Változások a blackPanther OS honlapon és licencben!

 ( kertib | 2004. augusztus 27., péntek - 21:25 )

Ezt a levelet kaptam Barcza Károlytól, és csak azért tartom fontosnak, hogy mások is lássák, mert jól mutatja a hazai linuxos társadalom megosztottságát. Sajnos."Tisztelt bP felhasználó!

A mai napon minden felhasználó hozzáférését töröltem a www.blackpanther.hu portálhoz, természetesen a Tiédet is. Új hozzáférést kérhetsz, vagy kérhet bárki, aki a bPlicencnek eleget tesz. A magyarázat egyszerű, betelt a pohár és elegem lett a fikázó, kötözködő beszólásokból, és abból, hogy a ráérő emberek ahelyett, hogy a projektet segítették volna valami kézzelfogható dologgal csak a hibákat tudták megtalálni és ebbe belekötni és azokat szajkózni. Jelenleg 300 regisztrált felhasználóról tudok, (amennyiben hozzájárulnak, majd a portálon megjelenítjük őket) akik bP-t használnak és ez a szám már a jövő héten tovább fog növekedni, de már csak akkor, ha az új felhasználók megfelelnek a licence feltételeinek. Ezután csak azoknak lesz joguk reklamálni, a fórumban hozzászólni, letölteni, stb. akik tettek valamit a rendszerért !(lásd: bPlicence) Ezt a rendszert a többivel egyetemben nem kötelező használni, használja az, akinek szüksége van rá és aki értékelni tudja, még ha ez a végén öt felhasználó lesz csak akkor is tudom hogy öt olyan ember, akik megérdemlik és értékelik a befektetett energiát. Azok, akik most bP-t használnak nem kell megijedniük, bár az ftp hozzáférés korlátozva van lehetőséget adok mindenkinek hogy accountot szerezzen, ennek érdekében kérlek benneteket, hogy a licenc elolvasására feltétlen szakítsatok időt.
Az eddigi közel ezer letöltésből viszzajött jelzések 98%-a negatív, kötözködő, rosszindulatú. A pozitív, építő kritika elenyésző volt, ezért gondoltam úgy, hogy ezt a korlátzoást bevezetem. Akik ezentúl valamit, valakit, valakinek a munkáját akarják lenézni, leszólni, azok menjenek máshová köpködni. Nekem nincs rájuk szükségem, és nincs szükségem az igérgető emberekre sem, nélkülük és megszületett és tovább él a bP, viszont szeretném megtartani azokat az embereket, akik bármilyen formában segítettek, illetve használni szeretnék a rendszert vagy elősegítít a fejlődését.

Mielöbbi viszontlátásra!

Barcza Károly
blackPanther OS.
www.blackpanther.hu"

bPlicenc:
A blackPanther OS. (továbbiakban bP) felhasználása, vagy alatta futó alkalmazás, továbbá egyéb bármilyen ezzel kapcsolatba hozható meghibásodásért a gyártó felelősséget nem vállal és ezekért felelősségre nem vonható, a rendszer használatával ezt a licenszt és a rendszer használatával járó kockázatot elfogadom és a fentieket tudomásul veszem.
A licenszt elfogadó felhasználók személyes fiókot kapnak a bP szerverhez, mellyel fájlokat, frissítéseket tölthetnek le, továbbá jogosultságot kapnak a portál és szolgátatásainak használatához.

Minden esetben a rendszer felhasználására jogosult az a személy, aki a következő pontoknak eleget tett :

1.) a felhasználó a fejlesztést és a terjesztést elősegítette
- bármilyen reklámmal
- bármilyen általa készített dokumentummal
- bármilyen általa készített fotó, ikon, média, stb
- bármilyen hibajavítással
- bármilyen bP csomag elkészítésével
- bármilyen bP csomag frissítésével

2.) amennyiben a felhasználó
- a dobozos verziót megvásárolta
- a meglévő rendszeréhez támogatást vásárolt
- a meglévő rendszeréhez második licenszt vásrol
- amennyiben a felhasználó bármilyen oktatási intézmény vagy tanár
- a gyártó engedélyével rendelkezik

Minden egyéb esetben a rendszer felhasználása illegális és erre a btk. idevonatkozó pontjai az irányadóak.

