ftp.fsn.hu szerverprobléma

Címkék

Mivel naponta legalább 10 ember kérdezi meg az iRC -n, hogy miért nem volt elérhető az ftp.fsn.hu (CNAME ftp.hu.debian.org), ezért álljon itt egy kis napló a dologról.

Az fsn ftp szerverét Nagy Attila (bra) adminisztrálja. A szervert az Axelero hostolja egy 100MBps vonalon.

Tehát a leállás rövid története (bra írta):január. 11.

20:28-kor (CET) megáll az FTP szolgáltatás az ftp.fsn.hu-n

21:15-kor a HTTP szolgáltatás is elérhetetlenné válik

21:26-kor felhívom az Axelero ügyeletesét és újraindíttatom a gépet, amely 10 perc múlva még mindig elérhetetlen. Többszöri beszélgetés után kiderül, hogy a gépnek valamilyen hardveres problémája van. Az ügyeletessel és a bent lévő rendszergazdával történő megegyezés után abban maradunk, hogy szombaton

bemegyek és megnézem a gépet. A szolgáltatás egyelőre ismeretlen okok miatt szünetel.

jan. 12.

12:00 órára sikerül bejutni a gépterembe, ahol kiderül, hogy a komplett Adatpark költöztetés alatt áll, a feladat végrehajtására pedig kevés idő van, így sietniük kell. Ügyfelet emiatt nem is fogadnak. A gépbe 4 új merevlemez kerül beszerelésre, emiatt a számítógépházban lévő

összes eszközt ki kell venni, majd az új helyükre szerelni.

16:00 órára a gép hardveresen kész, de az Axelerosok jelzik, hogy sajnos nem tudják tovább biztosítani a konzolt, így a géphez csak este 8 körül lehet majd ismét hozzáférni.

20:00 órakor telefonon történő érdeklődésre 21:30-as időpontot kapok, addig forró csoki, McDonald's...

21:45-kor sikerül a géphez újra hozzáférni

22:45-kor az ftp.fsn.hu ismét elérhetővé válik. A problémát egy hibás diszk okozta, amelyet üzemen kívül helyeztem. A szerver az Axelero harmadik emeleti gépterméből a második emeletibe került át.