Java könyv

Fórumok

Üdv!

Szeretnék karácsonyra kérni magamnak egy java-ról szóló könyvet, ebben kérném a tanácsotokat.

Olyan könyv kéne, ami kezdőknek való, és elvezet legalább a gui programozás szintjéig. Ha bővebb, az nem baj. :)

Annyi segítség van, hogy "ismerek" néhány programozási és scriptnyelvet, pl. C, PHP, JavaScript. De az OOP részről nincs sok fogalmam, többek között ezért is érdekel a java.

Szóval ajánljatok könyvet bátran! :)

(Magyar nyelv előnyben!)

Hozzászólások

Igen ez valóban jó, de még 2002-es kiadás, tehát kicsit régi.
Ugyenennek van egy 2006-os kiadása is, inkább azt javaslom: http://www.kiskapu.hu/index.php?BODY=BookInfo&OP=details&ID=66274&VISIT…
Webvilág - Java 5
Belépés a programozás világába

BaT! Pont az van benne amit igényeidként leírtál!
Itt egy másik link az eredeti kiadónál (Panem): http://www.panem.hu/termekek.php?termopen=171&kertip=#anc171
Nem találom a közvetlen linket. A bal oldali menüben így találod meg: Számítástechnika -> Webvilág (6)
Netes rendeléssel itt kicsivel olcsóbb is!
Letölthető a tartalomjegyzéke, nézd meg és szerintem bele is fogsz szeretni, mert pont ezt keresed.
--
не закурится!

# Objektumorientált tervezés és programozás, JAVA, 1. kötet
# Objektumorientált tervezés és programozás, JAVA, 2. kötet

ezt a két kötetet tudom ajánlani, nagyon részletesen beszél az oop-ről, persze egy kissé elavult, de az alapok elsajátítására alkalmas.

17 eves korom ota nem olvasok magyarul szakkonyveket mert tul gyakran 2-3 eves dolgokrol irnak, ami ebben a szakmaban nem ritkan mar egy elavult architektura. Foleg a Java nagyon rohamosan fejlodik, erosen ajanlom h csak olyanbol tnauljal ami legalabb az otossel (JVM 1.5), de inkabb a hatossal foglalkozik.

Azert is erdemes az angollal probalkozni, mert azok netrol is elerhetoek. Az O'Reilly-s konyveket kulonosen szimpatikusnak talaltam Java-rol.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Hmm, meg is feledkeztem arról, hogy van ez az oldal. Most nézem, hogy van olyan, hogy java-suli. Előbb elolvasom ezt (bár látom, ez még "feltöltés alatt" áll), aztán eldöntöm, hogy kell-e nekem könyv. :)

Szerk: természetesen kell a könyv, mielőtt valaki félreérti... ;)

Nekem van egy ilyen: Java Útikalauz Programozóknak I-II
Nem mai csirke már, de karácsonyig az OPP alapokkal, nyelvi elemekkel megismerkedhetsz belőle. Aztán kitalálod mi a frankó.
Egy üveg száraz fehérért vihető.

Egy rohamosan fejlődő szakmában a könyvek (főleg a fordított, és nem eredeti nyelvű könyvek) nem tudnak lépést tartani a fejlődéssel, én csak felesleges pénzkidobásnak érezném. A Java Tutorialt tudom ajánlani, weben mindig megtalálható az aktuális Java verzióhoz frissített anyag.

Karácsonyra meg kérj valami időtálló dolgot. Ha mindenképpen könyvet, akkor tudományos ismeretterjesztést vagy szépirodalmat.

Gondoltam rá én is, hogy inkább olyan könyv kellene, ami tisztán az oop-vel foglalkozik, csak az a baj, hogy gyakorlati ember vagyok. Azaz nem tudok példák nélkül elméletet tanulni, az pedig nem biztos, hogy működik, hogy fogok egy oop könyvet, meg pl. egy java referenciát, és magamtól hozom össze az elméletet a gyakorlattal.

