Fizetésemelés visszautasítása?

Fórumok

Sziasztok,

Kapnék most egy combos emelést, füles biztos forrásból. De már eldöntöttem hogy lépek innen.
Nem érzem korrektnek elfogadni pár hónapra. Ha visszautasítom, akkor viszont rájönnek hogy hamarosan bubbye. Ami perpill hátrányosan érintene.

Sosem voltam még ilyen helyzetben, ti mit tennétek?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 06. 05., sze – 18:43

Amúgy mi a menete ennek máshol?

Nálunk nem várom meg a dolgozói igényt, hanem hat havonta megvizsgálom mi van a piacon és végrehajtom a korrekciót. Így csak azt veszik észre, hogy mostantól többet kapnak. Gyakorlatban az operatív vezető miatt már mindenki tudja, mire megérkezik az emelt pénz. Talán azért sem kérnek nálunk emelést, mert ismerik ezt a rendszert és elfogadják, na meg többet adunk, mint az iparági átlag.

Szerintem ne szarozz. Fogadd el. Munkádért kapod nem egy hűségesküért.

Ahogy látom most az a divat, hogy van egy magas kezdőfizu, ami idővel elinflálódik.
Szerintem is úgy korrekt, hogy a fizu tükrözi a piacot, tudást, hozzáállást, teljesítményt. És jön a korrekció kérés nélkül. Egyébként a pénz csak egy faktor. Ahol több a Teams mint az ssh, onnan menni kell :)

echo crash > /dev/kmem

Létszámot így szokás feltölteni. Magas fizu majd altatás. Régi multi szokás.

Az alkalmazott bérének a piachoz van köze nem a  cég termelékenységének. Nálunk a magas profit miatt volt olyan amikor erre emlékeztetnem kellett egy kollégát.  Ha a  cég veszteséges lenne, akkor sem dolgozna neki senki ingyen.

+0,8

Nekem volt olyan, hogy prémiumot / bónuszt / plusz pénzt ajánlottak 2 részletben, ha a cégnél maradok 1-1,5 évet. Tisztán le volt írva, hogy mik a feltételek. Az 1. részletet megvártam, mert megérte. De aztán olyan ajánlattal talált meg egy cég, ami nagyon megérte anyagilag.

Ahol nagy a  fluktuáció ott azért adják az év végi bónuszt, mert megtartó erő. Szerintem csak tömöríti a kilépés időpontját, de mindenki úgy okoskodik ahogy akar. Én rühellem az összes kommunista intézményt, 13. 14. havi fizu, pulykapénz és lófasz. Legyen egy normális fizu, ne a cég gyűjtögesse az alkalmazott pénzlét, amit porciózgat. Ne is akarja beosztani azt és az alkalmazott helyett kigazdálkodni egy karácsonyt.

Ez speciel nem év végi pénz volt. Hanem az X cég átalakult Y céggé és szerették volna megtartani a jó munkaerőt.

Amúgy +1. Én azt vallom, hogy az alapbér legyen elfogadható. Nem csak most, hanem hónapok múlva is. Nekem és a munkaadónak / megbízónak is. Ha nem érzi jól valaki magát, akkor csak egymást áltatjuk feleslegesen.

Amúgy mi a menete ennek máshol?

Legtobb helyen van egy eves review, amitol nem is nagyon szeretnek elterni, legfeljebb amikor jon a zsarolas, hogy itt az offer a kezemben, adjatok valamit. Ami persze rovid tavon sem mindig jol sul el, de az mar mas kerdes.

Sok ceg, foleg a nagyobbak, mestersegesen fenntartanak egy fluktuaciot azzal, hogy a bereket nem igazitjak a piaci helyzethez, ami nekem elsore furcsa strategianak tunik, mert egy ember potlasa komplexebb munkakorban 6-9 honap minimum. (Nem eddig van uresen a pozicio, ebben mar benne van a betanulas is.) Illetve ezzel lehet szabalyozni a ceg meretet leepitesek nelkul. Siman meg lehet uszni egy layoffot a 0-5%-os (nominalis) beremelesekkel, ha elmennek a dolgozok maguktol. 

