog - akkor legyen mivel :)

Kisvakond++

A CN nem mese csatorna hanem ahogy a neve is mondja, rajzfilm. Persze attól még egy rakás szar.

--
"Dude, you can't take something off the Internet.. that's like trying to take pee out of a swimming pool."

6 éves kislánynak játékprogram:
friss levegő, labda, hajasbaba, meseolvasás, lego,
főzőcske, gyurma, ceruza-rajzlap-ragasztó, ha
a szülők intellektuálisan túlfűtöttek, akkor esetleg
betűkártya.

A számítógép TILOS!

> Sol omnibus lucet.

Én a gyerekeimet sosem tiltottam a gép elől. A lányom 9, a fiam 6 éves. A lányom 1,5 éves korától használja, a fiamat kevésbé érdekli a dolog. Ennek ellenére, ha lehet az udvaron játszani, akkor a gép le van tojva :) Ha rossz az idő, akkor sem több a gép előtt töltött idő, mint a többi hagyományos játékkal, szórakozással eltöltött.
Egyébként amit mindketten nagyon szerettek winen az a lightweight ninja nevezetű mászkálós játék. A gyártó honlapjáról letölthető egy demo, 3 pálya.

Nem is szabad hagyni (TILOS!), hogy használja a számítógépet (megvakul, elgörbül a gerince) meg az internetet (elrabolják a szervkereskedők, szexuális felvilágosításban részesül, drogkereskedőktől vásárol)

Gyurma mi? Az tényleg jó dolog, az én 6 éves hugom is szereti (ahogy rajzolni is, de a flash játékokat is, a képeskönyvet is, de a nem túl száraz dokumentumfilmeket is állatokról, növényekről), de ez inkább digitális analfabétizmus.

Bár felteszem csak azért mert te tolod egész nap a géppel az MMORPG-t, az xxxHentait meg a chat.hu-t és ebből indulsz ki, hogy akkor másra nem is való, miközben mások ügyeket intéznek, tájékozódnak, vásárolnak, beszélgetnek, játszanak, világot látnak stb. rajta.

De biztos nagy hátrány, hogy van saját fiókja a 6 éves gyereknek, hetente háromszor leül egy órát internetezni, játszani, le tud tölteni és be tud állítani a háttérképet, miközben más gyerekeknek fogalmuk sincs arról, hogy mi az a számítógép, mert a kretén szüleiknek sincs igazán.

Mit szólna itt bárki, akinek azt mondanám, hogy kretén,
mert számítógép elé ülteti a gyerekét? Úgyhogy hátrébb az
agarakkal, pajtás!

Másfelöl olvass egy kis szakirodalmat, hogy mit művel a
közvetlen képi információ a gyerekekkel, hogy mi az első 6-7
év szerpe, a tapasztalásban és az érzelmi fejlődésben.
Tudtad azt például, hogy 5(!) éves korig még a
bábszínházat(!!) sem ajánlják? Ti itt mind azt hiszitek,
hogy a gyerek egy miniatürizált felnőtt.

Ha már mindenképpen villanypásztor elé akarjátok ültetni a
gyereket, akkor ezt úgy tegyétek, hogy az öletekbe veszitek
és együtt babráltok valamit, mindegy, hogy mit, egy egyszerű
szövegszerkesztő is érdekli.

Amúgy pedig úgy látom a Cartoon Nemtwork generáció már a
spájzban van.

> Sol omnibus lucet.

Ezt a sok hülyeséget önerőből termelted vagy van rá szakirodalom is?

Azzal viszont egyetértek, hogy új dolgokat együtt kell felfedezni. A már jól ismert dolgokkal viszont hagyom a gyereket - esetemben gyerekeket - egyedül is játszani. Nem kell mindig a nyakán lógni.

Ave, Saabi.

Lehet nyugodtan hülyézni, meg kreténezni, röhögni is.
És lehet egy kicsit elgondolkodni azon, amit a másik mond.

> Sol omnibus lucet.

Azon már túlvagyok. Ezért röhögök.

Ave, Saabi.

Az én hasonló korú fiam a minimax.hu-n található flash játékokkal játszik.
Egyszerűek, de gondolkodni, ügyesedni jók (kirakók, memória stb.)

Nem bonyolultak, hamar meg lehet unni őket, ezért 1/2 óra múlva kikapcsolja és játszik mással, kisautó, vonat, stb.