Igazság szerint nem hiszem, hogy a java nyelv olyan gyorsan változna. Ha változik valami, az gondolom úgy változik, hogy kiegészíti a jelenlegi nyelvet.
Az előre definiált osztályok változása meg talán nem annyira vészes, mivel egyrészt az ember nem használja az összes osztályt, másrészt ha valami nem jó, az ember úgyis utánanéz, hogy mért nem jó. Akkor pedig kiderül, hogy mi változott mire. Harmadrészt én mindig használok referenciát, csak a tényleg gyakran használt dolgokat szoktam megjegyezni. (Tudom, így lassabban halad a munka, de minél többet kódol az ember, annál többet megjegyez. :))

Persze, a Java nyelv illetve az API-k általában visszafelé kompatibilisek (szép is lenne, ha egy rendszerfrissítés miatt a business-critical alkalmazás bemondaná az unalmast). De van sok olyan új nyelvi elem, amelyek kényelmesebbé teszik a kódolást, vagy olvashatóbb kódot eredményeznek, például ilyen az enhanced for loop.

A gyakorlat vs elmélet témakörben: ha tudsz programozni, akkor tökmindegy milyen nyelven teszed azt. Ha meg nem tudsz, csak egy bizonyos nyelvet hazsnálni, és nem érted mögötte az absztrakt koncepciót, akkor rajzolhatnak neked UML-diagramokat meg osztálydokumentációkat, nem lehetne implementálni. Persze, kell gyakorlat is, de egy bizonyos szint felett a tiszta elmélet (meg max. példaforráskódok olvasása) elkerülhetetlen. Amúgy én személy szerint példakódokból, meg papíron programozásból többet tanutam, mint abból, hogy ülök a gép előtt és "kipróbálom,mi történik" alapon nekiállok. Egy idő után az utóbbi módszer átgondolatlan, olvashatatlan kódot eredményez.

Értem. Mégis úgy gondolom, hogy amíg beleásom magam a témába, addig nem érdemes azon izgulni, hogy túl elavult egy könyv. Hiszen a megszerzett tudáshoz később is hozzáilleszthető az új verziók új szolgáltatásai. Annál is inkább, hogy akik már aktív programozók, azok is utólag tették hozzá ezeket a dolgokat a tudásukhoz.

Én természetesen nem úgy akarom megtanulni az elméletet, hogy azt bemagolom (azaz csak java-hoz tudjam hasznosítani a megszerzett tudást). Csupán arról van szó, hogy ha az elméletet rögtön összerakom a gyakorlattal, akkor jobban megértem, miről van szó. Attól, hogy ezt így tanulom, még elsajátíthatom az elméletet úgy, hogy azt később más nyelvvel is tudjam használni.

A "kipróbálom, mi történik" módszerrel én sem értek egyet, mert látom magamon, hogy mennyit ér. Elég sok nyelvbe belekóstoltam, de igazán semelyiket sem sajátítottam el. Mindegyikből csak annyit tudok, amennyit a gyakorlat miatt meg kellett tanulnom. De ha párhuzamosan tanulom az elméletet és a gyakorlatot, az talán sokkal célravezetőbb. A papíron való kódolást igazság szerint csak a lustaságom miatt vetem el. :) Köztes megoldásként lehet olyat, hogy lekódolom az egészet egyetlen egy kipróbálás nélkül a gépen, majd a végén csak ellenőrzésképp próbálom ki.

"Egy rohamosan fejlődő szakmában a könyvek (főleg a fordított, és nem eredeti nyelvű könyvek) nem tudnak lépést tartani a fejlődéssel, én csak felesleges pénzkidobásnak érezném."

Ez azért ebben a formában nyilvánvalóan nem igaz.

Először is ha megjelenik angolul egy könyv, annak a fordításával (átlagos méret esetén) mi körülbelül 6 hónapon belül piacon vagyunk. Nem nagyon tudok olyan "gyorsan mozgó célpontot" mondani a mai informatikában, ami ennyi idő alatt akkorát fejlődne, amivel elavulttá teszi a róla szóló kiadványt.

Másdoszor ne felejtsük el, hogy egy rendszer/nyelv/technológia "gyári dokumentációja" nem arra való, hogy az ember abból tanuljon. Az csak referencia, amelyben megtalálod azt, amiről tudod, hogy keresni kell. Na de amíg azt se tudod, hogy mit nem tudsz, addig könyv kell. (A kérdező pedig kezdő.)

---
Science for fun...

Azt nem tudom, melyik kérd, azt azonban igen, hogy melyiket NE: Angster Erzsébet: Objektumorientált Tervezés és Programozás. Teljességgel használhatatlan. (Értelmetlen zagyvaság az egész.)

