"használt win98" vásárlása

 ( dirobi | 2006. október 23., hétfő - 10:29 )

Azt szeretném megkérdezni, hogy tud-e valaki olyan lehetőséget (egyáltalán van-e jogilag lehetőség)
"használt" win98 vásárlására.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha dobozosat sikerül venned akkor jogilag senki nem köthet bele. Az OEM-et meg géppel együtt megveheted.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

A MediaMarkt-ban kaphatsz zacsis OEM WinXP-t is, minden hardver nélkül -- leveszed a polcról, be a kosárba, irány a pénztár, kifizeted és kész.

Nos, a win98-as oem termékeket egészen biztosan nem csak géppel lehetett megvenni. Én annó a winXp-t is cdrom-hoz vettem. -> Ha pl. belerakod a gépbe az adott cdrom-ot, akkor teljesen legális. A bibi a matricával van. Amire rá van ragasztva ház, az bizony kell. Nem abba kell belepakolnod, de ha ellenőrzés van, a házat be kell mutatnod, amin a matrica figyel. (Micsoda baromság.)

Ha pl. belerakod a gépbe az adott cdrom-ot, akkor teljesen legális.
A CD-ROM az maga a diszk, amit beleteszel az CD-olvasóba. Gondolom te "cdrom" alatt a CD-olvasót/meghajtót értetted. De még így sincsen igazad, sőt. Az egyáltalán nem megengedett, hogy a CD-olvasót átszerelésével a másik gépbe az oprendszert is legálisan átviheted. Az MS OEM termékeket csak azon a gépen lehet legálisan használni, amelyikre először telepítetted. Sőt még ugyanabban a gépben bizonyos főbb alkatrészek cseréje esettén is elveszted a legalitást!

Velem a következő esett meg.
Spec AOpen ház, táp elhalt 2 év után, és már nem lehetett hozzá se tápot (FlexATX), se ugyan olyan házat kapni.
Hívtam az M$t, higy mi lyenkor a helyzet?
Azt mondták, nyugodtan szereljem át a belsejét egy másik házba, és őrizzem meg az eredeti házat vagy azt a részét, amin a matrica van.
Pont.
Így is tettem.

No ne viccelj már.
Bizonyítsd már be, hogy hány gépre volt telepítve egy OEM Win98... Senki nem kötelez rá, hogy egy egérhez, vagy CD drive-hoz vett W98-at telepítsd fel rögtön. Ergo jogilag nem megfogható, hogy ha 5 év múlva egy 8. gépen van felrakva a cucc, ha megvan hozzá a hardver + a számla.

Ps.: Természetesen géppel vett OEM-re ez nem igaz.
_______________________
"Két dolog végtelen: az emberi butaság és a világegyetem, de az utóbbiban nem vagyok biztos." A.E.

Mert, te a matricát is mindig átragasztod az új gépre? Vagy a matricát eleve a CD-meghajtóra ragasztottad?

A matrica úgy volt a csomagon, hogy a matrica alatt van egy fólia, és erről kell lehúzni a matricát. Sikerült a matricát a fóliával együtt leszedni a tasakról, innentől kezdve oda és annyiszor ragasztom, ahova és ahányszor csak akarom. Nincs ugyanis meghatározva, hogy hogyan kell ragasztani a matricát. Tehát - szerintem - akár az is jó, ha az egész zacskót a gép oldalára ragasztod szigetelőszalaggal.

Ebben én nem lennék ilyen biztos.

A legutolsó nyilvánvalóan necces, de akár védhető :-)

[off]Nekem a rendszámhoz tartozó EU-s matrica nincs kiragasztva a szélvédőre. Volt már, hogy kötekedett kicsit a szerv, de közöltem vele, hogy járkáljon félig törött szélvédővel a hóna alatt okmányirodába (évente) az, akinek 2 anyja van...[/off]

Szerintem tutira villamosszékbe ültetik, ha a legális licencének matricáját nem 90 fokos szögben ragasztja fel arra a helyre, ahová az elő van írva... (elő van írva?) Elmondhatom, hogy van olyan gépem, ahol a matrica a nem használt CD-drive takaró műanyagra van ragasztva, vagy azért meg gulág jár? :)
_______________________
"Két dolog végtelen: az emberi butaság és a világegyetem, de az utóbbiban nem vagyok biztos." A.E.