A rendszer kizárólagos forgalmazási jogát a gyártó fenntartja, terjesztése kizárólag csak az arra kijelelölt és meghatalmazott viszonteladóknak lehetséges. Az értékesítő helyeket hivatalos megbízással és emblémával a gyártó ellátja.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sajnálom
Sokan mondták, hogy a Bp egy honosított Mandrake... Na és...??? Gondoljatok bele mi munka lehet benne...

Ebben az orszagban nehez kimondani, hogy ``Koszonom!''
Valahogy mindenki termeszetesnek vesz mindent.

Hát ez az !!! Mar nagyon tele van a hócipőm azzal, hogy ezt írd át, meg azt írd át, meg szerezz nekem olcsón (130 ft-ért adom és sír, hogy drága) CD-t, meg, hogy kell a suselinuxot telepíteni, (de a google még nem használta),töltsél le ezt. töltsél le azt...áááhhh
megcsinál az ember mindenkinek, mindent szivesen, de egy bizonyos határig. Gondolom Károlynak is ebböl van elege.
(Bocs a kirohanásért, de most du.-tán is volt eset,...)

Nomostan... Mennyi a _nem_ GPL-es, vagy 3. fél által szabadon terjeszthető Mandrake-es kódon _kívüli_ cucmó a bpl-ben? A "licensz" ugyanis csak azokra vonatkozhat: Ami GPL volt, az az is marad. Mivel pedig a nyelvi verzióként értelmezett fordítás a GPL-szerint származtatott munka, és arra is a GPL vonatkozik, így a bpl licensz érvényessége khm. minimum kérdéses... Vagy... rosszul értelmezem a GPL-t?

nyilván a forráskódot most is megkaphatod, csak a binárisokra vonatkozik az egész. ls rhat, uhu, suse, stb.

Szomorú tény, de ilyen a magyar (paraszt). Nem tudunk örülni annak, hogy egy honfitársunk csinált valami jót.
(Ld. olimpia, az egyik sportoló feljelenti a másikat a nemzetközi szervezetnél, mert jobb eredményeket ér el, mint ő...)

Laci

P.S.: Én valószínűleg _sosem_ fogok bP-t használni, mégis nagyon örülök, hogy létezik egy ilyen kezdeményezés és remélem, hogy a projekt -- az eddig tapasztalt nehézségek ellenére -- sikeres lesz és megtalálja célközönségét.

Hali!

Hat sajnos fikagorgetesben mindig elvonalban volt magyarorszag :( Az viszont nagyon sulyos hogy a visszajelzesek ekkora szazaleka negativ. Nem lehet hogy nem a megfelelo embereket celozta meg a csapat?

ha csak pozitiv kritkat akar akkor hogyan fog tovabbhaladni akarmerre

Udv.

Bocs, ez asszem negativ kritika lesz, de ez maganvelemeny.

Nos, sajnalatos modja ez es igencsak elkeseredett lehet a fejleszto, ha ilyen utat valaszt. Igy nem josolok meg annyi jovot sem a BPL-nek mint eddig. (Pedig eddig se josoltam sokat)

Itt magyarorszagon nem lehet csak ugy egy ilyen hiphopp OS-el elorukkolni es utana azt varni, hogy az ne kavarjon port. Foleg nehez "betorni" a piacra UHU utan.

Sok minden nem volt a BPL-nel yol megszervezve. Meghat ahogy a site-ot olvasgattam a tobbi cd-t penzert lehetett megkapni ha yoltudom, aztan regisztralni kellett a letolteshez, stb...

