Alaplap...AMD Athlon XP Palominohoz

Fórumok

Sziasztok!

Sajnos az eddig stabilan (5évig) üzemelő asztali gépem alaplapja beadta az unalmast, és most valamilyen megoldást kell keresnem. ABIT KR7A-133 VIA KT266A típusú alaplap volt, amiben egy AMD Athlon XP 1700+ Palomino magos processzor ketyegett. Ha teljesen új alaplapot vennék, akkor a mai technológiai újítások miatt memóriát, videókártyát, processzort is cserélhetnék, erre pedig nincs pénzem. Ti mit javasolnátok? Lehet még ilyen típusú alaplapot használtan venni? Előre is köszönök minden segítséget! Bármilyen tanácsot szívesen fogadok alaplapvétellel kapcsolatban.

Üdv. Tocs

Hozzászólások

Chaintech 7NJL6, még kifoghatsz egy garosat is.
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Nekem bejött egy halom találat... http://www.google.com/search?q=alaplap+socket+A&ie=UTF-8&oe=UTF-8
Nem rég kínlódtam én is ezzel ( ecs deszka, full integrált, 2002-es, amd athlon xp 2000+, 768 ram ddr1) , csak aztán rájöttem, hogy jobb ha lecseréltem a procit is egy intelre ( 775 ), így lett egy deszkám, ami fogadja a ddr2 és ddr1 memóriákat ( nem kellett ramot vennem, nekem még ddr1 van ) van integrált vga-ja, de van agp és pcie is rajta. 29 papírral megúsztam... De a fenti linken van 8k-ért is deszka...

üdv: pomm

Ebben vagyok én is bizonytalan... tény hogy jelenleg nincs pénzem kicserélni mindent, de lehet ha gyűjtök rá akkor hosszabb távon jobb lenne, mint most venni egy használtat. Köszönöm azért az ötleteket. Gugliztam én is amugy, de nekem egy konkrét széria kellene ami kifejezett jó. (sajnos Abit KR7-et nem találtam eddig használtan)

Ez kb. ugyanolyan, mint hogy az ECS gyártja az Apple iBook notebook modelljét (vagy gyártotta anno). Mégis van különbség egy ECS notebook, és egy Apple notebook között minőségben.

"Az ELITEGROUP az elmúlt években a világ egyik legnagyobb alaplapgyártója volt, természetesen nem maradhatott ki a notebook bizniszbõl sem. OEM beszállítója több ismert márkának, pl. az ELITEGROUP gyártja az Apple iBook notebook modelljeit."

És még nagyon sok ehhez hasonló példát lehetne mondani...

tévedés. az Asus tervez, a dzsungaszoknyás lányok pedig legyártják valahol az üzbepakitadzsikisztánt és hajdútatarudalányt légúton összekötő szakasz felező merőlegesén, a metszésponttól kb 450millió fényévnyire. ettől függetlenül sajnos nem nagyon lehet eltérni tőlük (K7VT4APro, K7S41GX), mivel még finoman gyártják, a többi S462 alaplappal ellentétben.

egyébként rohadt lassú deszkák, főleg a sis-es: egy asus a7n8x-nek képest alig üti meg a felét (sebesség, szolgáltatás). ellenben elég stabil mindkettő.

--
senki földjén, senki fia

Sztem veszek egy ASUS A7N8X-et újonnan 13.000-ert innen
http://www.asus.hu/index.php?i=alkatresz
Ha mégsem lesz raktáron valamilyen ok miatt, akkor ABIT NF7-S2G, vagy ASUS A7N8X, de persze mindkettő már használtan... A Chaintech 7NJL6-nak is utánanézek. Bár ezt a márkát nem igazán ismerem.

Abit KX7-333. Nekem 6 eve tokeletesen (leszamitva a meghalt alaplapi chipsetventit) mukodik. Soha, semmi bajom nemvolt meg vele.

Szimpla mázli. Nekem kb két évig volt a gépben Epox lap, aztán az megdöglött és újabb két évig Asus A7N8X, ez meg ebben a hónapban döglött meg. Igaz a gép folyamatosan megy. Így hát lecseréltem a jó öreg 2400+ Tbred.B-t egy 3500+ AM2 socketesre. Érdekesség: minimális teljesítménykülönbséget lehet érezni a két gép között, nem többet mint 15-25%-ot, pedig kicsit több mint 4 év van a két proci között.