Ez a fluktuacio fenntartas szerintem rossz otlet. Nem maga a fluktuacio, hanem, hogy ezzel pont azok mennek el, akiknek van ra lehetosege - szoval a jobbak. Igy a cegben maradnak a rosszabbak, a Pareto-elv szerint pont ezzel lesz a legtobb baj, annyit termelnek, mint a legjobb nehany szazalek, de annal sokkal tobbe kerulnek. Mondjuk ha a felso 30% ugyanannyit hoz, mint az also 70% (lehet 20-80 vagy 10-90 is az arany), akkor a felso 30% - meg ha fejenkent tobb fizetest is kap - olcsobb lesz, mint az also 70. Ha ezek szepen felmondanak egymas utan, es folyamatosan gyengebbeket veszel fel, idovel 140%-nyi fizetesert kapod meg - idealis esetben - ugyanazt (de valoszinuleg minosegben is gyengebb lesz). 20%-80% eseten meg durvabb lesz ez a kulonbseg.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Hosszutavon megoli az innovaciot, persze, de az also 80%-ra kehet ceget epiteni, a felso 20%-ra nem. Az ilyen munkaero nehezen potolhato, nem mellesleg a tobbi 80 nem fogja erteni, hogy mit miert csinal. Nalunk is volt olyan, hogy bazi sok penzert felvettek egy csucs fejlesztot, minden taskot megoldott pillanatok alatt, de senki hozza se tudott szagolni code review-ban ahhoz, amit irt, utana meg kevesebb mint egy evvel lelepett a kovetekzo helyre, mert ott erdekesebbnek tunt a projekt.

En nem epitenek erre a strategiara ceget, de ettol ez meg egy letezo dolog, es latod, sok helyen mukodik. Atlagos emberekkel konnebb dolgozni, mint zsenikkel.

Nem vagyok biztos, hogy az illeto senior volt.

Sajat magamon is azt tapasztalom, hogy minel tobbet fejlodok, annal olvashatobb kodot irok.

10+ eve, amikor nagyobb cegnel voltam, es rendszeresen kaptam eleinte juniorkent, kesobb mediorkent review-ra kodot, akkor is erthetobb volt a tapasztaltabbak kodja, mert egyszeruen szebb kodot irtak.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

+1

Volt itt felszopva az a geohot gyerek, hogy megy a twitterhez meg papa muskhoz megjavítani a keresőt. Én egy percig nem kételkedem abban, hogy kurva értelmes és tehetséges gyerek, és valszeg még ma se tudnám megtörni a ps3-at. De nem véletlen, hogy se a keresőt nem javította meg, ráadásul azóta még az általa szidott login popup is korábban felugrik. 

A munkabér a munkaszerződés lényeges eleme, amit elvileg nem lehet egyoldalúan módosítani, csak közös megegyezéssel. Nyilván béremelés esetén mindenki abból indul ki, hogy az egy megengedett egyoldalú módosítás és ritkán fordulhat elő, hogy valaki amiatt pereli a munkáltatóját, mert az a fizetését megemelte. Mindenesetre értelmes dolog a munkáltató részéről, ha a béremelést írásban közli a munkavállalóval és aláíratja vele a papírt. Normális helyen a bónuszról érdemes előre papírt adni, hogy a dolgozó tudja, hogy kb. miről mond le a negyedév végén, ha addig felmond. A bónusz kifizetésével egyidőben érdemes a következő bónuszt vagy béremelést is kilátásba helyezni, esetleg valamilyen teljesíthető feltételhez kötni. Normális munkáltató ilyesmivel is igyekszik az alkalmazottat elbizonytalanítani a váltás ügyében. Hogy "csak úgy" toljon pénzt a munkáltató, cél, értékelés és papír nélkül, az nem túl hatékony, mert kiszámíthatatlan és azt az alkalmazott hülye döntésekkel hálálja meg.