Most pedig ha megszerzem a blackpanthert, es pl nem segitettem nekik akkor illegalisan hasznalom ? Ez a hozzaallas meg egy negativ pontot jelent majd.

Sajnos ezt igy nem lehet csinalni.

Udv
-krix-

Jo de kerdes, hogy ilyen kikoteseket lehet-e szabni egy GPL licensz mellett ?

udv
-krix-

Még nem próbáltam ki a bP-t. Kérdés, hogy próbálhatom ki? Mert licencet nem fogok venni asszem, mert igazából használok én mást, de érdekel. Örülök a létének, mert nem mindenkinek felel meg az UHU. Egyszerű valamire azt mondani, hogy *****, jobbat csinálni nehezebb. És igaz: nem kötelező használni. A GNU/Linux OSekben éppen az a jó, hogy választhat a halandó ember. (Hogy windowst használ, vagy Gentoot ;D ) Hogy nagyokat idézzek: RESPECT (ez mindenkinek kell) ;))

Szerintema fikázás onnan eredhet, hogy mér fejleszt másikat amikor van UHU. A fikázás ami azon volt, hogy miért hívja 4.0-nak az tipikusan szemét, mert ez a fejlesztő saját belátása. Lehet, hogy nagyzó vagy bármi, de ez tényleg csak fejlesztő(k) döntésén múlik.

A srác csak kiköti, ki az, akit beenged a website-jára. Ennek semmi köze a GPL-hez.

Nos, erre elég egyszerű a válasz, mivel példátlanul önfejű vagyok bármilyen kritikától függetlenül a kitűzött céljaim felé tartok... de! ettől függetlenül bármelyik hasonló fejlesztőtől elfogadok bármilyen negatív kritikát de mutasson jobbat, szebbet vagy hibátlant..

igen ilyen, bár lehet hogy másoknak apróságnak tűnő de a "hátsó polcon" gyülekező számtalan hasonló dolgokból....

szanalmas ez a Karesz...

Hali!

Idézet:

"csak azoknak lesz joguk reklamálni, a fórumban hozzászólni, letölteni, stb. akik tettek valamit a rendszerért !"

Sajnálom, de úgy érzem, a fórumba - többek között - én is írtam olyanokat, ami a fenti bejelentést eredményezte. Minden hozzászólásom azzal a szándékkal történt, hogy a bpl fejlesztői észrevegyék a hibákat, és javítsák. (De ezt _mindegyik hozzászólásomban_ megemlítettem... kár, hogy a /dev/null-ból még idézni sem tudom őket! Nem is akarom, nehogy tényleg azt higgyék a fejlesztők, hogy támadni akarom őket! Eszem ágában sincs.)

Mi ér többet, ha fényezzük, dicsérjük az adott oprendszert, vagy ha a hibákat emlegetjük?

Egy átlagos Unix-program sem ad SEMMIFÉLE üzenetet, ha mindent rendben talál, csak ha hiba történik!!!

Mindenesetre ezúton is elnézést kérek, ha esetleg az én 'beszólásaim' is hozzájárultak ehhez a sajnálatos döntéshez, ami talán még változhat...?

Továbbra is sok sikert a bpl-hez!

üdv
LG

Mindenkinek egyéni joga a vélemény nyilvánítás.
De a projekt életkorát alulsaccoltad most is, nem ért és ér véget a mostani szerződésnek köszönhetően amiben röviden ujabb 14 pc-re lesz bP telepítve. Közben elkészült újabb kereskedelmi szoftverünknek is kell valami rendszer, mégsem árulhatom XY linuxszal. És miért ne lehetne előrukkolni? Bárki megteheti akiben van annyi energia hogy a sok sok igérgetés és hitegetés ellenére akár egyedül is "befejezzen" egy ilyen méretű projektet. Nem tudom hogy miből gondolod hogy elkeseredett lennék, elmondhatom neked, hogy kiválóan érzem magam sőt már a legújabb változaton, és változásokon tanácskozom a jelenlegi segítőimmel. Neked is és minden barátomnak csak azt kívánom ennyire jólérezze magát mindenki mint én .

