SATA Raid nem indul.

Sziasztok!

Most már lassan fél éve használok egy Silicon Image (Sil 3512A) SATA Raid kártyát Raid 1 set-tel probléma mentesen (XP Home), de most 17.00-kor lelőttem a vasat, hogy intézzem az egyéb ügyeimet, majd akartam indítani, de valamiért nem akarja az igazságot!

A gép megcsinálja az összes tesztet, felismeri a DVD aztán indulna a boot a kártyáról.

Ilyenkor ki szokta írni, hogy: The rebuild will continue after boot sequence... (vagy valami ilyesmi), aztán néhány másodperc után indul a winfos, most meg kiköhögi, hogy ő kicsoda, és semmi. A HDD indikátor led folyamatosan világít.

Hagytam 1 órán keresztül, de továbbra is semmi. Fagyni nem fagy, mert a numlock műxik. Nem történt semmilyen beavatkozás, a gép fél éve nem volt kiszedve a helyéről.

Szerintetek hogyan kezdjek hibát kutatni?

Sándor

Hozzászólások

Annyival előrébb jutottam, hogy ma reggel kiköhögött egy újabb üzenetet, mi szerint:

Raid1 set is in critical state!

:(

Na ma egész nap berháltam ezt a szemetet, és a következőre jutottam:

Beverekedtem magam a Raid Setup-jába, ahol is a Device0-ra (master) aszonta a Raid Set-ben, hogy DROPPED, a Device1-re (slave) meg, hogy CURRENT.

Felcseréltem a HDD-ket és indult a rendszer, ha vissza cseréltem akkor meg a Raid kiabált, hogy a helyzet kritikus, és a továbblöködésre: NO SYSTEM DISK.

Gondoltam, akkor most élesbe kipróbáltuk a Raid 1 adottságait, de!

Töröltem a Raid káryán a set-te, behergeletem az XP-t és egy diagnosztikai programmal leellenőriztem a hibásnak titulált HDD. Teljesen hibátlan!

Nézegettem a hianaplót, és kb. dec. 10-től 2-3 naponta dobott a Raid illesztője egy ilyen hibaüzit:

Az illesztőprogram megállapította, hogy az eszköz (\Device\Harddisk0\DR0) előre jelezte, hogy hibázni fog. Azonnal készítsen biztonsági másolatot az adatairól, és cserélje ki a merevlemezt. Valószínűleg hiba fog történni.

Ezek után az eredetileg Device1-et elhelyeztem Device0-nak az eredetileg Device0-t pedig Device1-nek és rendeltem tarcsiba egy ugyan ilyen HDD-t.

Most egy órája megy a gép, és már megint van hibaüzi a logban. És a vicc! Ugyan az! Mer én aztat gondoltam, ha szar a HDD, akkor illene vinni a hibát is! Így a hibaüzenetben a Harddisk1-nek kellene szerepelnie! De nem! Tök u.a..

Akkor most mi van?

Hát ez nagyon jó én most pont így vagyok, nem raides winyó, csinálja hogy a gép megmerevedik kb. fél percre , világít a töltés jelző. Win. naplóba pedig a következő üzenet áll: "Az illesztőprogram megállapította, hogy az eszköz (\Device\Harddisk0\DR0) előre jelezte, hogy hibázni fog." Valaki tudja mi okozza , vagy mi ez?

SATA kábel ellenőrzés, esetleg csere?

Egy gép hasonló hülyeségeket produkált, de minden teszt negatív volt, már a hajamat téptem :) (egy másik topikban már írtam róla). Egy kábelcsere megoldotta a gondot. Sőt, visszagondolva, volt egy olyan eset is, ahol elég volt kihúzni, meg visszadugni a SATA kábelt. (Korábban is fikáztam magamban rendesen ezt a trutyi műanyag megoldást, főleg a tápcsatlakozót. Nem igazán úgy néz ki, mint amit hosszú távra terveztek.)

Gyors megoldás sajna nincs :(
Éppen kisérletezgetek egy sil3112A SATA chiopes alaplappal. Két, használt, SATA-I WD 80G disk van rajta. Mind a Linux szoftver raid mind a chiphez tartozó BIOS - szoftver raid -el azonos hibákat generált - Linux alól (itt egyszerűbben tudok nagy fájl irogatásokat produkálni). Sajna nem igazán világos mi a baja, de belenyomja az aktuális konzolba és gyakorlatilag "reszeteli" a vezérlőt! Miért is érdekes ez? Azért mert a lapon Intel ICH5 -ös SATA csatik is vannak, ha az egyik disket erre teszem a másikat meg a sil3112 re és Kinux szoftver raid -et használok, a hiba megszünik!?
Olyan mintha a 3112 nem bírná követni a sebességet.
A te esetedben, először is mentenék - egy másik hdd -re. És valami stressz tesztet megnéznék, ajánlok valamilyen Linux live cd -t. Beizzítani a smartot, kérdezze le, aztán nekiugrasztanék valami nagy fájl műveletet (dd -vel és /dev/zero -val). Nálam már egy-két giga másolása/generálása közben megjelenik a hiba. Aztán ebből kitalálhatod, hogy disk vagy kártya, esetleg kábel és melyik.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.