Unmount CD/DVD

Fórumok

Ti hogyan csatoljátok le a "beragadt" optikai tárolót SuSE-n (sziklaszilárd 9.3)?

Nálam elég sűrűn (általában naponta többször) előfordul, hogy egy kicsit karcos/túlírt, stb. lemez kerül a dvd meghajtóba, vagy csak egyszerűen megfeledkezem arról, hogy egy nyitott alkalmazás éppen használja/használta (xmms,konqueror,konsole), és lemezt cserélek.

Ilyenkor rögtön jön a büntetés: vagy semmilyen módon nem tudom többé lecsatolni a régi lemezt, és mindig annak a tartalma jelenik meg a /media/cdrecorder mappában, vagy ha mégis letudom csatolni, akkor sem jelenik meg az új lemez tartalma, hanem az új cd/dvd üresnek látszik.

Ez van akkor is, ha a /etc/mtab szerint a régi már szemmel láthatóan nincs becsatolva, mert az umount paranccsal véletlenül sikeresen leválasztottam.

Ilyenkor csak egy módszer működik: újraindítani a gépet.

A napi háromszori gép újraindítást viszont már k*rvára unom. Komolyan. Rosszabb, mint Windows-on, ahol legalább ritkább az ilyesmi, és ott általában nem kell emiatt újraindítani a gépet. Visszasírom a régi szép napokat is, amikor még az automount-nak híre-hamva se volt. Vagy az automount "hajnalát", amikor ugyanolyan szarul működött, mint most, de akkor legalább még volt egy kinit processz, amit kilőve visszanyertem az uralmat a cd drive fölött.

Szóval, hogyan lehet manapság rábírni a gépet, hogy egy dvd-t érintő "esemény" után ugyanolyan tiszta helyzet keletkezzen, mint rendszer indítás után, amikor a gép sohasem hibázik a lemezek becsatolásakor?

Flame: Úgy veszem észre, hogy manapság már akkor is sz*rik a SuSE a parancsaimra, ha root-ként adom ki őket ("Ez a művelet nem megengedett"). Ez lenne a szép jövő?

Hozzászólások

Érdekes amit írsz, én sokáig használtam 9.0-t, most 10-es-t használok, soha ilyen bajom nem volt! Nem lehet, hogy ez csak nálad van így? Valami helyi probléma?

Olyan előfordult velem is, hogy egy mountolt eszközt nem akart leválasztani, ilyenkor kiléptem minden progiból ami használhatta, a parancssorral is, és aztán umount, ha meg nem akkor umount -f ha jól emlékszem.

Lehet, hogy kevés karcos lemezed van, de nekem sajna szinte csak olyanok vannak. :-(

Az is lehet, hogy ez nem is a SuSE-s alaprendszer hibája, mert nálam packman-os csomagokkal mindig egy kicsit "meg van bolondítva". Ezt már sehogy sem tudom ellenőrizni, mert a multimédiás képességek miatt az alap telepítés után mindig rögtön jönnek a packman-es csomagok. ;-)

Amúgy a hibát eddig mindenhol tapasztaltam SuSE 6.4-től SuSE 9.3-ig, az összes cd/dvd drive-al/alaplappal, ami eddig a kezembe került.

Az egyedüli (de nagyon nagy) különbség az, hogy régebben az lsof-el mindig találtam olyan processzt, ami nyitva tartott valamit a lemezről, és ha azt a processzt kilőttem, visszanyertem az uralmat a cd drive fölött.

Manapság meg:

a) vagy nincs ilyen processz (most is kínomban sorban lőttem ki a processzeket visszafelé, amíg csak visszajutottam a kdm login ablakhoz, de a hiba megmaradt)

b) vagy van ilyen processz, de nem hagyja magát kilőni. Az mplayer például tipikusan ilyen; még a kill -KILL "pidofmplayer" is teljesen hatástalan rá. Igaz, az mplayer kb. negyedóra után feladja a cd macerálását, és magától leáll egy i/o error-al, de hát ki a halál hajlandó negyedórát várni, amíg vissza kapja az uralmat a cd drive felett az mplayer-től?

Ilyenkor eddig nem maradt más, mint újraindítani a gépet. Kellene már egy profibb megoldás, mert nagy szégyen ez :-(

"...umount -f ha jól emlékszem."
Hatástalan, ezt már ezerszer próbáltam. Itt is két eset van: ha az mplayer használja a cd-t, akkor semmi sem történik; ha meg nem az mplayer, akkor leválasztja a régi cd-t, de az újat nem lehet többé rendesen felmount-olni, mert a tartalma nem jelenik meg ott ahol kellene.
---
If you have money, use Windows!
However, if you also have a brain, use Linux!

Hi
En ugyan nem SuSe -t hasznalok hanem debiant de az automount volt a legelso amit kiirtottam belole. Most kezzel mountolok mindent de legalabb nincs olyan hogy kiveszem a mountolot mediat. Amit bemountoltam az benn is marad mig le nem csatolom.
Esetleg a /etc/mtab kezi szerkeszteset probald meg , ha megint ugy jarsz hogy beragad torold a megfelelo sort a filebol.

Furcsán hangzik a probléma, mert bemount-olt CD esetén nem szabad kitolnia a tray-t, mert lock-olva van. Ugyan más disztribet tolok, és nem KDE alól nyomom, de munkatársaim használnak pl Suse 9.1-et, és ha a CD be van mount-olva, akkor ugyanaz a szitu náluk is, mint nálam.

Teljesen más típus vagyok: kézzel szeretek mountolni és unmount-olni, úgyhogy Gnome-ban mindig kiakpcsolom az automountot.

Nálad a fő kérdés, hogy miért engedi kivenni a médiát, ha nincs unmountolva? Lehet, hogy szar a CD? Vagy te kapcsoltad ki a lock-olást valahogy?

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Szia!

> Nálad a fő kérdés, hogy miért engedi kivenni a médiát, ha nincs
> unmountolva? Lehet, hogy szar a CD? Vagy te kapcsoltad ki a lock-
> olást valahogy?

Én Mandrake 10.1-et használok automount nélkül és FVWM-mel.
Ha egy CD-t befűzök a fáljrendszerbe, a meghajtójának a tálcája akkor is kinyitható. Ez mindkét meghajtónál fennáll. Eleinte és is furcsáltam, de úgy látszik ez valamilyen 'felhasználóbarát' újítás. :)

"Furcsán hangzik a probléma, mert bemount-olt CD esetén nem szabad kitolnia a tray-t, mert lock-olva van."

Nálam minden, és mindennek az ellenkezője előfordul :-(

Van amikor

- gombnyomásra nem tolja ki, pedig látszólag semmilyen processz nem használja, legalábbis az lsof szerint. (pl. a konqueror használta, de még jóval azelőtt , hogy megpróbálnám kivenni a lemezt)

- Van amikor gombnyomásra nem tolja ki, de az eject parancs kitolja, viszont többet nem lehet rendesen mountolni másik lemezt (mert mindig üresnek látszik a felmountolás után).

- Van amikor az eject sem tolja ki; ez főleg akkor van, ha éppen az mplayer halt be a cd-n, és ilyenkor alig 15 percet kell várni arra, amíg az mplayer végre leszáll a cd-ről.

Hogy lehet az automount-ot kikapcsolni?

---
If you have money, use Windows!
However, if you also have a brain, use Linux!

Hali, ez okosan megoldott 10.1-ben, ott ha megnyomom a cd-n az eject gombot akkor feljon egy ablak ami kozli melyik process hasznalja es sorry nem lehet umount-olni. egyebkent lsof power

Bocs, de szerintem feltetelezes rossz, umountolni mindenkeppen lehet egy egyszer mar bemountolt lemezt, ha egy lemez karcos akkor a mount al lehetnek problemak. Felteszem a kerdest, akkor van problema, amikor nem sikerult bemountolni, csak keresgel es te akkor veszed ki, vagy valamilyen i/o muvelet kozben? Egy egyszer sikeren felmountolt lemezt mar nem nezeget, csak valamilyen i/o muvelet kozben. Megforditva a dolgot, lehet hogy nem a lemez karcossagaval vannak a problemak.

"umountolni mindenkeppen lehet egy egyszer mar bemountolt lemezt,"
Akkor nem ismered te még az mplayert! Negyed óráig ül a cd-n, mielőtt elengedné!

"akkor veszed ki, vagy valamilyen i/o muvelet kozben"
I/O művelet közben nem engedi kivenni. Ez tipikusan az mplayer-nél fordul elő. Vagy végigvárom azt a negyed órát, amíg az mplayer tököl a cd-vel, vagy nyerek 5 percet, ha inkább újraindítom a gépet.

De van másik gond is, ami nem (csak) az mplayerrel fordul elő: sűrűn előfordul, hogy a konquerorral rálépek egy cd-re, majd bezárom a konqueror-t, és mégse adja ki a cd-t. Ilyenkor beütök egy eject-et, mire kitolja; viszont ezután hiába nyomkodok be bármilyen cd-t; mind üresnek látszik.

---

If you have money, use Windows!
However, if you also have a brain, use Linux!