Ízlések, és pofonok. Ott kezdi, ahol a part szakad. Egy olyan fejlesztői környezeten keresztül példálózik, ami fizetős. (Borland) A demo verziója pedig alkalmatlan a próbákra.
Ellenben a Netbeansről Bözsi nem is hallott.
Ráadásul a sok ovis ákombákom, a nem létező hivatkozásai a saját mütyürjeire.
Nem érdemes kínozni magad.
Egyszer voltam egy OO konferencián, ahol egy erdélyi 19 éves srác bemutatott egy olyan programot (vagy "csak" prezentáció volt futtatható példákkal? - már nem emlékszem), ami végig viszi az embert Java alapoktól egészen a poliformizmusig. Azt hiszem, az volt a legjobb "Java" könyv. Bat, ha érdekel, felkutatom a fiatalembert, és elkérem tőle az anyagot.

Ezt már nézted? A Sun saját tutorialja, lépésről lépésre halad. Kezdi azzal, hogy is kell ezt az egész Java dolgot elképzelni, mi az a futtatórendszer, hogy történik a fordítás és futtatás (Getting Started), majd jön a nyelv bemutatása (Learning The Java Language), ami mindjárt az Object-Oriented Programming Concepts alfejezettel nyit. Aztán fokozatosan halad tovább a dolog a bonyolultabb nyelvi konstrukciók és a Swing alapú GUI-k készítése felé.

egyetemen volt tavaly java gyakolatom, még megvannak a forráskódok, abból még meg is lehet érteni hogy mi mi. ha akarod, elküldöm, dobj egy mailt

Nem értek egyet az előttem írókkal. Ha a kérdező az OOP és a Java alapjaival szeretne megismerkedni, akkor hóttminegy, hogy 2 napja megjelent, vagy 10 éve létező könyvet olvas el a témáról. Mindkettőből sokkal fontosabb dolgokat tud tanulni, mint amennyire fontos, hogy Timer vagy ScheduledThreadPoolExecutor a használandó Java 6 alatt az időzítéshez.

Ha jó magyar nyelvű OOP és Java könyvet keresel, akkor szerintem innen

http://www.freeweb.hu/negykor/angster/konyv.htm

érdemes válogatni, nyilván preferálva a 9-10-est, hiszen azok a Java könyvek. Arra készülj azért, hogy ezek nem túl könnyed olvasmányok, némi C vagy PHP ismerettel a hátad mögött is sokszor el fogsz olvasni egy-egy fejezetet, mielőtt megérted, hogy miről is akar szólni.

Ha tudsz angolul is, akkor innen

http://www.mindview.net/Books/TIJ/

tudom ajánlani a Thinking in Java című könyvet. Ez igen jól bemutat mindent, amire kezdőként esetleg kíváncsi vagy, és könnyedebb olvasmány, mint az Angster könyvek (persze csak ha jól tudsz angolul). Ha gondolod, bele is kukucskálhatsz, mielőtt megvennéd, letölthető a harmadik kiadás innen

http://www.odioworks.com/download/TIJ-3rd-edition4.0.zip

Jó olvasgatást!

Ha van egy régi könyve persze, hogy nem érdemes az újabb kiadását is megvenni, de ha most akar egyet venni, szerintem butaság a régit választani.
Az Angster Erzsébet könyve és az általam javasolt "Webvilág - Java 5" két különböző stílus. Angster Erzsébet elaprózza, jobban belemegy a részletekbe, vagy inkább másként vezet rá a dolgokra. A Webvilág - Java 5 pedig mindennek a lényeges részét mondja el. Szerintem pont annyit, aminek elsajátítása után már lehet a Java hivatalos (akár angol) doksijait is használni. Az első lépéseket viszont nem árt ha valaki megmutatja. Erre pont jó a Webvilág - Java 5.
--
не закурится!

És ami eddig lemaradt: köszönöm mindenkinek a tanácsokat, ajánlatokat! Osztom pepo véleményét azzal kapcsolatban, hogy ha már így is úgy is veszek (vetetek) egy könyvet, akkor érdemes a kevésbé elavultat venni. Épp ezért egyelőre pepo ajánlata eddig az, ami tetszik. (Vagy csak jól tud befolyásolni, nem tudom. :))

Ami még érdekel: mi a vélemény a "Tanuljuk meg a Java programozási nyelvet 24 óra alatt" című könyvről? Ahogy néztem, az 5-ös java az alapja, legalábbis itt. 24 óra könyvekhez még nem volt szerencsém, de azt tudom, hogy pl. php-hez sokan szokták ajánlani.