A kmk.blog.hu-n vannak flash játékok leírással, onnan szoktam csemegézni. Meglátott egy kirakós játékot (kockát, kört, háromszöget kell egymásra rakni és egyensúlyozni) és megtettszett neki. Játszott vele néhány pályát, meglepően ügyesen. Feljeszti a finom motoros mozgásokat, szem-kéz koordinációt.

Persze mindezt csak módjával, 1/2-1 óra max. naponta.

TV-ben is Minimax

no, köszönöm a sok segítő szándékot, szép nagy topik lett belőle (nem gondoltam volna). én elég otthonosan mozgok a játékok terén de kislánynak még nem telepítettem "vakon"... node a lényeg, fejlemények, avagy mi köti le a 6-7 éves lánygyereket win32 alatt (anélkül hogy fizettél volna a játékért):

-planetpenguin racer
-secrey maryo cronicles
-tower toppler
-neverball

ennyi elég is egy időre. és ahogyan elnéztem a kiskorú célszemélyt, további aranyat érő tapasztalatok:
-ha a kisgyerek gép előtt játszik azzal a szoftverrel ami neki van odatéve, az sokkal szerencsésebb, mintha a tudtod nélkül játszik majd minden szarral. és utóbbi törvényszerűen bekövetkezik ha nem figyel a szülő.

mégegyszer köszi, sziasztok

--
senki földjén, senki fia

Meg egy jatek, ami itt nem "hangzott" el: Sudoku. :-) Szamitogepes jateknak tekintem, abban a felfogasban, hogy konnyu uj jatekot generalni, *interaktiv*)
---
"A legjobb dolgok az életben nem dolgok.

http://www.ferryhalim.com/orisinal/g3/bells.htm
___________________________
http://lorem.hu
Az emberi tudás mindenkié!

World of Goo! Van ingyenes demó, gyerekeimnek elég annyi és imádják.

http://hup.hu/cikkek/20090214/world_of_goo_linux-ra_is

pottyoskapitany.hu
nick.com
www.cartoonnetwork.com/games/

GCompris... (offline)

Csak beleolvastam a hozzászólásokba, de hozzátenném a magam tapasztalatát:
Van egy 10 éves fiam, egy 6,5 éves lányom, meg egy 2 éves fiam. Az első gyerek 3 éves szülinapjára kapott játékprogramot (MiniManó). Mindegyik gyerek játszhat, Internetezhez (mielőtt valaki megjegyezné, természetesen a legkisebb max. absztrakt rajzokat készít, valami rajzprogrammal). A nagyfiam kiváló tanuló és rendszeresen olvas papír alapú könyvet is, nem játék és gépfüggő! Természetesen kontroll van, mind időben, mind minőségben. De ettől függetlenül pl. a Doom 2 is belefér a játékokba, természetesen beszélve róla, hogy az egy kitalált játék és képes volt a gyerek megérteni, hogy nem a hentelés, hanem a pályák, kulcsok, kapcsolók a lényeg, a harc csak a nehezítés. Szerintem jobb így, mintha egy idétlen haverjánál játszik valami agresszív játékot titokban. Ugyanis úgy tűnik nem is izgatják nagyon innentől kezdve az ilyenek. Talán bejött, hogyha nem tiltott, akkor nem is olyan édes az a gyümölcs.

Egyébként az alapkérdésre visszatérve: MiniManó sorozatban rengeteg jó foglalkoztatós játék van (nem tudom van -e shareware verzió), de az enyémek mostanában a neten flash-es játékokat játszanak legtöbbet. Főleg kislánynak rengeteg barbis, lányos, öltöztetős, sminkelős játék van.
Ezek mellett, ahogy fentebb írták Márió klónok, Dynablaster, stb. egy csomó ingyenes is van. Egy időben sokat letöltöttem.
És van a Tesco "ezt vedd meg" kategória 199 ft-os áron szintén egy csomó mászkálós platform játékhoz lehet jutni. Ez mondjuk abban az esetben jó, ha jogtiszta full verziós játék kell. Bár vettem ilyenből már nagyon bugyuta vackot is.
Kicsit drágább, de talán demo-val rendelkező és igényesebb játékok vannak rajzfilmek után (Disney-nél pl.): Tarzan, Oroszlánkirály, Shrek stb. mind megvannak és aranyosak, igényesek.