A Microsoft a Novell szerződéshez hasonló megállapodást kötött a Xandros-szal

 ( trey | 2007. június 4., hétfő - 21:08 )

Az Eweek egyik mai cikke szerint a Microsoft egy vállrándítással elintézte azokat a licenceléssel kapcsolatos törekvéseket, amelyek azért folynak, hogy megakadályozzák a tavaly év végén köttetett, vitatott Microsoft-Novell megállapodáshoz hasonló szerződések létrejöttét. A szabad szoftveres közösség ellenkezése dacára a Microsoft a tavalyi megállapodáshoz hasonló, széleskörű, 5 évre szóló szerződést kötött a Linux disztribútor Xandros Incorporated-del.

David Kaefer, a Microsoft szellemi tulajdonjogaiért és azok licenceléséért felelős igazgatója elmondta, hogy a megállapodás - amely részleteiben hasonlít a Novell-lel kötött szerződéshez - biztosítja a Xandors Inc. ügyfeleinek, hogy azok jogosultak a Microsoft szellemi tulajdonjogai alá eső szabadalmak használatára. A szerződés létrejöttét elvileg ma jelentik be. A szerződés értelmében a két cég az alábbi területeken működik majd együtt: rendszer menedzsment interoperabilitás, szerver interoperabilitás, office dokumentumok kompatibilitása, értékesítés, marketing támogatás és szellemi tulajdonjog garancia, biztosítás.

Az Eweek cikke itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"jönnek a férgek"

+1
Ezek is bahajoltak... úgylátszik ebben a világban mégis csak mindenki k***a, aki meg nem az meg majd lesz... :(

Ezt addig művelik, hogy a GPLv3 final fele egy cégjegyzék lesz. :-P
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

és miért álnának meg a felénél? ha megvan az egész, akkor eladják mint céglajstromot... :S de nem annyira az ms-t nem értem. hanem azokat, akik ezt csinálják velük párban. vajon mire megy ez ki?

Mit szólsz ahhoz, hogy "békés egymás mellett élés"?
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

tudod... én ennek örülnék. csak tudod az eddigi ms üzletpolitika inkább félni enged, mint hinni ebben :( a konkurencia nem az, amit az amcsi cégek megtűrnek. pláne egy akkora monstrum, ami már politikai erőt is képvisel (ld. a pereikbe "diplomáciai ráhatással" is próbáltak beleszólni. szóval a békésről nekem mások a fogalmaim.

Az opensource-t nem lehet kinyírni.

Ez most 100%, vagy csak 99.9999%?

a pénzre, annyi pénzt kínáltak nekik, hogy még az unokáik is báróként élhetnek, és cserébe csak az elveket kellett félretenni, meg max pár napig nem tud a tükörbe nézni.

> rendszer menedzsment interoperabilitás, szerver interoperabilitás, office dokumentumok kompatibilitása,

No offense, de ha ebbol tenyleg megvalosul valami, az szerintem nem valik a karunkra.

Az itt mindegy, tudod, M$.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Oops, csak nem lettem en is m$ funboy?!

Ezt eddig sem vitatta senki. A kérdés szerintem az volt, hogy minek árán. Azt meg még te sem tudod.

--
trey @ gépház

Honnan tudhatnam. En csak azt mondom, hogy lehet fujjolni, de a megboldogult csokito reklam szlogenje itt is el: ne itelj elsore.

A Microsoft az nem karitatív szervezet, ezt eddig is láttuk.

Amire gyanakszom az az, hogy a torta egy szeletéből kiszorult, ahol nem az ő vackaikat használják. Akkor inkább az élére áll az új dolognak és onnan is pénzt akar kasszírozni. Elvégre a Linux terjedését eddig is az gátolta elsősorban, hogy (főleg 3-4 évvel ezelőtt) nem voltak nagy cégek akik supportálják. Hát most lesz egy nagy cég aki supportálja ezt is és még a microsoftos szabadalmi perektől sem kell tartania az ügyfélnek...:-)))

Ha emlékeztek rá, a 90-es évek elején Bill Gates csak játékszernek tartotta az Internetet és fintorgott rá. Pár évre rá a Microsoft weboldalán a címlapon: Welcome to the Internet!

Van egy arcuk az biztos...:-)))

Nem ertem miert kell iderangatni egykori tevedeseket, persze jot kacagunk a 640k-n is, de az vesse ram az elso kovet, aki meg soha nem tevedett. A jo cegvezeto onnan ismerszik meg, hogy ha egyszer valamire azt mondta "not intrested", siman megvaltoztatja a velemenyet, ha ezzel a cegenek jobb lesz. Lasd SUN. Errol szol az egesz biznisz.

mennyiben üzleti tévedés a 90'-es évek eleji internetet játékszernek tekinteni, a mait pedig nem? :)

Teljes mértékben. :) A 90-es évek közepén CompuServe-szerű zárt hálózatban gondolkodni egy "innovatív" cég részéről a totális tévedés kategóriája.

init();

mint a mellékelt ábra is mutatja (as in helyette inkább desktopvonalat kihozni a népeknek (amikor arra szükség volt), és szervervonalat kihozni a cégeknek (amikor arra szükség volt), azóta is megingathatatlan fölénynre szert tenni)

Ezzel együtt lemaradni a keresőpiac meghódításáról, ezzel gyakorlatilag elveszteni az online hirdetési üzlet nagyrészét (vagy hagyni másnak a torta nagyobb szeletét) (lásd Google), majd későn észbekapni és talán lemaradni az online alkalmazások, vagy a webes alkalmazásszerverek piacáról (lásd Java).

...helyette inkább desktopvonalat kihozni a népeknek...

Kihasználva a már a 80-as években meglévő PC-desktop monopóliumot, amelyet a PC forgalmazókra kényszerített OEM szerződésekkel, illetve technikai megoldásokkal (lásd pl. Windows 3.0 on DR-DOS) sikerült jól bebetonozni.

...és szervervonalat kihozni a cégeknek...

A már említett PC-desktop monopólium (és az abból származó irgalmatlan anyagi erő) kihasználásával, illetve ún. "innovációval" (lásd Active Directory vs. NetWare Directory Services)

...azóta is megingathatatlan fölénynre szert tenni

Akinek pénze van, annak mindene van.

init();

pénze azóta van

Alapvetően tőkéje a 80-as évek MS-DOS szemételadásából van (és a későbbiekben rá/hozzá épített függőségekből). Abból a tőkéből fizette meg Cutlert és csapatát, abból vásárolta a Mosaicot, abból tehette meg hogy olyan megállapodásokat kötött játékfejlesztő cégekkel, hogy fizeti nekik a fejlesztői desktopot, windows-al, Visual C++-al ha vállalják 2 éven belül X db DirectX-es játék piacradobását stb., stb.

Gates kiváló üzletember, de volt néhány nagy tévedése is. Az internetbiznisszel kapcsolatos töketlenkedés pl. ilyen.

init();

> Amire gyanakszom az az, hogy a torta egy szeletéből kiszorult,

Én meg arra gyanakszom, hogy egy érdekcsoport a Microsoft-on belül a Novellel kötött szerződéssel elérte, hogy ne kelljen/lehessen a Microsoft-nak szabadalmi pereket indítania.

--
hup.user.js

/off
2010-et írunk, riporterünk felmérte az operációsrendszer kínálatot a legközelebbi számítástechnikai szaküzletben: Microsoft-Novell Linux, Microsoft-Xandros Linux, stb. Az eladó szerint a legutolsó Windows Vistát fél éve vásárolták meg...
/on

Egyébként én most már tényleg nem tudom, hogy mi lesz a jövő. Ennek ismeretében még akár azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a Vista+1 operációs rendszer Linux - vagy ahhoz nagyon hasonló - lesz a Microsoft palettáján, és arra húznak egy DirectX-et, hogy Gamer Pistike a Need for Speed 12-t tudja futtatni.

És az baj? ;-)
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Ha az elefánt nem tapossa szét a virágoskertet, akkor engem nem zavarna.
(Elefánt: MS, virágoskert: FOSS)

Jelenleg nincs érzékem az allegóriákhoz (nézz ki az ablakon, és megtudod, miért), mit értesz "széttaposás" alatt? :-)
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Igen, mert a dx10 binárisan kerül bele a windóz linuxba, és te, mint normális linux user nem tudod majd használni. Persze kivétel, ha a gpl4-ben már tiltani fogják a lefordított gpl sw-be bináris, nem gpl program beépítését. :)

Meg egy-ket ilyen szerzodes kotodik, aztan valamelyik disztributor megvasarlodik, es jon a Microsoft Linux. Az lenne am a komikus manover. :)
Nem lennek meglepve ha a titkos Microsoft technologiak (DirectX, Office) Linuxra felig keszen allva csucsulnenek mar a redmondi kincsestarban.

"Meg egy-ket ilyen szerzodes kotodik, aztan valamelyik disztributor megvasarlodik, es jon a Microsoft Linux. Az lenne am a komikus manover. :)"

Régen ezen poénkodtuk. Még szerintem tudok is olyan jóslatomat keresni, hogy a Microsoft Linuxot fog árulni, bizonyos termékei Linux alapúak lesznek. Akkor az viccesnek tűnt. Már annyira nem az :)

Még egyszer mondja azt valaki, hogy mit keres a Microsoft topik a HUP-on. :))

--
trey @ gépház

Ha jön a Microsoft Linux, akkor az vajon a magyar fejlesztésű ntfs-3g driverrel fog írni NTFS-re? Vagy lesznek olyan nagy vonalúak, hogy kiadják az NTFS specifikációját (és lényegében a driver elkészül 'magától' pár hónapon belül pár lelkes programozó által)? Vagy lesz hozzá zárt forráskódú driver, ami időközönként jelenteni fog az MS-nek, hogy milyen fájlokat használunk (persze kizárólag csak a support kedvéért)? Az egész olyan abszurd.

Mindemellett részükről hatalmas ötlet, hogy a piacból kivágnak még egy szeletet. Biztos vagyok benne, hogy nyertesen jönnek ki belőle, és nem csodálkoznánk a miért-en, ha tudnánk a következő pár évre tervezett tervüket.

Nemtom. Az vannak jó összeesküvés szakértőink, meg orwellistáink, majd elmondják, hogy mit gondolnak :)

--
trey @ gépház

2084 már a microsoft linux desktop éve lesz

rotfl

annyira nem vicc.... csak gondolom nem ingyen... és kihasználva a nyiltforrású fejlesztő közösséget... jah, és k***sz minden windows-os fejlesztőt... mer olcsóbb :D

Mi van, ha a M$ csinál linuxot, akkor már a linux sem jóóóóóóó? :-P


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Vagy "kitalálják" az msext3-at (opcionálisan msreiser4-et, ms[bármilyen foss filerendszer]-et :)), és az ntfs-t zsákutcának fogják beállítani.

Nyilván, főleg mivel egyik Linux alatt elérhető filerendszer sem tud negyed annyit sem, mint az NTFS...

Arra célzol, hogy az NTFS-t túlfejlesztették?

--
hup.user.js

Ha egy "transparent compression" feature annak számít, akkor mindenképp, de ez esetben már 1995-ben is túlfejlesztett lehetett az NTFS, mert NT 3.51 óta tudja ezt, a jelenleg Linux kernelben lévő filerendszerek közül meg egyik sem...

A "transparent compression" az az, amikor "cd"-vel bele lehet lépni egy zip-be?

Mert ennek tényleg semmi létjogosultsága sincs a fájlrendszer alsó rétegében.

Juteszembe: a unionfs-t vindózéknál hogy hívják?

--
hup.user.js

Úristen.
(szerk.: akkor a mc is lenyomja a zentíefest!!!11)


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Látod bástya, az összes anti-M"$" hippiről kiderül előbb-utóbb, hogy segghülye a legtöbb témában... :)

Jogos: én vagyok a hülye; mér nem kérdezem inkább az ügyfélszolgálatot ... :-)))

--
hup.user.js

Kőkemény érvek ezek, hölgyeim és uraim!


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Ahahah, kegyetlen ez a portál. :D

---
"A pokolba vezetô út is jó szándékkal van kikövezve ..."

+1
--
_

Ilyen compression-félét pedig már Win 3.1 is tudott, persze az más technológia volt, de lényegében ua. volt a vége.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

A DOS korszakban használt DoubleSpace/DriveSpace, Stacker meg Jam megoldásokra rálehet fogni, hogy olyasmi már van Linux alatt is, compressed loopback device segítségével, de nyilván összehasonlíthatatlan egy filerendszer szintű megoldással. :)

Ez hogy jön ide?


