32, vagy 64 bit

Fórumok

Sziasztok.

A helyzet a következő:
Kicseréltem a gépemet egy a kor igényeinek megfelelő szerkezetre. A szerkezet támogat 64 bitet. Az eddig telepített linuxot sikerült rá átpakolni, így az újratelepítést megúsztam.
Viszont az eddig telepített linux disztribúció 32 bites.
A kérdés az, hogy lehet-e ebből 64-bites operációs rendszert csinálni anélkül, hogy újra kellene telepíteni az egészet?
A disztró: ubuntu 8.04 (gnome)

A válaszokat előre is köszi.

Hozzászólások

Fordítasz egy 64bites kernelt. Bár a már feltelepített csomagok akkor is 32bitesek maradnak... (javítsatok ha tévedek, nem vagyok szakértő:P)

Miért? Én jelenleg egy teljesen 64bites rendszert használok és semmi gondom nincs vele. Lehet hogy nem használom ki de ártani nem árt. Nekem egyedül windowsnál volt bajom a 64 bittel, egy csomó progi nem ment rajta, de hát nem kell windowst használni :D (vagy akkoris csak 32 biteset)

Highmem supporttal ki tudsz hasznalni max 64GB-t, ha a processzor tud PAE-t (ez PII pro ota van, jol tudom?), tehat ez onmagaban nem indokolja a 64 bitet. Ellenben mereseim szerin 64 biten gyorsabban megy egy core2 q6600 cpu intenziv alkalmazas futtatasa soran (kb 28%-kal gyorsabb). VMWare workstation viszont teljes kernel lockupot produkal (2.6.23? ota), ezert vagyok jelen pillanatban megis 32 biten. Osszessegeben szerintem a 64 bit tehat megeri, csak belene szaladj egy vmware dologba mint ahogy en.

Akkor én feleslegesen használok a desktopomon Slamd64-et, kb másfél éve.... Szöveg-táblázat-kép-videoszerkesztésre, böngészésre, ETQW-zésre meg mindenre.

Sőt ha undorító fleses honlapokat akarnék nézegetni, a java miatt feltelepített 32bites firefoxra még a flashplayert is biztos fel tudnék rakni. Feltéve, hogy a macromedianak még mindig nem sikerült portolnia eme kiváló alkalmazést 64bitre, ami azért nem semmi. Bocs, a flash-el kapcsolatos hírek kb pont annyira érdekelnek, mint a flashes honlapok.

Komolyra fordítva: 64 bites gépen használj nyugodtan 64bites oprendszert, desktopon is, szerveren meg mindenképp.

--
http://csuhai.hu

Komolyra fordítva: 64 bites gépen használj nyugodtan 64bites oprendszert, desktopon is, szerveren meg mindenképp.

Komolyan, ne szivasd magad 64bites OS -el ha desktopnak szánod(ha már kvm, qemu, vmware -t szeretnél, akkor használj 64 bites OS -t, de az már nem kifejezetten desktop használat).
Persze tudom, hogy sok mindent meg lehet oldani 64bites os alatt (nekem is sikerült a java -t és a flash -t is életre kelteni, de nem egy perc volt az egész), de ha valaki a unix kezdőbe ír, ne bíztassuk az önszivatásra.

--
http://laszlo.co.hu/

lassan 3 éve használok linuxot, másfél éve windows nélkül, kizárólagos oprendszerként. azért írtam a unix kezdőbe, mert ennek a témának soha nem olvastam utána, mivel nem volt aktuális, a gépem nem volt alkalmas futtatni a 64 bites rendszreket. most az lett, így elkezdtem érdeklődni a téma iránt. nem fogok meghátrálni attól, hogy flash, vagy java plugint kell hegeszteni.
::sumo.conf::

Szerintem, és ezt tapasztalatból írom, senki nem szív meg semmit ha a megfelelő vasra a megfelelő oprendszert telepíti. 64 bitesre 64biteset, 32-re 32-t. 32bites PC-kre se szokás Commodore emulátrot telepíteni oprendszerként... Pedig azon még a Wizard of War is elmenne....

Szóval ne a sun meg a macromedia döntse már el, hogy milyen oprencerem legyen. Elég bénaság, hogy 5-10 évvel le vannak maradva szoftverfejlesztésben. Java és flash nélkül is van élet, de ha mégis szükség lenne rájuk, akkor arra is van megoldás. Ezen két alkalmazás mellet viszont az ember gépén szokott még lenni pár progi, ilyen lényegtelenebb fajták mint pl kernel, különböző fordítók, x, irodai progik, képszerkesztők, hang és videoszerkesztők, kódolók, stb...

