Gázkonvektor fűtés időzítése

Gázkonvektor elektronikus lekapcsolására van most egy olyan megoldásom, hogy a hőérzékelő szondát 9 Volt feszültségről kb. 2-3 W teljesítménnyel felfűtöm, így a konvektor nem kapcsol fel, amíg a 9 voltos feszültség biztosított. A 9 Voltot egy konnektorba dugható tápegység biztosítja. Ezt szeretném automatizálni, hogy este adott időpontban kapcsolja le a konvektort és reggel felkelés előtt fél-egy órával kapcsolja be. Amikor elmegyek otthonról dolgozni, vagy hétvégén kirándulni valahova esetleg a gyerek nagyszüleihez, akkor jó lenne ha meg lehete adni, hogy X óráig (tipikusan 3 < X < 72) ne fűtsön a konvektor, és a hazaérkezés előtt csak röviddel kapcsoljon be. Mivel nem egyedül élek itthon, így nem IT emberke számára is használható interfészt szeretnék a távollét órában történő megadására.
Van itthon néhány konnektorba dugható időzítőm, de egyikkel sem lehet 24 óránál hosszabb visszaszámlálást beállítani. A neten sem találtam egyelőre olyat, ahol a leírás alapján az utóbbi funkciót tudná.
Érdekelne, hogy erre a problémára milyen "okosotthon" jellegű megoldások léteznek.

Hozzászólások

HomeAssistant a baratod lenne, nalunk nem IT-s csalad orul neki. Telekom elofizetesen tavolrol elerem, ha gond lenne.

Elsore csak a futes, majd a lampak, air purifier es redonyok. Csak ra kell lepni az utra. 

A rendszer elfut egy RPi3-4-5-ön vagy HP t620 fanless. 

@BCsabaEngine

Vezérelhető konnektor, aztán okosság terén határ a csillagos ég. Ha csak ennyit akarsz vele vezérelni, akkor mondjuk sonoff wifi-s saját programmal kiegészítve:

1. Beépített napi rutin(hálózat elvesztése esetére)

2. Kedvenc üzenetküldő platformodra lógasd fel és akkor távolról vezérelhető.

 

Ha tervezel folytatás, akkor a fent javasolt home assistant

Bármilyen okos termosztát jó lehet, ami kontaktus kimenettel rendelkezik, ezzel tudod kapcsolni a 9V adaptert. A termosztát típustól függően programozható heti ütemezéssel vagy akár WiFi-n távolról is vezérelhető.

Lehet, hogy valamit nem értettem, de egy programozható termosztát nem jó megoldás?

A konvektor hőfokszabályozója alapvetően jól működik, és nem látom értelmét egy külső termosztát bevezetésének. Szerintem csak késleltetést vezetne be a konvektor szabályozásába, és elvenné a nagy előnyét, hogy a konvektor nagyon gyorsan tud reagálni a megváltozott hőmérsékletigényre.

Valóban tudnám úgy használni a termosztátot, hogy a távolléti/éjszakai hőmérsékletre beállítok 10 °C-ot, a normálra meg 35 °C-ot, és a konvektor termosztátjára bízom a vezérlést, de ez eléggé "csúnya" megoldásnak tűnik a problémára.

Röviden leírom mit találtál fel. (Majdnem.) ;)

1. Időzítés pl.: COMPUTHERM Q7RF

2. Beavatkozás: COMPUTHERM KonvekPRO Gázkonvektor vezérlő

Hátrányok - amit végig kellene gondolni. A termosztát flexibilisen programozható, de csak  kétpont szabályzást tud. A KonvekPRO ezzel összhangban elég nagy késleltetéssel kikapcsolt állapot és "teljes gáz" között vezérli a konvektort. Az a probléma, hogy a konvektort nem olyan üzemre tervezték, amikor sokat üzemel fullon.

A konvektor termosztátja egy jól kitalált PID szabályzást végez, de a saját kezelőszervével lehetetlenség pontosan és megismételhetően beállítani. Ebből következik, hogy normál üzemben van olyan munkapont, amikor "félgázzal" ég csak. Na,ezt az üzemmódot csapja felül a KonvekPRO

Egy éve használom ezt a konstellációt és keményen gondlkozom egy kettős PID szabályzó kialakításán. A gyakorlatban a konvektor termosztát fűtését-hűtését(!!!)  kellene finoman szabályozni. A KonvekPRO leírása szerint 8 és 12 mm-es termosztátot fogad be, de a 12mm-eshez kicsit "könnyíteni" kellett, mert különben eltört volna.

A digitális termosztát helyére bármilyen egyéb hőmérő szerkezetet lehet alkalmazni, a KonvekPRO NO/NC relékimenetet szeret fogadni.

A távolléti kikapcs esetén figyelembe kell venni a falak időállandóját is, ami akár 1-2 nap is lehet!

 

Konvektorhoz létezik termosztát. Az meg eleve időzíthető, nem kell feltalálni a melegvizet.