igen, Te voltál az utolsó csepp a pohárban, de egy dolgora válaszolj, használod a bP-t ?
(a fórumot fenthagytam egyébként)

VectoR:

Írtam az egyik hozzászólásomban kb ezt:

"Nem használom e bpl-t, de figyelemmel követem, mint magyar disztribúciót." Talán van valahol egy live CD-m, de nem emlékszem. Nem valószínű, mert akkor emlékeznék.

Ez azt jelenti, hogy érdekel, szimpatizálok a kezdeményezéssel, örülök neki stb.

[ OFF: Megvallom őszintén, az én céljaimnak az UHU teljesen megfelel. Egy Openbox nevű ablakkezelőt használok, semmilyen desktop elem nincs rajta, csak a háttérkép. Kb 10-15 alkalmazást használok rendszeresen, kb. 1 GB az egész root partícióm. Emiatt minek más disztrib? Itt a FreeBSD, ha tanulni akarok. Amúgy meg az UHU nekem 99%-osan bevált. ]

Nem találom a régi fórumot, csak egy újat, amibe regisztrálni kell.

1999 óta használsz Linuxot? Én vasárnap 1 éve.

LG

megtudod mondani, hogy rossz a kenyér mégsem vagy pék...

Bass*z*a meg mit vesztettunk? Megyek es levetem magam a 24 emeletes tetejerol.

tedd azt, veled mit vesztünk....?

Igazából nem akarok a témába beleszólni, de miért kezd el OS-t fejleszteni valaki, aki nem akarja hogy kritizálják. Mert minden oprendszerben van hiba, mégsem mondják a Debian fejlesztői, hogy hagjuk a francba az egészet, mert csak bugjelentő levelek jönnek vissza. Neked milyen lenne, ha naponta 1400 levelet kellene elolvasnod, hogy "hű de f*sz* az oprendszered". Utána meg nem jutna időd a bugok kijavítására.

egyébként meg ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz:))

húde szeretitek 1mást... ;-)

Sikert, életerőt, Kitartást, segitőket egy nagy kalappal.
Ha lehet akkor szerintem a további verzióknál adj ki RC-t.
RC-t én szívessen tesztelnék.

Joco

Ez azert nyilvan tulzas, de azert nem art ha a melyen letisztelt friszoftver kommunity vegre megerzi merre is forog a Fold :)

En nem probaltam ki a BPL-t, nem is akarom, de ha mar ennyi melot fektetett bele a projectbe, kar lenne ilyennel elb**zni. Vagy csak egyszeruen zsugori paraszt, nehogymar csakugy ingyen barmit lehessen. Pont akkor csinalja ezt, mikor mar majdnem kesz? Gyanus... B**i-e? Szerintem ha hanynia kell, azt is osszezart fogakkal teszi, hogy a suruje bennmaradjon. Vegleny az ilyen.

lol :) Ez kurvanagy volt :) Grat. :)

Udv
-krix-

Remek. Mindenesetre a lepeseddel akkorsem ertek egyet.. Szerinted anno az UHU linux mennyi kritikat kapott ? Hat kb ugyanennyit ha nem tobbet. Ha ok is ezeket a kiteteleket megtettek volna mint most te, akkor mara mar ok is bezartak volna a boltot.