Dolgozunk olyan gépekkel, amin Embedded XP van, és a gyártó a matricát arra a lemezre ragasztotta, ami a hátsó csatlakozók körül van (IO Shield talán?)

A felragasztot matricát viszont hőlégfúvóval óvatosan le lehet szedni a ház oldaláról és így a ragacs alata marad :)

Nem kell hozzá ipari teljesítmény 1xrű hajszárító+szike is megteszi :)

Bizony... Vettem mar olyan laptopot amirol hianyzott a matrica es a pupos volt a takaro lemez amin eredetileg lennie kellett volna.

Köszönöm az értelmes hozzászólásodat: "A CD-ROM az maga a diszk, amit beleteszel az CD-olvasóba." Szerintem senki nem értette. . . ;o)

Egyik ismerősöm pont ilyen ügyben hívta fel az MS-t. Azt tanácsolták neki elsőre, hogy vegyen dobozos XP Pro-t és akkor jogtisztán használhatja a 98-at. Ha pedig valakitől "dobozos" változatban tud szerezni, arról adásvételi szerződést kell kötni. No comment.

Hát ez jó,szóval ha veszek egy xp pro-t akkor az előző win95/98/me stb mind ami előtte volt azt jogtisztán használhatom? vagy mivel nem lehet már venni 98-at, megválthatom xp-vel?

Ez nem tudom, de XP/2k esetén biztosan így működött.

A Windows XP volt az első, aminél a korábbi verziók használatát is megengedték, de az eredeti telepítő média meglétét is megkövetelik.

Idézet a Microsoft OEM licenc konstrukció-ból: http://www.microsoft.com/hun/jogtisztasag/31.mspx?mfr=true
Fontos megjegyeznünk, hogy OEM licenccel kizárólag az a szoftver termék használható, amelyről a licenc szól, vagyis nem lehetséges más nyelvi verzióra történő áttérés illetve a korábbi változatok használata (downgrade). Ez alól egy termék, a Windows XP Professional képez kivételt, amely biztosítja meghatározott korábbi verziók használati jogát (Windows 2000 Professional, Windows NT 4.0 Workstation, Windows 98 SE, Windows 98, Windows 95).

Én ajándékba kaptam kb. 2-3 éve egy eredeti W98 telepítő CD-t. Csak egy lemezt és semmi mást.
Akkor most "kalóz" vagyok?

Nevetséges lenne ha igen
:)

pedig de.

t

Miaz hogy! Ha telepíted és használod, akkor bűnöző vagy.
Atelepítéshez szükséges cd-kulcshoz (kódhoz) hogy jutottál?

Lárifári!

a win98 SE, win98 és régebbi verziók, melyekre már nincs biztonsági támogatás, nem lehet őket megvenni, stb., stb., stb. ha jól tudom, már nem is termékek, talán ezek már ingyenesen használhatók, függetlenól attól, hogy jutottál a kulcshoz.

Ezek az áruk már romlottak, hiszen tele vannak a gyártó által is elismert hibával, mivel már nincs rájuk biztonsági frissítés, szavatosságuk lejárt. Lenne bármilyen jogalapja annak, hogy e romlott árukat na használhasd ingyen saját felelősségedre?

"...talán ezek már ingyenesen használhatók..."
Álmodni tetszik???
Majd ha freeware lesz. De még nem az.

BTW: Már rég "nem volt termék" az MS-DOS amikor a drágák kitalálták, hogy jogdíjat szednek a FAT után.

de nem szedtek jogdíjat, a romlott termékeket, lejártuk után mát nem lehet forgalmazni, de senki sem tilthatja meg, hogy megedd. Kizártnak tartom, hogy bárhol a világon elitéljenek egy megvásárolatlan dos1.0 használatáért.

De csak az értékhatár miatt nem sittelnek le. :)

Az nem úgy van, hogy nem lehet átruházni a használati (nem tulajdonjogot vásárol a vevő) jogot? Mert akkor nem lehet használt m$ terméket legálisan vásárolni.

