KDE több bejelentkezett usernél hardver megosztás probléma

Fórumok

KDE több bejelentkezett usernél hardver megosztás probléma

Hozzászólások

Sziasztok! :)

Aki már találkozott ezzel a problémával, légyszi segítsen nekünk.

Koliban a szobatársakkal közösen szeretnénk használni a gépemet úgy, hogy többen lehessünk bejelentkezve egyszerre, és ALT+F7/8...-al tudjunk váltogatni a képernyők között. A rendszer: Mandriva Linux 2006 free és KDE-t használunk. Odáig szépen el is jut a dolog, hogy a bejelentkezés sikerül egyszerre többen is, net is van, és minden program probléma nélkül fut, stb.

A baj ott kezdődik, hogy bizonyos hardverekre - eddig a hangkártya és a CD/DVD írónál tapasztaltuk - annak a usernek van prioritása (é: csak az tudja használni) aki legelőször bejelentkezett. Senki más. Ha pl. én be vagyok jelentkezve és a 'tamas' user DVD-t akar írni, akkor "access denied" vagy "no such device", stb. üzit kap vissza programtól függően. Hangkezelés majdnem ugyanez: "sound server"-re panaszkodik induláskor és persze nincs hang, mixer mellett piros X...

A kérdésem, hogy hogyan tudjuk azt megoldani, hogy ahhoz, hogy egyes felhasználók használhassanak minden erőforrást (CD író, hangkártya, stb), ne kelljen senkinek kijenetkeznie a KDE-ből?

Minden választ nagyon szépen megköszönünk... :)