--
http://csuhai.hu

Ha külön partición van a /home, akkor telepítsd újra a rendszert amd64 iso-ról és csatold telepítésnél a /home-t. Utánna fel a csomagokat amiket hasznász és az összes beállításod megmarad.

lets start 32 vs 64 bit flame fight !
:)
szal mikor megvettem másfél éve az új lapomat egy celerond D procival, egyből 64 bites xp-vel és ubuval próbálkoztam. nos a szoftvertámogatás szegényesebb 64 bitre. tehát nincs annyi választék a 64 bitre fordított programok közül.
olvastam több helyen véleményeket, teszteket. egyes programok gyorsabban futnak 64biten, egyes programok pedig lasabbak a 32-bites rendszerekhez képest.
... gondolj bele, hogy minden memóriaművelethez 64 bit hosszú címzést kell végezni. ezért logikus, hogy a memóriát sokat használó programok kissé lassabban futnak 64 biten, mint 32-őn. ez persze nem egyenesen arányos.
a tapasztalataim bebizonytották, hogy 64 bitre csak akkor van szükség, ha az ember 4 Gb-nál nagyobb memóriát akar használni.
Jelenleg az asztali gépemben két darab 1gb-os memória van. Előreláthatóan még vagy egy évig nem bővítem a memóriát... és akkor is majd valszeg csak két darab 2gb-osra cserélem majd...
úgyhogy a részemről 64 bit sztornó...

--
Who is Peter Whoosing?

Sajnos az x86_64 XP halvaszületett próbálkozás (kifutó rendszer, nincs és nem is lesz rá támogatás)

" ... gondolj bele, hogy minden memóriaművelethez 64 bit hosszú címzést kell végezni."
VISZONT! Az x86_64 feltételezi az SSE, 3dnow és hasonló kiegészítő utasításkészletek meglétét, míg a sima i386 nem - általában óvatosan készítik rá a binárisokat, hogy sokmindenen elfusson, még nagy rendszerigényű alkalmazásoknál is (pl. 32 bites Mayában semmilyen platformon nincs SSE2, csak a 64 bitesben, pedig szinte biztos hogy az előbbivel sem 300 MHz-es Celeronon fognak szenvedni - a teljesítménykülönbség 4 GB-nál kisebb memória estén is óriási)
Tehát egy x86_64 program nem a hosszabb memóriacím miatt lassabb, hanem a jobb CPU optimalizáció miatt sok esetben pont *gyorsabb*.

Persze mindez bináris disztrokra és zárt forrású programokra értendő, amit kézzel fordítasz, annak természetesen azt állítasz be amit nem szégyellsz.

Ez így ebben a formában nem igaz. :D Az van ha valaki ""teljesítményprogramokat"" ír ott is megmutatkozik a 64-bit előnye. Nekem a 32-bitre fordított és írt iterációs programom kb 25-30%-al lassabban fut mint a 64 bites (nem mindegy hogy 4-vagy 3 nap alatt fut le). Nem tudok most benchmarkot mutatni, mert a 32-bites rendszer már nincs meg. Egy oka van a 32-bitnek, hogy rengeteg zárt kódu cucc csak 32-bitre létezik. De a multilib-es megldás 64-bitre (nekem az van, de létezik a 32-bites chroot is) semmi gondom vele (bár az elején volt dögivel, de már kiforrott).

Ui: A memóriakezelés semmiképp nem lassabb azt is mértem az is gyorsabb, de csak ha jól írod a kódot.

"gondolj bele, hogy minden memóriaművelethez 64 bit hosszú címzést kell végezni. ezért logikus, hogy a memóriát sokat használó programok kissé lassabban futnak 64 biten, mint 32-őn"

mar bocs, de ez marhasag. ugyanugy egy regiszterben van a cim, es ugyanannyi ido kikeresni a memoriaban. viszont azert gyorabb a 64bit, mert nem 8 hanem 16 regiszter van (plusz az sse regiszterek, amibol szinten duplaanyi van). Ez mar sokszor le volt itt irva, ha nem teljesen erted az ervet, nezz utana mi az a regiszter:)

- Use the Source Luke ! -

+1, lol

nem tom hogy lehet ilyen marhaságot írni: 64 biten a memóriakezelés ugyanúgy egy elemi művelet, pont ezért jobb: nem kell trükközni a >2^32 címek használatához

Mindemellett ha nincs szüksége valakinek a 64bites rendszer valamijére, nem ajánlom. Persze mindent meg lehet oldani, de ha az ember nem mazochista, akkor minek szereti fölöslegesen szivatni magát. Az említettek lényeges teljesítményjavulást nem hoznak, viszont potenciális kényszer-hackeket igen. (ld. flash, vagy ami még problémásabb: javaplugin).