Illetve a Computer Books "Együtt könnyebb a programozás JAVA" című könyvéről van tapasztalat?
Itthon van több könyvünk is a Computer Bookstól, de azok elég régiek. Pl. "Könnyű a Windowst programozni!? 1-2", vagy a "PC hardver kézikönyv", vagy a "Programozzunk C nyelven!". Ez utóbbit forgattam a legtöbbet (azaz a többibe maximum beleolvastam, igazság szerint édesapám használta ezeket), összehasonlítási alap nélkül annyit tudnék mondani, hogy elég jól meg lehet belőle tanulni a C nyelvet.

"Ami még érdekel: mi a vélemény a "Tanuljuk meg a Java programozási nyelvet 24 óra alatt" című könyvről? Ahogy néztem, az 5-ös java az alapja, legalábbis itt. 24 óra könyvekhez még nem volt szerencsém, de azt tudom, hogy pl. php-hez sokan szokták ajánlani."

A 24 órás könyvek kifejezetten kezdőknek szólnak, vagyis ha még életedben nem programoztál Java nyelven, akkor jó választás az említett könyv. Ugyanakkor csak ebből tanulva nem leszel profi fejlesztő, viszont a későbbiekben már pontosan tudni fogod, hogy mit kell keresned.

Ami a verziófüggőséget illeti a 24 órás könyvekre általában is igaz, hogy a tartalmuk cirka 90%-ban verziófüggetlen, mivel az új fejlesztések általában csak azokat a kifinomultabb nyelvi szolgáltatásokat érintik, amelyek a kezdő szinten természetükből adódóan fel se merülnek.

---
Science for fun...

Amikor én kezdtem el Java-t tanulni, nagyon sok könyvet megnéztem a vásárlás előtt és az általad is említett Computerbooksos tűnt a legjobbnak. Szinte minden benne van ami a kezdetekhez kell, Java alapjai, OOP szemlélet, grafikus felület stb. Egy nagyon átfogó könyv, kezdetekhez nagyon jó szerintem. Ez már 2-3 éve volt, azóta nem tudom mennyire lett elavult a könyv, de szerintem még mindig használható és árban is elég jó.

"Magyar nyelv előnyben!"

Majd allasinterjun hatranyban leszel...

Inkabb szerezd be a Thinking in Java 4. kiadasat, jol bemutatja az OOP-t, mélyen bemutatja a Java nyelvet, leirja, hogy mi miert olyan, amilyen, mit hogyan erdemes, es hogyan nem szabad hasznalni, meg rengeteg peldakod van benne Persze, csak ha komolyan gondolod a nyelv tanulasat...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

És ami eddig lemaradt: köszönöm mindenkinek a tanácsokat, ajánlatokat! Osztom pepo véleményét azzal kapcsolatban, hogy ha már így is úgy is veszek (vetetek) egy könyvet, akkor érdemes a kevésbé elavultat venni. Épp ezért egyelőre pepo ajánlata eddig az, ami tetszik. (Vagy csak jól tud befolyásolni, nem tudom. :))

Én azt mondtam, melyiket NE vedd meg.

Egyelőre akkor úgy néz ki, hogy könyvből van 3 jelölt:

1. Webvilág - Java 5
2. Együtt könnyebb a programozás JAVA
3. Tanuljuk meg a Java programozási nyelvet 24 óra alatt

Amennyire utána tudtam nézni, ezek a könyvek nagyjából hasonló tartalommal bírnak. Mégis a tartalomjegyzék, illetve a ti és mások hozzászólásai alapján alakult a fenti lista így. Azaz amelyik feljebb van, az jobban tetszik. Ha az elkövetkező napokban nem érkezik olyan hozzászólás, ami megváltoztatná a véleményem, a webvilág könyvet fogom kérni...

Egyébként találtam még egy egyetemi jegyzetet, ami egész jó lenne, csak szerintem írhatna bővebben pl. a guikezelésről.

2. Együtt könnyebb a programozás JAVA

-1.
A szerzője engem tanít. Nem jön be :)
De tényleg borzasztó. A tárgy elvileg "Programtervezés I." namármost, ez a tárgy nekem sokkal inkább "A C++ programozás alapja"-nak tűnik, semmint programtervezésnek. Eddig egy gramm szó nem volt semmilyen algoritmusról, sőt még függvényeket sem ismerünk hivatalosan, nemhogy objektumokat. (jó én igen, de máshonnan) Az órái rém unalmasak, a gyakorlatok meg azzal telnek, hogy hány cöin-pont-get-et kell rakni, hogy felfalja az entereket, a dos ablak el ne tűnjön.
BME-GPK, Gratulálok. Mondjuk, hogyan is várhattam azt, hogy gépész karon megtanítanak végre programozni? (és nem csak kódolni ész nélkül mint eddig)

Köszönöm az információt. Mivel azokat a könyveket, amiket valaki ajánlott, valaki nem, eleve kizártam, így ezt is kizárom. Egyre inkább úgy néz ki, hogy a webvilág marad.