--
maszili

Na Ja, EULA ír erről (semmit nem tehetel, követelhetel és különbenis)
igaz ez OEM-ről szól ... de hirtelen ezt találtam.
####### M$ XP EULA Részlet
Átruházás. A JELEN LICENC NEM HASZNÁLHATÓ KÖZÖSEN, NEM ADHATÓ ÁT ÉS NEM HASZNÁLHATÓ EGYIDEJŰLEG KÜLÖNBÖZŐ SZÁMÍTÓGÉPEKEN. A SZOFTVER engedélyezése a HARDVERREL történt, azzal alkot egyedülálló integrált terméket, és csak a HARDVERREL együtt használható. Ha a SZOFTVER nem új HARDVERHEZ tartozik, akkor nem használhatja a SZOFTVERT. A jelen EULA alapján Önt megillető összes jogot csak a HARDVER eladásának vagy átadásának részeként véglegesen ruházhatja át, feltéve, hogy nem tart meg példányokat, ha az átruházás során a SZOFTVER egészét átadja (beleértve az összes alkotóelemet, a hordozóanyagokat, a nyomtatott anyagokat, valamennyi frissítést, a jelen EULÁ-t, és az Eredetiségi Bizonyítvány(oka)t), és az átvevő elfogadja a jelen EULA feltételeit. Amennyiben a SZOFTVER frissítés, a SZOFTVER összes előző változatát is köteles az átruházáskor átadni.
#########Részlet vége

Figyelem kiemelt részlet! Nincs semmire semnemse garancicó (mint ahogy PiciPuhánál semnemse)
-TamsA-

Sziasztok

Él még ez a topic? Lenne egy problémám amiben szeretném a segítségeteket kérni!

Új vagyok még, és nem ismerem az oldalt, de most láttam hogy előrébb került a téma a listában.

Egy kutatási/fejlesztési munkában veszek részt. Szükséges azonban hozzá valamilyen WIN operációs rendszer. Természetesen jogtiszta. A választás Win 98 SE re esett, mert az a PC amiben a mérésekhez szükséges hardver van elég öreg. Debian Linux van rajta egyébként, és az is marad... De kell mellé ez a Windows.

A választásom használt licencre esett. Szét is néztem a neten és találtam egy oldalt. (Nevet inkább nem írok, mert jobb a békesség)

Win 98 OEM. Na most én elgondolkoztam írtam nekik levelet hogy én márpedig úgy tudom, hogy ezeket valami hardverrel, vagy komplett géppel lehet beszerezni. Azt válaszolták hogy ez 2002 ig volt így, most már nincs ilyen követelmény. A vásárlást követően nekem kell majd összerendelni a hardverrel a rendszert és aktiválni.

Ez ok. De ha már egyszer azt az OEM et valaki használta valószínű hogy aktiválta is. Elméletileg jogszabály szerint az újraforgalmazó cégnek tájékoztatni kell a Ms-t hogy licenc újraértékesítés volt. Úgy gondoltam hogy akkor MS ék fogják kitörlik az adatokat és várják hogy az újdonsült licenc tulaj aktiválja magát. Ezt így eléggé furcsának gondoltam és biztos ami biztos alapon inkább írtam a Microsoftnak.

Hát amit ők írtak az kissé hajmeresztő volt, de inkább előbb kikérném a ti véleményeteket.

Nekem a magyar cégnél ezeket mondták :

1.) OEM termékek vásárlásához nincs szükség hardver beszerzésére, külön is elérhető.

A kínálatunkban található Windows 98 SE HUN OEM esetén az alábbi licence elemeket fogja kapni:
- COA matrica
- telepítőmédia
- vásárlást igazoló számla
- licence és legalitási dokumentáció, mely tartalmazza a licence kulcsokat.

1.) az OEM licencek használási feltételeinek betartását mi nem
kontrollálhatjuk, az az Ön, Önök feladata. A telepítés utáni gyártó információ
gyűjtő politikájáról nem tudok nyilatkozni.

2.) A licence és legalitási dokumentációk bizalmas információk, ezért nem
tudunk mintát küldeni.

Egy másik cégnél ezt mondták :

Az OEM szoftverek esetében nem kell vásárolni hardver elemet (ez kb. 2002-ig volt így), hanem a vásárlást követően kell hozzárendelni egy hardverhez, amelyre telepítve lesz az operációs rendszer.