Udv
-krix-

ROTFLMAO! :DDDDDD

Szomorúan olvasom Károly levelét.
A 9-én közzétett blackPanther OS 4.0 áttekintés [portal.fsn.hu] c. cikkemben véleményem szerint építő jellegű kritikákat fogalmaztam meg a BPL-lel kapcsolatban, őszintén remélem, hogy a fejlesztők is elismerik ezt, és megfontolják a tanácsaimat (KDE-fagyás javítása, GNOME beépítése).
Megértem, hogy a csesztető hozzászólásokat nem kedveli a fejlesztő (ki az aki szereti?), de szvsz emiatt még nem indokolt a licenc szigorítása.
Vannak emberek, akiknek semmi sem jó, ők most röhögnek egy jót a dolgon és fikáznak tovább másokat. Tanácsként csak annyit mondanék Károlynak, hogy ne tegye a fentieket, ne járjon a fikázok kedvében, hanem gondolja meg a dolgot. Gondoljon bele, hogy vannak akik örömmel fogadták a BPL megjelenését. Én örültem annak, hogy az UHU mellett létrejött egy másik magyar fejlesztésű disztribúció. Vannak hibái és a verziószámozással sem értek egyet, de úgy látom, hogy a fejlesztő(k) nyitott(ak) az ötletekre, új csomagok beépítésére és ez nagy szó.
A szigorítással se te, se a felhasználók nem járnak jól. Te elveszted a tesztelőközönséget, a felhasználók pedig elesnek egy UHU-alternatívától. Hosszabb távon megkockáztatom, hogy ezzel a lépéssel a BPL kihalását is előidézheted.
A szigorítás szembe megy a GPL/Linux szellemiségével. Jogodban áll megtenni, de nem erkölcsös a lépésed.
További tanácsaim:

  • Vond vissza a szigorítást.
  • Nyisd meg a közösség előtt a fejlesztést. Jelenleg sehol sem látok fejlesztői levlistát, enélkül nem megy a dolog.
  • Tűzz ki célokat. Kezdetnek a GNOME beépítése jól hangzana.
  • Fogadd meg a pozitív tanácsokat. Ne add meg a lehetőséget a fikázóknak, hogy ők röhöghessenek.

Nos, valóvan igazad van, de máris felvetődik itt pár kérdés:
* KDE fagyás ? számomra új! Ilyen report hozzám és a portálra sem érkezett ellenben pl a "More applications" menüpont miatt már vagy 5 felhasználó fikázta le a rendszert. Ez ám a bugreport..;))

* A gnome és egyéb más alkalmazást csak kérni kellett volna a felhasználóknak a blackpanther.hu oldalon az "RPM csomag javaslat" menüpont alatt.

* http://lists.blackpanther.hu

* Semmi bajom nincs azzal ha kritizálják a rendszert vagy a programokat, de olyanok tegyék akik használják, próbálták, és veszi a fáradságot és nyom egy xgettext sync-et a kde-menu forráson majd elküldi a po fájlt ...

* igen az áttekintés nagyon szimpatikus kezdeményezés volt, bár csak napokkal később láttam a 2.6.8.x kernel miatt....

* átgondolom a szigorításokat ;-)

Eddig is volt és ezután is lesz lehetőség jelentkezni teszternek, valahogy azok is elkoptak.... Számukra elérhető volt minden fázisban a rendszer. De ezután sem lesz nyilvános előzetes verzió, hogy válogassam a "miért van (...) , (,,,,), ( ")-jel itt meg ott?" reportokat...

* A KDE Rendszerüzenetek beállítómodul fagyott le minden egyes indításkor. A hangkártyát felismerte a rendszert, szóval nem tudom mi lehetett a gond. Én az arts-ra tippelnék.
* OK, akkor itt jelzem, hogy jó lenne, ha beépítenétek a GNOME-ot a rendszerbe. Szívesen segítenék. Hogy történik az RPM-csomag BPL-be építése? FTP-helyre kell feltölteni a kész csomagokat vagy neked kell elküldeni a spec fájlt + a patcheket és te készíted el a csomit?
* Ez egy fórum vagy ez a levlista archívuma? Fejlesztői listát nem látok, csak egy LiveCD, Final és Vegyes listát. Nem csinálnál egy igazi fejlesztői listát?
* A gond az, hogy sokan nem értenek a Linux-hoz. Sivítanak, hogy nem megy vmi, de nem ismerik kellően a rendszert ahhoz, hogy használható hibajelentést írjanak.
* A következő BPL változatokat is örömmel fogom tesztelni.
* Köszi.