Szerkesztve: 2024. 06. 05., sze – 19:09

Fogadd el, aztán ha eljön sz idő akkor korrekt módon felmondasz… Nincs értelme játszmázni.

Szerkesztve: 2024. 06. 05., sze – 20:13

Nem érzem korrektnek elfogadni 

régen rossz, ha érzelmeket táplálsz egy cég iránt.

Racionalitás és az erkölcs kell, hogy meghatározza a döntéseid:

- Racionális most elfogadni a fizetésemelést: igen (A)

- Erkölcsös jelen állapotban elfogadni a fizetésemelést: igen (B)

(A) igen OR (B) igen = igen

Azt, hogy később mi lesz azt majd akkor vizsgáld meg.

For Whites Only meeting room!

Egyszerű: Mikor akarsz lelépni? Ha 1-2 hónapon belül, akkor értem a dilemmád erkölcsileg, etikailag. Rossz esetben a felmondási időd alatt úgyis piszkálni fognak ezzel-azzal. Ebből teljesen jól nem jöhetsz ki.

A munkahely, munkavállalás egy üzlet. Nem szabad belőle érzelmi kérdést csinálni.

Szerkesztve: 2024. 06. 05., sze – 22:53

Szerintem ebből ne csinálj kérdést.

A fizetés emelést nyugodtan elfogadhatod, és csináld a dolgodat rendesen. Ez két különálló dolog, a fizetésemelés, és hogy Te mikor jössz el.

Nem is biztos, hogy váltani fogsz, még 1000 dolog történhet, és mindennek sora van... Ha felmondtál, akkor  becsülettel add át a munkádat.

Egy másik kérdés: Nem igazán hiszem, hogy egy cég bármiből érzelmi kérdést csinálna, racionálisan működnek. (se a Te felmondásodból, se a leépítésedből, ha arra lenne egyszer szükség)

Az intelligensebb helyeken ha elégedettek voltak veled, akkor örülnek, hogy együtt dolgoztatok, támogatnak/elfogadják a döntésedet, és visszavárnak.

A kevésbé értelmes helyeken egy nap könyörgés után, hogy maradj, elhordanak majd mindennek, és lehúznak még bárhogy, ha tudnak. És ha visszagondolsz, akkor végig ilyen volt a hely az X éved alatt. Azzal meg ezért nem kell foglalkozni. (ilyen is van)

Nem érzem korrektnek elfogadni pár hónapra.

Nem teljesen ertem, az alatt a par honap alatt mar nem fogsz dolgozni? Vagy miert ne lenne korrekt elfogadni?

Nem tudom. Egyszerűen csak nem érzem korrektnek hogy mosolyogva kezet rázunk a nagyobb pénzre, miközben tudom hogy a kereséstől függően záros határidőn belül biztosan lelépek. Talán csak az emelés mértéke miatt van, bőven túlmutat a korrekción.

De többen írták itt hogy simán húzzam be, szóval úgy tűnik velem van a baj :)

echo crash > /dev/kmem

bőven túlmutat a korrekción.

Ha Te ezt nem érdemelnéd meg, akkor Te ezt nem kapnád. És várd azért meg, hogy hivatalosan is mondják, addig ne is gondolj rá. :) (most olyan dologról beszélünk, ami még nem történt meg hivatalosan, ha jól értem)

A régi cég ajánlatát gondold át még egyszer, hogy ott maradsz-e inkább. Ha mégis felmondanál: Ha megérdemlik, korrektek voltak veled, akkor beszélj majd velük őszintén, hogy miért döntöttél így. Néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Ha ezt megtetted, akkor Te is korrekt voltál.  Ha ezzel együtt úgy döntesz valamiért, hogy nem maradsz, 1000 okod lehet rá (a pénz nem minden), akkor semmi gond.

De ez nem érzelmi dolog, meg nem másnak, vagy egy cégnek kell megfelelned: ez a Te életed, amiről neked kell döntened, nem kell túlagyalni, hogy más mit szól majd.