Szerk: azt jól leírtad, hogy az oktatási módszerei nem a legjobbak, de az, amit a gyakorlatban tanít, az mennyire jó? Tehát a "c++ alapjai"-t mennyire érthetően magyarázza? Mert elképzelhetőnek tartom, hogy ugyan nem azt tanítja, mint amit kellene, de amit tanít, azt jól tanítja.

Beázott a tető!
Most már minden ajánlott könyv ellen van valakinek kifogása. :-{(E
Neked se' lesz könyved karácsonyra! Kérj inkább édességet, az olcsóbb is valamivel!

Amúgy az általad említett Nagy Gusztáv tanárúr által írt jegyzet tényleg jó, de a GUI készítést nem tartalmazza. Itt azt ígérte, hogy a folytatásban lesz Swing is, azaz GUI fejlesztés is.

--
не закурится!

"Beázott a tető!
Most már minden ajánlott könyv ellen van valakinek kifogása. :-{(E
Neked se' lesz könyved karácsonyra! Kérj inkább édességet, az olcsóbb is valamivel!"

:)

Tényleg a jegyzet lenne a legjobb, sajnálom, hogy az alapok után nem abba az irányba indul el, amerre én szeretném. Úgyhogy most összegyűjtöm a miérteket, hátha kiderül, hogy nekem valójában az egyik mégiscsak megfelelne...

Én a bolti könyvekből ezeket ismerem:
1. Webvilág - Java 5
2. OO tevezés és programozás Angster Erzsébet
3. Tanuljuk meg a Java programozási nyelvet 24 óra alatt

Néhány szót írnék mindegyikről:
1.) Egyszerű. Az általad leírtakat mind tárgyalja, de semmi hókuszpókusz nincs benne. Szerintem könnyen érthető is. Ha neked esetleg nem elég, akkor kiegészítheted az interneten fellelhető doksikkal. Pl Nagy Gusztáv jegyzetével. Mire a GUI-hoz Swing érsz, addigra értened kell az OO elvet annyira, hogy ne okozzon gondot.

2.) Két kötetes, szerintem kicsit bőlére van eresztve, bár el kell ismerni, hogy alapos. Angster Tanárnő bevezet néhány saját osztályt (pl. "Console" a karakteres konzol inputhoz), amivel a kezdeteket leegyszerűsíti, de ha máshol, másik környezet előtt ülsz a géphez, akkor zavarba ejthet azok hiánya. Ettől eltekintve szerintem egészen jó. A türelmetleneknek mondom, kicsit lassú terjengős, de részletesen magyaráz. A két kötetet meg kellett valamivel tölteni. Legalább nem blablával töltötte meg.

3.) Ezt a könyvet egy ismerősöm használta én csak belelapoztam. A 24 órás sorozat könyvei, lényegre törőek. A gyors használatbavételt célozzák meg. Gyakorlatilag 24 leckére osztanak fel mindent, így a Javat is. Csak szubjektív véleményt tudok mondani. (Bár eddig is ezt tettem.) Nekem az előző kettő jobban tetszik. A 24 órás sorozatból a PHP 4-et kezdtem el csinálni és nem bántam meg, de nem mentem sorban a leckékben, és időközben váltottam másik könyvre. Igaz a PHP verzióváltás volt a könyv váltás a fő oka. Amire váltottam (Bevezetés a PHP5 programozásába Jééé! Ez is Panem kiadó.) abból nincs Javas. Szóval ez is olyan, hogy van akinek fekszik a stílus meg a módszer és van aki idegenkedik tőle. De ez mind a három könyvre elmondható.

Szerintem mind a három könyv használható!
Ha egyszerűen és lényegre törően akarod megtanulni a Java-t akkor az elsőt válaszd.
Ha pedig van bőven időd és szeretnél elrágódni a dolgokon, akkor az Angster könyv lehet hasznos.
Ha ütemes penzumokat akarsz akkor a harmadikat lehet jó választás!

Amúgy bármilyen könyvet választasz, lesz egy csomó dolog aminek magad kell utána járnod. Szerencsére az Interneten sok anyag van, csak meg kell találni.
--
не закурится!