+ két kérdés:
* Hányan fejlesztitek a BPL-t?
* Hogy lehet beszállni a fejlesztésbe?

nem arts hanem kde hiba, és igen az arts-al akad össze. A frissítésekkel javítani fogom, sajnos tisztába voltam ezzel az utlolsó pillanatban előjövő hibával. (ezért a rendszer alapból némítva van a mixeren) A megoldás egyéb hangszerver használata. A gnome ellen nincs kifogásom ha neked ez kell, bár a fejlesztés KDE irányokat vett :)))

A gnome elkészítése nem kis munka lesz, már vannak kész csomagok...

Segítség jól jön, szeretettel várunk!
*Ftp hozzáférést adok a feltöltéshez, és segítséget a fejlesztői bP kialakításához.

*A csatlakozással és a csomagok elkészítésével kapcsolatban keress meg mailben.


* a fejlesztés 3 a tesztelés ~30 fővel indult, de ha a HEADER-t megnézed bármelyik csomagban szerintem nyilvánvaló lesz a jelenlegi és eddigi aktív fejlesztők száma :))) Ide nem számolom a most már külön vonalon fejlődő szerver verziót, és a következő bP -t mert ehhez jelenpillanatban két fejlesztő is csatlakozott, én mivel egyikük sincs itt a nevüket nem említem majd Ők megteszik ha akarják

* "beszállni egyszerű, kbarcza () blackpanther ! hu

* lista: persze, madj megcsinálom de ha van rá jelentkező a karbantartását átadnám valakinek mert arra végképp nincs időm....

Elment az e-mail.

A szűkkörű rc-kkel kapcsolatban azt javasolnám, olvasd el a Katedrális és a bazár c. írást. Itt a HUP-on is megvan valahol. Ez a szabad szoftveres fejlesztés alapműve.
Ha betartanád a benne leírtakat, fikázás helyett inkább patch-eket kapnál és meglódulhatna a fejlesztés, mint a fene.

which "24 emeletes"

En ezt az egeszet egyszeruen megoldanam:

46-os meretu, bold, red betuvel kiirnam az oldalra, hogy:

KULDJ PATCHET BAZ+, VAGY STFU*!

(* shut the fuck up)

debreceni ofkoz.

Egy nagyon sharmos gyereket.

Figyelj ember! ILLEGÁLIS a licenc! Egyébként a RH-nál is le tudod tölteni a binárist, ami nincs meg, az a CD iso! A forrás is elég lehet persze, de szerepeltetni kell mellette mindent. De! Ha te egy GPL-es, fordított CD-t megtiltasz hasznlni, akkor nem vagy GPL előírásoknak megfelelő. De szerintem kérdezd meg az FSF Europe-ot vagy töltsd ki a tesztet ami fent van náluk és az FSF-hu-n is, az is közelebb tudd vinni a megoldáshoz. Amit meg tudsz tilteni: saját telepítő használata, saját menedzsment felület használata, saját alkalmazások használata. Egyébként ez pedig nem btk-s, max ptk-s, hacsak nem bizonyítasz folytatólagosan, nagyobb értékű szoftverlopást. De megnézem, hogy a BP-t felértékelik 1 millió forint fölé.

A tulajdonneveket pedig nagy kezdőbetűvel kell írni. Ez is egy negatív pont. :(

Szerinten nem "pozitiv" hanem EPITO kritikat, akar. a ketto nem ugyanaz.

Szegény-szegény thug, az csak 22 emelet a liftházzal együtt.

Vagy belevetted az adótornyot is ami a tetején van? :)

Ha mégis leugrassz, előtte telepíts fel egy XP-t, hogy egy Windows felhasználóval legyen kevesebb. ;)

Üdv.: Tamaas