Az új helyen esetleg gondold át, mielőtt elfogadsz egy ajánlatot, hogy itt miért volt nagyobb a korrekció (alálövöd magad? sokkal jobb munkát végzel?, stb...)

(olyankor mindig nagyon könnyen beszél az ember, ha nem a saját dolgairól van szó, de kb ennyi jutott eszembe. :))

De többen írták itt hogy simán húzzam be, szóval úgy tűnik velem van a baj :)

Be kéne iratkoznod egy önismereti tréningre!

A fizetésemelés után még mondhatod, hogy ez még így kevés. Ha nem kapsz annyit amennyit jogosnak éreznél, akkor meg váltasz. Így a munkaadó is rá fög jönni, hogy nem csak blöfföltél, hanem tényleg keveset adott!

Fogadd el.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

"Ha adnak fogadd el, ha ütnek szaladj el"

Szerintem fogadd el. Nem kérted, hanem kaptad. Nagy különbség.

Nagymultinál mikor megjön a (szar) bónusz, utána másnap mondanak fel az emberek nagyrészt. A munkáltató is tudja, ezért van annyi mocsokság a bónusz policy-ben. Cserébe az alkalmazott sem szívbajos felmondani abban a másodpercben, amikor megkapta a jobb offert.

Kizarolag penzzel elegedettseget nem lehet novelni. Am a kerdesre a valasz te Margit vagy ? Adjak fogadd el. Ez nem jatektabor, meg kiscserkesz akarmi, hogy szivesseg, meg becsulet. Egyetlen olyan dolog van amit te eladsz az az eleted egy resze, ha ezert tobbet fizetnek ott, vagy barhol akkor az hello szia. Pont annyira kell lojalisnak lenni barmifele munkaltatohoz, mint az hozzad. Ok "bekeidoben" is tartanak managert, hr reszleget, ertekelest, aztan amikor zajlik az elet akkor leepitest. Nem dear team vagytok, hanem "burden" azonnal.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2024. 06. 07., p – 23:37

Csak belegondoltam: A részleteket nem tudom, esetleg nem lett teljesen megosztva, de: Ez is zseniális, hogy "füles biztos forrásból", ha meg véletlen még sem úgy alakul, akkor biztos, hogy nem akar maradni egy cégnél, aki vár valamit, majd csalódik.

Ha ez ilyen folyosói csatornán jött infó, akkor ez az, amit soha nem értettem, hogy miért kell. Tudja garantálni a "drótot leadó" kolléga, hogy ez tényleg így lesz? Milyen érzést kelt az majd, ha mégsem? Mekkora kavarások vannak az ilyen nem hivatalos kommunikációkból.

Tehát az egészen nem érdemes filózni, amíg nincs hivatalos bejelentés, addig ez csak egy pletyka.

amíg nincs hivatalos bejelentés, addig ez csak egy pletyka.

A helyzettől függetlenül: a pletyka egy nagyon fontos információ forrás. Kis és nagy cégnél is. Ha én mindig megvártam volna a döntéseimmel (nem csak felmondásaim esetén) a hivatalos bejelentéseket, akkor nagyon sokszor anyagi károm származhatott volna belőle.

Ok, de amennyit segíthet,szerintem annál több kárt tud okozni. Jó példák vannak rá.

Ezt ne keverjük a bizalommal, pl egy munkahely váltás esetén elengedhetetlen, vagy azzal, ha a megfelelő ember ígéri meg az emelést (aki adja). Egyébként a "látta azt, aki hallotta, hogy mondták", ezeket én inkább figyelmen kívül hagyom.

Az egyéb jellegű pletykákról ne is beszéljünk, amikor X kibeszéli Y-t Z-nek, majd 1 másodperc múlva Y-nak Z-t. Én ilyenkor érzem azt, hogy felmondanék szívesen, amikor egy ilyet véletlen végighallgatok.

Hogy mit tennék? Amit ilyenkor kell: megkérdezném a HUP-on.

:)