Nemrég pl. heteken át szívtam, mert értelmes hibaüzenet nélkül sehogy sem akart valami menni (open source docsis config generátor, kábel modemekre csinál konfig filet), és a végén kiderült, hogy 32 bitre fordítva működik a progi, 64-re nem.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Mondjuk a címzés gyorsasága tényleg nem ellenérv. Bár címet nem csak regiszterben lehet megadni, de ugyanazt a típusú műveletet a 64 bites processzorok nem azért csinálják gyorsabban, mert 64 bitesek, hanem mert az arhitektúra át lett dolgozva.
A 4GB feletti terület címzése akkor jön szóba, ha a programot magad írod, egy 32 bites gépre írt 32 bites program eleve nem akar 4 giga fölé címezni. Ha adatmennyiség miatt szükség van rá, akkor jöhet a 64 bit.
Az is igaz, fejlesztők nem törik össze magukat a 64 bites fejlesztésekkel.

"Mindemellett ha nincs szüksége valakinek a 64bites rendszer valamijére, nem ajánlom.[...]Az említettek lényeges teljesítményjavulást nem hoznak"

ezt magyarazom, hogy ketszerannyi regiszter van (eddig volt 8 32 bites, most van 16 64 bites), es ez nagyban noveli a teljesitmenyt. Mint mar parszor irtam, kevesebb a register-spill (regiszter kiirasa a memoriaba, hogy legyen hely az uj adatnak, aztan a memoria visszaolvasasa a regiszterbe ha mar nem kell a hely, viszont megint kell a kiirt adat) a kodban, marpedig az eddigi keves regiszter miatt sok volt a register-spill. Ennek a tobb regiszternek amugy nincs koze a 64 bithez, csak annyi, hogy vele egy idoben vezettek be, az amd64/em64t reszekent.

- Use the Source Luke ! -

pont erről beszélek: forrasbol + nspluginwrapper-0.9.91.5 nekem nem kellett, és nem is akarok ilyennel foglalkozni

Márt csak azért sem, mert nem szeretek pont az lenni, akinek nem megy egy hack. A repos csomagok önmagukban pedig sokkal megbízhatóbbak.

Java applet pluginről nem is beszélve.

Működik.
Időközben lecseréltem a rendszerem 64-bites ubuntura.
Leszedtem az iso-t, feltelepítettem és minden működik, mindenféle hegesztés nélkül. A disztró által szállított 64-bites nvidia driverrel szépen megy a 3d, firefox - flash hiba nélkül. elsőre megy csomagkezelőből telepítve. Persze nspluginwrapper és 32 bites flas9, de ez engem, mint felhasználót nem kell, hogy érdekeljen. Rákattintottam a flashplugin-nonfree csomagra, kijelöltem telepítésre, letöltötte a szükséges csomagokat és kész. Működik.
::sumo.conf::

IMHO x86-on a 64-bit előnye:
-sebesség: lefordított, és optimalizált programok pusztán azért is gyorsabbak (lehetnek), mert az adatok 64 bites regiszterekben tárolódnak, és ezekből eleve több is van az AMD64 kiterjesztésben. És ugyebár a processzor csak a regiszterekben tárolt adatokon tud műveletet végezni. (tudomásom szerint)
Ma már viszont nem nagyon fejlesztik a csak 64 bites processzorokat, tehát egy 64 bites proci már csak azért is gyorsabb mert újabbb, még 32 bites kódnál is.
-memória címtartomány: a 64 bites rendszereken is csak 48 bitet használnak címzésre, de az ugyebár jópár nagyságrenddel több mint a 32 biten megcímezhető memória.
Tehát, szerintem ezen rendszerek előnye igazából csak e két esetben jön elő. Ha valakinek ezekre nincs szükség, annak meg mérlegelnie kell, hogy az összes általa futtatot alkalmazás és segédprogram működik-e 64 bites rendszeren.
Mert ugyebár a mixelés nem ajánlott... tapasztalat.