Lapszemle: Linuxvilág - márciusi szám

 ( trey | 2006. február 25., szombat - 9:41 )

Ejnye, Magyar Posta, megtépázva hoztad a márciusi Linuxvilágot... A kissé viseltes újság címlapján egy kedves (ránézésre) japán lány üldögél ölében egy laptoppal. Úgy tűnik, hogy ez tendencia lesz. Mármint, hogy az LV címlapjára lányok kerülnek. Én nem bánom... :-)
De, mi van a lapban? A címlapon elolvasva a kiemelt cikkek címeit arra számíthat az ember, hogy ismét egy változatos számot sikerült összehozni. Kukkantsunk bele:

Magazin:

A szokásos "alkotórészek" (Beköszöntő, Hírek, Mi újság a rendszermag fejlesztése körül) után a következők várják az olvasót:

 • Web Konferencia 2006 - Folytatódik a korábban már hét alkalommal megrendezett PHP Konferencia, de ezúttal új néven.
 • Kernel magyarul - Az elmúlt években többek többször is nekifutottak a Linux kernel konfigurációs részének magyarításának, de valahogy mindig megakadt a dolog. Jelenleg 64%-on áll a projekt, és segítőket keresnek.
 • Wiki és a tudásalapú társadalom - A cikk címe mögött a mediawiki (mint szoftver), a Wikipedia és a Wikipedia magyar szekciója kerül bemutatásra.
 • Fogyasszunk pingvint! - Az egyik japán állatkert túlsúlyos pingvineket fogyaszt (le).

Fejlesztői sarok:

 • Irrlicht 3D - Folytatódik az a cikksorozat, amely az OpenGL-lel segített programfejlesztést mutatja be. Ezúttal a nyílt forrású, Irrlicht névre hallagtó 3D engine kerül bemutatásra.
 • XML túra (1. rész) - Alapok - A cikksorozat első része az Extensible Markup Language (XML) alapjaiba vezet be bennünket.

Alkalmazások:

 • VMware Player - A cikk a VMware Inc. által nemrég ingyenesen letölthetővé és használhatóvá tett VMware Playert mutatja be.
 • Ismerkedés a LaTeX-hel (1.rész) - Azt mondják, hogy ha igényes dokumentumot akarsz készíteni, akkor egyik barátod a LaTeX lehet. A cikksorozat a LaTeX-hel való megbarátokozást segíti. Az első részben az általános bemutatást találjuk.
 • LaTeX szerkesztés könnyebben: Kile - Ha már ismerkedünk a LaTeX-hel, akkor jól jön egy olyan környezet, amely megkönnyíti az eszközzel való munkánkat. A Kile egy ilyen környezet.
 • Fájlba zárt szellem, MS Word dokumentumok kezelése Linux alatt - Tippek és programok ahhoz, hogy hogyan tegyük könnyebbé magunk számára a Microsoft Word doksik kezelését Linux operációs rendszer alatt.
 • Diagramok könnyen, gyorsan - Dia - A cikk azt a programot mutatja be, amelyet magam is rendszeresen használok. Például akkor veszem elő, ha dokumentációhoz könnyen érthető ábrát szeretnék készíteni. A Dia egyszerű, de nagyszerű. Ezt mutatja be a cikk.

Üzemeltetés:

 • IPCop a hálózsaru - A cikk az IPCop névre hallgató Linux terjesztést mutatja be. A terjesztés elsősorban tűzfalak építéséhez lehet hasznos, de igény esetén készíthetünk belőle router-t, IDS-t, DHCP szervert, proxy-t, VPN szervert, stb.
 • Az Amilo7620 notebook nem szereti a Linuxot? - A cikk szerzője az említett notebook vs. Linux operációs rendszer kalandjait meséli el.
 • 32 bit + 32 bit = 64 bit? - Lassan már nem is lehet olyan x86-os processzort kapni, amely ne tartalmazna valamilyen 64 bites kiegészítést. Ez lehet az AMD által nyújtott AMD64, vagy az Intel által kínált EM64T. De mi a különbség, melyikhez milyen kernel, disztribúció kell...? Erről szól a cikk.
 • Egy számítógépterem "hétköznapjai" - A cikk szerzője azoknak szolgál tanácsokkal, akik számítógépterem üzemeltetését vállalják el. Tippek, trükkök, hasznos segédprogramok...
 • A clapf spamszűrő - A spam probléma. 100%-os megoldás nincs rá, viszont programok garmadája áll rendelkezésre a vele szemben folytatott harcban. Valakinek nem jók az elérhető programok, ezért úgy dönt, hogy saját maga ír egyet...

Grafika, multimédia, szórakozás

 • Száguldás, szerelem - a cikk a Linuxon játszható autószimulátorokat (Torcs, Racer, Trigger, UnWheel) veszi szemügyre.
 • Kiadványszerkesztés Linux alatt - Scribus PDF fájl készítése (3. rész) - Egy hét oldalas cikk a témában.
 • Trust 400-V2 digitalizáló-tábla telepítése - Ceruzával rajzolni Linux alatt? Miért ne? Csak egy digitalizáló-tábla kell hozzá. Na, és fel kell azt telepíteni...
 • Fraktálok - avagy a matek akár szép is lehet - A cikk két, fraktálok képeit előállító programot mutat be. Az egyik a FractalView, a másik pedig a Quat.

Jó szórakozást!

A lapszemléhez használt Linuxvilág számot a Kiskapu Kft. biztosította számomra. Köszönet érte.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

kernel honosítás: érdekes, tudok egy olyan céget, amelynek ez e legfőbb profilja. LME honosítás csoportnak hívják, azt is tudom, hogy van az LV-nek olyan munkatársa, aki tagja e csoportnak. Mégsem jött megkeresés, fura, pedig az LME HCS-ben folyik megfelelő kellő eredményeket felmutatni képes munka.

ugyan mar ez penzmosas.

Mindenbe bele lehet kotni. De legalabb lehet, hogy jotekonykodnak :-D

inkabb allami tamogatas elsikkasztasa.
talan pontosabb megfogalmazas

anr!
a következőt írtad:
"inkabb allami tamogatas elsikkasztasa.
talan pontosabb megfogalmazas"

Arra kérlek, hogy ezt vagy fejtsd ki részletesen vagy itt ezen a fórumon kérj az érintettektől bocsánatot.

A következőt írtad
"ugyan mar ez penzmosas"

Kérlek indokold, vagy itt kérj bocsánatot.

"Szájber gyerek kérjél bocsánatot, mert nem mutatom meg a kacsámat ott!" :-)

Tudod kohinoor gyémántra utaló neved ellenére a nem neked szóló kérdésre adott válaszod
Humornak gyenge inkább tufa minőségű, és nem is válasz a kérdésre.

Gratulálok!

Tudod babo a szanalmas gyerekmesehez sem melto fercmure utalo neved ellenere az ujsag inkabb tufa minosegu es nem is er egy rakas sz4rt se.

Kosz a gratulaciot, de en a helyedben tisztaznam magamat a vadak alol, mert egyre tobben feszegetik mar a temat mindenfele osszebeszeles nelkul... Igyekeztem leszallni a linuxvilag temarol, probaltam ebbol a legutobbi penzmosas temabol is poent csinalni, de kar volt es nem is nagyon lehet, ezt elismerem. De nehogy mar te mondd meg, mikor mihez szolhatok hozza. Majd az admin kib4sz ha akar (szerintem ezutan ki is fog), de te itt ne osztogasd az eszt, mert keves vagy hozza, nem a te site-od. Tulsagosan erzekenyek vagytok, az "X eve keptelen a szexre" beszolas pl nem azt a celt szolgalta, hogy az illetonek nonstop felhat van, hanem adta magat a szovegkornyezet. Aki ezt nem erti, es meg masodjara is megemlegeti, az egy oromtelen/humortalan es sotlan ember lehet.
Tovabbi sok sikert, mar a harmadik cegnel sutottem el (sikerrel), hogy fizessenek elo az ujsagra.

Azt hiszem, hogy keversz valamit. Babo != Buki. Buki linuxvilagos, Babo meg - de nem vagyok benne biztos - LME-s.

--
trey @ gépház

Sorry. "Tovabbi sok sikert, mar a harmadik cegnel sutottem el (sikerrel), hogy fizessenek elo az ujsagra." Ez nem jelenti azt, hogy olvasom is :-) Gondoltam az szolitott fel bocsanatkeresre, aki linuxvilagos.

Úgy tűnik ezt túl jól Jól sikerül titkolni az LME HCS tagjainak.

Tobbszori elolvasas utan sem ertem mirol beszeltek. Megmagyarazna valaki? Kernem tisztelettel.

Van egy project ami a kernel hibaűzeneteit forditja Magyarra. Van egy testvérproject ami a menűconfig ot forditja Magyarra. 1-1 foltkéntz van mind a két project. Ha megfoltozod ezekkel a foltokkal a kerneled akkor féligmedig Magyar nyelven megy a kernelfordítás és féligmedig Magyar nyelven válaszol a géped amikjor kiír egy hibát.

Igen, az egyiket(mar nam tudom melyik volt)regebben mar kiprobaltam egyszer.
De azt nem ertem, hogy jott a kepbe a penz?

Ezt en sem ertettem, valaki felhomalyositana?

Lehetne kérni kettő linket a foltok elérhetőségeiről?

Ne kelljen má' mindig tökölni a Google manóval! :-)

P.S.
Google != Mugli
:-)

Nem rosszindulatbol kerdezem, de minek honositani kernelt? GUI-t meg azt mondom, OK, de aki szerverre is X-et rak es magyar billentyuzetkiosztassal potyogi a parancsokat az szakmai korokben luzer. Szerintem inkabb kezdo, multicegnel az ilyet kirugnak a francba :-)

A szerverre X-el kapcsolatban egyet értünk. A billentyűzettel viszont nem, én minden szerveremen magyar kiosztást használok. ..igaz nem is szeretnék soha multinál dolgozni. ;)

Üdv: M.

http://www.pingit.homelinux.org a megoldás.

"..igaz nem is szeretnék soha multinál dolgozni. ;)"

Nem csodalom :-))) Keruld el, ha lehet.

Voltam annó pár interjúhhhh, hát, amit leszűrtem:

* értsél mindenhez igen magas fokon
* éjjel-nappal dolgozz
* fentiekhez képest szánalmas fizetés

Akkor már kb. ugyan annyi pénzért inkább itt-ott hekkelgetek, nincs főnököm és több a szabadidőm. (egyedül a beigért tanfolyások voltak vonzóak, de azért nem adnak kenyeret a boltban)

...bár biztos van kivétel multi is...csak még nem találkoztunk.

Üdv: M.

http://www.pingit.homelinux.org a megoldás.

A Beköszöntőben egy ideje nincs aláírás, a stáb nevében íródik. Ez a mostani számban furán jön ki, mivel a szerző a személyes élményeiről írt:

...ma reggel, mikor állandó szerzőtársammal, Kuksi professzorral sétáltunk...

Hát ez vicces, hogy Kuksi professzor név szerint lett említve, de azt nem tudjuk meg, hogy ki is sétált vele. Illetve lehet sejteni, hogy Büki András írta, ugyanis a szövegben utal a múlt hónapban a Linuxvilágot a HUP-on ért bírálatokra, amikkel szemben ő vette fel a kesztyűt. Meg hozzászólásaiban utalt arra, hogy ő szerkesztői funkcióban van az újságnál. Ennek ellenére nincs feltüntetve az impresszumban - sajnálatos módon.

Aki szintén nincs feltüntetve az impresszumban, az az olvasószerkesztő. Bár régebben volt, egy ideje meglátszik a sajtóhibák számán, hogy nem dolgozik ilyen a lapnál. Hónapok óta alig van olyan cikk, amiben ne lenne helyesírási hiba vagy elgépelés...

Gabaman kezdte az egésszet és vólt is egy elég szép sz@r dobálás akkor is. A srác tőbb nyelven ír olvas és beszél. Aztán amikor megsérteték a sok magasrőptű beképzelt majom. Akkor egyszerűen odébb állt a projectből és a a Magyarnyelvű project az első helyről visszahúllót a béka feneke allá viszont a Francianyelvű az kiugrot (oda csatlakozzot álítólag).

Nekem meg az a véleményem ha a juzereknek valaki add valamit amit em kötelező használni. Az neked miért fáj? A te ídődet használja vagy a sajátját? A te energiád megy el vagy a sajátja? Szabadszoftver esetén szabad ember szabadon cselekszik. Nem csak a rendszergazdák vannak hanem hobysták és gépészek. Van amikor pl egy Dixell hűtővezélőt kell lekarbantartani atól a rendszergazdáknak herotjuk szokot lenni. Sőt a hűtési felűgyeleti rendszerektől álltalában herotjuk szokot lenni. Most csak egy szakmát említetem példának ahól segit a project. Szerinted hány olyan szakma van ami speciális terűleten használja a számítógépet. Párat sorolok Gabonakutatás, meterologia, műanyaggyártás, metalográfia, lézerkutatás. Ezek azok ahol belebotlottam. (kűlső rácsodálkozó szemlélőként)

Csak megerősíteni tudom: a címlapon lévő lány valóban kedves :-)

Ismered? ;-)