Nekem a múlt hónapban (EPoX 8KTA3L+), de egy gyári hibás Chieftec (GPS-450AA-101) táp miatt. Neked nincs problémád a táppal?

Egyébként az a 15-25% az érzésre van vagy lemérted valamivel? Az 512SD, 1333-s Thunderbird kombómat most cseréltem 2 giga DDR2-800 + 3800+-s X2-re, nem kicsit gyorsabb az XP, pedig a régin is jól ment (I/O teljesítmény kapásból két-háromszorosa ugyanazokkal a diszkekkel. pl. Nagyon meglátszik a betöltési időkön, nomeg gyorsabb, sokkal.).

___
A backup olyan mint a sör. Egy backup nem backup, két backup fél backup, három backup egy backup. Egy backup nem backup...

Enermax táp, elvileg nincs gond vele. A teljesítménykülönbséget csak úgy érzésre mondom *, nyilván valamilyen szintetikus benchmarkban jóval nagyobb különbség lenne, meg az enyém csak egymagos proci. Windowsról nem tudok nyilatkozni, az ezen a gépen nincs. 1 giga RAM volt a régi gépben, és annyi van az újban is.

* Azért van valamilyen teszt is, nem csak hasra mondtam: TV-ből szoktam felvenni mencoderrel, az leginkább prociigényes. A régi gépen kb 60% prociidőt evett meg a felvétel, az újon meg 40%-ot, ugyanazzal a beállítással.

Enermax az tényleg jó, de lásd előző post. Nekem is sikerült befürödnöm egy Chiefteckel, pedig azok se gagyik. Az előző Chieftec kb 13 hónap alatt végezte ki a most kb 5 éves Epoxom.

Ok, ha érzésre kellene megmondani, akkor azért én se mondanam azt, hogy ennyivel gyorsabb, és amivel gyorsabb, annak egy részét is rá lehetne fogni az I/O sebességnövekedésre. De nekem azért meglátszik, ha pl játszok vagy valamit fordítgatok.

Az A64-k meg érzésre szerintem se sokkal gyorsabb (haverom 939-s A64-e járt már kezem alatt többször), viszont azért a nyers erőnek ott is meg kellene látszania.

Mondjuk az tény, hogy nincsenek akkora különbségek, mint mondjuk azelőtt 4 évvel. (97-ben kaptam a P200-m, 2002 májusában frissítettem a Thunderbirdre, most meg a fent említettre.)

___
A backup olyan mint a sör. Egy backup nem backup, két backup fél backup, három backup egy backup. Egy backup nem backup...

Egyenlőre ugy néz ki, hogy fogok venni egy új alaplapot és processzort. De ebbe az új alaplapba még elvileg be tudom rakni az agp-s videokarit, és a ddr266mhz-es memóriákat.

Tud valaki valamilyen véleményt mondani erről az alaplapról:
MSI K8T Neo2-F V2.0 (3év garival)
Ezen socket 939-es proci foglalat van. És veszek bele egy AMD Athlon 64-et. Mindezt együtt kb 20.000Ft-ert

Ha jól tudom, ilyen megy kb 3 éve egyik netes ismerősömnél szerverként. Eddig nem volt vele gond. Egy haveromnak meg Neo4-e volt kb 3 napig, az meg gondolom nem mérvadó :)

Fentebb említette valaki az ASUS-t. Nos, nekem azért annyira nincs vele jó tapasztalatom. Valahogy nem érzem rajta azt a húdenagy minőséget, mint amit sokan dícsérnek. Pl. eddig két darab Asus K8N-t láttam, egyik a volt ablérlőtársamnál, másik haveromnál, egyik se a húdenagy sebességről és a gyorsaságról meg stabilitásról híres nekem. Másik érdekessége (de ez a "kisgépemben" lévő Asrockomra is igaz) hogy ha pl kihúzod a PS/2-s billentyűzetet, akkor nem megy, ha visszadugod. Az Epox-l soha nem volt ilyen probléma. A mostani Gigabyte-met meg nem próbáltam.

___
A backup olyan mint a sör. Egy backup nem backup, két backup fél backup, három backup egy backup. Egy backup nem backup...