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

1) ezt dobta gyorsan a google
2) innoválnak rá stacker.egzét
3) X

Ha úgy akarod elérni pl. tömörített fájlok tartalmát, mint közönséges könyvtárakat, arra jó, hiszen több féle tömörítvényhez is vannak kioslave-ek. No meg így távoli könyvtárakat és még sok mindent kezelhetsz az alkalmazások számára átlátszó módon. Magát a tömörítő funkciót nem a kernel implementálja, de nem is biztos, hogy az a legcélszerűbb.

OMG

zamboriz te vagy az? :))

Sting, te vagy az? :))

--
hup.user.js

és pont most fogyott el a cigim, kinn meg esik az eső.
szerk.: na jó, megkönyörülök: tömörített PARTÍCIÓról van szó, nem zip, gz meg lzma.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Nekem nem ez jött le. NTFS (már amennyire emlékszem) fájlonkénti tömörítést tud, Winipedia szerint is.
Wikipedia: Transparent compression Per-file, LZ77 (Windows NT 3.51 onward)

Volume-ot is tud. KB307987 írja.
De nem ez a lényeg, hanem hogy ez transparent compression, ráadásul kernel-level.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Csak jól titkolja...

Olvassad a wikipediát: transzparens tömörítés, EFS, shadow copy etc.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

van egy olyan mondás, hogy tartsd közel kebledre a barátodat és mégközelebb az ellenségedet...

A Microsoft jó taktikát folytat, keblére öleli a Linux distribútorokat...
De mi lesz 5 év múlva, amikor ez lejár...

Egy lehetséges forgatókönyv... használod a szabadalmunkat, s mivel annó (azaz Novell és Xandros most) "elismereted", hogy használod így ha továbbiakban használni akarod, fizess.... Bíróság felé van jogalapja, hisz van egy korábbi megállapodás... ami jogerős...

Üdv:
Csabka

A mondás a Keresztapa második részéből van és tényleg illik ide... MS a maffiózó, aki megpróbál segíteni a kisebbeken, hogy mindenkinek jó legyen. Kérdés, hogy komolyan gondolja-e?

/me playz Judas Priest - Deal with the Devil

Nekem ezek jutnak eszembe a cikkrol:
-The Sentinel
-Private Property
-Parental Guidance

:)

Szerintem aki tenyleg ebbol elo ceg azok jobban teszik, ha behodolnak. A Redhat is hamrosan be fog alni a sorben meg a mandrake is. Miert? Mert ki lenne az a ceg vezeto aki ki tenne az ugyfeleit annak, hogy az MS szarra perli oket, mert szabadalmat serto termeket hasznal. Vagy azt csinaljak mint az SCO dogvesz idejen a nagy cegen a HP-val az elen csinalatak 1 alapot ami a hasznalokat vedtek volna a SCO-val szemben. Azert az SCO es az MS nem egy sulycsoport. Miert ne dorgolozne vki az ellensegha ha jobb ledz neki, nem fogjak a tangat is leperelni rola. Ez mar nem hitvallasi kerdes ahogy az FSF is probalja megakadalyozni. Hanem kemeny uzleti kerdes. Kooperalok, vagy konkuralok. MS az elefant en cegem a hangya , vajon kinyer? az aki felmaszik az elefant hatara is vele megy.... Az amerikai cegen meg befognak hajolni az MS elott. Ezt egyedul a szabadalmi eljaras megvaltoztasaval lehetne elkerulni a jovoben, de amcsiban a lobby vilagaban.... egy nagy cegnek sem erdeke a szabdalmi rendszer megvaltozatasa.....

<#
<<<#######>>>
\ /
||
MACi

Most az M$ azt hiszi, hogy képes lesz megállapodni a Distrowatch-on levő több száz disztró mindegyikével, az Archlinuxtól kezdve a Gobón át a Zipslackig mindegyikkel?

Ez nem fog menni.
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Hány mögött áll cég?


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Engem marhára nem érdekel, áll-e cég egy disztró mögött, s a legtöbb ember így van ezzel. Az egyik leghíresebb, a Debián mögött sem áll cég, ami pedig akkor is komoly vetélytársa az M$-nek, ha most azt mondod, hogy a Microsoftot csak a vállalati üzletfelek érdeklik.
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó