Orwelli jővőkép még az idén?

 ( TLoF | 2002. november 25., hétfő - 15:34 )

M$ Palladium
Intel TCPA
Ellenőrzött jövő.M$ Palladium:

A Microsoft bejelentette a "Trustworthy Computing" rendszert. Ennek fontos eleme a Palladium. John Manferdelli (Általános Manager, Palladium Project) szerint a rendszer csak tovább fejlesztése a már meglévő nyilvános kulcsú tikosító algoritmusoknak. Ez a rendszer lényegesen több, mint a szolgáltatott tartalom megvédése. Jelenleg külső partnerek bevonásával - Intel és AMD - azon dolgoznak, hogy olyan processzort fejlesszenek ki, mely már hardware szinten támogatja a Palladiumot. Az előnyök közé soroja a vírusok, kémszoftverek terjedésének, futásának és a támadások számának általános csökkenését. A palladium PC-ken és a hozzájuk tartozó perifériákon csak "megbízható" állomány futhat, mely fizikailag elkülönített, védett, és elérhetettlen a rendszer többi részéből. A fájlok a számítógépeken egy egyedi kulccsal lesznek titkosítva, igy a gép ellopása, vagy a fájlok lemásolása esetén sem kerülnek illetéktelen kezekbe. Még a billentyűzet és a monitor adatai is erős titkosítással kerülnek továbbításra, igy a harmadik féltől származó esetleg nem hitelesített eszközmeghajtókon keresztül sem lehet információhoz jutni.

Hogy valósítja meg mindezt a rendszer?
A Palladium egy új hardver és szoftver rendszer, mely tartalmaz egy új biztonsági chipet, változtatásokat a CPU-ban, alaplapi chipsetekben, és perifériákban, ezáltal lehetővé téve, hogy az alkalmazások egy védett memória területen fussanak, mentesen minden külső behatástól.

A Palladium rendszer iránt érdeklődők köre széles. A kormányok, pénzintézetek csak hogy néhányat említsünk a nagyok közül.

Palladium - Digital Rights Management (DRM) ?
A Palladium rendszer nem igényli a DRM-et és fordítva, a DRM sem függ a Palladium rendszertől. Ugyanakkor a Palladin remek kiegészítője a DRM rendszernek, ennek ellenére ez két különböző technológia.
A DRM egy módszer, mellyel egy digitális tartalomról megmondhatja a készítője, hogy kik, és mire használhatják fel. A Palladium egy kiegészítő lehetőség, mellyel be lehete tartatni a DRM szabályait, megkötéseit. Ma minden DRM rendszer fájlokban tárolja ezeket az információkat, ezáltal eléggé sebezhetővé téve azokat. A Palladium rendszer ezzel szemben lehetőséget kínál arra, hogy ezek az információk a hardverben/hardverből legyenek elérhetők.
"Azok a mérnökök, felhasználók, akik megértették a biztonság növelésének igényét támogatják törekvéseinket. Minden amit hallunk csak még biztosabbá tesz bennünket abban, hogy ez pozitív lépés az ipar számára." - Mondta John Manferdelli. -
"A felhasználók mindent megtehetnek a következő (Palladiumos) Window-zal amit a mostani válozattal is, viszont ha ki akarják használni a rendszer előnyeit akkor szükségük lesz az új hardverekre. Amikor az emberek fejlesztik a rendszereiket reméljük elgondolkoznak a Palladium rendszer igénybevételéről. Tudjuk, hogy ez nem fog megtörténni holnap, vagy a következő évben, de bízunk a technológia sikerében"

A Microsoft Press Interjú

Egy másik link, ahol kifejtik, illusztrálják a rendszer működését.
The begin of the END

Tömören összefoglalva: a rendszer végső állapotában csak hitelesített, a gépre engedélyezett szoftvert futtathat. Egyéb szoftverek futhatnak, de nem férnek hozzá bizonyos hardverszolgáltatáshoz. Pl. nem olvashatja a cd-romot, mert lehet, hogy másolásra akarod használni.

"A Palladium segítségével elérhető pl. hogy WMA (audio/film) fájlok csak olyan programokkal fussanak, amelyek rendelkeznek hitelesített kulccsal. Node ki végzi a hitelesítést? Nem más mint a Microsoft. És nem is kis pénzért.
De még ha ingyen is lenne, az sem lenne megoldás a linuxos felhasználók részére, mert itt ugyebár teljesen természetes, hogy az ember a programokat maga fordítja. Mivel a TCPA azt követeli meg, hogy a program bájtra pontosan a hitelesített program legyen, ezért a programnak elvész a joga, hogy újrafordítás után is lejátsszon fájlokat!!! "
KoporShow "Már ma is rengeteg energiát fektet a Linuxos közösség abba, hogy az MS programok által készült dokumentumokat legalábbis megjeleníteni tudja, az MS-os oprendszert futtató gépekkel együtt tudjon működni: pl. fájlmegosztás (lásd: Samba), a perifériákat használni tudja.

A Palladium egészen odáig elmehet, hogy (éppúgy mint a DVD-lejátszók piacán) az ellenőrző chipeket már a HIFI-berendezésekbe, printerbe, scannerbe beleépítsék, és ezzel is gátolják hogy "illetéktelen" programok használják őket illetve "illetéketelen" adatok bevitelére vagy kiadására használják őket.

Magyarul ez azt jelentené, hogy a Linuxos gépünkkel nem hallgathatnánk a legtöbb zenét, nem nézhetnénk a DVD filmeket, nem olvashatnánk az MSWord dokumentumokat. Illetve megtehetnénk ezt, de ekkor egy az MS által "hitelesített" linuxos verzióhoz kellene nyúlni. Mi pedig nem fordíthatnánk illetve írhatnánk programokat, amelyek ilyen adatformátumokkal dolgozni tudnak."

