Ubuntu Fordítóhétvége LIVE

Címkék

A Magyar Ubuntu Közösség örömmel jelenti be, hogy a Novell Magyarország támogatásának köszönhetően 2007. március 31-én és április 1-jén sor kerülhet az első élő Ubuntu Fordítóhétvégére. Az esemény elsődleges célja a magyar nyelvű dokumentációk aktualizálása, de bárkit szívesen látunk, aki besegítene GNOME, illetve KDE komponensek honosításába.

A rendezvényen több jeles hazai honosító is jelezte már részvételi szándékát (ott lesz többek között Kelemen Gábor és Tímár András). A helyszín (Novell Magyarország, 1124 Budapest Csörsz utca 45., Sas Torony) befogadóképessége nem korlátlan, de néhány férőhely még kiadó. A tervek szerint szombat este tartandó Ubuntu sörözésre mindenkit szeretettel várunk (erről további infók később) kortól, nemtől, disztrohovatartozástól függetlenül.

Akit érdekel a dolog, jelentkezzen Farkas Szilveszternél (phanatic kukac ubuntu pont com) - a szervezők kérik, hogy lehetőség szerint mindenki hozzon magával számítógépet (lehetőleg notebookot). Előnyt jelent, ha feliratkozol az ubuntu-l10n-hu levelező listára.

Köszönet Kéménczy Kálmánnak és a Novell Magyarországnak, akik nélkül ez nem jöhetett volna létre.

Hozzászólások

hm - sas torony? - érdekes nekem eddig erről még senki sem szólt :-) illetve a magyar Debian fordítóközösségnek se (debian-l10n-hungarian lista) - dehát ha jól látom Ubunturól van szó :-)

Azért fontos lenne tudni: milyen szoftverekről van szó (GNOME és KDE-n kívül). Biztosított-e a fordítások azonalli visszajuttatása az eredeti fejlesztőkhöz? Van-e már naprakész segédlet a fordítók számára?

Vagy csak GNOME és KDE lesz fordítva külön Ubuntura és *SUSE-ra különböző nyelvezetben?

sas

A fordítóhétvége csak Ubuntu fordítóhétvége lesz, és a tervek között egyenlőre csak a dokumentáció fordítás szerepel, meg az egy két string-es fordítások a most megnyitott feistybe.

Segédlet egyenlőre csak annyi van amennyit én csináltam, mégpedig a csomag statisztika a rosettáról az ubuntuhoz. (Openscope még nincs olyan szinten, hogy lehessen ubuntu-hoz is használni, sajnos :(( )

Connor, a múltkor irc-en kelemengábor mondta, hogy a honlapodon levő szótárból lehet exportálni po fájlba. Akkor én próbálta, de egy üres (1 byte) fájl lett az eredmény :(
Lehetne ezen javítani?
Hossz távon valami olyan szótár kellene, amit közösen tudnánk bővíteni (kb. olyasmi mint a wiktionary, csak offline használatra)...

rosetta.

mivel ott lesz kelemen gábor, ezért a gnome-specifikus fordítások akár azonnal visszakerülhetnek az upstreambe.

emlékeim szerint a debian-l10n-hungarian közösség nem mutatott túl nagy érdeklődést az ubuntu fordítóhétvégék iránt, pedig rendszeresen hirdettük őket itt a hupon is...
--
ubuntu linux member

rosetta: hát akkor itt nálam a vallási tilalom lép fel :-) nem is értem, az Ubuntu miért nem áll át Pootle-ra?

GNOME: nincs túl sok érdekes része, talán csak a gdm, gksu meg ilyenek érdekesebb lenne alapabbakat is naprakészre hozni, például a gtk és egyebek

mi az, hogy is? :-) Egyébként volt, aki, és ha topic megkérdezni őket, akkor érdemes :))

rosetta: hát akkor itt nálam a vallási tilalom lép fel :-) nem is értem, az Ubuntu miért nem áll át Pootle-ra?

én pedig a kérdésedet nem értem... az ubuntu fejlesztésében erősen érdekelt canonical ltd. nevezetű cég fejleszti a launchpad-et, ezen belül a rosettát. nem kötelez senki sem a használatára, de ez esetben feltételezem, hogy a géped LinuxBIOS-t futtat, különben dobhatod ki azt is vallási okokra hivatkozva...

GNOME: nincs túl sok érdekes része, talán csak a gdm, gksu meg ilyenek érdekesebb lenne alapabbakat is naprakészre hozni, például a gtk és egyebek

nem elég ez? :) a gnome része a gtk...

mi az, hogy is? :-) Egyébként volt, aki, és ha topic megkérdezni őket, akkor érdemes :))

nem értem, ezt kifejtenéd bővebben?
--
ubuntu linux member

"nem kötelez senki sem a használatára, de ez esetben feltételezem, hogy a géped LinuxBIOS-t futtat, különben dobhatod ki azt is vallási okokra hivatkozva..."

kedvenc hasonlatom a témában, hogy akkor már googlet meg hasonló webes szolgáltatásokat, (pl sztaki szótár) se használjunk, mert azok is zártak.

Érdekes, ugyanakkor dícséretes, hogy a Novell a SUSE-n kívül is támogat más disztrókat! Csak így tovább!

neten keresztul lehet majd csatlakozni?