A Microsoft a Novell szerződéshez hasonló megállapodást kötött a Xandros-szal

Az Eweek egyik mai cikke szerint a Microsoft egy vállrándítással elintézte azokat a licenceléssel kapcsolatos törekvéseket, amelyek azért folynak, hogy megakadályozzák a tavaly év végén köttetett, vitatott Microsoft-Novell megállapodáshoz hasonló szerződések létrejöttét. A szabad szoftveres közösség ellenkezése dacára a Microsoft a tavalyi megállapodáshoz hasonló, széleskörű, 5 évre szóló szerződést kötött a Linux disztribútor Xandros Incorporated-del.

David Kaefer, a Microsoft szellemi tulajdonjogaiért és azok licenceléséért felelős igazgatója elmondta, hogy a megállapodás - amely részleteiben hasonlít a Novell-lel kötött szerződéshez - biztosítja a Xandors Inc. ügyfeleinek, hogy azok jogosultak a Microsoft szellemi tulajdonjogai alá eső szabadalmak használatára. A szerződés létrejöttét elvileg ma jelentik be. A szerződés értelmében a két cég az alábbi területeken működik majd együtt: rendszer menedzsment interoperabilitás, szerver interoperabilitás, office dokumentumok kompatibilitása, értékesítés, marketing támogatás és szellemi tulajdonjog garancia, biztosítás.

Az Eweek cikke itt.

Hozzászólások

tudod... én ennek örülnék. csak tudod az eddigi ms üzletpolitika inkább félni enged, mint hinni ebben :( a konkurencia nem az, amit az amcsi cégek megtűrnek. pláne egy akkora monstrum, ami már politikai erőt is képvisel (ld. a pereikbe "diplomáciai ráhatással" is próbáltak beleszólni. szóval a békésről nekem mások a fogalmaim.

> rendszer menedzsment interoperabilitás, szerver interoperabilitás, office dokumentumok kompatibilitása,

No offense, de ha ebbol tenyleg megvalosul valami, az szerintem nem valik a karunkra.

A Microsoft az nem karitatív szervezet, ezt eddig is láttuk.

Amire gyanakszom az az, hogy a torta egy szeletéből kiszorult, ahol nem az ő vackaikat használják. Akkor inkább az élére áll az új dolognak és onnan is pénzt akar kasszírozni. Elvégre a Linux terjedését eddig is az gátolta elsősorban, hogy (főleg 3-4 évvel ezelőtt) nem voltak nagy cégek akik supportálják. Hát most lesz egy nagy cég aki supportálja ezt is és még a microsoftos szabadalmi perektől sem kell tartania az ügyfélnek...:-)))

Ha emlékeztek rá, a 90-es évek elején Bill Gates csak játékszernek tartotta az Internetet és fintorgott rá. Pár évre rá a Microsoft weboldalán a címlapon: Welcome to the Internet!

Van egy arcuk az biztos...:-)))

Nem ertem miert kell iderangatni egykori tevedeseket, persze jot kacagunk a 640k-n is, de az vesse ram az elso kovet, aki meg soha nem tevedett. A jo cegvezeto onnan ismerszik meg, hogy ha egyszer valamire azt mondta "not intrested", siman megvaltoztatja a velemenyet, ha ezzel a cegenek jobb lesz. Lasd SUN. Errol szol az egesz biznisz.

Ezzel együtt lemaradni a keresőpiac meghódításáról, ezzel gyakorlatilag elveszteni az online hirdetési üzlet nagyrészét (vagy hagyni másnak a torta nagyobb szeletét) (lásd Google), majd későn észbekapni és talán lemaradni az online alkalmazások, vagy a webes alkalmazásszerverek piacáról (lásd Java).

...helyette inkább desktopvonalat kihozni a népeknek...

Kihasználva a már a 80-as években meglévő PC-desktop monopóliumot, amelyet a PC forgalmazókra kényszerített OEM szerződésekkel, illetve technikai megoldásokkal (lásd pl. Windows 3.0 on DR-DOS) sikerült jól bebetonozni.

...és szervervonalat kihozni a cégeknek...

A már említett PC-desktop monopólium (és az abból származó irgalmatlan anyagi erő) kihasználásával, illetve ún. "innovációval" (lásd Active Directory vs. NetWare Directory Services)

...azóta is megingathatatlan fölénynre szert tenni

Akinek pénze van, annak mindene van.

init();

Alapvetően tőkéje a 80-as évek MS-DOS szemételadásából van (és a későbbiekben rá/hozzá épített függőségekből). Abból a tőkéből fizette meg Cutlert és csapatát, abból vásárolta a Mosaicot, abból tehette meg hogy olyan megállapodásokat kötött játékfejlesztő cégekkel, hogy fizeti nekik a fejlesztői desktopot, windows-al, Visual C++-al ha vállalják 2 éven belül X db DirectX-es játék piacradobását stb., stb.

Gates kiváló üzletember, de volt néhány nagy tévedése is. Az internetbiznisszel kapcsolatos töketlenkedés pl. ilyen.

init();

/off
2010-et írunk, riporterünk felmérte az operációsrendszer kínálatot a legközelebbi számítástechnikai szaküzletben: Microsoft-Novell Linux, Microsoft-Xandros Linux, stb. Az eladó szerint a legutolsó Windows Vistát fél éve vásárolták meg...
/on

Egyébként én most már tényleg nem tudom, hogy mi lesz a jövő. Ennek ismeretében még akár azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a Vista+1 operációs rendszer Linux - vagy ahhoz nagyon hasonló - lesz a Microsoft palettáján, és arra húznak egy DirectX-et, hogy Gamer Pistike a Need for Speed 12-t tudja futtatni.

Meg egy-ket ilyen szerzodes kotodik, aztan valamelyik disztributor megvasarlodik, es jon a Microsoft Linux. Az lenne am a komikus manover. :)
Nem lennek meglepve ha a titkos Microsoft technologiak (DirectX, Office) Linuxra felig keszen allva csucsulnenek mar a redmondi kincsestarban.

"Meg egy-ket ilyen szerzodes kotodik, aztan valamelyik disztributor megvasarlodik, es jon a Microsoft Linux. Az lenne am a komikus manover. :)"

Régen ezen poénkodtuk. Még szerintem tudok is olyan jóslatomat keresni, hogy a Microsoft Linuxot fog árulni, bizonyos termékei Linux alapúak lesznek. Akkor az viccesnek tűnt. Már annyira nem az :)

Még egyszer mondja azt valaki, hogy mit keres a Microsoft topik a HUP-on. :))

--
trey @ gépház

Ha jön a Microsoft Linux, akkor az vajon a magyar fejlesztésű ntfs-3g driverrel fog írni NTFS-re? Vagy lesznek olyan nagy vonalúak, hogy kiadják az NTFS specifikációját (és lényegében a driver elkészül 'magától' pár hónapon belül pár lelkes programozó által)? Vagy lesz hozzá zárt forráskódú driver, ami időközönként jelenteni fog az MS-nek, hogy milyen fájlokat használunk (persze kizárólag csak a support kedvéért)? Az egész olyan abszurd.

Mindemellett részükről hatalmas ötlet, hogy a piacból kivágnak még egy szeletet. Biztos vagyok benne, hogy nyertesen jönnek ki belőle, és nem csodálkoznánk a miért-en, ha tudnánk a következő pár évre tervezett tervüket.

A DOS korszakban használt DoubleSpace/DriveSpace, Stacker meg Jam megoldásokra rálehet fogni, hogy olyasmi már van Linux alatt is, compressed loopback device segítségével, de nyilván összehasonlíthatatlan egy filerendszer szintű megoldással. :)

Ha úgy akarod elérni pl. tömörített fájlok tartalmát, mint közönséges könyvtárakat, arra jó, hiszen több féle tömörítvényhez is vannak kioslave-ek. No meg így távoli könyvtárakat és még sok mindent kezelhetsz az alkalmazások számára átlátszó módon. Magát a tömörítő funkciót nem a kernel implementálja, de nem is biztos, hogy az a legcélszerűbb.

van egy olyan mondás, hogy tartsd közel kebledre a barátodat és mégközelebb az ellenségedet...

A Microsoft jó taktikát folytat, keblére öleli a Linux distribútorokat...
De mi lesz 5 év múlva, amikor ez lejár...

Egy lehetséges forgatókönyv... használod a szabadalmunkat, s mivel annó (azaz Novell és Xandros most) "elismereted", hogy használod így ha továbbiakban használni akarod, fizess.... Bíróság felé van jogalapja, hisz van egy korábbi megállapodás... ami jogerős...

Üdv:
Csabka

/me playz Judas Priest - Deal with the Devil

Szerintem aki tenyleg ebbol elo ceg azok jobban teszik, ha behodolnak. A Redhat is hamrosan be fog alni a sorben meg a mandrake is. Miert? Mert ki lenne az a ceg vezeto aki ki tenne az ugyfeleit annak, hogy az MS szarra perli oket, mert szabadalmat serto termeket hasznal. Vagy azt csinaljak mint az SCO dogvesz idejen a nagy cegen a HP-val az elen csinalatak 1 alapot ami a hasznalokat vedtek volna a SCO-val szemben. Azert az SCO es az MS nem egy sulycsoport. Miert ne dorgolozne vki az ellensegha ha jobb ledz neki, nem fogjak a tangat is leperelni rola. Ez mar nem hitvallasi kerdes ahogy az FSF is probalja megakadalyozni. Hanem kemeny uzleti kerdes. Kooperalok, vagy konkuralok. MS az elefant en cegem a hangya , vajon kinyer? az aki felmaszik az elefant hatara is vele megy.... Az amerikai cegen meg befognak hajolni az MS elott. Ezt egyedul a szabadalmi eljaras megvaltoztasaval lehetne elkerulni a jovoben, de amcsiban a lobby vilagaban.... egy nagy cegnek sem erdeke a szabdalmi rendszer megvaltozatasa.....

<#
<<<#######>>>
\ /
||
MACi

Most az M$ azt hiszi, hogy képes lesz megállapodni a Distrowatch-on levő több száz disztró mindegyikével, az Archlinuxtól kezdve a Gobón át a Zipslackig mindegyikkel?

Ez nem fog menni.
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Engem marhára nem érdekel, áll-e cég egy disztró mögött, s a legtöbb ember így van ezzel. Az egyik leghíresebb, a Debián mögött sem áll cég, ami pedig akkor is komoly vetélytársa az M$-nek, ha most azt mondod, hogy a Microsoftot csak a vállalati üzletfelek érdeklik.
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó