[MEGOLDVA] Mikrotik - kezdő - upgrade kérdés

Ölembe hullott egy Mikrotik 951G-2HnD (2014), rajta RouterOS v6.15 (firmware v3.17)

Először is örülök neki, szerintem teljesen rá fogok kattanni a Mikrotik cuccaira (egy hete vettem egy RB260GSP készüléket is, egyelőre még csak gyakorláshoz). Ebből következik is, hogy totál kezdő vagyok a Mikrotik világában.

Kezdésnek a kérdésem az, hogy miként lehet ezt a 6.15-ös verziót felfrissíteni elsőnek pl. (LTS) 6.49.13-ra? Aztán ha ez összejön, lehet-e menni tovább (és mekkora lépésekben) a 7.x irányába?

Hozzászólások

Ezek már megvannak, de mielőtt belekezdenék egy upgrade indításába, rákérdezek itt is. Nem akarom, hogy egy esetleges nagyobb verzió ugrás miatt besüljön a ketyere. Nem tudom mennyire kényes az ilyenre.

Akkor kövesd a lapon leírt sztenderd megoldást és hagyd, hogy az eszköz maga válassza ki a következő verziót, ne akard okosabbnak érezni magad, bármilyen külső tanácsra itt. 
A lap azt a véletlen problémát is kezeli, ha elkövettél volna valami hibát, vagy a szoftverben lenne bug. 
(megjegyzem a kezdő kérdésed nem erre vonatkozott)

Szia,

a mikrotik nagyon jó. Sok mindent be tudsz rajta állítani. Olyan mint egy svájci bicska. Ennélfogva neked kell kitúrni a különféle beállításokat. Legjobb ja elmész tanfolyamra. MTCNA

Lehet autodidakta módon is. ilyenkor eélősször keress a neten mert rengeteg leírás van. Keress - kutakodj - próbálkozz.  pl. vehetsz otthonra 3 db Mikrotik routert, vagy többet és különféle scennariókat állítasz össze. Aztán mindezt alkalmazod a valós áletben.

 

olvasgatni:

https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/Upgrading+and+installation

Első körben a firmwaret is húzd a routeros szintjére, mert orbitálisakat lehet szopni ha nem egyforma, főleg ha ekkora a különbség.

Letöltöd a friss npk-kat, felteszed sftp-vel simán a mikrotikre a gyökérbe, és reboot.

Utána megint firmware upgrade.

A 7-est szerintem hagyd még mindig.

"Sose a gép a hülye."

Pont ez a kérdésem most.

Első körben felfrissült v6.49.14-re, következőben a 7.14.2-re. Működik is, nem halt le. Azonban a jelenlegi firmware 3.17, amit lehet automatikusan frissíteni 7.14.2-re. Bízzam ezt is nyugodtan az eszközre, vagy ez már macerásabb és inkább offline?

Firmware upgrade-del nem szokott baj lenni.

Ez a "firmware", "szoftver", "os" és hasonló dolgok szeretnek teljesen összemosódni, hol így hívják, hol úgy...

Mikrotiknél a firmware nagyjából egy /boot vagy /boot/efi partíciónak felel meg ha egy desktop OS-t nézel, a routeros pedig maga a rendszer ami elindul. Szóval itt a firmware az OS loader kb.

"Sose a gép a hülye."

Letöltöd a legfrissebb 6.x verziót (ami ma 6.49.14), az adott CPU-hoz való csomagot (esetedben MIPSBE), rámásolod (Winbox ablakba húzod az állományt intézőből), és újraindítod a router-t. A frissítés automatikusan lezajlik, ha az eszközre való a csomag. Ha nem, semmi sem történik, csak újraindul.

Ha frissült, akkor System/RouterBOARD/Upgrade, és akkor a "bootloader" is frissül.

Ha már aránylag friss verzión vagy, akkor elérhető a System/Packages/Check For Updates, és nyomod a Download@Install gombot, innentől nem kell rámásolni semmit, letölti és telepíti önállóan (ha van internet elérése).

Ha 7.x-re frissítenél (javaslom már azt tanuld), akkor a 6.x legutolsóra frissítés után az előző ablakban a Channel választóból az Upgrade kell a Stable helyett, és akkor a következő elérhető 7.x-et választja ki. Itt 7.12.1 lesz, arra frissül, majd onnan mégegyszer frissíteni kell 7.14.2-re (mai állapot szeint), mert 7.13-tól változtattak a csomagokon, így két lépéses a tovább frissítés 7.12 után, hogy meg tudjon történni a szükséges módosítás az eszközön.

Viszont én is azt mondom, hogy ha tényleg érdekel, akkor először Google, Mikrotik Wiki, Mikrotik Doksi, Fórum, és ha nincs meg az infó így sem, akkor kérdezz. Ha elmondjuk ilyen egyszerű kérdésben is mindig a megoldást, nem tanulod meg sose... Tapasztalat.

Mikrotik eléggé strapabíró, még ha olyan állapotba is kerül bármitől, hogy nem éred el már sehonnan, akkor is ott van a Netboot, amivel újra lehet flash-elni a soft-brick eszközt. Kísérletezz bártan!

Köszönöm az infókat. Egyértelmű, hogy nem fogok senkit feleslegesen nyaggatni. Azonban ahhoz, hogy elkezdjem tanulni ezt a környezetet, nem ártott frissíteni az eszközt, márpedig ez mindig kényes pontja a beágyazott rendszerű eszközöknek.

Most már kezdődhet a bogarászás.

Köszönök minden jó tanácsot, minden működik.

Tökéletes eszköz a Mikrotik: semmi felesleges sallang sem szoftverben, sem külsőleg. Csak a lényeg de az nagyon kihegyezve. Még kézbefogni is élvezet.