De ha mikék azt mondják hogy azt már nem aktiválhatom (nem rendelhetem hozzá hardverhez), akkor mi van???? Kinek van igaza? Mert már ott tart a dolog hogy az Ms nyomoz a cég után ahol én vettem ezt a sz@rt... Ja és mindez kb 30 óra leforgása alatt történt!

Lehet, hogy tévedek, de emlékeim szerint nem kellett aktiválni a 98-at, ha ez így van, a technikai részével nem kell foglalkoznod.
Nem egyszerűbb, ha veszel használtan egy dobozos (nem OEM) terméket?
Gondolom még örül is az eladó, ha 14 év elteltével minimális pénzt láthat belőle.

Lehet venni pl : hasznaltszoftvereladas.hu, horror - Átverés áron 12700Ft.
Nem kellett sem akkor sem most aktiválni és regisztrációs kényszere sem volt.
Szét kel nézni portálokon tutira van 1-2 ezer forintért, megvenni és használni.

Nem tévedsz, mert nem kell aktiválni.
Csak a kulcs kell hozzá.
(Amivel amúgy tele a net...)

Aktiválni? 98'-ban? Tuti nem.

Miii? megvetted? Omg. :D

Elvben ez egy magára hagyott termék, úgy is kell kezelni.
Elvileg már sehol se árusítják. Szemrebbenés nélkül töltsd le valahonnét.

De egyébként miért kell annyira win? dos nem jó? Ha már régi kell, akkor freedos ingyenes, legális.

>>: sys-admin.hu :<<

forro dolog unix portalon eldicsekedni avval, hogy egy win98-at vett 2012-ben valaki.... :D
ez csak zoltan lehet.

Elmondanám, hogy nekem még van ügyfélnél olyan ipari védőfelszerelés tesztelő/bemérő berendezés aminek a szoftvere csak Win 98 alatt fut rendesen. Nem ment fel XP-re, pedig már akartunk gépet cserélni alatta. Így maradt az, hogy egy másik működő, matricás őskövület gépet nem selejteztünk le hanem ment a raktár legbelső polcára eldugva vésztartalék gépnek. Viszont ha nem lenne tartalék gép és szükség lenne rá akkor ott is keresni kellene 98-at. Az eszközhöz biztos van friss nagyobb tudású szoftver, de nincs rá szükség és nem kicsivel lenne drágább mint egy használt 98.

Persze, ezzel semmi gond nincs, mert celgep. A topik nyitonak viszont nincs oka arra, hogy Win 98-nal maradjon, SOT uj beszerzesnek szenved os vackokkal.

Elég szomorú ha "forró" dolog ha valaki becsületes akar lenni.

Együtt érzek dirobival, egy ideje igyekszem minden általam használt programot megvenni, és néha iszonyatosan nehéz becsületesnek lenni. És jobbára nem éri meg.

+1

Nem a becsületességet mosolyogtam meg. Legyszives ertelmezd amit írok.

Mivel az MS Windows topikban tette, nem tudtam másképp értelmezni.

Szerintem már az szomorú, hogy a HUP-on van MS Windows topic. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1 :)

Meg nézd meg a szálat amire válaszoltál, dirobi problémája nem 2012ben volt aktuális.

Itt az a baj, hogy 2012-BEN az Ms és jogvédő "klán" x+1xri lenyúlása mindig aktuális...

Másként megközelítve, eladtam volna az autómat de nem sikerült mivel a kasznija régi de új a tulajdonos és így a motort is ki kell cserélni mivel az működteti az egészet..
Összetört az autó és megmaradt a motorja amit használnék egy új kaszniban de ..
erre mondta Pató Pál Úr ! Éj, ráérünk erre még :)

Attól még együtt érzek vele. Igaz, Ariel-t kellett volna írnom, mert most szegény nem tud boldogulni.

szerintem szimplan benezted itt is meg fentebb is es most probalsz jol kijonni belole.

Jogod van a véleményedhez :D

Nem ma volt és nem is lett belőle semmi. :)
----------------------------------------------------------
Sebeink emlékeztetnek arra, hogy a múlt valóban megtörtént

Ez engem arra emlékeztet, amikor torrent helyett megvenni akartam egy programot, és kínkeserves regisztrálás meg minden után kibökték, hogy ja, ez csak USA only.