Windows VMWaren

 ( csortu | 2006. november 1., szerda - 21:14 )

Sziasztok!

Több helyen is sikeresen felraktam linux (Fedora) hostra vmware -re widows XP rendszert. A hostok firewall mögött vannak, azokra elvileg csak lokálnetről lehet bejönni.

A virtuális gépek NAT -on át kapják az internetet, azaz nincs saját IP címük.

Azt szeretném kérdezni, hogy vajon kell e a virtuális windodwsokra is firewall, vagy megbízhatok abban, hogy a hostok már védve vannak?

Előre is köszönöm:
Csaba

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Fedora-n tűzfal?

a hostok proxy-n keresztul erik el a netet vagy a tuzfalon allitgatod a protokolokhoz/celokhoz a szabalyokat? a tuzfal belulrol is szur kifele, nem csak kivulrol befele?

udv Zoli

Előre bocsájtom, hogy felhasználó vagyok...

Az egyik gép az otthon van, ami egy routertől kapja a netet. A routeren be lehetett állítani, hogy a kívűlről érkező csatlakozási kérelmeket mind utasítsa el.

A másik gép a munkahelyemen van. Az egész intézet gépei egy tűzfal mögött vannak, kívűlről nem lehet közvetlenül elérni őket (illetve csak a webservereket, érthető módon, de a munkagépem persze nem szerver).

Mindkét gépen (tehát magukon a gépegen, amin a vmware fut) linux megy, és nincs rajtuk külön tűzfal. (Ez hiba?) Kérdés, hogy a virtuális windowsokra rakjak e fel valami tűzfal programot? Azért merült fel bennem, mert két hete máshol egy olyan gépre installáltunk windows XPt, ami adsl ről kapta a netet, egyébként pedig semmi tűzfal nem védta. Az első program, amit felraktam rá, az a zonealarm volt, és kb 2-3 másodpercenként jelzett csatlakozási kérelmet, amiből kb 5-6 percenként volt minősített/rosszindulatú. Már olvastam másol is, hogy ha védelem nélkül csatlakoztatunk egy windowsos gépet, akkor hamarosan feltörik, és mindenfélét (irc server stb) csinálnak vele, amit persze nem akarok. Csak az nem világos, hogy ennek a virtuális windózaim is ki vannak e téve, vagy azok felől nyugodt lehetek e? Ugyanis pláne nem akarnék egy trójai gépet berakni itt a munkahelyemen a tűzfal mögé, amin át megkerülhető az intézet (állítólag jól működő)tűzfala.

Minden felvilágosítást szívesen veszek, üdv:

Csaba

U.I.: Eddig nem volt dolgom windowssal, ezért abszolút nem vagyok képben, hogy mennyire jó pl. a zonealarm. Egyszerűen erről hallottam már.