Linkek:
A TCPA honlapja
TCPA FAQ stílszerűen PDF-ben
Vitafórum a NewsForge-on
És az indexen

Az idézeteknél igyekeztem feltüntetni az eredeti szerzőt. A cikk írására a fenti indexes topic motivált.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Vajon a monitorokba fognak-é épiteni kis kamerákat hogy a mikorsucks support usere bármikor kukkolhasson??? Nem csodálkoznék, ha nem lehetne kikapcsolni a gépet... Ez mellesleg pontosan egybevág Bokor Gyurika kijelentésével (cirka 2 hete)

Hmmm... bevallom õszintén, ez elgondolkoztató a dolog... kell ez nekünk...? Jó lesz ez...? Vagy ez lesz a Szép Új Világ...?

Elnézést. Azért mellékeltem az eredeti szöveget is, hogy az esetleges hiábakt észre tudjátok venni. Nagy hiba nem hiszem hogy van benne. A General Manager-t tényleg benéztem. Mindenkitől bocsi.

Mára lassan vége a munka időmnek, de holnap lefordítom a főbb dolgokat a newsforge -s cikkből is.

Nagyon vadul hangzik ez az egész és már több helyen összefutottam vele, de ha ezt meg akarják valósítani, akkor kemény dolguk lesz, ugyanis nagyon erõs ellenállásba fognak ütközni fõleg a felvilágosultabb csoportok részérõl. Gondoljatok bele hogy reagál erre a szabad szoftver közösség. Emberek, akik rengeteg munkát fektettek különbözõ projectekbe, amelyeknek egy jelentõs része a TCPA védelem korlátozásaiból eredendõen használhatatlanná vállna. A Palladium egyébként az M$ TCPA implementációja, szóval ez csak azt vonja maga után, hogy a windóz alatt fognak hitelesíteni M$-ék. Végsõként pedig ha a közelmúltra tekintünk, amikoris a szabad szoftver egyre nagyobb teret nyer, kormányzatok kezdik elismerni a jelentõségét, miközben azt hangoztatják, hogy õk valódi szabadságot akarnak (a költségeik csökkentése mellett) nem pedig az M$-tõl való függést, szintén megkérdõjelezhetõ a TCPA jövõje. Én nem sok esélyt látok arra, hogy ezt az elnyomást valóra váltsák. Ez túl diktatórikus ahhoz. Egyébként felmerülhet a kérdés, hogy hogyan vehetnénk elejét ennek. Én személy szerint véletlenül sem veszek M$ cuccokat, megtérítem a környezetemben levõ fogékony embereket, használhatóvá konvertálom a gépeiket és különbözõ szabad szoftver projectekben veszek részt, de talán a legfontosabb, hogy hagot adjunk a nemtetszésünknek.

Az előnyök közé soroja a vírusok, kémszoftverek terjedésének, futásának és a támadások számának általános csökkenését.

Aha. Magyarán szólva nem fogja engedni pl. a WinFos futtatását. Ez így jó hír.

Amúgy meg mire elkezdődhetne a dolog, a Free Software közösség lesz már akkora, hogy elkerülhető legyen az átállás.
Egyrészt nem szabad M$-terméket vásárolni (Intelt sem?), másrészt tiltakozni kell minden lehetséges módon. Az Intel is dobta annak idején a CPU-azonosító kódot (PIII, ha még emlékszik valaki).

Engem személy szerint az efféle húzások egyre inkább arra ösztökélnek, hogy a szabad szoftverek elterjedéséért minden tőlem telhetőt megtegyek.
Azt ne mondja senki, hogy a GNU szoftverekkel nem lehet pénzt keresni, mert nem igaz. Egy felhasználót mindig kizárólag a megoldások és az árak érdeklik, nem az alkalmazott szoftverek gyártói. Ráadásul a BSA óriási tőkével folytat ajándék marketingkampányt a GNU/Linux megoldások számára.
Tessék kihasználni a lehetőségeket és hozzunk csak létre egy szép szabad GNU alapú informatikai kultúrát!!!

Az előnyök közé soroja a vírusok, kémszoftverek terjedésének, futásának és a támadások számának általános csökkenését.
Na ez az igazi HAZUGSÁG.
A vírusok és trójai programok eddig is Word és Excel dokumentumokban terjedtek. Ezentúl majd csak hitelesítés után lesznek használhatók a dokumentumaink? Honnan tudják majd, hogy nincs vírus a dokumentumomban? Mindent átnéznek és eltárolnak? Mi van, ha én nem akarom, hogy M$ tudjon arról, hogy miket írkálok a dokumentumaimba? Írjam inkább papírra ceruzával?
Ezek vagy őrültek, vagy tényleg világuralomra törekszenek...

Valami egeszen sci-fi-be illoen hihetetlen amit ezek probalnak csinalni. Remelem nem sikerul nekik, azert az emberek nem mind hulyek. Az MS passportot sem hasznlaja minden windows felhasznalo.
Szerintem valami visszafogott dolgot fognak ebbol megvalositani.

Laci

ps:
Amugy erdemes szemlelni az MS dolgait. Olyan mint egy rendkivul ellenszenves nyomulos, nyalos es askalodo ember a kornyezetedben.
Tiszta emberi hibak: elvarja hogy mindenki megbizzon benne, erre hihetetlen dolgokat epit, es aztan ugy bejon neki nehany hulye miatt, hogy aztan mar nem tudod levakarni magadrol.